Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Könyvek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók
Wikipédia tartalom nyomtatott PediaPress könyvekként.
Wikipédia tartalom nyomtatott PediaPress könyvekként.

Ez az oldal leírja, hogyan hozhatsz létre három lépésben egy könyvet a Wikipédia lapjaiból. A könyvek létrehozhatóak PDF formában vagy megrendelhetőek kinyomtatva a PediaPress honlapon.


Leírás lépésről lépésre[szerkesztés]

A könyvkészítő eszköz használata (nagyobb méret, YouTube HD változat)

Első lépés[szerkesztés]

  • Egy könyv létrehozása, szócikkek egy gyűjteményéből

A könyv gyűjtő menü, melynek címe „nyomtatás, exportálás” a böngésző bal oldalán található a „nyomtatás, exportálás” feliratú almenüben. Alapértelmezés szerint három hivatkozás szerepel benne: „Könyv készítése”, „Letöltés mint PDF” és „Nyomtatható változat”.

A „Könyv készítése” linkre kattintva a Könyvkészítő lapra jutsz, ahol a Könyvkészítő indítása gombra kattintva elkezdheted hozzáadni a lapokat az új könyvhöz. Több lap hozzáadásához el kell navigálnod a következő kívánt oldalra és rákattintani a „Lap hozzáadása a könyvedhez” linkre a könyvkészítő eszköztáron. Egy kategória összes lapját is hozzáadhatod egy kattintással, a kategória oldalának megtekintése közben a „Kategória hozzáadása a könyvedhez” linkre kattintva. A könyvben található lapok száma a „Könyv mutatása” link mellett látható és automatikusan frissül.

Ha szükséges, az egyes lapok bizonyos változatai is megadhatóak a laptörténetükön keresztül.

Második lépés[szerkesztés]

  • A könyv címe

Amikor az összes kívánt lapot hozzáadtad, kattints a „Könyv mutatása” linkre a könyved áttekintéséhez. Továbbá itt lehet a könyvnek címet adni és megváltoztatni a wiki lapok sorrendjét a könyvön belül.

Harmadik lépés[szerkesztés]

  • Töltsd le vagy rendeld meg a könyved egy példányát

Az elkészült könyv letölthető vagy megrendelhető bekötött könyv formájában. A könyvet letöltheted a „Letöltés” gombra kattintva PDF és OpenDocument formátumban (mely különböző irodai szoftverekkel, mint az OpenOffice.org megnyitható). Megrendelni a könyvet a „Könyv rendelése a következőtől: PediaPress” gombra kattintva tudod.

Haladó funkciók[szerkesztés]

A wiki lapok sorrendjének megváltoztatása

A wikilapok könyveden belüli sorrendjének megváltoztatásához egyszerűen mozgasd át a könyveket „A te könyved” című listában. Ehhez tartsd az egeret az átmozgatandó lap címe felett, kattints és húzd az új helyére. Engedd el az egeret a lap új helyre mozgatásának befejezéséhez. Lehetőség van a lapok automatikus ábécérendbe rendezésére is.

Könyved elmentése és megosztása másokkal

A könyv elmentéséhez rendelkezned kell egy Wikipédiás felhasználói fiókkal (lásd a Wikipédia:Bejelentkezés oldalt, arról hogyan tudsz regisztrálni). A könyvet a „Könyv” oldalon tudod elmenteni, amit a könyvkészítő eszköztár „Könyv mutatása” linkjével tudsz elérni. A „Könyv elmentése és megosztása” szakaszban válassz egyet a mentési helyek közül és adj címet a könyv gyűjteményednek. Ezután a „Könyv mentése” gombra kattintva tudod elmenteni.

Nyomtatott könyvek a PediaPresstől[szerkesztés]

A „Könyv rendelése a következőtől: PediaPress” gombra kattintva a wiki lapokból összeállított gyűjteményedet megrendelheted nyomtatott, bekötött könyvként. Átkerülsz a PediaPress honlapjára. A PediaPress wiki tartalmon alapuló könyvek nyomtatásával foglalkozó szolgáltató.

2007-ben a Wikimédia Alapítvány és a PediaPress hosszútávú partnerséget kötött a Wikipédia és más wiki alapú projektek tartalmának jó minőségű nyomtatott termékek és OpenDocument formájú dokumentumként való elérhetőségének támogatására. A megrendelt könyvek bruttó árának 10%-át a Wikimédia Alapítvány támogatására fordítják.


Lásd még[szerkesztés]