Wikipédia:Laptörténet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A Wikipédiában minden szerkeszthető lapnak[1] van laptörténete. Itt tekinthető meg a lap létrehozása óta történt összes változtatás, és a hozzá tartozó adatok. A Wikipédia minden lapváltozatot megőriz, így a laptörténetben nyomon követhető a lap teljes története.

Laptörténet megtekintése[szerkesztés]

Egy szócikk laptörténetét a cikkek tetején található laptörténet fül segítségével érhetjük el.

A laptörténet oldalon soronként láthatók az egyes laptörténeti állapotok, dátum szerint csökkenően rendezve. Minden változat mellett látható a szerkesztés időpontja, a szerkesztő neve, vagy IP címe és az általa írt szerkesztési összefoglaló.

Példa egy szócikk laptörténetére. (A képre kattintva további információk érhetők el)

A laptörténet sorai[szerkesztés]

Példa a laptörténet egy sorára

Magyarázat:

 1. Az akt gombra kattintva az adott lapváltozat és az aktuális, legfrissebb változat közötti eltérést tekinthetjük meg.
 2. Az előző gombra kattintva az adott lap és az előtte levő lapváltozat közötti eltérést tekinthetjük meg.
 3. A választógombok segítségével kijelölhetünk két összehasonlítani kívánt lapváltozatot, majd a Kiválasztott változatok összehasonlítása gombra kattintva megkapjuk az eltérést.
 4. A szerkesztés – pontosabban a lap mentésének – időpontja. Rákattintva az adott változatot tekinthetjük meg.
 5. A szerkesztést végző szerkesztő neve, vagy ha bejelentkezés nélkül szerkesztett, az IP-címe.
 6. A szerkesztő vitalapját és összes szerkesztésének listáját lehet elérni.
 7. A kis a betű az apró változtatást jelzi.
 8. A lap aktuális mérete bájtban.[2]
 9. szerkesztési összefoglaló, dőlt betűkkel szedve:
  a) A nyílra kattintva a szócikk adott fejezetéhez ugrik
  b) A szerkesztett fejezet címe
  c) A szerkesztő által írt összefoglaló
 10. Ha a szerkesztés visszavonható,[3] rákattintva megnyílik a szerkesztőablak és a lap eggyel korábbi változata töltődik be. A szerkesztési összefoglalót a program automatikusan kitölti egy „Visszavontam XY szerkesztését” üzenettel, ami a mögé írt indoklással bővíthető.

Változatok összehasonlítása (diff)[szerkesztés]

Ha két laptörténeti állapot közti eltérést szeretnénk látni (ezt hívják diffnek is), a mellettük látható választógomb (3) segítségével lehet kijelölni a verziókat. A bal oldali gombot a régebbi cikkre, a jobb oldalit az újabbra kell állítani, majd megnyomni a Kiválasztott változatok összehasonlítása gombot.

Az alapbeállítások szerint csak az utolsó 50 szerkesztés jelenik meg a laptörténet első oldalán, ezért ha ennél nagyobb intervallumot szeretnénk összehasonlítani, a kattintsunk az összehasonlítás gomb feletti (20 | 50 | 100 | 250 | 500) gombok egyikére. Ezzel legfeljebb 500 változatot láthatunk egy oldalon, de ha ennél többet szeretnénk, az URL-ben át lehet írni a limit=500-at nagyobb számra.

Átnevezett és törölt lapok[szerkesztés]

Az átnevezett lapok teljes laptörténete az új lapra kerül és a régiről törlődik. Ilyenkor a régi lap helyén átirányítás jön létre az új lapra, és a régi laptörténetében csak ez az egy sor – a létrehozásra utaló sor – fog látszódni.

Lap törlésekor a teljes laptörténetet megőrzi a program, semmi sem vész el véglegesen. Az adminisztrátoroknak van joguk törölt lapokat megtekinteni, valamint visszaállítani. Visszaállítás után a teljes korábbi laptörténet újra látható lesz. Lehetőség van arra is, hogy visszaállításnál csak bizonyos sorokat állítsanak vissza a laptörténetből, de ezt csak indokolt esetben alkalmazhatják (általában durva, sértő megjegyzések eltüntetése).

Speciális beállítások[szerkesztés]

Könnyebb áttekinthetőséget nyújt a laptörténetet színező segédeszköz. Azon kívül, hogy az egyes sorokat különböző színekkel jelöli meg (pirossal írja az anonokat, kékkel az „egyszerű” szerkesztőket, zölddel a botokat, sárgával az adminokat), a lapméret (8) mellé kiírja szócikk méretének változását az előző szerkesztéshez képest. A segédeszközt a Speciális:Beállításaim / Segédeszközök fül alatt érhetjük el. Bekapcsolásához a Botok, adminisztrátorok… kezdetű sor elé tegyünk egy pipát majd kattintsunk a mentés gombra.

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. A Speciális névtér lapja(i) nem szerkeszthetőek, laptörténetük sincs.
 2. A lapméretet 2007. április 19. óta jeleníti meg a szoftver.
 3. Ezt a program aszerint dönti el, hogy az adott szerkesztés ütközik-e újabb szerkesztésekkel

Lásd még[szerkesztés]