Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Keresés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Keresődoboz[szerkesztés]

Monobook skin használatakor a baloldali eszköztárba kerül a keresőmező.
Keresődoboz Vector (2010) legacy skinnel.

A keresés az Alt+Shift+F gombbal is elindítható.

A keresődoboz helye az éppen használt skintől(en) függ. Ha az adott skinben van külön Menj és Keresés gomb, akkor a Menj gomb a szócikkre ugrik (ha van ilyen szócikk), a Keresés gomb mindig keresést indít. Ha egy gomb van, akkor az a szócikkre ugrik, ha ilyen nincs, akkor keres.

Ha csak egy gomb van, akkor az üres keresőmezőbe belekattintva majd entert nyomva is eljuthatsz a keresési oldalra.

A találatoknál a jobb felő sarokban megjelenik a találatok száma.

Menj gomb[szerkesztés]

A keresőmező nem érzékeny a kis- vagy nagybetűkre.

A keresőmezőben a következő funkciók is elérhetőek:

 • Rákereshetsz más nyelvű Wikipédia projektek oldalaira. Például: en:France ezzel az angol nyelvű Wikipédia Franciaországról szóló cikkéhez ugorhatsz.
 • Rákereshetsz egy szócikk szakaszcímére. Ehhez használd a # karaktert. Például: Magyarország#Történelem. Ilyenkor fontos, hogy a szakaszcímet potosan, kis- és nagybetűket figyelembe véve írd be.
 • Rákereshetsz egy adott oldal allapjára. Ehhez használd a / karaktert. Például: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Muslimilvány.

Rendezési elvek[szerkesztés]

Kétfajta navigációs oldal van, amivel találkozhatsz. Ezekkel megpróbálhatod megtalálni a keresett cikket.

Egyértelműsítés[szerkesztés]

A keresés szövegdobozába begépeled például, hogy Kovács János. A megjelenő oldalon egy listát találsz, ami az azonos nevű cikkeket sorolja fel. Az ilyen oldalakat egyértelműsítő lapnak nevezzük.

Átirányítás[szerkesztés]

Néhány dolgot sokféleképpen hívhatnak. Ilyen lehet például az Amerikai Egyesült Államok más néven USA vagy Egyesült Államok, ha ezek közül bármelyiket begépeled a keresés szövegdobozába, akkor elnavigálnak a helyes oldalra. Ha viszont a begépelt szöveg után a kereső menübe jutsz, az azt jelenti, hogy senki nem gondolt arra a keresési útra, amit Te begépeltél. Ebben az esetben gépelj be egy másik alakot, vagy kísérletezz olyan címet találni, amely foglalkozhat a keresett témával. Például Észak-Amerika vagy Amerika. Ha sikerült megtalálnod azt az oldalt amit eredetileg kerestél, akkor fontold meg, hogy az általad beírt, de eredményre nem vezetett kifejezést is hozzáadod a listához átirányítva a már meglévő szócikkhez. Lehet, hogy később más is úgy keresi, mint ahogy azt Te akartad, így megkönnyíted az utánad kereső dolgát.

Listák[szerkesztés]

A Wikipédiában sok listát találsz, amik egy adott szempont szerint sorolnak fel cikkeket. Ezek kategorizálások különféle szempontok szerint, ami alapján megpróbálhatsz egy adott témában megtalálni egy szócikket.

Az összes lap listája – a Wikipédia valamennyi szócikke betűrendben.

Kategóriák[szerkesztés]

A kategóriák könnyű, tematikus osztályozást tesznek lehetővé. A kategóriák bizonyos szempontból a fenti Listák automatizálása, más szempontból viszont azoknál kevesebbet tudnak, mert míg a listák tetszőleges szempontból osztályozhatják a cikkeket, és a lapok nevein túl egyéb adatokat is felsorolhatnak addig a kategóriák ezt csak betűrendben, a cikkek neveit felsorolva tudják megtenni.

Több pont van, ahonnan biztosan el lehet indulni kategóriákban keresgélni.

 • Az egyik ilyen lehetőség az Az összes lap listája, ahol a Névtér mezőben a Kategóriák-at választva a kategóriák között betűrend szerint kereshetünk.
 • A másik lehetőség, amiből ki lehet indulni, a Legtöbbet hivatkozott kategóriák.
 • A harmadik lehetőség - egyben talán a legbiztosabb - az, ha keresel egy szócikket, ami szerinted egy kategória része (például ha írókat keresel, akkor kiválasztasz egy ismert írót, mondjuk Moldova Györgyöt), és valószínűleg a lap alján megtalálod azt, hogy az adott szócikk mely kategóriáknak tagja, és azok neveire kattintva máris megnézheted az ugyanide tartozó többi cikket.

Speciális keresés[szerkesztés]

Külső hivatkozások keresése - Speciális:Külső hivatkozások segítségével megkeresheted, hogy egy külső link mely szócikkekre hivatkozik. Például, az összes Wikipédia lap, ahol a Yahoo.com linkje szerepel.

Más nyelveken - A keresett oldalt megkeresheted más nyelvű kiadásban a https://wikipedia.org globális portálon.

Névterek[szerkesztés]

Névterek kiválasztása

A névterek kiválaszthatók a jobb oldali kép alapján vagy a keresőben is megadhatók a a szokásos előtaggal, pl. Sablon:, Wikipédia:, stb. (A kettőspont után itt sem írunk szóközt.)

Paraméterek[szerkesztés]

A kereséskor paramétereket is meg lehet adni, amivel újabb szűrési módokat érhetünk el.

 • Alapformátum: paraméternév:érték (fontos, hogy a kettőspont után nincs szóköz).
 • Ha az érték nem egy szó, hanem szóközt vagy írásjelet tartalmaz, akkor idézőjelbe kell tenni: paraméternév:"több szavas kifejezés".
 • Ha az értéknek reguláris kifejezést akarunk megadni, azt tegyük // jelek közé: paraméternév:/regex/.
  • Regex használata esetén a lekérdezés a kereséshez képest sokáig (kb. fél percig) is futhat, mert a szervernek nagyon nagy adatmennyiséget kell átvizsgálnia. Érdemes a keresés indítása előtt leszűkíteni a keresési teret a névterek kiválasztásával vagy egyéb (lentebbi) paraméterekkel. Ha a keresés túl sokáig tart, a szerver kb. 30 másodperc múlva időtúllépéssel leáll és csak az addigi találatokat adja ki. (Pl. insource:/[a-z \|,]{10,100}/.) Ha a helyzet lehetővé teszi, érdemes úgy alakítani a regexet, hogy szóhatár legyen az elején és/vagy a végén.
  • Regexekben <> használható a számtartományok jelölésére, pl. <1-365> ugyanaz, mint ([1-9]|[1-9][0-9]|[1-2][0-9][0-9]|3[0-5][0-9]|36[0-5]).

Egy keresésben több paraméter is használható, sőt egy paraméter többször is (különböző értékekkel). Ilyenkor azokat a találatokat adja ki, amik minden feltételnek megfelelnek.

Egy paraméter által meghatározott találatokat ki is lehet zárni az eléírt - jellel. Formátum: -paraméternév:érték.

intitle:[szerkesztés]

Segítségével a szócikkek címében lehet keresni. Például: intitle:repülőtér vagy intitle:"nemzetközi repülőtér" felsorolja az összes szócikket, aminek a címében szerepel a repülőtér vagy a nemzetközi repülőtér.

insource:[szerkesztés]

A lap forráskódjában keres, tehát a sablonok paramétereit, kommenteket, stb. is látja. Például: -insource:infobox megmutatja, hogy melyik szócikkekben nincs infobox.

incategory[szerkesztés]

Megadott kategóriában keres, pl. intitle:"Kovács János" incategory:"Magyar színészek".

deepcategory:[szerkesztés]

Megadott kategóriában és az alkategóriáiban keres (legfeljebb 5 szint mélységig és legfeljebb 256 kategóriában). Például intitle:"repülőtér" deepcategory:"Németország közlekedése".

prefix:[szerkesztés]

A lap címében keres, ahol a lap a megadott szöveggel kezdődik. Például prefix:"János" mutatja a „János” kezdetű településeket, de nem mutatja a János keresztnevű személyeket (de az uralkodókat igen).

linksto:[szerkesztés]

Azokra a lapokra keres, amik egy adott lapra linkelnek. Például "Albert Einstein" -linksto:"Albert Einstein" megmutatja, hogy melyik szócikkekben szerepel Einstein neve, de nincs rá link. Hasonló a Speciális:Mi hivatkozik erre (vagy ugyanez a funkció a bal szélső eszköztáron), de kulcsszóként használva más kulcsszavakkal együtt is használható.

subpageof:[szerkesztés]

Azokra a lapokra keres, amik egy adott lapnak az allapjai. Értelemszerűen a szócikknévtéren kívül használható. Például "János" subpageof:"Wikipédia:Törlésre javasolt lapok". Hasonló eszköz a Speciális:Keresés előtag szerint (elérhető a bal szélső eszköztáron is), de kulcsszóként használva más kulcsszavakkal is együtt használható.

hastemplate:[szerkesztés]

Azokra a lapokra keres, amik egy adott sablont tartalmaznak. Azokat a sablonhívásokat is megtalálja, amit a cikkbe írt másik sablon hív meg. Az átirányításokat is megtalálja, nem érzékeny a kis/nagy betűkre. Például intitle:listája -hastemplate:"Navbox".

Böngészőbe felvehető kereső[szerkesztés]

Egyes webböngészők lehetővé teszik a gyors keresést a címsor melletti (vagy a címsorral egybeépített) keresőmezővel. Ide felvehető a Magyar Wikipédia is a következőképpen:

Mozilla Firefox[szerkesztés]

Nyissuk meg a magyar vagy valamelyik másik nyelvű Wikipédia kezdőlapját. Kattintsunk jobb gombbal a címsorra, majd a Wikipedia (<nyelvkód>) hozzáadása gombra. Ezután, ha a keresőmezőbe begépelünk valamit, utána a találatok alatti Wikipédia ikonra kattintva kereshetünk az oldalon belül.

A Beállításokban, a Keresés mnüpontban a keresőszolgáltatások listájában szerkeszthetjük a meglévő lehetőségeket, vagy a További keresőszolgáltatások felvétele oldalról is választhatunk keresőbővítményt.

Opera[szerkesztés]

Kereső hozzáadásához az Opera 9-es verziójában kattintsunk jobb egérgombbal a baloldali keresés mezőre, majd válasszuk ki a helyi menüből a Kereső készítése... menüpontot.

A megjelenő ablakban meg kell adnunk, milyen néven szerepeljen, illetve egy keresési kulcsszót (például wp). Kattintsunk az OK gombra, ezzel készen vagyunk. (9.20 verziótól a részleteknél megadhatjuk, hogy ez a kereső szolgáljon-e a Gyorshívó keresőjéül.)

Háromféleképpen használhatjuk hozzáadott keresőnket:

 1. Keresőmezőből: A címsor melletti kereső mező legördülő listájából válasszuk ki a nevét, majd írjuk be a keresendő szöveget.
 2. Címsorból: A címsorban is lehet keresni, ha a keresési kulcsszót a keresendő szöveg elé írjuk szóközzel elválasztva - innen érzékeli az Opera, hogy nem webcímet akartunk beütni. Példánkban a wp cica beírásával a cica szóra kereshetünk rá.
 3. Helyi menüből: Ha egy kijelölt szövegre jobb gombbal kattintunk (vagy egy szóra duplán), előjön egy helyi menü. A menüben a Keresés ezzel almenüből válasszuk ki a keresőnket, ami így rákeres a kijelölt szóra. Előnye ennek a módszernek, hogy nem kell hozzá gépelni.

Külső webes keresők[szerkesztés]

Google[szerkesztés]

Lehetőség van a Google keresővel a lapokon keresni ezt a linket kiválasztva, ahol a Google minden komplex keresési módszere használható. Figyelembe kell azonban venni, hogy a Google csak bizonyos időszakonként frissít (hetente-havonta), ezért a találatok sokszor hiányosak, pontatlanok vagy megváltozott tartalomra mutatnak.

Yahoo![szerkesztés]

A Yahoo! kereső is lehetőséget ad arra, hogy csak a Wikipédiában keress vele, a Google-hoz hasonlóan, például ezt a linket kiválasztva. Ugyanaz igaz rá, mint az előbbire: gazdagabb keresési lehetőségek, de nem teljesen friss oldalakon keres.

DuckDuckGo[szerkesztés]

DuckDuckGo-ban is lehet keresni a !w vagy !whu (vagy hu helyett másik nyelvkód) utasítást a keresőszó elé téve, ilyenkor rögtön az adott szócikkre ugrik, ha van ilyen. Pl. !whu Petőfi Sándor.

Külső keresők kitiltása[szerkesztés]

A {{nem kereshető}}(?) sablonnal egy utasítást tehetünk a lapra, hogy a külső keresők találataiban ne jelenjen meg. (Szócikkekre és portállapokra a sablon nem működik.)

Konqueror beállítása[szerkesztés]

 1. Beállítások > Konqueror beállítása menüpontra kattintás
 2. AZ ablak bal oldalán keresési azonosítókra kattintunk (jele: :/)
 3. Az "Új" gombra kattintunk
 4. A felbukkanó lap kitöltése:
 5. A címekhez azokat a betűket írjuk, melyeket a címsorban akarunk alkalmazni hivatkozási területként, javaslatom: mw
 6. Karakterkészlet: Utf-8
 7. Ezután az OK gombokra kattintva kilépünk a beállításokból
 8. Próba: Írd be a böngésző címsorába: mw hegedű , és bejön a kért szóra vonatkozó találati lista.

Ha a keresés sikertelen[szerkesztés]

 • Ha kiderült, hogy még nem létezik a keresett szócikk, akkor beírhatod a Wikipédia:Kért cikkek lapra, vagy megkérdezheted a Tudakozóban amire kíváncsi lettél volna.
 • A Wikipédia szerkesztésével és a „kulisszák mögötti” szerkesztői tevékenységgel kapcsolatos kérdéseidet a megfelelő Kocsmafalon teheted fel szerkesztőtársaidnak.

Keresőmotor funkciók[szerkesztés]

Angol nyelvű dokumentáció[szerkesztés]

A keresési lehetőségekhez lásd a következő lapokat: