Wikipédia:Keresés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Gépeld be a keresett kulcsszót a jobb felső sarokban lévő szövegdobozba. A szövegdoboz alatt megjelennek azok a lapok, amelyek tartalmazzák a keresett kulcsszót. Ha nincs eredmény, a szövegdoboz mellett található keresés ikonra kattintva jelennek meg azok az oldalak, melyek a keresett kulcsszót tartalmazzák. A különböző névterek közötti keresést ezen az oldalon indíthatod el: Speciális:Keresés

Keresés[szerkesztés]

A Wikipédia oldalain lehetőséged van egy belső, Wikipédiához tartozó keresőrendszer használatára. A keresési lehetőségekhez lásd a következő lapokat:

Ezen az oldalon elsősorban a szócikkek kereséséhez találsz segítséget. A képkeresésről részletesebben szólunk a Wikipédia:Képek keresése lapon.

Böngészőbe építve[szerkesztés]

Egyes webböngészők lehetővé teszik a gyors keresést a címsor melletti keresőmezővel. Ide felvehető a Magyar Wikipédia is a következőképpen:

A gyorskeresés[szerkesztés]

Minden lapon (a bal felső sarokban) látható a gyorskereső mező és mellette két gomb: "Menj" és "Keresés". Ha tudod a szócikk nevét, amit meg szeretnél nézni (például "mars"), akkor ha azt beírod a keresőmezőbe és megnyomod a Menj gombot (vagy az Enter billentyűt), akkor a Wikipédia azonnal előkeresi neked a megadott nevű szócikket. Ha nincs ilyen szócikk, akkor a "Menj" automatikusan "átalakul" a "Keresés" gombbá: A Keresés a mezőben szereplő szöveget keresi a szócikkek címeiben és szövegében: ha csak egy részére emlékszel a címnek, vagy ha a szövegben keresel egy jellemző szót, akkor ez a keresés jó esetben meg fogja neked találni azt. Először az egyező című cikkeket, utána pedig azokat látod, amiknek a szövegében fordul elő a megadott szó. A kereső által indexelt oldalak közé körülbelül egy-két nap alatt kerülnek be az új cikkek.

Internet Explorer 7[szerkesztés]

A kesesőmező lenyitása után a "Find More Proveiders..." (További szolgáltatók...) lehetőséget kiválasztva, a megnyíló oldalon kiválaszthatjuk az angol Wikipediat, és telepíthetjük, mint egy új szolgáltatót. Ezután már csak ki kell választanunk a listából, és kereshetünk is. Ha a magyar Wikipédiát szeretnék telepíteni, akkor a megnyíló oldalon, jobb oldalt található sárga táblázat első mezőjébe írjuk be a következő címet: "http://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:Search?search=TEST", majd a második mezőbe a kereső választott nevét. Nyomjunk az "Install" (Telepítés) gombra, és fogadjuk el a telepítést. A listában ezután megtaláljuk a keresőt, és kereshetünk a magyar oldalakon is.

Mozilla Firefox[szerkesztés]

A keresősávban a lenyíló lista alján kiválasztva a "Keresőszolgáltatások kezelése" lehetőséget, arra az internetes oldalra kerülünk, ahonnan bármely nyelvű Wikipédiához találunk keresőbővítményt.

Opera[szerkesztés]

Kereső hozzáadásához az Opera 9-es verziójában kattintsunk jobb egérgombbal a baloldali keresés mezőre, majd válasszuk ki a helyi menüből a Kereső készítése... menüpontot.

A megjelenő ablakban meg kell adnunk, milyen néven szerepeljen, illetve egy keresési kulcsszót (például wp). Kattintsunk az OK gombra, ezzel készen vagyunk. (9.20 verziótól a részleteknél megadhatjuk, hogy ez a kereső szolgáljon-e a Gyorshívó keresőjéül.)

Háromféleképpen használhatjuk hozzáadott keresőnket:

 1. Keresőmezőből: A címsor melletti kereső mező legördülő listájából válasszuk ki a nevét, majd írjuk be a keresendő szöveget.
 2. Címsorból: A címsorban is lehet keresni, ha a keresési kulcsszót a keresendő szöveg elé írjuk szóközzel elválasztva - innen érzékeli az Opera, hogy nem webcímet akartunk beütni. Példánkban a wp cica beírásával a cica szóra kereshetünk rá.
 3. Helyi menüből: Ha egy kijelölt szövegre jobb gombbal kattintunk (vagy egy szóra duplán), előjön egy helyi menü. A menüben a Keresés ezzel almenüből válasszuk ki a keresőnket, ami így rákeres a kijelölt szóra. Előnye ennek a módszernek, hogy nem kell hozzá gépelni.

Keresőmotor funkciók[szerkesztés]

Menj gomb[szerkesztés]

Ha használod a ’Menj’ gombot, nem számít, hogy a keresett cikket kis- vagy nagybetűvel kezded. (Csak abban az esetben, ha van olyan szócikk, mely kisbetűvel és nagybetűvel is meg van írva.)

A Menj gombot a következő esetekben használhatod:

 • Rákereshetsz egy szócikk szakaszcímére. Ehhez használd a # karaktert. Például: Magyarország#Történelem
 • Rákereshetsz egy adott oldal allapjára. Ehhez használd a / karaktert. Például: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Muslimilvány
 • Rákereshetsz más nyelvű Wikipédia projektek oldalaira. Például: en:France ezzel az angol nyelvű Wikipédia Franciaországról szóló cikkéhez ugorhatsz.
 • Rákereshetsz szerkesztők közreműködéseire IP cím alapján. Például: 123.45.56.89

Navigációs oldalak[szerkesztés]

Kétfajta navigációs oldal van, amivel találkozhatsz. Ezekkel megpróbálhatod megtalálni a keresett cikket.

Egyértelműsítés[szerkesztés]

A keresés szövegdobozába begépeled például, hogy Amerika művészete. A megjelenő oldalon egy listát találsz, ami az adott témával foglalkozik. Ezt az oldalt egyértelműsítő lapnak nevezzük.

Átirányítás[szerkesztés]

Néhány dolgot sokféleképpen hívhatnak. Ilyen lehet például az Amerikai Egyesült Államok más néven USA vagy Egyesült Államok, ha ezek közül bármelyiket begépeled a keresés szövegdobozába, akkor elnavigálnak a helyes oldalra. Ha viszont a begépelt szöveg után a kereső menübe jutsz, az azt jelenti, hogy senki nem gondolt arra a keresési útra, amit Te begépeltél. Ebben az esetben gépelj be egy másik alakot, vagy kísérletezz olyan címet találni, amely foglalkozhat a keresett témával. Például Észak-Amerika vagy Amerika. Ha sikerült megtalálnod azt az oldalt amit eredetileg kerestél, akkor fontold meg, hogy az általad beírt, de eredményre nem vezetett kifejezést is hozzáadod a listához átirányítva a már meglévő szócikkhez. Lehet, hogy később más is úgy keresi, mint ahogy azt Te akartad, így megkönnyíted az utánad kereső dolgát.

Külső webes keresők[szerkesztés]

Google[szerkesztés]

Lehetőség van a Google keresővel a lapokon keresni ezt a linket kiválasztva, ahol a Google minden komplex keresési módszere használható. Figyelembe kell azonban venni, hogy a Google csak bizonyos időszakonként frissít (hetente-havonta), ezért a találatok sokszor hiányosak, pontatlanok vagy megváltozott tartalomra mutatnak.

Yahoo![szerkesztés]

A Yahoo! kereső is lehetőséget ad arra, hogy csak a Wikipédiában keress vele, a Google-hoz hasonlóan, például ezt a linket kiválasztva. Ugyanaz igaz rá, mint az előbbire: gazdagabb keresési lehetőségek, de nem teljesen friss oldalakon keres.

Külső keresők kitiltása[szerkesztés]

Azokat a lapokat, amelyeken el van helyezve a {{nem kereshető}}(?) sablon, a külső keresők nem fogják megtalálni. (Szócikkekre és portállapokra a sablon nem működik.)

Listák[szerkesztés]

A Wikipédiában sok listát találsz, amik egy adott szempont szerint sorolnak fel cikkeket. Ezek kategorizálások különféle szempontok szerint, ami alapján megpróbálhatsz egy adott témában megtalálni egy szócikket.

Az összes lap listája – a Wikipédia valamennyi szócikke betűrendben.

Kategóriák[szerkesztés]

A kategóriák könnyű, tematikus osztályozást tesznek lehetővé. A kategóriák bizonyos szempontból a fenti Listák automatizálása, más szempontból viszont azoknál kevesebbet tudnak, mert míg a listák tetszőleges szempontból osztályozhatják a cikkeket, és a lapok nevein túl egyéb adatokat is felsorolhatnak addig a kategóriák ezt csak betűrendben, a cikkek neveit felsorolva tudják megtenni.

Több pont van, ahonnan biztosan el lehet indulni kategóriákban keresgélni.

 • Az egyik ilyen lehetőség az Az összes lap listája, ahol a Névtér mezőben a Kategóriák-at választva a kategóriák között betűrend szerint kereshetünk.
 • A másik lehetőség, amiből ki lehet indulni, a Legtöbbet hivatkozott kategóriák.
 • A harmadik lehetőség - egyben talán a legbiztosabb - az, ha keresel egy szócikket, ami szerinted egy kategória része (például ha írókat keresel, akkor kiválasztasz egy ismert írót, mondjuk Moldova Györgyöt), és valószínűleg a lap alján megtalálod azt, hogy az adott szócikk mely kategóriáknak tagja, és azok neveire kattintva máris megnézheted az ugyanide tartozó többi cikket.

Wikis böngészők[szerkesztés]

Megfelelő böngészők kereshetnek a Google segítségével a magyar Wikipédiában, a címsorba írt kódbetűk megadásával!

Konqueror beállítása[szerkesztés]

 1. Beállítások > Konqueror beállítása menüpontra kattintás
 2. AZ ablak bal oldalán keresési azonosítókra kattintunk (jele: :/)
 3. Az "Új" gombra kattintunk
 4. A felbukkanó lap kitöltése:
 5. A címekhez azokat a betűket írjuk, melyeket a címsorban akarunk alkalmazni hivatkozási területként, javaslatom: mw
 6. Karakterkészlet: Utf-8
 7. Ezután az OK gombokra kattintva kilépünk a beállításokból
 8. Próba: Írd be a böngésző címsorába: mw hegedű , és bejön a kért szóra vonatkozó találati lista.

Speciális keresés[szerkesztés]

Külső hivatkozások keresése - Speciális:Külső hivatkozások segítségével megkeresheted, hogy egy külső link mely szócikkekre hivatkozik. Például, az összes Wikipédia lap, ahol a Yahoo.com linkje szerepel.

Használj külső webes keresőt

Más nyelveken - A keresett oldalt megkeresheted más nyelvű kiadásban a http://wikipedia.org globális portálon.

Ha a keresés sikertelen[szerkesztés]

 • Ha kiderült, hogy még nem létezik a keresett szócikk, akkor beírhatod a Wikipédia:Kért cikkek lapra, vagy megkérdezheted a Tudakozóban amire kíváncsi lettél volna.
 • A Wikipédia szerkesztésével és a „kulisszák mögötti” szerkesztői tevékenységgel kapcsolatos kérdéseidet a megfelelő Kocsmafalon teheted fel szerkesztőtársaidnak.