Wikipédia:Nyelvközi hivatkozások

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Az adott cikk más nyelven meglevő változataihoz vezető nyelvközi hivatkozások más nyelven értő olvasók számára nagy segítséget jelentenek a szócikk témájában való elmélyülésre, esetleg a cikkek bővítésére. E hivatkozások segítségével az azonos témájú szócikkek egy többnyelvű hálót alkotnak. E háló neve Wikidata, és a bal oldali menüben a Más nyelveken fejezet alatt található.

A Wikidatát 2013. január 14-ével vezették be a magyar Wikipédiában. Ezzel feleslegessé váltak a szócikk végén a [[en:szócikk]] alakú nyelvközi linkek, melyeket egy robot ki is fog törölni a meglévő szócikkekből.

Az univerzális nyelvközi azonosító[szerkesztés]

A Wikidata lényege, hogy minden szócikk kap egy nyelvfüggetlen azonosítót. Az egyes nyelvi változatok összekapcsolják ezt az univerzális azonosítót az adott nyelv kódjával és a szócikk adott nyelvű címével.

Vegyük példának a magyar Wikipédia takrin szócikkét. Ez egy gyógyszer, mely az Alzheimer-kór előrehaladását hivatott lassítani. Képzeljük el, hogy most készült el a szócikk, és a nyelvközi hivatkozásokat akarjuk létrehozni.

Az első lépés az univerzális azonosító felderítése. Nagyon fontos, hogy egy szócikk minden nyelven ugyanarra az azonosítóra hivatkozzék, egyébként a Wiki nem tudná, hogy ugyanarról a szócikkről van szó. Ugyanilyen fontos, hogy a magyar szócikk pontosan ugyanarra a fogalomra hivatkozzék, mint az univerzális azonosítóbeli többi nyelv, különben félrevezetné az olvasót.

Hogyan készíts nyelvközi hivatkozást[szerkesztés]

Induljunk ki a legegyszerűbb esetből: a szócikkünkhöz ismerünk/megtaláltunk egy másik nyelvű szócikket. A mi esetünkben: tudjuk, hogy az angol Wikipédiában a szócikk neve en:Tacrine.

A Wikidata „rendes” Wiki, melynek nyitó lapja: http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page. Írjuk be a kereső mezőbe a Tacrine-t. Ezt fogjuk látni:


Az univerzális azonosító: Tacrine (Q421076). Kattintsunk rá:


A már meglévő nyelvközi hivatkozásokat látjuk. Az [ add ] linkkel készíthetünk újat:


A bal oldali mezőben az „m” megnyomására értéklista jelenik meg, amiből kiválaszthatjuk a magyar(hu)-t. A magyar szócikk címét kis kezünkkel kell begépelnünk, vagy cut&paste-tel kitölteni. A save-re kattintva eltárolódik a link:Ezután szócikkünkben a böngészőben a Frissítés gomb megnyomására a szokásos helyen, a bal oldalon megjelennek az előbbi képen látott nyelvközi hivatkozások:Más nyelvű hivatkozás a szövegben[szerkesztés]

Ha egy vitalapon hivatkozni szeretnél egy másik nyelv másik szócikkére, ezt a hivatkozást beépítve a szövegbe, akkor ezt a [[:nyelvkód:szócikknév]] formában teheted meg, például [[:de:Ungarn]] link így fog kinézni: de:Ungarn.

Ha el akarod rejteni a de előtagot, így írd: [[:de:Ungarn|]] (egy függőleges vonallal (Windows és magyar billentyűzetkiosztás mellett jobb Alt + W) a név végén): Ungarn.

Lásd még[szerkesztés]