Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Első szócikkem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Üdvözlünk a Wikipédiában! Ez egy rövid leírás azon dolgokról, melyeket mindenképp fontos tudnod, mielőtt megírod életed első Wikipédia-szócikkét. Az alábbiakban ellátunk tanácsokkal, mi az, amit érdemes, és mi az, amit nem érdemes megtenned szócikkírás előtt, majd megmutatjuk, hogyan hozz létre új szócikket.

Néhány tipp, amit érdemes megfontolnod:
 1. Nem kell regisztrálnod, hogy új szócikket hozz létre, azonban a könnyebb kommunikáció érdekében érdemes személyes fiókot létrehoznod. Ha nem akarsz te magad cikket írni, csak egy fontos témát szeretnél javasolni, jelezd rövid indoklással a kért cikkek listájában.
 2. Próbálkozz előbb a homokozóban, hogy megismerd a szerkesztés fortélyait.
 3. A kereső segítségével mindig ellenőrizd, hogy van-e cikk a választott témáról. Ha igen, akkor azt egészítsd ki az ismereteiddel!
 4. Nagyon fontos, hogy gyűjts forrásokat, melyekkel alátámaszthatod állításaidat, és hogy bizonyítsd a szócikked nevezetességét! Hivatkozások blogokra, személyes honlapokra és ismeretségi hálózatokra nem megfelelőek, itt megbízható forrásokra van szükség.
 5. Fontold meg, hogy az új szócikkedről mások mondják el a véleményüket először! Írj vitalapokra vagy a szócikkhez kapcsolódó műhely vitalapjára, esetleg a Kocsmafalra.
 6. Fontold meg, hogy a szócikkedet először a szerkesztői allapodra töltsd fel! Itt nyugodtan dolgozhatsz a cikkeden, és megkérhetsz más szerkesztőket, hogy segítsenek, mielőtt azt átmozgatnád az „igazi” Wikipédiába.

Tartsd fejben, hogy a nem elfogadható szócikkek gyorsan törlésre kerülhetnek!

 • Azokat a szócikkeket, amelyeknek nevezetességét nem támasztják alá megbízható források, nagy valószínűséggel törölni fogjuk!
 • Ne hozz létre szócikket magadról, a cégedről, a barátaidról, illetve olyan cikkeket, amelyek reklámnak vagy első közlésnek minősülnek!
 • Ügyelj a következőkre: másolás, vitatott témák, nagyon rövid szócikkek és helyi érdekeltségű témák!

Ellenőrizd, hátha a cikked létezik már!

A Magyar Wikipédiának jelenleg 542 772 szócikke van. Mielőtt nekilátnál, hogy egy új szócikket írj, ellenőrizd a menü Keresés funkciójával, hogy arról a témáról létezik-e már szócikk, esetleg eltérő cím alatt. Vedd figyelembe az elnevezési szokásokat! Ha az általad kiszemelt téma már létezik eltérő néven, de úgy gondolod, mások más néven keresnék, akkor készíts átirányítást rá.

Ha a keresés során nem találod azt a témát, amiről írnál, akkor először érdemes változtatnod a keresés szavait. Például: ha a kedvenc együttesed egyik tagjáról szeretnél írni, akkor először a csapatra keress rá, és ha arról létezik szócikk, azt bővítsd a fontosabb tudnivalókkal.

Gyűjts hivatkozásokat!

Gyűjts hivatkozásokat a leendő szócikkedhez! Ezeknél a lényeg az ellenőrizhetőség és a megbízhatóság. A könyv, újság, magazin stb., amelynek az információit felhasználod és hivatkozol rá vagy a cikk végén felsorolod, legyen elérhető (elvileg) bárki számára, és legyen az adott témához tartozó szakmában rangos, elfogadott információforrás (például egy egyetemi kutatóintézet szakmai honlapja, neves könyvkiadó könyve).

Minden forrásnál fontos megnézni, hogy van-e főszerkesztője, lektora, tehát egy olyan felelős személy, aki a megjelent információkért felel, akitől adott esetben pontosítást vagy indoklást lehet kérni, illetve aki jogvédett tartalom esetén az általuk megjelentetett tartalom továbbközlését engedélyezheti.

Ha egy adott weboldalon vagy fórumon, blogon bárki ellenőrzés nélkül leírhatja a véleményét, azt nem tekintjük megbízható forrásnak, az itt közölt információk közvetlen és kizárólagos felhasználását nem javasoljuk. (Ötletnek jó, hogy máshol utánanézz.)

Megbízható forrásaid hivatkozásait érdemes már a cikkírás anyaggyűjtési szakaszában feljegyezni, és legkésőbb a cikkírás folyamatában beilleszteni a cikkbe a megfelelő formátumban (könyvekre illetve webes forrásokra különböző módon hivatkozunk). Ezek közül a legegyszerűbb a ref-ek alkalmazása. Ez abból áll, hogy az után a mondat vagy szakasz után, amelyre a külső forrás vonatkozik, be kell írni a forrásra való hivatkozást a következő formában:
…információk a szócikkben, erre vonatkozik a forrás…<ref>A könyv írója: címe; a kiadó neve; a megjelenés évszáma</ref>. Ha az adott könyv vagy weboldal információit nem csak egy-egy mondathoz vagy szakaszhoz használtad föl, hanem nagyobb mértékben, akkor elegendő a könyv fenti adatait a szócikk végén a Források szakaszban felsorolni.

Amit kerülj

 • Cikket magadról, barátaidról, bandádról vagy egy történetről, amelyet te találtál ki. Ha méltó vagy arra, hogy szerepelj az enciklopédiában, akkor hagyd, hogy mások írjanak rólad (de természetesen ha hibáznának, segíts nekik kijavítani). Barátaidat Wikipédiába írni kedves meglepetésnek vagy jó tréfának látszik, de ezek a cikkek gyorsan törölve lesznek, és csak a szerkesztők idejét rabolják. Az effajta ügyekből keletkező sértődések és esetleges blokkok kis előrelátással elkerülhetők. Lehetséges, hogy a szócikked megmarad, ha követi a semleges nézőpontot és nevezetes, de még ez esetben is ajánlott előbb szerkesztői allapon megírni és kikérni mások véleményét.
 • Nem nevezetes témákat. Új szerkesztők sokszor nem veszik figyelembe, hogy a téma, amelyről írni akarnak nevezetes és enciklopédiába való-e. Mivel a Wikipédiának a papír-alapú enciklopédiákkal szemben nincsenek mennyiségi korlátai, nagyon sok téma megengedett, de ez nem jelenti azt, hogy minden!
 • Reklámot. Kérjük, ne próbáld termékedet vagy cégedet itt reklámozni. Kérjük, ne illessz külső hivatkozásokat üzleti vagy személyes weblapodra, hacsak egy, a kérdésben semleges szerkesztő nem véli úgy, hogy az tényleg a cikkbe való. Vannak cikkeink termékekről, mint a Linux, vagy ismert cégekről, mint például a Sun Microsystems, de ha egy termékről vagy cégről szeretnél írni, mindig ügyelj a semlegességre, ami a Wikipédia egyik alapelve.
 • Személyes esszét vagy saját kutatást. A Wikipédia célja az emberiség már meglévő ismereteinek összegyűjtése; nem célja új művek első publikálása. Ne készíts olyan szócikket, amely valamely általad kidolgozott elméletet, véleményt vagy felismerést mutatja be, ha neves szakmai kiadónál még nem jelent meg róla írásod.
 • Egymondatos cikket vagy csak weblap–hivatkozást. A szócikkeknek illik minimum 3–4 mondatot tartalmazniuk, és ezt nem lehet egy sorral vagy egy külső weblapra való hivatkozással helyettesíteni.

Lásd még:

Légy óvatos…

 • amikor lemásolsz dolgokat. Tartsd tiszteletben a szerzői jogokat! Biztos, ami biztos: ne másolj be pár sornál hosszabb szövegeket sehonnan, és minden forrásodat jelezd a cikkben vagy annak vitalapján. Lemásolhatsz olyan lapokat, melyekről biztosan tudod, hogy közkincsek, de még ebben az esetben is jelezd, hogy mi volt a forrás. Vedd figyelembe, hogy a legtöbb weblap nem közkincs, és ugyanígy a legtöbb dalszöveg sem az. Sőt, általában minden olyan szöveg, amely az elmúlt 70 évben készült, vagy amelynek a szerzője 70 évvel ezelőtt még életben volt, automatikusan szerzői jogvédelem alá tartozik még akkor is, ha nem tartalmaz szerzői jogi korlátozást vagy © jelet. Ha úgy gondolod, hogy amit felhasználtál, közkincs (vagy szabadon felhasználható anyag), akkor mondd el, hogy hol találtad, és a vitalapon add meg, hogy milyen alapon gondolod, hogy az anyag felhasználható. Ezzel lehetővé teszed a többi szerkesztőnek, hogy ellenőrizhessék, nem értettél-e félre valamit, vagy épp hogy ne akarják törölni azt az anyagot, amelynek használata csakugyan nem jogsértő. Lásd még: Wikipédia:Szerzői jogok. Ha úgy gondolod, hogy olyan anyagot használsz, amely a „fair use” alá esik, akkor ezt is jelezd a cikk vitalapján. Lásd: Wikipédia:Szabad források.
 • a forrásokkal. A semminél egy hasból írt szöveg is több, de nehéz ellenőrizni, márpedig az ellenőrzés fontos eleme egy megbízható cikk készítésének. Ha lehet, használj minél színvonalasabb forrásokat, és idézd őket. Ha ezt betartod, és nem másolsz le nagy mennyiségben más szövegeket, akkor el fogod kerülni a plágium vádját.
 • amikor valamit népszerűsítesz vagy ellentmondásos témáról írsz. Kérjük, ne írj olyan cikket, amely csak egy bizonyos nézőpontból mutat be politikai, vallási vagy más témákat. Ismerkedj meg azzal, hogy mit nevezünk semleges nézőpontnak, mielőtt ilyen témákba vetnéd magad.
 • a különösen rövid szócikkekkel, melyek pusztán csak a címszavak meghatározásai. (A Wikipédiának van egy erre szakosodott projektje, a Wikiszótár. Ha úgy gondolod, hogy a meghatározás inkább oda való, akkor mozgasd át oda!) Próbálj legalább egy rövid bekezdést írni, amely valami hasznosat tartalmaz a témáról, s legalább röviden elmondja az odatévedőnek, hogy miről szól a cikk. A jól megírt rövid cikkek hasznosak lehetnek (ezeket csonkoknak nevezzük), mert belőlük akár hamar teljes cikkeket készíthetnek szerkesztőtársaid. Ha nincs elég tudásod vagy anyagod egy jó csonk megírásához, akkor valószínűleg nem is szabad belekezdened az új cikkbe. A csonk végére ki kell raknod a „csonk sablon”-t, ami így néz ki: {{csonk}}. A többi wikipédista jobban örül annak, ha jelzed, milyen csonkról van szó, így például egy filmmel kapcsolatos cikknél használd a {{csonk-film}} sablont. Bővebben itt: Wikipédia:Csonksablonok listája.
 • …és ügyelj a felépítésre! Ellenőrizd, hogy van-e más szócikk, amely hivatkozik új cikkedre (kattints a „Mi hivatkozik erre” menüpontra), és hogy cikked be van-e rakva legalább egy kategóriába! Ha ezt elmulasztod, nehezen fogják megtalálni szócikkedet az olvasók.
 • a helyi érdekeltségű cikkekkel. Ezek olyan helyekről, például iskolákról vagy utcákról szóló cikkek, amelyek csak viszonylag kisszámú embert érdekelnek, például öregdiákokat vagy a közelben lakókat. Az ilyen cikkekről megoszlanak a vélemények, és lesznek, akik megkérdőjelezik a létjogosultságukat, ha semmi olyasmit nem tartalmaznak, amiből kiderülne, miért érdekes az a hely, és miért különleges a sok ezer más, hasonló helyhez képest. A fényképek növelik az érdekességet. Próbálj meg helyi színt adni a helyi érdekeltségű cikkeknek.
 • egy új lap létrehozásával. Mikor új lapot akarsz készíteni, egy teljesen üres fehér szerkesztődoboz lesz előtted. Ha olyan szerkesztődobozt látsz, amelyben már van szöveg, és azt nem te írtad, akkor egy olyan lapot szerkesztesz, amelyet korábban már létrehoztak. Ez esetben ne mentsd el a munkád!

Hogyan hozz létre új cikket?

Új szócikk létrehozása a Wikipédián (nagyobb változat, YouTube HD változat)

Több módon is készíthetsz új cikket. A legegyszerűbb talán az, ha egy cikkben rákattintasz egy piros linkre és a megjelenő ablakba begépeled az új cikk szövegét. A másik lehetőség, hogy a Wikipédia keresőjébe beírod a leendő szócikk pontos címét (kisbetű, nagybetű is számít), és Entert nyomsz (vagy a kis nagyítóra kattintasz). Ha még nem létezik a keresett oldal, akkor a program felajánlja, hogy hozd létre, a következő szöveg kíséretében: Hozd létre a(z) „Újcikkneve” nevű lapot ezen a wikin! Ha itt a piros linkre kattintasz, begépelheted az új cikk szövegét. Ne felejtsd el elmenteni a kész munkádat a Lap mentése gombra kattintva.

Létrehozhatsz új szócikket az alábbi űrlappal is:

Lehetőleg a wiki jelölőnyelv szabályainak megfelelően formázd és lásd el néhány forrással, hogy megfeleljen a Wikipédia elvárásainak. A forrásokat a legegyszerűbben a következő formában írhatod be:

 • Link esetén: [http://www.peldaoldal.hu hivatkozás címe]; ez fog megjelenni: hivatkozás címe;
 • Nyomtatott irodalom esetén: mindenképpen tüntesd fel a mű nevét és szerzőjét, s nem árt, ha a kiadót, az évet és más hasonló adatokat is feltüntetsz (például ISBN-szám).

A Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! oldalon további részleteket olvashatsz arról, miként tudod lábjegyzet formájában megjeleníteni ezeket, illetve sablonná alakítani, az egységes megjelenés érdekében.

Ha egyetlen szerkesztésből nem készül el a cikk, ajánlott használni az {{építés alatt}}(?) sablont, mely értesíti a többi szerkesztőt arról, hogy a cikk még készül, lehetőleg ne módosítsanak egyelőre rajta. A sok egymást követő apró szerkesztés zavaró mások számára, a kisebb hibák javításához (és megtalálásához) használd az Előnézet megtekintése gombot, melyet a szerkesztőablak alatt találsz.

A létrehozott új szócikk automatikusan bekerül a saját Figyelőlistádba, ahol később megtalálhatod és tovább bővítheted. Ide más, neked tetsző szócikkeket is felvehetsz, ezeket később bármikor el tudod érni, és látni fogod, ha a cikkek tartalma megváltozik.

Az „asztali”, böngészős Wikipédia és a mobilos applikáció Figyelőlistája szinkronban van egymással.

És aztán?

Most, hogy létrehoztad az első cikkedet, még mindig rengeteg munka vár rád!

Ne hagyd abba a bővítést

A Wikipédia soha sincs teljesen kész! Egy szócikk, amelyet épp csak létrehoztak, igen távol áll attól, hogy „kész” legyen. (Kivételek természetesen vannak.) A biztos és pontos szerkesztéshez hosszú út vezet.

Ha valóban nagyon érdekel az a téma, amelyről épp írtál, akkor idővel valószínűleg még többet fogsz róla megtudni, és így még többet tudsz hozzátenni a cikkhez. Lehet hogy ez ma lesz, vagy holnap, a lényeg, hogy láss neki!

Fejleszd a formát

Ahhoz, hogy a cikked megfelelő formára hozd (esetleg bővítsd és kiemelt szócikké tedd), érdemes megnézni a következő oldalakat:

Ne feledd, valószínűleg mások is dolgozni fognak a szócikkeden, miután azt elmentetted! A szócikk szerzőjének nincs különleges joga afölött, hogy mit tartalmazzon a cikk. Lásd: Wikipédia: A szócikkeknek nincs tulajdonosuk.

Ügyelj az árva cikkekre és a zsákutcalapokra

Az árva szócikk olyan cikk, amelyre más oldal nem hivatkozik, a zsákutcalap pedig olyan, amelyben még nincs belső link (tehát hivatkozás más szócikkekre). A fő probléma az árva cikkekkel az, hogy mások így nem fognak róla tudomást szerezni, és igen kevés olvasó fogja megtalálni.

A legtöbb új szócikk zsákutcalap, amikor egy kezdő szerkesztő létrehozza. Ahhoz, hogy fejleszd a cikket, el kell helyezned benne belső linkeket, amelyek más szócikkekre hivatkoznak. Ezt a dupla szögletes zárójelekkel teheted meg: [[a szócikk neve]].

Szükséged van még segítségre?

Menj a Wikipédia:Mentorműhelybe és kérj magad mellé személyes segítőtársat!

Lásd még