Wikipédia:Kategorizálási módszerek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A szócikkeket általában valamilyen közös tulajdonságuk, leggyakrabban tartalmi-logikai kapcsolatok alapján csoportosíjuk. A Wikipédia-szócikkek fő csoportképző módszerei a kategóriák (kategórialapok), a portálok és a listák.

A vitalapon fel lehet vetni egyéb rendezési elveket is!

Kategóriák[szerkesztés]

Bővebben: Wikipédia:Kategóriák

A kategóriák vagy kategórialapok olyan szócikkeket gyűjtenek össze, amelyek tárgyai valamilyen közös jellemzővel rendelkeznek, például egy-egy kategóriába sorolhatjuk a magyar orvosokat, az ősmadarakat, a szerves halogénvegyületeket stb. A kategóriák betűrendben sorolják fel az egyes cikkeket. Jellemzőjük ezen kívül, hogy más névtérbe tartoznak, mint a szócikkek, és a szerkesztésük módja némileg eltér a többi szócikkétől. A kategóriákat is lehet kategóriákba csoportosítani, például a magyar és a francia orvosok kategóriái egyaránt az orvosok kategóriájában vannak.

A kategórialapok két fő részből állnak: egy közvetlenül (a szerkeszt gombra kattintva) szerkeszthető fejből és a cikkek felsorolásából. Ha a kategórialapot szerkesztésre megnyitod, csak a fejet tudod szerkeszteni, ide szoktuk írni, hogy a kategórialapnak mi a funkciója, és milyen felsőbb szintű kategóriákba tartozik.

A szócikkek felsorolását a lapfejjel ellentétben nem tudod közvetlenül a kategórialapon szerkeszteni. Ha egy cikket vagy kategóriát (pl. „Körtefa”) fel akarsz venni egy kategóriába (pl. „Kategória:Fák”), akkor magát a („Körtefa”) cikket kell megnyitnod szerkesztésre, és a lap aljára (ha van, a források, külső hivatkozások és az interwikilinkek közé) beírni: [[Kategória:Fák]]. Ezáltal a kategória meg fog jelenni a szócikk alján, és a „Fák” kategória törzsében is meg fog jelenni a „Körtefa” szócikk neve.

Egy-egy új kategória, azaz új kategórialap létrehozása előtt tanácsos kikérni a közösség véleményét a kategóriajavaslatok lapon.

  • Kategóriák - kiindulópont a kategóriák közötti böngészéshez.
  • Az összes lap listája oldalon a Névtér mezőben a Kategóriák-at választva a kategóriák között betűrend szerint kereshetünk.

Listák[szerkesztés]

Bővebben: Wikipédia:Listák

A lista a kategórialappal ellentétben egy közönségesen szerkeszthető szócikk, amely más szócikkek címeit tartalmazza. A lista rendezőelve nem feltétlenül a betűrend. Szerkesztés szempontjából a listába „kézzel” kell összegyűjteni, beírni a beletartozó szócikkek címeit. A lista a kategórialaptól eltérően olyan szócikkek címeit is tartalmazhatja, melyek még nincsenek megírva.

Egyes esetekben a listákat is célszerű listázni, példa erre az Uralkodók listái országonként.

Jellemző listafajták:

Portálok[szerkesztés]

A portálok a Wikipédiában tematikus kezdőlapok, amelyek egy adott témához tartozó cikkeket, híreket és tevékenységeket fognak össze. A leglényegesebb eltérés a kategóriákhoz és a listákhoz képest az, hogy a portál a lexikális tartalomszolgáltatáson túl szervezési és esztétikai feladatokat is ellát. Mivel a portálok a Wikipédia „kirakatai”, a portálok létrehozása feltételekhez kötött.

Jelenlegi portálok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]