Wikipédia:Kategóriajavaslatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Kategóriajavaslatok 
Rad-Kategorie.png
A Wikipédia:Kategóriák lapon olvashattad, milyen elveket kívánunk követni a kategorizáláskor. Nem könnyű átlátni az ilyesmit, főleg, ha még nem terveztél efféle hierarchikus rendszert. Ez a lap segíteni kíván abban, hogy az általad kigondolt kategória jól illeszkedjen a Wikipédia kategória-rendszeréhez, annak céljaihoz (melyek közül legfőképpen az áttekinthetőséget és a könnyű használhatóságot emelnénk ki). Természetesen nem kötelező követned ami itt (vagy bárhol) olvasható, elhangzik, leíratik, bárki bármikor kijavíthatja a szervetlenül, átgondolatlanul nyitott kategóriákat. A rontott kategóriák átmozgatásában a botgazdák tudnak segíteni. Ha ezen a lapon megbeszéled előre, amit tervezel, azzal időt, munkát és kényelmetlenségeket spórolsz meg mindenki másnak!
Hasznos tippek
 • Legjobb, ha az általad létrehozni tervezett kategória/kategóriák struktúráját itt részletesen leírod, elmagyarázod, és hagysz a többieknek (rendszerint vérbeli kategóriazabálók, feketeöves rendezgetők látogatják a lapot) 3 napot, hogy kommentálják, javaslatokat tegyenek. Így fel tudják hívni a figyelmedet a lehetséges problémákra, korábbi megállapodásokra, ellenérvekre, akadályokra, jobb ötletekre.
 • Ez a lap való a kategória-rendszerrel mint szisztémával általánosságban foglalkozó viták lefolytatására is.
 • A zenei kategóriáknak saját vitaoldalt nyitottunk → itt!
 • Egy hasznos link: rendszertelenül frissülő kategóriatérkép.


Papok/Lelkészek vs. Egyházi személyek[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Régóta szúrja a szememet az egyházi személyek kifejezés. Szerintem nagyon pontatlan, különösen a nem keresztények esetében. De ma megláttam, hogy ezzel párhuzamosan kiépült egy ideje a Lelkészek és a Katolikus papok struktúra. Katolikus téren nem vagyok szakértő, de szerintem a protestánsoknál az egyházi személyek szó helyett mindenhol a lelkészek szót szúrjuk be. A nem keresztényeknél valaki nálam okosabb találjon ki valami jobb szót. (Vallási vezetők?) A katolikusoknál lehet, hogy nincs jobb a Katolikus egyházi személyeknél (ott még talán korrekt is valamennyire a szóhasználat), de szerintem kár (pláne minden nemzetiségnél...) külön papok alkategóriát csinálni, hiszen szinte mindenki pap közülük. Szóval szerintem valami ilyesmi kéne:

Egyházi személyek (helyett?)
Magyar egyházi személyek (?)
Magyar keresztény egyházi személyek
Magyar katolikus egyházi személyek
Magyar katolikus szerzetesek
Magyar katolikus apácák
Magyar katolikus püspökök
Magyar protestáns lelkészek
Magyar református lelkészek
Magyar református püspökök
Magyar evangélikus lelkészek
Magyar evangélikus püspökök
Keresztény egyházi személyek
Katolikus egyházi személyek
Katolikus szerzetesek
Katolikus apácák
Katolikus püspökök
Ortodox egyházi személyek
Evangélikus lelkészek
Erdélyi szász evangélikus lelkészek
Erdélyi szász püspökök
Magyar evangélikus lelkészek
Református lelkészek
Szerzetesek
Buddhista vallási vezetők
Muszlim vallási vezetők

Kb. – Tkarcsi vita 2010. február 4., 20:51 (CET)

Szerintem a "katolikus papok" kategóriákra szükség van, mert az "egyházi személyek" kategóriákban azért bőven akad olyan, aki nem pap (hanem mondjuk nem pap szerzetes, papnövendék stb.). Az lehet kérdés, hogy az "egyházi személyek" megfelelő elnevezés-e a tágabb kategóriára. – Antissimo vita 2010. február 10., 11:12 (CET)

Nem konkrétan ide tartozik, de a Magyar katolikus egyházi személyek kategórián belül negyedikként létrehoztam egy Magyar katolikus hitszónokok kategóriát is, hogy csökkentsem a "besorolhatatlan" személyek körét. Amúgy szerintem egy hívő költő, író vagy más személy, aki ír egyházi témájú műveket, még nem feltétlenül egyházi személy, ezeket ki is lehetne innen törölni. DKakasi vita 2010. november 1., 09:10 (CET)

Bocs, de nem egészen értem, hogy miért van szükség erre a kategóriára. Ha jól látom, jelenlegi tagjai mind papok. – Tkarcsi vita 2010. november 1., 10:21 (CET)

Amikor elkészítettem Répássy János szócikkét, magam is szerettem volna létrehozni egy általános szónokok kategóriát, inkluzíve hitszónokok. Részletek itt: Wikipédia:Kategóriajavaslatok/Archív21#Szónokok, rétorok, orátorok, retorikusok. Azt továbbra is gondolom, hogy a hitszónoklattan és minden egyéb szónoklattan terén végzett munkásság van olyan jelentős, hogy legyen kategóriájuk, különösen, hogy akadnak köztük nem papok (nem teológus viszonyt nyilván kevesebb). A felekezet szerinti hitszónokok bontását azonban én is túlzásnak érzem. Pasztilla 2010. november 1., 12:51 (CET)

Pasztilla! És mit gondolsz a Papok/Lelkészek vs. Egyházi személyek kérdésről? – Tkarcsi vita 2010. november 1., 15:48 (CET)

A Kategória:Büntető törvénykönyv mostani tartalma átrakható a Kategória:Bűncselekményekbe?[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenÁdám 2011. január 2., 13:52 (CET)

Én úgy látom, az előbbi kategória egyszerűen bűncselekményeket tartalmaz, amelyeket át lehetne tenni az utóbbiba (a Büntető törvénykönyv kategória felszámolásával), bár nem ártana egy jogász hozzászólása. Mit szóltok? (Itt is b. ú. é. k. mindenkinek! :-)) Ádám 2011. január 1., 01:06 (CET)

Vagy legyen a magyar büntető törvénykönyv szerinti bűncselekmények alkategória? Vagy ez a bűncselekmények szó túl erős lenne ide? Ádám 2011. január 2., 13:52 (CET)

Kulturális vezetők[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenEinstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. január 23., 15:19 (CET)

Épp Kiss Imréről, a MüPa egykori igazgatójáról akarok szócikket írni és bajba kerültem, hogy milyen kategóriába sorolható. Ugye Kiss a rendszerváltás előtt a turizmusban dolgozott, majd 1981-ben lett a Budapesti Tavaszi Fesztivál, később az Országos Filharmónia igazgatója. Igaz, hogy az Operaház és a Vígszínház ügyvezetője volt, de az mégsem színigazgató. 2003 és 2011 között pedig a MüPát vezette. Magyar kulturális vezetők kategória pedig nincs. Ötletek? Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. december 26., 17:25 (CET)

Senkinek semmi? Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. december 27., 21:43 (CET)

Erre talán kéne egy Kategória:Kulturális menedzserek kat., a Kategória:Kulturális intézmények és a Kategória:Személyek foglalkozás szerint alá. Persze Kiss Imrének van valamilyen diplomája, aszerint is lehetne kategorizálni (esetleg Kategória:Magyar művelődéspolitikusok?). Ha mindez nem jó, akkor egyelőre maradhat a kat. 20. századi magyarok‎ és kat. 21. századi magyarok‎. Több ötletem nincs. --Vadaro vita 2011. december 27., 22:28 (CET)

Na igen, Kiss Imrének turisztikai főiskolai diplomája van, ami nem segít tovább. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. december 29., 15:09 (CET)

Khm, no-komment. Marad a Kategória:20. századi magyarok és Kategória:21. századi magyarok. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Vadaro (vitalap | szerkesztései) 2011. december 29., 18:01

Szerintem legyen Magyar kulturális vezetők a Magyarok foglalkozás szerint és a Magyarország kulturális élete alá. – Einstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. január 3., 12:27 (CET)

kulturális szervezők? a vezető valahogy furán hangzik, politikainak tűnik. Alensha 2012. március 17., 00:43 (CET)

>

Szerintem a "kulturális vezetők" egy fontos kategória akar lenni. A "Kulturális menedzserek"-kel szerintem az a baj, hogy az egy konkrét foglalkozás, illetve szakmai besorolás, értsd, valaki elvégez egy kétéves sulit, és kulturális menedzser lesz, de egy MüPA igazgatása az azért más. Nem is említve, hogy a menedzser kifejezés a magyar nyelvben a '90-es évektől honosult meg csak (feltételezés). Amúgy, szerintem a Kulturális intézmények alá szerintem jó lenne a "kulturális intézmények vezetői", amely kifejezést leíró szinonima nem igen jut az eszembe, plusz, konkrét, explicit kifejezés, világos a jelentése. Jepe-BP1 2014. május 24., 11:12 (CEST)

„Kulturális intézmények vezetői”, sztem pontos és jó. Akela vita 2015. március 28., 22:56 (CET)

Új sablonkategorizálási rendszer – tervezet[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenEinstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. február 26., 20:24 (CET)

Az utóbbi időkben eszméltem rá, hogy milyen rosszul vannak kategorizálva a forrássablonok és a navigációs sablonok. Olyan szörnyűségekkel is találkoztam, mint a Személyek navigációs sablonok. Ekkor döntöttem el, hogy már nagyon kéne egy egységes rendszer erre. Ezért készítettem egy allapot, amin felépítettem egy új kategóriafát: Szerkesztő:Einstein2/Sablonkategóriák. Külön szakaszt csináltam azoknak a kategóriáknak, amiknek helytelen és/vagy értelmetlen nevük van, és át kéne őket nevezni. Várom a javaslataitokat, véleményeiteket, hogy majd támogatás esetén felépülhessen az egységes kategorizálás. – Einstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. február 24., 13:38 (CET)

A sablon nevének a végéről el lehet hagyni a „sablon” szót, hiszen ez Sablon:Valami sablon formában jelenik meg. MZ/X vita 2012. február 24., 22:20 (CET)

Csakhogy itt most nem sablonokról van szó, hanem a kategóriáikról. :-) – Einstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. február 25., 16:25 (CET)

Az ötlet alapvetően jó. Néhány észrevétel:

 • A sport témájú navigációs illetve forrássablonok kategóriái lehetőleg ne a társadalomtudományi megfelelőek alatt legyenek alkategóriaként, hanem azokkal egyező szinten önálló ágban. A sport, mint olyan nem kimondottan a társadalomtudományok része, hanem önálló (tudomány)terület.
 • A matematikai navigációs sablonok viszont a természettudományinak legyen alkategóriája, lévén a matematika is természettudomány. -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. február 26., 21:29 (CET)

A sport témájúak besorolása javítva. A matematika besorolásával csak részben értek egyet. A természettudomány lapon van egy A természettudományok kelléktára című fejezet, ami szerint a matematika a természettudományok egyik eszköze, de önmagában nem az. De mivel azt is leírja, hogy kategorizálásnál a matematikát ide szokták sorolni, javítottam a lapon is. – Einstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. február 27., 15:20 (CET)

Nekem most nagyon késő van, és nem egészen tisztán értem, de ha a matematikát soroltad a természettudományhoz, akkor légy szíves, gyorsan csináld vissza. A matematikai határozottan nem természettudomány. Nem a természetet vizsgálja, és nem a természettudományok módszertanát követi. (Az kétségtelen, hogy vannak, akik oda szokták sorolni, de attól még nem az. Ez úgy lehetséges, hogy akik odasorolják, azok rosszul teszik, talán azon az alapon, hogy az egyiket se, a másikat se értették az iskolában, és akkor biztos ugyanarról van szó.) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 29., 23:02 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Röviden: maradjunk annyiban, hogy erősen vitatom az álláspontodat :) -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. március 1., 15:01 (CET)
Hová kéne besorolni a matematikát?
 • A forrássablonok megnevezéssel az a baj, hogy a források lábjegyzetbe hozására szolgáló, én inkább úgy mondanám, hogy jegyzetelő sablonokat vagy forráshivatkozásokat is, és a forrásleíró sablonokat is szokásos forrássablonnak nevezni. A forrásleíró sablonokon belül vannak általános természetűek, mint a {{cite book}} és a {{citlib}}, és vannak egyediek is, például egy-egy könyvhöz, mint a {{Coombe1998}} --Karmela posta 2012. március 1., 11:14 (CET)

A matematika önálló tudományterület, se nem természettudomány, se nem társadalomtudomány. Joeyline persze vitathatja csak úgy érvek nélkül, én viszont értek hozzá, és meg is indokoltam, miért. (Még bővebben: a természettudományok alapvető jellemzője a megfigyelés, a kísérletezés, az elméletek alkotása és ezek ellenőrzése a valóságban ismételt kísérletekkel, és mindegyik a létező világ leírására törekszik. Ezen állítások egyike sem igaz a matematikára. A természettudományokra az induktív logika a jellemző, a matematikára a deduktív, tehát e szempontból szöges ellentétei egymásnak. A természettudományok használnak matematikai apparátust, de ez a matematikát nem kötelezi semmire és nem teszi természettudománnyá a matematikát.) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 1., 15:33 (CET)

Most látom ezt az enwikis listát, ez közelebb áll az igazsághoz, de vitatható, hogy a "computer science" a matematika alkalmazása (része) vagy egyenrangú entitás. Ha egész külön rakjuk, nem követünk el hibát. A számítástudománnyal össze lehet éppen hozni. A formális nyelvek pedig a nyelvészet és a számítástudomány metszetében vannak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 1., 15:36 (CET)
Az enWiki ezt a megoldást választotta:
>> en:Category:Applied sciences
>> en:Category:Natural sciences
>> ...
>> en:Category:Formal sciences
>> en:Category:Formal languages
>> en:Category:Computer science‎
>> ...
>> en:Category:Mathematics
A németek viszont nem vesződtek ennyit vele:
>> de:Kategorie:Mathematik
A franciáké megint teljesen más:
>> fr:Sciences humaines et sociales‎
>> fr:Science spéculative‎
>> fr:Sciences exactes‎
>> fr:Sciences naturelles‎
>> fr:Sciences formelles
>> fr:Informatique
>> fr:Logique‎
>> fr:Mathématiques‎

--Karmela posta 2012. március 1., 15:40 (CET)

re Karmela: tudom, hogy a forrássablon több mindenre is érthető, de tanácstalan vagyok, mivel nem szeretnék egy olyan című kategóriát létrehozni, mint pl. a Művészeti és kulturális egyedi forrásjelölő sablonok. :) --Einstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. március 14., 14:40 (CET)

Én sem. Ha jobban megnézed, akkor látod, hogy én az egyik fogalomra az egyszavas forrásleíró sablon elnevezést javasoltam, a másikra pedig a jegyzetelő (vagy esetleg forráshivatkozó) elnevezést. --Karmela posta 2012. július 22., 19:56 (CEST)

Lázadások, tüntetések, zavargások[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTeemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. július 11., 16:16 (CEST)

Feltűnt nekem, hogy semmilyen kategória nincs erre nálunk. Az angol, a német ezt mind kezeli (Riots, Aufruhr, Unruhen, Demonstrationen).

Úgy vélem, nagy szükségünk lenne nekünk is erre. Kérdés, mi legyen a kategória neve. Számomra egyértelmű, hogy a politikai eseményekből kell leágaztatnunk, azonban:

 • a) legyen minden egybe: lázadások, tüntetések és zavargások
 • b) kettészedve: lázadások egy kategória, tüntetések és zavargások külön kategória
 • c) mind a három külön kategória: lázadások, tüntetések, zavargások

Mit mondotok? Számomra a b) változat, vagyis külön a lázadás (amely általában állami, vagy hatalmi rend elleni véres mozgalom) és egy másik kategória a tüntetések és zavargások (mivel ezek sokszor összekapcsolódnak egymással).

Vélemények? --Tobi Üzi :) 2012. június 24., 15:17 (CEST)

szerintem a lázadás, a tüntetés és a zavargás három különálló dolog. A lázadást viszonylag nehéz definiálni és vitákra adhat okot, én ilyen kategóriát nem csinálnék. A tüntetés nem feltétlenül vezet zavargáshoz, ahogy a zavargáshoz sem kell tüntetésnek lennie, szóval semmiképp nem venném egybe őket. Más vélemények? Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. július 11., 16:16 (CEST)

Kategória:Kalózkodás a fikcióban[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenHáeS vita 2012. augusztus 1., 13:31 (CEST)

Sziasztok! Ennek a kategóriának (Kalózkodás a fikcióban) biztos ez lenne a helyes elnevezése? Üdv: HáeS vita 2012. július 14., 19:52 (CEST)

Nem. misibacsi*üzenet 2012. július 14., 20:17 (CEST)

Kategória:Természetes nyelvek – cikk alkatba is, főkatba is?[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--eLVe hali, mizu? 2012. augusztus 19., 10:57 (CEST)

A fenti kategóriában vannak alkategóriák, alatta pedig egy lista az ide tartozó egyes nyelvekről. A gyakorlat szerint nem teszünk egy cikket a főkategóriába, ha az már tartalmazza azt az alkategóriát, amelyben a cikk már benne van. Azonban: ha ez szándéka szerint egy lista – mégpedig teljes lista – kíván lenni (én legalábbis így értelmezem), akkor ezesetben nem volna-e mégis praktikus kivételt tenni és azt a nyelvet is betenni a listába, ami már szerepel valamelyik alkategóriában? (Ez a keresést is megkönnyítené, mivel az alkat-okban nem csak az adott nyelv cikke van.) Már vannak egyébként benne nyelvek, amik így lettek korábban kategorizálva (pl. horvát, akkád, urdu, stb.).

Másik: Beraktam ide a Holt nyelvek katot is, mivel ezek is a természetes nyelvek közé tartoznak. A kérdés itt is ugyanaz: tartalmazza-e a teljes(?) lista ezeket a nyelveket is egyenként? Én egyelőre, elsősorban praktikus okokból (így könnyebben átlátom az egészet) így fogom csinálni (ezért szeretném is kérni, hogy senki ne kapdossa ki ezeket), amennyiben ezzel ellentétes konszenzus alakul itt ki, akkor majd kiszedegetem őket a legvégén. Várom a véleményeket. --eLVe kedvesS(z)avak 2012. augusztus 12., 09:02 (CEST)

Még annyit, hogy ha a listában benne lenne az összes nyelv, kapnánk egy teljes listát a világ nyelveiről (feltételezve, h előbb-utóbb mindet megírja valaki), egy ilyen listát a főnévtérben létrehozni viszont semmi értelme. (A Holt nyelvekben nem vagyok egyébként biztos, az lehet h jobb lenne, ha maradna csak a saját kategóriájában... szal nem tudom.) --eLVe kedvesS(z)avak 2012. augusztus 12., 09:24 (CEST)

Ahogy írod, a gyakorlat az, hogy ami alkatban van, az a kategóriába már nem kerül be. Ez az egyik ok, amiért nem értek egyet veled. A másik az, hogy, mint kiderül abból, amit írsz, ez pontosan az a téma, ami listába való: potenciálisan teljes, és ahogy szintén magad írod, szükséges lenne a meg nem írt nyelveket is felsoroni. Azt nem értem, miért ne lenne értelme létrehozni egy ilyen listát a főnévtérben: természetes nyelvek listája. Az, amit fent leírsz, kvázi a lista definíciója. :) Ezzel együtt természetesen a kategóriára is szükség van, de a dupla kategorizálás nélkül. – Winston vita 2012. augusztus 12., 20:29 (CEST)

Egy ilyen lista potenciálisan 4-6-8ezer(!) tételt tartalmazna. Nem hiszem hogy lesz az az "elvetemült", aki ezt megírja. :) És semmi különösebb haszna, ha már egy (vagy több, max 3) kategória tartalmazza ezeket. Sztem.
Nekem voltaképp mindegy. Azért tettem fel a kérdést, mert jelenleg összevissza van itt a kategórizálás. Van ami a főkatban, van ami az alkatban, van amelyik mindkettőben, szóval valamelyik irányban dönteni kell. Nekem a teljes lista csak azért szimpatikusabb, mert ha teljes, akkor az olvasónak jobban kereshető (nem kell föl-le ugrálnia vagy több kategóriában is keresnie). Ha mindegyik csak egy katban fog szerepelni, akkor ez a 3 fogja tartalmazni őket: Kategória:Természetes nyelvek (ebben csak az élő nyelvek maradnak), Kategória:Holt nyelvek, Kategória:Veszélyeztetett nyelvek. A holt nyelveket közben újragondoltam, azokat kiszedem innen, maradnak a sajátjukban. --eLVe kedvesS(z)avak 2012. augusztus 13., 08:54 (CEST)

Mondjuk szerintem a veszélyeztetett nyelvek is természetes nyelvek. Meg a holt nyelvek is azok voltak egykor. Más esetekben én pont az ellenkezőjét szoktam csinálni, mint amit fentebb elkezdtél: irtom a dupla kategorizálást, ahol lehet. Minden ilyen esetben felmerülhet, hogy az olvasó nem biztos, hogy tudja, melyik alkategóriában kell keresni, amit keres. A dupla kategorizálás kerülése tisztább kategóriafát eredményez, a dupla kategorizálás könnyebb találatot. Ebből kell választani. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. augusztus 13., 09:22 (CEST)

Nna. Ez az. Jobban megfogalmaztad, mint én. Pontosan erről van szó. Én is irtom a kettős meg többes kategorizálásokat, de itt a kereshetőség lenne a lényeg. Ez ugyan egy bevezető szöveggel valamennyire kiváltható ("az ezt lásd itt, az azt meg lásd ott"), csak kérdés, hogy elolvassák-e. --eLVe kedvesS(z)avak 2012. augusztus 13., 10:14 (CEST)

Függőben sablont tettem rá. Oka: Ellentétben a fentiekben mondottaimmal, most mégis valamennyi természetes nyelvet (élőt is, holtat is, veszélyeztetettet is) be fogok tenni a listába, mivel szeretném a nyelvi boxokat javítani (különösen a nyelvkódokat), és gyorsan csak egy teljes listából tudom megoldani (aki nem hiszi, az próbálja meg a felső alkat-okból gyorsan kimazsolázni az egyes nyelveket :). Jelezni fogom, ha kész vagyok, és akkor utána újra elmerenghetünk ezen a kérdésen. Természetesen addig is szólhat hozzá bárki, csak azt szeretném kérni, hogy a kat. listáját ne szerkessze át senki (= ne vegyen ki belőle nyelveket; betenni be lehet). Kösz a türelmet. --eLVe hali, mizu? 2012. augusztus 19., 10:57 (CEST)

Magyar könyvkereskedők[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben✮ Einstein2 vitalap 2013. január 12., 14:32 (CET)

Már öt szócikk van ebben a kategóriában és vívódom, hogy a következő elérhető Kategória:Könyvekben hogyan helyezzem el. Gondolom, kéne egy Kategória:Könyterjesztés és gondolom, hogy ebbe is lesznek idővel további lapok, a láncolatok illetve a kiadó-terjesztő kombók, mint a Libri vagy az Alexandra. Másik metszetnek pedig a Kategória:Magyar kereskedők vagy a Kategória:Magyar vállalkozók kategóriát gondolnám, de egyik sem létezik. Vélemény? --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2013. január 3., 18:19 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Van már Magyar kereskedők, bankárok, iparosok kategóriánk, abban is található néhány könyvkereskedő. ✮ Einstein2 vitalap 2013. január 3., 18:22 (CET)

Ez jó!! Első körben beteszem ide. De a másik metszet is fontos volna. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2013. január 3., 18:59 (CET)

Szerintem megfelelő lenne egy Könyvterjesztés és/vagy egy Könyvkereskedelem kategória. Első körben két bele illő lapot találtam: Könyvkereskedelem Magyarországon és Könyvterjesztés Erdélyben. Iwikinek pedig jöhetne az angol Bookselling kat és más nyelvű társai. ✮ Einstein2 vitalap 2013. január 3., 19:13 (CET)

A Könyvterjesztésnek jobban örülnék, igazából. Nem csak azért, mert szakszó, hanem azért is, mert ebbe belefér az antikvárius, az Alexandra könyváruház, a bookline és a vatera is. Aztán, ha nagy lenne a torlódás, majd még darabolunk. Nem? --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2013. január 3., 19:19 (CET)

Nekem megfelel. ✮ Einstein2 vitalap 2013. január 3., 19:23 (CET)

szerintme létrehozható a kategória, miért függő még? Xiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. augusztus 26., 16:47 (CEST)

Országok közigazgatásai[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenKaleido1000 --Kaleido1000 vita 2013. szeptember 16., 13:19 (CEST)

4 féle sablon kategóriát közlök, valaki árulja el, hogy mi a különbség, mert nem jövök rá.

Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok Kategória:Országok közigazgatási egységeinek sablonjai Kategória:Országok közigazgatási felosztásának sablonjai Kategória:Települések sablonjai országok szerint

Mind a 4 ben minden van, és bármelyiket nyitom meg, valamilyen navigációs sablont találok 98 % ban. Legalább annyit hagy lehessen, hogy kontinensekre szét bontani, hogy Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Ázsia, Afrika, meg Ausztrália. Meg esetleg szigetek települései, vagy lakói, de ez nem fontos, mert mondjuk Ciprust,Máltát stb. még Európához lehet sorolni, vagy Kubát, Közép amerikához, vagy Japánt, Ázsiához. A többi sablon kategória még viszonylag oké, bár a Földrajzi navigációs sablon kategória, és a Földrajzi sablonok lapjait szét lehetne válogatni, lenne is rá tippem, mert én már szét válogattam a szerkesztőlapom allapjain, ha valakit érdekli, meg nézheti. Ha nem születik eredmény ezzel kapcsolatban, nagy valószínűséggel neki állok, kategorizálni a földrajzos témánál. Éppen ezért várok minél több hozzá szólást, ugyan ezt a Földrajz műhelyben is kirakom. --Kaleido1000 vita 2013. szeptember 12., 17:18 (CEST)

Sajnos, a sablonokhoz alig konyítok, erről a kérdésről semmi érdemlegeset nem tudok mondani. --Vadaro vita 2013. szeptember 12., 19:41 (CEST)

Csak szólok, hogy a Földrajzi navigációs sablonokat tökfölösleges szétszedni kontinensek vagy egyéb kategóriák szerint, mert senki nem úgy keresi őket, hanem csak név szerint (Pl. "Tó infobox" vagy "Antarktisz navbox") Az olvasók (akiknek a kategorizálás valójában szól) nem fognak sablonokat keresgetni és külön olvasgatni, a sablonokat csak a szerkesztők használják, amikor cikket írnak. Szóval én a helyedben nem tölteném az időm ilyen felesleges munkával. - Tündi vita 2013. szeptember 12., 20:21 (CEST)
Nem éppen ilyen válaszra számítottam, na de mindegy, ez is válasz, amúgy meg te is beláthatod, hogy káosz van. Ez nem KIS HIBA, meg nem akadok fel. Én csak ide betettem, hogy meg vitassuk, nem kell rögtön lebeszélni a másikat, hogy felesleges időpocsékolás, szerintem itt a wikipédián semmi sem időpocsékolás, ha te nem is értesz vele egyet. Pláne, hogy, a szerkesztők munkáját segítenék, hogy kontinensekre, országokra le van bontva, és nem minden szanai-széjjel. Amúgy meg az olvasóból válhatnak szerkesztők, én is olvasó voltam, most meg már próbálgatok szerkesztgetni. Amúgy meg nem azt kértem, hogy beszélj le, ha nem, hogy mi a különbség, meg például a Franciaország megyéiből miért van itt is, meg ott is. Amúgy szólok, hogy azoknak már létrehoztam egy kategóriát, azon dolgozok ép jelenleg. Ha nem tetszik, az egy vélemény, ha többnek nem tetszik az már más, nem szólnék egy szót sem, ha rendezett lenne. --Kaleido1000 vita 2013. szeptember 12., 21:41 (CEST)

Én az eredeti kérdésre reagálnék: kiváló az észrevétel, az első három kategória szerintem egybevonandó. Semmi értelme külön-külön kategóriákban tartani ezeket a navboxokat, összetartoznak. Úgy látom, hogy teljesen esetleges, hogy melyik sablon melyikbe került... --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. szeptember 13., 18:25 (CEST)

Itt tényleg rendet kéne vágni. Csak egy példa: az Argentínához tartozó megyesablonok egy része (pl. {{Catamarca megyéi}}) a Kategória:Közigazgatási navigációs sablonokban van, míg másik része a Kategória:Országok közigazgatási egységeinek sablonjaiban, egy ország szerinti alkategória közbeiktatásával. --Regasterios vita 2013. szeptember 13., 19:05 (CEST)

Ez csak egy javaslat, mit szóltok ahhoz, ha az elsőt tartanánk meg Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok, ebbe raknánk bele mindent, elég lenne, ha itt lennének az országok kategóriája, és akkor ami egy országhoz tartozik közigazgatás címen, beletennénk, és akkor még kimaradnának olyanok, hogy folyóparti települések, bizonyos hegység települései, tóparti városok esetleg. Mondjuk Kanadában lehetne rá példa. aztán ott vannak a szervezetek, az EU, A FÁK, stb. azokat meg szintén ide tenném. Mégis jobb lenne, a mostanitól, vagy más javaslat?, hogy melyiket tartsuk meg?, a települések sablonjai mehet az adott országhoz, nagy valószínűséggel lenne olyan ország, ahová, csak egy lap menne be, nem tudom, hogy mondjuk annak megérné-e egy kategóriát létre hozni? példa: Egyiptom közigazgatása sablonnak megéri-e egy Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok (Egyiptom) kategóriát létre hozni.Utóirat: Mivel itt nagyon sok ország lenne, már itt úgy kéne, hogy kontinensekre lebontani. Példa:
Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok
 Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok (Európa)
 Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok (Németország)

--Kaleido1000 vita 2013. szeptember 14., 15:50 (CEST)


Azután érdeklődök, hogy hányan támogatják a javaslatomat, mármint a fentebb látható felosztást, szívesen megcsinálom úgy, csak annyit kérek, hogy támogatom, vagy nem támogatom sablont kihelyezni, és abból tudni fogom, hogy neki álljak-e vagy nem. Nagyon megköszönném előre. --Kaleido1000 vita 2013. szeptember 24., 08:55 (CEST)

Földrajzi navigációs sablonok[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenRegasterios vita 2013. október 12., 11:41 (CEST)

Várom a javaslatokat, hogy még hogy lehetne szétcsoportosítani a Kategória:Földrajzi navigációs sablonok kategóriát.--Kaleido1000 vita 2013. október 5., 09:21 (CEST)

Szerintem lehetne egy

És még lehetne a nemzeti parkokról, barlangokról (ezt a kettőt akár a turisztikán belül is, vagy valamilyen természetvédelem-kategóriában), hegyekről-hegységekről, egyéb tájakról, de ezeket már nem részletezem. Kérdezném tehát, hogy a fentiek jók lennének-e, s van-e valakinek észrevétele stb. --Regasterios vita 2013. október 6., 20:38 (CEST)

Nos, egyik sem nyerte el senki tetszését? --Regasterios vita 2013. október 28., 17:11 (CET)

Hú, nekem nagyon tetszenek, én támogatom. --Kaleido1000 vita 2013. október 29., 21:54 (CET)

animációs film vs rajzfilm[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőbenáкos9702 posta 2013. december 30., 19:16 (CET)

A filmes kategóriákat pucolgatom, és rengeteg overlap van. A Kategória:Rajzfilmek a kategória:Animációs filmek alatt van. Viszont nincs Rajzfilmsorozatok kategória, csak Kategória:Animációs sorozatok országok szerint. Ha a rajzfilm is animációs film, akkor miért kell külön kategória neki? Vagy mi a különbség szakmailag a rajzfilm és az animációs film között? (kézi rajzolás vs számítógép? De manapság már a kézi rajzosnak tűnőket is számítógépen rajzolják). Ráadásul a kategória:Rajzfilmek interwikijének az en:Category:Cartooning van megadva, ami nem jó. És enwikiben fordítva van: a Cartoons van az Animation kategóriában és nem fordítva. Fel kéne valahogy számolni ezt az összevisszaságot, de egyelőre az én fejemben is nagy a katyvasz, így kérnék egy kis segítséget. Xiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. november 29., 17:16 (CET)

"A Kategória:Rajzfilmek a kategória:Animációs filmek alatt van." - Ez így jó. A rajzfilm-kategóriának szerintem akkor van értelme, ha az animációs filmeket technika szerint tovább bontják; nálunk hiányoznak az egyéb hagyományos technikák kategóriái (vagy nincs elég ilyen filmről szócikk). Más módon, stopp-trükkel "mozgatva" (Stop-motion?) készülnek pl. a bábfilmek vagy a plasztilin-(gyurma-) filmek (Clay animation?). Érdekes módon az en-wikiben látok ilyen kategóriákat, de rajzfilmest nem; a kategória:Rajzfilmek interwikije szerintem is rossz: a "Cartoon" - karikatúra, képregény; a rajzfilmet az "Animated cartoon" en-cikk ismerteti, de nincs ilyen kategóriájuk. Egyedül a ru-wikiben találtam Rajzfilmek kategóriát (Категория:Рисованные мультфильмы). Ezek mind hagyományos technikák, itt még nem "játszott" a számítógép. A modern komputer-animációval készülő filmek vagy filmbetétek ma már elárasztják a mozit. (A káosz felszámolására viszont nem vállalkozom.)– Vadaro vita 2013. november 29., 21:31 (CET)
Én felszámolom a káoszt, ha meg tudunk egyezni pontos definíciókban, amik alapján be tudom sorolni a szócikkeket. Lenne elég szócikk a továbbontáshoz is, mostkb. 2-300 a rajz/animációs filmek/sorozatok szócikkének száma. Azt bőven lehet (sőt ajánlatos) bontani. Viszont én nem értek a filmtechnikához. Talán idecsábítom user:osvátA és user:Sasuke88 szerkesztőket is a megbeszélésre. Xiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. november 29., 21:37 (CET)
Van az Animációs film cikkünkben sokféle felosztás, ha csak a technika kell. És van Stop-motion, meg CGI (film) cikk is, az utóbbi a számítógépes animációról szól (ahhoz egyébként én sem értek). --Vadaro vita 2013. november 29., 22:05 (CET)
Hát sajnos továbbra sem lettem okosabb. Az animációs film cikkében ez áll: "Az animációs film, mint hangos rajzfilm a 20. század vívmánya. Benne emberi és más hangokat, zörejeket, zenét és képet kombinálnak, így modern kommunikációs eszköz.". Gyakorlatilag minden rajzfilm (pl. a Vukk és minden egyéb kézzel rajzolt film) is animációs film ezen állítás alapján. Tehát még mindig nem tudom, hogy mi alapján tudok egy szócikket Kategória:Rajzfilmekbe vagy Kategória:Animációs filmekbe sorolni. Xiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. november 29., 22:24 (CET)
Igen, minden rajzfilm animációs film. A szócikk bevezetőjéből: Az animációs filmnek számos változata lehet..., a "Felosztás" szakaszban pedig: Technika és képi világ szerint lehet: (és egymás alatt sorolja) rajzfilm, bábfilm... A rajzfilm - az animációs film egyik változata.Vadaro vita 2013. november 29., 22:42 (CET)

A mindenféle idevágó kifejezés közül az animációs film az, amibe az összes többi belefér. A legtágabb fogalom. A lényeg a stop-trükk, vagyishogy állókockák készülnek (mindegy, hogy az szabadkézi rajz, tárgy, baba, féltégla, zokni, vagy fotográfia, kollázs, digitális kép, miegyéb) és azok utólag lesznek valamilyen technikai eszközzel összefűzve. Szóval animálva, életre keltve. Szemben az élőcselekményes filmmel, ahol valaki-valami mozog a kamera előtt, és az állókockákká szedi szét a mozgást. Hovatovább már a film szóval is baj van: a video, a computeranimáció nem is használja, lassan már nem is ismeri a fényérzékeny filmet. OsvátA Palackposta 2013. november 29., 22:50 (CET)

Ebből még mindig nem derült ki számomra, hogy a Vukot pl. Magyar rajzfilmek vagy a Magyar animációs filmek kategóriába kell-e sorolni. És mondjuk a Gru [1] az rajzfilm-e az animációs filmen belül. Afentieket olvasva nekem úgy tűnik, hogy az Animációs film a nagy gyűjtőkategória kellene, hogy legyen, tehát elviekben abban nem kéne semmi másnak lennie, csak a technikai bontás szerinti alkategóriáknak (rajzfilm, számítógépes animáció, bábfilm stb.) És akkor ezek alapján a Vuk rajzfilm, a Gru viszont számítógépes animáció. Jól értelmezem? Xiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. november 29., 23:30 (CET)

http://sorozatpiller.wordpress.com/2013/11/06/gru-2/: Nyitómondat: Manapság már a számítógépes animációval készült filmek is futószalagon készülnek és egyre nehezebb találni valami egyedit a sok tucatdarab között. Érthető, miért a GRU2 ajánlószövegéből idéztem a mondatot, Teemeah????

 • Másik: Vuk (de nem a később készült Kis Vuk!): az 1981-es az színes magyar rajzfilm.
 • Animáció: gyűjtőfogalom, emiatt van az Animációs filmen belül felosztás szakasz (kb. 33 fajta animációs film, ha jól számoltam, köztük rajzfilm is).

Utóbbi lényege: Az animációs film olyan film, amelynek készítésekor a filmvászonra tervezett mozgássorozatot vagy cselekményt kockánként hozzák létre és veszik fel. Mi nem érthető még, Teemeah...? Apród vita 2013. november 30., 02:18 (CET)

Nem kell három kérdőjel, mintha idiótához beszélnél, oké?

Íme akkor a javasolt kategóriafa:

(az animációs film cikkben felsorolt többi technikai besoroláshoz szerintem nincs érelme kategóriát készíteni, a fentiek a leggyakoribbak)

Amennyiben szükséges, ezek nemzetenkénti bontása. Pl. Már van Kategória:Magyar bábfilmek, de ebben most a sorozatok is szerepelnek. Van Kategória:Amerikai animációs sorozatok, de nincs mondjuk Kategória:Amerikai rajzfilmsorozatok (márpedig elég sok cikkünk van ezekről...). Xiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. november 30., 23:07 (CET)

Komputeranimációs filmek. Béna, nem béna, a "Komputeranimáció", "komputeranimációs" szót az Alföld, a Korunk, az Új Művészet, a Mozgó Világ (google.books-al kikeresve), az MTI Ki Kicsoda 2009-es kötetében egyes címek (Adventi mesék, A legjobb egérfogó) mellett műfaji meghatározásként odabiggyesztve ott van. És ami bevett szokás már a társadalomban elnevezésként, azt a magyar Wikipédia is kénytelen figyelembe venni, pláne, ha egyiket sem lehet sem bulvár-, sem blogforrásnak mondani. De kérhetsz átnevezési tanácsot akár Grintől is (ő törölte és nevezte át Kategória:Számítógépanimációs filmekről Kategória:Komputeranimációs filmekre, nyilván oka volt rá, hogy egy idegenebb hangzású nevet adjon neki és én Grin döntéseinek helyességében nem kételkedek), akár a Kocsmafal (helyesírástól). Pont. Apród vita 2013. december 1., 01:27 (CET)

Remek, esetleg a kötekedő felhang helyett konstruktív javaslataid is vannak a témtával kapcsolatosan, vagy csak azért válaszolgatsz, hogy csesztethess? A fő kérdés nem ez volt, hanem a kategóriafa. Xiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. december 3., 11:47 (CET)

Nekem jónak tűnik Teemeah javaslata, tehát a fő kategória az "Animációs filmek" és ennek egyik alkategóriája a "Rajzfilmek". OsvátA jól elmagyarázta, hogy miről van szó. misibacsi*üzenet 2013. december 4., 19:58 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom - Sziasztok! Időhiány miatt nem olvastam végig, de jól írjátok, a rajzfilm az animációs film egyik fajtája. --áкos9702 posta 2013. december 28., 20:33 (CET)

Szerintem is jó lesz Teemeah kategóriafája, viszont maradt még két kérdés. Az egyik, hogy a vegyes fajtájú animációs filmekhez/sorozatokhoz (pl. rajzfilm, amiben alkalmaznak CGI-t is) több vonatkozó kategóriát is betegyük-e vagy csak a legjellemzőbbet? A másik kérdés pedig ahhoz kapcsolódik, hogy manapság már klasszikus értelemben vett rajzfilmek nem igen készülnek, mindent számítógéppel készítenek, bár ennek ellenére sok nem számít CGI-nek (az animék többsége is ilyen). Szóval kérdés az, hogy ezeket a műveket tekintsük-e simán rajzfilmnek, vagy kapjanak valamiféle külön kategóriát? --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. december 29., 02:13 (CET)

Az mindegy, hogy mivel rajzol az ember, ceruzával, tollal, palavesszővel vagy digitális cerkával. Az is mindegy, hogy mire: papírra, falra, vagy vincseszterre. A rajz: a képzőművészetből való fogalom, és ugyanúgy rajz a mozgóképben is. Csak rá kell nézni. OsvátA Palackposta 2013. december 29., 08:36 (CET)

@Sasuke: Jó kérdés. Egyetértek OsvátA javaslatával, a számítógépes rajzfilm (1. kép) is legyen rajzfilm. :-) A vegyes technikát alkalmazót (pl. Gumball csodálatos világa, 2. kép) viszont nem tudom eldönteni, mert ebben aztán minden van: a háttér valóságos, még csak nem is animációs, a szereplők közt pedig vannak: 2D-sek (rajzfilm), 3D-sek (CGI), gyurmák, bábok... --áкos9702 posta 2013. december 29., 08:46 (CET)

u.i.: A komputeranimációs film nem lehetne számítógépanimációs film (esetleg számítógép-animációs film), lévén, hogy magyarok vagyunk? --áкos9702 posta 2013. december 29., 09:06 (CET)

A 2. kép az aztán mindennek a csúcsa, az összes animációs lehetőség egy helyen Vigyor. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2014. január 11., 01:29 (CET)

Versek[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 2., 10:26 (CEST)

Jó lenne létrehozni ezt: Kategória:Versek. Mint ahogy régesrég van Kategória:Dalok. És besorolni a Kategória:költészet alá. Szerintetek? OsvátA Palackposta 2014. augusztus 27., 11:25 (CEST)

Van alatta egy Költemények kategória, benne egy Magyar költemények. Meg kéne kérdezni valami szakértő irodalmárt, hogy lát-e a két fogalom között különbséget (mert én nem), és utána átnevezni a költeményeket versekre, hogy könnyebb legyen megtalálni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 27., 11:29 (CEST)

Milyen igazad van. Nem leltem meg a Költemények kategóriát. A két szó ugyanazt jelenti, valóban. A különbség csak stiláris. A költemény – fennkölt, a vers – egyszerű, hétköznapi szó (a dalszöveg meg a legtöbbször nem költészet, ha verses formájú is). OsvátA Palackposta 2014. augusztus 27., 11:35 (CEST)

A mai gyerekek valami bonyolultabb felosztás szerint tanulnak. Hadd ajánljam tanulmányozásra ezt az oldalt: Líra_(műnem). Ha jól látom, a "vers" az csak egy forma... --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. augusztus 27., 11:40 (CEST)

Nehezen értelmezhető az a kifejezés, hogy verses forma, ha eszünkbe jutnak olyan költők, akik nem, vagy nem csak kötött versformában költöttek. Rimbaud, Whitman, meg még jópáran már a 20. századi avantgard előtt írtak szabad verseket, prózaverseket. Vagy itt van mindjárt a Gilgames. Nehéz tészta ez. OsvátA Palackposta 2014. augusztus 27., 11:49 (CEST)

Azért gondoltam, hogy lehet, hogy inkább most kéne elgondolkodni az elégiák, eposzok és dalok kategóriáján, majd úgy létrehozni, hogy szegény Tambónak ne kelljen hatszor oda-vissza nevezgetnie mindent. De ha szerinted a "vers" az megfelelő egy kategóriának, akkor én nem tudom ezt megcáfolni. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. augusztus 27., 11:51 (CEST)

Én utoljára 1971-ben voltam irodalomtanár; akkor sem gyakoroltam. Mondják meg a legjobbat a fiatal bölcsészdiplomások. Tambo meg belelkesedett, ami azért szép. Hogy van-e értelme, az majd kiderül. (Valami senki-sem-tartja-be ősi wikiszabály szerint nem hozunk létre csak úgy új kategóriákat, hanem javasolunk. Én megtettem. Ő meg pirosít...). OsvátA Palackposta 2014. augusztus 27., 12:00 (CEST)

Mi itten csevegünk, ő meg elintézte. :-) OsvátA Palackposta 2014. augusztus 27., 12:09 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Elnézést, nem tudtam, hogy neked is ez az eredeti szakmád. Szerintem döntsd el te, az ilyen alapfogalmakat nem felejti el 40 év alatt egy szakember. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 27., 12:10 (CEST)

Ne haragudjatok: fél nap sem telt el a kiírás óta, és már folyik is az átkategorizálás! Ez milyen dolog? Ha a vers és a költemény ugyanazt jelenti (jelentené), akkor vajon 'miért kellett átnevezni, egyáltalán javasolni az átnevezést?Nevezzétek vissza a kategóriát, kérlek! Utána beszéljük meg.! --Vadaro vita 2014. augusztus 27., 23:07 (CEST)

Na igen, van fent a fejlécben valami olyasmi vastag betűkkel, hogy hagyjál három napot a válaszokra. Visszacsinálni talán most már nem kéne megbeszélés előtt, de hűbelebalázs módjára nekirontani se. Ha kiderül, hogy nem volt jó, vissza lehet csinálni a megbeszélés végén is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 27., 23:15 (CEST)

Kiderült, hogy nem jó. Abban a pillanatban kiderült, amint megjelent a Zalán futása alatt a "Magyar versek" kategória. A Faust és a Megszabadított Jeruzsálem is "Versek" kategória alatt lesz, ezek szerint.--Vadaro vita 2014. augusztus 27., 23:36 (CEST)

Én sem értek teljesen egyet ezzel a gyors átkategorizálással. A költészet cikk szerint „A költői művek vagy költői szövegek általános elnevezése a költemény, a rövidebb költői művek megkülönböztető neve a vers.” Ez alapján azért van némi különbség a két fogalom között. ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 27., 23:16 (CEST)

Rendben, de most már ne állítgassunk oda-vissza. Beszéljétek meg, hogy mi a jó megoldás, és utána egyszer csináljuk készre, és addig lehetőleg senki ne kezdje átszabni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 28., 00:08 (CEST)

Megbocsáss, Bin. Nincs kivel megbeszélnem. Nem tudom, még mindig nem tudom, hogy miért született ez a javaslat, nincs indoklása. Tehát miről kéne beszélni? Nem tudom, hogy a kategóriákat csakúgy át lehet-e nevezni (ezek szerint igen?), és aki átnevezte, vagy kérte az átnevezést, az sincs itt ezen a lapon. Kivel kellene szerinted megbeszélnem? (Most lefekszem, eléggé kiborított ez az eljárás...). Szia! --Vadaro vita 2014. augusztus 28., 00:22 (CEST)

Szerintem várd meg, amíg pár ember felébred, pl. akik már hozzászóltak itt fent, és hagyj egy pár napot, hogy még néhányan idetévedjenek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 28., 00:26 (CEST)

Ébren. Jöttem, javasoltam. Aztán jött Tambo, és bedarálta. Hovatovább??? (Bizonyos értelemben a Zalán futása: vers. Legalábbis a formája. Anynira biztosan, mint hogy költemény). OsvátA Palackposta 2014. augusztus 28., 16:25 (CEST)

Javaslat-szinten: két javaslat volt itt. 1) létrehozni a Vers-kategóriát; (és miután kiderült, hogy van már Költemények-kategória:) 2) átnevezni a Költemények-et Vers-re, hogy könnyebben megtalálható legyen. Bedarálás-szinten: ezt egyáltalán nem értem. Nincs itt a javaslatra adott egyetlen "támogatom" vagy "egyetértek" sem, Tambo mégis "bedarálta". Most végre a Versek könnyebben megtalálható, mint a Költemények. "Bizonyos értelemben": ugye itt kategóriákról kellett volna beszélni. Mindegy. --Vadaro vita 2014. augusztus 28., 22:42 (CEST)

Irodalom[forrásszöveg szerkesztése]

Ha már vers, meg költészet meg kategóriák... van egy olyan, hogy Kategória:Irodalom abban Kategória:Irodalmi formák majd jönnek földrajzi szemszögből az "ilyen-olyan-országi irodalmi formák", ami véleményem szerint eleve egy "Irodalmi formák országok szerint" (nemzetek?/nemzetiség?) kategóriába (ami így a "Irodalom nemzetiség szerint‎" kategóriába is belekerülhetne) illene, majd e mellé a "Próza" (vagy "prózai irodalom") és a "Költészet" mint formák.

A dalszöveg(írás), akár tetszik, akár nem, a költészet része (lásd: Bereményi Géza, Lovasi András és Müller Péter tolmácsolásában, vagy Fábri Péter jegyzetében)...

Vers és költemény: érdekességnek ez a 19. századi magyarázat: „A' vers egyes rész, a' verselés az egyes részekből egészet ildomító gyakorlati módszer, a' költemény ennek kész eredménye: a' vers tehát mintegy anyag, a' verselés művelés, a' költemény pedig mű (factum).” (Elemi költészettan: Pap Ignácz, 1846.) ;-); illetve ez a 2013-as kiadású Hegedüs Géza: A szépirodalom műfajai: ebben azt írja, hogy a szöveg/vers/próza megkülönböztetése "akusztikai forma" szerinti, amiben a vers-költemény különbség annyi, hogy „nem minden vers költemény (vagyis irodalmi mű), de a költemények általában versben fogalmazódnak meg.” Továbbá, hogy a szépirodalmi műfajok: az epika, a didaktikabocsánat, mint "módszer"-t veszi, a líra és a dráma.

Így hirtelen ennyi... Fauvirt vita 2014. augusztus 28., 17:41 (CEST)

Hogy a didaktika hogy kerül ide, az talány. A Géza bácsi meg, amilyen jó fej volt, úri jókedvében rettenthetetlenül képes volt összehordani hetet-havat. Nehéz ügyek ezek... OsvátA Palackposta 2014. augusztus 28., 18:01 (CEST)
Elnézést, én néztem be (most nagyon égek)!!! (ezt a tartalomjegyzéket)... és a többi dolog? Fauvirt vita 2014. augusztus 28., 18:13 (CEST)

A 2003-as értelmező kéziszótár meghatározásai (hátha segít): vers A nyelvi kifejezésnek szabályos, ritmusos, kötött formája. | Ilyen formájú (kisebb) költői mű. költemény Rendszerint verses irodalmi mű. @Fauvirt: az Irodalmi formák említett alkategóriájának az Irodalmi formák nyelvek szerint cím sztem megfelelőbb lenne, elvégre egy-egy irodalmi forma inkább egy-egy nyelvre, mintsem országra jellemző. ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 28., 18:19 (CEST)

Ott a pont, ezt is én néztem el, tényleg nyelv (a "Fülöp-szigeteki" zavart meg)... :o)) Fauvirt vita 2014. augusztus 28., 18:24 (CEST)
Hopsz.. most belementem és ezek az "Irodalmi formák nyelvek szerint" (vagyis jelenleg Kategória:Irodalmi formák) alatt gyűjtött szócikkek (amiket a "nyelvi kategóriák" rejtenek) egytől-egyig versformák vagy költői műfajok, ha jól látom és jól értem... akkor viszont eleve rossz helyen vannak? Fauvirt vita 2014. augusztus 28., 22:13 (CEST)

Mindenesetre, hogy jobban lássuk, mi az, ami az irodalom kategóriában van "kitettem" 4-rétegű, mindet mutató kategóriafát. Fauvirt vita 2014. augusztus 28., 22:13 (CEST)

Közben rájöttem, hogyan lehet összecsukni Vigyor szóval allap helyett ide... Fauvirt vita 2014. augusztus 28., 22:30 (CEST)
Irodalom(36 K, 52 L)


Egyértelműsítő lapoknál alkategóriák létrehozása[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA közösségi szellemmel ellentétesen terjed a kategória, így teljesen felesleges függőben tartani, sőt, teljesen felesleges ez a kocsmafal is, ha a dolgok így működnek. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 7., 14:46 (CEST)

Az Egyértelműsítő lapok kategóriában jelenleg 14.398 lap van. Különböző típusú egyért lapok vannak benne ömlesztve. Érdemes lenne pár típusra alkategóriát létrehozni. Elsőként a:

létrehozását javaslom. Mi a véleményetek róla? Csurla vita 2015. augusztus 26., 21:55 (CEST)

Nekem tetszik. Ezek szerint megmaradna egy "általános" kategória is, de a főbb területek egyértlapjai is elkülönülhetnének. Jól értem? Fauvirt vita 2015. augusztus 26., 22:37 (CEST)

Igen. Amire lesz alkategória azok oda kerülnének, a többi maradna a jelenlegiben. - Csurla vita 2015. augusztus 26., 22:40 (CEST)

Nekem is tetszik. Apród vita 2015. augusztus 26., 23:40 (CEST)

Tetszik az elgondolás. – Szenti Tamás vita 2015. augusztus 27., 02:22 (CEST)

Számszerűen nem tudom igazolni, csak szubjektív érzés: A legtöbb egyértlap, amivel én találkoztam, vegyes volt (személynév+családnév+földrajzi név egy lapon). Az ilyen tartalom mindkét alkat-ba menne? MÁS: "Életrajzi" helyett "személy(név) egyértelműsítő" elnevezés nem volna jobb? Akela vita 2015. augusztus 27., 06:19 (CEST)

Adsz egy példát, mire gondolsz? Egy lap csak egy kategóriába tartozhat. Csurla vita 2015. augusztus 27., 06:30 (CEST)

Írtam példákat a legelső hozzászólásomhoz. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 06:51 (CEST)

Aba (egyértelműsítő lap)
Adony (egyértelműsítő lap) Verona (egyértelműsítő lap)

Ezek hova tartoznak?– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 27., 07:25 (CEST)

Ezek mind földrajziak. Az Aba lapon szerepelnek olyan szócikkek (személyek), amelyek valójában nem szorulnak egyértelműsítésre. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 07:28 (CEST)
A Verona (egyértelműsítő lap) többségi alapon valóban földrajzi, de azért van benne más is. További vegyesek: Kalács (egyértelműsítő lap), Tök (egyértelműsítő lap) , Alma (egyértelműsítő lap). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 27., 10:18 (CEST)
A kalács és a tök egyértelműen nem Földrajzi, az alma határeset, de azt se tenném alkategóriába. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 10:42 (CEST)

Mi lenne a haszna ezeknek az alkategóriáknak? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 27., 10:12 (CEST)

Jobban átlátható az egyértelműsítő lap portfolió és az egységes formai követelmények is jobban érvényesíthetők. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 10:42 (CEST)
Ez így elég általános. Átláthatóság: milyen típusú keresésre lehetne használni az alkategóriát? Milyen eltérő formai követelmények érvényesek a földrajzi illetve életrajzi egyértelműsítőkre, illetve a vegyesekre? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 28., 08:38 (CEST)
Az életrajzira a követelmény, benne van a WP:EGYÉRT-ben. A földrajzi nincs benne, de itt van egy jó példa: Dzsalalabad (egyértelműsítő lap). A vegyesre nincs forma pont azért, mert vegyes. Ezeket szerintem sok esetben tartalmilag is módosítani kellene, ahogy már itt leírtam, de ez független az alkategóriáktól. - Csurla vita 2015. augusztus 28., 09:20 (CEST)

Párat találtam: Ács, Bellingshausen, Nelson, Starhemberg, San Pellegrino, Sant’Ambrogio, Carafa, Zsukovszkij, van több is, csak hirtelen nem tudom produkálni. Ezekben van személy is, földrajz is, ezeket mindkét alkateg-be bele lehetne/kellene tenni. (Remélem, NEM akarjuk az ilyeneket két 2 egyértelműsítő lapra szétszedni, személy-egyért és földrajzi-egyért-re?) Akela vita 2015. augusztus 27., 12:38 (CEST)

 1. Ács: az egyértelműsítő lapon szereplő személyek nem szorulnak egyértelműsítésre. Azoknak egy Ács (családnév) oldalon lenne a helyük, mint híres Ács nevűek. Így ezeket nem kell figyelembe venni. Marad a mesterség és a település, de egy településtől ez még nem lesz földrajzi egyért. Ez a lap marad a jelenlegiben, nem kap új kategóriát.
 2. Bellingshausen: ezen az oldalon teljesen vegyesen szerepelnek olyan szócikkek, amelyekben szerepel a Bellingshausen szó, de valójában egyértelműsítésre nem szorulnak. Marad a jelenlegi kategóriában.
 3. Nelson: A személyek önmagukban nem egyértelműsített szócikk nem szükséges egyért lapra. Ezeknek a helye a Nelson (családnév) és a Nelson (keresztnév) oldalon lenne. Az angol változatban jelentős számú Nelson település szerepel ez alapján ez a földrajzi kategóriába tartozna.
 4. Starhemberg: a személyeknek a Starhemberg-család oldalon lenne a helye. Az összes kapcsolódó interwiki oldal nem egyértelműsítő lap. Maradna a jeleblegi kategóriában, bár inkább át kellene írni nem egyért lapra.
 5. San Pellegrino: egyértelműen földrajzi egyért lap. Egyetlen egy személy szerepel rajta de attól nem lesz életrajzi egyért (az sem egyértelműsítendő néven)
 6. Sant’Ambrogio: gyakorlatilag mindenben az előző laphoz hasonlít
 7. Carafa: az olasz oldalt megnézve rengeteg személy van Carafa névvel, bár egyértelműsítést nem igényelnek, mert a keresztnév más. Ez is inkább a Carafa (családnév) oldalra lenne való. Ezt az egyértet is a jelenlegiben hagynám.
 8. Zsukovszkij: A személyek a Zsukovszkij (családnév) oldalra valók. Az interwikik alapján a földrajzi rész jelentősen bővíthető és földrajzi kategóriában lenne a lap.
A felsorolt példáid nem klasszikus egyértelműsítő lapok. Az egyértelműsítő lapok célja a teljesen hasonló nevűek megkülönböztetése. Az itt említett egyért lapok nagyon sok olyan tételt tartalmaznak, amelyek egy másik szócikkbe valók, ahol listaszerűen felsorolhatók egy pontban. Másik tanulság, hogy attól nem kerül egy egyért lap az életrajzi kategóriába, mert van rajta összesen egy életrajzi szócikk és ugyanaz igaz a földrajzira is. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 18:30 (CEST)

Ha minden kötél szakad és jogosan szerepelnek egy-egy egyértelmesítő lapon a piros, kék linkes szócikkek, éppenúgy szerepelhet az egyértelműsítő lapon többféle kategória is, ez semmit nem von le a Csurla által felvetett kategóriák jelentőségéből, mert ugyanakkor olyan egyértelműsítő lapok is lesznek, amelyeken csak földrajzi vagy csak életrajzi kategóriák lesznek vagy csak általános kategóriájúak.

Az én dilemmám inkább az, hogy amelyik egyértelműsítő lapon valami nincs linkelve, mert úgy tekintettek rá, hogy abból nem érdemes szócikket csinálni, viszont megemlíteni érdemes, akkor kategórizálásnál érdemes-e figyelembe venni az egyértelműsítőn nem linkelt dolgokat. Most nem jut eszembe ilyesmi, de tudom, hogy volt ilyen eset. Ez azért is dilemma, mert a nem érdemes belőle szócikket csinálni éppenúgy lehet szubjektív, mint objektív megítélés, mivel az egyik fantáziát láthat a feketén hagyott dolgokban, a másik viszont nem. Apród vita 2015. augusztus 27., 14:22 (CEST)

Szerintem nem kell figyelembe van, mert ami nincs linkelve az csak tájékoztat, de nem egyértelműsít. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 18:30 (CEST)

Eszerint mégis arról van szó, hogy egy egyértelműsítő lapot két-három egyértelműsítőre vágjunk szét. Kifejezetten ellenzem. Akela vita 2015. augusztus 27., 21:38 (CEST)

Nem vágunk egyértelműsítő lapokat szét. Nem tudom ezt miből érted. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 22:15 (CEST)

Én inkább úgy értem, amit Csurla írt, hogy nem egyértelműsítő lapokat vágna szét, hanem alkategóriákat hozna létre. Apród vita 2015. augusztus 27., 21:47 (CEST)

Pl: Nelson: Jelenlegi 1 db egyértelműsítő mellé (szerintem) nem szükséges Nelson (családnév), se Nelson (keresztnév). A két plusz oldal is egy-egy új egyértelműsítő (csak nem úgy hívjuk). Szerintem hasonló alakú neveknek egy oldalon van a helyük. A fajta szerinti szétdarabolás esetleg indokolt lehet, ha a lista extrém hosszúra duzzadt, áttekinthetetlenné vált, de 30-40 sorosoknál (szerintem) még fölösleges. Akela vita 2015. augusztus 27., 23:09 (CEST)

Ez amit te szétdarabolásnak hívsz független az alkategóriáktól. A Nelson lapon persze lehetne kapcsolódó cikkek szakasz és abban a két másik szócikk benne lenne. De ennek hangsúlyozom semmi köze az alkategóriákhoz. Valószínűleg az ilyen lapokat egyáltalán nem fogjuk az új alkategóriákba betenni, maradnak a a jelenlegiben és tőlem maradhatnak ebben a formában, bár szerintem tartalmilag jogos lenne a módosítás. - Csurla vita 2015. augusztus 27., 23:15 (CEST)

Ács (egyértelműsítő lap): elkészítettem az Ács (családnév) oldalt. Ide kerültek az egyért lapról a személyek. Ez az új oldal is rákerült az egyért lapra, így három oldalt egyértelműsít. Ez a lap marad a jelenlegi kategóriában. Csurla vita 2015. augusztus 28., 10:06 (CEST)

Ki fogja elkészíteni ezeket az alkategóriákat? Én vállalnám egy (sablon: {{barlangnév-egyért}}) létrehozását. – Szenti Tamás vita 2015. augusztus 29., 00:24 (CEST)

A kategóriákat elkészíthetjük mi magunk. Én vállalom a földrajzit és az életrajzit, de a használata előtt érdemes a sablonműhellyel egyeztetni és ezeket levédetni, ahogy a mostani egyért is van. A barlangneveket miért tennéd külön kategóriába? Szerintem azok egyenlőre jók lennének a földrajzi kategóriában. Hány ilyen barlangneves egyért lap van? - Csurla vita 2015. augusztus 30., 22:11 (CEST)

Emlékeim szerint 30. Ezek nagy részét én hoztam létre és egységesítve vannak. Így könnyebben szemmel tarthatnám őket. – Szenti Tamás vita 2015. augusztus 30., 22:39 (CEST)

Írok a sablonműhelynek, mert az is jó lenne, ha a mostani sablon kapna egy új paraméter és ezzel lehetne irányítani. - Csurla vita 2015. szeptember 2., 20:05 (CEST)


Mi legyen a kategóriák neve[forrásszöveg szerkesztése]

A
B

Melyik variációt érzitek pontosabbnak? Nekem most a B variáció tűnik pontosabbnak. Van esetleg más javaslat? - Csurla vita 2015. augusztus 30., 22:18 (CEST)

A földrajzi név egyértelműsítő lapok egyértelműbb kifejezés, mint az A változatban.– Szenti Tamás vita 2015. augusztus 30., 22:44 (CEST)
A személynév egyértelműsítő lapok szerintem megfelelőbb. – Szenti Tamás vita 2015. szeptember 2., 15:15 (CEST)

De a B változatban nem úgy kellene írni, hogy „személynév-egyértelműsítő” és „földrajzinév-egyértelműsítő”? Zerind üzenőlap 2015. szeptember 2., 20:12 (CEST)

A földrajzi név szerintem két szó. A kötőjelet nem tudom. Én nem tennék. - Csurla vita 2015. szeptember 2., 20:15 (CEST)

A következő kategóriákat létrehoztam:

utóbbi a földrajzi név alattiban van. - Csurla vita 2015. szeptember 2., 20:13 (CEST)
megj. csak Magyarországon több mint 4000 barlang van, egy-egy barlangnak olykor több neve is van (nemcsak a hivatalos). Ezért is akartam egy ilyen egyértelműsítőt nekik.– Szenti Tamás vita 2015. szeptember 2., 20:58 (CEST)

@Csurla: A „földrajzi név” valóban két szó, de ha hozzájön még egy tag, akkor már egybeírandó: földrajzinév-egyértelműsítő. A személynév-egyértelműsítő és a barlangnév-egyértelműsítő is így helyes. Kötőjel mindenképpen kell. nyuszika7h vita 2015. szeptember 16., 22:06 (CEST)

Eszerint a következő kategóriákat létrehoztam:

- Csurla vita 2015. szeptember 29., 19:07 (CEST)

A 49 barlangnév-egyértelműsítő lappal végeztem. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 22:34 (CEST)

Kétség felmerülése az egyért. alkategóriákban[forrásszöveg szerkesztése]

Nemcsak a kategóriákat hoztad létre, hanem elkezdted a személyek alkategóriákba sorolását. Most, miután láttam egy-két helyen ezt az új alkategóriát, rájöttem, hogy ennek semmi értelme. Csupán pótcselekvés. Egy személynévről ugyanis egyértelműen látható, hogy személynévről van szó, és arról szól az egyértelműsítés. Ezért azt, hogy egyértelműsíteni kell a több azonos nevet, kellőképpen jelzi az eddigi egyértelműsítő lap is. Ha van olyan név, amely több alkategóriába is sorolható, akkor csak zavar keletkezik, illetve arra az egy bizonyos szóra keresők számára a szó többi jelentése szerinti egyértelműsítés nem látható egyértelműen. Határozottan ellenzem, hogy ezt az alkategorizálást tovább folytasd, mielőtt ebben valamilyen közösségi megegyezés nem születik. – Dodi123 vita 2015. október 4., 17:15 (CEST)

@Dodi123: Ezt írod: Most, miután láttam egy-két helyen ezt az új alkategóriát, rájöttem, hogy ennek semmi értelme. Egy személynévről ugyanis egyértelműen látható, hogy személynévről van szó, és arról szól az egyértelműsítés. Ez kb olyan mintha azt mondanád minek Petőfi Sándort a Magyar költők kategóriába helyezni, mert az látszik a szócikkből. A kategóriák funkcióját nem érted, rossz a gondolatmeneted. A kategóriák arra valók, hogy a hasonló szócikkeket összekapcsolja és egy halmazba gyűjtse és innen jön a haszna, mert ettől kezdve lehet őket egy egységként kezelni és karbantartani, hibákat kijavítani egységesen ezzel javítva a wikiédia minőségét. - Csurla vita 2015. október 4., 19:32 (CEST)

Kedves @Dodi123:! A kategóriajavaslatok oldal tetején ez szerepel:

Legjobb, ha az általad létrehozni tervezett kategória/kategóriák struktúráját itt részletesen leírod, elmagyarázod, és hagysz a többieknek (rendszerint vérbeli kategóriazabálók, feketeöves rendezgetők látogatják a lapot) 3 napot, hogy kommentálják, javaslatokat tegyenek. Így fel tudják hívni a figyelmedet a lehetséges problémákra, korábbi megállapodásokra, ellenérvekre, akadályokra, jobb ötletekre.

A három nap többszörösen letelt. A mostani megjegyzésedet egy másik kocsmafalon ismételd meg és NE akadályozd az érdemi munkát! Ide már ne írj! - Csurla vita 2015. október 4., 17:21 (CEST)

Miért ne írjak ide? Fent a függőben jelzés van kitéve, azaz ebben még nem született egyetértés. Amiért a megjegyzésemet tettem, az éppen az, hogy hasznosabbnak tartanám, ha érdemi munkát végeznél, azalatt az idő alatt, amíg a kategóriákat rendezgeted. Hasznát ugyanis nem nagyon látom, és ahogy olvasom, másnak is ez volt a véleménye. Az alkategóriák bevezetéséről egyáltalán nem született döntés. – Dodi123 vita 2015. október 4., 17:26 (CEST)

Mivel nem látható, hogy a többszörösen letelt 3 napban bármilyen egyértelmű támogatást kapott volna ez, úgyhogy vagy tisztázni kell, hogy ez egyértelmű legyen, vagy az ilyen kategóriák létrehozását befejezni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 4., 17:30 (CEST)

A szabályoknak megfelelően történt a kategóriák létrehozása. 39 napja lehet itt vitatkozni. 35 napja már a kategóriák nevében egyeztünk meg. Ez is mutatja, hogy konszenzus volt a vitában résztvevők között. A munka folytatódik. Az érdemi is, aki akar vitázni az vitázni az vitázzon én dolgozom. - Csurla vita 2015. október 4., 17:31 (CEST)

Kik voltak azok akik ezt a felvetést egyértelműen támogatták? Erre kérek választ ebben a két szakaszban. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 4., 17:33 (CEST)

Ha végig olvasod láthatod ki támogatták és az oldal nem ír elő szavazást. Teljesen szabálytalan amit csinálsz! - Csurla vita 2015. október 4., 17:39 (CEST)

Ha fentebb már megvannak a támogatók, akkor nincs mitől tartani, itt is meglesznek, és akkor mindenkinek egyértelműbb lesz, hogy megvannak (vagy nincsenek). Szerintem ez mindenki érdeke. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 4., 17:42 (CEST)
Újra végigolvasva csupán két egyértelműen támogató véleményt fedeztem fel, az a szöveges rész alapján Csurlával együtt három mellette, amellyel szemben három egyértelmű ellenzés áll. A többi hozzászólás kérdéseket vet fel, és ezek a hozzászólók nem nyilatkoztak arról, hogy mellette vagy ellene vannak-e. Nem nagyon látható, hogy mi a többség véleménye, ezért én is jónak tartom, hogy legyen a kérdésben nyílt és egyértelmű szavazás. – Dodi123 vita 2015. október 4., 17:52 (CEST)
@Dodi123: Ki ellenezte a kategóriák létrehozását? - Csurla vita 2015. október 4., 17:56 (CEST)
Két ellenzőt lentebb láthatsz a szavazás résznél, harmadiknak Akelát számoltam, de Hkoala hozzászólásaiból sem érződik a támogatás. – Dodi123 vita 2015. október 4., 19:45 (CEST)
Akela abban az esetben ellenezte a kategóriák létrehozását, ha egyért lapokat vágnánk szét, de erről nincs szó. Így önkényes öt az ellenzők közé sorolnod. És a mai napig senki sem ellenezte. Tehát ami alapján elkezdtem dolgozni arra senki sem mondott nemet. És ennek az oldalnak ez ez az értelme nem holmi szavazosdi. - Csurla vita 2015. október 4., 19:58 (CEST)

Fauvirt, Apród, Szenti Tamás, Akela, Ruisza, Hkoala, Zerind, nyuszika7h (remélem, senkit sem hagytam ki!) legyetek szívesek aláírásotokkal igazolni, hogy támogatjátok-e a kategóriák létrehozását (mérlegelve a friss érdemi hozzászólásokat is), avagy nem. A dolog nyugodt lezárásának érdekében kérem. Köszönöm fáradságotokat! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 4., 19:41 (CEST)

Nekem személy szerint az volt szimpatikus, hogy áttekinthetőbb legyen maga a kategória, de annak nem látom hasznát, hogy ha nem tiszta a kategória. Pl. a személynevesnél ez van: " melyek személynevek egyértelműsítéséért felelnek", ellenben Csurla elmondásai alapján nem minden olyan egyért.lap kerül bele, amiben személynevek vannak, hanem csak azok, amiken kizárólag személynevek szerepelnek azért, hogy - azt nem értem miért, - csak egy kategóriában szerepelhetnek. Szóval bár azt nem mondanám ki, hogy ellenzem, meggyőzve sem vagyok. Nincs leírva a hatás az egyértelműsítő lapokra nézve és a Kategória:Egyértelműsítő lapokra nézve. A kategóriáknak talán az a lényege, hogy az azonos tulajdonságokkal rendelkező szócikkek megtalálását (ez egyértelműen a nagy kategórián belüli ABC-sablonnal könnyebb) és kigyűjtését, így az áttekinthetőségét megkönnyítse. Ha a fent hozott példa az Ács személynév is, de mégsem kerülhet a "Személynév-egyértelműsítő lapok" közé, akkor tulajdonképpen mit gyűjtünk és miért a kategóriába? Fauvirt vita 2015. október 4., 20:38 (CEST) Ezeket gyűjtjük bele:

biztos vannak határesetek (14e egyért lap van), de ezeket használat közben lehet tisztázni. Jóval több az egyértelműen besorolható lap, mint, hogy pár kivétel miatt ne csinálnánk ilyen kategóriákat. - Csurla vita 2015. október 4., 20:51 (CEST)

Kevésbé álmosan és ha időm engedi, végigtanulmányozom majd a vitát és amikről szólnak. Apród vita 2015. október 5., 03:33 (CEST)

Az ilyen jellegű alkategóriát ellenzem[forrásszöveg szerkesztése]

 1. Egyetértve Dodi123 véleményével. – Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 4., 17:32 (CEST)
  Na ez (és a többi ilyen) kategorizálás meggyőzött arról, hogy ez káros tevékenység, ugyanakkor nem kellően átgondolt. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 5., 19:10 (CEST)
  Hogy ebben mi a káros azt bővebben is kifejthetnéd! :-) - Csurla vita 2015. október 5., 19:22 (CEST)
  Kifejtettem a szerkesztési indoklásban. Hungarikusz Firkász Ide írkássz!
  Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Amit első körben indoklás nélkül visszavont Csurla (annak ellenére, hogy nem vandalizmust vont vissza), másodszor személyeskedéssel, ami érdemben semmit nem mozdít előre. A kategória ilyen jellegű erőszakos elhelyezése, és a megbeszélésben résztvevő szerkesztők véleményének tiszteltben nem tartása erősen káros a közösségre tekintve. Megnyugtatásul, nem fogom még egyszer visszaállítani a lapot. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 5., 19:35 (CEST)
  Ki fejtetted. És abból is mi látszik?! Hogy nem érted ezt az egészet. A George Eastman (egyértelműsítő lap)-on két személy van aki miatt kell az egyért. A harmadik a múzeum nincs is egyértelműsítő taggal ellátva csak információként szerepel ott az olvasók kedvéért. Mivel a lap neve is egy személynév (George Eastman) ezért ez egy személynév-egyértelműsítő lap. Ilyen egyszerű. - Csurla vita 2015. október 5., 19:32 (CEST)
  Az, hogy valaki nem ért egyet valakivel, nem minden esetben annak tudható be, hogy az illető nem érti a másikat, hanem annak, hogy nem ért egyet vele. ;-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 5., 19:38 (CEST)
  Éppen az ilyen „vegyes” tartalmú egyértelműsítő lapok esetében jobb, és nyújt több információt a korábbi megoldás. A „nem vegyes” tartalmú egyértelműsítő lapoknál pedig semmilyen többletet nem jelent annak kategorizálása, hogy azon csak személynevek vagy csak földrajzi nevek vagy csak akármilyen más azonos típusú elnevezések szerepelnek. A kategóriák általános alkalmazási szabályai alapján ha valamely alkategóriába egy lap nem illeszthető be egyértelműen, akkor a kategóriafában az eggyel fölötte levőbe kell sorolni. Ez jelen esetben a jelenlegi egyértelműsítő lap (fő)kategóriája. – Dodi123 vita 2015. október 5., 20:00 (CEST)
 2. Nem látok semmi többletet, amit ezek az alkategóriák nyújtanának. – Dodi123 vita 2015. október 4., 17:34 (CEST)
 3. Nem látom sok értelmét, főleg, hogy egy egyértelműsítő lap többféle témájú cikket is tartalmazhat. nyuszika7h vita 2015. október 4., 20:02 (CEST)
@Nyuszika7H: A fenti vitában ezeket a kérdéseket megbeszéltük. Ott miért nem vettél részt és miért nem fejtetted ki pontosabban a véleményedet? Az hogy nincs értelme, vagy nem hasznos az semmilyen vitában nem érv! - Csurla vita 2015. október 4., 20:09 (CEST)
@Csurla: Már ne haragudj, de szerintem bárki szavazhat akár mellette, akár mellette, olyan is, aki eddig egyáltalán nem vett részt a vitában. Lehet, hogy csak most veszi észre valaki, hogy itt ilyen vita folyik, és van véleménye. A vélemény és a szavazás pedig - szerintem - mindenkinek szuverén joga, amelyet ilyen módon nem illik befolyásolni. Ez a hozzászólásod másokat is elriaszt attól, hogy valós véleményüket nyíltan merjék vállalni, és inkább a tartózkodók sorát fogják növelni (amely már eleve jelez bizonyos „tartózkodást” a javaslattal szemben). Aki nem szeret konfliktusba keveredni az ezek után vagy nem szavaz, vagy tartózkodik. Szép dolog, hogy tűzzel-vassal véded a magad igazát, de kérlek, hogy ezt úgy tedd, hogy az ellenvéleményen levőkkel szemben nem lépsz fel fenyegetőleg vagy számonkérőleg. Az, hogy valaminek nincs értelme vagy nem hasznos, valóban nem érv, de vélemény. A vélemény pedig szabad. Az adott kérdésben eltérő véleményünk ellenére - Barátsággal --Dodi123 vita 2015. október 5., 09:37 (CEST)
@Dodi123: Miért kell valamit megszüntetni ha nem látod a többletet, amit ezek az alkategóriák nyújtanának? Azért mert nem látod még van előnyük. Ha elkészült valami miért kell lerombolni? Ha nem akarod, nem kell velük foglalkoznod. Vagy kötelező? Nem volt egyszerű munka megbeszélni és létrehozni a projektet. Ha több vitát generál akkor még több belefektetett energia fog kárba veszni. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 17:40 (CEST)
Légy szíves, mondj egy valódi előnyt. Azt nem látom előnynek, hogy az egyértelműsítő lapok kategóriájának listája áttekinthetőbbé válik, ugyanis nem tartom életszerűnek, hogy valaki ezen a lapon keresztül kezdene el keresni bármilyen szócikket. Az álegyértelműsítő lapok kigyomlálásához nincs szükség az alkategóriákba való áthelyezésekre, mert azok kiszűréséhez egyébként is át kell nézni a lap tartalmát. A felesleges munka megtakarítható lett volna, ha az átkategorizálás csak azután kezdődik meg, miután döntés született a bevezetéséről. Egyébként számomra érdektelen a dolog, ha a többség a bevezetés mellett dönt, akkor azt természetesen elfogadom. A problémám az egésszel az, hogy az ezen dolgozók feleslegesen sok időt és energiát fordítanak erre, ahelyett hogy a szócikkek számát gyarapítanák, vagy javítanának a meglévők minőségén. – Dodi123 vita 2015. október 5., 18:02 (CEST)
@Dodi123: Te végzed el az álegyértelműsítő lapok kigyomlálást? Te fogod az egyértelműsítő lapok formai rendberakását elvégezni? Nekem úgy tűnt, hogy nem, de mégis te akarod eldönteni, hogy ahhoz erre nincs szükség. Azt is te döntöd el , hogy ki mivel foglalkozzon. Milyen alapon? Az áttekinthetőbbé tétel előny. Az is előny, hogy így könnyebben lehet a hasonló szócikkekre bottal programot írni. Továbbá azt is te döntőd el, hogy más mit gondol és mire használja a kategóriákat. Nem helyes. A kategóriák nem csak arra valók, hogy valaki keressenek benne, hanem arra is, hogy karbantartható legyen a szócikk állomány. - Csurla vita 2015. október 5., 18:34 (CEST)
És még egy fontos dolog: a döntés már megszületett a kategóriák bevezetéséről, majd egy hónapja! - Csurla vita 2015. október 5., 18:36 (CEST)
 1. A barlang egyértelműsítő lapok egységes formába vannak hozva (viszonylag). Ezzel a kategóriával megoldódik a könnyebb áttekinthetőségük (barlangnév-egyértelműsítő lapok). Tudom, hogy nem nagy szelete ez a magyar Wikipédiának (jelenleg), de engem érdekel és ez is egy példa. Gyakorlati előnye tehát a téma összefoglalása, ami egyébként nem jellemző a Wikipédiára. A sok üzenőfal, szerkesztői és szócikk vitalapok tömkelege. Egy idő után átláthatatlan és nehezen követhető miről hol alakult ki vita. Egyébként köszönöm Hungarikusz Firkásznak, hogy megemlített, így üzenetet kaptam erről a vitáról az Értesítéseim „fülön”, vagy mi a hivatalos neve. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 19:23 (CEST)
 2. Ha új egyértelműsítő lap születik a témában akkor egyszerűbben észrevehető. – Szenti Tamás vita 2015. október 6., 01:41 (CEST)
@Csurla: Azt viszont én sem értem, hogy ezzel az új bevezetéssel miért kellett kivenni őket a szülőkategóriájukból. Nem szerepelhetnének mindkettőben? Ez persze nem befolyásolja a támogató szavazatomat. Nem annyira „túlkategorizáltak” ezek a lapok. Bár szerintem még 49 kategóriát is lehet kezelni egy lapon (egyelőre). Technikai problémát okoz két egyértelműsítő sablon elhelyezése egy szócikkben? – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 17:51 (CEST)
@Szenti Tamás: Technikailag megoldható és később nem is zárkózom el tőle, de most jobb ha kikerülnek onnan. Azért jobb, ha nem szerepelnek ott, mert így könnyebb a rendrakás, a nem odavaló tartalmak kitisztítása. - Csurla vita 2015. október 5., 17:54 (CEST)
Azért merült fel bennem a kérdés, mert a kategorizálások során nem az a tapasztalatom, hogy a kizárólag a szűkítés a megoldás. Hanem a szűkítés mellett a régi kategóriát is meg kellene hagyni. Ha valaki keres egy személyt az Írók kategóriában, de nem tudja a nemzetiséget (és a helyesírását, hogy a keresőbe írja be), akkor nehezen fog a nyomára bukkanni. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 19:00 (CEST)
egy példával illusztrálnád, hogy értsem mire gondolsz! - Csurla vita 2015. október 5., 19:02 (CEST)
barlangnév-egyértelműsítő lap kategóriában még nem találkoztam ezzel a problémával. :-) Most inkább ezzel foglalkozom. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 20:02 (CEST)
Most találkoztam ezzel a problémával: beírtam a keresőbe Vadlány (a Vadlány-lik barlangok kereséséhez) és nem adta ki a Vadlány-lik kifejezést. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 21:32 (CEST)
@Csurla: A Báracházi-barlang (egyértelműsítő lap)on mégis kétszer szerepel a sablonnév. A barlangnév-egyértelműsítő lapok mind mehetnek két sablonnal? – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 20:24 (CEST)
Az véletlen. Már javítottam. - Csurla vita 2015. október 5., 20:52 (CEST)
Javaslom, hogy mielőtt még nagyobb kárt okoztok, olvassátok el a kategóriákkal, azok létrehozásával, valamint a kategóriafákkal kapcsolatos wikipédia állásfoglalásokat, irányelveket, útmutatásokat. Akkor például találkoztok ezzel a mondattal: A „cikkek ne legyenek egyszerre tagjai ugyanazon kategóriának és annak alkategóriáinak, ha lehetséges.” A másik észrevételem: a fentebb említett Báracházi-barlang (egyértelműsítő lap)ot megnézte valaki? Aki ezt elkövette figyelt arra, mi az eredménye a módosításának? – Dodi123 vita 2015. október 5., 20:43 (CEST)
A javaslat megfelel az irányelveknek. Egyik szócikk sem szerepel ugyanazon kategóriában és alkategóriában. Ha Báracházira gondolsz az egy egyszerű elütés volt. - Csurla vita 2015. október 5., 20:52 (CEST)
Elég csak elolvasni ennek az oldalnak a bevezetőjét: „leíratik“, „szervetlenül“. Ezt kell követni? Ez most komoly? Csak hogy konkrét oldalra mutató útmutatás értelmezése is legyen. Tehát a jelen oldalunké. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 21:01 (CEST)

Az ilyen jellegű alkategóriát támogatom[forrásszöveg szerkesztése]

 1. -Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. október 4., 20:36 (CEST)
 2. Nem látom hátrányát az ilyen kategóriáknak, tehát támogatom. --Szenti Tamás vita 2015. október 5., 17:09 (CEST)
 3. Naná. De már egy hónapja elfogadásra került. - Csurla vita 2015. október 5., 23:31 (CEST)

Tartózkodom[forrásszöveg szerkesztése]

1. Nem zavar, ha van, és nem hiányzik, ha nincs. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. október 4., 20:16 (CEST)

@Hkoala: Nézd meg ezeknek a tartalmát

és hasonlítsd össze ezzel: Kategória:Egyértelműsítő lapok#K.

Nem hiszem el, hogy nem látható a lényeges különbség és, hogy mennyivel használhatóbb! Rengeteg álegyértelműsítő lapunk van. Ezzel azokat is ki lehet gyomlálni. Nem hiszem el, hogy nem azt szeretnénetek, hogy jobb és megbízhatóbb színvonalú legyen az egyért lapok tartalma! - Csurla vita 2015. október 4., 20:27 (CEST)

Láttam, de továbbra is az a véleményem, mint fent. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. október 4., 20:42 (CEST)

2. Ha már van ilyen szakasz, akkor inkább én is tartózkodom. nyuszika7h vita 2015. október 5., 00:37 (CEST)

3. Hát, én hasznát sem sokat látom, de hátrányát sem, ezért nem zavar, ha van, de kimondott támogatója sem vagyok (és elolvastam a fentieket, tehát nem kell győzködni :) ). Zerind üzenőlap 2015. október 5., 08:20 (CEST)

4. Véggigondoltam, aztán leszűrtem, hogy szeptember eleje óta amúgyis a nép ellenségének lettem kikiáltva (ezt mindannyian végignéztétek), amikor nekem lett volna mások szavazatára szükségem, a fentiek közül voltak, akik távol voltak magától ama szavazástól (a Verona-szavazásra ellenben elment szavazni a m. wikipédia sokasága, köztük én is), úgyhogy kösz, tartózkodom. Véleményem van, de így megtartom magamnak inkább most (bár ki lehet következtetni a korábbi hozzászólásaimból). Apród vita 2015. október 6., 03:35 (CEST)

Kategória:Anime stílusú nyugati animáció[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenÁkos97 почта 2015. szeptember 10., 06:19 (CEST)

Ennek a kategóriának mi értelme van? A benne lévő sorozatok közül kb. egyik sem „anime stílusú”. Az anime teljesen más, mint a többi animációs sorozat. nyuszika7h vita 2015. augusztus 28., 11:52 (CEST)

Az angol eredeti Anime-influenced, vagyis olyan animációk, amelyeket az anime ihletett. A kategória neve egyértelműen hibás. @Sasuke88: Xiaolong Üzenő 2015. szeptember 2., 15:30 (CEST)
@Teemeah:: @Ákos97:-tel beszéltük meg pár hónapja, hogy mi legyen ennek a kategóriának a neve. Ebben olyan nyugati animációkat gyűjtünk, amiken egyértelműen érezhető az animék hatása, a rajzolása pedig gyakran az animékre hajaz, pl. Villámmacskák, Korra legendája. Ezeket a sorozatokat nem lehet belerakni az Animék kategóriájába (még ha sok rajongó animének is tekinti őket), de jó elkülöníteni őket a többi nyugati rajzfilmtől. Én sem érzem pontosnak a kategória megnevezését, sőt, alternatív elnevezési javaslatot szívesen fogadok. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. szeptember 2., 17:44 (CEST)
A kategóriát mindenképp meg kell tartani, kérdés, hogy milyen néven. Mit szóltok ehhez? Anime ihlette nyugati animáció – Ákos97 почта 2015. szeptember 2., 19:36 (CEST)
@Ákos97: Szerintem jól hangzik ez a név, így már több értelme van. nyuszika7h vita 2015. szeptember 10., 20:59 (CEST)
@Ákos97:@Nyuszika7H:@Teemeah: Esetleg Anime behatással rendelkező nyugati animáció? Vagy valami hasonló. Fontosnak tartanám, hogy a hatás szó benne legyen a névben. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. szeptember 13., 12:28 (CEST)
@Sasuke88: Egyetértek, ez még jobb. (off: egy válasz sablonnal 7 embert is meg lehet említeni, pl. {{válasz|A|B|C}}(?)) nyuszika7h vita 2015. szeptember 13., 12:37 (CEST)
Remek. Akkor kimondhatjuk, hogy ebben a névben egyetértünk? --Ákos97 почта 2015. szeptember 13., 17:59 (CEST)

"Behatással"? Ööö ez elég magyartalan. Szerintem az Anime ihletésű nyugati animáció jó lenne, bár a"nyugati" az meglehetősen pongyola megfogalmazás, mert mondjuk egy orosz vagy török animáció nem igazán lehet nyugati animáció. Szerintem az Anime ihletésű animáció is elég lenne, a kategória tetején egy rövid magyarázattal. Xiaolong Üzenő 2015. szeptember 13., 19:48 (CEST)

Nekem ez is tökéletesen megfelel. Többiek? --Ákos97 почта 2015. szeptember 14., 07:41 (CEST)
Symbol support vote.svg támogatom Teemeah ötletét – Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2015. szeptember 14., 08:02 (CEST)
Nekem is jó lesz. nyuszika7h vita 2015. szeptember 14., 16:38 (CEST)
Legyen :-) --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. szeptember 14., 23:25 (CEST)

Maroslele és térsége című új kategória létrehozása[forrásszöveg szerkesztése]

Üdv mindenkinek! Az elmúlt félévben több lapot is hoztam létre illetve szerkesztettem meglévő bejegyzéseket egy Csongrád megye délkeleti részén fekvő térségről. A térség egy része Szegedhez illetve Algyőhöz tartozik jogilag és sajnos e miatt sokan a térség nagy részét is Algyő részének tulajdonítják, pedig ettől a településtől fekszik a legtávolabb és szintén erről a településről lehet a legnehezebben megközelíteni. A valóság az, hogy földrajzilag Maroslele található a legközelebb az érintett vidékekhez, oda fut be több út is és mindössze 6 km választja el a 2 helyet egymástól. Az a gondolat jutott eszembe, hogy létrehozok egy kategóriát Maroslele és térsége néven. Jelen helyzetben 5 lap tartozna ide: Maroslele, Tápairét, Rákóczitelep, Tápéi komp, 5006-os Algyő–Ady major-buszjárat, 5012-es busz

Városok[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenParliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. szeptember 13., 17:31 (CEST)

Az olyan szócikkek számára, amelyek egy ország első valahány legnagyobb települését sorolják fel, létre lehetne hozni egy Kategória:Országok legnagyobb települései népességük szerint vagy valamilyen más című kategóriát. Ezekről az oldalakról jelenleg egy vita folyik.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 30., 15:55 (CEST)

Eltűnt személyek[forrásszöveg szerkesztése]

Eltűnt személyek kategória kéne. (És az eltűnt repülőgépek is esetleg.) Elég sok eltűnt személy van, aki csak arról lett híres/nevezetes, hogy eltűnt, mint pl.:Frederick Valentich -akiről nemrég fordítottam egy szócikket. Nem találtam megfelelő, (a magyar wikiben) is létező kategóriát neki. – Neo vita 2015. augusztus 30., 16:18 (CEST)

Ésszerű javaslat, más wikiken is megvan (fr:Catégorie:Personnalité disparue, en:Category:Missing people). Kell bele legalább 5 szócikk, különben törlik a kategóriát. Egyet adok. Akela vita 2015. augusztus 30., 18:19 (CEST)

Roald Amundsen, Ambrose Bierce, Raoul Wallenberg, a Franklin-expedíció tagjai. Ha átmeneti eltűnés is számít, akkor Agatha Christie. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 2., 11:49 (CEST)

Támogatom a kategória létrehozását. - Csurla vita 2015. szeptember 10., 21:51 (CEST)

És mi van azzal, aki eltűnt, de 75 évvel később megtalálták, pl. George Mallory? Átmeneti eltűnés vagy mi? Gyurika vita 2015. szeptember 17., 07:49 (CEST)

Nem tartom helyesnek. Szerintem a Wikipédia nem arra való, hogy érdekességek tárháza legyen. Ennél komolyabbnak tartom magunkat. Aki efféle érdekességeket keres, az használja a Googlét. MZ/X vita 2015. szeptember 17., 13:19 (CEST)
Mivel korábban mindenki támogatta, ezért már létre lett hozva ez a kategória, csak ez itt nem lett jelezve. Lehet, hogy korai volt a létrehozás? – Neo vita 2015. szeptember 17., 13:24 (CEST)

Feltehetően élő személyek[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsurla vita 2015. szeptember 14., 20:53 (CEST)

Az angol wiki is megtalálható a en:Category:Possibly living people, ahova olyan személyek kerülnek, akik már előre haladott korúak (90 évesek vagy annál idősebbek), de nincs semmilyen információ arról, hogy még élnek. A magyar Wikipédián is vannak ilyen személyek, akiket az Élő személyek közé nem tudunk bekategorizálni. Pl. Kovács József, Szabó Ferenc. Ezért javaslom a Kategória:Feltehetően élő személyek létrehozását. - Csurla vita 2015. szeptember 10., 21:58 (CEST)

Hollós Melitta? Gyurika vita 2015. szeptember 10., 22:07 (CEST)

A másik korhatár, amikor már bizonyosabb, hogy az illető nem él. Az enwiki ez 115 év éppen. Akkor vagy annak a századnak a halálozási kategóriájába kell helyezni, amelyben valószínűleg elhunyt (pl. 20. században elhunyt személyek) vagy ha két század is lehet, akkor erre is kellene egy új kategória: Kategória:Halálozási év ismeretlen. Hollós Melitta 2001-ben még élt, így ő a 21. században elhunyt személyek kategóriába kerülhet majd. - Csurla vita 2015. szeptember 10., 22:25 (CEST)

Kategorizálás kapcsán ne bonyolítsuk túl szerintem. Hollós Melitta esetében találtam valamit: az Előadóművészek Jogvédőirodája szerint úgy tűnik elhunyt, mert keresik az örököseit, lásd itt. Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2015. szeptember 10., 23:23 (CEST)

Ebben semmi bonyolítás sincs. Leírtam az értelmét, azért szükséges, hogy ne legyenek félreértések. - Csurla vita 2015. szeptember 10., 23:27 (CEST)

Családi filmek[forrásszöveg szerkesztése]

Feltűnt, hogy létezik ez a kategóriacsoport: ilyen-olyan családi filmek (pl. „Orosz családi filmek”, „Csehszlovák családi filmek”, „Amerikai családi filmek” és társaik). Van ennek valami értelme? A magyarázatot eddig még nem találtam sehol a magyar wikipédiában. Mi a meghatározása ennek a kategóriának? Szükséges-e egyáltalán? – Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2015. szeptember 14., 08:03 (CEST)

Semmi értelme. A kereskedelmi tévécsatornák találták ki közönségcsalogatónak. Talán annyi tartalom van a háta mögött, hogy kevés erőszak és szirupos édeskés történet van benne. Elsőként úgy jelent meg „műfajként”, hogy Disney családi film.MZ/X vita 2015. szeptember 14., 15:57 (CEST)

Whiskas-macska? Pampers-baba? Akkor esetleg jelölhetem törlésre az egész csoportot? – Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2015. szeptember 14., 20:57 (CEST)

Ha van már rá hivatkozás, akkor maradjon, mert csak galibát okoz a törlése. MZ/X vita 2015. szeptember 14., 21:01 (CEST)
Van egy pár, de kezelhető mennyiség. Egy robotnak szinte semmi. Az ízlésficamos kitalált kategóriáktól pedig jobb lenne megszabadulni. -- Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2015. szeptember 14., 23:51 (CEST)

100 év felettiek[forrásszöveg szerkesztése]

Száz évet vagy annál többet megélt személyek számára. Tucatnyit lehetne idesorolni. Mi legyen a neve? Angolon van, csak ott több alkategóriával, itt egy is elég lenne. [2], [3], [4], [5] Gyurika vita 2015. szeptember 17., 07:00 (CEST)

Szerintem ezek, amiket írtál, a 110 év felettiek. Zerind üzenőlap 2015. szeptember 17., 13:20 (CEST)

Igen, valóban 110 feletti, de 100 évesekről több cikkünk van, az indokolatabb. Gyurika vita 2015. szeptember 17., 13:25 (CEST)

Mi lenne a kategórialeírás? Ha a „csak“ 100 évet élt személyek is beletartoznak, akkor a 100 év felettiek nem jó. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 20:46 (CEST)

Fotó nélküli infoboxot tartalmazó lapok[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Van értelme ennek a kategóriának? Valaki tudja használni egy későbbi fényképezés céljára az ebbe a kategóriába tartozó lapokat? Gondolom az volt a célja ennek a kategóriának, hogy fényképekkel rendelkezők, fényképezők ez alapján könnyebben el tudjanak igazodni. Ez egy rejtett kategória? Csak bennfentesek készíthetnek fényképeket ezekről? – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 22:07 (CEST)

A „Fotó nélküli sablont tartalmazó barlang cikkek kategória“ úgyszintén ilyen. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 22:14 (CEST)

A kategóriában azok a szócikkek vannak, amelyekben az infoboxban nincs fotó. Amikor az infoboxba kerül fotó, a szócikk kikerül a kategóriából. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 5., 22:36 (CEST)

Tehát még egyszer:

 1. Van értelme ennek a kategóriának? Egy választ én is adtam rá és Hungarikusz Firkász is talán erre a kérdésre adott egy választ.
 2. Az hogy rejtett kategória rájöttem Hungarikusz Firkász válasza után, de nem a válaszából (ezt egyébként sejtettem is, hogy rejtett). Most már biztos vagyok benne, hogy rejtett kategória.

Most az a kérdésem miért rejtett kategória? Ha Wikidatába feltölt valaki egy képet, akkor kikerül automatikusan a kategóriából? Hungarikusz Firkász azt írta, hogy kikerül. Köszönöm a választ. :-) Miből lehet megállapítani, hogy amit mondanak nekem az a biztos és meddig az? Az értelmezésem szerint kikerülnek a rejtett kategóriákból valahogy. Ez a rejtett kategóriák előnye? Többet nem akarok kérdezni nehogy keveredés legyen belőle. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 23:00 (CEST)

Azért rejtett, mert ezek szócikkekben vannak, de nem tartalmi kategóriák (mint a szül-hal vagy a foglalkozásos), hanem műszaki kategóriák. Azt nem tudom, hogy ha a Wd-be tölt fel valaki képet, ami bekerül az infoboxba, az kiemeli-e a kategóriából (feltételezem, igen). Az biztos, hogy ha a huwikin teszi be valaki az infoboxba a képet, az kiemeli az adott szócikket a kategóriából. Ha előbbiekben feltételezett részt jól gondoltam (a Wd-s képbehelyezéssel kapcsolatban), akkor az biztos, hogy csak olyan cikkek vannak a kategóriában, amelyekben van infobox, de az nem tartalmaz képet. A kettő együttes megléte kategorizál a kategóriába. Infobox nélküli, de fényképet tartalmazó szócikk például nincs benne. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 5., 23:08 (CEST)

Most beállítottam a beállításaimban, hogy megjelenítődjenek a lapok alján. Nem értettem miért nem láthatóak a lapok alján. Ez generálhatta nálam a problémát. Nem tudtam mit kell ilyenkor kérdezni, de rájöttem a kérdezz-felelek során. De ha valaki felteszi nekem a kérdést: hogy van értelme ennek a kategóriának? Nem tudom mit kell csinálnom, hogy kiderüljön: a beállításaival van a gond. Azért nem jelenik meg neki a szócikkek többi kategóriájában. Örülök egy ilyen rejtett kategóriának. Persze a nyugalmam elvesztésének nem, de egy szerkesztő élete nem olyan mint egy felhasználóé. – Szenti Tamás vita 2015. október 5., 23:32 (CEST)

Az automatizmus (ha lesz ilyen) reagáljon a kép törlését is, akár innen, közvetlenül a huwikiről, akár a Commonsról, akár a WD-ről történik. Mindhárom esetben a szócikk kerüljön vissza ebbe a javasolt kategóriába, ha ez megoldható. Akela vita 2015. október 5., 23:18 (CEST)

Szerintem ez így működik, de teszek egy próbát. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 5., 23:25 (CEST)
A Demény Ottó szócikk infoboxából kivettem a képet, látható, hogy a szócikk visszakerült a kategóriába. Egy másik teszttel elrontottam a fájlhivatkozást, a szócikk a Hibás fájlhivatkozásokat tartalmazó szócikkek (szintén rejtett) kategóriába került bele. A képek törlése után, akár itt, akár a Commonsban történik, a linket egy szerkesztő vagy egy bot (commonsos törlés esetében általában a CommonsDelinker) törli a szócikkből, így a szócikk minden esetben visszakerül a kategóriába, ha az infoboxban nem érzékel a rendszer képet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 5., 23:33 (CEST)

A számomra hasznos a kategória. Sokszor célirányosan fényképeztem, hogy fogyjanak a kategóriában lévő lapok. – Rakás vita 2015. október 7., 14:52 (CEST)

Projektek[forrásszöveg szerkesztése]

Bár nem javaslat, talán itt célszerű feltenni a kérdést: Mi a különbség a Wikiprojektek és a Wikipédia-projektek kategóriák között? Melyiknek mi a célja? – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. október 6., 10:58 (CEST)