Wikipédia:Kategóriajavaslatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Wikipédia:Kategóriajavaslatok 
Rad-Kategorie.png
A Wikipédia:Kategóriák lapon olvashattad, milyen elveket kívánunk követni a kategorizáláskor. Nem könnyű átlátni az ilyesmit, főleg, ha még nem terveztél efféle hierarchikus rendszert. Ez a lap segíteni kíván abban, hogy az általad kigondolt kategória jól illeszkedjen a Wikipédia kategória-rendszeréhez, annak céljaihoz (melyek közül legfőképpen az áttekinthetőséget és a könnyű használhatóságot emelnénk ki). Természetesen nem kötelező követned ami itt (vagy bárhol) olvasható, elhangzik, leíratik, bárki bármikor kijavíthatja a szervetlenül, átgondolatlanul nyitott kategóriákat. A rontott kategóriák átmozgatásában a botgazdák tudnak segíteni. Ha ezen a lapon megbeszéled előre, amit tervezel, azzal időt, munkát és kényelmetlenségeket spórolsz meg mindenki másnak!
Hasznos tippek
  • Legjobb, ha az általad létrehozni tervezett kategória/kategóriák struktúráját itt részletesen leírod, elmagyarázod, és hagysz a többieknek (rendszerint vérbeli kategóriazabálók, feketeöves rendezgetők látogatják a lapot) 3 napot, hogy kommentálják, javaslatokat tegyenek. Így fel tudják hívni a figyelmedet a lehetséges problémákra, korábbi megállapodásokra, ellenérvekre, akadályokra, jobb ötletekre.
  • Ez a lap való a kategória-rendszerrel mint szisztémával általánosságban foglalkozó viták lefolytatására is.
  • A zenei kategóriáknak saját vitaoldalt nyitottunk → itt!
  • Egy hasznos link: rendszertelenül frissülő kategóriatérkép.


Magyar katonák az amerikai polgárháborúban[szerkesztés]

Létrehoztam egy ilyen kategóriát. Elképzeléseim szerint az 'Amerikai katonák' egy alkategóriája lenne. Az 'Amerikai katonák' kb. fele átkerülne ide. Nem tudom, hogy célszerű lenne-e. – Holdkóros vita 2018. június 5., 05:56 (CEST)

Én is kétlem, hogy célszerű lenne, sőt szerintem zavart okozna. Ha egy cikk egy amerikai személyről szól, akkor miért kerülne át a 'magyarok' kategóriájába?! Ha viszont magyar személyről szól, akkor miért lenne a kategória az 'amerikaiak' alkategóriája?! – Vadaro vita 2018. június 5., 09:56 (CEST)

Nyilván magyar nemzetiségű ésvagy magyar származású katonákról van szó. Igaz, akik a 'Magyar katonák' és az 'Amerikai katonák' és az 'Amerikai polgárháború' kategóriában is benne vannak, csak azok lennének itt.
Ezzel kapcsolatban: Az 'Emigráns magyarok' kategórának egy alkategóriája az 'Az 1956-os forradalom leverése miatt emigrált személyek' Hasonlót kellene az 1848-49-es szabadságharc utániakról. – Holdkóros vita 2018. június 5., 17:25 (CEST)

Ha olyan sok van, akkor miért ne? De általában jó ötlet linkelni, hogy lássuk, miről van szó. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 5., 20:57 (CEST)

Akkor ezen a néven Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése miatt emigrált személyek létrehoztam. Előreláthatóan 200-250 személy lesz benne.– Holdkóros vita 2018. június 6., 19:09 (CEST)

Akkor nem sikerült elmondanom, amit akartam. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 6., 20:21 (CEST)

? – Holdkóros vita 2018. június 7., 04:07 (CEST)

Emigránsok[szerkesztés]

„Kategória:Nyugati magyarság“: „Az alábbi kategória a nyugati világba emigrált magyarsággal kapcsolatos cikkeket listázza, a személyeket az emigráns magyarok kategória tartalmazza.” Ebben az esetben viszont, ha jól értelmezem, az alkategóriákat közvetlenül az 'Emigráns magyarok' csoportjába kell helyezni.– Holdkóros vita 2018. június 16., 18:28 (CEST)