Wikipédia:Kategóriajavaslatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikipédia:Kategóriajavaslatok 
Rad-Kategorie.png
A Wikipédia:Kategóriák lapon olvashattad, milyen elveket kívánunk követni a kategorizáláskor. Nem könnyű átlátni az ilyesmit, főleg, ha még nem terveztél efféle hierarchikus rendszert. Ez a lap segíteni kíván abban, hogy az általad kigondolt kategória jól illeszkedjen a Wikipédia kategória-rendszeréhez, annak céljaihoz (melyek közül legfőképpen az áttekinthetőséget és a könnyű használhatóságot emelnénk ki). Természetesen nem kötelező követned ami itt (vagy bárhol) olvasható, elhangzik, leíratik, bárki bármikor kijavíthatja a szervetlenül, átgondolatlanul nyitott kategóriákat. A rontott kategóriák átmozgatásában a botgazdák tudnak segíteni. Ha ezen a lapon megbeszéled előre, amit tervezel, azzal időt, munkát és kényelmetlenségeket spórolsz meg mindenki másnak!
Hasznos tippek
 • Legjobb, ha az általad létrehozni tervezett kategória/kategóriák struktúráját itt részletesen leírod, elmagyarázod, és hagysz a többieknek (rendszerint vérbeli kategóriazabálók, feketeöves rendezgetők látogatják a lapot) 3 napot, hogy kommentálják, javaslatokat tegyenek. Így fel tudják hívni a figyelmedet a lehetséges problémákra, korábbi megállapodásokra, ellenérvekre, akadályokra, jobb ötletekre.
 • Ez a lap való a kategória-rendszerrel mint szisztémával általánosságban foglalkozó viták lefolytatására is.
 • A zenei kategóriáknak saját vitaoldalt nyitottunk → itt!
 • Egy hasznos link: rendszertelenül frissülő kategóriatérkép.


Vezetéknév, családnév[szerkesztés]

Függőben Függőben Palotabarát vita 2019. március 18., 16:39 (CET)

A kategóriákban és a szócikkekben váltakozva fordul elő a vezetéknév és a családnév szóhasználat. Értelemszerűen ha a szócikk, vagy a kategóriia a családról szól, akkor nem gond (pl.: Kategória:Magyar családok), de a Kategória:Magyar vezetéknevek kategória elemeinek zöme már családnév egyértelműsítőt kaptak, pl.: Katona (családnév). A Wikidatán ugyanez a helyzet, egymás szinonimájaként használjuk a fogalmakat, felváltva, számomra összevisszaságnak tűnő módon. Kérdezem, hogy tudatos-e ez a változékony névhasználat, esetleg van-e preferált forma, volt-e már szó róla stb. Meghívom Tündit, ő sokat foglalkozik nevekkel, de mások véleményét is várom. Palotabarát vita 2019. március 13., 13:04 (CET)

Pontosítom mi a problémám: a keresztnevek a Wikipédiában keresztnévként vannak feltüntetve kategóriák elnevezésében és egyértelműsítőként is, például: Kategória:Magyar férfikeresztnevek eredet szerint, vagy Gyula (keresztnév). Kivétel a Wikidata, ahol - bár a keresztnév keresőkifejezéssel is megtalálható ez az elem, mégiscsak utónévnek van írva: utónév (Q202444) (utónév).
A családnevek viszont csak a szócikkek egyértelműsítőjében vannak családnévnek írva: Katona (családnév), a kategórianevekben vezetéknév szerepel: Kategória:Magyar vezetéknevek, és ugyanígy van a Wikidatában is: vezetéknév (Q101352) vezetéknév.
Ezeket kellene azonos formátumra hozni - legalábbis szerintem.
 • a családnév a keresztnévvel van párban
 • a vezetéknév pedig az utónévvel
vagyis ha a keresztnév formát használjuk, akkor a családnevet kellene a kategórianevekben is használnunk, nem pedig a vezetéknevet. Palotabarát vita 2019. március 18., 16:39 (CET)

Probléma az is, hogy csak az ún. keleti névsorrendet használó országokban (Magyarországon és még néhány (távol)keleti országban) van elől a vezetéknév és hátul az utónév, így a legtöbb esetben eleve nem is szerencsés így a használatuk, de a keresztnév is csak a keresztény vallású országokban értelmezett...

Meglátásom szerint a személynév és a családnév párosa az, ami mindenhol megállja a helyét. Kivéve persze azt, ahol eleve nincsenek családnevek (Izland, Mongólia, stb.) Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2019. június 26., 17:04 (CEST)

Joey kösz a választ. Ez a személynév ha önmagában áll, szerintem félreérthető, mert jelentheti a teljes nevet is - én legalábbis erre asszociálnék, ha csak ezt látnám egy rubrikában. A többit, amit írtál értem (keresztnév), azt nem is forszírozom, de a személynév helyett valami másra lenne szükség. Legyen talán mégis utónév? Palotabarát vita 2019. június 28., 21:53 (CEST)

A személynév mindkettő lehet (szűk értelemben utónév, tág értelemben, akármilyen, személyt jelölő név [1]) Én az utónévre szavaznék, a semleges, vallásmentes. Jó lenne a kategóriákat rendbetenni, mert jelenleg csak kategória:Keresztnevek létezik, így muszáj volt Kategória:Koreai keresztneveket csinálni, holott ugye, szigorúan véve, azok utónevek. Xia Üzenő 2019. június 28., 22:12 (CEST)

Keresztes filmek[szerkesztés]

Függőben Függőben CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 29., 14:36 (CEST)

Szeretnék létrehozni egy új kategóriát a keresztes hadjáratos filmeknek a filmek téma szerint kategórián belül. Szerintetek melyik lenne a legmegfelelőbb név a kategóriának?

 • Kategória:A keresztes háborúkkal kapcsolatos filmek
 • Kategória:A keresztes háborúkról szóló filmek
 • Kategória:A keresztes háborúk a filmművészetben (à la Kategória:Jézus a filmművészetben, bár ebből a típusból csak ezt az egyet találtam)

Vagy egyik sem, hanem egy negyedik változat? – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 9., 21:22 (CEST)

Szerintem a "Kategória:A mexikói forradalommal kapcsolatos filmek" és a "Kategória:Időutazással kapcsolatos filmek" mintájára lehetne "Kategória:A keresztes háborúkkal kapcsolatos filmek". – HG vita 2019. április 9., 22:27 (CEST)

Szerintem a "kapcsolatos" szó annyíra tág (relatív) meghatározás, hogy sem a most javasolt, sem a korábbi néhány kategória elnevezésére nem alkalmas. Vagy az a központi témája a filmnek, vagy csak érintőlegesen, néhány epizódja ábrázolja azt; utóbbi esetben nem való ebbe a kategóriába. – Vadaro vita 2019. április 10., 10:12 (CEST) Ja, és a határozott névelőt az elejéről elhagynám. – Vadaro vita 2019. április 10., 10:47 (CEST)

@Vadaro: A kapcsolatos nekem sem igazán tetszik, de nem akartam saját szakállra megbontani az egységet :-). Te mit javasolsz helyette? Az én nyelvérzékem igényli oda azt a névelőt, de nem is tudom… – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 10., 22:10 (CEST)

Nincs jobb ötletem, mint (A) Keresztes háborúkról szóló filmek (en: Category:Crusades films). Esetleg várj még, hátha jönnek újabb ötletek, a névelőt pedig megkérdezhetnéd nálam hozzáértőbbtől. – Vadaro vita 2019. április 10., 22:32 (CEST)

@Bennó, Pasztilla: ha időtök engedi, tudnátok vetni erre egy pillantást, hogy szerintetek kell-e a névelő? Köszönettel: – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 19., 15:35 (CEST)

Nem érzem, hogy kellene a névelő. Nem egy egzaktul körülhatárolt csoportról van szó. Egyúttal bedobnám a börzébe a Filmek a keresztes háborúkról verziót. Pasztilla 2019. április 19., 16:38 (CEST)

Nekem eddig ez a verzió a legszimpatikusabb. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 19., 17:58 (CEST)

Szintén a névelőmentesség mellett. A keresztes háborúk filmen/könyvben/dalban típushoz mit szólnátok? De nincs kifogásom a többi ellen sem. BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2019. április 23., 13:17 (CEST)

Köszönöm! A keresztes háborúk könyvben/dalban elsőre szokatlanul hangzik számomra, de Pasztilla javaslata után nálam ez a második helyezett. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 23., 20:11 (CEST)

Próbálom megérteni a kategóriákat: USA vs Amerika[szerkesztés]

Függőben Függőben Szívesen foglalkoznék vele, de nagyobb támogatás kellene. Vépi vita 2019. július 1., 06:46 (CEST)

32 olyan kategória van, amely úgy kezdődik: Az Amerikai Egyesült Államok... (ebből 1 zöld). Nagyságrendileg 100 olyan kategória van, amely úgy kezdődik: Az USA... (ebből 2 zöld). 20 olyan kategória van, amely úgy kezdődik: USA... (ennek egy része hibás helyesírással: hiányzik a határozott névelő vagy a kötőjel). Rengeteg olyan van, amely úgy kezdődik: Amerika... vagy Amerikai... Ez utóbbiak nem kizárólag az USA-val, hanem általában a földrésszel kapcsolatosak? (Pl. Kategória:Amerikai szenátorok is?) Továbbá: a Kategória:Amerikai Egyesült Államok 16 olyan alkategóriát tartalmaz, amelynek a nevében szerepel az USA. A többi százat miért nem tartalmazza? Nem kellene itt rendezgetni, úgy általában? Honnan jött az egész: egy amerikai (USA-beli) céget akartam kategorizálni, s nem tudtam, hogy az U-nál kell keresgélni. Köszönöm a magyarázatokat, Vépi vita 2019. június 22., 12:46 (CEST)

Vépi, szerintem ne próbáld megérteni: két, egymásnak ellentmondó koncepció volt érvényben, de egyiket sem vitték végig.
2006-ban Adam78 még szükségtelenül hosszú kategórianévnek látta, és az akkori példák alapján javasolta az átnevezéseket, majd négy évvel később Einstein2 javaslatára a hosszabb név használatára álltunk át. Csak sejtem, hogy ez utóbbi van érvényben, így az USA rövidítést tartalmazó kategórianeveket át kell nevezgetni. Palotabarát vita


Symbol opinion vote.svg megjegyzés-- A magyar Wikipédiában a kategóriák nem taxonómiai megfontolásból születnek, hanem egyes szerkesztők érdeklődése szerint. Eldöntetlen, vajon a kategorizálásnál szakmai vagy népszerűségi szempontok a döntőek-e. A magam részéről a kategóriák populáris szavakkal való megfogalmazását preferálom, mivel nem tartom szakmai rendszernek a mai kategóriarendszert.

Az Amerika vs Amerikai Egyesült Államok kérdés álprobléma a véleményem szerint. Az "amerikai" alatt a magyar köznyelv szinte minden esetben az "Amerikai Egyesült Államok-beli stb."t érti és jól elvan vele. Megjegyzem, hogy az Amerikai Egyesült Államok kifejezés túl hosszú még az USA-beli szóhasználat szerint is: USA - US - States. (Még oroszul is Státü, tehát States!) Nálunk legfeljebb amerikás magyarok használják az "Államok " kifejezést" - vagyis kimondható, hogy a magyar köznyelvben az "Amerika" az USA rövidítése (is)! Amúgy az USA az egyik legismertebb idegen nyelvi rövidítés nálunk.

Ha pedig valakinek mégis kételye támadna, vajon a magyar beszélő az Amerika alatt általában a földrész össze államát érti-e, az "amerikai" szó egyértelműsítő lapján lehetne ezt tisztázni. (Nem néztem utána, vajon van-e ilyen.)--Linkoman vita 2019. június 23., 20:37 (CEST)

Linkoman amit leírtál, az még akár igaz is lehetne, ha nem létezne egy Amerika nevű kontinens is. De hát létezik, sőt, a Kategória:Amerika is arra vonatkozik. Így aztán vagy a kontinenssel kapcsolatos kategórianeveket kell átnevezni, hogy megmaradhasson az Amerika név az országnak, és ezt követően lehet az USA kategórianeveket Amerikára változtatni, vagy nem bántjuk a kontinens kategóriáit, és az országét nevezzük át Amerikai Egyesült Államokra. Szerintem. Palotabarát vita 2019. június 24., 10:47 (CEST)

@Palotabarát: - :Nem volt a célom gyakorlati javaslat tétele. Az általad leírtakkal viszont messzemenően egyetértek.--Linkoman vita 2019. június 24., 10:56 (CEST)

Linkoman akkor viszont érdemes kijelenteni, hogy nem álproblémával állunk szemben :-) Palotabarát vita 2019. június 24., 12:06 (CEST)

Ez valóban kívánna némi struktúrát, de nem egyszerű... Pl. Kategória:Magyar színészek mellett furán hatna egy kategória:Az Amerikai Egyesült Államok színészei :) vagy Kategória:USA-beli színészek.... Az "amerikai" jelző a sajtóban nálunk egyértelműen az USA-t szokta jelölni. A szenátorok esetében akár működhet is az Amerikai Egyesült Államok szenátorai, hiszen foglalkozásukat tekintve egy államot szolgálnak - a színészek viszont nem, ők csak ott születtek és/vagy az az állampolgárságuk. Esetleg lehet az Amerikát egyértelműsíteni: Kategória:Amerika (kontinens). Az amerikai kontinens állatfajai. Vagy ilyesmi. Jó lenne konkrét lebontásokat látni, és esetleg azt véleményezni. Xia Üzenő 2019. július 1., 10:07 (CEST)

Két javaslat: Kategória: Születés és Kategória: Élet[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Vadaro vita 2019. június 27., 19:37 (CEST)

1. Sziasztok! Meglepődtem, hogy van Halál kategóriánk, ámde nincs Kategória: Születés és Kategória: Élet, pedig az utóbbi 110 nyelven megvan. Tehát létrehoznám:

2. Van Egészségügy kategóriánk, ehhez főkategóriának létrehoznám a Kategória:Egészség-et (en: Category:Health). Nálunk az Egészségügy kateg. szinte mindent lefed, más nyelveken ennek mintha az egészséggondozás, -gondoskodás, -megőrzés felelne meg (Category:Health care, Catégorie:Soins de santé, Категория:Здравоохранение). De a Kategória:Egészség-nek is marad egy kis terep, ide tartozna pl. az Egészség, Egészségpszichológia, Prevenció cikk, valamint az Kategória:Egészségügy mellett a Kategória:Táplálkozástudomány, Kategória: Higiénia, Kategória:Fogyatékosság (ami nem betegség!).

– Vadaro vita 2019. június 24., 20:16 (CEST)

Tetszik az ötlet. Szerintem be kéne venni az élet kategóriába az Az élet keletkezése cikket, valamint érdemes ránézni a csillagászatra a földönkívüli élet kapcsolatos szócikkeket. Azt, hogy a Kategória:Halál ban, miért csak a pokol meg a Gyehenna van bent a Mennyország pedig nem találgatni se merem.Balfülü2 vita 2019. június 26., 08:34 (CEST)

Igen, Az élet keletkezése is benne lesz, és lehet majd keresni cikket a földönkívüli élet témában is. Holnap létrehozom a kategóriákat, ha nincs több megjegyzés. Kösz szépen a kiegészítésed. – Vadaro vita 2019. június 26., 09:49 (CEST)

Magyar honfoglalás[szerkesztés]

Valaki beírta egy-két szócikkbe a Kategória:Magyar honfoglalás kat.-t, de létrehozatlanul. Előbb ki akartam törölni, aztán megnéztem pl. a Honfoglalás cikket, és ilyen kategóriák vannak benne, mint a Kategória:A magyarok története az államalapításig, Kategória:Migráció, Kategória:890-es évek. Ebből csak az első kapcsolódik valamennyire ehhez a történelmi pillanathoz eseményhez, szóval nem is lenne butaság ez a Magyar honfoglalás kategória. Ebbe a kategóriába számos cikk bekerülhetne, sok írásunk foglalkozik az eseménnyel. Ezek kívül azonban csak ilyen cikkek vannak:

Érdemes létrehozni szerintetek? Vagy akár csak egy Honfoglalás kategóriát és akkor az izraeli és izlandi kimaradna. Mi a véleményetek? Palotabarát vita 2019. június 28., 19:45 (CEST)

Támogatom a Magyar honfoglalás kategória létrehozását ezen a néven. Az egyéb honfoglalások szvsz maradjanak az adott ország/nép történetében.– Szilas vita 2019. július 16., 06:17 (CEST)

Interwiki nélküli kategóriák[szerkesztés]

Jó fél éve, még decemberben, elkezdem az interwiki nélküli kategóriáink (tízezernyi van belőlük) „párosítását” a wikidata révén az ott már meglévő kategóriákkal. Ezt elsősorban wikidatás munkának tekintettem, azért nem hoztam ide a témát. Mára sikerült sokszáz kategóriát összekötni. A munka során azonban rengeteg olyan kategória-problémára bukkantam, amiket itt is szeretnék jelezni és egyetértéseteket kérni.

Az egyik ilyen a fenti, a „Vatikán félszigete az Appennin”, lásd kettővel fentebb. Az ilyen típusú hibákból/koncepcionális tévedésekből igen sok van, néhányat már kiürítettem és töröltem. Azt hiszem, ezt már a kategória létrehozója is elfogadja, hogy Andorrának nem félszigete az Ibériai.

A körünkből már sajnos végleg eltávozott „Hidaspal” szerkesztő, valamint a visszavonult „Patko erika” szerkesztőink is - még a wikidata térhódítása előtt - saját koncepciók alapján, gondolom itteni megbeszélés nélkül, tucatjával hozták létre az olyan kategóriákat, amelyeknek nincs interwikije, egész más logika alapján osztják fel a valóságot, mint azt más wikik teszik. Ilyenek például az űrkutatás kategóriái, amelyek esetében mondjuk amerikai műholdak olyan részletes kategorizálására került sor, alig néhány elemmel, amik az „illetékes” enwikin távolról sincsenek ilyen részletesen felosztva. A másik ilyen csoport az élővilág, ahol teljesen egyedülálló területi felosztás jött létre nálunk, mint a Kategória:Szibéria élővilága belső felosztása, amiben hét kategória van, alatta még vagy három rétegben további tucatnyi kategória, végső soron pedig eljutunk odáig, hogy például Kategória:A dél-szibériai hegyi füves puszta madarai nevű kategóriában szerepel két madárfaj, amik persze nagyon sokfelé másutt is élnek.

A probléma a másik oldalról is fennáll, ugyanis az ezekben a végtelenül elaprózott és wikidata szerint egyedi területi felosztásokban szereplő állatok oldaláról nézve olyan jelenségekbe botlunk, mint például a házi patkány, ami szerepel a Kategória:A dél-szibériai hegyi füves puszta emlősei kategóriában is, valamint még mintegy 50 másik hasonló kategóriában.

Szerintem az ilyen részletes és a wikidatában másutt nem fellehető kategóriákra nincs szükség, már létrehozásuk is ellentétes volt az irányelveinkkel, mivel túl kevés elemet tartalmaznak, azóta pedig, a wikidata használatának általánossá válásával feleslegessé és zavaróvá váltak.

Kérem támogatásotokat abban, hogy a kategóriáink interwikisítése során azokat a kategóriáinkat, amik

 1. nem rendelkeznek interwiki megfelelővel
 2. hasonló kategóriák létrehozása más nyelven nem várható
 3. alig tartalmaznak elemeket
 4. bővítésük nem várható a téma kimerülése vagy az eredeti szerkesztő távozása miatt sem
 5. és természetesen nem magyar vonatkozásúak

kiüríthessem és törölhessem.– Szilas vita 2019. július 16., 07:02 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. július 16., 07:19 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom - magam is töröltem már egy jópár hasonlót, amibe hosszú évek óta nem kerültek be szócikkek, úgyhogy teljesen mellette vagyok Palotabarát vita 2019. július 16., 10:19 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Vépi vita 2019. július 16., 10:21 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom – Porrimaeszmecsere 2019. július 16., 12:00 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom nézni is rossz ezeket az állatcikkeket, amúgy. A patkány pl. eléggé elterjedt állat, jó hogy nem hivatkozzuk be a világ összes országát hozzá... Xia Üzenő 2019. július 16., 13:46 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem a sport kategóriákban ellenzem (pl. X klubcsapat labdarúgói, vízilabdázó) - Csurla vita 2019. július 19., 11:50 (CEST)
Nagyon köszönöm a gyors és egyértelmű támogatást!– Szilas vita 2019. július 16., 16:15 (CEST)

Még annyit ehhez, hogy az interwiki nélküli kategóriákról több user allapon is van lista, de itt egy friss is: Wikipédia:Interwiki nélküli cikkek/Kategóriák Palotabarát vita 2019. július 18., 12:25 (CEST)

magyar történelmi kormányzati szervek??? (mi legyen a neve?)[szerkesztés]

A Kategória:Magyar történelmi államszervezet és a Kategória:Kormányzat Magyarországon metszetébe tartozó cikkeket szeretném átmozgatni ide az utóbbi kategóriából:

Mi legyen a neve az új kategóriának, amelybe a fenti cikkek kerülhetnének, és amely (feltehetőleg) a fenti két kategória alá tartozna? Ádám 2019. július 18., 12:12 (CEST)

Semmítőszék sok helyen van (fr:Cour de cassation), általánosan használt intézmény, ahogy az az interwikiből (WikiData:Q1767520) is látszik. Ez a cikk sem a magyar semmítőszékről szól, ugyan fölöttébb aránytalan, mivel a cikk bevezetője után egyetlen bekezdés szerepel, ami a magyar vonatkozást tárgyalja. Ezt a cikket nem lenne szerencsés bemozgatni a tervezett kategóriába. Piraeus vita 2019. július 22., 02:17 (CEST)

Zsidó származású magyarok kategória[szerkesztés]

Mivel nem találtam szerencsésnek, hogy Dorisboy megbeszélés nélkül teszi be a Zsidó származású magyarok kategóriát, emiatt megmutatom, hogy melyikbe tette bele és utána el lehet dönteni, hogyha valamelyikben ne legyen, akkor azok melyek legyenek:

Egyúttal megpingelem @Dorysboy: szerkesztőt is. Apród vita 2019. július 22., 01:18 (CEST)

Ez egy vicc. Minden forrás nélkül állítunk egyesekről olyat, ami különösen érzékeny személyes adat. Závada Pálról milyen forrás mondja a cikkében, hogy „zsidó származású”. Nevetséges. Piraeus vita 2019. július 22., 01:48 (CEST)

Köszönöm, @Piraeus:. Apród vita 2019. július 22., 01:55 (CEST)

Szívesen. Ezeket kitakarítottam. Legközelebb tedd meg, ha azt látod egy cikkben, hogy amúgy egyetlen forrás sem támasztja alá az állítást. Az összes származási kategóriát sokkal komolyabban kellene vennünk. Piraeus vita 2019. július 22., 01:57 (CEST)