Wikipédia:Kategóriajavaslatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikipédia:Kategóriajavaslatok 
Rad-Kategorie.png
A Wikipédia:Kategóriák lapon olvashattad, milyen elveket kívánunk követni a kategorizáláskor. Nem könnyű átlátni az ilyesmit, főleg, ha még nem terveztél efféle hierarchikus rendszert. Ez a lap segíteni kíván abban, hogy az általad kigondolt kategória jól illeszkedjen a Wikipédia kategória-rendszeréhez, annak céljaihoz (melyek közül legfőképpen az áttekinthetőséget és a könnyű használhatóságot emelnénk ki). Természetesen nem kötelező követned ami itt (vagy bárhol) olvasható, elhangzik, leíratik, bárki bármikor kijavíthatja a szervetlenül, átgondolatlanul nyitott kategóriákat. A rontott kategóriák átmozgatásában a botgazdák tudnak segíteni. Ha ezen a lapon megbeszéled előre, amit tervezel, azzal időt, munkát és kényelmetlenségeket spórolsz meg mindenki másnak!
Hasznos tippek
  • Legjobb, ha az általad létrehozni tervezett kategória/kategóriák struktúráját itt részletesen leírod, elmagyarázod, és hagysz a többieknek (rendszerint vérbeli kategóriazabálók, feketeöves rendezgetők látogatják a lapot) 3 napot, hogy kommentálják, javaslatokat tegyenek. Így fel tudják hívni a figyelmedet a lehetséges problémákra, korábbi megállapodásokra, ellenérvekre, akadályokra, jobb ötletekre.
  • Ez a lap való a kategória-rendszerrel mint szisztémával általánosságban foglalkozó viták lefolytatására is.
  • A zenei kategóriáknak saját vitaoldalt nyitottunk → itt!
  • Egy hasznos link: rendszertelenül frissülő kategóriatérkép.


Kevés forrással rendelkező lapok[szerkesztés]

Függőben Függőben Apród vita 2018. október 23., 04:09 (CEST)

Szerintem ennek a kategóriának a címét - tekintettel arra, hogy 6013, tehát nagy mennyiségű - szócikket tartalmaz, érdemes volna módosítani, részben mert nem feltétlenül amiatt kerülnek szócikkek ebbe a kategóriába, mert kevés forrással rendelkeznének, hanem azért, mert nem elégséges információértékkel rendelkeznek a szócikkhez mellékelt források vagy legalábbis a sablon kitevője az adott szócikk esetében úgy ítélte meg (vagy ahogy a forráskérő sablon írta: nem rendelkezik megfelelő forrásokkal).

És ugyan a forráskérő és a részben nincs forrás sablonok szövegei pontosak, viszont szerintem jó lenne, ha a rejtett kategória címe is tükrözné, hogy nem minden esetben matematikai problémáról van szó.

És ha már szóba hoztam, némelykor azért is nehéz feloldani egy rejtett kategória feloldását egy adott szócikk esetén, mert ha pl. a szócikk szövege nem tartalmaz sem Ehhez a szócikkhez további forrásmegjelölés szükséges az ellenőrizhetőség érdekében-t, sem forrás?-t, hogyhogy mégis bele tud kerülni a Kevés forrással rendelkező lapok kategóriájába? Pl. az 1348-as friuli földrengés esetében. Apród vita 2018. október 14., 20:11 (CEST)

Tartalmaz forráskérőt, a második szakasz utolsó mondatának végén. – Tacsipacsi vita 2018. október 14., 20:25 (CEST)
Köszönöm, Tacsipacsi. Apród vita 2018. október 14., 20:52 (CEST)
Ettől még a többi - hogy a kategória címe megváltozzon - továbbra is fennáll. Apród vita 2018. október 14., 22:03 (CEST)

Űrkutatás, űrprogram[szerkesztés]

Függőben Függőben Palotabarát vita 2018. november 1., 13:05 (CET)

Valahol, egész távolról én is értem a finom különbséget a két kifejezés között, de szerintem az egyes kategóriákba és alkategóriákba került lapok száma alapján a kettőből bőven elég lenne egy is:

valamint

Annál is inkább, mert egyszerűen nem találok az űrkutatásra egy interwikis kategóriát sem, minden Wikipédia (mármint az általam belátható horizonton belül) űrprogramról "beszél" kategória szinten. És hogy az önellentmondásra felhívjam a figyelmet: a Kategória:SETI bár szerintem űrkutatás is, csak a Kategória:Űrprogramokba került bele. Mi a véleményetek? Palotabarát vita 2018. augusztus 30., 21:38 (CEST)

Én első körben azért azt gondolnám, hogy a kettő nagyon nem ugyanaz. Ott van az en:Category:Space exploration az űrkutatásra, az űrprogram ennek alkategóriája. Pasztilla 2018. augusztus 30., 21:51 (CEST)

De lehet, hogy valamit nagyon félreértek, mert egy rahedli interwiki van a mi Kategória:Űrkutatásunkon, erre mondod, hogy nem találtad meg? Pasztilla 2018. augusztus 30., 21:53 (CEST)

Ha nincs az űrkutatásra interwiki, az nagyon nagy baj, mert az egy alapfogalom, egy interdiszciplináris tudományág neve. Az űrprogram ennek valódi részhalmaza. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. augusztus 30., 21:55 (CEST)

Pasztilla nem, hanem a Kategória:Űrkutatás országok szerint egyik alkategóriájára sincs interwikis kapcsolat (kivéve az iránit, de az is az űrprogramhoz van kötve). Palotabarát vita 2018. augusztus 30., 22:10 (CEST)

Ezt visszahoztam az archívumból, mert nagyobb a kavarodás, mint elsőre láttam. Az a szitu, hogy egyedül a magyar Wikipédiában van külön Kategória:Űrprogramok országok szerint és Kategória:Űrkutatás országok szerint, és az űrkutatás kategórián belül valóban van egy csomó országkategória.. Ez még nem baj, most azonban nagy nehezen rászántam magam, hogy akkor egyedi Wikidata-elemeket hozzak létre az országok űrkutatását összefoglaló kategóriáknak. De közben észrevettem ,hogy az űrkutatós szócikkek azokkal a Wikidata-elemekkel vannak összevonva, amik az űrprogramot foglalják magukba. Ráadásul míg más Wikipédián az űrprogram kategória foglalja magába az űrkutatást, nálunk ez pont fordítva van. Szóval nem egyértelmű a szándék: lehet, hogy a létrehozó keveri az űrkutatás és űrprogram kifejezéseket? Vagy csak örökölt valamit, amit aztán félig úgy hagyott és létrehozott egy kicsit csálén álló újat?

Példa:

stb.

Szépen kérem, hogy ha valaki egy kicsit is jobban ért nálam a témához, mondjon véleményt. Én a Wikidatát szétszálazom, de szócikkeket összevonni, átnevezni nem akarok, ezt hozzáértőnek kellene elvégeznie. Palotabarát vita 2018. november 1., 13:05 (CET)

Lehet, hogy szubjektív egy kicsit a megkülönböztetés, számomra az "űrkutatás" szélesebb fogalom, ami a földről is végezhető (lásd: obszervatóriumok). Az "űrprogram" ennél szűkebb és konkrétabb fogalom, és űreszköz felbocsájtásával jár. misibacsi*üzenet 2018. november 1., 14:50 (CET)

A zavart nagyrészt az okozza, hogy az enwiki az űrkutatás témát kizárólag az űrprogramok alá helyezi. Olyan angolul nincs, hogy űrkutatás országok szerint, csak űrprogramok országok szerint, és ebben az egyes országok minden űrkutatással kapcsolatos tevékenysége benne van. Tehát magyarul jobb lenne csak az űrkutatás országok szerint. Ezt erősíti az is, hogy más nyelveken ugyanez a kategória általában „űrkutatás országok szerint”, nem pedig űrprogramok.
Javaslom, hogy magyarul az Űrkutatás országok szerint kategóriát alkalmazzuk, ebbe helyezzünk bele minden ország esetében az űrkutatásra vonatkozó minden cikket, a nevesített programokat is, ezzel egyeztetni tudjuk a magyar kategóriafát a WD-vel. Ez nagy munka, de szívesen megcsinálom, ha nincs ellenvetés, mert nagyon zavaró az interwiki kapcsolatok hiánya ilyen fontos kategóriák esetében.
Elnézést, hogy kísérletképpen el is kezdtem a Kategória:Amerikai űrprogram tartalmát áthelyezni a Kategória: Az USA űrkutatása kategóriába. Minden ország esetében el kellene ezt végezni, aztán ezeket összevonni a WD megfelelő kategória-elemével.
Tehát ha nincs ellenvetés, az űrprogramok országok szerint kategóriát kiüríteném, tartalmát átvinném az űrkutatás országok szerint kategóriába, és ezt kötném össze azzal a WD-kategóriával, amiben ugyan az enwikiből a Space programs by country szerepel, de a németben már a Raumfahrt nach Staat és más nyelveken is legalább fele-fele arányban űrkutatás van űrprogramok helyett.– Szilas vita 2018. november 24., 06:50 (CET)

misibacsi kösz a véleményed, vártam még, hátha jelentkezik Llz78, aki létrehozta ezeket a kategóriákat, de már pár hete nem szerkeszt, asszem nélküle kell megoldanunk. Szilas nekem mindegy, nem értek hozzá, én abból indultam ki, hogy űrprogramos kategóriából rengeteg interwiki link van, űrkutatásból ellenben alig találtam. Te viszont azt írod, hogy űrkutatásból van sok. Csinálhatjuk bárhogy, csak a kategóriáknak legyen Wikidata-adatlapjuk, és nekem az tűnt egyszerűbbnek, hogy a már meglévőkhöz csatoljuk, hiszen ha tíz-húsz nyelven jó volt a szisztéma, talán nekünk is jó. De ez részemről valóban nem a hozzáértésből fakadt, hanem kényelmi szempont volt. Ami zavart, hogy több tétel is össze-vissza volt kapcsolva, pl. a francia és az iráni űrkutatás az interwikis űrprogramhoz lett téve, felülírva az eredeti elnevezést. Szóval csináld, ahogy jónak látod, csak legyen következetes a szisztéma :-). Palotabarát vita 2018. november 24., 09:22 (CET)

Köszi, akkor @Misibacsi: véleményét is figyelembe véve hamarosan elkezdem ebben az értelemben.– Szilas vita 2018. november 24., 09:34 (CET)
Befejeztem, remélem, következetes lett. – Szilas vita 2018. november 25., 10:09 (CET)

Szilas kösz szépen! Még azt esetleg megtennéd, hogy a Wikidata elem nélküli kategóriákat vagy párosítod egy már meglévő interwiki elemmel, vagy létrehozol neki WD-adatlapot? Kategória:Spanyolország űrkutatása, Kategória:Olaszország űrkutatása, Kategória:Dánia űrkutatása, Kategória:Portugália űrkutatása. Ebből is indult az egész, mert kb. kétszer, háromszor ennyi volt belőlük, ez már csak a maradék :-) Palotabarát vita 2018. november 25., 12:53 (CET)

Kész :-)– Szilas vita 2018. november 25., 14:40 (CET)