Szerkesztővita:Tilar Vehulor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Fega 21 nappal ezelőtt a(z) Segítségkérés NavBox létrehozásában témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Tilar Vehulor!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál ne másolj más weblapokról, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!
Ha vitalapra írsz vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Palotabarát vita 2021. december 5., 20:35 (CET)Válasz

Hol - mit- mikor - hogyan[szerkesztés]

Szia!

A Karakterbeszúróval kapcsolatban kérdezem, hogy mi lenne számodra a célszerű munkamódszer. Mint látod, engem érdekel ez az eszköz, szívesen végignézem, hogy magamnak is, másoknak is tisztázni tudjam a használati logikáját. És természetesen közben kontrollálom, hogy nem érzek-e valahol buktatót benne. Akár csak abból, hogy eltérő a gondolatmenetünk, akár véletlen elírások miatt. Nyilván benne van ebben az érdeklődésben az is, hogy annak idején a munkahelyemen az egyik feladatom az volt, hogy a (latin betűs) írások nemzeti változatainak támogatását megoldjam. (Ez még jóval a Unicode előti idő volt, amikor a számítógépeken még a magyar betűk kezelése is extra szolgáltatásnak számított.)

Azt látom, hogy van egy saját munkaterületed (Szerkesztő:Tilar Vehulor/GUI/MediaWiki:Edittools). De eszmecsere folyik egyfelől ennek az élesítéséről, aminek révén a kipróbáltak élesbe kerülnek, másfelől a mélyebb szinteken, ennek hátterében működő Wiki szoftverről. (Amiben szintén történnek fejlesztések-módosítások.)

Itt elvesztettem a fonalat, hogy vártok egymásra az erre kihegyezett fejlesztőkkel, vagy egymástól függetlenül is megoldjátok, ki-ki a maga gondolatmenetét?

Konkrétan azt szeretném tudni, hogy milyen változatot elemezzek és az vajon stabil állapotnak tekinthető, vagy éppen átírás alatt áll. Mert természetesen az fölösleges analízis, ha megállapítom, hogy szerintem túl ferde az egyik vonal, javaslom a kiegyenesítését, ha valójában már régen elhatározott dolog, hogy természetesen egyáltalán nem lesz ferde.

Ami megjegyzésem még a diakritikus ügyekhez volt, azt az ottani párbeszédhez csatoltam, mert azt látom, hogy oda tartozik. De most tovább szeretnék haladni a Latin készlet és a többiek felé. Néztem azonban, tájékozódásul, hogy amit sikeresen beprotezsáltam nálad, a három vesszős „vonal” karaktert, hogyan is rendezted. De nem találtam, hogy hová van elhelyezve. Most egy helyen meglett, de ez a folyamat a fentebbi kérdezősködést generálta bennem.

Ha tisztázódik, amit szeretnék tudni, akkor egyúttal azt is rendezni tudom magammal, hogy hol, melyik vitalapon szóljak hozzá (és mit). Azokon a helyeken fogom folytatni, mert ez itt nem alkalmas hely a sokoldalú, nyilvános véleménycserére. – Garamond vita 2022. február 26., 17:05 (CET)Válasz

@Garamond:: Mindig a Szerkesztő:Tilar Vehulor/GUI/MediaWiki:Edittools a legújabb verzió. Ha ellenőrzöd, akkor azt érdemes nézni.
A fejlesztést most leginkább mi ketten végezzük, az egész megbeszélés a vitalapon folyik (máshol nem). A háttérszoftverben csak egyszer volt frissítés, várhatóan nem lesz újabb, szóval azzal nem lesz plusz figyelnivalód.
(Volt még egy IPA-allap is, de már beraktam a tartalmát a fő lapba, szóval ezt már nem kell nézni.)
Az élesbe feltöltést csak az adminok tudják megcsinálni, szóval ha létrejön egy használható verzió, akkor megkérek valakit, hogy tegye fel, ennél több egyeztetés nincs velük.
A hármas vonalat beraktam az Alap részbe a fok, szögperc, szögmásodperc után. Az élesbe még nem került be, majd írok valakinek, hogy tegyék be.
Az egyeztetést is folytathatjuk a vitalapon. – Tilar Vehulor vita 2022. február 26., 22:30 (CET)Válasz
Oké, köszi. Akkor ezentúl csak onnan nézem a forrásszöveg állapotát, és az ottani vitalapon írok. Az éleset nem is figyelem. – Garamond vita 2022. február 26., 23:31 (CET)Válasz

Karakterbeszúró eltünedezik[szerkesztés]

Szia!

Valószínűleg van több feltétele is, hogy elinduljon és működjön. Most szócikk szerkesztéskor azt látom, hogy hiányzik a karakterbeszúró 2 sora. Korábban ilyet csinált a vitalapi válaszoknál, ott is blokkolja valami, de az nem akkora probléma, ott kevesebb beszúrásra van igény (bár nem lenne baj, ha ott is működne).

A szócikkes beszúrás hiánya eléggé baj. Esetleg lehetne valami hibakódot mutatni ilyenkor, vagy legalább lekérdeztetni a karakterbeszúró állapotát? misibacsi*üzenet 2022. március 3., 11:49 (CET)Válasz

@Misibacsi: Elég egyértelmű a helyzet. A JavaScript szintaxisa (a legtöbb programnyelvhez hasonlóan) nem engedi, hogy stringen belül sortörés legyen. Tehát a

[ 'Jegyzetek', '== Jegyzetek ==
{{Jegyzetek}}' ],

kódban az első sor végén lezárás nélkül marad az idézőjel, innentől nem is tud tovább futni a program.

Ha szövegen belül akarsz új sort, akkor helyette \n-t kell írni. Azon kívül itt a wikin a JavaScript nem szereti, ha {{ van benne, úgyhogy ilyen helyeken kétfelé kell szedni a stringet és a két részt összeadni, tehát:

[ 'Jegyzetek', '== Jegyzetek ==\n{' + '{Jegyzetek}}' ],
[ 'Cselekmény', '== Cselekmény ==\n{' + '{csonk-szakasz}}' ],

Így már működnie kell. – Tilar Vehulor vita 2022. március 3., 20:18 (CET)Válasz

Kösz, bemásoltam ezt a részt és most megjelent. Nem értem, ilyenkor miért nem jelez hibát a rendszer, ha két sor is hibás? Hiszen, ha kiírja, hogy "szintaktikai hiba az xx. sorban: nincs a sor végén lezárás", akkor lehet, hogy én magam elkezdem keresni, hogyan lehetne javítani.
Volt egy ilyen gyanúm előzetesen, hogy a kétsoros paraméterrel lehetnek gondok, de nem tudtam hogyan kellene beírni, mivel a példák között nem volt ilyen, és "természetesen" nem néztem utána a JS leírásokban (nem is tudnám mit keressek). misibacsi*üzenet 2022. március 4., 06:55 (CET)Válasz
A böngészők alapvetően úgy vannak programozva, hogy amit tudnak, azt megjelenítik, amit nem tudnak, azt a részt kihagyják. Egy egyszerűbb weboldalon is tízes (vagy néha százas) nagyságrendű hiba is összejöhet (lefelejtett zárójelek, érvénytelen címkék, hibás CSS, nem szabványos vagy nem támogatott funkciók, stb.), főleg, ha géppel hoznak létre sok egyforma elemet. Az üzleti életben gyakori az is, hogy innen-onnan összemásolnak kódrészleteket, amivel nagyon könnyű szaporítani a hibákat. Még egy technikailag igényesen megírt oldalon is szokott lenni egy-két elírás. Ha a böngésző minden ilyen esetben hibaüzenetet dobna, akkor gyakorlatilag használhatatlan lenne a program. Ezért van, hogy a böngészők nagyon elnézőek, szinte mindent elfogadnak, nem idegesítik a felhasználót a webfejlesztők hibái miatt. És a legtöbb weboldalon (a Wikipédiát leszámítva) a felhasználó nem is tudja az oldalt kijavítani.
Szintaktikai hibából annyi féle lehetőség van (annyi féle képpen lehet eltérni a szabályostól), hogy lehetetlen mindegyikre értelmes javaslatot adni. A magasabb szintű fejlesztő szoftverek néha tesznek javaslatot, de ott is az esetek nagy részében nem lehet tudni, hogy mit akart a programozó.
Amúgy valahol a debug eszközök között meg lehet keresni a hibákat, de a megfejtésükhöz általában programozói tudás kell. Nagyon ritka az olyan eset, amikor a program egyértelműen meg tudná mondani, hogy mit kell javítani. – Tilar Vehulor vita 2022. március 4., 21:21 (CET)Válasz
Értem. Köszönöm a részletes választ. Teljesen igazad van. Eszembe juthatott volna, hogy a debug eszközzel megnézzem, de nekem az sem volt magától értetődő, hogy ez a valami a böngészőben fut.
Korábban nézegettem a hibakonzolt a böngészőben és valóban emlékszem olyan hibaüzenetekre, hogy "deprecated - please use xxxx instead" - tehát elő tudtam csalogatni ezt a felületet, de azt hogyan találom meg (kezdő laikusként, érdeklődés szintjén), hogy hol lehetne/kellene azt javítani?
Egy egyszerű cserét lehet, hogy "betanított munkásként" is el tudnék végezni (hiszen a hibaüzenetben olvasható, hogy mit mire kellene cserélni). Ennek megvannak a biztonsági kockázatai, ha mindenki hozzáférne, de ha nem én javítom személyesen, akkor az ilyen hibákat hol tudom jelenteni, vagy ki van felhatalmazva ezek javítására? Ez a visszajelzés nagyon hiányzik szerintem, hiszen 1 programozó csak 1 ember, a szoftvert meg mondjuk 10.000 ember használja, ha abból csak minden 1000. ember jelzi ugyanazt a hibát, abból a programozó látja, hogy nem kamu bejelentés, azt már csak javítani kellene. A folyamat így gördülékenyebb és gyorsabb, mintha a programozónak kellene keresgélnie a hibákat.
Lehet, hogy abban is igazad van, hogy nem cél az olyan szoftverhibák kiküszöbölése, amik nem vágják agyon a rendszert, hanem csak pár embernek okoznak bosszúságot. misibacsi*üzenet 2022. március 5., 08:16 (CET)Válasz
@Misibacsi: Kicsit későn válaszolok, wikin kívüli dolgaim voltak.
A JavaScript mindig a böngészőben fut, a PHP van a szerveren (bár itt a wikin PHP-val nem nagyon találkozik az átlag felhasználó).
Ahol a hibaüzenet van, ott általában benne van az is, hogy hol van a hiba (melyik fájl, hányadik sor). A nehezebb az, hogy hogyan kell javítani.
Ha leírják, hogy mit mire kell cserélni, és a két függvénynek azonos paraméterek kellenek, az egyszerű. Viszont a legtöbbször az újabb függvény valamiben többet vagy mást tud, tehát a paramétereket is változtatni kell. (Igazából fejlesztői oldalról nincs sok értelme valamit átnevezni, ha utána ugyanazt csinálja ugyanúgy.) A legtöbbször, amit „betanított munkásként” meg lehet csinálni, azt a gép magától is megcsinálja, általában akkor igényel emberi segítséget, ha bonyolultabb a feladat. Szóval programozói tudás nélkül nehéz a legtöbb hibát javítani.
A hibabejelentés viszont tényleg fontos, sokszor a fejlesztő nem is tudja, hogy valami nem működik. A Wikipédián minden scriptnek van fejlesztője, neki kell írni. Ha a script allapon van, akkor az övé (vagy ő tudja, hogy kitől vette át), ha nem allap, akkor nézz bele a laptörténetbe, hogy ki dolgozott rajta sokat. Ami nem allapon van, ahhoz csak a felületadminisztrátorok férhetnek hozzá. Ha nem sikerül kinyomozni, hogy kié a kód, akkor szerintem írd ki a műszaki kocsmafalra, ott valaki fogja tudni. Segédeszköz esetén a leírása a Speciális:Segédeszközök oldalon van. (Ha esteleg jobban érdekel a Wikipédia technikai háttere, a Speciális:Speciális_lapok oldalon is körülnézhetsz.)
Ha valamiről hibajelentést írsz, akkor ezek mindig legyenek benne, nagyon segítik a munkát: 1. melyik eszközzel van a hiba, bonyolult eszköznél melyik részével; 2. hogyan lehet elérni a hibás működést (milyen műveleteket kell végezni, hogy a hiba megtörténjen); 3. mi az elvárt viselkedés/eredmény; 4. ehhez képest mi történik. – Tilar Vehulor vita 2022. március 12., 11:36 (CET)Válasz
Rendben, köszönöm! misibacsi*üzenet 2022. március 12., 11:48 (CET)Válasz

Megerősített[szerkesztés]

Javasoltalak. Üdv, Burumbátor Súgd ide! 2022. október 22., 20:20 (CEST)Válasz

A megerősített szerkesztői státuszt beállítottam. További jó szerkesztést! – FoBe üzenet 2022. október 22., 23:53 (CEST)Válasz

Gratulálok! -- Eukarióta S. cerevisiae 2022. október 24., 15:56 (CEST)Válasz

@Burumbátor, @FoBe, @Eukarióta, @Blua lago, @Pagony: Köszönöm szépen a megerősítést! – Tilar Vehulor vita 2022. október 25., 19:43 (CEST)Válasz

Járőrség[szerkesztés]

Szia! Mondd csak, nem lenne kedved jelentkezni járőrnek? – FoBe üzenet 2023. február 7., 19:51 (CET)Válasz

Gondoltam már rá. Végül is nem kötelesség, hanem lehetőség. Lehet, hogy kipróbálom. – Tilar Vehulor vita 2023. február 9., 21:59 (CET)Válasz

Friss[szerkesztés]

Szia! Elöljáróban: bocsi, ha félreérthető volt, amit írtam, semmiféle szándék a megbántásodra vagy támadásodra nem irányult. Mint itt kettővel fentebb is látod, nagyon nagyra értékelem a munkádat, és nagyon tetszik, hogy bármihez nyúlsz, azzal fejlődik a projekt. Ami az irányelvet illeti, az adminoknak valójában négy olyan jogosultságuk van, amilyen másnak nincs: törlés, Wikimedia-névtér fejlesztése (?), lapvédelem, és blokkolás. Én kívánatosnak tartom, hogy ezeket a feladatokat irányelv szabályozza, ha mégannyira is bonyolult és hosszadalmas lesz így változtatást elérni. Pont azért, mert bárki bármikor meghülyülhet (nézz rám), és olyasmit csinál, amit másnap megbán, de egy más megfogalmazású útmutató alapján úgy cselekedhet, ahogy ő akar. Megint senkit nem vádolok, hanem az eshetőségeket veszem számba az ördög ügyvédjeként. Csak ezért ellenzem, és nem a tartalmi módosítást – bár szerintem is jobb lenne a lakat –, hanem az adminisztratív változtatás miatt.

Mellesleg tényleg járőrnek kellene lenned. Üdv, Burumbátor Súgd ide! 2023. február 12., 13:18 (CET)Válasz

Így már értem a dolgot, tényleg csak félreértés volt. Az irányelv/útmutató kérdésre ott válaszoltam. Az a helyzet, hogy folyamatosan jönnek új ötletek vagy módosítási igények (pl. sablon kihelyezése bottal), ami miatt mindig újra kellene indítani a szavazást az új verzióval. Hogy érdemes ezt végigcsinálni? – Tilar Vehulor vita 2023. február 12., 16:25 (CET)Válasz

A színekről[szerkesztés]

Jó ismertségben voltam Schanda Jánossal. Ő volt két quadrenniumon át a műszaki igazgató a CIE bécsi irodájánál (techical director). Utána tanszékvezető lett Veszprémben. Láttam az általa alapított Színmetrikai Laboratóriumot. Ők a fénysűrűség értékével dolgoztak. Ez volt Magyarországon az első intézmény amely megpróbált kiszínezni egy elveszettnek hitt mozifilmet, a Lúdas Matyit.

Megkérdeztem tőle, hogy ott van például az NCS, amelyet egy igazán nagy tekintélyű laboratórium dolgozott ki: a Svéd Tudományos Akadémia. - Miért nem fogadja el szabványosításra a CIE? Azt válaszolta: "Ha meg tudják adni zárt algoritmus formájában az átszámítási metodikát; – és, ha meg tudják adni a reverz átszámítási algoritmust is, amellyel az eredet értékeket visszakapjuk, akkor rendben; mehet". Csak hát, ezt ők nem képesek prezentálni... MZ/X vita 2023. július 1., 17:03 (CEST)Válasz

Úgy látom, tényleg jobban értesz a színekhez, mint én. Szóval átadom a szerkesztést, húzd ki, ami szerinted nem megfelelő. Nem fogok megsértődni, ez egy közösségi munka, ahol egymás írásait javítjuk. – Tilar Vehulor vita 2023. július 1., 21:32 (CEST)Válasz
Látom; feltételesként jelöltél néhány rovatot. Elvileg jó, de a hozzánemértő szerkesztők használják ám! Most dolgozom egy excel fájlon, amellyel ki lehet számítani az sRGB színkomponensek irányát a CIE 1931 színérben éppúgy, mint azok irányát a szabványos megvilágítás pontjához képest. Kérlek, vedd figyelembe, hogy az sRGB bármely megvilágításhoz kiszámítható; én az IEC szabvány értelmében mindig a D65 fényforráshoz képest számítom ki. Az sRGB színtér adatait így meg lehet hosszabbítani a gamuton kívülre egészen a maximálisan telített színig. De ez nem azt jelenti, hogy ezek azonosak. Csak a színinger tisztaságuk (excitation purity) különbözik. MZ/X vita 2023. október 9., 20:55 (CEST)Válasz
Az a helyzet, hogy eléggé szaknyelven írtad le a dolgot, ennyire nem értek a színelmélethez, nem értem minden részét.
Ahogy én látom a helyzetet, az, hogy két fogalom van: látható szín és megjeleníthető szín.
A látható szín az, amit az emberi szem érzékel, ebben benne vannak a teljesen telített, tiszta színek is.
A megjelenített szín az, amit az elterjedt eszközökkel (monitor, nyomtató) létre lehet hozni, nyilván ez a látható színek egy részhalmaza. Viszont a legtöbb színekkel foglalkozó ember (nyomdászok, digitális grafikusok, stb.) ezt használja, így ők csak RGB vagy CMYK kódokat tudnak használni, tiszta színeket nem.
Ha mindenképpen szeretnéd szerepeltetni a látható színeket is, akkor az infoboxot kell bővíteni és különválasztani a két fogalmat. Ha pontosan megadod, hogy milyen új sorokra van szükség, akkor megcsinálom. Azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a szócikk átlagos tudású, a színtannal éppen csak ismerkedő embereknek készül, nem lehet túl sok magyarázat nélküli szakkifejezést leírni. Inkább a folyószövegben lehetne kifejteni, ami még hiányzik.
Az illusztrációkkal kapcsolatban: a zöld a hétköznapi életben nem csak a tiszta zöldet jelöli, hanem az ahhoz közeli színingerek kategóriáját is. A mellékelt levél minden része beleesik ebbe a kategóriába, minden részére lehet mondani, hogy zöld. – Tilar Vehulor vita 2023. október 10., 21:51 (CEST)Válasz
Akkor három kategória van: színinger, amely tudatunktól függetlenül létezik. Látható szín, amely hivatalosan színérzéklet. Ez az általánosított emberi színérzékelőt jellemzi. A harmadik, amit monitoron meg lehet jeleníteni (ki lehet nyomtani). Ez a megjelenítés feladta.
Megpróbálom rendezni magamban a dolgot. Ugyanis bármely színhez (ingerhez és érzéklethez is) hozzárendelhető egy domináns színinger hullámhossz, akkor is, ha nem telített. A hivatkozott sablonnal az a bajom, hogy ezt a dolgot pongyolán kezeli. Tehát: valami, ami nem azonos, hanem hasonló. MZ/X vita 2023. október 11., 17:21 (CEST)Válasz
Tényleg sokkal jobban értesz a színekhez, mint én, úgyhogy Rád bízom a szakmai részt. Azt tudom javasolni, hogy tervezd át a {{szín infobox}}(?)-ot (milyen sorok legyenek benne) úgy, hogy az szakmailag is helyes legyen és az átlagos tudású olvasó is megértse. Ha van konkrét terv, a technikai megvalósításban tudok segíteni. – Tilar Vehulor vita 2023. október 14., 10:38 (CEST)Válasz
Most látom, hogy az angol változatban megoldották a CIElch átszámítást. Nagyon bonyolult? MZ/X vita 2023. október 16., 14:35 (CEST)Válasz
Megnéztem az angol template numerikus eredményeit. Hibásak. A világosság (L) elég jó, a chroma már hibázik, a hue pedig totál rossz. Nem javaslom elkészíteni a magyar változatát. MZ/X vita 2023. október 16., 21:05 (CEST)Válasz
Oké, akkor a sablonhoz hozzáadok egy külön sort, ahol kézzel lehet megadni az értéket. Paraméternévnek jó lesz cielch? (A többi is kis betűkkel van.)
Maga az en:Module:Color amúgy jó, azt áthoznám úgy hogy kiszámolja az összes értéket hex kódból, de paraméterrel felül lehet írni. – Tilar Vehulor vita 2023. október 16., 22:10 (CEST)Válasz
R G B L* C* hab
red 255 0 0 53,2 104,5 40,0
orange 255 128 0 67,3 85,4 60,3
yellow 255 255 0 97,1 96,9 102,8
lime 128 255 0 89,9 109,2 128,2
green 0 255 0 87,7 119,8 136,0
dark green 0 255 128 88,5 89,4 148,9
cyan 0 255 255 91,1 50,1 196,4
dark blue 0 128 255 55,0 72,8 284,4
blue 0 0 255 32,3 133,8 306,3
violett 128 0 255 41,0 124,8 311,8
magenta 255 0 255 60,3 115,6 328,2
light red 255 0 128 54,9 84,7 2,4
a hue hibás az infoboxokban! Itt a heelyes értékük MZ/X vita 2023. október 24., 11:24 (CEST)Válasz
Köszönöm az adatokat, amelyik színről van szócikk, oda beírtam. – Tilar Vehulor vita 2023. október 26., 21:16 (CEST)Válasz
A h, s, v és L, C, h kódoknak mi a magyar neve? Belinkelném az összes betűt (az infobox bal oszlopban a zárójelben lévőket) úgy, mint az angolban. – Tilar Vehulor vita 2023. október 16., 22:42 (CEST)Válasz
A hivatalos magyar nevek az MSZ 9640-ben szerepelnek (Fénytechológiai terminológia). Ezek nincsenek bene, mert nem szabványosak. A jelenlegi forrás nm értelmezi ezeket a színtereket. Ez csak nemzetközi elterjedtség miatt jött létre. Ha linket akarsz csinálni (például) a hue (színezet) számára, ne felejtsd el, hogy nagyon sokféle színtér hználja ezt a kifejezést, amelyek numerikusan különbözőek. Még a szabványosah is: a CILEUV, a CIELAB, vagy a Nemzetközi Távközlési Unió által megfogalmazott színterek is más-más színezetet (és színezeti szöget) értelmeznek.
Valójában írtam egy szócikket például a színtelítettségre, összefoglaló jelleggel, amely tartalmazza a leggyakoribb változatokat. Azt viszont nem ztudom, van-e értelme, a hogy az infoboxban szereplő valamennyi színtelítettségi mutató ugyanarra a lapra mutasson. Hiszen mindegyiknek más-más neve van, pl. HSV színtelítettség, HSI színtelítettség, stb. Erőm és időm nincs hogy ezeket külön-külön megírjam. Talán mégis meg lehet tenni, hogy mindegyik ugyanarra a szócikkre mutasson. MZ/X vita 2023. október 24., 11:40 (CEST)Válasz
Szerintem elég minden fogalomhoz (pl. színtelítettség) egy cikket írni, abban egy-egy szakasz elég a különböző színterekbeli használatra. Akkor egyszerűen lehet ugyanoda linkelni. Legalább az olvasó is látja, hogy mi a különbség a színterek között. – Tilar Vehulor vita 2023. október 26., 21:25 (CEST)Válasz
@Einstein2: Végülis a felirat szövegével van bajom. A Hortenzia színére nem állítható, hogy annak a spektrális koordinátáit látjuk. Csak annyi igaz, hogy a hozzá rendelhető domináns színinger hullámhosszát látjuk. Annak azonban nem azonosak a Hortenzia színének spektrális koordinátáival!
A másik gondom az, hogy egy ilyen hosszú állítás nem fér bele az infoboxba. Esetleg annyi hogy domináns színinger. Ami annyit jelentene, hogy a hozzá tartozó domináns színinger hullámhossza. A fizikai mennyiség neve és mértékegysége ugyanis szerepel a következő sorban .
Jó lenne ezt az angoloknak is elmondani. MZ/X vita 2023. október 16., 11:55 (CEST)Válasz
A fotó csak illusztráció, amiben a zöld a legtipikusabb szín, nyilván nem a legtisztább árnyalatban.
A címke lehetne „Domináns hullámhossz” és „Domináns frekvencia”, ez az átlag olvasónak is érthető és viszonylag pontos is. – Tilar Vehulor vita 2023. október 16., 21:59 (CEST)Válasz

Táblázat[szerkesztés]

RGB to CIELAB az adatok körbejárják az sRGB gamut széleit, meghatározzák a CIE irányszöget, majd ennek alapján megkeresik azt a domináns színinger hullámhosszat, amely a lehető legjobban illeszkedik az aktuális RGB színingerhez (az RGB gamuton kívül). A hullámhossz az irányszög alapján kikereshető a COLOROID táblázatból, de ellenőriztem egy olasz programmal is (Societá Italiana di Ottica e Fotonica). MZ/X vita 2023. november 8., 15:18 (CET)Válasz

Rendben, de akkor mi a teendőm? Valamelyik értéket frissíteni kell ezek alapján? – Tilar Vehulor vita 2023. november 11., 10:06 (CET)Válasz

Modul:szín[szerkesztés]

Én egészen más mátrixról tudok, ami az XYZ-t illeti; emiatt térnek el a CIELAB adatok. Az RGB to XYZ átszámítást ellenőriztem az EasyRGB programmal és a [1] programmal (H. Vanaken). [mail@hvanaken.com] MZ/X vita 2023. november 11., 12:51 (CET)Válasz

Ehhez nem nagyon tudok hozzászólni. Az angol verziót is sokan nézik, ha nagy hiba lenne benne, azt csak szóvátenné/javítaná valaki. Nem tudom, hogy melyik adat/képlet a helyes. Az infoboxban a CIELCh automatikus kiszámítása ki van véve. Ha valamit tudsz, írd be a megfelelő szócikkbe. Én csak műszaki szempontból tudok segíteni, de ilyen teendő most nincs az ügyben. – Tilar Vehulor vita 2023. november 11., 19:36 (CET)Válasz

Vizsgafeladat[szerkesztés]

Értem, köszönöm szépen a segítséged! Bokorember vita 2023. augusztus 30., 11:11 (CEST)Válasz

Navboxok egységesítése[szerkesztés]

Szia

Próbálgatom a scriptedet, most már tökéletes! Most már csak az a baj, hogy kb 10 ezer sablont kellene vele rendbe tenni., nem gondoltál rá, hogy AWB-vel egyszerűbb lenne? A regexpes cseréket az is tudja, van benne lehetőség feltételeket is megadni (bár én azt sose próbáltam) + tud modult futtatni, ami kétféle nyelven is megírható, lehet az egyiket vagy mindkettőt ismered. Azzal sokkal jobban haladna a munka és talán többen is besegítenének. B.Zsolt vita 2023. augusztus 31., 21:55 (CEST)Válasz

Gondoltam már az AWB-re, de nem tudom, hogy Linuxon mennyire működik. (Azt írják, hogy nincs hivatalos támogatása, ami bármit jelenthet.) Lehet, hogy inkább ráállok azokra a sablonokra, ahol látványos változtatások szükségesek, pl. Románia megyéi. A sima pöttyös sablonokat lehet, hogy hátrébb rakom a prioritásban, főleg a földrajziak nagy részét, mert elfogadhatóan néznek ki és ritkán szerkesztik őket. Inkább azzal foglalkozok, ahol láthatóbb az eredmény.
Viszont a {{Navbox}}(?) leírásában még ez a pöttyözés szerepel, ott is át lehetne írni. – Tilar Vehulor vita 2023. augusztus 31., 22:48 (CEST)Válasz

Egy olyan apróságot vettem még észre, hogy átalakítás után a navbox kicsit karcsúbb lesz. Nem a forrására gondolok, hanem arra, hogy mintha a sortávolság kisebbre váltana. Ez nem tudom hiba-e, vagy éppen ez a kívánatos eredmény. – B.Zsolt vita 2023. augusztus 31., 23:03 (CEST)Válasz

Én is észrevettem, CSS-beállítás kérdése. A hlist-nek nincs alsó-felső margin beállítva, a bekezdésnek 0.5em (kb. 6 pixel) van. Nekem tetszik a levegősebb elrendezés, majd meg kell kérni egy felületadmint, hogy írja be a MediaWiki:Common.css-be.
Közben elkezdtem nézni a visszalévő országonkénti sablonokat, elég sok látványos módosítani való van rajtuk, úgyhogy végig fogom csinálni. Majd lehet, hogy pár dolgot kell egyeztetni. – Tilar Vehulor vita 2023. augusztus 31., 23:26 (CEST)Válasz

Volt néhány olyan sablon, ahol az állapot paraméter collapsed értéke noinclude tagek közé volt zárva! Ezeket a botom rendre elrontotta, mert mindig a noinclude tag után szúrta be a sablondokumentáció sablont, így kettő sablon is szerepel benne. Írtam rá cserét, meg volt a kiforrott javító kód, de mentés nélkül léptem ki az AWB-ből és a teljes rendszerem odalett... :( Ha véletlenül látsz ilyet, küld már el nekem, hogy ismét írjak rá egy javítókódot. Most nem tudok, mert lehet rosszul emlékszem a rontásra, és látni szeretném, hogy tényleg azt csinálja-e, amit szükséges. B.Zsolt vita 2023. augusztus 31., 23:49 (CEST)Válasz

Ezeket találtam, bár a laptörténetük alapján nem mindet szerkesztetted.
Ha már felmerült a téma, ezekkel kell valamit csinálni? Én a {{navbox}}(?)-ba beraknék egy olyan kódot, hogy sablonnévtérben mindig nyitva legyen, akkor egy csomó ilyen trükközést (meg előnézet közbeni kinyitogatást) meg lehetne spórolni. Mondjuk így: {{#ifeq: {{NÉVTÉR}}|Sablon|uncollapsed|(ami meg van adva)}}. – Tilar Vehulor vita 2023. szeptember 2., 23:03 (CEST)Válasz

Én eleve nem értem, minek azokat nyitni csukni, miért nem elég annyi, hogy ha egy van, az nyitva, ha kettő, az csukva van? A rontott sablonjaimat javítom, köszi a gyűjtést! – B.Zsolt vita 2023. szeptember 2., 23:53 (CEST)Válasz

Végignéztem a sablonokat, remélem tényleg csak ennyit rontottam. Belenéztem a sablonokba és a scripteddel javítottam is őket. Néhánynál azonban én magam sem tudom, mit akart a készítője, ráadásul ezek a furcsa sablonok nincsenek használva sem. – B.Zsolt vita 2023. szeptember 3., 00:26 (CEST)Válasz

Gyűjtök ide néhány sablont, melyekkel nem tudtam mit kezdeni:

– B.Zsolt vita 2023. szeptember 4., 20:27 (CEST)Válasz

Ráadásul a kategóriáikat nézve elég sok ilyen van. Végigcsinálom az országokat, utána majd jönnek ezek is. – Tilar Vehulor vita 2023. szeptember 6., 22:07 (CEST)Válasz

Szia

Klassz a script, szeretnék kérni tőled még néhány módosítást hozzá:

  • Megoldható, hogy az olyan cikkeket, mint a 1Y busz (Dunaharaszti) valahogy kijavítsa? Forrás nézetben egyből látni fogod, mi a hiba.
  • Nagyon jól megy neked ez a csere-bere, jó lenne még egy országnév cserélő is a zászló sablonokhoz, már van egy 95%-ban működő, de az lassú és 5%-ban hibádzik, lehet Te jobbat tudnál írni helyett! :)

– B.Zsolt vita 2023. december 30., 22:47 (CET)Válasz

@B.Zsolt: Ha valaki vizuális szerkesztővel szúr be egy sablont, aminek nincs templatedatája, vagy a templatedatában nincs beállítva, hogy minden paraméter új sorban legyen, akkor a szoftver alapesetben egy sorba írja az egészet. Ez a legtöbb sablonnál jó, de infoboxoknál olvashatatlan kódot eredményez. A buszos cikkben is ez történt, úgyhogy a {{Viszonylat infobox}}(?) dokumentációjába betettem a templatedatát. Szóval az újonnan készülő cikkekben ez már jó lesz.
Elkezdtem írni az új scriptet, ami a meglévő infoboxokat ilyen szempontból javítja, ha kész lesz, felteszem. Szerencsére az 3563 helyből „csak” 219 helyen van egy sorban, ezt bot nélkül is meg lehet csinálni.
Országcserére van a Szerkesztő:Tilar Vehulor/Gadget-sablonbesav.js, az jó lesz, vagy túl lassú? A hibákra tudnál írni példát? – Tilar Vehulor vita 2024. január 7., 19:32 (CET)Válasz

Szia

Próbálgatom az új scriptedet, a többi kérdésedre később válaszolok, hogy ne keveredjek össze.

Itt valamiért nem működik a dolog:

A cikkek többségénél nem működik... :(

B.Zsolt vita 2024. január 7., 21:58 (CET)Válasz

Akkor nem működik, ha valamelyik paraméter értékében van "|" jel. Elkezdtem írni a javítást, csak egy nagyobb részt is át kell írni miatta. – Tilar Vehulor vita 2024. január 7., 22:44 (CET)Válasz
Megvan ez is, működik. Ha még valami hibás, szóljál. – Tilar Vehulor vita 2024. január 7., 23:03 (CET)Válasz
Most már nálam is működik! :) De hogy ne csak mindig munkát adjak, jelentem, hogy a {{;}} sablon használatát a navboxokban felszámoltam! A sportokról írók nagyon sok munkát hagynak maguk után... Olyan technikai megoldások, hogy a hajam égnek áll! Másoknál nem szokás más sablonoknál megnézni, mit hogyan kellene csinálni? :( – B.Zsolt vita 2024. január 8., 00:06 (CET)Válasz

Szóval a vizuális szerkesztő csinálja ezt az egy sorba írást? Engem a cite sablonok idegesítenek, mert olvashatatlanná teszik a forrást. Ezek szerint nem elég a másolható mintákat többsorossá tenni? Nem használok ilyen vizuális vackokat, nem olyan hosszú az élet. :) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 7., 22:17 (CET)Válasz

A vizuális szerkesztő csak a templatedatát érzékeli, a másolható mintát nem. Ilyeneket kell betenni a dokumentációba, a "format": "block" a lényeg. Meg akkor már a felhasználók örülnének, ha fel lennének sorolva a hasznos paraméterek (aliasok nélkül), az viszont kézi munka. Sajnos sok infoboxnak nincs templatedatája, legalább a népszerűbbeknek kellene csinálni. Mondjuk a templatedatánál ha a vizuális szerkesztőt és a kézi kódszerkesztést megfelelően váltogatom, akkor lehet vele haladni. – Tilar Vehulor vita 2024. január 7., 22:47 (CET)Válasz
A cite sablonok viszont nincsenek olyan sokan, azon belül is a cite web dominál. Meg lehet csinálni, hogy szépen tördelve kerüljön be a cikkekbe? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 7., 23:02 (CET)Válasz
Biztos, hogy a cite sablonokat tördelve kell a folyószövegbe helyezni? – B.Zsolt vita 2024. január 7., 23:17 (CET)Válasz
Jó kérdés, szerintem ha nincs túl sok paramétere, akkor inkább egy sorba. A dokumentációban a példák teljesen olvashatóak. – Tilar Vehulor vita 2024. január 7., 23:25 (CET)Válasz
Szerintem igen, de természetesen ezt vitára fogom bocsátani, csak a technikai lehetőségre kérdeztem rá. Nem a sablon olvashatatlan, hanem a főszöveg! Kinézek egy hibát, amit javítani akarok, és még szintaxiskiemelővel is kínszenvedés megtalálni a forrásban. Minden mondatban van 3-4 ilyen sablon, és máris nagyítóval kell keresni a lényeget. Az informatikában ma már alapvetés, hogy a kódot sokkal többször olvassák, mint írják. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 8., 04:59 (CET)Válasz
Alsó hangon el kellene különíteni, hogy a ref után és a /ref előtt sortörés legyen. De szerintem maga a sablon is nehezen olvasható. Nincs olyan, hogy kevés a paraméter, legfeljebb éppen kevés van kitöltve. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 8., 05:01 (CET)Válasz
@Bináris: Ha több ref van egymás után egy hosszabb bekezdésben, akkor már tényleg nehezen olvasható. Technikailag a templatedatával az biztosan megoldható, hogy ha a sablon beszúrása funkcióval szúrják be a sablont, akkor a paraméterek új sorba kerüljenek. Ha a "Forrás" gombot használják, valószínűleg az is ezt a funkciót használja beépítve. Legegyszerűbb kipróbálni, ha meglesz a támogatottság. Azt nem tudom, hogy a ref címke után és a /ref elé hogyan lehet új sort tenni. – Tilar Vehulor vita 2024. január 14., 15:02 (CET)Válasz

@B.Zsolt: Megírtam egy új változatot az országnevek cseréjére, ami elvileg gyorsabban fut. Ha ráérsz, teszteld már le, hogy jó-e és hogy milyen hibái vannak. Ha átmásolod az allapodra, akkor másik listákat is beletehetsz. Csak a listát kell bemásolni a mostani országlistával azonosan és a menuItems listába beírni a megjelenő szöveget és az új lista nevét. – Tilar Vehulor vita 2024. január 18., 20:45 (CET)Válasz

Mindenképpen ki fogom próbálni, de most más hibajavításokon dolgoztam.

A navbox egységesítő scripted okozott egy furcsa hibát a {{Apple-hardverek 1998 előtt}} sablonban. Meg tudnád nézni, mi történhetett? Talán a túlzásba vitt nowrap okozza... – B.Zsolt vita 2024. február 12., 20:45 (CET)Válasz

@B.Zsolt: A nowrap sablon és a hlist css-éből jövő nowrap tényleg túl sok együtt, plusz a zárójelben lévő felsorolásokat is szét kellene bontani sorokra. Viszont @Fega elkezdett csinálni egy újat, lehet, hogy arra fogjuk lecserélni a 2 mostanit. – Tilar Vehulor vita 2024. február 13., 21:38 (CET)Válasz
Okés! :-) – B.Zsolt vita 2024. február 13., 22:24 (CET)Válasz
Igen, le fogom cserélni. De előtte még kipótlom a hiányzó Power Macintosh gépek szócikkeket. Kb. május (2024). Köszönöm, hogy emlékeztél rá. Fega vita 2024. február 14., 07:53 (CET)Válasz

Segítség kérése[szerkesztés]

Üdvözöllek!


Köszönöm, hogy helyretetted a cikkben található képeket. Esetleg ebben is tudnál segíteni?

Miꞌkmaw hieroglif írás Balabenc vita 2023. október 1., 15:38 (CEST)Válasz

Kísérleteztem vele, a képek mérete és oldalaránya is nagyon különbözik, ráadásul az első kettő (pont a legnagyobb és a legkisebb) összefügg, ezért nem lehet a nagyot kihúzni jobbra, úgyhogy végül beraktam mindegyiket egy galériába. – Tilar Vehulor vita 2023. október 1., 17:03 (CEST)Válasz
Kösznöm, pontosan így szerepelt az eredetiben is :) Balabenc vita 2023. október 1., 18:50 (CEST)Válasz
VISZONT
Az infóbox színét jobb lenne visszaállítani, még ha az eredeti angol változat fehér színű volt is, és: N’ko írás itt már kétszer is kértem, hogy valaki színezze át a fehéret kékre. Balabenc vita 2023. október 1., 18:57 (CEST)Válasz
Az infobox alapból fehér, a típusával lehet a színét változtatni, a Sablon:Írásrendszer infobox leírása alapján. Most beírtam a sablonba, hogy a logografikus alakot így linkelve is fogadja el.
A színek módosítását a sablonműhelyben lehet kérni (technikailag bárki átírhatja, de illik megkérdezni az ottaniakat). – Tilar Vehulor vita 2023. október 1., 20:03 (CEST)Válasz

Javascript[szerkesztés]

Szia! Úgy látom, elég jól értesz hozzá. Nem akarsz felületadminisztrátor lenni, hogy hozzáférj a közös scriptekhez is? Itt látható, hogy mit jelent ez. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. november 20., 12:54 (CET)Válasz

Jó lenne, de akkor illene bekapcsolni a 2FA-t. Majd utánanézek, hogy pontosan hogy működik. – Tilar Vehulor vita 2023. november 23., 22:14 (CET)Válasz
Nekem már meg kellett csinálnom. Kell egy authenticator app a mobilodra, van többféle, pl. Google. Nem kér telefonszámot vagy ilyent, hanem egy QR-kódot kell az appal beolvasni. És ad egy kupac vésznyitó kódot, amit be kell tenni a páncélba telefonelvesztés esetére. Amikor megadod a wikin a jelszavadat, a mobilon megjelenik egy hatjegyű szám, amit delta t időn belül be kell gépelni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 7., 22:11 (CET)Válasz

Abugida[szerkesztés]

Üdvözöllek!


Láttam az újításodat az abugida írásrendszerek lapján. Érdekes, de szerintem a régebbi, egymás alá igazítás jobb lenne. Az olyan írásrendszerek esetén, amelyeket sok nyelv leírására alklmaznak (dévanágári, Bajbajin, Mwangwego) ezek jobban kiférnek egymás mellett sorba rendezve, legalábbis nagy képernyőn. Balabenc vita 2023. december 14., 23:00 (CET)Válasz

Végül is, ha úgy látod, hogy egy hasábban jobban olvasható, akkor kiveheted a hasábos sablonokat. Én se voltam biztos benne, hogy ez a jobb. – Tilar Vehulor vita 2023. december 17., 17:49 (CET)Válasz

lt-gt[szerkesztés]

Szia! Miért jobb az lt, mint a gt? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 21., 21:00 (CET)Válasz

Nincs nagy jelentősége, de logikusabb, hogyha a címkének nincs kezdete, akkor a parser el se kezdi elemezni a címkét. Ha van kezdete, akkor bizonyos esetben találhat neki véget. Itt igazából csak egységesítési céllal írtam át. – Tilar Vehulor vita 2024. január 21., 21:21 (CET)Válasz
Aha. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 21., 21:32 (CET)Válasz

Botjavaslat[szerkesztés]

Szia! A Wikipédia:Szavazás/Javaslatok/A botmunka szabályozása#Hozzászólások a sárgával kiemelt nyitott kérdésekhez szakasz alapján átvezettem Malatinszky javaslatait, azaz megszűnt a két sárga opció, egyetlen igen-nemes szavazás lesz. Kérlek, jelezd, ha ez befolyásolja a jóváhagyásodat. (Szeretném még ma szavazásra tenni, mielőtt Malatinszky böjtje megkezdődik.) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. február 13., 11:41 (CET)Válasz

@Bináris: Megnéztem a változtatásokat, továbbra is jóváhagyom. – Tilar Vehulor vita 2024. február 13., 20:47 (CET)Válasz
Köszönöm! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. február 13., 20:51 (CET)Válasz

Segítségkérés NavBox létrehozásában[szerkesztés]

Szia! Kérlek, segíts a Szerkesztő:Fega/próbalap/applegrafikonok#NavBox Apple Inc. gyártotta számítógépek navbox címen található NavBox élessé tételében. Magát a NavBoxot meg tudnám csinálni, de nem látom, hogy kerül köré a Használati útmutató rész és nem akarom elbénázni. Utána az érintett oldalakon már le tudom cserélni a NavBoxokat, legyűjtöttem, melyik szócikkekben van Sablon:Apple-hardverek 1998 óta és Sablon:Apple-hardverek 1998 előtt Beillesztések ellenőrzése-vel.

Még egy dologban kérem a segítségedet, az |állapot= értékeinek jó megadása. Nem sikerült megértenem, bár nem túl bonyolult.

Segítségedet előre is köszönöm! Fega vita 2024. március 26., 10:19 (CET)Válasz

A sablon technikailag nagyon jó, szinte mehet is éles használatba. Szerintem másold át a végleges helyre (gondolom, Sablon:Apple hardverek címen lesz). Ezeket rakd köré:

<includeonly>{{Navbox
|...
}}</includeonly><noinclude>
{{Navbox sablondokumentációja}}
[[Kategória:Számítástechnikai navigációs sablonok]]
</noinclude>

Mivel ez egy különleges paraméterek nélküli sablon, külön /doc allapot nem kell csinálni.

A szócikkekben történő cserére lehet még használni az Eszközök/Mi hivatkozik erre menüpontot is (vagyis ezt), a névtérnél add meg a (Fő)-t, a linkeket és átirányításokat rejtsd el. Vagy kérj meg egy botgazdát, hogy csinálja meg a tömeges cserét, esetleg egy-két szokatlan esetet kell majd utána kézzel megcsinálnod.

Az állapot a külső sablonnál lehet plain (vagy uncollapsed is jó), a három alcsoportban {{{állapot|collapsed}}}. Az alcsoportokban nem kell a név paraméter (így lehet eltűntetni az m-v-sz linkeket).

A nowrap sablonokat is ki lehet venni, ezt a listaosztály=hlist automatikusan megcsinálja. A Magic Keyboard-nál ami kommentben van, azokat írd alpontokba (külön sorokba, 2 csillaggal kezdve), úgy jól fog tördelődni.

Az iPad, iPod részeknél ha a nagyobb részek közé (mondjuk a Air elé) beteszel egy üres sort, akkor ott új sorba törik, lehet, hogy úgy követhetőbb lesz.

Az iPod generációk évszámát szerintem az adott szócikkbe kellene írni, nem ide a navboxba. A kameráknál bent maradt három kérdőjel, igazából a sort se értem, hogy milyen eszközről szól. Egy-két helyen bent maradt egy vessző vagy zárójel, ezeket utólagos engedelmeddel javítottam.

Amúgy szívesen segítek, jó így összedolgozni. – Tilar Vehulor vita 2024. március 30., 20:14 (CET)Válasz

Köszönöm, elkövettem. Állapot|-okat beállítottam, nowrap-et nem találtam (eddig), az iPad szétszedtem (így tényleg áttekinthetőbb). Az iP*-nál van, amikor az Apple hivatalosan évszámot adott meg a "N. generáció" helyett, ezért azt hagytam úgy (én a számítógéprész rendberakását vállaltam el közösségi feladatként :), a többi marad másnak). A kamera ???-t kivettem, az angol sablonból másolták át, értelme nem volt.
Szerintem még sok apró módosítás lesz ezen a navboxon, ahogy az iOS-részt valaki majd egyszer feltölti, a nyomtató-monitorosról nem is szólva.
Köszönöm a segítségedet! Fega vita 2024. március 31., 14:14 (CEST)Válasz
Szia,
szerintem siker, köszönöm a segítségedet!
Fega vita 2024. április 4., 12:02 (CEST)Válasz