Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Átnevezett szerkesztők[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2015. április 20., 22:38 (CEST)

Sziasztok! Ma hajnalban véglegesítették az egységes bejelentkezést, ennek következtében mintegy 27 és fél ezer szerkesztőt neveztek át, a szerkesztőlapokat, vitalapokat, allapokat átirányítás nélkül átnevezve, ezekre rengeteg link mutathat. Ki tudja valaki javítani? --Tacsipacsi vita 2015. április 18., 10:38 (CEST)

Engem is átneveztek (saját kérésre) nemrég. Tudnátok javítani az én hivatkozásaimat is? Szerkesztő:Ákos9702 –› Szerkesztő:Ákos97 és Szerkesztővita:Ákos9702 –› Szerkesztővita:Ákos97. Nagyon köszönöm! --Ákos97 почта 2015. április 21., 19:48 (CEST)

Te még a jobbik kategóriába tartozol, mert pl. Szerkesztő:Pasztilla (Szerkesztő:Pasztilla~huwiki) esetében még zöld link se maradt. --Tacsipacsi vita 2015. április 21., 21:05 (CEST)

Valakinek van ötlete, hogy hogy lehetne legalább felmérni, hogy hol kell javítani (valószínűleg tíznél több szerkesztő nem érintett komolyabban)? --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 4., 12:56 (CEST)

Alapvetően az általad adott linken. Jó lett volna, ha készítenek egy külön listát, de lehet, hogy készítettek is, tehát ezt kéne megtudni azoktól, akik csinálták. Hátha van emészthető alakú. Ha nem, akkor innen lehet API-hívásokkal (lekérdezéssel vagy bottal) kigyűjteni. Ráadásul még olyan finomságokra is ügyelni kell, amibe csak így találomra kattintva beleszaladtam (a user átnevezte a saját szerklapját...).

Viszont ha tényleg kevés számú szerkesztővel kell érdemben foglalkozni, akkor őket akár fel is lehet itt sorolni, ahogy előkerülnek, és külön javítani, nem törődve a többi 27 ezerrel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 4., 13:17 (CEST)

Hivatkozások előtti felesleges szóközök[forrásszöveg szerkesztése]

Több helyen találkoztam azzal, hogy a hivatkozások és a megelőző karakter között szóköz van. Ez főleg sortörésnél lehet zavaró, amikor a hivatkozás emiatt új sorba kerül, de egyébként tipográfiailag is hibás. Nem tudom, mennyi van belőlük összesen, de gyanítom, hogy sok. Ráadásul több módon lehet refelni. Lehet ezt esetleg bottal javítani? – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 6., 11:44 (CEST)

Ha minden igaz, akkor bő 13 ezer van (rákerestem a insource:/ (\<ref\>|\<ref |\{\{jegyzet)/ kifejezésre – regexp, nagyon lassú!). Ezt elvileg egyszerűen lehet javítani a
 (\<ref\>|\<ref |\{\{jegyzet)
$1
reguláris kifejezéssel (figyelem: az első elején van egy szóköz, a másodikban nincs!), de azért nem vagyok teljesen biztos a dolgomban, jó lenne legalább az elején kézi felügyelet. (Ha valamit kihagytam, szóljál: most elvileg a <ref>, <ref name="">, <ref group="">, {{jegyzet}}(?) és {{jegyzet*}}(?) hivatkozástípusokat keresi.) --Tacsipacsi vita 2015. szeptember 6., 12:32 (CEST)

Köszönöm. Gondoltam, hogy sok van, de hogy ennyi... Van még a {{refhely}}(?) is. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 6., 14:37 (CEST)

Apropó, ha már itt tartunk, másik jellegzetes hiba, hogy a vesszőt vagy pontot a ref utánra teszik egyesek, vagy éppen a ref előtt és után is írásjel van. Ezt is lehet javítani? – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 6., 17:00 (CEST)

Lehet félreértettem valamit, de a rengeteg találatot nem az okozza, hogy a Külső hivatkozások szakaszban a hivatkozások elé csillagot és szóközt teszünk? Mert az nem hiba és így javítani sem kell! --B.Zsolt vita 2015. szeptember 8., 11:30 (CEST)

Nem. A Külső hivatkozások szakaszban nem refes hivatkozásokat használunk. (Ha mégis, akkor azt pláne javítani kell.) A javított regexp (a fenti két kódban az azonos részeket kell cserélni erre):

 (\<ref\>|\<ref |\{\{jegyzet|\{\{refhely)

--Tacsipacsi vita 2015. szeptember 8., 21:27 (CEST)

A sima ref-es hivatkozások előtti szóközöket az AWB "Apply general fixes" módban sok más általános hibával együtt magától is orvosolja. Ezt csak LA hettita ékírásos cikkei pl. Tavannanna tudják megtréfálni. A jegyzet és jegyzetcsillag sablont nem tudom, van-e értelme belekeverni. Olyanból még nem láttam hibásan alkalmazottat. A sima ref-es hivatkozások előtti és utáni írásjelekre az utolsó dumpból ~1500 db-ot találtam a következő regex kulccsal:
([\.\?,!]”?)\s*?(((\<\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+\>|\<ref\sgroup\s*?=[^/\>]+\>)[^\<\n]+\</\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+/\>)+)\s*?[\.\?,]+

Frissítve. -- ato vita 2015. október 8., 22:21 (CEST)

Javítás: a fenti kód cseréje erre:

$1$2

Ezek (mármint a hivatkozások előtti és utáni, dupla írásjelek) javítása még ésszerű munka-ráfordítással megoldható. Az a-betűs cikkeket ma javítottam.

A ref-es hivatkozások előtti szóközre ~8000 db találat a következő kulccsal:

([\.\?,!\w])\s+(\<\s*?ref\s*?\>.*?\</\s*?ref\s*?\>)

Ezzel eddig összesen ~9000 db szócikk érintett. -- ato vita 2015. szeptember 26., 22:35 (CEST)

A hivatkozások utáni írásjelek a hivatkozás elé tétele a következő cserével menne:

Ezt kellene cserélni:

([\w)]\]*”?'*)\s*?(((\<\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+\>|\<ref\sgroup\s*?=[^/\>]+\>)[^\<\n]+\</\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+/\>)+)(([\)\.\?,:])+)

Erre:

$1$5$2

(~13600 csere) Frissítve: -- ato vita 2015. október 13., 19:56 (CEST)

A korábbi számok és névelők egyeztetése alapján ez is megoldható lenne csapatban hónapok vagy évek alatt. Nem tudom, hogy megéri-e. -- ato vita 2015. szeptember 27., 21:24 (CEST)

Én most elvesztettem a fonalat. Miért a feltételes mód? Láttam kijavított cikkeket, azt hittem, már ez megy. (Ezt amúgy köszönöm.) Melyik része és miért tartana évekig? Mindenesetre megéri. mert komoly tipográfiai hiba. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 27., 21:34 (CEST)

4-5000 cikk javítása (évszám előtti hibás névelők) 5-6-unknak tartott hetekig. Ha nem javíthatók automatikusan, akkor bizony nem túl izgalmas dolog minden egyes cikkre rápillantani, és „okét” vagy „mégsét” nyomni a bot által felkínált változtatásra. Egyszer-egyszer nekiáll ilyennek az ember, de rendszeresen aligha fogja bárki is csinálni. Ha automatikus módban rászabadítható a bot, akkor persze egészen más a helyzet, hiszen akkor csak kihasználatlan processzorkapacitás és széles sávú net kell a javításhoz. (Mint például tegnap nekem 3300 utobbi -> utóbbi cseréhez.) – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 27., 22:49 (CEST)

Én eddig csak a dupla írásjeleket javítottam. (Ha a hivatkozás előtt és után is volt írásjel, akkor a hivatkozás utánit kigyomláltam.) Ez az összesen kb. 1300 szerkesztés napok alatt még kezelhető mennyiség. Én ennek még látnám is értelmét.
A hivatkozás utáni írásjelek áttételét a hivatkozások elé csak próbaképp teszteltem. Erre már nem érzek elég kapacitást. Kb. 8900 szerkesztés és annyira sok szerkesztés van egy cikken belül is, hogy belegolyózik az ember, mire leellenőrzi. Automata módban meg nem szabad ilyeneket futtatni. Ehhez még több ráérő botgazdára lenne szükség.
Viszont a fent említett "Apply general fixes" módban (bármelyik AWB-s javításnál) járulékosan a hivatkozások melletti felesleges szóközök is javítódnak. B.Zsolt pl. gyakran csinál ilyet is "clean up" szerkesztési összefoglalóval. Tehát a fentebb említett 1300 cikkben ilyen módon egyben a felesleges szóközök is eltűnnek. -- ato vita 2015. szeptember 27., 22:59 (CEST)

Köszönöm a válaszokat, így már nagyjából értem. Csak azt nem, hogy miért nem javítható automatikusan? Ha már nincs ref előtt és után is írásjel, akkor minden ref utánit elé kell rakni. Nincs mód ezt automatizálni? Egyszer jó lenne megcsinálni, és utána beépíteni a karbantartásba, mert újra is termelődik. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 27., 23:53 (CEST)

Én is szívesebben csinálnék mindent automata módban de eddig sajnos nem sokmindenre sikerült elég megbízható kódot generálni. Mindenre találok kivételeket. Ha például az írásjelek közé a felkiáltó jelet is beveszem, akkor a wikitáblázatokat is összerántja, ha egy sor ponttal végsződik egy fejléc előtt, stb. Azért még dolgozgatok rajta. -- ato vita 2015. október 5., 06:56 (CEST)

Előkészítés gyanánt az írásjelek a hivatkozások elé kerültek és az írásjel-duplázódások megszűntek. (Legalábbis azokban a cikkekben, ahol nem kezdődik sor vagy bekezdés kettősponttal vagy pontosvesszővel) Hátra lennének még a hivatkozás előtti felesleges szóközök, ami az első keresésre ~16600 cikket érint az utolsó dump alapján. Erre a következő csere volna a terv:

ezt:
\s+(((\<\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+\>|\<ref\sgroup\s*?=[^/\>]+\>)[^\<\n]+\</\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+/\>)+)

erre:

$1

De még tesztelni kell, hogy hol hibázik. -- ato vita 2015. október 25., 18:25 (CET)

Ez egy szép nagy munka volt már eddig is. Köszönöm, hogy bevállaltad. Az a kérdés merült fel bennem, hogy a típushibát fel lehetne-e venni a karbantartó botok munkájába? Ez a fajta hiba ugyanis mindig újratermelődik. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. október 25., 18:32 (CET)

Karbantartó botok alatt nem tudom, pontosan kit vagy mit kell érteni. Úgy gondolom, ahogy időnk és lehetőségünk engedi, bizonyos munkákat lefuttatunk a botokkal de mivel ez sem igazán automatizálható (szerintem), így nagy rendszerességet én sem ígérhetek. -- ato vita 2015. október 25., 18:43 (CET)

Egyszerűbb esetekre, szóvégi, vessző- vagy pont utáni hivatkozások előtti szóközök elvileg törölve. Még az idézőjel és/vagy aposztróf utáni hivatkozásokkal maradt kétezer pár száz cikk, amit a következő csere javít:

([,\.\w\d\>\)\]]”?"?'*”?"?)\s+(((\<\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+\>|\<ref\sgroup\s*?=[^/\>]+\>)[^\<\n]+\</\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+/\>)+)$1$2

Alkalom adtán még ezekre is sor kerül. -- ato vita 2015. november 7., 23:25 (CET)

A fenti csere is lefutott. Egyelőre most pihentetném a témát. -- ato vita 2015. november 13., 23:24 (CET)

@Ato 01: Ez a cikk végén {{reflist}}(?)-ben felsorolt ref-eket is egy sorba rakja, így átláthatatlan lesz a forrásszöveg. nyuszika7h vita 2015. november 15., 17:16 (CET)

@Nyuszika7H: Igaz. Ahol észrevettem ott átugrottam az ilyet. Sajnos maradt jópár ilyen összerántott hivatkozás a {{reflist|refs= után. -- ato vita 2015. november 15., 18:33 (CET)

USÁ-ban[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenEllenőrzésre szorul. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 16., 11:19 (CET)

Kedves Botgazdák!

100-nál több szócikket talál a kereső a hibás "USÁ-ban" változattal (ld. Wikipédia:Helyesírás/Gyakori elírások listája#U). Kérem, javítsátok! Köszönet! --Tudor987 vita 2015. szeptember 22., 22:47 (CEST)

Benne van az állandó javítókészlet ősi magjában, időről időre futtatom, ennél sokkal többet javítottam már, mint amennyit most találtál. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 23., 01:07 (CEST)

Kár, hogy ekkora mennyiségben keletkezik újra a hibás alak. A mennyiség oka pedig, ahogy látom, hogy jelentős részt bottal létrehozott oldalak tesznek ki. De akkor várok türelemmel :-)! – Tudor987 vita 2015. szeptember 26., 17:19 (CEST)

Akkor viszont nézd meg a laptörténetben, hogy melyik botgazda hozza létre őket, és szóljál neki, hogy ne csinálja. Szándékosan létrehozott szemét rendszeres takarítására azért nem vállalkozom. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. október 15., 08:52 (CEST)

31-re csökkent a szám, és talán pont a botos létrehozások tűntek el(?), így most már nem tudom visszakeresni, kinek kellene szólnom. De van olyan szócikk, amiben legalább 2012 óta ott éktelenkedik az "USÁ-ban". --Tudor987 vita 2015. október 17., 12:24 (CEST)

Tudsz ilyenre konkrét példát mondani, hogy utánanézhessek, miért? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 1., 21:32 (CET)

Ezekben például 2012 óta szerepel hibásan: Samuel Gridley Howe, Édouard Séguin --Tudor987 vita 2015. november 4., 00:33 (CET)

Sorozat[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 1., 21:33 (CET)

Üdv! Ezeket kellene cserélni: gőzmozdony sorozat, villamosmozdony sorozat, dízelmozdony sorozat, motorvonat sorozat – így: gőzmozdonysorozat, villamosmozdony-sorozat, dízelmozdony-sorozat, motorvonat-sorozat. DE: villamos motorvonat sorozat -> villamosmotorvonat-sorozat. (Lehet, hogy előkerülnek más kombinációk is.) Köszönöm, – Vépi vita 2015. október 7., 09:26 (CEST)

Más szövegkörnyezetben: TV sorozat, TV-sorozat, tv sorozat helyett tv-sorozat. (Nem tudom, ha vannak periodikusan futó javítások, esetleg be lehetne építeni ezeket. Naponta születnek tv-sorozatok és cikkek róluk.) – Vépi vita 2015. október 9., 14:17 (CEST)

S ha már itt tartunk: TV csatorna, tv csatorna, TV-csatorna helyett tv-csatorna (ez is rendszeresen megjelenik). Köszönöm, – Vépi vita 2015. október 10., 09:13 (CEST)

Sőt: tv- helyett mindenhol tévé. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 8., 08:37 (CET)

Ez már csak stílus kérdése, nem? Legalábbis az OH... – Vépi vita 2015. november 8., 08:52 (CET)

Autóbuszállomás[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 1., 21:35 (CET)

Helyesírást javító botosok! Fel kéne venni a listára az autóbuszállomás és autóbuszmegálló szavakat is, sok van belőlük, és ebben a formában hibásak, kötőjelezni kellene őket (gyk. autóbusz-állomás és autóbusz-megálló :-)). Közlekedési cikkekben elég sokszor láthatók. Köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. október 14., 12:09 (CEST)

Van még egy sor hasonló összetétel az OH-ban. De nem lenne egyszerűbb buszmegállóra és buszállomásra javítani? :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. október 15., 08:55 (CEST)

Azért nem – legalább is az autóbuszállomást –, mert egy csomó helyen ez a megálló „hivatalos” neve, és a közlekedési cikkekben is így szerepel. A megálló lehet egyszerűbb, de az állomás sajnos nem. - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. október 15., 09:34 (CEST)

OK. De nem ennél a szabálynál történt az egyik módosítás a 12. kiadásban? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. október 15., 13:17 (CEST)

Sajnos még nincs olyanom, de ha valaki tudja, legyen szíves nézze meg! De a MTA Helyesírási tanácsadó portálja szerint a kötőjeles alak a jó. Köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. október 15., 16:42 (CEST)

Egy darabig necces lesz a dolog, nekem a 12. kiadásban már a szakaszcímek között is aláhúzza a helyesírás-ellenőrző a „toldalékolásbeli” szót. :-) Igazából nem látok olyan változást az új AkH-ban, ami szerint ez egybeírandó lenne. Csak a ragok és képzők beszámítása változott, meg néhány „hagyományosnak” minősített egybeírás. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. október 15., 17:21 (CEST)

Itt megtalálható a szabályzat teljes szövege (tehát @Gaja: neked is van olyanod :-)), az {{akh12}}(?) sablonnal pedig hivatkozható is. A 11. kiadás (AkH. 138.) így fogalmazott: „A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már többnyire kötőjellel tagoljuk a két fő összetételi tag határán”, míg a 12. kiadásban (AkH. 139.) ez olvasható: „A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket kötőjellel tagolhatjuk a két fő összetételi tag határán”. A második megfogalmazás nekem azt sugallja, hogy a tagolás nem kötelező, csak lehetőség, a szószedetben viszont a 12. kiadás is kötőjelezi őket, ahogy azt a nyelvi kocsmafal vonatkozó vitájában már leírtam. Bennem ebben a kérdésben csak a bizonytalanság nőtt az új szabályzattal. :-(
(Így egymás mellett használva látszik, hogy az AkH-sablonokkal valamit csinálni kell, hogy látszódjon melyik szabályzatra hivatkozik éppen. :-() – Puskás Zoli vita 2015. október 15., 21:29 (CEST)

Csak részben „van” nekem is, mert a szójegyzék hiányzik, néha pedig ott van a dolgoknak a megoldása, ha a szabály félreértelmezhető... Persze mondjuk az is gáz, ha egy szabály félreértelmezhető, de ez meg nem ide tartozik (reméljük néhány évtized múlve ez is megoldódik)... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. október 15., 21:54 (CEST)

Igen, ez a módosítás rémlett. Halasszuk a dolgot, amíg kerül egy papíros szótár szószedettel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. október 15., 22:03 (CEST)

Van papíros szószedettel, a nyelvi falon le is írtam mi van benne, mobilról újra nem vállalom. :) -Puskás Zoli vita 2015. október 15., 22:09 (CEST)

OK. Van ott más példa is a leírtakon kívül? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. október 15., 22:51 (CEST)

AkH. 12. kiadás, szószedet, 163. oldal:
autóbusz, autóbusza, autóbusszal; autóbusz-csatlakozás, autóbusz-közlekedés, autóbusz-megálló, autóbusz-végállomás 110., 139.; autóbuszjegy 111. | Volán-autóbusz 112.; távolsági autóbusz
autóbusz-megállóhely; távolságiautóbusz-megállóhely 141. b)
autóbusz-összeköttetés
autóbusz-vezető
Ennyi. – Puskás Zoli vita 2015. október 16., 10:53 (CEST)

Szerintem a „kötőjellel tagolhatjuk” kifejezés csak egy szerencsétlen fogalmazás. Azt akarja jelenteni, hogy a tagolást kötőjellel végezzük szóköz helyett. Nem feltételes mód. Abszolút nonszensz lenne, hogy ha az e szakasz hatálya alá tartozó szavakat tagolással és tagolás nélkül is lehetne írni, és mindkettő helyes lenne. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. október 15., 23:04 (CEST)

Már miért lenne az nonszensz, hogy a helyesírás alternatív írásmódokat is engedélyez? Azért, mert nem így szoktuk meg? De az egyértelműség azért elvárható lenne. Szalakóta vita 2015. október 25., 20:04 (CET)
Pontosan azért, mert az egyértelműség miatt alkalmazzuk egyáltalán a helyesírást. Az összetételeknél a tagolás, vagy épp annak hiánya az értelmet befolyásol(hat)ja. Alternatív írásmódnak épp úgy nincs helye, mint hogy a gólyát sem írhatjuk gójának, pedig annak nem is lenne értelmet befolyásoló hatása. A helyesírás a beszélt nyelv egyezményes jellekkel történő lejegyzésének egyezményes kódja. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. október 25., 20:22 (CET)

A fentiek alapján kötőjelezni kell mindenképpen. - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. október 16., 12:05 (CEST)

Életrajzi infoboxok kiegészítése kommentelt megjegyzéssel[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenHungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. november 1., 00:32 (CET)

A sablonguruknál az Életrajzi infoboxok kiegészítése kommentelt megjegyzéssel szakaszában felvetett kéréssel ide utaltak azzal. hogy ez botmunka. A kérés: „Az életrajzi infobox |kép = sorába legyen kikommentelt szövegben az, hogy élő személyekről nem használható jogvédett kép.

Sokan nincsenek ezzel tisztában és jogvédett képeket helyeznek el élő személyek szócikkeinek infoboxában (lásd: Ivancsics Ilona szócikk). Ez a megjegyzés talán segít meggátolni, vagy legalább csökkenteni az ilyen képelhelyezéseket.

Amire a válasz: „Szócikkben csak bot tudja ezt elhelyezni. Automatikusan nem fog az infobox ilyet csinálni, a másolható mintába lehet beleírni, de ez nem fogja érinteni azokat a szócikkeket, ahol már bent van az infobox.

Ezért szeretném itt is kérni a felvetett szöveg (érthetőbben megfogalmazna, az infoboxnak körülményeinek lehetőségében) elhelyezését az életrajzi infoboxokban. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 16., 22:55 (CEST)

Jó lenne előbb kitalálni a pontos szöveget. Ugyanis nem csak az élő személyekről nem használható jogvédett kép, hanem (leegyszerűsítve) senkiről. És még a jogvédett megfogalmazás sem az igazi, mert alapértelmezetten (szinte) minden kép jogvédett, legfeljebb lejárt a védelmi idő vagy rendelkezünk a felhasználására vonatkozó engedéllyel. Samat üzenetrögzítő 2015. október 16., 23:23 (CEST)

Oda van bízva. :-) Nekem nincs konkrét javaslatom a szövegre, de a problémára kell valamilyen megoldás (mert még régi szerkesztők is beleesnek ilyen hibákba), és ezt járható útnak vélem. Legalábbis az esetek többségére megoldás lehet, mert hát persze a feltöltésnél is szerepel, hogy hogyan és hogyan ne töltsenek fel az emberek képeket, mégis rengeteg problémás kép lett/lesz/van feltöltve. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 16., 23:29 (CEST)

...élő személyekről nem használható jogvédett kép - ez közvetve azt sugallná, hogy a nem-élőkről viszont használható. Másrészt: élőkről is használható, ha van rá engedély és ha az egyéb feltételek teljesültek (pl. ha az illetőt közszereplés közben fényképezték, illetve ha nem közszereplő, akkor hozzájárult a róla készült kép publikálásához). Azt hiszem, elég nehéz lenne pár szóban (sablonban) összefoglalni, megértetni a feltételek rendszerét. Hogy egyáltalán szükséges-e az infoboxba ilyen jelzés, arról nem tudok mit mondani. – Vadaro vita 2015. október 18., 22:05 (CEST)

Élő személyekről NEM használható jogvédett engedélyű vagy más módon jogvédett kép (például filmkocka) infoboxban, és a szócikk egyéb helyein is csak igen indokolt esetben. Élő személyről jogvédett engedély be sem fogadható az OTRS által (itt is igen erősen indokolt esetben van csak kivétel), ergo használni sem lehet. És nem csak sugallaná, hanem úgy is van, hogy nem élőkről, ha szabad képpel nem váltható ki, lehet jogvédett engedélyű vagy korlátozott felhasználhatóságú (filmkocka) kép. Ajánlott olvasmány WP:NEMSZABAD. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 18., 22:13 (CEST)
Elég hülyeséget írtam ("élőkről is használható, ha van rá engedély"), hiszen az engedély megadása a szabad licenc alá helyezést is jelenti, vagyis az már nem jogvédett kép. Nem tudom, hol járt az eszem, amikor ezt írtam. Elnézést kérek mindkettőtöktől. – Vadaro vita 2015. október 19., 20:30 (CEST)
Arra azért figyelni érdemes, hogy ne írjunk kilométeres szöveget az infoboxba kommentben, mert rendkívül zavaró tud lenni. Wikilinkelni meg aztán végképp nem érdemes, mert kommentben nem műkdnek a linkek :) felesleges helyet foglalsz vele, Hufi. Xiaolong Üzenő 2015. október 20., 09:34 (CEST)
És gondolom, akkor ezért hagytad a kikommentelt képhivatkozást benne, Timi. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 21., 01:41 (CEST)
Kivettem belőle a hosszú linket a wp:nemszabadra. Erre vonatkozott, amit írtam, hogy feleslegesne ne linkelj wikikóddal, mert úgysem fog működni. Xiaolong Üzenő 2015. október 21., 10:11 (CEST)
Tényleg muszáj mindig mindenkit hülyének nézned? Nagyon is jól tudom, hogy mit és miért vettél ki. Azonban a képlinket meg otthagytad, holott az sem működik kommentben. Erről ennyit. A felvetett javaslathoz van valami konstruktív véleményed? Ha nincs, akkor inkább foglalkozz más dologgal. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. október 21., 10:18 (CEST)

@Samat, Hungarikusz Firkász, Vadaro: Valahol (máshol) egyezzetek meg a szövegben, ami lehetőleg frappáns és tömör legyen, aztán írjátok ide a végeredményt. Amíg nem egyértelmű a feladat, illetve vita van róla, addig nincs botmunka. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 16., 11:24 (CET)

PLtools: Harvest Templates[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Korábban már volt róla szó, hogy jó lenne minél több adatot átmásolni a Wikidatára a magyar és más wikikből. akkor a dolog megakadt a körülményessége miatt, most azonban van erre egy nagyszerű eszközünk, amivel bárki be tud ebbe szállni. A részletes leírást és működést itt találjátok: Wikipédia:PLtools: Harvest Templates. Én sajnos nem tudom normálisan futtatni a mostani netemmel, pedig jó pár cikket fel lehetne vele javítani.

Ha valakinek munka kell, csak írjon, tudok bárkinek munkát adni bőven! :) --B.Zsolt vita 2015. november 1., 01:37 (CET)

Az oké, oszt mit fizetsz? Vigyor - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 1., 12:02 (CET)

Üzleteljünk! :) Én megcsinálom a fenti szakaszt holnap, te meg futtasd le nekem az alábbit:

property: P361
wiki:it
template:Infobox stazione ferroviaria
parameter:linea
category:hagyd üresen

--B.Zsolt vita 2015. november 1., 22:12 (CET)

Elkezdem futtatni. -- ato vita 2015. november 2., 06:53 (CET)

Lefutott. -- ato vita 2015. november 2., 13:53 (CET)

Köszönöm! Lenne még sok további is a vállalkozóknak, párat beírok még ide táblázatos formában.

property wiki template parameter category megjegyzés
P94 fr Infobox French commun image coat of arms nincs címer francia településekhez

--B.Zsolt vita 2015. november 3., 00:54 (CET)

Ezt a francia wikis paraméterekkel elkezdtem. Remélem, hogy csak commonsos képeket importál. Az "Unknow escutcheon-fr.svg"-ket majd törölni kell. -- ato vita 2015. november 3., 06:44 (CET)
Ez már jobb, mint a QuickStatements. Adja a "File does not exist on Commons" hibaüzeneteket. -- ato vita 2015. november 3., 07:42 (CET)
Lefutott és így maradt 22-23000 címer nélküli francia település. -- ato vita 2015. november 5., 12:50 (CET)

Nem szedtem táblázatos formába, de úgy gondolom, hogy a magyar adatokat nekünk magyaroknak kell majd feltölteni, így mehetne fel minden magyar vonatkozású adat. A korábban készített statisztikám segít feladatot választani. A legnagyobb darabszámú infoboxokból a képeket szerintem fel lehetne mind másolni. A tulajdonság mindig P18 a képeknél! Értelemszerűen az utóbbi időben bottal készült cikkeknél nincs mit feltölteni, hiszen azok nagy mértékben amúgy is a Wikidatára támaszkodnak. De az apraját a vállalkozó kedvűek elkezdhetik. Magyar cikkeknél lehet irányítószámokat, magasságokat, képeket, címereket feltöltögetni. --B.Zsolt vita 2015. november 4., 00:38 (CET)

property wiki template parameter category megjegyzés
P18 en Infobox settlement image_skyline nincs képek településekhez

--B.Zsolt vita 2015. november 10., 02:02 (CET)

Ezzel így nekem 8 órán keresztül egy listát sem produkált csak a "loading..". -- ato vita 2015. november 11., 15:05 (CET)
Az Internet Explorerem nem bírt a feladattal. A Firefox még harcol az elemekkel... Pontosabban a 386000 elemes listával. -- ato vita 2015. november 13., 23:34 (CET)

@B.Zsolt: ha érdekel, hogyan lehet Wikimedia Labs-ról botot futtatni, írj, és megmutatom. Akkor a te internetkapcsolatodon csak a bot vizuális kimenetének (amit a konzolra ír) kell lejönnie, minden más a Labs és a Wikipédia között zajlik. (A PLTools-szal ilyet nem lehet, de pywikibottal se nehezebb infoboxból Wikidatába másolni. – Tgrvita 2015. november 22., 07:49 (CET)

@Tgr: melyik pywiki-szkript tud így importálni? Felismeri azt is, ha egy adott kép nem létezik a Commonson? Unique value violation esetén az is átugrik az adott mezőn? Az ilyenhez botjogra meg tevékenységi engedélyre lenne szükség, ha jól emlékszem Csigabi szavaira. -- ato vita 2015. november 24., 20:20 (CET)

Ez érdekelne! Ha képekhez nem is lesz jó, minden máshoz igen! Főleg a határos településekhez, ami a francia wikin 99+%-ban ki van töltve. A holland Wikipédián pedig a képekhez is jó lesz, hiszen nekik csak commonsos képük van. --B.Zsolt vita 2015. november 27., 02:12 (CET)
harvest_template.py. Igen, ellenőrzi, létezik-e a kép a Commonson. Ha már szerepel az adott property, akkor mindenképpen átugorja. – Tgrvita 2015. november 27., 03:19 (CET)

Nemzetközi katalógusok[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2015. november 22., 10:01 (CET)

Kedves botgazdák! Ha valaki meg szeretné pörgetni a botjának a számlálóját, akkor a {{nemzetközi katalógusok}}(?) sablont is beszúrhatja minden kategória:bottal létrehozott cikkek kategóriában található cikkbe. Vagy ha egyszerűbb, akkor valamelyik sablonba.--B.Zsolt vita 2015. november 8., 21:43 (CET)

@Puskás Zoli:, @JulesWinnfield-hu:, van esetleg más cserélnivaló is? Mondjuk a népességdiagrammoknál? --B.Zsolt vita 2015. november 8., 22:06 (CET)

Budapest-díjak[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenApród vita 2015. november 18., 10:06 (CET)

Nézve a díjakat, zavarba jöttem, hogy hány olyan díj van, amiben Budapest benne van? Mert hol Budapest-díjat, hol Budapestért-díjat, hol Pro Urbe Budapest-díjat, hol Pro Urbe Budapestért díjat írnak. Ha jól értem viszont, csak Budapestért-díj és Pro Urbe Budapest-díj létezik. Nem kellene botozni ezeket? Apród vita 2015. november 14., 18:12 (CET)

Pro Urbe nélküli Budapest-díj említés: 7 találat: [1];

Pro Urbe Budapestért említés: 9 találat: [2].

Apród vita 2015. november 15., 11:22 (CET)

Pozició[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 21., 18:30 (CET)

Kedves Botgazdák!

73 szócikket talál a kereső, amiben hibás, "pozició" kezdetű szó szerepel, pl. Cardiff City FC, Hengerkoordináta-rendszer, Magyar filmművészet. Köszönet a javításért! --Tudor987 vita 2015. november 20., 16:19 (CET)

72 szócikkben sikerült javítani, köztük kb. 23 Koszmosz műhold vágólappal másolt leírásában. Mindegyikben ez a bekezdés szerepelt:

„A műhold elsődleges feladata a tengeralattjárók helyzetének pontos meghatározása, az elhelyezett rakéták pályadatainak meghatározásával növelve a találati pontosságot. Összahangolni a felszini hajók (katonai és polgári), a tengeralattjárók, a hadászati repülőgépek pozicióit, alkalmazásuk hatékonyságát segíteni.”

Az alkalmazott gyors eljárás sajnos valamiért nem tudja betölteni a képek leírólapjait, pedig azokból is van néhány tucat. Kösz a hibajelzést! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 21., 18:30 (CET)

Valószínűleg mert commonsos képek? – Tgrvita 2015. november 21., 19:22 (CET)
Akkor viszont miért mutatja őket a keresés? A replace.py-t használom a -search opcióval, és minden képnél kiírja, hogy nem találta meg, de közben mégis megtalálta, mert különben ki sem írná, hogy nincs meg... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 21., 22:06 (CET)
Mert a -search a Wikipédia belső keresőjét használja, ami a Commonsban is keres, aztán amikor megpróbál csinálni valamit a lappal a bot, akkor rájön, hogy az nem létezik. T119316 – Tgrvita 2015. november 22., 06:48 (CET)
:-) Köszi! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 22., 09:11 (CET)

Nem is, hanem 26. Javítottam a másik két jelzett hibát is. Már csak azt a hibát kéne javítani, hogy ilyen cikkek léteznek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 21., 18:37 (CET)

Kiemelt szócikkek hivatkozása dátum-cikkekben[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldható-e, hogy egy bot végignézze a dátum-cikkekben levő hivatkozásokat, és összegyűjtse (dátum szerinti bontásban) a kiemelt cikkeket? – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. november 20., 21:21 (CET)

Elvileg igen, hiszen jól algoritmizálható, csak valakinek meg kell írnia azt a botot... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 21., 18:21 (CET)

from pywikibot import pagegenerators

for day in pagegenerators.DayPageGenerator():
  for page in pagegenerators.LinkedPageGenerator(day):
    for category in page.categories():
      if category.title() == 'Kategória:Kiemelt cikkek':
        print "%s - %s" % (day.title(), page.title())
        break

vagy valami ilyesmi... --Tgrvita 2015. november 22., 07:41 (CET)

Vessző utáni szóközhiány[forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Az jutott eszembe, hogy van-e lehetőség arra, hogy egy bot javítsa az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb hibát, miszerint vessző után nem tesznek szóközt. Úgy tippelem ezres nagyságrendben érinthet cikkeket ez a probléma. --XXLVenom999 vita 2015. november 22., 15:53 (CET)

Figyelni kell, mert a π 3,1, a hőmérséklet viszont lehet 3, 1 vagy 25°C. Egyik esetben hiba a szóköz, máskor meg kell. Már a <ref> előtti szóköznél is voltak problémák, pedig ott írásjel és kód találkozása volt, nem pedig egyszerű szöveg. --Tacsipacsi vita 2015. november 22., 15:59 (CET)
Csak a pí a problémás, vagy az csak egy példa volt? Mert ha csak az az egy kivétel van az még nem akkora gond. --XXLVenom999 vita 2015. november 22., 17:35 (CET)
Példa: törtek kontra számok felsorolása (ezért is használják a magyar matematikusok a felsoroláshoz a pontosvesszőt). --Tacsipacsi vita 2015. november 22., 17:51 (CET)
Ajjaj, akkor ezek szerint maradt a kézi munka. Azért köszi. --XXLVenom999 vita 2015. november 22., 18:10 (CET)
Nem feltétlenül, @Bináris lehet, hogy tud csinálni egy javítócsomagot. Ő szinte bármire képes Pywikiben! :-) --Tacsipacsi vita 2015. november 22., 20:07 (CET)
Talán két betű között álló vesszőnél mindig van szóköz, más esetekben meg csak talán. Már ez is egy jó nagy adag javítandó lenne. --B.Zsolt vita 2015. november 27., 01:52 (CET)

Belegyezés[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Botgazdák!

Elképesztő számban, 100 felett vannak hibás "belegyez-" kezdetű szavak a szócikkekben, pl. New Jersey, Cselekvőképesség, Csehszlovákia. Köszönet a javításért! --Tudor987 vita 2015. november 24., 01:30 (CET)