Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Automatizálható feladatok
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Üdv!

Kocsmafali megbeszélés alapján kérem, hogy a "Közigazgatási felosztás" kifejezést cserélje le valaki a "Közigazgatási beosztás" kifejezésre minden szakaszcímben és alcímben, beleértve a birtokos jeles változatokat is ("Közigazgatási felosztása" -> "Közigazgatási beosztás").

(Asszem valami ilyesmi kell: "==[ ]Közigazgatási felosztás[a][ ]==" -> "== Közigazgatási beosztás ==" , de nem ismerem az itteni botok reguláris kifejezéseinek szintaxisát :-))

Ha a szakaszcímekből eltűnik, a maradékot már végig tudom bogarászni egyenként, kontextus szerint mérlegelve.

Köszönöm.

– Peyerk vita 2015. november 28., 08:35 (CET)

23 szakaszcím van (elvileg ugyanezt a szintaxist kell használni a Pywikiben is, tapasztalataim alapján AWB-ben nem), összesen 383. (Ezeknél regexp-keresést használtam, ami ugyan lassú, de ilyenre tökéletesen alkalmas --Tacsipacsi vita 2015. november 28., 13:30 (CET)

A szögletes zárójel semmilyen általam ismert reguláris nyelvjárásban nem jelent opcionális karaktert, de talán C3PO több millió nyelve között van ilyen is. Ez itt ekvivalens egy kötelező szóközzel. \s* és a? egy lehetséges jó megoldás a [ ] és [a] helyett. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:35 (CET)

Vigyázat! Belenéztem Tacsipacsi 383-asába (nem láttam az előbb, hogy te is ezeket a javításokat tetted a regexben), és vélhetőleg infoboxos hivatkozások tömkelegét láttam, amelyek egy meggondolatlan cserétől el fognak romlani! Pl. közigazgatás1címke = Állam | közigazgatás1link = Ausztrália (ország)#Közigazgatási felosztás | Tehát langsam spazieren! Vagy javítani kell az infoboxokban is, vagy betenni egy horgonyt a megváltozott szakaszcímek elé (ez cserével nem bonyolult, csak kérdés, meddig fog élni), de mindenképpen át kell nézni a bővebb találati listát, és gondolkodni cselekvés előtt. Előrelátó gondolkodásra vall, hogy a nem szakaszcímbeli találatokra is kerestél! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:44 (CET)

Ha a szakaszcímek aránya ennyire alacsony és a linkek miatt következményes is, akkor lehet hogy az egészet kézzel kéne csinálnom, nem? – Peyerk vita 2015. november 28., 18:39 (CET)

Szerintem nem, mert attól ugyanúgy elromlik. Inkább mindenhol kéne cserélni, nem korlátozva a szakaszcímekre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 19:24 (CET)

Lehet úgy is. Tudnátok csinálni egy allapot nekem, ahol az elvégzett módosításokat végignézhetem aztán, hogy azt a néhány esetet kiszűrjem, ahol mégis más szövegezés indokolt? Vagy az is elég lehet, ha tudom, melyik bot és mikor csinálta, az ő szerk.listáján megnézhetem. Jól sejtem? – Peyerk vita 2015. november 28., 20:44 (CET)

A második a jó válasz, de a botgazdának is illik figyelnie. Elolvastam a belinkelt megbeszélést, ott sincs szó szakaszcím szerinti korlátozásról. Tettem rá egy függősablont, mert most már két hétre csökkent az archiválás előtti idő, és azalatt nem biztos, hogy meg tudja oldani valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Akkor a cikkeket is ennek megfelelően kellene elnevezni és átnevezni? (pl. Oroszország közigazgatási felosztása) -- ato vita 2016. január 30., 22:19 (CET)

Cikkjelöltek[szerkesztés]

Függőben Függőben-- ato vita 2017. július 7., 17:45 (CEST)

A műszaki kocsmafalról

Valaki, aki ért hozzá megoldaná, hogy a {{Cikkjelöltek}} sablon valóban az aktuális cikkjelölteket sorolja föl? Előre is köszönöm. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 19:06 (CEST)

Ez – mint a leírólapján is látható – botfeladat, teljesen automatikusan, csak a wikiszoftver használatával nem oldható meg. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 21:09 (CEST)
Köszönöm, akkor átviszem a kérést a BÜ-re. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 22:05 (CEST)

Célszerűen a szubcsonkbotot kéne kibővíteni a hasonló jellegű feladat miatt, bár talán nem indokolt olyan gyakran futtatni, de a mechanizmus ugyanaz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 11., 23:15 (CEST)

@Bináris, Tacsipacsi, Malatinszky: Köszönhetően Dani fáradozásainak, elkészült a program. @Ato 01: Megtennéd, hogy felveszed Atobot feladatai közé? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 7., 12:16 (CEST)

Lemásoltam allapra. Próbáltam futtatni, de van egy kis hiba:

 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 108, in run_python_file
  exec(compile(source, filename, "exec", dont_inherit=True),
 File ".\articlecandidates.py", line 11
  templatePage: str = u"Sablon:Cikkjel├Âltek"
        ^
SyntaxError: invalid syntax
<type 'exceptions.SyntaxError'>

-- ato vita 2017. július 7., 17:45 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Egyes cikkjelölteket a bármikor törölhetőbe kellett volna besorolnia. de azok is az egy hónap múlva törölhetőkhöz kerültek. Ugyanez vonatkozik a két hét múlva törölhető részre is. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. július 7., 18:39 (CEST)

LaSza: Ennek az az oka, hogy az egyszerűség oltárán feláldoztuk ezeket a cikkeket, avagy nem vizsgáltuk külön a már meglévő cikkeket és azok cikkjelölté válásuk dátumát. Így kaptak plusz egy hónapnyi haladékot, habár kézzel bármikor átírhatók a dátumok.
Ato: szóltam Daninak, habár neki hiba nélkül működött. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 7., 19:51 (CEST)

Ahogy a githubos repóban is írtam, Python 3 szükséges hozzá, abból is lehetőleg a legújabb alverzió. Legalábbis a jelzett szintaktikai hiba egy olyan funkcióra utal, amit a Python 3.5-ben vezettek be. Nálam Python 3.6.1 alatt tökéletesen működik. Mivel a konkrét hiba egy type hintingnél szerepel, el lehet távolítani (a függvények visszatérési értékét jelző -> típus] konstrukcióval együtt, de nem garantálom, hogy nincs benne más Py3- vagy újabb verziójú Py3-specifikus szintaktika használva. Dani vita 2017. július 7., 20:53 (CEST)

Igen. A Tool Labson a közös pywikibot Python 2.7.6-os verziót használ. -- ato vita 2017. július 7., 21:09 (CEST)

A legjobb az lenne, ha valaki, aki professzionális szinten űzi a Python-programozást, és ismeri a Py2 és Py3 közötti különbségeket, az módosítja úgy a kódot, hogy fusson Py2 alatt is. (Tőlem a Python nagyon messze áll, és ha tehetem, kerülöm, így nem vagyok tisztában ezekkel.) Előbb-utóbb megcsinálom én is, ha más nem, de erre nem tudok határidőt adni. Illetve felajánlom, hogy futtatom addig a botot, míg elő nem áll egy olyan állapot, hogy így vagy úgy, de fut valahol a bot. Dani vita 2017. július 7., 21:42 (CEST)

A fő tanulság máris kiderült, miszerint Dani még él. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 21:52 (CEST)

Ato, szerintem ezeket a típusmegadásokat nem bírja:

    freshArticles: List[str] = []
    twoWeekArticles: List[str] = []
    oneMonthArticles: List[str] = []

Próbáld ki így:

    freshArticles = []
    twoWeekArticles = []
    oneMonthArticles = []

Lejjebb láttam még két hasonlót, ugyanígy kéne átalakítani. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 21:55 (CEST)

Átírtam a Szerkesztő:Atobot/articlecandidates.py lapon, de tesztelni nem tudom, mert nálam még nem működik a core verzió. Próbáld ki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 22:06 (CEST)

Köszi! Ezt produkálta:

Traceback (most recent call last):
 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 108, in run_python_file
  exec(compile(source, filename, "exec", dont_inherit=True),
 File ".\articlecandidates5.py", line 60
  def getArticleCandidates(self, site: pywikibot.Site) -> List[str]:
                    ^
SyntaxError: invalid syntax
<type 'exceptions.SyntaxError'>
CRITICAL: Waiting for 1 network thread(s) to finish. Press ctrl-c to abort

Ez a fejlesztés sajnos nem nagyon megy. Mire a hibát jelző részeket kigyomláltam, egy üres sablont sikerült lementenie. -- ato vita 2017. július 7., 22:31 (CEST)

A gyomlálásom kudarcba fulladása előtt közvetlen a kód legelején a from typing importos sorral is baja volt...

Traceback (most recent call last):
 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 109, in run_python_file
  main_mod.__dict__)
 File ".\articlecandidates4.py", line 6, in <module>
  from typing import List, Dict
ImportError: No module named typing
<type 'exceptions.ImportError'>
CRITICAL: Waiting for 1 network thread(s) to finish. Press ctrl-c to abort

-- ato vita 2017. július 7., 22:38 (CEST)

Az elsőt javítottam, a második sajnos nem megy kapásból, vszleg egy olyan modult importál, ami a kettes verzióban még nem volt, esetleg külön kéne telepíteni. Próbáld kikommentezni, ránézésre talán anélkül is működik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 22:58 (CEST)

Attól tartok, hogy kicsit bonyolultabb átalakításra lenne szükség, mint a törlésekre és kikommentelésre. Az utolsó változtatás utáni hibaüzi:

Traceback (most recent call last):
 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 108, in run_python_file
  exec(compile(source, filename, "exec", dont_inherit=True),
 File ".\articlecandidates6.py", line 59
  ret: List[str] = []
    ^
SyntaxError: invalid syntax
<type 'exceptions.SyntaxError'>
CRITICAL: Waiting for 1 network thread(s) to finish. Press ctrl-c to abort

ami után, ha az 59. sor Liststr-es részét is kitörlöm és a from typing importos részt a 4. sorban kikommentelem, akkor lement egy üres {{Cikkjelöltek}} sablont. -- ato vita 2017. július 7., 23:47 (CEST)

Jó soká kerestem ezt a részt, amíg rájöttem, hogy már kiszerkesztetted. A karakterhibát nem értem, ott van az u betű előtte. Az üreshez meg nem tudok hozzászólni, mert a tényleges mechanizmusba nem ástam bele magam. Most csinálhatnék egy olyan verziót, ami nekem a compaton működik, csak azt megint át kéne alakítani core-ra, ugyanennyi hibalehetőséggel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 8., 07:12 (CEST)

A compatról a szkriptet a pywikibot is átalakítja coreosra. Az könnyebben menne. Én is megpróbálhatnám a szerveren a py3-ast hegeszteni de az eddig működő rendszert nem szívesen bolygatom. -- ato vita 2017. július 8., 08:40 (CEST)

Javítottam rajta. Nekem Py3 alatt működik, de elvileg Py2-kompatibilis dolgokat használtam. – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 11:15 (CEST)

@Tacsipacsi: hiba nélkül fut, állítása szerint menti a sablont, de amikor az eredetit átírtam {{Cikkjelöltek/próba}} sablonra, megint üresen menti le. -- ato vita 2017. július 9., 14:21 (CEST)

Nekem is jó adag hibakeresésbe került, mire rájöttem, hogy regexppel cseréli a listát, így ha nem találja meg a régit, nem tudja hova tenni az újat… Viszont közben egyéb apró hibákat is találtam, ezeket javítottam az allapodon. – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 15:33 (CEST)

Köszönöm! Közben próbálgatom a hibakeresést, de printtel csak az age változókat sikerült kiirattatnom. A többire egyelőre unicode errort ír. -- ato vita 2017. július 9., 16:36 (CEST)

cjPage= [[hu:Sablon:Cikkjel├Âltek]]
existingTimestamps= {u'Cserny\xe1nszky Judit': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Bar\u0131\u015f Alpaykut': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'BMW aut\xf3k list\xe1ja': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Eugene Levy': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Suszter M\xe1rk': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Amiens SC': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'A k\xf6ztes l\xe9t k\xf6nyvei': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Szidor No\xe9mi': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Antal G\xe1bor (pszichol\xf3gus)': datetime.datetime(2017, 7, 8, 0, 0)}
today= 2017-07-09 00:00:00.532000
candidate= A köztes lét könyvei , age= 0
candidate= Amiens SC , age= 0
candidate= Antal Gábor (pszichológus) , age= 1
candidate= Traceback (most recent call last):
 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 109, in run_python_file
  main_mod.__dict__)
 File ".\articlecandidates10.py", line 88, in <module>
  main()
 File ".\articlecandidates10.py", line 85, in main
  ArticleCandidateBot().run()
 File ".\articlecandidates10.py", line 37, in run
  print u'candidate=', candidate, u', age=', age
 File "...\Python\lib\encodings\cp852.py", line 12, in encode
  return codecs.charmap_encode(input,errors,encoding_map)
UnicodeEncodeError: 'charmap' codec can't encode character u'\u0131' in position 3: character maps to <undefined>
<type 'exceptions.UnicodeEncodeError'>

Úgy látom, Barış Alpaykut kiíratásával is gondok vannak. -- ato vita 2017. július 9., 17:00 (CEST)

A pywikibot.output() függvény a leírása szerint pont a Unicode-problémák elkerülésére szolgál:
pywikibot.output(u'candidate=%s, age=%d' % (candidate, age))
– Tacsipacsi vita 2017. július 9., 17:23 (CEST)
cjPage= [[hu:Sablon:Cikkjel├Âltek]]
existingTimestamps= {u'Cserny\xe1nszky Judit': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Bar\u0131\u015f Alpaykut': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'BMW aut\xf3k list\xe1ja': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Eugene Levy': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Suszter M\xe1rk': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Amiens SC': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'A k\xf6ztes l\xe9t k\xf6nyvei': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Szidor No\xe9mi': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Antal G\xe1bor (pszichol\xf3gus)': datetime.datetime(2017, 7, 8, 0, 0)}
today= 2017-07-09 00:00:00.597000
candidate=A köztes lét könyvei, age=0
candidate=Amiens SC, age=0
candidate=Antal Gábor (pszichológus), age=1
candidate=Barış Alpaykut, age=0
candidate=BMW autók listája, age=0
candidate=Csernyánszky Judit, age=0
candidate=Eugene Levy, age=0
candidate=Suszter Márk, age=0
candidate=Szidor Noémi, age=0
Sleeping for 8.6 seconds, 2017-07-09 17:54:50
Page [[Sablon:Cikkjelöltek]] saved

Így tényleg jobb. De az eredeti sablont csak nem akarja átírni. -- ato vita 2017. július 9., 18:09 (CEST)

Szerintem szorgosan végzi a bot a null editeket, csak azok nem jelennek meg a laptörténetben. Most minden cikkhez kikerestem a megfelelő dátumot, így próbáld meg lefuttatni. – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 18:24 (CEST)
cjPage=[[hu:Sablon:Cikkjelöltek]]
 None
existingTimestamps= {u'Cserny\xe1nszky Judit': datetime.datetime(2017, 4, 20, 0, 0), u'Bar\u0131\u015f Alpaykut': datetime.datetime(2017, 5, 29, 0, 0), u'BMW aut\xf3k list\xe1ja': datetime.datetime(2017, 6, 13, 0, 0), u'Eugene Levy': datetime.datetime(2017, 4, 25, 0, 0), u'Suszter M\xe1rk': datetime.datetime(2017, 4, 23, 0, 0), u'Amiens SC': datetime.datetime(2017, 7, 2, 0, 0), u'A k\xf6ztes l\xe9t k\xf6nyvei': datetime.datetime(2017, 4, 9, 0, 0), u'Szidor No\xe9mi': datetime.datetime(2017, 4, 23, 0, 0), u'Antal G\xe1bor (pszichol\xf3gus)': datetime.datetime(2017, 4, 20, 0, 0)}
today= 2017-07-09 00:00:00.633000
candidate=A köztes lét könyvei, age=91
candidate=Amiens SC, age=7
candidate=Antal Gábor (pszichológus), age=80
candidate=Barış Alpaykut, age=41
candidate=BMW autók listája, age=26
candidate=Csernyánszky Judit, age=80
candidate=Eugene Levy, age=75
candidate=Suszter Márk, age=77
candidate=Szidor Noémi, age=77
Sleeping for 8.6 seconds, 2017-07-09 18:26:56
Page [[Sablon:Cikkjelöltek]] saved

Érdekes dolgokat produkál. Attól tartok, nem is tudom, hogyan működik ez a bot. Azért tegyem be a rendszeres feladatok közé 4 óránkénti futtatással pl. a frissdump keresése után 5 perccel? -- ato vita 2017. július 9., 18:41 (CEST)

Szerintem mehet, de ha úgy érzed, hogy nem szeretnél ismeretlen dolgot futtatni, azt is megértem. Úgy gondolom, elég naponta futtatni (egyébként a szubcsonkbotot is), mondjuk a Tudakozó előtt/után, mert itt is fontos, hogy hétfő hajnalban tényleg hétfő legyen. – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 18:50 (CEST)

Az ismeretlen dolgok futtatásán már régen túltettem magam. Akkor beteszem a sorba napi rendszerességgel a tudakozó archiválása után 10 perccel. Ez a kód @Dani, Bináris, Tacsipacsi, és talán kicsit az én munkámnak is mondható vagy kihagytam valakit? Egyébként qcz=Dani vagy a kettőnek semmi köze egymáshoz? -- ato vita 2017. július 9., 19:47 (CEST)

Egy és oszthatatlan. ;-) Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 9., 19:49 (CEST)

Néhány hét múlva tudok visszatérni erre a kérdésre és átolvasni a mait. A szubcsonkbot szerintem jó, ahogy van, mert időbélyeget is pótol, és így nem a szerkesztőknek kell. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 9., 21:23 (CEST)

Ugyan törént már egy sikeres éles szerkesztés is, de akkor nem veszem le a függőben sablont, hogy ne kelljen az archivumból kikukázni. -- ato vita 2017. július 12., 07:39 (CEST)

@Ato 01, Bináris: Ez még tényleg függőben van? – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 9., 18:01 (CEST)

Maradjon még. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 9., 18:08 (CEST)

Kurzív tartalmú zárójelek[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2016. december 23., 10:12 (CET)

(Áthozva a régóta megoldatlan feladatokból)

Üdv kedves botgarázdákok! Megint végig kéne menni azon a szokásos formai hibán, hogy ha egy zárójel teljes tartalma kurzív, akkor a nyitó és záró zárójeleknek is kurzívnak kéne lenniük, de sok helyen nem azok:

Nemjó:

(''zárójelen belüli kurzív tartalom'')

helyett:

''(zárójelen belüli kurzív tartalom)''

BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. szeptember 5., 14:38 (CEST)

Cherybot foglalkozott régebben ilyesmivel, nem tudom, jár-e mostanában erre. Bináris ide 2009. október 9., 16:47 (CEST)

Ha egy okos ember segít abban, hogy összetett szövegcserénél mivel helyettesíthető tetszőleges számú karakter ([''szöveg''] → ''[szöveg]''), akkor megcsinálnám. Előre is köszi! :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2016. december 23., 10:12 (CET)

Ha te is úgy gondoltad, normál (nem kapcsos) zárójelesen, mint Bennó fentebb, akkor főnévtérben szigorúan kézi ellenőrzéssel a következő cserét használnám:
\(''([^'\n]+)''\)

''($1)''

amely lapokon nem található a következő:

\('''|'''\)|'\('|'\)'

Ilyen tartalmú szócikket a főnévtérben az utolsó dump alapján 11837 darabot találtam. De hátha @Chery: is meg tudná mondani, milyen keresőmaszkot és cserét használt. Továbbá várnék még vele, amíg valaki kémiában és matematikában is jártas áldását adja rá, mert sok ilyen tartalmú cikk érintett az ilyen cserében. Ha ilyen megerősítést hosszabb időn belül sem kapnánk, akkor az ilyen tartalmú cikkeket is kihagynám. -- ato vita 2016. december 23., 11:38 (CET)

1-én → 1-jén[szerkesztés]

Függőben FüggőbenAz AkH12 szerint helyes, de még folyik az egyeztetés! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 12:15/14:26 (CEST)

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyik megbeszélés.

Sziasztok!

A hónap neve 1-én alak cseréjét kérném hónap neve 1-jén-re, helyesírási szempontból az 1-én hibás, és több mint 500 lapon fordul elő így. Viszont felhívnám a cserét végző botgazda figyelmét, hogy ha szimplán 1-én alakot cserél, akkor a 11-én és a 21-én is át lesz írva helytelenre! Emiatt szerintem úgy kellene, hogy az 1-én elé egy szóközt kellene tenni, ezzel párhuzamosan pedig az 1-jén elé is. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 11:59 (CEST)

Már nem hibás. – Pagony foxhole 2017. április 8., 12:02 (CEST)

@Pagony: Jó tudni… :P – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 12:15 (CEST)

Milyen nagyszerű folyamat, amikor egy hibás alakot egyszer csak helyesnek nyilvánítanak. Hogy kell ezt kiejteni? Egyén? Elseén? Kemenymate vita 2017. április 8., 13:45 (CEST)

Jó kérdés. :) – Pagony foxhole 2017. április 8., 14:00 (CEST)

Vagy a 4-én = negyedikén analógiájaként: 1-én = egyedikén? :) --Sphenodon vita 2017. április 8., 14:14 (CEST)

Lehet mégis kellene az a csere. :D – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 14:25 (CEST)

Az egyedikén az tetszik. :D De amúgy meg ha mindkettő helyes, akkor át lehet írni 1-jénre. Kemenymate vita 2017. április 8., 14:27 (CEST)

Támogatom, hogy egységesítsük a korábban kizárólag helyes alakra. Samat üzenetrögzítő 2017. április 8., 15:06 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom – Pagony foxhole 2017. április 8., 15:13 (CEST)
Symbol support vote.svg Támogatom, nem tudom minek kell a rossz nyelvtant helyessé tenni. :P (Remélem az AkH13-ban eltörlik az 1-én alakot.) – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 15:18 (CEST)
Symbol support vote.svg támogatomWikizoli vita 2017. április 8., 19:13 (CEST)
Én ellenzem a Wikipédia állásfoglalása miatt.– Bencoke vita 2017. április 8., 17:28 (CEST)

@Bencoke: A linken hol található állásfoglalás, ami erről szólna? Van két alak, az AkH szerint mindkettő helyes, akkor miért nem használhatjuk csak az 1-jén alakot? Kemenymate vita 2017. április 8., 17:39 (CEST)

A szabályzat szerinti helyes alak kijavítása arra utal, hogy nem fogadjuk el a szabályzatot helyesnek.– Bencoke vita 2017. április 8., 17:48 (CEST)
@Bencoke: Szóval, ha jól értem, akkor ellenzed egy helyes alak korábban is elfogadott helyesebb változatára való kijavítását… – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 17:52 (CEST)
Nincsen olyan, hogy helyesebb.– Bencoke vita 2017. április 8., 17:55 (CEST)
Akkor inkább úgy mondom, hogy a köznyelvben jobban megszokott változat. Bár sajnos sokan helytelenül írták az AkH12 bevezetéséig. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 18:02 (CEST)

Abban igazad van, hogy nincs olyan, hogy helyesebb. De azt írod, hogy a szabályzat szerinti helyes alak kijavítása. Nos, mint mondtam, a szabályzat szerint mind a kettő alak helyes. Akkor pedig nem értem milyen állásfoglalásra hivatkozol. Nem megy szemben az AkH-val, ha mindenhol 1-jént írunk, hiszen ez a forma is helyes. Kemenymate vita 2017. április 8., 18:03 (CEST)

Az egységesség pedig sosem ártott még egy enciklopédiának. :) – Pagony foxhole 2017. április 8., 18:06 (CEST)

Nem vagyok jogász, de szerintem egy jogász valahogy úgy érvelne, hogy ha nem szerepelhet a Wikipédián a szabályzat egyik helyes alakja, akkor a szabályzatot nem fogadja el helyesnek a Wikipédia. Márpedig nem szerepelhet ha egy bot rendszeresen átírja.– Bencoke vita 2017. április 8., 18:26 (CEST)

Ha én belejavítanék egy cikkbe, és átírnám az 1-én alakot 1-jénre, akkor visszavonnád a szerkesztésem? Kemenymate vita 2017. április 8., 18:34 (CEST)

Nem, mivel helyes alakokat nem javítok ki.– Bencoke vita 2017. április 8., 18:37 (CEST)
Egyébként szerintem ezt a szakaszt át kéne vinni a nyelvi kocsmafalra. Kemenymate vita 2017. április 8., 18:35 (CEST)
Lehet át kellene vinni, mert ez így sokáig tartana. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 18:37 (CEST)
Nekem nincs több érvem, de Pagony jól mondta, hogy az egységesség nem árthat. Továbbra is bántja a szemem, ha 1-én alakot látok (és át is fogom írni 1-jénre), sajnálatos hogy ezt beemelték a szabályos alakok közé. Remélem legközelebb az 1.-én alak is helyessé válik. Kemenymate vita 2017. április 8., 18:59 (CEST)

Mivel nem idevaló, nem fogom folytatni, de ha valaki előhozza máshol a témát ehhez is van hozzászólnivalóm.– Bencoke vita 2017. április 8., 19:07 (CEST)

@Bencoke: LaSza feltette a nyelvi kocsmafalra, link a szakaszcím alatt. Kemenymate vita 2017. április 8., 19:09 (CEST)

Bocsánat, ritkán járok erre, csak két megjegyzés:

 • Emlékeim szerint a 10. kiadásban még csak az 1-én volt a helyes, a 11.-ben csak az 1-jén, most egyesítették a kettőt, tehát nem arról van szó, hogy egy korábban teljesen rossz alakot helyesnek nyilvánítottak, hanem inkább megengedőbb lett a szabályzat. Kevés ponton látunk ilyet, becsüljük meg. Ettől függetlenül persze egységesíthetünk, ez némi munkával jár, hiszem a javítócsomagot rendszeresen kézzel kell futtatni, és ezt a munkaidőt fordíthatnánk hasznosabb javításokra is.
 • Az ehhez szükséges javítócsomagom készen áll, és látható BinBot javítócsomagjai között, csak a 12. kiadás megjelenése óta ezt a javítást nem futtattam. Előtte elég sokszor. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 10., 15:42 (CEST)

@LaSza: „Emiatt szerintem úgy kellene, hogy az 1-én elé egy szóközt kellene tenni, ezzel párhuzamosan pedig az 1-jén elé is.” Nem ez a megoldás, lásd a fenti linket. De azért jó, hogy észrevetted a problémát. Ami ennél sokkal bővebb, hiszen az 1-én automatikus cseréje elég sok kémiai képletből csinálna masszív ostobaságot. Úgyhogy mindig jól át kell gondolni az ilyen javításokat, és kézi ellenőrzéssel futtatni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 10., 17:42 (CEST)

@Bináris: Nem értek a botos szerkesztéshez, csak azt hittem ennyire egyszerű. Meg mielőtt valaki véletlen 11/21/31-jén alakot csinálta volna, azelőtt írtam oda a biztonság kedvéért. :) – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 10., 17:54 (CEST)

@LaSza (és persze minden eddigi hozzászóló): mi újság a szakasszal, jutunk valamire? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 27., 10:58 (CEST)

@Bencemac: A nyelvi kocsmafalon rákérdeztem, hogy most mi lesz... – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. június 27., 11:01 (CEST)

Én ellenzem a -jén alakot, mivel az -án/-én egységesebb, ugyanis minden számnál ezt használjuk (a j-s formát nem is lehet). Az egység kedvéért tehát legyen -án/-én, az nem logika, hogy mert úgy ejtjük, hisz nem úgy ejtjük, csak a toldalék egy betűvel többet tartalmaz a kiejtettekből. A magyar mindkettőt megérti.
Wünscher vita 2017. július 13., 00:26 (CEST)

Továbbra sem ez a vita helye, hanem a nyelvi kocsmafal. Itt csak a technikai kérdéseknek van helyük. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 21., 20:11 (CEST)

Adatok másolása a Wikidatába[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2017. augusztus 10., 19:39 (CEST)

A harvest templates eszköz már egy ideje teljeskörűen támogatja a mennyiségek importálását is. Így a hosszúság, szélesség, magasság, tömeg... értékeket is át lehet másolni a wikidatába. Akinek van kedve, a magyar Wikipédia adatait elkezdheti átmásolni vele vagy más wikikről gyűjthet be információkat. B.Zsolt vita 2017. július 21., 17:37 (CEST)

Egyáltalán mi lenne az, amit érdemes lenne áttölteni? Gondolom, hogy a földrajzos dolgok (hegyek, tavak, folyók) adatai már rég elérhetőek. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 27., 13:20 (CEST)

Hossz, szélesség, magasság, tömeg... bármely nyelv bármely infoboxából. Én átmásoltam a vasútvonalak és az autópályák hosszát a német és az angol wikiből a Wikidatára. De van még rengeteg település is területtel, tenger szint feletti magassággal... meg minden, ami mennyiség. Annyi a kikötés, hogy az infobox paramétere nem tartalmazhatja a mértékegységet, mert az megzavarja a működést. B.Zsolt vita 2017. július 27., 17:56 (CEST)

Olasz Wikipédia[szerkesztés]

 • lang: it
 • property: 2046
 • template: Divisione amministrativa
 • parameter: Superficie
 • unit: square kilometer
 • mark: . (pont)

Darabszám: több, mint 10 ezer! – B.Zsolt vita 2017. július 29., 01:20 (CEST)

Palma → Palma de Mallorca[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2017. augusztus 6., 21:44 (CEST)

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyt megbeszélés.

Kedves Botgazdik! Kérném a PalmaPalma de Mallorca átvezetéseket megeszközölni az adatbázisban! Előre is köszönöm! - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. július 23., 21:51 (CEST)

Köszönöm! - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2017. augusztus 6., 22:04 (CEST)

Metróállomások átnevezése[szerkesztés]

Sziasztok! Végül sikerült eljutni idáig :-) Közlekedésműhelyen vetettem fel, 3 város metróállomásairól szóló cikkek nincsenek jól egyértelműsítve (egy részében nyelvi probléma is van), ezt (szám szerint kb 400 szócikk) kéne megoldani átnevezéssel. A műhelyben volt szó, hogy az átnevezés megzavarhatja pár sablon működését, de ez meg lett oldva (a sablonok törölve is lettek, mert nincs is rájuk szükség). Szóval, ahogyan át kéne nevezni a szócikkeket:

Pár példa:

Abbesses (párizsi metró) → Abbesses (metróállomás)
Onze de Setembre (Barcelonai metró) → Onze de Setembre (metróállomás)

A linkek cseréjét már én is meg tudom csinálni, azt nem kell feltétlenül megcsinálni. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 4., 01:00 (CEST)

@Bináris: Ismét a segítségedet kérném. Próbáltam a korábbi kódból kiindulni, de a regex = re.compile(ur'\[\[:(.*?)\]\].*?\[\[:(.*?)\]\]') résznél elakadtam. Most már tényleg ideje lenne elsajátítanom a regex használatát. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. augusztus 10., 09:43 (CEST)

Nézem majd, de lehet, hogy hétvégére marad. A regexeket jobb a szövegcseréken tanulni, mert ott egyenkénti rákérdezés van, hogy menthető-e, ebben a programban emlékeim szerint nem volt, úgyhogy tutira kell menni (bár természetesen ezt is lehet tesztelni előtte). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 10., 12:49 (CEST)

Szerintem ha megvan a lista külön szöveges fájlban, akkor csak simán a movepages.py-t kellene használni. Az már nekem is menne. Csak most a listagyártás nem megy, ugyanis a keddi windózápdét óta az AWB-m megmurdelt. -- ato vita 2017. augusztus 10., 22:02 (CEST)

Jó neked, nálam már májusban bemondta az unalmast. Egyébként a lista a fenti „kincset rejtő dobozban” már megvan, keresés és cserével pillanat alatt átalakítható a megfelelő formátumba, még regex sem kell hozzá. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 10., 22:09 (CEST)
@Tacsipacsi: egy halvány reménysugár azért még maradt. -- ato vita 2017. augusztus 14., 17:09 (CEST)

A fent linkelt kódom egyúttal törlésre jelöli az átirányító vitalapokat is. Tud ilyet a movepages? Már nem emlékszem, használtam-e, bár tudok róla. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 10., 23:03 (CEST)

A movepages sajnos ilyet nem tud. Ezt a részét ebben az esetben a bot után kézi bogarászással kellene megoldani, ha tökéletes munkát szeretnénk. -- ato vita 2017. augusztus 11., 11:09 (CEST)

Angel egyértelműsítés[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBenedetto Kérdezz-felelek! 2017. augusztus 6., 19:31 (CEST)

Sziasztokǃ

Tegnap kifutottam az időből a kéréssel, de kellene egy Angel (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Angel (televíziós sorozat) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) csere. A találatok nagy része szemmel láthatólag ez lesz. Az esetleges maradékot utána megnézném, mi volna. Köszönettelː Rakás vita 2017. augusztus 5., 13:16 (CEST)

@K-Ben04: :-) Rakás vita 2017. augusztus 6., 19:44 (CEST)

Falludzsa → Fallúdzsa[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaJavítottam kézzel (nem volt nagyon sok). --Sphenodon vita 2017. augusztus 6., 19:20 (CEST)

Szeretnék megkérni egy botgazdát a címben lévő cserére (a hibás használat javításra, és a linkek kékítésére is). Előre is köszönöm. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 6., 18:07 (CEST)

Indoklás is kéne. misibacsi*üzenet 2017. augusztus 6., 19:07 (CEST)
Az indok amiért kérem: jó volna ha helyesen szerepelne a szócikkekben, és ha a linkek nem zöldek lennének.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 6., 19:42 (CEST)

A Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#Fallúdzsa alapján kérték az átnevezést. --Sphenodon vita 2017. augusztus 6., 19:20 (CEST)

Ezúttal misibacsinak volt igaza. Nagyon helyes, ha mindenki indokolja a nem teljesen triviális kérdéseit, ezt a viselkedést lenne jó erősíteni itt a közelmúlt rossz tapasztalatai alapján. Ha egyszer a kocsmafalon lezajlott egy megbeszélés, nem olyan nagy munka hivatkozni rá. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 6., 21:15 (CEST)

Egy kékítés szerintem teljesen triviális kérés. (Amúgy aktívabb szerkesztők szerintem követjük a fontosabb kocsmafalakat, misibácsi pedig kifejezetten professzionális figyelőlista-felhasználó, ismerhette az előzményeket, akit az összes részlet érdekelt.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 6., 22:38 (CEST)

Részben igazad van, de itt nem kékítésről, hanem névjavításról van szó (amitől mellékesen itt-ott kékül is), és láttunk példákat az utóbbi időben elsietett átnevezésre. Lehet, hogy itt épp világos volt a kocsmafali előzmény, szerintem mégis jó lenne, ha szokássá válna az indoklás. Már nem azt a kort éljük, amikor 2-3 botgazda ügyködött mindenen, és ők aktívan figyelték az összes közösségi lapot, a növekedés pedig igényli az ilyen változást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 7., 00:52 (CEST)

Rendben, köszönöm. Azért mindent én sem figyelhetek, de egyébként is jobb, ha a kérés mellett ott az indok (vagy a link). misibacsi*üzenet 2017. augusztus 7., 07:20 (CEST)

+1 érv az indoklás mellett: évekkel később is vissza lehet keresni az archívumból, hogy mit miért csináltunk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 7., 07:53 (CEST)

Archiváló és ISBN-javító bot: nézz rá kérlek[szerkesztés]

Elnézést, hogy itt házalok, de az archiváló és ISBN-javító botról szóló szakasz kezd a közömbösség mocsarába süppedni. Örömmel venném, ha ránéznétek és véleményeznétek, hogy ne az érdeklődés hiánya miatt hiúsuljon meg az ötlet. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. augusztus 12., 10:05 (CEST)

repülőgép infobox[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBalint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 17., 02:38 (CEST)

Módosítottam a {{repülőgép infobox}}(?) sablont, hogy a hatótávolság is a wikidatából jelenjen meg. Viszont lett egy várt, nem szép mellékhatása a módosításnak: ahol ki volt töltve az infoboxban a hatótávolság paraméter, ott most kétszer is megjelenik a mértékegység, példa rá: SR–71 Blackbird. Egy regexes csere kellene, amivel a km mértékegységeket le lehet vágni. Több, mint 500 cikket kell megvizsgálni, ám a nagy többségénél nincs a paraméter kitöltve.

Szeretnék kérni egy cserét, vagy egy kis regexes segítséget, hogy megcsináljam. Elképzelhető, hogy néhány repülőgépnél más mértékegység is meg van adva, de ezek száma olyan minimális, hogy érdemesebb kézzel javítani. – B.Zsolt vita 2017. augusztus 17., 01:21 (CEST)

Pár esetben (pl Airbus A400M, Airbus A400M) van egyéb kiegészítés mellettük. Ezeket hagyjam kézi javításra? – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 17., 01:36 (CEST)

Ha nem túl sok, akkor legyen kézzel. – B.Zsolt vita 2017. augusztus 17., 01:50 (CEST)

Úgy látom, ez az infobox már régóta maga előtt görget további problémákat. A Airbus A350 cikkben látható, hogy más mértékegységek is többszörözve vannak. Ha már úgy is megalkottad a keresőkifejezést, akkor a szárnyfelület, törzsátmérő és hasznos terhelés esetében is el kellene végezni a cserét. B.Zsolt vita 2017. augusztus 17., 01:56 (CEST)

A Be–6, Avro Vulcan, An–124, An–12, Airbus A400M, MiG–21, F–8 Crusader, Mitsubishi F–2 és PC–9 cikkekben kézzel kell átírni, mert van benne kiegészítés. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 17., 02:38 (CEST)

Részemről is kész! Akkor a magasság/szélesség paramétereket is átnézted? – B.Zsolt vita 2017. augusztus 17., 23:30 (CEST)

A kifejezést véletlenül töröltem, de most írtam újra, és indítom is. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 18., 00:19 (CEST)

Amit a bot megtalálta, azt levágtam. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 18., 00:47 (CEST)

Köszönöm! Régi probléma lett ezzel most megoldva! B.Zsolt vita 2017. augusztus 18., 17:08 (CEST)

Vincent D’Onofrio[szerkesztés]

Sziasztokǃ

Kellene egy Vincent D'Onofrio (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)(?) → Vincent D’Onofrio (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)(?) csere a magyar aposztrófos alakra. Köszönettel: Rakás vita 2017. augusztus 18., 13:40 (CEST)

Mi indokolja a magyar aposztrófot, mikor a személy nem magyar és ez a neve? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. augusztus 19., 16:44 (CEST)
Az, hogy ez nem specifikusan magyar, hanem a normális aposztróf. A ' egyetlen helyen elfogadható: programkódban. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 19., 17:39 (CEST)
Köszönöm a választ! Bencemac A Holtak Szószólója 2017. augusztus 19., 18:14 (CEST)