Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Üdv!

Kocsmafali megbeszélés alapján kérem, hogy a "Közigazgatási felosztás" kifejezést cserélje le valaki a "Közigazgatási beosztás" kifejezésre minden szakaszcímben és alcímben, beleértve a birtokos jeles változatokat is ("Közigazgatási felosztása" -> "Közigazgatási beosztás").

(Asszem valami ilyesmi kell: "==[ ]Közigazgatási felosztás[a][ ]==" -> "== Közigazgatási beosztás ==" , de nem ismerem az itteni botok reguláris kifejezéseinek szintaxisát :-))

Ha a szakaszcímekből eltűnik, a maradékot már végig tudom bogarászni egyenként, kontextus szerint mérlegelve.

Köszönöm.

– Peyerk vita 2015. november 28., 08:35 (CET)

23 szakaszcím van (elvileg ugyanezt a szintaxist kell használni a Pywikiben is, tapasztalataim alapján AWB-ben nem), összesen 383. (Ezeknél regexp-keresést használtam, ami ugyan lassú, de ilyenre tökéletesen alkalmas --Tacsipacsi vita 2015. november 28., 13:30 (CET)

A szögletes zárójel semmilyen általam ismert reguláris nyelvjárásban nem jelent opcionális karaktert, de talán C3PO több millió nyelve között van ilyen is. Ez itt ekvivalens egy kötelező szóközzel. \s* és a? egy lehetséges jó megoldás a [ ] és [a] helyett. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:35 (CET)

Vigyázat! Belenéztem Tacsipacsi 383-asába (nem láttam az előbb, hogy te is ezeket a javításokat tetted a regexben), és vélhetőleg infoboxos hivatkozások tömkelegét láttam, amelyek egy meggondolatlan cserétől el fognak romlani! Pl. közigazgatás1címke = Állam | közigazgatás1link = Ausztrália (ország)#Közigazgatási felosztás | Tehát langsam spazieren! Vagy javítani kell az infoboxokban is, vagy betenni egy horgonyt a megváltozott szakaszcímek elé (ez cserével nem bonyolult, csak kérdés, meddig fog élni), de mindenképpen át kell nézni a bővebb találati listát, és gondolkodni cselekvés előtt. Előrelátó gondolkodásra vall, hogy a nem szakaszcímbeli találatokra is kerestél! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:44 (CET)

Ha a szakaszcímek aránya ennyire alacsony és a linkek miatt következményes is, akkor lehet hogy az egészet kézzel kéne csinálnom, nem? – Peyerk vita 2015. november 28., 18:39 (CET)

Szerintem nem, mert attól ugyanúgy elromlik. Inkább mindenhol kéne cserélni, nem korlátozva a szakaszcímekre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 19:24 (CET)

Lehet úgy is. Tudnátok csinálni egy allapot nekem, ahol az elvégzett módosításokat végignézhetem aztán, hogy azt a néhány esetet kiszűrjem, ahol mégis más szövegezés indokolt? Vagy az is elég lehet, ha tudom, melyik bot és mikor csinálta, az ő szerk.listáján megnézhetem. Jól sejtem? – Peyerk vita 2015. november 28., 20:44 (CET)

A második a jó válasz, de a botgazdának is illik figyelnie. Elolvastam a belinkelt megbeszélést, ott sincs szó szakaszcím szerinti korlátozásról. Tettem rá egy függősablont, mert most már két hétre csökkent az archiválás előtti idő, és azalatt nem biztos, hogy meg tudja oldani valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Akkor a cikkeket is ennek megfelelően kellene elnevezni és átnevezni? (pl. Oroszország közigazgatási felosztása) -- ato vita 2016. január 30., 22:19 (CET)

Listakészítés[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 10., 09:06 (CEST)

Tudna valaki készíteni nekem két listát Pécs építményei, oktatási intézményei‎ és kulturális intézményei‎ kategóriák alapján, miszerint a cikkek:

a) Nem tartalmaznak koordinátát (Wikidatában sem)
b) Nincs fotó beillesztve (és a Wikidatából sem jön)

Előre is köszi! Bencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 3., 19:05 (CEST)

Különféle szerzők cseréje[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 24., 06:38 (CEST)

A nyelvi kocsmafalon megbeszéltek alapján (Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív137#Fantasy szerző) kérném a következő cseréket: fantasy szerző --> fantasyszerző, sci-fi szerző --> sci-fi-szerző. Előfordulhatnak így is: fantasy és sci-fi szerző --> fantasy- és sci-fi-szerző, illetve így: sci-fi és fantasy szerző --> sci-fi- és fantasyszerző. Előre is köszönöm, – Vépi vita 2016. szeptember 3., 12:51 (CEST)

Valójában ennél is bonyolultabb, mert különféle pozíciókban fordulhatnak elő bennük szögletes zárójelek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 3., 13:06 (CEST)

Kiegészíteném ezzel (ha már a sci-fi-t piszkáljuk): sci-fi díj --> sci-fi-díj. – Vépi vita 2016. szeptember 4., 09:38 (CEST)

Vépi, ha valamit visszahozol az archívumból, írjál is valamit, különben másnap reggel azonnal archiválódik újra... Viszont az archívumban ilyenkor nem kell meghagyni, simán csak onnan ki, ide be. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 24., 06:38 (CEST)

Rendben. – Vépi vita 2016. szeptember 24., 06:52 (CEST)

16 db „sci-fi díj” javítva. Ez marad így: {{sci-fi díjak}}? Bencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 24., 11:39 (CEST)

Éghajlattáblázat[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2016. szeptember 20., 11:37 (CEST)

Ha valaki leellenőrizte a Sablon:Éghajlattáblázaton tett módosításaimat és nincs benne hiba ki kéne szedni az összes lapból, ami ezt használja az egész évekre vonatkozó adatokat. A sablont nem zavarja, de egyébként zvaaró lehet.– Bencoke vita 2016. szeptember 10., 16:05 (CEST)

Ha ez segít, akkor a következő sorokat kéne kitörölni.

| Éves_max
| Éves_átl_max
| Éves_átl
| Éves_átl_min
| Éves_min
| Éves_átl_csapadék
| Éves_napos
| Éves_naposnap

És egyenlőségjellel valamilyen érték mindegyik után.– Bencoke vita 2016. szeptember 11., 23:46 (CEST)

Cikkjelöltek[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 11., 23:15 (CEST)

A műszaki kocsmafalról

Valaki, aki ért hozzá megoldaná, hogy a {{Cikkjelöltek}} sablon valóban az aktuális cikkjelölteket sorolja föl? Előre is köszönöm. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 19:06 (CEST)

Ez – mint a leírólapján is látható – botfeladat, teljesen automatikusan, csak a wikiszoftver használatával nem oldható meg. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 21:09 (CEST)
Köszönöm, akkor átviszem a kérést a BÜ-re. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 22:05 (CEST)

Célszerűen a szubcsonkbotot kéne kibővíteni a hasonló jellegű feladat miatt, bár talán nem indokolt olyan gyakran futtatni, de a mechanizmus ugyanaz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 11., 23:15 (CEST)

Horvát Demokrata Közösség[szerkesztés]

Kérem cserélni a Horvát Demokrata Közösség-re mutató hivatkozásokat Horvát Demokratikus Közösség-re. Köszönöm. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 13., 15:19 (CEST)

Itt a kapcsolódó megbeszélés: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#HDZ. – Malatinszky vita 2016. szeptember 13., 15:43 (CEST)

És pillanatnyilag úgy tűnik, nincs konszenzus. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 14., 14:05 (CEST)

Új cikkértékelő sablon[szerkesztés]

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyt megbeszélés.

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyt megbeszélés.

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyt megbeszélés.

Sablon:WPMOM

A Magyarország-műhely gyakorlatilag teljesen inaktív, de így is fog maradni, mivel gyakorlatilag sehonnan sem értesülhetünk róla, hogy van ilyen műhely. Idáig még cikkértékelő sablonja sem volt. Ezt a sablont kellene "kiszórni" lehetőleg minél több Magyarországgal kapcsolatos szócikk vitalapjára, persze üresen.

Előre is megköszönném a segítséget. – DVTKstadion 2016. szeptember 14., 20:35 (CEST)

Ilyenről már korábban volt szó itt is és nem aratott osztatlan egyetértést. Sem az üres cikkértékelő sablonok létrehozása, sem azok törlése. A döntő többség egyetértése nélkül nem fog menni. -- ato vita 2016. szeptember 14., 21:14 (CEST)

Penske[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 16., 21:14 (CEST)

Sziasztok!

Elkéne egy kis rövid átírányítási munka a következő linknél.

[[Penske Racing|Team Penske]] -> [[Team Penske]]

Köszönöm! Nick Serghio vita 2016. szeptember 16., 20:57 (CEST)

Láng József -> Láng József (színművész)[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 18., 09:55 (CEST)

valószínűleg a legtöbb linket javítani kell. Gyurika vita 2016. szeptember 17., 17:56 (CEST)

Énekesek[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 23., 18:58 (CEST)

Kedves Botgazdik! Szeretnék kérni néhány cserét:

Előre is köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. szeptember 23., 10:15 (CEST)

Köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. szeptember 23., 19:51 (CEST)