Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Automatizálható feladatok
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Üdv!

Kocsmafali megbeszélés alapján kérem, hogy a "Közigazgatási felosztás" kifejezést cserélje le valaki a "Közigazgatási beosztás" kifejezésre minden szakaszcímben és alcímben, beleértve a birtokos jeles változatokat is ("Közigazgatási felosztása" -> "Közigazgatási beosztás").

(Asszem valami ilyesmi kell: "==[ ]Közigazgatási felosztás[a][ ]==" -> "== Közigazgatási beosztás ==" , de nem ismerem az itteni botok reguláris kifejezéseinek szintaxisát :-))

Ha a szakaszcímekből eltűnik, a maradékot már végig tudom bogarászni egyenként, kontextus szerint mérlegelve.

Köszönöm.

– Peyerk vita 2015. november 28., 08:35 (CET)

23 szakaszcím van (elvileg ugyanezt a szintaxist kell használni a Pywikiben is, tapasztalataim alapján AWB-ben nem), összesen 383. (Ezeknél regexp-keresést használtam, ami ugyan lassú, de ilyenre tökéletesen alkalmas --Tacsipacsi vita 2015. november 28., 13:30 (CET)

A szögletes zárójel semmilyen általam ismert reguláris nyelvjárásban nem jelent opcionális karaktert, de talán C3PO több millió nyelve között van ilyen is. Ez itt ekvivalens egy kötelező szóközzel. \s* és a? egy lehetséges jó megoldás a [ ] és [a] helyett. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:35 (CET)

Vigyázat! Belenéztem Tacsipacsi 383-asába (nem láttam az előbb, hogy te is ezeket a javításokat tetted a regexben), és vélhetőleg infoboxos hivatkozások tömkelegét láttam, amelyek egy meggondolatlan cserétől el fognak romlani! Pl. közigazgatás1címke = Állam | közigazgatás1link = Ausztrália (ország)#Közigazgatási felosztás | Tehát langsam spazieren! Vagy javítani kell az infoboxokban is, vagy betenni egy horgonyt a megváltozott szakaszcímek elé (ez cserével nem bonyolult, csak kérdés, meddig fog élni), de mindenképpen át kell nézni a bővebb találati listát, és gondolkodni cselekvés előtt. Előrelátó gondolkodásra vall, hogy a nem szakaszcímbeli találatokra is kerestél! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:44 (CET)

Ha a szakaszcímek aránya ennyire alacsony és a linkek miatt következményes is, akkor lehet hogy az egészet kézzel kéne csinálnom, nem? – Peyerk vita 2015. november 28., 18:39 (CET)

Szerintem nem, mert attól ugyanúgy elromlik. Inkább mindenhol kéne cserélni, nem korlátozva a szakaszcímekre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 19:24 (CET)

Lehet úgy is. Tudnátok csinálni egy allapot nekem, ahol az elvégzett módosításokat végignézhetem aztán, hogy azt a néhány esetet kiszűrjem, ahol mégis más szövegezés indokolt? Vagy az is elég lehet, ha tudom, melyik bot és mikor csinálta, az ő szerk.listáján megnézhetem. Jól sejtem? – Peyerk vita 2015. november 28., 20:44 (CET)

A második a jó válasz, de a botgazdának is illik figyelnie. Elolvastam a belinkelt megbeszélést, ott sincs szó szakaszcím szerinti korlátozásról. Tettem rá egy függősablont, mert most már két hétre csökkent az archiválás előtti idő, és azalatt nem biztos, hogy meg tudja oldani valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Akkor a cikkeket is ennek megfelelően kellene elnevezni és átnevezni? (pl. Oroszország közigazgatási felosztása) -- ato vita 2016. január 30., 22:19 (CET)

Cikkjelöltek[szerkesztés]

Függőben Függőben-- ato vita 2017. július 7., 17:45 (CEST)

A műszaki kocsmafalról

Valaki, aki ért hozzá megoldaná, hogy a {{Cikkjelöltek}} sablon valóban az aktuális cikkjelölteket sorolja föl? Előre is köszönöm. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 19:06 (CEST)

Ez – mint a leírólapján is látható – botfeladat, teljesen automatikusan, csak a wikiszoftver használatával nem oldható meg. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 21:09 (CEST)
Köszönöm, akkor átviszem a kérést a BÜ-re. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 22:05 (CEST)

Célszerűen a szubcsonkbotot kéne kibővíteni a hasonló jellegű feladat miatt, bár talán nem indokolt olyan gyakran futtatni, de a mechanizmus ugyanaz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 11., 23:15 (CEST)

@Bináris, Tacsipacsi, Malatinszky: Köszönhetően Dani fáradozásainak, elkészült a program. @Ato 01: Megtennéd, hogy felveszed Atobot feladatai közé? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 7., 12:16 (CEST)

Lemásoltam allapra. Próbáltam futtatni, de van egy kis hiba:

 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 108, in run_python_file
  exec(compile(source, filename, "exec", dont_inherit=True),
 File ".\articlecandidates.py", line 11
  templatePage: str = u"Sablon:Cikkjel├Âltek"
        ^
SyntaxError: invalid syntax
<type 'exceptions.SyntaxError'>

-- ato vita 2017. július 7., 17:45 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Egyes cikkjelölteket a bármikor törölhetőbe kellett volna besorolnia. de azok is az egy hónap múlva törölhetőkhöz kerültek. Ugyanez vonatkozik a két hét múlva törölhető részre is. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. július 7., 18:39 (CEST)

LaSza: Ennek az az oka, hogy az egyszerűség oltárán feláldoztuk ezeket a cikkeket, avagy nem vizsgáltuk külön a már meglévő cikkeket és azok cikkjelölté válásuk dátumát. Így kaptak plusz egy hónapnyi haladékot, habár kézzel bármikor átírhatók a dátumok.
Ato: szóltam Daninak, habár neki hiba nélkül működött. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 7., 19:51 (CEST)

Ahogy a githubos repóban is írtam, Python 3 szükséges hozzá, abból is lehetőleg a legújabb alverzió. Legalábbis a jelzett szintaktikai hiba egy olyan funkcióra utal, amit a Python 3.5-ben vezettek be. Nálam Python 3.6.1 alatt tökéletesen működik. Mivel a konkrét hiba egy type hintingnél szerepel, el lehet távolítani (a függvények visszatérési értékét jelző -> típus] konstrukcióval együtt, de nem garantálom, hogy nincs benne más Py3- vagy újabb verziójú Py3-specifikus szintaktika használva. Dani vita 2017. július 7., 20:53 (CEST)

Igen. A Tool Labson a közös pywikibot Python 2.7.6-os verziót használ. -- ato vita 2017. július 7., 21:09 (CEST)

A legjobb az lenne, ha valaki, aki professzionális szinten űzi a Python-programozást, és ismeri a Py2 és Py3 közötti különbségeket, az módosítja úgy a kódot, hogy fusson Py2 alatt is. (Tőlem a Python nagyon messze áll, és ha tehetem, kerülöm, így nem vagyok tisztában ezekkel.) Előbb-utóbb megcsinálom én is, ha más nem, de erre nem tudok határidőt adni. Illetve felajánlom, hogy futtatom addig a botot, míg elő nem áll egy olyan állapot, hogy így vagy úgy, de fut valahol a bot. Dani vita 2017. július 7., 21:42 (CEST)

A fő tanulság máris kiderült, miszerint Dani még él. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 21:52 (CEST)

Ato, szerintem ezeket a típusmegadásokat nem bírja:

    freshArticles: List[str] = []
    twoWeekArticles: List[str] = []
    oneMonthArticles: List[str] = []

Próbáld ki így:

    freshArticles = []
    twoWeekArticles = []
    oneMonthArticles = []

Lejjebb láttam még két hasonlót, ugyanígy kéne átalakítani. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 21:55 (CEST)

Átírtam a Szerkesztő:Atobot/articlecandidates.py lapon, de tesztelni nem tudom, mert nálam még nem működik a core verzió. Próbáld ki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 22:06 (CEST)

Köszi! Ezt produkálta:

Traceback (most recent call last):
 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 108, in run_python_file
  exec(compile(source, filename, "exec", dont_inherit=True),
 File ".\articlecandidates5.py", line 60
  def getArticleCandidates(self, site: pywikibot.Site) -> List[str]:
                    ^
SyntaxError: invalid syntax
<type 'exceptions.SyntaxError'>
CRITICAL: Waiting for 1 network thread(s) to finish. Press ctrl-c to abort

Ez a fejlesztés sajnos nem nagyon megy. Mire a hibát jelző részeket kigyomláltam, egy üres sablont sikerült lementenie. -- ato vita 2017. július 7., 22:31 (CEST)

A gyomlálásom kudarcba fulladása előtt közvetlen a kód legelején a from typing importos sorral is baja volt...

Traceback (most recent call last):
 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 109, in run_python_file
  main_mod.__dict__)
 File ".\articlecandidates4.py", line 6, in <module>
  from typing import List, Dict
ImportError: No module named typing
<type 'exceptions.ImportError'>
CRITICAL: Waiting for 1 network thread(s) to finish. Press ctrl-c to abort

-- ato vita 2017. július 7., 22:38 (CEST)

Az elsőt javítottam, a második sajnos nem megy kapásból, vszleg egy olyan modult importál, ami a kettes verzióban még nem volt, esetleg külön kéne telepíteni. Próbáld kikommentezni, ránézésre talán anélkül is működik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 22:58 (CEST)

Attól tartok, hogy kicsit bonyolultabb átalakításra lenne szükség, mint a törlésekre és kikommentelésre. Az utolsó változtatás utáni hibaüzi:

Traceback (most recent call last):
 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 108, in run_python_file
  exec(compile(source, filename, "exec", dont_inherit=True),
 File ".\articlecandidates6.py", line 59
  ret: List[str] = []
    ^
SyntaxError: invalid syntax
<type 'exceptions.SyntaxError'>
CRITICAL: Waiting for 1 network thread(s) to finish. Press ctrl-c to abort

ami után, ha az 59. sor Liststr-es részét is kitörlöm és a from typing importos részt a 4. sorban kikommentelem, akkor lement egy üres {{Cikkjelöltek}} sablont. -- ato vita 2017. július 7., 23:47 (CEST)

Jó soká kerestem ezt a részt, amíg rájöttem, hogy már kiszerkesztetted. A karakterhibát nem értem, ott van az u betű előtte. Az üreshez meg nem tudok hozzászólni, mert a tényleges mechanizmusba nem ástam bele magam. Most csinálhatnék egy olyan verziót, ami nekem a compaton működik, csak azt megint át kéne alakítani core-ra, ugyanennyi hibalehetőséggel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 8., 07:12 (CEST)

A compatról a szkriptet a pywikibot is átalakítja coreosra. Az könnyebben menne. Én is megpróbálhatnám a szerveren a py3-ast hegeszteni de az eddig működő rendszert nem szívesen bolygatom. -- ato vita 2017. július 8., 08:40 (CEST)

Javítottam rajta. Nekem Py3 alatt működik, de elvileg Py2-kompatibilis dolgokat használtam. – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 11:15 (CEST)

@Tacsipacsi: hiba nélkül fut, állítása szerint menti a sablont, de amikor az eredetit átírtam {{Cikkjelöltek/próba}} sablonra, megint üresen menti le. -- ato vita 2017. július 9., 14:21 (CEST)

Nekem is jó adag hibakeresésbe került, mire rájöttem, hogy regexppel cseréli a listát, így ha nem találja meg a régit, nem tudja hova tenni az újat… Viszont közben egyéb apró hibákat is találtam, ezeket javítottam az allapodon. – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 15:33 (CEST)

Köszönöm! Közben próbálgatom a hibakeresést, de printtel csak az age változókat sikerült kiirattatnom. A többire egyelőre unicode errort ír. -- ato vita 2017. július 9., 16:36 (CEST)

cjPage= [[hu:Sablon:Cikkjel├Âltek]]
existingTimestamps= {u'Cserny\xe1nszky Judit': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Bar\u0131\u015f Alpaykut': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'BMW aut\xf3k list\xe1ja': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Eugene Levy': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Suszter M\xe1rk': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Amiens SC': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'A k\xf6ztes l\xe9t k\xf6nyvei': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Szidor No\xe9mi': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Antal G\xe1bor (pszichol\xf3gus)': datetime.datetime(2017, 7, 8, 0, 0)}
today= 2017-07-09 00:00:00.532000
candidate= A köztes lét könyvei , age= 0
candidate= Amiens SC , age= 0
candidate= Antal Gábor (pszichológus) , age= 1
candidate= Traceback (most recent call last):
 File "...\core\pwb.py", line 270, in <module>
  if not main():
 File "...\core\pwb.py", line 264, in main
  run_python_file(filename, [filename] + args, argvu, file_package)
 File "...\core\pwb.py", line 109, in run_python_file
  main_mod.__dict__)
 File ".\articlecandidates10.py", line 88, in <module>
  main()
 File ".\articlecandidates10.py", line 85, in main
  ArticleCandidateBot().run()
 File ".\articlecandidates10.py", line 37, in run
  print u'candidate=', candidate, u', age=', age
 File "...\Python\lib\encodings\cp852.py", line 12, in encode
  return codecs.charmap_encode(input,errors,encoding_map)
UnicodeEncodeError: 'charmap' codec can't encode character u'\u0131' in position 3: character maps to <undefined>
<type 'exceptions.UnicodeEncodeError'>

Úgy látom, Barış Alpaykut kiíratásával is gondok vannak. -- ato vita 2017. július 9., 17:00 (CEST)

A pywikibot.output() függvény a leírása szerint pont a Unicode-problémák elkerülésére szolgál:
pywikibot.output(u'candidate=%s, age=%d' % (candidate, age))
– Tacsipacsi vita 2017. július 9., 17:23 (CEST)
cjPage= [[hu:Sablon:Cikkjel├Âltek]]
existingTimestamps= {u'Cserny\xe1nszky Judit': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Bar\u0131\u015f Alpaykut': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'BMW aut\xf3k list\xe1ja': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Eugene Levy': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Suszter M\xe1rk': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Amiens SC': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'A k\xf6ztes l\xe9t k\xf6nyvei': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Szidor No\xe9mi': datetime.datetime(2017, 7, 9, 0, 0), u'Antal G\xe1bor (pszichol\xf3gus)': datetime.datetime(2017, 7, 8, 0, 0)}
today= 2017-07-09 00:00:00.597000
candidate=A köztes lét könyvei, age=0
candidate=Amiens SC, age=0
candidate=Antal Gábor (pszichológus), age=1
candidate=Barış Alpaykut, age=0
candidate=BMW autók listája, age=0
candidate=Csernyánszky Judit, age=0
candidate=Eugene Levy, age=0
candidate=Suszter Márk, age=0
candidate=Szidor Noémi, age=0
Sleeping for 8.6 seconds, 2017-07-09 17:54:50
Page [[Sablon:Cikkjelöltek]] saved

Így tényleg jobb. De az eredeti sablont csak nem akarja átírni. -- ato vita 2017. július 9., 18:09 (CEST)

Szerintem szorgosan végzi a bot a null editeket, csak azok nem jelennek meg a laptörténetben. Most minden cikkhez kikerestem a megfelelő dátumot, így próbáld meg lefuttatni. – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 18:24 (CEST)
cjPage=[[hu:Sablon:Cikkjelöltek]]
 None
existingTimestamps= {u'Cserny\xe1nszky Judit': datetime.datetime(2017, 4, 20, 0, 0), u'Bar\u0131\u015f Alpaykut': datetime.datetime(2017, 5, 29, 0, 0), u'BMW aut\xf3k list\xe1ja': datetime.datetime(2017, 6, 13, 0, 0), u'Eugene Levy': datetime.datetime(2017, 4, 25, 0, 0), u'Suszter M\xe1rk': datetime.datetime(2017, 4, 23, 0, 0), u'Amiens SC': datetime.datetime(2017, 7, 2, 0, 0), u'A k\xf6ztes l\xe9t k\xf6nyvei': datetime.datetime(2017, 4, 9, 0, 0), u'Szidor No\xe9mi': datetime.datetime(2017, 4, 23, 0, 0), u'Antal G\xe1bor (pszichol\xf3gus)': datetime.datetime(2017, 4, 20, 0, 0)}
today= 2017-07-09 00:00:00.633000
candidate=A köztes lét könyvei, age=91
candidate=Amiens SC, age=7
candidate=Antal Gábor (pszichológus), age=80
candidate=Barış Alpaykut, age=41
candidate=BMW autók listája, age=26
candidate=Csernyánszky Judit, age=80
candidate=Eugene Levy, age=75
candidate=Suszter Márk, age=77
candidate=Szidor Noémi, age=77
Sleeping for 8.6 seconds, 2017-07-09 18:26:56
Page [[Sablon:Cikkjelöltek]] saved

Érdekes dolgokat produkál. Attól tartok, nem is tudom, hogyan működik ez a bot. Azért tegyem be a rendszeres feladatok közé 4 óránkénti futtatással pl. a frissdump keresése után 5 perccel? -- ato vita 2017. július 9., 18:41 (CEST)

Szerintem mehet, de ha úgy érzed, hogy nem szeretnél ismeretlen dolgot futtatni, azt is megértem. Úgy gondolom, elég naponta futtatni (egyébként a szubcsonkbotot is), mondjuk a Tudakozó előtt/után, mert itt is fontos, hogy hétfő hajnalban tényleg hétfő legyen. – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 18:50 (CEST)

Az ismeretlen dolgok futtatásán már régen túltettem magam. Akkor beteszem a sorba napi rendszerességgel a tudakozó archiválása után 10 perccel. Ez a kód @Dani, Bináris, Tacsipacsi, és talán kicsit az én munkámnak is mondható vagy kihagytam valakit? Egyébként qcz=Dani vagy a kettőnek semmi köze egymáshoz? -- ato vita 2017. július 9., 19:47 (CEST)

Egy és oszthatatlan. ;-) Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 9., 19:49 (CEST)

Néhány hét múlva tudok visszatérni erre a kérdésre és átolvasni a mait. A szubcsonkbot szerintem jó, ahogy van, mert időbélyeget is pótol, és így nem a szerkesztőknek kell. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 9., 21:23 (CEST)

Ugyan törént már egy sikeres éles szerkesztés is, de akkor nem veszem le a függőben sablont, hogy ne kelljen az archivumból kikukázni. -- ato vita 2017. július 12., 07:39 (CEST)

@Ato 01, Bináris: Ez még tényleg függőben van? – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 9., 18:01 (CEST)

Maradjon még. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 9., 18:08 (CEST)

Kurzív tartalmú zárójelek[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2016. december 23., 10:12 (CET)

(Áthozva a régóta megoldatlan feladatokból)

Üdv kedves botgarázdákok! Megint végig kéne menni azon a szokásos formai hibán, hogy ha egy zárójel teljes tartalma kurzív, akkor a nyitó és záró zárójeleknek is kurzívnak kéne lenniük, de sok helyen nem azok:

Nemjó:

(''zárójelen belüli kurzív tartalom'')

helyett:

''(zárójelen belüli kurzív tartalom)''

BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. szeptember 5., 14:38 (CEST)

Cherybot foglalkozott régebben ilyesmivel, nem tudom, jár-e mostanában erre. Bináris ide 2009. október 9., 16:47 (CEST)

Ha egy okos ember segít abban, hogy összetett szövegcserénél mivel helyettesíthető tetszőleges számú karakter ([''szöveg''] → ''[szöveg]''), akkor megcsinálnám. Előre is köszi! :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2016. december 23., 10:12 (CET)

Ha te is úgy gondoltad, normál (nem kapcsos) zárójelesen, mint Bennó fentebb, akkor főnévtérben szigorúan kézi ellenőrzéssel a következő cserét használnám:
\(''([^'\n]+)''\)

''($1)''

amely lapokon nem található a következő:

\('''|'''\)|'\('|'\)'

Ilyen tartalmú szócikket a főnévtérben az utolsó dump alapján 11837 darabot találtam. De hátha @Chery: is meg tudná mondani, milyen keresőmaszkot és cserét használt. Továbbá várnék még vele, amíg valaki kémiában és matematikában is jártas áldását adja rá, mert sok ilyen tartalmú cikk érintett az ilyen cserében. Ha ilyen megerősítést hosszabb időn belül sem kapnánk, akkor az ilyen tartalmú cikkeket is kihagynám. -- ato vita 2016. december 23., 11:38 (CET)

1-én → 1-jén[szerkesztés]

Függőben FüggőbenAz AkH12 szerint helyes, de még folyik az egyeztetés! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 12:15/14:26 (CEST)

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyik megbeszélés.

Sziasztok!

A hónap neve 1-én alak cseréjét kérném hónap neve 1-jén-re, helyesírási szempontból az 1-én hibás, és több mint 500 lapon fordul elő így. Viszont felhívnám a cserét végző botgazda figyelmét, hogy ha szimplán 1-én alakot cserél, akkor a 11-én és a 21-én is át lesz írva helytelenre! Emiatt szerintem úgy kellene, hogy az 1-én elé egy szóközt kellene tenni, ezzel párhuzamosan pedig az 1-jén elé is. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 11:59 (CEST)

Már nem hibás. – Pagony foxhole 2017. április 8., 12:02 (CEST)

@Pagony: Jó tudni… :P – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 12:15 (CEST)

Milyen nagyszerű folyamat, amikor egy hibás alakot egyszer csak helyesnek nyilvánítanak. Hogy kell ezt kiejteni? Egyén? Elseén? Kemenymate vita 2017. április 8., 13:45 (CEST)

Jó kérdés. :) – Pagony foxhole 2017. április 8., 14:00 (CEST)

Vagy a 4-én = negyedikén analógiájaként: 1-én = egyedikén? :) --Sphenodon vita 2017. április 8., 14:14 (CEST)

Lehet mégis kellene az a csere. :D – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 14:25 (CEST)

Az egyedikén az tetszik. :D De amúgy meg ha mindkettő helyes, akkor át lehet írni 1-jénre. Kemenymate vita 2017. április 8., 14:27 (CEST)

Támogatom, hogy egységesítsük a korábban kizárólag helyes alakra. Samat üzenetrögzítő 2017. április 8., 15:06 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom – Pagony foxhole 2017. április 8., 15:13 (CEST)
Symbol support vote.svg Támogatom, nem tudom minek kell a rossz nyelvtant helyessé tenni. :P (Remélem az AkH13-ban eltörlik az 1-én alakot.) – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 15:18 (CEST)
Symbol support vote.svg támogatomWikizoli vita 2017. április 8., 19:13 (CEST)
Én ellenzem a Wikipédia állásfoglalása miatt.– Bencoke vita 2017. április 8., 17:28 (CEST)

@Bencoke: A linken hol található állásfoglalás, ami erről szólna? Van két alak, az AkH szerint mindkettő helyes, akkor miért nem használhatjuk csak az 1-jén alakot? Kemenymate vita 2017. április 8., 17:39 (CEST)

A szabályzat szerinti helyes alak kijavítása arra utal, hogy nem fogadjuk el a szabályzatot helyesnek.– Bencoke vita 2017. április 8., 17:48 (CEST)
@Bencoke: Szóval, ha jól értem, akkor ellenzed egy helyes alak korábban is elfogadott helyesebb változatára való kijavítását… – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 17:52 (CEST)
Nincsen olyan, hogy helyesebb.– Bencoke vita 2017. április 8., 17:55 (CEST)
Akkor inkább úgy mondom, hogy a köznyelvben jobban megszokott változat. Bár sajnos sokan helytelenül írták az AkH12 bevezetéséig. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 18:02 (CEST)

Abban igazad van, hogy nincs olyan, hogy helyesebb. De azt írod, hogy a szabályzat szerinti helyes alak kijavítása. Nos, mint mondtam, a szabályzat szerint mind a kettő alak helyes. Akkor pedig nem értem milyen állásfoglalásra hivatkozol. Nem megy szemben az AkH-val, ha mindenhol 1-jént írunk, hiszen ez a forma is helyes. Kemenymate vita 2017. április 8., 18:03 (CEST)

Az egységesség pedig sosem ártott még egy enciklopédiának. :) – Pagony foxhole 2017. április 8., 18:06 (CEST)

Nem vagyok jogász, de szerintem egy jogász valahogy úgy érvelne, hogy ha nem szerepelhet a Wikipédián a szabályzat egyik helyes alakja, akkor a szabályzatot nem fogadja el helyesnek a Wikipédia. Márpedig nem szerepelhet ha egy bot rendszeresen átírja.– Bencoke vita 2017. április 8., 18:26 (CEST)

Ha én belejavítanék egy cikkbe, és átírnám az 1-én alakot 1-jénre, akkor visszavonnád a szerkesztésem? Kemenymate vita 2017. április 8., 18:34 (CEST)

Nem, mivel helyes alakokat nem javítok ki.– Bencoke vita 2017. április 8., 18:37 (CEST)
Egyébként szerintem ezt a szakaszt át kéne vinni a nyelvi kocsmafalra. Kemenymate vita 2017. április 8., 18:35 (CEST)
Lehet át kellene vinni, mert ez így sokáig tartana. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 8., 18:37 (CEST)
Nekem nincs több érvem, de Pagony jól mondta, hogy az egységesség nem árthat. Továbbra is bántja a szemem, ha 1-én alakot látok (és át is fogom írni 1-jénre), sajnálatos hogy ezt beemelték a szabályos alakok közé. Remélem legközelebb az 1.-én alak is helyessé válik. Kemenymate vita 2017. április 8., 18:59 (CEST)

Mivel nem idevaló, nem fogom folytatni, de ha valaki előhozza máshol a témát ehhez is van hozzászólnivalóm.– Bencoke vita 2017. április 8., 19:07 (CEST)

@Bencoke: LaSza feltette a nyelvi kocsmafalra, link a szakaszcím alatt. Kemenymate vita 2017. április 8., 19:09 (CEST)

Bocsánat, ritkán járok erre, csak két megjegyzés:

 • Emlékeim szerint a 10. kiadásban még csak az 1-én volt a helyes, a 11.-ben csak az 1-jén, most egyesítették a kettőt, tehát nem arról van szó, hogy egy korábban teljesen rossz alakot helyesnek nyilvánítottak, hanem inkább megengedőbb lett a szabályzat. Kevés ponton látunk ilyet, becsüljük meg. Ettől függetlenül persze egységesíthetünk, ez némi munkával jár, hiszem a javítócsomagot rendszeresen kézzel kell futtatni, és ezt a munkaidőt fordíthatnánk hasznosabb javításokra is.
 • Az ehhez szükséges javítócsomagom készen áll, és látható BinBot javítócsomagjai között, csak a 12. kiadás megjelenése óta ezt a javítást nem futtattam. Előtte elég sokszor. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 10., 15:42 (CEST)

@LaSza: „Emiatt szerintem úgy kellene, hogy az 1-én elé egy szóközt kellene tenni, ezzel párhuzamosan pedig az 1-jén elé is.” Nem ez a megoldás, lásd a fenti linket. De azért jó, hogy észrevetted a problémát. Ami ennél sokkal bővebb, hiszen az 1-én automatikus cseréje elég sok kémiai képletből csinálna masszív ostobaságot. Úgyhogy mindig jól át kell gondolni az ilyen javításokat, és kézi ellenőrzéssel futtatni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 10., 17:42 (CEST)

@Bináris: Nem értek a botos szerkesztéshez, csak azt hittem ennyire egyszerű. Meg mielőtt valaki véletlen 11/21/31-jén alakot csinálta volna, azelőtt írtam oda a biztonság kedvéért. :) – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 10., 17:54 (CEST)

@LaSza (és persze minden eddigi hozzászóló): mi újság a szakasszal, jutunk valamire? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 27., 10:58 (CEST)

@Bencemac: A nyelvi kocsmafalon rákérdeztem, hogy most mi lesz... – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. június 27., 11:01 (CEST)

Én ellenzem a -jén alakot, mivel az -án/-én egységesebb, ugyanis minden számnál ezt használjuk (a j-s formát nem is lehet). Az egység kedvéért tehát legyen -án/-én, az nem logika, hogy mert úgy ejtjük, hisz nem úgy ejtjük, csak a toldalék egy betűvel többet tartalmaz a kiejtettekből. A magyar mindkettőt megérti.
Wünscher vita 2017. július 13., 00:26 (CEST)

Továbbra sem ez a vita helye, hanem a nyelvi kocsmafal. Itt csak a technikai kérdéseknek van helyük. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 21., 20:11 (CEST)

Belső hivatkozások toldalékolása[szerkesztés]

Függőben FüggőbenFolyik a munka, még lesz folytatás és tanulság. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 22., 07:55 (CEST)

Egyéb dolgok farvizén vettem észre egy tömegesen előforduló típushibát, amit kézzel nem lehet hatékonyan elvégezni. Illetve lehet hatékonyan, csak hetekig tarthat. Az van, hogy több helyütt a [[belső hivatkozásba]] tett szöveghez nem a magyar nyelv szabályait követve kerülnek a toldalékok.

 • Első típushiba: az a, e, o(, ö) véghangok nem nyúlnak meg toldalékolás esetén, ahogyan illene nekik. Például [[Verona]]ban szerepel [[Verona|Veronában]] helyett. Sok van belőlük. Csak a insource:/a\]\]ba/ keresőkérdésre 750 találat van. Ez csak egy példa, de nyilván valamennyi, a véghangzó megnyújtásával járó toldalékra gondolni kell: tól/től/nak/nek/ból/ből/ban/ben/ba/be stb.
 • Második típushiba: a -val/-vel és -vá/-vé toldalékok kezdőhangja nem hasonul a szótő utolsó hangjával. Például [[próféta]]lal [[próféta|prófétával]] helyett. Erre nem tudok egyszerű insource-ot mutatni, mert a permutációk száma magas, de mondjuk: insource:/s\]\]v[ae]l/. Azokat az eseteket kellene valahogy megtalálni, ahol a záró ]] két oldalán nem ugyanaz a mássalhangzó van (magánhangzókat nem kell keresni), és utána [ae]l vagy [áé] sztring zárja le a szóegységet. Pasztilla 2017. július 25., 11:55 (CEST)

Kösz a pontos leírást, nem lesz két perc, de jó feladat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 25., 12:38 (CEST)

Sajnos valószínűleg jelentősen be fognak kavarni és csökkentik a hatékonyságot az idegen szavak és nevek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 25., 13:02 (CEST)

Nem tudom, milyen példáid vannak, de ha egy idegen szó vagy név akár magánhangzóra, akár mássalhangzóra végződik, a fentiek alapján azok is jó eséllyel hibásak: a status quo]]t vagy Bordeaux]]val alakokat is megtalálja, és helyesen ezek is status quo|status quót]] és Bordeaux]]-val. Pasztilla 2017. július 25., 19:22 (CEST)

Arra gondoltam, hogy néma e-re végződik, és kötőjeles egyedi toldalék kell neki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 25., 20:00 (CEST)

A másodiknál kipróbáltam az ajánlott keresőkifejezést, és 5 találat lett, mind az öt szokatlan betűcsoportra végződő külföldi név. Amelyiknek a kiejtését meg tudtam állapítani, helyes a toldalék, csak a kötőjel hiányzik. Egyetlen bottal javíthatót sem találtam közte, és tartok tőle, hogy általában is hasonló lenne az arány. Ez nem tűnik botos feladatnak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 31., 18:49 (CEST)

Akkor úgy fest, hogy a vallásos cikkekben burjánoztak el. Bár ezt az alacsony találatszámot nem értem, mert csak a fenti insource-os példámmal is öt találat volt, pedig elég limites a keresőkifejezésem, hiszen csak az s]]v előfordulásokat keresi. De az öt között is volt hasonuláshiány, nem csak kötőjeles idegen dolgok. Pasztilla 2017. augusztus 1., 08:58 (CEST)

Lehetnek benne valódi találatok is, csak a hatékonysága lesz elenyésző, ezért nem botmunkára való. Ez a javítás is jó példa, mert a bot nem tudja, hogy az a szóvégi s sz-nek ejtendő, csak a sel toldalékot tudná magától felajánlani. (Lehet választásos botot csinálni, de az szörnyen lassú, háromszor is meggondolja az ember.) Sőt, a hangrendet sem ismerné fel. (Partvissal, de Francisszel?) A „tól/től/nak/nek/ból/ből/ban/ben/ba/be stb.” képletben a stb.-t fel kéne oldani. A val/vel/vá/vé/hoz/hez jutott még magamtól eszembe. (A höz nem játszik, azt hiszem.) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 09:18 (CEST)

Elkezdtem, egyelőre csak a betűvel is az itt felsorolt toldalékokkal. 2010 májusáig 464 cikk. Csináltam 50 próbaszerkesztést, persze volt benne kiemelt cikk három hibával. A betűvel nem tűnik nehéznek, az e-vel több problémára számítok.

Talán még a ja/je tartozik ide, de ezután újabb toldalékok állhatnak (jává, jául, ját stb.), ezeknek az összeszedésében is segítség kéne. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 10:43 (CEST)

Kavar lesz ezekkel a birtokos nyavalyákkal, lehet még é is, és a j és az é után is az összes többi toldalék, sőt az é után még hangrendváltás is lehet, amit nem biztos, hogy számításba tudok venni (megint a hatékonyság miatt), és még kombinálni is lehet őket, pl. kutya→kutyájáé. Kéne egy komplett gyűjtemény, hogy mit keresünk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 10:55 (CEST)

Ra, ul, és persze a triviális egybetűsök, amikre nem gondoltunk: t, k, n. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 11:11 (CEST)

A toldalékok szinte végtelenek, elég csak a birtokos személyjelre és azok továbbtoldalékolására gondolni: almám, almád, almája, almáink stb. és ezekhez mind további toldalékok járulhatnak (almámat, almámból, almámnak stb.). Ugyanez igaz a birtokjelre: almáé, almáénak stb. Azt is lehetne, hogy m, d, j, i és é betű esetében nem feltétel, hogy ezek szóvégiek legyenek, csak akkor annyi nem oda való találat lesz, hogy begorombulsz. És akkor ott vannak még a képzők: almás, almájú stb. Masszív ügy, az biztos. Igyekszem összeberhelni egy közelítő listát. Pasztilla 2017. augusztus 1., 12:06 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Jelen pillanatban így néz ki a mély hangrendűek javítása:

(ur'\[\[([^|\]]+)a\]\](((é|jáé?)?(ban?|val|vá|[tb]ól|nak|hoz|ra|(st)?ul))|ja|já[té]|[tkné])\b', ur'\1á\2'), # a

Azaz a következő toldalékokat keresi az a (és ugyanígy az o) után:

 • ba, ban, val, vá, tól, ból, nak, hoz, ra, ul, stul
 • é, já és jáé után a fentiek bármelyike
 • é, ja, ját és jáé, követő nélkül
 • egybetűs t, k, n

és az összes felsorolt eset után szóhatár. Az ö ugyan nem lassít be nagyon, de pillanatnyilag a Malmőn kívül nem jut eszembe más szóba jöhető delikvens, ezért nem érdemes foglalkozni vele; az e viszont, ahogy tartottam tőle, rengeteg kézzel javítandó idegen nevet hoz fel, kb. 13 elutasított javításra jutott 2 elfogadott, így ezt valószínűleg nem fogom vállalni, de a fenti minta segítségével más még nekiláthat, aki érez hozzá erőt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 12:13 (CEST)

Az egybetűs i biztosan vállalhatatlan, mert a kanadai helyes, az almai meg nem (ó, de! ha almokat gyűjt a pasas – még két jelentése is van), és a kétféle i toldalék között géppel nem lehet különbséget tenni (észszerű munkával, ezt tegyük hozzá mindig, mert disszertációnak jó lenne). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 12:15 (CEST)

(Az o ugyan mindig hosszabbodik az i képzőtől, de ott meg a kötőjelezés problémája merül fel, pl. Rio de Janeiró-i.) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 12:46 (CEST)

OH 276. oldal alapján kimaradnak az oo-ra végződő nevek. A képzett alakokkal nem biztos, hogy érdemes foglalkozni, mert ott nem is az alapalakra kéne linkelni. Az első-második személyű birtokos személyjellel (iskolás koromban ez mintha még rag lett volna) megint nem biztos, hogy érdemes foglalkozni, elég ritka az értelmes előfordulása egy enciklopédiaszövegben. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 13:46 (CEST)

Belevettem a többes szám harmadik személyű alakokat is. Most így néz ki az a sora:

(ur'\[\[([^|\]]+)a\]\](((é|jáé?|ik|juk)?(ban?|[vk]al|vá|[tb]ól|nak|hoz|ra|(st)?ul))|ja|já[té]|[tkné]|ik|juk)\b', ur'\1á\2'), # a

Azaz a következő toldalékokat keresi az a (és ugyanígy az o) után:

 • ba, ban, val, vá, tól, ból, nak, hoz, ra, ul, stul
 • é, já, jáé, ik és juk után a fentiek bármelyike (a két újabb miatt bejött a kal is, így ez most megtalálja az [[alma]]kal és az [[alma]]jukval alakot is, de sebaj, nem lesz sok)
 • é, ja, ját, jáé, ik és juk, követő nélkül
 • egybetűs t, k, n

és az összes felsorolt eset után szóhatár. Ez a bővítés a vizsgált 200 cikkes mintán egy új találatot sem hozott (habár nem eszerint történt a kigyűjtés, csak mellékesen lehetett volna benne), de nyilván a teljes korpuszban sem lesz túl sok. Az ö-s sort lefuttatva 464 kigyűjtött lapból egy Malmö volt. A és o betűvel nem jellemző a hamis találat, eddig egy volt, ahol csak kézzel lehetett javítani ([[Swansea]]ban).

Azt gondolom, hogy a-val és o-val ez eddig egy nagyon jó feladat, hatékonyan javítható, az ö benne maradhat, sokat nem kér enni, de ennél tovább bonyolítani nem nagyon érdemes, hiszen a legvalószínűbb toldalékok bevonása sem hoz sok találatot. Így ezzel folytatom, lesz pár ezer így is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 1., 18:43 (CEST)

A, o, ö-vel további 3346 oldalt gyűjtött ki, azzal elleszek egy darabig. Bár elég hatékonyan végezhető, ez így akkor se kevés. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 2., 10:40 (CEST)

Házi macska[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Benedetto Nuvola apps agent.svg Kérdezz-felelek! 2017. szeptember 27., 14:21 (CEST)

Ezt így, két szóban kell írni, lásd OH. Hatvanvalahány helyen egybeírva szerepel, ezeket kellene javítani (persze a ragozottakat is). Köszönöm, – Vépi vita 2017. szeptember 27., 07:10 (CEST)

Most van megoldva. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 27., 18:37 (CEST)

Már elnézést, de:

http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/hqa?page=22&qcat1=K%C3%BCl%C3%B6n%C3%ADr%C3%A1s%E2%80%93egybe%C3%ADr%C3%A1s 217.kérdés.– Livvyfan vita 2017. szeptember 29., 21:52 (CEST)

Ezen az oldalon nincs dátum, gyanítom, hogy a 11. kiadás alapján készült. A 12. kiadás szótárrészében:
házi; házibarát, házigazda, házirend 105.; házi egér, házi galamb, házi nyúl, házi patika
Sajnos utóbbiakhoz nincs szabálypont-hivatkozás, de nem szerintem nincs különbség az egér, galamb és nyúl, illetve a macska között; a házi nyúl külön fel is van sorolva a változások között (az AkH.11 szerint még házinyúl volt). – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 30., 13:57 (CEST)

A fenti linken nem látok semmilyen érdemi indoklást, ellenben az OH-ban kifejezetten szerepel különírva, és megállapodás szerint ez a Wikipédia helyesírásának alapja (azokban a kérdésekben, ahol a 12. kiadás nem hozott változást). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. október 4., 11:22 (CEST)

Eltérő dátumok a bevezetőben és infoboxban[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. október 6., 11:08 (CEST)

Ki lehetne listázni az olyan életrajzi cikkeket, ahol a bevezetőben és az infoboxban eltérő születési vagy halálozási dátum szerepel? Ilyen például .Zichy Mihály. Akár rendszeresen is fel lehetne rájuk hívni a figyelmet a kocsmafalon. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. szeptember 30., 08:39 (CEST)

Érdemes lenne a műszaki kocsmafalon felvetni a kérdést. Az ötlet jó, de első blikkre ötletem sincs a megvalósításra. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. október 4., 10:54 (CEST)

Mivel sok infobox adatai a Wikidatából jönnek, elég nehéz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. október 4., 11:19 (CEST)

Az első lépés annak a kigyűjtése lenne, hogy az infoboxokban milyen paraméterneveken fordul elő a születési dátum. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. október 4., 11:19 (CEST)

Hogy jobb legyen, Zichy Mihály születésének a Wikidata-ban egy harmadik dátum (október 15) van megadva. – Pegy22 vita 2017. október 4., 11:23 (CEST)

A teljes megoldás az lenne, hogy mind a három értéket összehasonlítja a bot. Szép, kihívó feladat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. október 4., 11:28 (CEST)

Caterina Cornaro (opera) → Caterina Cornaro[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaAzért volt ilyen sok lap, mert a nagy részükre hivatkozott egy sablon, amit javítani kellett. Összesen öt lapon kellett javítani a hivatkozásokat. – Kobeat vita 2017. október 6., 07:22 (CEST)

Szeretnék megkérni egy botgazdát, hogy a Caterina Cornaro (opera) szócikkre mutató linkeket cserélje le a Caterina Cornaro linkre. Előre is köszönöm. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 6., 03:01 (CEST)

@Kobeat: Köszönöm szépen, akkor magam is havíthattam volna. Nem voltam elég figyelmes. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 6., 10:21 (CEST)

Államok vezetői[szerkesztés]

Minden kérésemet (több lesz) a Kategória:Államok vezetőinek listái évek szerint kategória cikkeire kérem.

 1. (ezzel kérem várni) Kérem a 944-966 évek lapjain a Ibéria Királyság szövegrészt az Ibériai Királyság szövegre cserélni.
 2. Kérem a 2013-as évtől visszafelé lépkedve az alábbi módosításokat végrehajtani, minden lapon (amíg van kiinduló szöveg):
  A Kína elnökeinek listája szöveget az A Kínai Népköztársaság elnökeinek listája szövegre;
  A Szerbia elnökeinek listája szöveget a Szerbia államfőinek listája szövegre; végül
  A Szerbia miniszterelnökeinek listája szöveget a Szerbia kormányfőinek listája szövegre módosítani szíveskedjetek.
 3. Kérem a 2008-as évtől visszafelé a javításokba felvenni az alábbi szövegcserét is, 1979-ig:
  A [[José Eduardo dos Santos]] <small>(1979–) szöveget a [[José Eduardo dos Santos]] <small>(1979–2017) szövegre módosítani

Köszönettel, – Burumbátor Súgd ide! 2017. október 8., 16:34 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Az első kérdés kapcsán érdemes megnézni a nyelvi kocsmafalon a Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#Kaukázusi Ibéria szakaszban folyó (illetve pillanatnyilag megrekedt) vitát. – Malatinszky vita 2017. október 8., 16:48 (CEST)

Pozíciós térképek[szerkesztés]

A {{Vasútállomások Genovában}} sablon összes olyan eleméhez, amiben van állomás infobox, be kellene rakni a pozíciós térkép sablonhoz a Genova szót, vagyis:

| pozíciós térkép = --> pozíciós térkép = Genova

– B.Zsolt vita 2017. október 9., 01:40 (CEST)

A halál utáni élet --> Túlvilág[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Kobeat vita 2017. október 12., 15:32 (CEST)

A fentebbi változatot kérném cserélni az alatta lévőre ezen lapokon: [1]

Az indoklás itt olvasható. Köszönettel! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. október 12., 11:23 (CEST)