Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Üdv!

Kocsmafali megbeszélés alapján kérem, hogy a "Közigazgatási felosztás" kifejezést cserélje le valaki a "Közigazgatási beosztás" kifejezésre minden szakaszcímben és alcímben, beleértve a birtokos jeles változatokat is ("Közigazgatási felosztása" -> "Közigazgatási beosztás").

(Asszem valami ilyesmi kell: "==[ ]Közigazgatási felosztás[a][ ]==" -> "== Közigazgatási beosztás ==" , de nem ismerem az itteni botok reguláris kifejezéseinek szintaxisát :-))

Ha a szakaszcímekből eltűnik, a maradékot már végig tudom bogarászni egyenként, kontextus szerint mérlegelve.

Köszönöm.

– Peyerk vita 2015. november 28., 08:35 (CET)

23 szakaszcím van (elvileg ugyanezt a szintaxist kell használni a Pywikiben is, tapasztalataim alapján AWB-ben nem), összesen 383. (Ezeknél regexp-keresést használtam, ami ugyan lassú, de ilyenre tökéletesen alkalmas --Tacsipacsi vita 2015. november 28., 13:30 (CET)

A szögletes zárójel semmilyen általam ismert reguláris nyelvjárásban nem jelent opcionális karaktert, de talán C3PO több millió nyelve között van ilyen is. Ez itt ekvivalens egy kötelező szóközzel. \s* és a? egy lehetséges jó megoldás a [ ] és [a] helyett. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:35 (CET)

Vigyázat! Belenéztem Tacsipacsi 383-asába (nem láttam az előbb, hogy te is ezeket a javításokat tetted a regexben), és vélhetőleg infoboxos hivatkozások tömkelegét láttam, amelyek egy meggondolatlan cserétől el fognak romlani! Pl. közigazgatás1címke = Állam | közigazgatás1link = Ausztrália (ország)#Közigazgatási felosztás | Tehát langsam spazieren! Vagy javítani kell az infoboxokban is, vagy betenni egy horgonyt a megváltozott szakaszcímek elé (ez cserével nem bonyolult, csak kérdés, meddig fog élni), de mindenképpen át kell nézni a bővebb találati listát, és gondolkodni cselekvés előtt. Előrelátó gondolkodásra vall, hogy a nem szakaszcímbeli találatokra is kerestél! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:44 (CET)

Ha a szakaszcímek aránya ennyire alacsony és a linkek miatt következményes is, akkor lehet hogy az egészet kézzel kéne csinálnom, nem? – Peyerk vita 2015. november 28., 18:39 (CET)

Szerintem nem, mert attól ugyanúgy elromlik. Inkább mindenhol kéne cserélni, nem korlátozva a szakaszcímekre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 19:24 (CET)

Lehet úgy is. Tudnátok csinálni egy allapot nekem, ahol az elvégzett módosításokat végignézhetem aztán, hogy azt a néhány esetet kiszűrjem, ahol mégis más szövegezés indokolt? Vagy az is elég lehet, ha tudom, melyik bot és mikor csinálta, az ő szerk.listáján megnézhetem. Jól sejtem? – Peyerk vita 2015. november 28., 20:44 (CET)

A második a jó válasz, de a botgazdának is illik figyelnie. Elolvastam a belinkelt megbeszélést, ott sincs szó szakaszcím szerinti korlátozásról. Tettem rá egy függősablont, mert most már két hétre csökkent az archiválás előtti idő, és azalatt nem biztos, hogy meg tudja oldani valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Akkor a cikkeket is ennek megfelelően kellene elnevezni és átnevezni? (pl. Oroszország közigazgatási felosztása) -- ato vita 2016. január 30., 22:19 (CET)

Batthyány József egyértelműsítése[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. augusztus 20., 13:54 (CEST)

Batthyány József -> Batthyány József (érsek) valószínűleg a linkek többségét kell javítani. Gyurika vita 2016. augusztus 13., 15:10 (CEST)

Baló József[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. augusztus 20., 13:45 (CEST)

Baló József -> Baló József (patológus). Děkuji vám. Gyurika vita 2016. augusztus 15., 12:28 (CEST)

Frissített kivétellista[szerkesztés]

Frissítettem a helyesírási javításoknál használt standard kivételszótárat. Talán valakinek hasznára lesz, aki még a replace.py-t használja szövegcserékhez, javításokhoz. Minden egyes javítócsomag kivételszótárába az 'include': BaseExceptions, sorral lehet felvenni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 18., 07:54 (CEST)

Baška[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. augusztus 24., 19:16 (CEST)

Kérnék egy cserét a Baška (Frýdek-místeki járás)-ról a Baška (Csehország)-ra! Előre is köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. augusztus 20., 17:20 (CEST)

A {{csehországi járás települései}}(?) sablon okozza az átirányításokat, csak nem tudom, hogy kéne javítani benne a linket. Esetleg @B.Zsolt: segít nekünk :-). Bencemac A Holtak Szószólója 2016. augusztus 20., 18:10 (CEST)

Légyszi használjátok a cikksablont, azért van ott a szerkesztőablak fölött! Tényleg megkönnyíti a munkát. Nem értem a problémát. Ha jól látom, Gaja átnevezett egy szócikket, és ezt kéne követni. Mi dolga ezzel a sablonnak? Nekem ez egy szimpla szövegcserének tűnik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 20., 18:28 (CEST)

Kukkants bele egy cikkbe és meglátod (a megye sablon tartalmazza a régi linket, ami viszont nem létezik). Bencemac A Holtak Szószólója 2016. augusztus 20., 18:34 (CEST)

Lehet, hogy egyszerűen nem frissült még valami. Látok egyébként egy sor más cikket hasonló címmel, azokat nem kell átnevezni? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 20., 18:48 (CEST)

Azokat nem bántanám. Mivel a Baska (egyértelműsítő lap) a többi hasonlót országnévvel hozta, ezért neveztem át. Ha esetleg a cseh településeknél van más megegyezés, elnézést, erről nem tudtam. Másrészről meg volt valami olyan is, hogy lehetőség szerint a legmagasabb közigazgatási egység felől megyünk a legkisebb felé, nem? Amennyiben nem jót csináltam, szóljatok, visszanevezem... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. augusztus 21., 00:27 (CEST)

@Gaja: Mint kiderült, cache-probléma. Annyit lehet tenni, hogy megnyitjuk és szerkesztés nélkül elmentjük a cikkeket. Bencemac A Holtak Szószólója 2016. augusztus 24., 19:16 (CEST)

Köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. augusztus 24., 20:10 (CEST)

Hozzáférés ideje[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCserélve „Elérve innen:”-re. Bencemac A Holtak Szószólója 2016. augusztus 28., 09:48 (CEST)

Ki kéne cserélni az összes "hozzáférés ideje: from" szöveget "Elérve innen:" vagy valami hasonló szövegre. Egy régebbi rossz csere okozta a hibát.– Bencoke vita 2016. augusztus 26., 23:55 (CEST)

Mutatsz egy példát? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 27., 07:21 (CEST)

Beírod a Wikipédia keresőjébe, hogy "hozzáférés ideje: from" és kiadja az összeset. Idézőjelek közt írd be, hogy pontos találatokat kapj. Nincs sok változtatnivaló, csak 30 darab nagyjából.– Bencoke vita 2016. augusztus 27., 13:10 (CEST)

Lipthay Sándor --> Lipthay Sándor (mérnök)[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. augusztus 28., 09:22 (CEST)

Egy rossz hivatkozást javítottam, nem tudom, van-e még olyan, ami az ügyvédre akarna mutatni, de a mérnökre volt/van hivatkozva. Gyurika vita 2016. augusztus 28., 08:17 (CEST)

Pozíciós térképek cseréje[szerkesztés]

Elérhető pár napja München pozíciós térképe is. Sok Münchennel kapcsolatos szócikkben viszont nemhogy Bajorország, hanem Németország van beírva a pozíciós térképhez. Ezeket lenne érdemes cserélni, némi regexszel megtámogatva. Ugyanúgy érdemes lenne a kategória:Bajorország települései kategória összes cikkéhez egy Bajorország térképet betenni. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 29., 17:45 (CEST)

Jó, de mit kell mire cserélni? Én sose foglalkoztam a pozíciós térképekkel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 29., 19:03 (CEST)

| pozíciós térkép = Németország -> | pozíciós térkép = München

és

| pozíciós térkép = Németország -> | pozíciós térkép = Bajorország

Ami nehézség benn, az az, hogy a kategóriák eléggé szövevényesek tudnak lenni, nem tudom pontosan milyen mélységben kellene a csere München esetében. Gondot jelentenek még az infoboxban a szóközök számai is. Precíz konfigurálás kellene hozzá. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 29., 22:30 (CEST)

A szóköz nem probléma, infoboxokban mindig minden lehetséges helyen figyelek rá, de hogy melyik cikkben legyen München... Ez némi előkészítést igényel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 30., 01:23 (CEST)