Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Átnevezett szerkesztők[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2015. április 20., 22:38 (CEST)

Sziasztok! Ma hajnalban véglegesítették az egységes bejelentkezést, ennek következtében mintegy 27 és fél ezer szerkesztőt neveztek át, a szerkesztőlapokat, vitalapokat, allapokat átirányítás nélkül átnevezve, ezekre rengeteg link mutathat. Ki tudja valaki javítani? --Tacsipacsi vita 2015. április 18., 10:38 (CEST)

Engem is átneveztek (saját kérésre) nemrég. Tudnátok javítani az én hivatkozásaimat is? Szerkesztő:Ákos9702 –› Szerkesztő:Ákos97 és Szerkesztővita:Ákos9702 –› Szerkesztővita:Ákos97. Nagyon köszönöm! --Ákos97 почта 2015. április 21., 19:48 (CEST)

Te még a jobbik kategóriába tartozol, mert pl. Szerkesztő:Pasztilla (Szerkesztő:Pasztilla~huwiki) esetében még zöld link se maradt. --Tacsipacsi vita 2015. április 21., 21:05 (CEST)

Valakinek van ötlete, hogy hogy lehetne legalább felmérni, hogy hol kell javítani (valószínűleg tíznél több szerkesztő nem érintett komolyabban)? --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 4., 12:56 (CEST)

Alapvetően az általad adott linken. Jó lett volna, ha készítenek egy külön listát, de lehet, hogy készítettek is, tehát ezt kéne megtudni azoktól, akik csinálták. Hátha van emészthető alakú. Ha nem, akkor innen lehet API-hívásokkal (lekérdezéssel vagy bottal) kigyűjteni. Ráadásul még olyan finomságokra is ügyelni kell, amibe csak így találomra kattintva beleszaladtam (a user átnevezte a saját szerklapját...).

Viszont ha tényleg kevés számú szerkesztővel kell érdemben foglalkozni, akkor őket akár fel is lehet itt sorolni, ahogy előkerülnek, és külön javítani, nem törődve a többi 27 ezerrel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 4., 13:17 (CEST)

Protokollcsere #2[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben2015. augusztus 29., 11:12 (CEST)

Megkérnék egy botgazdát, hogy mint az előző alkalommal, cserélje a következő nagy számban előforduló linkeket biztonságos https-re:

 • http://books.google.
 • http://www.youtube.
 • http://web.archive.org
 • http://www.microsoft.
 • http://hu.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://de.wikipedia.org
 • http://www.myspace.
 • http://www.flickr.

Előre is köszönöm! Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 17., 15:27 (CEST)

A 1990-es[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. szeptember 24., 21:40 (CEST)

Kedves Botgazdák!

@Radírpók több szócikkben helyesen javította az "a 1990-es" kapcsolatban a névelőt. Ennek hatására rákerestem, százas nagyságrendben van még, akárcsak 100 feletti "a 1980-as", és gondolom ugyanígy lefelé (még találomra: "a 1890-es" is öt). Ilyen mennyiség esetén a botos javításotokat kérném. Köszönet! – Tudor987 vita 2015. augusztus 27., 20:58 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ez nem valami elbaltázott botos javítás eredménye? (a 90-es évek --> a 1990-es évek) --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 28., 07:20 (CEST)

Hajnali kettőkor már bennem is fölmerült ez a gyanú. De most már mindegy, megpróbálom amennyire lehet "visszabaltázni". :-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 28., 08:42 (CEST)
Persze, hogy mindegy, csak látva a mennyiséget a figyelőlistámon, ez jutott eszembe. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 28., 08:54 (CEST)
Ja, aki a botszerkesztéseket is beengedi a figyelőlistájára, az igazi mazochista! ;-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 28., 18:32 (CEST)
Nem, a mazochista a wikidatás változtatásokat is beengedi ;-) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 28., 18:40 (CEST)
:-) Közben persze rájöttem, hogy a bot részben feladta a harcot, így mintegy száz cikket kézzel javítottam, úgyhogy nem csak neked kellett mazochistának lenned ahhoz, hogy sok javítás jelenjen meg a figyelőlistádon. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 28., 20:15 (CEST)

Na, a 20. századdal készen vagyok, talán az 1800-as éveknek még nekiállok, de nem most. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 29., 00:09 (CEST)

19. század (vissza 1800-ig) megvan. AkelaBot vita 2015. augusztus 29., 12:54 (CEST)

Köszönöm az eddigi munkát, bottal könnyebb, ám eszerint azzal sem sima. Azonban pl. "a 1890-es", "a 1880-as" stb. találatok továbbra is vannak. További rossz hír, hogy a kerek tízeseken kívül nagy számban vannak nem kerek évszámos hibák, pl. "a 1999-es", "a 1981-es" stb. is. --Tudor987 vita 2015. augusztus 31., 00:59 (CEST)
Igen, láttam ilyeneket én is. Alighanem elrontani könnyebb volt, mint javítani, úgyhogy aki ilyet talál, annak csak azt tudom mondani, hogy „Szerkessz bátran!:-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 31., 01:39 (CEST)

Ki kéne guberálni a laptörténetekből, ki volt az elefánt a porcelánboltban. Már csak azért is, hogy tanuljon belőle. Fel kell deríteni, hányféle hiba van, hozzávenni azt is, ahol linkelve van, azaz [[ van a névelő és a szám között, és utána valószínűleg célszerű egy összetett reguláris kifejezést építeni rá. Sőt, még az is lehet, hogy egyszerűbb rögtön regexszel kezdeni, pontos kárfelmérés nélkül. Majd megnézem, hogy mit tehetek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 11:21 (CEST)

Próbaképpen beleástam három lap történetébe, az egyikben biztos, hogy humán szerkesztő írta így, a másik kettőnél ott hagytam abba a keresést, hogy biztosan 2007 előtt került bele a hiba. Akárki követte is el, nagyon sok évig ott volt mindegyik javítás nélkül, pedig rengetegen szerkesztették a lapokat. Talán valóban nem is bothibáról van szó, hanem egyszerűen gyenge magyartudásról. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 11:49 (CEST)

Még további hasonló rossz hír, hogy a 9-re végződő évszámokhoz sokszor "-tól" kapcsolódik "-től" helyett: az "1989-tól" 23-szor fordul elő, az "1979-tól" 53-szor, stb.– Radírpók vita 2015. szeptember 1., 18:46 (CEST)

Ez sajnos a létező összes számvégződés és többalakú toldalék párosításra igaz. Találomra beírtam a keresőbe, hogy "1973-ben", arra is van találat. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 1., 18:51 (CEST)

A hétvégén belekezdtem és az "F"-betűsök végéig jutottam az ezer és kétezer közötti években a következő regex kulccsal:

(\W[Aa])(\s+\[?\[?\s*?1\d{3}\]?\]?-[eaoö]s)

$1z$2

De minden egyes cserét ellenőrizni kell többek között az egyértelműsített linkek miatt. -- ato vita 2015. szeptember 1., 19:09 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ez a $-os megoldás zseniális, épp most akartam kérdezni, hogy van-e valami ilyen lehetőség, mert ezt eddig nem ismertem, mindenféle többszörös keresőkifejezésekkel operáltam. Kipróbáltam, amit itt leírtál elég is volt, hogy megértsem a lényegét. Köszönöm! – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 1., 19:30 (CEST)

Számok toldalékolására van kész javítócsomagom, azt nem érdemes most idekeverni. Szerkesztő:BinBot/munka/vegyes, ctrl f, vegyesjav2a. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 20:09 (CEST)

És egyébként le is futott egy hónappal ezelőtt. Úgy látom, éppen ez a tól/től csere nincs benne, majd a következő futtatás előtt beépítem, az nem gond. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 20:15 (CEST)

Ha jól látom, ez a regex nem kezeli, ha a linkben a függőleges vonal után van a találat. Érdemes egyébként dump alapján két menetben keresni, Pywikibothoz könnyen meg tudom adni a módszert, az AWB-vel nincs ilyen tapasztalatom. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 20:22 (CEST)

Ha megmutatod, hogy megy pywikivel, megmutatom hogy megy AWB-vel és a végén te is átpártolsz. :-) -- ato vita 2015. szeptember 1., 20:31 (CEST)

Tipikus esete a kötve hiszemnek. :-) Egyebek között azért is, mert a Pywikibe én írtam bele ezt a lehetőséget. Először ez mondod neki:

replace.py -xml:c:\Q\huwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 -"ns:0, 6, 10, 100" -always -fix:valami -save:valami.txt

Ez már a névterenkénti szűrést is elvégzi, a javításkor nem kell foglalkozni vele. Nálam egyébként van egy 1.bat, aminek a lényeges tartalma:

replace.py -xml:c:\Q\huwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 -"ns:0, 6, 10, 100" -always %1 %2 %3 %4 %5 %6 %7 %8

és ezzel a fenti parancs erre egyszerűsödik:

1 -fix:valami -save:valami.txt

Ha többször futsz neki, pl. közben jutott eszedbe még valami fejlesztés, a valami.txt-t bővíti, de ha save halyett savenew-t írsz, akkor lenullázza. A program a feladat bonyolultságától függően futhat fél órát, egy órát vagy egy napot. Két nap is volt már, de akkor nagyon sok minden volt a pakliban egyszerre, olyat ma már nem csinálok. Azalatt én a fejemet és a gépemet is másra használom. Amíg volt toolserverem, néha ott futtattam a hosszabbakat, hogy kikapcsolhassam a saját gépet. A második menetben

replace.py -fix:valami -file:valami.txt

A valami.txt Notepad++-ban meg van nyitva, és ha mondjuk végigmentem 1-2-300 cikken, és elfáradtam, akkor azokat törlöm, és így legközelebb ugyanez a parancs onnan folytatja, ahol abbahagytam (felfelé nyíl, enter). Sokszor a kereséshez nagyobb csomagot használok, a javításnál viszont felváltva kikommentezem a sorokat, mert egyes típusokon gyorsabban végig lehet menni, kevesebb konfliktussal. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 20:51 (CEST)

Fordítva is sok hiba van, ezen a listán lefelé haladva egyre több:

Visszafogottan azt tudom mondani, hogy elképesztő. Hogy valakinek rossz a helyesírása, az is nagy baj, de hogy ekkora értelmetlenségeket ír... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 21:53 (CEST)

Bináris javaslatára a fenti egy általánosabb helyett négy, részletesebb regex keresőmaszk, ami a "H"-sok végéig jól működött:
(\W[Aa])(\s+1\d{3}-[eaoö]s)
(\W[Aa])(\s+\[\[\s*?1\d{3}\]\]-[eaoö]s)
(\W[Aa])(\s+\[\[\s*?1\d{3}-[eaoö]s[^\|\]]+\]\])
(\W[Aa])(\s+\[\[[^\|\]]+\|\s*?1\d{3}\]?\]?-[eaoö]s)

Az AWB Database Scannerében az a jó, hogy a névtér fül alatt egy kattintás a főnévtér kiválasztása és (ugyan 20 percig is eltart, de) egy kereséssel megtalálja a fenti kulcsokhoz tartozó találatokat, ha függőleges vonallal vagy "pipe"-val elválasztva adod meg a keresendő text mezőben:

(\W[Aa])(\s+1\d{3}-[eaoö]s)|(\W[Aa])(\s+\[\[\s*?1\d{3}\]\]-[eaoö]s)|(\W[Aa])(\s+\[\[\s*?1\d{3}-[eaoö]s[^\|\]]+\]\])|(\W[Aa])(\s+\[\[[^\|\]]+\|\s*?1\d{3}\]?\]?-[eaoö]s)

Próbáld ki Bin, és el is fogod a pywikit felejteni. ;-) -- ato vita 2015. szeptember 1., 23:25 (CEST)

Ezért nem érdemes évszámokra korlátozni a keresést :-( Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 07:56 (CEST)

Miért kéne elfelejteni egy jól működő, komplex, rugalmas, nyílt forráskódú, aktív közösség által fejlesztett, jól dokumentált rendszert, aminek több elemét már a saját képemre szabtam? Amelyikben nem függőleges vonallal, hanem rendezetten, áttekinthetően, kommentelve adhatok meg több keresőkifejezést, és ezért gyorsabban tudom kikommentezni is őket? És mellesleg az egyszer eltárolt feladatokat akár beszédes névvel ellátva pillanatok alatt tudom újra elővenni parancssorból? És egyet sem kell kattintanom a névtérválasztáshoz, mert csak begépelem az "1" karaktert, és abban már benne van? Ahol egy találatot nem csak reguláris kifejezéssel, hanem komplett függvénnyel is tudok cserélni? Talán érdemes lenne máshol összehasonlítani őket. Próbáltam már az AWB-t is, egyszer egy konkrét feladatra jobb volt. Természetesen a Pywikibot is egy kereséssel talál meg több regexpárhoz tartozó oldalakat, sőt az újabb verzióval akár több komplex javítócsomagot is lehet egyben futtatni. A fenti linkre kattintva ez világosan látható is. Hogy mennyire érdemes ezt csinálni, és mikor jön el az, hogy a több keresőkifejezés elkezdi ütni egymást, és lassítja a munkát, az tapasztalás kérdése, erről nagyon sokat írtam már. Én is elkezdtem az este fejleszteni egy kicsit a keresést, szerintem egyáltalán nem érdemes évszámokra és pláne toldalékolt évszámokra korlátozni a dolgot. Nem az 1990-es évekkel van itt a probléma, hanem az 1990-nel. Habár valószínű, hogy ilyen leszűkítéssel kevesebb hamis találatot kapunk, de ugyanakkor kevesebb javítandót is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 06:31 (CEST)

Off: Egyébként általában az a véleményem a túlzott interaktivitásról (ahogy megnéztem a belinkelt képet), hogy a kezdőket segíti, de a profikat inkább akadályozza. A Wikipédiában is kizárólag a klasszikus forrásszerkesztőt használom (kivéve a tömeges cseréket). Ha külön mezőben kell megadni a link szövegét meg a tárgyát, akkor úgy érzem, hogy valaki direkt pazarolja az időmet. Nekem egy ennél fejlettebb eszközöm van, a Notepad++, ahol pillanatok alatt állítok össze csomagokat kereséssel, cserével, kivételekkel, már nyomom is a ctrl s-t, csak a tartalmi fejlesztés idő. Egyebek között kapásból ott van a sok munkával kifejlesztett állandó kivételkészletem is. Bolond lennék elfelejteni! :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 06:42 (CEST)

A fenti négysorosban a \s*? nem elírás? Vagy *, vagy ?. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 08:30 (CEST)

Elvileg a \s*? ugyanaz, mint a \s*, gyakorlatilag pedig nem egészen. Lásd a en:Wikipedia:AutoWikiBrowser/Regular expression#Greed and quantifiers oldalon a .*?-es részt és alatta a "Regular expression examples" szakaszt. Aztán lehet, hogy mégis ugyanaz. :-) -- ato vita 2015. szeptember 2., 09:20 (CEST)
Sorry, nem figyeltem, ezt én néztem el. Tényleg nem ugyanaz. Néha már összeakad a szemem ettől a sok karaktertől. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 09:32 (CEST)

A helyzet sokkal rosszabb, mint bárki hitte volna. Elég sok kísérletezéssel sikerült elkészíteni azt a regexet, ami még csak az egyjegyű(!) számok névelőjét javítja, és elképesztően sok a találat. Most már könnyebben hozzá fogom tenni a többit is, és biztosan több botgazda együttműködésére lesz szükség ennek a romhalmaznak az eltakarításához. Nem is értem, magyar emberek hogy képesek ilyeneket leírni ekkora mennyiségben. Szerintem az egész szerencsétlenségnek a végére csak a töredéke bizonyul majd "a 1990-es évek" típusúnak.

      # Egyjegyű számok
      (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[15][^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1z\2'),
      (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])z(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[02346789][^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1\2'),

Ahogy a fenti példákat látom, az AWB az ur'valami' képletből a valami-t hasznosítja, illetve a \1 helyett $1-et vár cserénél. Remélem, a feltételes kifejezést ugyanúgy értelmezi. Próbáljátok ki. A végleges változatnál a forrásban is benne lesz a figyelmeztetés, hogy a fordított iránynál (itt a 2. sor) nagyon kell vigyázni, mert az az lehet névmás is, de ez ritkább. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 16:51 (CEST)

Csináltam 70 próbaszerkesztést, egyelőre csak egyjegyű számokkal, természetesen máris volt közöttük két nyelvészeti cikk, és természetesen volt közöttük kiemelt cikk, ahogy szokott. És ezek majdnem mind 2005 vége előtt keletkezett cikkek, vagyis elenyésző töredéke a cikknévtérnek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 17:49 (CEST)

Teljes javítás[forrásszöveg szerkesztése]

Elkészült a véglegesnek szánt javítókészlet. A lényege itt látható, összesen hat sorban:

      # Nagyon kell figyelni az az-->a irányú javításoknál, mert itt az az lehet névmás is!
      # No meg lehetnek nem tízes számrendszerben írt számok, amiket nem olvasunk össze.
      # Fordított irányban (a-->az) idegen nyelvű szövegeknél szokott hibázni, és még egy-két ritka esetben,
      # ha a belső hivatkozásban a | előtt szám van, utána meg nem.
      # Előfordult valami ókori forrásjegyzékben is, Arisztotelésznél és Empedoklésznél volt ilyen hiba.
      
      # Egyjegyű, négyjegyű, hétjegyű, tízjegyű... számok (vicces ritmika)
      (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[15](\d{3})*[^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1z\2'),
      (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])z(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[02346789](\d{3})*[^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1\2'),
      # Két- és háromjegyű, öt- és hatjegyű, 3n-1 és 3n jegyű számok
      (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?5\d{1,2}(\d{3})*[^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1z\2'),
      (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])z(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[012346789]\d{1,2}(\d{3})*[^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1\2'),
      # Időszámítás előtti és szerinti évszámok
      (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[Ii]\.\s?(e|sz)\.?\s?[\dIVX](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1z\2'),
      (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])z(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?Kr\.\s?[eu]\.?\s?[\dIVX](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1\2'),

AWB-ben a fentiek szerint használható. A teljes javítókészlet az eddig gyűjtött kivételekkel és a leírással, Pywikibe másolható formában itt van: Szerkesztő:BinBot/munka/névelő#Számok és évszámok névelője. Figyelmesen, folyamatos ellenőrzéssel lehet javítani, a megjegyzések alapján, de keveset fog hibázni, egészen jó hatásfokkal működik.

Csak az „a i. e.”, „a i. sz.” típusú hibákból túlzás nélkül több ezer lesz (még akár szakaszcímben is. Szintén rengeteg „az Kr. e.” típusú van. Ez a példa mutatja, hogy a regex a linkben a vonal után is megtalálja.

Kérem a segítségeteket, ekkora mennyiséget csak közös munkával lehet leküzdeni, és később is folyamatosan ismételni kell a javítást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 00:00 (CEST)

Kigyűjtöttem az éjjel 3704 érintett szócikket ide: Szerkesztő:BinBot/try. Keresni már nem kell, ezen a listán kell kézi ellenőrzéssel végighaladni a fenti kifejezésekkel. A magam részéről a Pywikiben a -saveexc paraméterrel csinálom, hogy ha n helyett x-et nyomok, akkor ne csak átugorja a fals találatot, hanem a kivétellistára is felvegye, így legközelebb már nem fog előjönni. Az átnézett részeket egyszerűen törölni lehet. A szövegbe rejtve minden 100. cím után van egy számozott vonal, hogy könnyebb legyen szerkesztési nézetben is megtalálni a törlés helyét. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 07:19 (CEST)

Még egy kellemetlen tapasztalat: habár a javítás önmagában gyors lenne, sajnos nagyon belassítják az efféle duplán értelmetlen szövegek, mint „végül a 1799-ben a Bonaparte tábornok Első Konzuli kinevezésével véget ér”, „A 1871-ben az eredetileg önálló Lukafa kisközséggel egyesült.”, „majd a 1970-től 1971-ig a Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke volt”. Ezeknél a felajánlott javítás helyett törölni kell a hibás és értelmetlen névelőt. El vagyok képedve, milyen tömegben fordulnak elő az ilyen barkácsmunkák, amelyek sajnos szintaktikai elemzéssel nem szűrhetők ki, szemantikus reguláris kifejezéseket meg azért nem fogok építeni, ahhoz rövid az élet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 13:25 (CEST)

3600-tól fölfelé megcsináltam, hasonló tapasztalatokkal. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 3., 13:51 (CEST)
@Puskás Zoli: A te kódodon még kicsit csiszolni kell. -- ato vita 2015. szeptember 3., 14:00 (CEST)
Illetve, helyesen javítottad a szöveget a bot után. Bocs. -- ato vita 2015. szeptember 3., 14:04 (CEST)
Majd átfutom még a javításokat, hogy lássam pontosan mit műveltem. 80 cikkben volt módosítás, 24-et vagy magától, vagy utasításra átugrott. Ez már egy elég jó minta a tapasztalatok összegzéséhez. A regexen nem változtattam, csak átemeltem az AWB-be. Ha találtok hibát, mindenképpen szóljatok! – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 3., 15:06 (CEST)

Magától nem nagyon ugorhatja át, ha pont ugyanaz a regex, mert elég friss a kigyűjtés. Kíváncsi lennék az arányra. Azt láttam, hogy kb. 3 sablont töröltek közben átnevezés miatt. A gyűjtés a szócikkeken kívül kiterjed a képleírásokra, portálokra és sablonokra is, az utóbbiaknál mérlegelni kell persze, de nem érdemes mondjuk AWB kapcsolóval tovább szűkíteni névterek szerint. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 15:59 (CEST)

Ezeket ugrotta át (lefuttattam rajtuk ismét, az eredmény változatlan):

 1. Izlandi irodalom (A vége felé lenne a javítandó „Az 19. századi izlandi irodalom”.)
 2. PowerPC 600 (Ezt át nem bogarászom! :-))
 3. Zalalövői völgyhíd (Rögtön a bevezetőben „az 86-os főút”.)
 4. Ramón Folc de Cardona (Származása, ősei szakasz végén „az 16–17. század folyamán”.)
 5. Nagios (NSClient++ szakasz második mondatában „NSClient++ az 12489-es TCP porton figyel”.)
 6. Mercia (Kétszer átfutottam, nem találom.) Az 853-ban trónra került... -- ato vita 2015. szeptember 3., 21:55 (CEST)
 7. Joánisz Malokínisz (A második bekezdésben „az 100 méteres gyorsúszásban”.)
 8. Szpirídon Hazápisz (A második bekezdésben „az 100 méteres gyorsúszásban”.)
 9. Dimítriosz Drívasz (A második bekezdésben „az 100 méteres gyorsúszásban”.)
 10. Vinalon (A Története szakasz első mondatában „Japánban az 147958-as szabadalomszám alatt”.)
 11. Rajna–Rhône-csatorna (A bekezdés végén „Az 19. százád végén”.)
 12. West Yorkshire (A Gazdaság szakasz második bekezdésének elején „az 19. században az ipar jelentősen fellendült”.)

Puskás Zoli vita 2015. szeptember 3., 17:36 (CEST)

Én is bekopi-pészteltem a hat aposztrófok közti sort értelem szerűen a /1/2-t $1$2-re cserélve az AWB-be. Első ránézésre a fentieket is megtalálja. Ha lesz egy kis szabadidőm hétvégén, mind meglesz. Nem csalódtam benned, Bin. :)
@Puskás Zoli: szerintem valamit kihagytál a # Két- és háromjegyű második sorából vagy egy pipát a regex mellől vagy egy $1$2-$1z$2 összekeverés lesz. -- ato vita 2015. szeptember 3., 21:55 (CEST)
@Ato 01, Bináris: Ato, köszönöm! Valóban, annak a sornak az elejéről eltűnt a / jel a másoláskor. Javítottam a fentieket is, így már gond nélkül megtalálta mindet. Sajnos nekem ez a kód már túl bonyolult, nem tudom megfejteni, elveszek a kérdőjelek tengerében. Mondjuk sokat segítene egy magyar nyelvű leírás a regexről, mert hiába tanultam a php-t például angol nyelvű leírásokból, ez nem megy. De egyelőre megvagyok nélküle, ellenőrzés mellett futtatni így is tudom, szabadjára meg úgysem engedem. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 3., 22:58 (CEST)

Zoli, szerintem ne ezen akard megérteni a regexeket, mert ez még nekem is bonyolult. :-) Olyan új technikát használtam benne, amit eddig nem. A Google egyébként hoz azért magyar nyelvű leírásokat is. A Szerkesztő:BinBot/munka/helyes oldalon és a Kategória:Egyedi fejlesztésű javítócsomagokban többféle javítócsomagot találsz, és azok között ennél sokkal egyszerűbbeket is, amik tanulásra, kísérletezésre alkalmasabbak. Mindaddig, amíg nem hagyod jóvá a változtatásokat, lehet kísérletezni is átírásokkal. Én csináltam magamnak egy tesztoldalt, a user:BinBot/semmit, ahol szándékosan mindenféle hibák vannak összehordva a fejlesztési tesztekhez. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 23:27 (CEST)

Jaaaaaaa, az fel sem merült bennem, hogy ezt a kódot megfejtsem! Vigyor Az alapokról való továbblépésnél akadtak gondjaim, de akkor majd belekukkantok az általad javasolt oldalakba. Köszi! – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 4., 00:27 (CEST)

Bináris listáján végigmentünk, de még egyszer lefuttattam az én kulcsommal is ("a 1000-es" és "a 1999-es" évek közötti halmazon) a keresést és maradt még 20-30 javítani való. Tehát lehet még 1-2 kimaradt cikk. Aki gondolja, rákereshet még egyszer de addig is megelőlegezem a megoldva sablon. -- ato vita 2015. szeptember 24., 21:40 (CEST)

Köszönöm mindenki munkáját, aki részt vett ebben a széleskörűvé vált projektben! Ugyanakkor nem akarok ünneprontó lenni, de találomra teszteltem az "a 1999-es", "a 1998-as", "a 1997-es" stb. szókapcsolatokat, és mindből van 5-6, tehát még jelentős számban csúszhattak át szócikkek a rostán. Ezekkel lehet valamit kezdeni bottal? – Tudor987 vita 2015. szeptember 26., 17:12 (CEST)

Az én szúrópróbámra csak friss szerkesztések akadtak fent. A következő dumpból minden esetre többet fogunk megtudni. -- ato vita 2015. szeptember 27., 21:33 (CEST)

Most találtam én is még pár régit. A fenti regex kulcsaimat kiegészítettem a számok előtti aposztrófokkal:

(\W[Aa])(\s+'*1\d{3}-[eaoö]s)
(\W[Aa])(\s+'*\[\[\s*?1\d{3}\]\]-[eaoö]s)
(\W[Aa])(\s+'*\[\[\s*?1\d{3}-[eaoö]s[^\|\]]+\]\])
(\W[Aa])(\s+'*\[\[[^\|\]]+\|\s*?1\d{3}\]?\]?-[eaoö]s)

-- ato vita 2015. szeptember 27., 23:58 (CEST)

Magyar adatok a Wikidatán[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Egyszer korábban már felvetettem, de egy válasz sem jött rá, hátha most több szerencsém lesz!

A botos cikkírást is és az infoboxok megfelelő kitöltését is segíti az, ha minél több adatot tartalmaz a szócikk wikidata-lapja. Magamból kiindulva, én is olyan témákban próbálkoztam, ami sok adatot tartalmazott. Bizonyára más Wikiknek is eszébe juthatott az, ami nekünk, hogy az adatokat a Wikidatából jelenítsék meg. Így ha a következtetésem helyes, azzal tudnánk más wikiket (magyar témájú) cikkírásra ösztönözni, ha a magyar wiki adatai is fel lennének töltve a Wikidatára.

Legegyszerűbb a képek feltöltése lenne, minden eszköz és tapasztalat adott ahhoz, hogy akár az összes infoboxba beillesztett kép fájlnevét feltölthessük a Wikidatára. Aztán pedig sorban minden mást, ami még fontos lehet.

Mivel a feladat eléggé hosszadalmas, ezért fordulok hozzátok. Kellene hozzá ugyanis friss dump, egy AWB és egy gép, mely akár órákig (napokig?) is el tudja rágcsálni a bytokat.

Láttok benne fantáziát? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 28., 23:06 (CEST)

@B.Zsolt: Ha kész a koncepció, TurkászBot-ot és az infrastruktúrát (szélessávú internetkapcsolatot és egy i7-es gépet) tudok biztosítani. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 29., 11:30 (CEST)
AWB-t, netet és vasat PZoliBotnak tudok biztosítani, dumpot még nem használtam, de tudom mi az, és szerintem meg tudok birkózni a feladattal. Amit nem tudok az az, hogy a Wikidatán ehhez kell e neki külön (bot)jogosultságot kérni vagy sem. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 29., 11:59 (CEST)

Ez szuper! Én mindennemű technikai támogatást tudok nyújtani, nekem egyedül a szélessáv hiányzik. Szerintem kezdjük a képekkel, már mutatom is a nulladik lépést:

Ezen a linken találhattok két AWB modult. Úgy kellene módosítani, hogy bármely infoboxszal működjön, ne csak azzal, ami az első sorban meg van adva. Majd az AWB-vel a dumpból ki kell gyűjteni az összes olyan lap címét, amiben szerepel az infobox. Ezen a listán végigmenve a kép paraméterek tartalmát a szócikk címével együtt fájlba kell írni (ide kell a modul). Aztán a fájlt át kell alakítani az alábbi módon: szócikk címe + tab + P18 + tab "fájlnév". A profik akár már a modullal is ebbe a formába állíthatják elő a kimeneti fájlt. Majd ennek a fájlnak a tartalmát be kell illeszteni ide. Fontos, ide is külön be kell jelentkezni, de nem kell hozzá botjog se. Majd katt a Do it gombra és mehet!


Aggódni nem kell, csak commonsos képet fog hozzáadni, ahol nincs kép, vagy nem commonsos, azt átugorja szó nélkül. Ha már van kép, hozzáad még egyet, ha ugyanaz van ott, azt is átugorja. Elrontani sem lehet.


Következő lépésben ugyanezt meg kellene csinálni más nyelvű wikipédiákkal is. A románnak most például @Hkoala: biztosan nagyon örülne!

Ha valami nem tiszta, kérdezzetek bátran! – B.Zsolt vita 2015. augusztus 29., 12:15 (CEST)

@B.Zsolt: Megtennéd, hogy leírod a folyamat fázisait lépésről lépésre? Ha elindítom a programot, be kell lépnem a botfiókommal (mellesleg nem enged)? Sajnos még nagyon kezdő vagyok. :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 29., 13:52 (CEST)
Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)
 1. Letöltöd és elindítod a programot.
 2. A jobb alsó sarokban először a wikinévre (ha jól tudom, alapértelmezetten en.wikipedia) kattintva kiválasztod a megfelelő wikit.
 3. Mellette a piros hátterű User: feliratra kattintva bejelentkezel. Kötelező bejelentkezni, de teljesen mindegy, hogy milyen fiókkal (tehát nem botgazdák is csinálhatják), az AWB nem fog szerkeszteni (későbbi használat érdekében praktikus botfiókkal, ha van).
 4. A Tools/Make module menüpontot választva betöltöd a modult:
  1. Kipipálod az „Enabled” opciót,
  2. Beilleszted a Wikipédia:AutoWikiBrowser modulok lapról a megfelelő példát,
  3. Módosítod az első sorban az infobox nevét (Infobox neve helyett pl. Település infobox) és a kimeneti fájl nevét (C:/az/eleresi/ut/fajlnev.txt-ről az általad preferált helyre),
  4. Megnyomod a Make module gombot,
  5. Bezárod az ablakot.
 5. Előkészíted a szócikkek listáját a bal oldali Make list ablaktáblában:
  1. A Source mezőben kiválasztod a What transcludes page opciót,
  2. Az alatta lévő szövegmezőbe beilleszted az infobox teljes nevét (pl. Sablon:Település infobox).
  3. Megnyomod a Make list gombot.
 6. Lefuttatod a kigyűjtést középső ablaktábla Start fülén lévő Start gombbal.
 7. A QuickStatementsbe beilleszted a kapott fájl tartalmát (ha a nagy szövegmező alatt azt írja, hogy be kell jelentkezned előbb, akkor tedd meg).
 8. Learatod a babérokat. :-)
Ja, és dump nem feltétlenül szükséges, nekem működött az élő wikit használva is (ehhez emlékeim szerint nem kell plusz beállítás). --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 29., 15:30 (CEST)
@Tacsipacsi: Köszönöm a részletes leírást! Eljutottam a végéig, de „ERROR (set_string) : Bad API response[1]” hibaüzenettel leállt hiányzó jogra hivatkozva. Hol kérhetek megfelelő jogosultságot, illetve azt magamnak vagy TurkászBot-nak igényeljem? Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 29., 17:43 (CEST)
@Bencemac: Rákattintottál a WiDaR linkre a szövegmező alatt? --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 29., 19:39 (CEST)
@Tacsipacsi: Igen, ami a következő szöveghez vezetett: „This is a tool that is used by other tools; it does not have an interface of its own. It can perform batch edits on WikiData under your user name using OAuth. You have not authorized Widar to perform edits on Wikidata on your behalf. Authorize WiDaR now.” A következő linkre kattintva ez ugrott föl: „Hi TurkászBot, In order to complete your request, Widar needs permission to perform the following actions on your behalf on www.wikidata.org: Perform high volume activity (High-volume editing), Interact with pages (Edit existing pages; Make changes to pages), Perform administrative actions (Rollback changes to pages; Delete pages, revisions, and log entries)”. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 30., 09:25 (CEST)
@Bencemac: És ott van elvileg egy Allow gomb. Megpróbáltál rákattintani? --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 30., 21:20 (CEST)
@Tacsipacsi, B.Zsolt: Működik! A probléma elhárult, mikor a rendes fiókommal léptem be. Jelenleg a {{Település infobox}}(?) fut. Tudnátok majd adni egy listát, hogy miszerint haladjak? Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 31., 18:33 (CEST)
Az én felvetésem az lett volna, hogy egy általános modult futtassunk le, amely minden infoboxot ismer, pont azért, hogy ne kelljen egyesével futtatgatni. De ha egyesével csinálod, akkor javaslom ezt a listát: Szerkesztő:B.Zsolt/Mit tartalmaz a magyar Wikipédia? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 31., 22:02 (CEST)

Még a Wikipédia:QuickStatements ide kapcsolódna.

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: a képek nevében az aláhúzás karaktert szóközre kell a művelet előtt cserélni, mert jobb esetben többlet botmunkát okoztok, rosszabb esetben kétszer kerül be ugyanaz a kép ugyanabba az adattáblába. Okuljatok a többek között itt ejtett hibámból: Racalmuto (Q432337) -- ato vita 2015. augusztus 29., 14:47 (CEST)

Köszönöm a figyelmeztetést, beépítettem a modulba más hasznos dolgokkal együtt (a lényegi változás annyi, hogy beszúrja forrásnak, hogy importálva innen: magyar Wikipédia – ez segíti a visszakereshetőséget, vagy meghatározni, hogy honnan jön, ha valami rossz; emellett pár apró javítás került bele). Ennek köszönhetően a szövegfájl a generálás után semmilyen további feldolgozásra nem szorul (@B.Zsolt: ajánlom neked is figyelmedbe). --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 29., 16:26 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Mennyivel bonyolultabb egy Pywikibot-szkript futtatása? – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 29., 16:12 (CEST)

Köszönöm mindenkinek, aki foglalkozik ezzel! Lehetséges lenne nem csak egy konkrét infoboxhoz, hanem a teljes wikihez megfelelő modult írni? Infoboxonként én is tudnám futtatni, párat már én is feltöltöttem (vasúti jármű infobox...) --B.Zsolt vita 2015. augusztus 29., 22:53 (CEST)

Én biztos nem fogok. Fogalmam sincs, hogy kell valódi regexpet írni C#-ban, de máris nem szeretem a nyelvet, pedig ma kezdtem el használni. --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 29., 23:23 (CEST)
Az AWB modulok lapon szereplő új példakód a magyar településekhez biztosan helyes? az infobox neve helyett nem település infobox kellene? Ha csak sima infobox szerepelne ott, akkor nem működne mindenféle infoboxhoz? – B.Zsolt vita 2015. augusztus 30., 22:33 (CEST)
Lásd fenti 4.3 pont. Én nem tudom, hogy a kigyűjtő éppen mit akar kigyűjteni. Lefuttattam sima infobox-szal, és 25 000 lapból az első ezerötszáznál egyetlen képet se talált (még fut a további 23 500, ha mégis lesz eredmény, majd írok). Mint írtam, ez nem valódi regexp, szó szerinti (teljes) egyezést keres. --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 30., 22:55 (CEST)
Tettem egy próbát, hogy több infoboxra is jó legyen. – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 31., 02:56 (CEST)

{{Település infobox}}(?), {{Videojáték infobox}}(?) kész. De ez normális? Közben már más is észrevett egy másikat. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 31., 19:13 (CEST)

Mégsem csak commonsos képeket enged hozzáadni. -- ato vita 2015. augusztus 31., 22:49 (CEST)
Ajjaj, pedig kézzel csak olyat lehet... Mindig van valami, ami megakadályozza, hogy bármit is megvalósítsunk... --B.Zsolt vita 2015. szeptember 1., 11:34 (CEST)
@B.Zsolt: Most mi legyen? Folytassuk a talán legtöbb Commons-os képpel rendelkező sablonnal, a {{Magyar település infobox}}(?)-val? Bencemac A Holtak Szószólója 2015. szeptember 2., 20:10 (CEST)

Képek helyett még ott vannak a weboldalak, vagy tudom még javasolni azokat a Wikipédiákat, ahol csak a commonsos képek a megengedettek. Ilyen biztosan a holland Wiki. Némileg több munkával járna, de meg lehetne nézni a magyar személyek születési és halálozási dátumait is. --B.Zsolt vita 2015. szeptember 2., 22:25 (CEST)

@B.Zsolt: Átírnád a modult, hogy a weboldalakat keresse az infoboxokban? Akkor én nekiállnék, remélem ott nem találok újabb problémát. De ha van más ötleted, szólj és szívesen segítek! Bencemac A Holtak Szószólója 2015. szeptember 4., 17:55 (CEST)

Hopp, erről meg is feledkeztem! Annyit fűznék még a képekhez, hogy a svéd, lengyel, holland Wikik csak commonsos képeket használnak, azokból bármennyi képet ki lehet másolgatni! --B.Zsolt vita 2015. szeptember 15., 22:53 (CEST)

Lepus egyértelműsítés[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. szeptember 24., 22:06 (CEST)

Egyértelműsítés miatt javítani kellene a Lepusra mutató hivatkozásokat. A településre mutató linkeket kézzel javítottam, a maradék valószínűleg az állatnem. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 30., 11:07 (CEST)

A Kategória:Élő személyek feltöltése[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsurla vita 2015. szeptember 16., 14:01 (CEST)

A Kategória:Élő személyek feltöltésével kapcsolatban van kérdésem. A Kategória:Élő személyek életrajzai kategória felhasználható-e egy automatikus feltöltéshez? Ebben a kategóriában a vitalapok szerepelnek és ezek szócikk lapjára kellene elhelyezni a fenti kategóriát. Ha ez az út járható, akkor további feltételeken is érdemes gondolkodni (pl. a szócikkben van-e XXXX-ben elhunyt személyek kategória). Csurla vita 2015. augusztus 30., 21:49 (CEST)

Van egy másik lehetőség. Ezt talán járhatóbb út. A Kategória:1900-ban született személyek-től a Kategória:1997-ben született személyek-ig kategóriákban szereplő szócikk közül azokba kell beírni az Élő személyek kategóriát, amelyben nem szerepel halálozási éves kategória (pl. Kategória:1978-ban elhunyt személyek, stb). Az 1900-astól az 1930-as évekig lévő szócikket érdemesebb egy allapra kiírni és kézzel beírni kategóriát ez alapján, mert lehet, hogy az illető már nem él csak bizonytalan információk vannak. A többibe mehetne automatiksan (1930 és 1997 között). 1998 után és egy születési kategóriákra már kész a feltöltés. - Csurla vita 2015. szeptember 1., 23:03 (CEST)

Értelmszerűen, ahol már szerepel az Élő személyek kategória az nem kell a listára illetve nem kell beszúrni. - Csurla vita 2015. szeptember 1., 23:25 (CEST)

Jó lenne minél előbb a botos megoldást beüzemelni, esetleg botflaggel ellátni a terítésben részt venni óhajtókat, mert a tegnap esti akciójukkal sikeresen „eldugították” az FV-t és – felteszem – néhányunk figyelőlistáját is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. szeptember 3., 00:19 (CEST)

Csináltam egy mintát, hogy milyen táblázatot lehetne csinálni a születési évek kategóriák alapján évenként (1990 és 2015 között). - Csurla vita 2015. szeptember 4., 19:04 (CEST)

A botos javítást elkezdtem. - Csurla vita 2015. szeptember 8., 18:20 (CEST)

A feltöltés megtörtént. A részleteket a közel jövőben leírom majd a kocsmafalon. Csurla vita 2015. szeptember 16., 14:01 (CEST)

Botos egyértelműsítés sztahanovistáknak[forrásszöveg szerkesztése]

Egy vállalkozó szellemű botgazdát szeretnék megkérni botos egyértelműsítésre a következő nevekre:

Elrettentésül feltüntettem, hogy hány cikkben jelentenek zöld hivatkozást. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. augusztus 30., 22:45 (CEST)

Az ilyen szétszálazás sajnos nem botfeladat, mert egy bot sehogy sem fogja tudni eldönteni, hogy pl. melyik Bródy Sándorra akart hivatkozni egy szócikk írója. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 30., 22:50 (CEST)

Viszont AWB-ben (vagy Pywikiben, ha valaki azt preferálja) jóval gyorsabb (kézi botszerkesztés), itt kaptam egy kielégítő leírást az AWB működéséről. --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 30., 23:03 (CEST)
Igen, ez kézi botszerkesztés, ahogy Tacsipacsi mondja. Régebben gyakran csináltak ilyet bizonyos botgazdák, de mára már eléggé lealkonyodott, mivel ritkábban jön elő ez a fajta feladat. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. augusztus 31., 00:42 (CEST)
Ilyen értelemben valóban az. Én is szoktam kézi botszerkesztésekkel „bajlódni”, ez azért abból is a bonyolultabb fajta. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 31., 00:45 (CEST)

Igen, ez egy hálátlan kézi botfeladat, ami sok megszakítással és kézi belenyúlással, utánajárással, gondolkodással jár, de nem hiszem, hogy ritkán jönne elő. Hkoala egyszer talán egy évig csinálta éjjel-nappal, azzal nyilván elég jó rendet vágott, de a káosz folyamatosan burjánzik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 11:27 (CEST)

Molnár Ferenc (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) megvan. Melléktermékként sok Bródy Sándor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Heltai Jenő (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) is egyértelműsítve. Közben irdatlan mennyiségű hibásan írt Molière-t találtam, Moliere, Moliére formákban, linkben és link nélkül. Ahol megláttam, javítottam. Egy sztahanovista kolléga, ha ideje van, kérem szisztematikusan javítsa ezeket is, köszönöm. AkelaBot vita 2015. szeptember 2., 17:46 (CEST)

Harsányi Gábor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) is kész. – Szenti Tamás vita 2015. szeptember 6., 01:04 (CEST)

Heltai Jenő (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Bródy Sándor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Sütő András (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Dobozy Imre (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) is kész. Akela vita 2015. szeptember 9., 23:05 (CEST)

Altató gyanánt javítottam 100 szócikkben Molière-t (gyanítom, a túlnyomó része ugyanattól a szerzőtől van), de lesz még bőven. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 10., 00:42 (CEST)

Köszönöm mindenkinek a közreműködést! Én Mikó István (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)-t javítottam. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. szeptember 13., 20:56 (CEST)

Bottal létrehozott kisbolygók felfedezése[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. szeptember 25., 21:19 (CEST)

Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív121#Kisbolygó került felfedezésre (mielőtt elsüllyed) --Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 10:41 (CEST)

Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1.[forrásszöveg szerkesztése]

Megjelent: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1., Központi Statisztikai Hivatal --211.137.39.20 (vita) 2015. szeptember 5., 12:46 (CEST)

Kedves ismeretlen rajongónk!

Nem tudom, ezt a tőmondatot miért pakolgatod fel több helyre is a Wikipédián, minden magyarázat nélkül, miért nem árulod el, hogy mit szeretnél, és mit vársz a szerkesztői közösségtől, de nyomatékkal kérlek, hogy ne, azaz ne pakolgass rá itt függősablont, mert a függősablon nem erre való, ez az oldal sem erre való, sőt a Wikipédia sem erre való. Szíves megértésedet köszönöm! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 5., 20:37 (CEST)

Hivatkozások előtti felesleges szóközök[forrásszöveg szerkesztése]

Több helyen találkoztam azzal, hogy a hivatkozások és a megelőző karakter között szóköz van. Ez főleg sortörésnél lehet zavaró, amikor a hivatkozás emiatt új sorba kerül, de egyébként tipográfiailag is hibás. Nem tudom, mennyi van belőlük összesen, de gyanítom, hogy sok. Ráadásul több módon lehet refelni. Lehet ezt esetleg bottal javítani? – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 6., 11:44 (CEST)

Ha minden igaz, akkor bő 13 ezer van (rákerestem a insource:/ (\<ref\>|\<ref |\{\{jegyzet)/ kifejezésre – regexp, nagyon lassú!). Ezt elvileg egyszerűen lehet javítani a
 (\<ref\>|\<ref |\{\{jegyzet)
$1
reguláris kifejezéssel (figyelem: az első elején van egy szóköz, a másodikban nincs!), de azért nem vagyok teljesen biztos a dolgomban, jó lenne legalább az elején kézi felügyelet. (Ha valamit kihagytam, szóljál: most elvileg a <ref>, <ref name="">, <ref group="">, {{jegyzet}}(?) és {{jegyzet*}}(?) hivatkozástípusokat keresi.) --Tacsipacsi vita 2015. szeptember 6., 12:32 (CEST)

Köszönöm. Gondoltam, hogy sok van, de hogy ennyi... Van még a {{refhely}}(?) is. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 6., 14:37 (CEST)

Apropó, ha már itt tartunk, másik jellegzetes hiba, hogy a vesszőt vagy pontot a ref utánra teszik egyesek, vagy éppen a ref előtt és után is írásjel van. Ezt is lehet javítani? – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 6., 17:00 (CEST)

Lehet félreértettem valamit, de a rengeteg találatot nem az okozza, hogy a Külső hivatkozások szakaszban a hivatkozások elé csillagot és szóközt teszünk? Mert az nem hiba és így javítani sem kell! --B.Zsolt vita 2015. szeptember 8., 11:30 (CEST)

Nem. A Külső hivatkozások szakaszban nem refes hivatkozásokat használunk. (Ha mégis, akkor azt pláne javítani kell.) A javított regexp (a fenti két kódban az azonos részeket kell cserélni erre):

 (\<ref\>|\<ref |\{\{jegyzet|\{\{refhely)

--Tacsipacsi vita 2015. szeptember 8., 21:27 (CEST)

A sima ref-es hivatkozások előtti szóközöket az AWB "Apply general fixes" módban sok más általános hibával együtt magától is orvosolja. Ezt csak LA hettita ékírásos cikkei pl. Tavannanna tudják megtréfálni. A jegyzet és jegyzetcsillag sablont nem tudom, van-e értelme belekeverni. Olyanból még nem láttam hibásan alkalmazottat. A sima ref-es hivatkozások előtti és utáni írásjelekre az utolsó dumpból ~1500 db-ot találtam a következő regex kulccsal:
([\.\?,!]”?)\s*?(((\<\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+\>|\<ref\sgroup\s*?=[^/\>]+\>)[^\<\n]+\</\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+/\>)+)\s*?[\.\?,]+

Frissítve. -- ato vita 2015. október 8., 22:21 (CEST)

Javítás: a fenti kód cseréje erre:

$1$2

Ezek (mármint a hivatkozások előtti és utáni, dupla írásjelek) javítása még ésszerű munka-ráfordítással megoldható. Az a-betűs cikkeket ma javítottam.

A ref-es hivatkozások előtti szóközre ~8000 db találat a következő kulccsal:

([\.\?,!\w])\s+(\<\s*?ref\s*?\>.*?\</\s*?ref\s*?\>)

Ezzel eddig összesen ~9000 db szócikk érintett. -- ato vita 2015. szeptember 26., 22:35 (CEST)

A hivatkozások utáni írásjelek a hivatkozás elé tétele a következő cserével menne:

Ezt kellene cserélni:

([\w)]\]*”?'*)\s*?(((\<\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+\>|\<ref\sgroup\s*?=[^/\>]+\>)[^\<\n]+\</\s*?ref\s*?\>|\<ref\sname\s*?=[^/\>]+/\>)+)(([\)\.\?,:])+)

Erre:

$1$5$2

-- ato vita 2015. október 10., 14:04 (CEST)

(~8900 csere) A korábbi számok és névelők egyeztetése alapján ez is megoldható lenne csapatban hónapok vagy évek alatt. Nem tudom, hogy megéri-e. -- ato vita 2015. szeptember 27., 21:24 (CEST)

Én most elvesztettem a fonalat. Miért a feltételes mód? Láttam kijavított cikkeket, azt hittem, már ez megy. (Ezt amúgy köszönöm.) Melyik része és miért tartana évekig? Mindenesetre megéri. mert komoly tipográfiai hiba. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 27., 21:34 (CEST)

4-5000 cikk javítása (évszám előtti hibás névelők) 5-6-unknak tartott hetekig. Ha nem javíthatók automatikusan, akkor bizony nem túl izgalmas dolog minden egyes cikkre rápillantani, és „okét” vagy „mégsét” nyomni a bot által felkínált változtatásra. Egyszer-egyszer nekiáll ilyennek az ember, de rendszeresen aligha fogja bárki is csinálni. Ha automatikus módban rászabadítható a bot, akkor persze egészen más a helyzet, hiszen akkor csak kihasználatlan processzorkapacitás és széles sávú net kell a javításhoz. (Mint például tegnap nekem 3300 utobbi -> utóbbi cseréhez.) – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 27., 22:49 (CEST)

Én eddig csak a dupla írásjeleket javítottam. (Ha a hivatkozás előtt és után is volt írásjel, akkor a hivatkozás utánit kigyomláltam.) Ez az összesen kb. 1300 szerkesztés napok alatt még kezelhető mennyiség. Én ennek még látnám is értelmét.
A hivatkozás utáni írásjelek áttételét a hivatkozások elé csak próbaképp teszteltem. Erre már nem érzek elég kapacitást. Kb. 8900 szerkesztés és annyira sok szerkesztés van egy cikken belül is, hogy belegolyózik az ember, mire leellenőrzi. Automata módban meg nem szabad ilyeneket futtatni. Ehhez még több ráérő botgazdára lenne szükség.
Viszont a fent említett "Apply general fixes" módban (bármelyik AWB-s javításnál) járulékosan a hivatkozások melletti felesleges szóközök is javítódnak. B.Zsolt pl. gyakran csinál ilyet is "clean up" szerkesztési összefoglalóval. Tehát a fentebb említett 1300 cikkben ilyen módon egyben a felesleges szóközök is eltűnnek. -- ato vita 2015. szeptember 27., 22:59 (CEST)

Köszönöm a válaszokat, így már nagyjából értem. Csak azt nem, hogy miért nem javítható automatikusan? Ha már nincs ref előtt és után is írásjel, akkor minden ref utánit elé kell rakni. Nincs mód ezt automatizálni? Egyszer jó lenne megcsinálni, és utána beépíteni a karbantartásba, mert újra is termelődik. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. szeptember 27., 23:53 (CEST)

Én is szívesebben csinálnék mindent automata módban de eddig sajnos nem sokmindenre sikerült elég megbízható kódot generálni. Mindenre találok kivételeket. Ha például az írásjelek közé a felkiáltó jelet is beveszem, akkor a wikitáblázatokat is összerántja, ha egy sor ponttal végsződik egy fejléc előtt, stb. Azért még dolgozgatok rajta. -- ato vita 2015. október 5., 06:56 (CEST)

Arany Málna díj[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. szeptember 25., 15:21 (CEST)

Üdv! Az Arany Málna-díjat kellene javítani Arany Málna díjra. (Wikipédia:Helyesírás/Tulajdonnevek_helyesírása#A_díjnevekkel_alkotott_összetételek 5.) Szócikkek címében és belsejében fordul elő. Köszönöm, – Vépi vita 2015. szeptember 15., 13:42 (CEST)

Alexandria[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves botgazdák! A WP:EGYÉRT jegyében átneveztem az Alexandria szócikket Alexandria (Egyiptom)-ra, ami által rengeteg zöld link keletkezett. Megtenné valki, hogy ezeket bekékíti? --Malatinszky vita 2015. szeptember 15., 21:28 (CEST)

Megtettem. :-) – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 16., 00:41 (CEST)

Köszönöm! --Malatinszky vita 2015. szeptember 16., 00:52 (CEST)

Külső hivatkozások és Lásd még[forrásszöveg szerkesztése]

Üdvözletem!

A Wikipédia-szócikkek „Külső hivatkozások” szakaszit lehetséges-e átnevezni botokkal arra, hogy „További információk”? A Google szerint több ezer Wikipédia-szócikk van, ahol „Külső hivatkozások” nevű szakasz van: [1].

Emellett a „Lásd még” szakaszok neveit is érdemes lenne átnevezni „Kapcsolódó szócikkek”re. A Google szerint több ezer Wikipédia-szócikk tartalmazza ezt a szakasznevet is: [2].

A Wikipédia:Szócikkek felépítése lap szerint így lenne ildomos.

Utóirat: Elnézést, ha zavartam. – 2001:DA8:8001:2303:4C30:FB74:A5FF:9FB9 (vita) 2015. szeptember 19., 12:50 (CEST)

Anno a kérés első részének nekikezdtem és abc sorrendben Esztergomig jutottam. További információk itt:

Azért Hkoala Wikipédia:Botgazdák üzenőfala/Archív_17#Külső hivatkozások -> További információkban írott sorai - amit már az én bejegyzésem után írt - továbbra is megfontolandóak. Apród vita 2015. szeptember 22., 02:50 (CEST)

Németh Krisztián -> Németh Krisztián (labdarúgó, 1989)[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsurla vita 2015. szeptember 20., 22:06 (CEST)


Kérném fentebbi változat korrigálását az alatta lévőre az alábbi cikkekben. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. szeptember 20., 13:20 (CEST)

Erdélyi református templomok[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. szeptember 25., 15:48 (CEST)

A Kategória:Románia református templomai cikkeiben, ha ki van töltve az "egyházmegye" paraméter, akkor hozzá kellene ezt adni a forrásokhoz:

* {{CitWeb|tit=Címtár|red=Erdélyi református egyházkerület|url=http://www.reformatus.ro/cimtar.html|accd=2015-09-20}}

Előre is köszönöm! (Tegnap és ma elég sok bottal létrehozott cikknél kitöltöttem az egyházmegyét, de elfelejtettem a forrást beírni, és nem szívesen mennék végig még egyszer a cikkeken). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 20., 14:44 (CEST)

Seregély István[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Puskás Zoli vita 2015. szeptember 21., 22:16 (CEST)

Kérem cserélni a Seregély István (egri érsek) cikkre történő hivatkozásokat Seregély István (érsek)-re! Köszönöm. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. szeptember 21., 20:07 (CEST)

USÁ-ban[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Botgazdák!

100-nál több szócikket talál a kereső a hibás "USÁ-ban" változattal (ld. Wikipédia:Helyesírás/Gyakori elírások listája#U). Kérem, javítsátok! Köszönet! --Tudor987 vita 2015. szeptember 22., 22:47 (CEST)

Benne van az állandó javítókészlet ősi magjában, időről időre futtatom, ennél sokkal többet javítottam már, mint amennyit most találtál. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 23., 01:07 (CEST)

Kár, hogy ekkora mennyiségben keletkezik újra a hibás alak. A mennyiség oka pedig, ahogy látom, hogy jelentős részt bottal létrehozott oldalak tesznek ki. De akkor várok türelemmel :-)! – Tudor987 vita 2015. szeptember 26., 17:19 (CEST)

Nem utolsósorban[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. október 11., 01:09 (CEST)

311 "nem utolsó sorban"-t kellene átírni arra, hogy "nem utolsósorban". Köszönettel:– Radírpók vita 2015. szeptember 25., 18:30 (CEST)

Vidnyánszky Attila -> Vidnyánszky Attila (rendező)[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPuskás Zoli vita 2015. szeptember 25., 22:42 (CEST)

Kérném fentebbi változat korrigálását az alatta lévőre az alábbi cikkekben. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. szeptember 25., 20:43 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Miért lesz az nekünk jó, hogy mind piros linkre mutat majd? Át lesz nevezve? – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 25., 21:31 (CEST)

Úgy tűnik, ez a terv: Vidnyánszky Attila (egyértelműsítő lap). --Malatinszky vita 2015. szeptember 25., 21:34 (CEST)

Köszönöm a véghezvitelt és Andrásnak meg a tolmácsolást. Sajnos pont nem voltam gépközelben, így nem tudtam válaszolni! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. szeptember 26., 00:12 (CEST)

Utobbi → utóbbi[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--B.Zsolt vita 2015. szeptember 27., 23:52 (CEST)

Ezt kellene javítani, mert egy robot ezzel a hibával hozott létre több ezer szócikket. Köszönöm! Zerind üzenőlap 2015. szeptember 26., 07:43 (CEST)

Ha gondolod, megcsinálom! :) Egyúttal nem kellene besubstolni a szócikkneveket is? Meg a település/község cseréket is megcsinálni? --B.Zsolt vita 2015. szeptember 26., 23:19 (CEST)

A helyesírási javítást PZoliBot már csinálja. A többit tehát ettől függetlenül lehet majd elvégezni. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 27., 01:19 (CEST)
Egy lépésben célszerűbb lett volna! :) --B.Zsolt vita 2015. szeptember 27., 01:38 (CEST)
Nem tudhattam, hogy más ismert hibák is vannak a botos cikkekben, leállítani meg fölösleges lett volna, hiszen már majdnem kész volt az összessel. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 27., 01:55 (CEST)

Lehetséges Jó és Kiemelt szócikkek kigyűjtése WP:ÉSZ-ből[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Sasuke az egyik Kocsmán megemlítette, hogy alig vannak Jó és Kiemelt szócikk jelöltek, én viszont felvetettem, hogy rengeteg lehetne, ha valaki körülnézne a WP:ÉSZ lapokon. Meg tudná azt valaki tenni, hogy végigmegy az elmúlt 5 év jelöltjein, amik ott vannak a lapokon és kigyűjti azokat, amik nem kiemeltek, sem pedig jó szócikkek? Kézzel ez nagyon macerás lenne.

Előre is köszönöm! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2015. szeptember 26., 11:06 (CEST)

@OrsolyaVirág: Lementettem egy listát ide:
Szerkesztő:Ato 01/próbalap/Lehetséges Jó és Kiemelt szócikkek kigyűjtése WP:ÉSZ-ből
Ha gondolod mozgasd át saját allapra vagy máshova vagy ha nincs már rá szükség, kérlek jelöld törlésre. -- ato vita 2015. szeptember 26., 20:39 (CEST)
@Ato 01: Kiváncsiságból én is megnéztem, és találtam egy kakukktojást: a Szerelmes regény kiemelt. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 26., 20:49 (CEST)
Köszönöm az észrevételt! A bentmaradt zöld linkek megtréfálták az AWB List comparer-jét. Én meg egyszerűen kikékítettem őket. Most töröltem a 4 kiemeltet a listából. -- ato vita 2015. szeptember 26., 21:01 (CEST)

@Ato 01: NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2015. szeptember 27., 14:26 (CEST)

Nem tudom, hogy amin elavult (pl. Sólyom Hungarian Airways) vagy lektor sablon van, az most beleszámítson vagy sem ebbe a jó szócikkek keresési válogatásába. Apród vita 2015. szeptember 26., 20:59 (CEST)

Mercedes F1[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Puskás Zoli vita 2015. október 2., 00:13 (CEST)

Sziasztok! Azzal a kéréssel fordulnék a botgazdák irányába, hogy 2010-zel kezdődően minden Formula-1-es cikkben segítsenek átírni a jelenleg egy átnevezés után zölden virító Mercedes Grand Prix alakot Mercedes AMG F1 Team-re. A bezöldülés egy mai átnevezés eredménye, és többszázas nagyságrendben érinthet cikkeket (2010-től 2015-ig minden futam, világbajnokság valamint rengeteg pilóta és statisztika is ide tartozik). Kézzel ezt lehetetlenhez közeli lenne véghezvinni, ezért kérném lehetőség szerint a botos akciót. Előre is hálás köszönetem az F1 műhelyesek nevében is. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. szeptember 26., 16:21 (CEST)

Symbol question.svg Fontos kérdés A csapat neve változott? Ha igen, mikor? Mert nagyon nem mindegy, hogy az összes hivatkozás feltétel nélkül cserélhető-e ([[Mercedes Grand Prix]] -> [[Mercedes AMG F1 Team]]), vagy a [[Mercedes Grand Prix]] cserélendő [[Mercedes AMG F1 Team|Mercedes Grand Prix]]-re, mint ahogy az sem, hogy az esetleges cserét befolyásolja-e, hogy épp melyik szezonról van szó. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 30., 11:14 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés És akkor már ne feledkezzünk meg a Mercedes GP-re való hivatkozások javításáról sem! – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 30., 11:19 (CEST)

Tudomásom szerint a csapat az elmúlt év(ek)ben nem változtatott nevet, nekem is furcsa volt hogy miért Grand Prix, szerintem az AMG F1 Team a hivatalos amióta 2010-ben visszatértek, valószínűleg a Grand Prix-es alak a visszamaradt név a hőskori csapattól. De azt hangsúlyozni kell hogy csak a 2010-es és azt követő cikkekben (mai napig) szükséges átnevezni, az az előtti csapatnév (1955-ben is volt Mercedes) az helyesen Grand Prix. Mindenesetre köszönöm a segítséged. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. október 1., 20:45 (CEST)

Hát, itt nem egészen ezt olvasom: „Following the purchase of the team, as well as a sponsorship deal with Petronas, the team was rebranded as Mercedes GP Petronas Formula One Team”, majd lejjebb „For 2012, the team removed the GP from their name and added the name of AMG, the high performance division of Mercedes-Benz, to their title. The team will be known as Mercedes AMG Petronas F1 Team.” Mi legyen? – Puskás Zoli vita 2015. október 1., 21:08 (CEST)

Fogalmam sincs. A sajtóban, a tévés közvetítésekben és a legtöbb egyéb helyen szimplán Mercedesként hivatkoznak rájuk, ebből kifolyólag sokszor jelen pillanatban sem könnyű megmondani hogy mi egy csapat hivatalos neve (pl. a Sauber is Sauber Motorsport néven fut nálunk holott kisebb összeget raknék rá hogy a Sauber F1 Team megnevezést használják már jó ideje). A tárgyhoz visszatérve: mint botgazdára rád bízom a döntést, amennyiben meg tudunk húzni egy határt (bármilyen alapon) hogy mikortól hívják tényleg így a csapatot akkor onnantól kellene korrigálni 2015-ig a linkeket, előtte meg a zöld linkek elkerülése végett alkalmazható a [[Mercedes AMG F1 Team|Mercedes Grand Prix]] alak is. Kérdés, hogy ez a kombináció bottal mennyire kivitelezhető és ha igen mekkora melóval jár. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. október 1., 21:26 (CEST)

Akkor íme a váltás időpontja a leghitelesebb forrásból (utolsó bekezdés): „It was therefore definite that Nico and Michael would line up for their third season together as driver pairing for the Silver Arrows works team in 2012 that would go by the name of MERCEDES AMG PETRONAS, starting with the 2012 season.” – Puskás Zoli vita 2015. október 1., 21:56 (CEST)

Az F1 Team tag fontos, mert meg kell különböztetni az utcai sportkocsikat gyártó és tuningoló Mercedes-AMG részlegtől. A Petronas a főszponzor, azt nem szokás F1-es csapatok nevébe beleírni (pl. csak Williams F1 és nem Williams F1 Martini Racing), kivéve ha a szponzor csapattulajdonos is (Red Bull). --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. október 1., 22:01 (CEST)

Kész! Isten tartsa meg a jó szokásotokat, hogy többnyire szimplán Mercedest írtok, de így is sokba fog ez kerülni neked! ;-) – Puskás Zoli vita 2015. október 2., 00:13 (CEST)

Tömeges átnevezési kérés[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. október 5., 06:43 (CEST)

Sziasztok! Egy olyan botgazda segítségére lenne szükségem, aki cikkeket is át tud nevezni. Perceken belül végez a botom a francia településekkel, és a Wikidata-kapcsolatok is jövögetnek létre. Ha mind összekapcsolódik, akkor jöhet a 2. lépés: A Kategória:Bottal létrehozott francia település cikkek közül át kellene nevezni azokat, melyek vesszővel lettek egyértelműsítve a magyar Wikin megszokott zárójelezés helyett. Vagyis a vessző-szóköz párokat kellene szóköz-zárójel nyit párra cserélni, majd a cikk végére odabiggyeszteni még egy bezáró zárójelet is. A cikkekben nem kell semmit javítani, mert előrelátólag a bevezetőbe a településnevet a pagenamebase varázsszóval írtam be.

Bónuszfeladat: ugyanezt a cserét a navigációs sablonok között is le kellene futtatni, hogy a zöld linkek bekéküljenek.

Megelőzve a vitát, gyorsan leírom azt is, hogy miért így lettek létrehozva: eredeti angol névvel sokkal egyszerűbb és biztonságosabb volt őket létrehozni, és utólag átnevezni egyszerűbb lesz, mint a párokat egyesével keresgélni.

Remélem lesz rá jelentkező! :) --B.Zsolt vita 2015. szeptember 28., 16:27 (CEST)

Kész lett. Bónuszként öt Francéból csináltam Franciaországot. :-) -- ato vita 2015. október 5., 06:43 (CEST)

Köszönöm! Ezzel Franciaország azt hiszem ki is van pipálva. Van ötleted esetleg a sablonokban megjelent zöld linkek javítására is? A másik fontos kérdésem, szerinted most már érdemes lenne a nevek helyett szereplő pagenamebase értékekeket substolni? --B.Zsolt vita 2015. október 5., 07:58 (CEST)

Ez rendben van, hogy át lettek nevezve, de nem sok értelme volt. Így is, úgy is végig kell menni rajtuk egyesével, és ellenőrizni, hogy jó-e a fokozatos szűkítés elve, mert ha az angol alapján lettek elnevezve, akkor szinte biztos, hogy nem jó, mert az angolon akkora összevisszaság van. Véletlenszerűen kiválasztottam egyet, az „természetesen” nem jó: Chadron (Haute-Loire) helyesen Chadron (Franciaország) lenne, mert ilyen nevű település nincs több Franciaországban (de máshol van). Gyanítom, hogy még sok száz hasonló van. Zerind üzenőlap 2015. október 5., 08:14 (CEST)

Van valami jól bevált módszered arra nézve, hogy lehet gyorsan eldönteni, hogy az egyértelműsítés helyes-e? --B.Zsolt vita 2015. október 6., 08:02 (CEST)
A sablonok kékítéséhez pedig @Tacsipacsi, JulesWinnfield-hu: nálam több érdemit tudna hozzászólni. -- ato vita 2015. október 5., 09:40 (CEST)
Ez is egyszerű botfeladat: veszed a régi címeket, kigyűjtöd a rájuk mutató hivatkozásokat, első körben a sablonnévtérre szűkítesz, és minden lapon javítod a zöld linkeket reguláris kifejezéssel. Második körben kigyűjtheted újra a lapokra mutató hivatkozásokat, amiket kézzel ellenőrzöl. Mivel az AWB (tudtommal) nem tudja sok lap hivatkozásait egyszerre kigyűjteni, készítettem neked egy adatbázis-lekérdezést, aminek az adatait szövegfájlba elmentve már be tudod tölteni az AutoWikiBrowserbe. --Tacsipacsi vita 2015. október 5., 18:48 (CEST)
Köszönöm! Ezek szerint a fentiek is a Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok (Franciaország)-ból való külön, egyenként készített sablonok és nem a Wikidatában kellett javítani. :) -- ato vita 2015. október 5., 22:10 (CEST)

Evangélikus templomok[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Puskás Zoli vita 2015. szeptember 29., 21:03 (CEST)

Elkövettem egy hibát a botos cikkgyártás előkészítésekor, így Románia műemlékei közül az evangélikus templomok a "Románia ortodox templomai, kolostorai" kategóriába kerültek. Hét végén amúgy is mindegyik cikket átnézem (ha jól számoltam, 77 darab), de addig is, ha van rá jelentkező botgazda, a következő cserét kellene végrehajtani:

A "Bottal létrehozott erdélyi műemlékcikkek" és a "Románia ortodox templomai, kolostorai" kategóriák közös elemeinél, ha az infoboxban a felekezet = evangélikus (ilyen például az Alcinai erődtemplom), akkor ez utóbbi kategóriát törölni kell, és helyette a "Románia evangélikus templomai" legyen. Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 29., 19:25 (CEST)

Jól számoltad. :-) – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 29., 21:03 (CEST)

Köszönöm! – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. szeptember 29., 22:00 (CEST)

Hamilton, Bermuda[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Puskás Zoli vita 2015. szeptember 29., 22:14 (CEST)

Kérnék egy botos embert, hogy legyen szíves és Hamilton (település) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) összes előfordulását cserélje le Hamilton (Bermuda) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) névre. Köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. szeptember 29., 21:47 (CEST)

Már úgyis annyira benne voltam a botozásban, megcsináltam ezt is. Kiegészítve a Hamilton (város) hivatkozások lecserélésével. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 29., 22:14 (CEST)

Köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. szeptember 29., 23:26 (CEST)

Anime stílusú nyugati animáció kategória átnevezése[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. október 12., 21:41 (CEST)

Kategória:Anime stílusú nyugati animáció (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Ezt kellene átnevezni Kategória:Anime ihletésű animáció-ra (lásd a megbeszélést). nyuszika7h vita 2015. október 4., 17:58 (CEST)

Sorozat[forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Ezeket kellene cserélni: gőzmozdony sorozat, villamosmozdony sorozat, dízelmozdony sorozat, motorvonat sorozat – így: gőzmozdonysorozat, villamosmozdony-sorozat, dízelmozdony-sorozat, motorvonat-sorozat. DE: villamos motorvonat sorozat -> villamosmotorvonat-sorozat. (Lehet, hogy előkerülnek más kombinációk is.) Köszönöm, – Vépi vita 2015. október 7., 09:26 (CEST)

Más szövegkörnyezetben: TV sorozat, TV-sorozat, tv sorozat helyett tv-sorozat. (Nem tudom, ha vannak periodikusan futó javítások, esetleg be lehetne építeni ezeket. Naponta születnek tv-sorozatok és cikkek róluk.) – Vépi vita 2015. október 9., 14:17 (CEST)

S ha már itt tartunk: TV csatorna, tv csatorna, TV-csatorna helyett tv-csatorna (ez is rendszeresen megjelenik). Köszönöm, – Vépi vita 2015. október 10., 09:13 (CEST)

"egyidőben"[forrásszöveg szerkesztése]

1200-nál is több esetben kéne javítani azt, hogy "egyidőben" arra, hogy "egy időben". http://www.e-nyelv.hu/2013-04-23/egy-idoben-2/ – Radírpók vita 2015. október 7., 23:47 (CEST)

Akkor lehet, hogy ez változás, de az AkH. 12. kiadásának szótári részében, a 223. oldalon ezt találtam:

„egy időben (=azonos időben); de: egyidőben (=valaha)”.

Így pedig már nem igazán botos feladat a javítása. – Puskás Zoli vita 2015. október 8., 00:28 (CEST)

"Az előző, most érvényben lévő kiadás 1984-től érvényes, és érvényben marad egészen 2016. szeptember 1-ig." http://www.e-nyelv.hu/2015-05-28/ezutan-mar-a-13-kovetkezik/ – Radírpók vita 2015. október 8., 14:59 (CEST)

Én biztosan nem fogok nekiállni a régi szerint javítani, hogy 11 hónap múlva egy még bonyolultabb javításnak állhassunk neki. A 12. kiadás már érvényes, és hosszabb távon csak az lesz érvényes, a 11. kiadást nyugodtan be lehet vinni a gyereknek az iskolába papírgyűjtéskor. – Puskás Zoli vita 2015. október 8., 15:11 (CEST)

Végh Ferenc egyértelműsítés[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsurla vita 2015. október 10., 18:10 (CEST)

Szeretném kérni Végh Ferenc egyértelműsítését. A katonát és néhány nem nevezetesnek tűnő Végh Ferencet kiszűrtem, így mindegyik zöld mehet a színművészre: Végh FerencVégh Ferenc. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 10., 17:45 (CEST)

@Sasuke88: Szia, megcsináltam. Két link mutatott még a katonatisztre és van még egy szócikk (Kéki Béla, ahol egy harmadik Végh Ferenc szerepel. - Csurla vita 2015. október 10., 18:10 (CEST)

@Csurla: Köszi szépen! A Kéki Béla cikkből egyelőre kivettem a linket. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. október 10., 18:14 (CEST)

Az ígéret földje[forrásszöveg szerkesztése]

Egyértelműsítés miatt javítani kellene Az ígéret földje hivatkozásait. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. október 12., 20:52 (CEST)