Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Üdv!

Kocsmafali megbeszélés alapján kérem, hogy a "Közigazgatási felosztás" kifejezést cserélje le valaki a "Közigazgatási beosztás" kifejezésre minden szakaszcímben és alcímben, beleértve a birtokos jeles változatokat is ("Közigazgatási felosztása" -> "Közigazgatási beosztás").

(Asszem valami ilyesmi kell: "==[ ]Közigazgatási felosztás[a][ ]==" -> "== Közigazgatási beosztás ==" , de nem ismerem az itteni botok reguláris kifejezéseinek szintaxisát :-))

Ha a szakaszcímekből eltűnik, a maradékot már végig tudom bogarászni egyenként, kontextus szerint mérlegelve.

Köszönöm.

– Peyerk vita 2015. november 28., 08:35 (CET)

23 szakaszcím van (elvileg ugyanezt a szintaxist kell használni a Pywikiben is, tapasztalataim alapján AWB-ben nem), összesen 383. (Ezeknél regexp-keresést használtam, ami ugyan lassú, de ilyenre tökéletesen alkalmas --Tacsipacsi vita 2015. november 28., 13:30 (CET)

A szögletes zárójel semmilyen általam ismert reguláris nyelvjárásban nem jelent opcionális karaktert, de talán C3PO több millió nyelve között van ilyen is. Ez itt ekvivalens egy kötelező szóközzel. \s* és a? egy lehetséges jó megoldás a [ ] és [a] helyett. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:35 (CET)

Vigyázat! Belenéztem Tacsipacsi 383-asába (nem láttam az előbb, hogy te is ezeket a javításokat tetted a regexben), és vélhetőleg infoboxos hivatkozások tömkelegét láttam, amelyek egy meggondolatlan cserétől el fognak romlani! Pl. közigazgatás1címke = Állam | közigazgatás1link = Ausztrália (ország)#Közigazgatási felosztás | Tehát langsam spazieren! Vagy javítani kell az infoboxokban is, vagy betenni egy horgonyt a megváltozott szakaszcímek elé (ez cserével nem bonyolult, csak kérdés, meddig fog élni), de mindenképpen át kell nézni a bővebb találati listát, és gondolkodni cselekvés előtt. Előrelátó gondolkodásra vall, hogy a nem szakaszcímbeli találatokra is kerestél! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:44 (CET)

Ha a szakaszcímek aránya ennyire alacsony és a linkek miatt következményes is, akkor lehet hogy az egészet kézzel kéne csinálnom, nem? – Peyerk vita 2015. november 28., 18:39 (CET)

Szerintem nem, mert attól ugyanúgy elromlik. Inkább mindenhol kéne cserélni, nem korlátozva a szakaszcímekre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 19:24 (CET)

Lehet úgy is. Tudnátok csinálni egy allapot nekem, ahol az elvégzett módosításokat végignézhetem aztán, hogy azt a néhány esetet kiszűrjem, ahol mégis más szövegezés indokolt? Vagy az is elég lehet, ha tudom, melyik bot és mikor csinálta, az ő szerk.listáján megnézhetem. Jól sejtem? – Peyerk vita 2015. november 28., 20:44 (CET)

A második a jó válasz, de a botgazdának is illik figyelnie. Elolvastam a belinkelt megbeszélést, ott sincs szó szakaszcím szerinti korlátozásról. Tettem rá egy függősablont, mert most már két hétre csökkent az archiválás előtti idő, és azalatt nem biztos, hogy meg tudja oldani valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Akkor a cikkeket is ennek megfelelően kellene elnevezni és átnevezni? (pl. Oroszország közigazgatási felosztása) -- ato vita 2016. január 30., 22:19 (CET)

Listakészítés[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 10., 09:06 (CEST)

Tudna valaki készíteni nekem két listát Pécs építményei, oktatási intézményei‎ és kulturális intézményei‎ kategóriák alapján, miszerint a cikkek:

a) Nem tartalmaznak koordinátát (Wikidatában sem)
b) Nincs fotó beillesztve (és a Wikidatából sem jön)

Előre is köszi! Bencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 3., 19:05 (CEST)

Különféle szerzők cseréje[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 24., 06:38 (CEST)

A nyelvi kocsmafalon megbeszéltek alapján (Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív137#Fantasy szerző) kérném a következő cseréket: fantasy szerző --> fantasyszerző, sci-fi szerző --> sci-fi-szerző. Előfordulhatnak így is: fantasy és sci-fi szerző --> fantasy- és sci-fi-szerző, illetve így: sci-fi és fantasy szerző --> sci-fi- és fantasyszerző. Előre is köszönöm, – Vépi vita 2016. szeptember 3., 12:51 (CEST)

Valójában ennél is bonyolultabb, mert különféle pozíciókban fordulhatnak elő bennük szögletes zárójelek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 3., 13:06 (CEST)

Kiegészíteném ezzel (ha már a sci-fi-t piszkáljuk): sci-fi díj --> sci-fi-díj. – Vépi vita 2016. szeptember 4., 09:38 (CEST)

Vépi, ha valamit visszahozol az archívumból, írjál is valamit, különben másnap reggel azonnal archiválódik újra... Viszont az archívumban ilyenkor nem kell meghagyni, simán csak onnan ki, ide be. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 24., 06:38 (CEST)

Rendben. – Vépi vita 2016. szeptember 24., 06:52 (CEST)

16 db „sci-fi díj” javítva. Ez marad így: {{sci-fi díjak}}? Bencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 24., 11:39 (CEST)

Nem értem. Miért maradjon? – Vépi vita 2016. október 16., 07:47 (CEST)

@Vépi: ez kérdés volt. -- ato vita 2016. október 25., 07:21 (CEST)

Én pedig ezt válaszoltam. Azaz bővebben: nem ért(ett)em, miért maradna így, ha hibás? – Vépi vita 2016. október 25., 07:24 (CEST)

Akh. 12 szerint dupla kötőjeles. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 25., 09:46 (CEST)

Cikkjelöltek[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 11., 23:15 (CEST)

A műszaki kocsmafalról

Valaki, aki ért hozzá megoldaná, hogy a {{Cikkjelöltek}} sablon valóban az aktuális cikkjelölteket sorolja föl? Előre is köszönöm. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 19:06 (CEST)

Ez – mint a leírólapján is látható – botfeladat, teljesen automatikusan, csak a wikiszoftver használatával nem oldható meg. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 21:09 (CEST)
Köszönöm, akkor átviszem a kérést a BÜ-re. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 22:05 (CEST)

Célszerűen a szubcsonkbotot kéne kibővíteni a hasonló jellegű feladat miatt, bár talán nem indokolt olyan gyakran futtatni, de a mechanizmus ugyanaz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 11., 23:15 (CEST)

Színházi adattár[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2016. október 23., 00:57 (CEST)

A helyesírási szabályoknak megfelelően átneveztem a Színházi Adattár cikket Színházi adattárrá. A hivatkozásokat is át kellene javítani. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. október 13., 09:51 (CEST)

Olaszország megyéi[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– B.Zsolt vita 2016. október 14., 23:53 (CEST)

+ kapott az összes megye egy clean up-ot is!

Be tudná valaki szórni a Kategória:Olaszország megyéiben lévő lapokat a felettük lévő alkategóriákba?– Bencoke vita 2016. október 13., 23:17 (CEST)

Pontosan milyen géppel feldolgozható ismertetőjegy alapján? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 13., 23:48 (CEST)

Olaszország megyéi -> {{subst:wikidata|P131|link=nem}} megyéi B.Zsolt vita 2016. október 14., 00:03 (CEST)

Továbbá a navboxokat is kellene cserélni az alábbira: {{alárendelt egységek| települései}} – B.Zsolt vita 2016. október 14., 00:08 (CEST)

Mi a baj a navboxokkal?– Bencoke vita 2016. október 14., 10:19 (CEST)

Az, hogy nem használják a Wikidatát, pedig lehetne. Szerintem ez praktikus, ha ezáltal nem kell létrehozni több tucat navboxot, de a már létezők – botos – kiirtásának nem látom értelmét. A kategória alkategóriákra bontásának természetesen igen. – Tacsipacsi vita 2016. október 14., 19:12 (CEST)

@Tacsipacsi: A megyék alsó navboxai, ha megnézed, nem épp a legjobb formában vannak. Lehetne szebb kód is, csak mikor beraktam őket, még nem létezett a fent említett sablon. Ezért lenne érdemes utólag ezeket is cserélni, ha már úgy is fut a bot. – B.Zsolt vita 2016. október 14., 20:38 (CEST)

Most jól értem, hogy egyiketek közvetlenül a szócikekk végére berakott navboxról beszél, másikatok pedig a sablonból beillesztett navboxról?– Bencoke vita 2016. október 14., 20:54 (CEST)

@B.Zsolt: Mi az, hogy „nem épp a legjobb formában”? Van bennük felsorolás, szerkesztéslink – mi kéne még? (Egyébként a „ha már úgyis fut a bot”-ról lekéstünk: a kategorizálás megtörtént, a navboxok átalakítása – helyesen – most nem; lehet, hogy én botgazdaként vártam volna egy kicsit.)
@Bencoke: Szerintem nem őrlünk két malomban: B.Zsolt szeretné a hagyományos navboxokat wikidatásra cserélni, én meg nem látom értelmét. – Tacsipacsi vita 2016. október 15., 12:56 (CEST)

@Tacsipacsi: Szerintem meg igen. Te most a Sablon:Udine megye településeihez hasonló navboxokról beszélsz, ő meg a cikkek végére közvetlenül berakott navboxokról, amiket már cserélt is, mint például itt.– Bencoke vita 2016. október 15., 13:37 (CEST)

És a forrásszöveg minden ilyen akciónál egyre olvashatatlanabb és olvashatatlanabb lesz, ami szépen aláássa a szabad szerkeszthetőséget. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 15., 15:24 (CEST)

Kedves Bináris! Most csak általánosságban beszélsz, vagy miután megnézted a fent linkelt difflinket is? A

{{navbox
| név = {{PAGENAMEBASE}} települései
| cím = {{PAGENAMEBASE}} települései
| kép =
| listaosztály = hlist
| lista1 = {{Wikidata|P150|felsorolás=lista}}
}}

helyett egy beszédes nevű sablon, az {{alárendelt egységek| települései}} sablon lett beillesztve. Ez lenne az egyre olvashatatlanabb kód? – B.Zsolt vita 2016. október 15., 20:57 (CEST)

Igen, természetesen megnéztem. Jó, most éppen nem nőtt tovább az olvashatatlansága, csak nagyjából szinten maradt. Nem gondolom beszédesnek ezt a nevet, de az is igaz, hogy a helyben képzett navbox sem volt jó. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 15., 21:03 (CEST)

A sablon t át lehet nevezni, sőt besubstolva majd a sablon névtérbe átmásolva egy új sablont is lehet belőle készíteni. A meglévő navboxokat én nem akarom bántani, de újak létrehozása helyett célszerűnek tartom az alárendelt egységei sablon használatát. – B.Zsolt vita 2016. október 15., 21:42 (CEST)

Akkor tényleg nem pontosan arra gondoltam – minthogy Zsolt nem mutatott konkrét példát, én szúrópróbaszerűen megnéztem négy-öt cikket, és ott rendes navbox volt. Nem gondoltam, hogy ekkora kavarodás van. – Tacsipacsi vita 2016. október 16., 00:31 (CEST)

Átnevezett kategória[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsurla vita 2016. október 16., 09:49 (CEST)

Az értelemzavaró nevű "Infoboxot nem tartalmazó élő személyek szócikkei” kategóriát étneveztem "Élő személyek szócikkei infobox nélkül"-re. (Sem az élő, sem a halott személyek nem tartalmaznak infoboxot, így a kategória az eredeti nevén értelmetlen.) Kérlek, mozgasssátok át a cikkeket az átnevezett kategóriába. @Bencemac:: Kérlek, javítsd ki a botodat is, hogy ne helyezzen el további cikkeket a régi név alá. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. október 16., 09:00 (CEST)

Megcsinálom. - Csurla vita 2016. október 16., 09:20 (CEST)

Botmunka kész van. - Csurla vita 2016. október 16., 09:49 (CEST)

Salzburgi főegyházmegye[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. október 21., 18:57 (CEST)

Sziasztokǃ A Salzburgi főegyházmegye (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) hivatkozásra kellene cserélni a Salzburgi Érsekség (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd), és ennek kisbetűs megfelelője, a Salzburgi érsekség (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) linkeket. – Rakás vita 2016. október 16., 21:43 (CEST)

@Rakás: Bocsi a késésért! Bencemac A Holtak Szószólója 2016. október 21., 18:57 (CEST)

John Paul Jones[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. október 21., 19:01 (CEST)

Hellőǃ Hasonló művelet kellene még egy. John Paul Jones (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)John Paul Jones (zenész) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Köszönömǃ – Rakás vita 2016. október 16., 22:28 (CEST)

Gyorsítótár törlése (AWB)[szerkesztés]

Az adminüzenőfalról áthozva:

Sziasztok! Megpróbáltam szerkeszteni a botommal, sikerült. A probléma az, hogy most nem enged szerkeszteni az AWB, mert egyfolytában kiírja, hogy You have new messages, azaz Új üzenetei érkeztek. Ha a view-re rákattintok, előjön BenedettoBot vitalapja. Ott kiírja, hogy törlöm-e az oldal gyorsítótárban található változatát. Rákattintok az OK-ra, erre előjön a saját vitalapom. Mit lehetne tenni? K–Ben04 vita 2016. október 17., 18:38 (CEST)

Jelentkezz ki a Wikipédiából és jelentkezz be a botoddal. Ott nyisd meg a vitalapodat, nézd meg az összes üzenetet, ezután az AWB-nek már futnia kellene. – B.Zsolt vita 2016. október 17., 19:42 (CEST)

Működik. Köszönöm szépen! K–Ben04 vita 2016. október 18., 06:45 (CEST)

Ha ezt gyakran kell megtenni, akkor egyszerűbb lehet nyitni egy új privát ablakot, és ott bejelentkezni botként. Így nem kell kilépni a másikkal meg vissza. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 18., 07:49 (CEST)

Valószínűleg nem lesz gyakori, csak mivel K-Ben04 néven hoztad létre az átirányítást, a rendszer üzenetnek érzékelte. Innentől, ha a rendes vitalapodra írnak, nem csak nem lesz átjelentkezős mizéria, de értesíteni se fog az üzenetről az AWB. – Tacsipacsi vita 2016. október 18., 20:53 (CEST)

Javaslat kiemelt szócikkre[szerkesztés]

{{Javaslat kiemelt szócikkre}}(?) A Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Jelölések archívuma lapon a rövidítéseknél van egy E betű, ami a kiemelt státusz elvesztését jelenti, de a sablon mintha nem ismerné ezt az értéket és az eredmény nem ismert szöveget adja ki. Kemenymate vita 2016. október 18., 22:36 (CEST)

Ja mert rossz helyre írtam, hülye vagyok. Sorry. Kemenymate vita 2016. október 18., 22:37 (CEST)

Kékítés[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. október 21., 19:17 (CEST)

Szeretnék megkérni egy botgazdát, hogy egyértelműsítés miatt cserélje le a terápia (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) hivatkozásokat [[Terápia (fogalom)|terápia]] hivatkozásra (úgy látom mindegyik hivatkozás erre mutat, 152 szócikkről van szó). Köszönettel – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. október 19., 00:58 (CEST)

Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület és Ninghszia[szerkesztés]

Kedves Botos emberek! Átnevezés miatt cserélni kellene a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület és Ninghszia alakokat a helyes Hszincsiang-Ujgur autonóm terület és Ninghszia-Huj alakokra. Előre is köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. október 21., 20:30 (CEST)

Botos ember nincs, csak emberes bot! Vigyor Bencemac A Holtak Szószólója 2016. október 22., 09:33 (CEST)
Köszönöm, legközelebb jobban figyelek... Vigyor - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. október 23., 13:42 (CEST)

Bocs, de ez el lett kapkodva. Hol született megállapodás erről a megoldásról? A helyesírási szabályzatokkal ugyanis köszönőviszonyban sincs. Mind az AkH., mind az FNH. alapján Hszincsiang ujgur autonóm terület volna a helyes forma, nincs semmi indoka a kötőjelnek és a nagybetűnek. – Peyerk vita 2016. október 23., 15:47 (CEST)

@Gaja:? Bencemac A Holtak Szószólója 2016. október 25., 21:15 (CEST)

Simonyi Imre[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. október 23., 14:25 (CEST)

Simonyi Imre -> Simonyi Imre (költő), a korábbi hivatkozásokat kellene javítani. T. Hanks. Gyurika vita 2016. október 23., 09:03 (CEST)

Átnevezés[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2016. október 25., 08:48 (CEST)

Sziasztokǃ Újabb csere kéne: Chico (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Chico (film) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Köszönömǃ – Rakás vita 2016. október 25., 08:18 (CEST)