Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Automatizálható feladatok
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Üdv!

Kocsmafali megbeszélés alapján kérem, hogy a "Közigazgatási felosztás" kifejezést cserélje le valaki a "Közigazgatási beosztás" kifejezésre minden szakaszcímben és alcímben, beleértve a birtokos jeles változatokat is ("Közigazgatási felosztása" -> "Közigazgatási beosztás").

(Asszem valami ilyesmi kell: "==[ ]Közigazgatási felosztás[a][ ]==" -> "== Közigazgatási beosztás ==" , de nem ismerem az itteni botok reguláris kifejezéseinek szintaxisát :-))

Ha a szakaszcímekből eltűnik, a maradékot már végig tudom bogarászni egyenként, kontextus szerint mérlegelve.

Köszönöm.

– Peyerk vita 2015. november 28., 08:35 (CET)

23 szakaszcím van (elvileg ugyanezt a szintaxist kell használni a Pywikiben is, tapasztalataim alapján AWB-ben nem), összesen 383. (Ezeknél regexp-keresést használtam, ami ugyan lassú, de ilyenre tökéletesen alkalmas --Tacsipacsi vita 2015. november 28., 13:30 (CET)

A szögletes zárójel semmilyen általam ismert reguláris nyelvjárásban nem jelent opcionális karaktert, de talán C3PO több millió nyelve között van ilyen is. Ez itt ekvivalens egy kötelező szóközzel. \s* és a? egy lehetséges jó megoldás a [ ] és [a] helyett. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:35 (CET)

Vigyázat! Belenéztem Tacsipacsi 383-asába (nem láttam az előbb, hogy te is ezeket a javításokat tetted a regexben), és vélhetőleg infoboxos hivatkozások tömkelegét láttam, amelyek egy meggondolatlan cserétől el fognak romlani! Pl. közigazgatás1címke = Állam | közigazgatás1link = Ausztrália (ország)#Közigazgatási felosztás | Tehát langsam spazieren! Vagy javítani kell az infoboxokban is, vagy betenni egy horgonyt a megváltozott szakaszcímek elé (ez cserével nem bonyolult, csak kérdés, meddig fog élni), de mindenképpen át kell nézni a bővebb találati listát, és gondolkodni cselekvés előtt. Előrelátó gondolkodásra vall, hogy a nem szakaszcímbeli találatokra is kerestél! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 15:44 (CET)

Ha a szakaszcímek aránya ennyire alacsony és a linkek miatt következményes is, akkor lehet hogy az egészet kézzel kéne csinálnom, nem? – Peyerk vita 2015. november 28., 18:39 (CET)

Szerintem nem, mert attól ugyanúgy elromlik. Inkább mindenhol kéne cserélni, nem korlátozva a szakaszcímekre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 28., 19:24 (CET)

Lehet úgy is. Tudnátok csinálni egy allapot nekem, ahol az elvégzett módosításokat végignézhetem aztán, hogy azt a néhány esetet kiszűrjem, ahol mégis más szövegezés indokolt? Vagy az is elég lehet, ha tudom, melyik bot és mikor csinálta, az ő szerk.listáján megnézhetem. Jól sejtem? – Peyerk vita 2015. november 28., 20:44 (CET)

A második a jó válasz, de a botgazdának is illik figyelnie. Elolvastam a belinkelt megbeszélést, ott sincs szó szakaszcím szerinti korlátozásról. Tettem rá egy függősablont, mert most már két hétre csökkent az archiválás előtti idő, és azalatt nem biztos, hogy meg tudja oldani valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. november 29., 09:37 (CET)

Akkor a cikkeket is ennek megfelelően kellene elnevezni és átnevezni? (pl. Oroszország közigazgatási felosztása) -- ato vita 2016. január 30., 22:19 (CET)

Listakészítés[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 10., 09:06 (CEST)

Tudna valaki készíteni nekem két listát Pécs építményei, oktatási intézményei‎ és kulturális intézményei‎ kategóriák alapján, miszerint a cikkek:

a) Nem tartalmaznak koordinátát (Wikidatában sem)
b) Nincs fotó beillesztve (és a Wikidatából sem jön)

Előre is köszi! Bencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 3., 19:05 (CEST)

Cikkjelöltek[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 11., 23:15 (CEST)

A műszaki kocsmafalról

Valaki, aki ért hozzá megoldaná, hogy a {{Cikkjelöltek}} sablon valóban az aktuális cikkjelölteket sorolja föl? Előre is köszönöm. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 19:06 (CEST)

Ez – mint a leírólapján is látható – botfeladat, teljesen automatikusan, csak a wikiszoftver használatával nem oldható meg. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 21:09 (CEST)
Köszönöm, akkor átviszem a kérést a BÜ-re. – Malatinszky vita 2016. szeptember 11., 22:05 (CEST)

Célszerűen a szubcsonkbotot kéne kibővíteni a hasonló jellegű feladat miatt, bár talán nem indokolt olyan gyakran futtatni, de a mechanizmus ugyanaz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 11., 23:15 (CEST)

Republikánus Párt (USA) probléma[szerkesztés]

Függőben FüggőbenMivel egyeztetési igény érkezett, kivittem a nyelvi kocsmafalra a kérdést. – Puskás Zoli vita 2016. november 9., 16:47 (CET)

Üdv!

Valaki átnevezte a Republikánus Párt (USA) szócikket, Republikánus Párt (Amerikai Egyesült Államok) szócikknek. Ezzel nincs gond, csak több mint 100 szócikkben hivatakozom az első cikkre. Jó lenne, ha lenne egy bot, amely az elsőt átnevezné a másikra, hogy ne kelljen kézzel mindet megcsinálnom. Előre is hálám. -Némo (Morgóhely) 2016. november 9., 15:18 (CET)

Nevezzük néven azt a valakit: Oppashi végezte el az átnevezést. Én speciel nem ellenzem, hogy a Demokrata Párt (Amerikai Egyesült Államok) elnevezéshez igazítsuk a Republikánus Párt cikkének címét is, de a szememben elvi kérdés az, hogy ilyen nagy hatású és amúgy diszkrecionális (az irányelvekből nem levezethető) átnevezésről legalább utólag legyen valami megbeszélés, lehetőleg még mielőtt a botokat ráuszítjuk a linkek átírására. – Malatinszky vita 2016. november 9., 15:56 (CET)

Sziasztok, látom, a buli már elkezdődött, remélem, nem késtem sokat. Nem tartom értelmesnek angol rövidítésekkel indokolatlanul tarkítani a magyar wikit, nyilván, vannak rövidítések, amelyeket magyarul is használunk. Ez minden. Oppashi Traditional Chinese character Sheng.svg Rakontu 2016. november 9., 16:02 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Én nem éreztem kényszert arra, hogy a hivatalos magyar elnevezés egyértelműsítő tagként történő használatát egyeztetni kéne, különösen, hogy a demokratáknál is így van, így kérdés nélkül elkezdtem a cseréket, de akkor most leállítottam. Szerintem az átnevezés hatása amúgy elhanyagolható, egyszer kell megcsinálni a linkek cseréjét (ez most kb. félig el is készült), utána már nincs vele semmi feladat. – Puskás Zoli vita 2016. november 9., 16:06 (CET)

Hol kell ezt a - szerintem abszolút technikai - kérdést megbeszélni? A választ köszönöm! - Némo (Morgóhely) 2016. november 10., 09:27 (CET)

@Nemokap: Mivel elnevezési kérdés, a nyelvi kocsmafalra tartozik, oda vittem át. – Puskás Zoli vita 2016. november 10., 09:36 (CET)

Szerednyei Béla → Szerednyey Béla[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Puskás Zoli vita 2016. november 17., 18:14 (CET)

Linkjavítást kérnék és, ha lehet, akkor a nem linkelt előfordulásokat is javítani kéne: Szerednyei Béla (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Szerednyey Béla (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. november 17., 10:45 (CET)

Kész, de a cikk bevezetőjében szerintem meg kéne említeni, hogy gyakran Szerednyei néven hivatkoznak rá, mert bőven találni – főleg régebbről – erre az írásmódra is példát. A Wikidatán is javítottam, és össze is kötöttem a cikkével. – Puskás Zoli vita 2016. november 17., 18:14 (CET)

@Puskás Zoli: Köszi! A cikkbe beleírtam a Szerednyeit is. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. november 21., 10:55 (CET)

Kuki Péter[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. november 25., 20:00 (CET)

Kérlek, javítsátok ki a Petru Kukira mutató hivatkozásokat Kuki Péterre. (Az olimpiai cikkeket írók jellemzően angol nyelvű forrásokból dolgoznak, amelyek a román hivatalos listát veszik át. A magyar sportolók nevét ettől függetlenül magyarul szoktuk írni). Forrás: http://www.frissujsag.ro/kuki-peter-a-halhatatlanok-csarnokaban/ – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. november 20., 07:03 (CET)

Pongrácz Antal[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. november 25., 20:06 (CET)

Kérlek, javítsátok át az Anton Pongratz hivatkozásokat Pongrácz Antalra. Indoklás: mint fent, ráadásul van is róla cikk. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. november 20., 07:05 (CET)

Készítettem egy átirányítást. Ha most át is írja valaki a hivatkozásokat, semmi sem biztosítja, hogy nem fognak újabbak létrejönni – a zöld linket talán kijavítják kékre, a pirosat sokkal kisebb eséllyel. – Tacsipacsi vita 2016. november 20., 14:03 (CET)

Tasnádi István[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. november 26., 18:41 (CET)

Egyértelműsítés miatt javítani kell a Tasnádi Istvánra mutató hivatkozásokat. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. november 20., 09:07 (CET)

Barabás Éva[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. november 26., 18:47 (CET)

Barabás Éva -> Barabás Éva (műsorvezető) úgy tűnik az eddigi linkek is őrá mutattak, ezeket kellene javítani. Gyurika vita 2016. november 22., 06:52 (CET)

Biennále → Biennálé[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. november 26., 19:15 (CET)

Kedves botgazdik! Az {{Akh12}}(?) szerint a változott a „biennále” helyesírása „biennálé”-ra. Ezért kérném a következők összes előfordulását javítani:

Előre is köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. november 22., 09:17 (CET)

Ezek maradnak-e: Országos grafikai biennále, Országos Érembiennále? Akela vita 2016. november 22., 14:17 (CET)

Köszönöm! - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. november 26., 20:03 (CET)

Marosi Ildikó[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsurla vita 2016. november 22., 14:05 (CET)

Kérném szépen javítani a Marosi Ildikó-ra való hivatkozásokat Marosi Ildikó (újságíró)-ra, még mielőtt megszületik a Marosi Ildikó (jogász) alkotmánybíróról szóló cikk. Köszönöm.– Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. november 22., 13:26 (CET)

@Rlevente: Kész. Csurla vita 2016. november 22., 14:05 (CET)

Lukács Pál[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSemmi nem hivatkozott a lapra. Bencemac A Holtak Szószólója 2016. november 26., 19:35 (CET)

Lukács Pál -> Lukács Pál (színművész, 1894–1971) a hivatkozásokat kellene javítani, eddig is valószínűleg minden rá mutatott. Gyurika vita 2016. november 25., 07:58 (CET)

Zsigmond Király Főiskola → Zsigmond Király Egyetem[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsak kékítettem. Bencemac A Holtak Szószólója 2016. december 3., 18:34 (CET)

Sziasztokǃ

A következő átjavítás kéne:

– Rakás vita 2016. november 26., 00:05 (CET)

A cikkből nem derül ki, hogy meddig volt főiskola és mióta egyetem; ennek híján nem lehet megalapozottan javítani. Szerintem ugyanis a botnak a következőt kellene csinálnia:

 • X dátum előtt [[Zsigmond Király Főiskola]] → [[Zsigmond Király Egyetem|Zsigmond Király Főiskola]]
 • X dátumtól kezdve [[Zsigmond Király Főiskola]] → [[Zsigmond Király Egyetem]]

– Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. november 26., 08:59 (CET)

Benne van, Az egyetem története szakasz végén: idén augusztus 1-jétől egyetem. – Tacsipacsi vita 2016. november 26., 11:31 (CET)
Így van. Én kimondottan csak kékítésre gondoltam. – Rakás vita 2016. november 26., 11:54 (CET)

Ferenczy István[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2016. december 3., 18:30 (CET)

Ferenczy István -> Ferenczy István (szobrász). Dziękuję bardzo. Gyurika vita 2016. november 26., 17:31 (CET)

Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola kékítés[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaKis türelmet, amíg a rendszer feldolgozza a {{Magyar Örökség díj 2006–2010}} sablonban történt változtatást. Bencemac A Holtak Szószólója 2016. december 3., 10:40 (CET)

Szerertnék megkérni egy botgazdát, hogy a

 • [[Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola]] linkeket cserélje le [[Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium|Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola]] linkre
 • [[Képző- és Iparművészeti Gimnázium]] linkeket cserélje le [[Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium|Képző- és Iparművészeti Gimnázium]] linkre
 • [[Iparrajziskola]] linkeket cserélje le [[Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium|Iparrajziskola]] linkre

(az iskola neve idén megváltozott). Köszönöm. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. november 30., 00:17 (CET)

CommonsDelinker a huwikire[szerkesztés]

Kedves botgazdák, a képek törlése kapcsán a legszöszmötölősebb munka a képek linkjének eltávolítása a szócikkekből. Erre a munkára a Commonson egy botot alkalmaznak – biztosan ismeritek, CommonsDelinkerről van szó, aki amúgy Magnus Manske botja. A bot az összes wikiből kigyomlálja a commonsra feltöltött, és onnan törölt fájlok redlinkjeit. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges lenne -e a huwikire is beüzemelni ennek a mintájára egy botot (esetleg magát CommonsDelinkert noszogatni erre), ami a huwikire feltöltött, majd onnan törölt fájlok linkjeit gyalulná le? --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. december 2., 02:54 (CET)

A feladat már korábban is felmerült és hasonló, mint Regasterios korábbi kérései:

CommonsDelinkert és delinker.py-t sajnos nem ismerem. De amíg ő vagy egy hasonló bot be nem üzemelődik, addig is lehetne a korábbiakhoz hasonló mezítlábas módszerrel listába rendezni és törölni őket. -- ato vita 2016. december 2., 08:36 (CET)

Én úgy emlékszem, hogy valamikor ittlétem hajnalán még működött is ilyen bot, aztán valamitől elromlotta magát, és azt mondták, hogy már nem jó. Azóta sok új műszaki lehetőség van képek megjelenítésére. Mindenesetre a problémának már a leírása is bonyolult. Erre tettem egy kísérletet itt: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala#Műszaki rész. Érdemi válasz a lehetséges esetekhez nem érkezett, csak annyi, hogy inkább hagyjuk a teljes automatizálást. Egyébként azt sem tudom, egyáltalán a CommonsDelinker minden esetben hibátlanul működik-e. Mikor tesztelte valaki a széles kép sablonnal? Merthogy a programozója nem is tud ennek a létezéséről, az valószínű. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. december 2., 09:41 (CET)

Aláírásokból már én is távolítottam el törölt képeket, az egy korlátozott feladat. Az ilyen kép tipikusan egy user aláírásában szerepel sok helyen, de nem kell mindenféle egyéb helyzetekben keresgélni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. december 2., 09:43 (CET)

Veress István[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--Sphenodon vita 2016. december 2., 22:42 (CET)

Egyértelműsítés miatt javítani kellene a Veress Istvánra mutató hivatkozásokat. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. december 2., 13:18 (CET)