Wikipédia:Botgazdák üzenőfala/Archív 21

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

sajax

A következő kör a sajax lenne... (T55120#1514868) – Tgrvita 2015. augusztus 8., 10:41 (CEST)

Szóval ezeken a lapokon kéne cserélni:

huwiki              User:Cirkalo1/monobook.js
huwiki              User:Evetke/monobook.js
huwiki              User:Pasztilla/watchlist.js
huwiki              User:Winston/whatchlist.js
huwiki              User:Buda/watchlist.js
huwiki              User:Teemeah/qui.js
huwiki              User:Tgr/api.js

ezt:

sajax_debug_mode → false
sajax_request_type → GET
sajax_debug( → console.log(
sajax_init_object() → new XMLHttpRequest()
wfSupportsAjax() → true

Plusz aki sajax_do_call-t használ (Timit kivéve mindenki), annak nincs szerencséje, mert az nem lehet könnyen javítani. Ez vonatkozik ezekre a segédeszközökre is: MediaWiki:Gadget-api.js, MediaWiki:Gadget-autocomplete.js, MediaWiki:Gadget-sablonmester.js (meg a catinsert, amit már nyugdíjaztam).

Hm, így újraolvasva nem igazán tűnik botfeladatnak... – Tgrvita 2015. augusztus 10., 19:53 (CEST)

Google segítségével véletlenül találtam ide, eszembe nem jutott volna Botgazdáknál keresni. Szóval @Tgr: a watchlist.js-ek senkinél nem voltak hivatkozva, ezer sebből véreztek, ezért töröltem őket. A Gadget-api.js-t a Gadget-rollback használja. A Gadget-autocomplete.js-t úgy látom senki és semmi nem használja.

A rollbacket újraírom majd, ha lesz egy kis időm, az egy elég egyszerű szkript. A másik nem rémlik, micsoda. – Tgrvita 2015. augusztus 15., 10:47 (CEST)

Mintha a régi kereső nem tudott volna gépelés közben keresni, ez legalábbis olyasm megvalósításnak tűnik. Ahogy nézem, senki sem hiányolná, ha töröljük. – BáthoryPéter vita 2015. augusztus 15., 17:31 (CEST)

@BáthoryPéter: A sajax miatt nem működik a pozíciós térkép-nagyító. – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 22., 22:41 (CEST)

Köszönöm. – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 24., 10:37 (CEST)

Dobránszky Zoltán

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPZoliBottal karöltve :) – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 27., 14:13 (CEST)

Kérem javítani a Dobránszky Zoltán (színművész) hivatkozásokat Dobránszky Zoltán-ra! Köszönöm. --Rlevente üzenet 2015. augusztus 27., 13:26 (CEST)

Varga Tamás (színművész, 1946)

Sziasztok! Ahogy elnézem, jelenleg (valószínűsítem, hogy) minden Varga Tamás (színművész)-re hivatkozó link a Varga Tamás (színművész, 1946) linken található színész munkássága, ezért szeretném kérni, hogy a pillanatnyilag 231 db hivatkozást valamelyik bot vállalja át tőlem. Köszönöm! Fauvirt vita 2015. augusztus 27., 17:57 (CEST)

Mennyire vagy biztos benne? Mert ha már ebben ma úgyis benne vagyok, szívesen megcsinálom, de nagy hibaszázalékkal azért nem akarom csinálni. :-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 27., 19:11 (CEST)

@Puskás Zoli: Köszönöm, hogy szóltál! :o)) (épp egy másik színész(nő) linkjeit igazítgatom) Mivel a másik (1976-ban született) Varga Tamás újvidéki és nem szinkronizál (filmes téren inkább forgatókönyvet ír önéletrajzai szerint), tehát eléggé. :o)) Fauvirt vita 2015. augusztus 27., 21:24 (CEST)

Oké, akkor mindjárt nekiállok. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 27., 21:26 (CEST)

Fauvirt vita 2015. augusztus 27., 21:31 (CEST)

Bónuszként a Varga Tamás (szinkronszínész) lapra mutatókat is javítottam. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 27., 23:06 (CEST)

Romániai műemlékek

Elszúrtam a botos cikkíráshoz előkészített mintát, ezért a cikkek a nem létező Romániai műemlékek kategóriába kerültek a létező Kategória:Románia műemlékei helyett. Át kellene mozgatni; a mintát persze javítom. – Hkoala 2015. augusztus 29., 09:42 (CEST)

Köszönöm! – Hkoala 2015. augusztus 29., 15:28 (CEST)

Semmitmondó mondatok törlése

Kedves Botgazdák!

Labdarúgó-játékvezetők oldalán óriási számban szerepelnek a következő semmitmondó mondatok, melyeknek törlését kérném mindből: "Gyakorló játékvezetőként különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat." és "A játékvezetői vizsgát megszerezve indulhatott pályája." Köszönöm! – Tudor987 vita 2015. március 29., 23:13 (CEST)

Megnéztem az első mondatot, és a Google alapján tényleg szó szerint ebben a formában szerepel több mint ezer cikkben! Sőt rendre úgy folytatódik, hogy „Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára…” Ezzel együtt nem vagyok biztos benne, hogy lehet-e ezen bottal segíteni. Mi maradna a cikkben ezek helyén? Biztos, hogy semmi átvezetésre nincs szükség? Ádám 2015. április 7., 03:19 (CEST)

Véleményem szerint ez a mondat szimplán törlendő, a szócikkeket megnézve enélkül nem fog hiányozni semmi, nincs szükség "átvezetésre". --Tudor987 vita 2015. április 10., 00:16 (CEST)

Nagyon örülnék neki, ha az ilyen üres töltelékek eltűnnének. --Karmela posta 2015. április 10., 08:00 (CEST)

A fenti mondatok törlődtek, a mellékmondatok és az 1-2 szóval több információt tartalmazó mondatok maradtak. -- ato vita 2015. április 11., 19:01 (CEST)

@Ato 01: Hálásan köszönöm! --Malatinszky vita 2015. április 24., 14:02 (CEST)

Az 1-2 szóval több infót tartalmazó mondatok közül is töröltem egy raklapra valót, de ez elég macerás, nem lehet automatikusan csinálni, bár az AWB sokat segít benne. Ehhez jön még hozzá a szintén gyönyörű „legmagasabb labdarúgó bajnokság”. Nyolc órányi munkával kb. 270 cikket sikerült kitakarítanom ebből a szempontból, közben teleírtam Lajos52 vitalapját. Iszonyat, hogy mennyi felesleges munkát generál a működése! Azt meg le sem írom, hogy hány cikket kéne még mindig átnézni ilyen szempontból. --Puskás Zoli vita 2015. május 24., 01:52 (CEST)

Repültek/repülnek még ezek is:

  • A játékvezetés körülményeit figyelembe véve vizsgázott. – Ha volt a mondatban évszám akkor maradt a ...-ben vizsgázott.
  • Labdarúgó játékvezetők oktatása vizsgával (elméleti, gyakorlati) zárul.
  • A labdarúgó-szövetségek (területi, megyei, országos) bírói bizottságának minősítése alapján jutott magasabb osztályba. – Alapvetően trivialitás, azt sem írjuk le, hogy valaki a gimnáziumban a tantestület javaslatára lépett felsőbb osztályba, ráadásul nem is minden országban van például megye, és az is erősen kérdéses, hogy az elmúlt százegynéhány évben ez mindig, mindenhol így történt volna.
  • A játékvezetői vizsgát megszerezve indulhatott pályája.
  • Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára… mondatrész, a tartalom – ha van – megőrzése mellett.
  • legmagasabb labdarúgó bajnokság – Én 185 cm magas vagyok, nem tudom, hogy nálam magasabb-e vagy sem. Persze nem vagyok labdarúgó-bajnokság, úgyhogy ez nem is igazán lényeges. :-) Lett belőle legfelső szintű labdarúgó-bajnokság, kötőjellel, mert úgy kell írni.

Azt hiszem ennyi. --Puskás Zoli vita 2015. május 24., 13:45 (CEST)

Ez a feladat eléggé leült, és pillanatnyilag nem látszik a következő tennivaló, habár a feladat fontosságát nem vitathatjuk. Tehát konkrétan miket kellene a jelenlegi állapot szerint még eltávolítani vagy helyettesíteni? Lehetőleg listaszerűen. Vegyük figyelembe ugyanennek a szerzőnek az úrhajós cikkeit is (már magam is gondolkodtam a botos takarításukon). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 4., 12:02 (CEST)

Levettem a függőben sablont, pillanatnyilag nincs ilyen lista, amit erősebb felhatalmazás nélkül eltávolíthattam, javíthattam, azt megtettem májusban, egy újabb kör komolyabb előkészületeket, közösségi jóváhagyást igényelne, ezért is hagytam fel vele. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 10., 23:33 (CEST)


Azért úgy 5-600 Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára… törlése még most is sikerült. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 1., 21:43 (CEST)

Valószínűségszámítás

Kedves Botgazdák!

Az AkH. 12. kiadása értelmében megtörtént a valószínűségszámítás szócikk címének kötőjelmentessé tétele, ugyanígy a szórás (valószínűségszámítás) szócikké is. Megkérnék valakit bottal történő cseréjükre, ahol megjelennek. Köszönet! – Tudor987 vita 2015. augusztus 31., 00:29 (CEST)

Köszönöm szépen! --Malatinszky vita 2015. augusztus 31., 15:56 (CEST)

Nem hiszem, hogy ezeket a feladatokat egyenként kéne felírni ide, túl sok lesz belőlük mostanában. Még az is lehet, hogy érdemes lenne egy külön oldalt nyitni nekik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 11:29 (CEST)

Infoboxok egységesítése

Most látom azt a változtatást, ahol az infoboxok egységesítése címén a „honlap” szó „weboldal”-ra lett cserélve. Nem látok előzetes megbeszélést erről, ezért szeretném, ha ezt újragondolnánk, és nem egy magyar szót cserélnénk félig magyarra. Ha a honlap és a weboldal paraméterek együtt szerepelnek, akkor a redundanciát inkább a „weboldal” megszüntetésével kéne feloldani. Ez elsősorban a későbbiekben történő hasonló módosításokra vonatkozik, bár a {{templom infobox}}(?)-ban is szívesebben látnám magyarul, mint egy kreolizált nyelven. Köszönöm. – LApankuš 2015. augusztus 29., 10:56 (CEST)

Utólag is elnézést, ha ezzel belerondítottam volna a cikkbe. Lehet, hogy a szerkesztésből nem derült ki de csak (a linkek javítása kapcsán) a saját munkánkat szerettem volna ezzel leegyszerűsíteni, és egy paraméterhez csak egy megnevezést fűzni, mivel eddig nem tapasztaltam ilyen téren panaszt. Ha gondolod, a templom infoboxos cikkekben visszanevezem a weboldalt honlapra. Kérem, erősítsd meg, ha ezt szeretnéd. Ez lenne a kisebb munka. De az infoboxok lassan elnyomó többsége a weboldal paramétert használja. A cikkekben megjelenő szöveg pedig az infoboxoknak hála, egy apró javítással a sablonban "A minta weboldala" helyett a "A minta honlapja" szövegre cserélhető. -- ato vita 2015. augusztus 29., 14:42 (CEST)

Szerintem az a helyes, ha az infoboxok minél egységesebbek. Semmiképpen ne legyen egyfajta infobox eltérő a többségtől! Ha vita van róluk, azt kocsmafalon vagy a sablonműhelyben kéne lefolytatni, ez itt szigorúan a konszenzuson alapuló végrehajtás terepe, és nem a megbeszélésé! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 11:24 (CEST)

Az infoboxok sosem lesznek teljesen egységesek, hiszen azért van belőle kismillió, mert különböző paraméterek kellenek hozzájuk. Én csak azt szeretném kérni, hogy ha angol, kreol és magyar paraméternevek közt kell választani, akkor a magyart válasszuk a jövőben. – LApankuš 2015. szeptember 2., 20:16 (CEST)

Rengeteg ismétlődő paraméternév van, és helyes, ha ezek egyformák. Tipikusan ilyen a honlap vagy weboldal vagy webcím, ami az infoboxok nagy részében előfordul. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 21:06 (CEST)

Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1.

Megjelent: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1., Központi Statisztikai Hivatal --211.137.39.20 (vita) 2015. szeptember 5., 12:46 (CEST)

Kedves ismeretlen rajongónk!

Nem tudom, ezt a tőmondatot miért pakolgatod fel több helyre is a Wikipédián, minden magyarázat nélkül, miért nem árulod el, hogy mit szeretnél, és mit vársz a szerkesztői közösségtől, de nyomatékkal kérlek, hogy ne, azaz ne pakolgass rá itt függősablont, mert a függősablon nem erre való, ez az oldal sem erre való, sőt a Wikipédia sem erre való. Szíves megértésedet köszönöm! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 5., 20:37 (CEST)

Botos egyértelműsítés sztahanovistáknak

Egy vállalkozó szellemű botgazdát szeretnék megkérni botos egyértelműsítésre a következő nevekre:

Elrettentésül feltüntettem, hogy hány cikkben jelentenek zöld hivatkozást. – Sasuke88  vita 2015. augusztus 30., 22:45 (CEST)

Az ilyen szétszálazás sajnos nem botfeladat, mert egy bot sehogy sem fogja tudni eldönteni, hogy pl. melyik Bródy Sándorra akart hivatkozni egy szócikk írója. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 30., 22:50 (CEST)

Viszont AWB-ben (vagy Pywikiben, ha valaki azt preferálja) jóval gyorsabb (kézi botszerkesztés), itt kaptam egy kielégítő leírást az AWB működéséről. --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 30., 23:03 (CEST)
Igen, ez kézi botszerkesztés, ahogy Tacsipacsi mondja. Régebben gyakran csináltak ilyet bizonyos botgazdák, de mára már eléggé lealkonyodott, mivel ritkábban jön elő ez a fajta feladat. --Sasuke88  vita 2015. augusztus 31., 00:42 (CEST)
Ilyen értelemben valóban az. Én is szoktam kézi botszerkesztésekkel „bajlódni”, ez azért abból is a bonyolultabb fajta. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 31., 00:45 (CEST)

Igen, ez egy hálátlan kézi botfeladat, ami sok megszakítással és kézi belenyúlással, utánajárással, gondolkodással jár, de nem hiszem, hogy ritkán jönne elő. Hkoala egyszer talán egy évig csinálta éjjel-nappal, azzal nyilván elég jó rendet vágott, de a káosz folyamatosan burjánzik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 11:27 (CEST)

Molnár Ferenc (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) megvan. Melléktermékként sok Bródy Sándor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Heltai Jenő (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) is egyértelműsítve. Közben irdatlan mennyiségű hibásan írt Molière-t találtam, Moliere, Moliére formákban, linkben és link nélkül. Ahol megláttam, javítottam. Egy sztahanovista kolléga, ha ideje van, kérem szisztematikusan javítsa ezeket is, köszönöm. AkelaBot vita 2015. szeptember 2., 17:46 (CEST)

Harsányi Gábor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) is kész. – Szenti Tamás vita 2015. szeptember 6., 01:04 (CEST)

Heltai Jenő (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Bródy Sándor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Sütő András (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Dobozy Imre (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) is kész. Akela vita 2015. szeptember 9., 23:05 (CEST)

Altató gyanánt javítottam 100 szócikkben Molière-t (gyanítom, a túlnyomó része ugyanattól a szerzőtől van), de lesz még bőven. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 10., 00:42 (CEST)

Köszönöm mindenkinek a közreműködést! Én Mikó István (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)-t javítottam. – Sasuke88  vita 2015. szeptember 13., 20:56 (CEST)

Magyar adatok a Wikidatán

Sziasztok! Egyszer korábban már felvetettem, de egy válasz sem jött rá, hátha most több szerencsém lesz!

A botos cikkírást is és az infoboxok megfelelő kitöltését is segíti az, ha minél több adatot tartalmaz a szócikk wikidata-lapja. Magamból kiindulva, én is olyan témákban próbálkoztam, ami sok adatot tartalmazott. Bizonyára más Wikiknek is eszébe juthatott az, ami nekünk, hogy az adatokat a Wikidatából jelenítsék meg. Így ha a következtetésem helyes, azzal tudnánk más wikiket (magyar témájú) cikkírásra ösztönözni, ha a magyar wiki adatai is fel lennének töltve a Wikidatára.

Legegyszerűbb a képek feltöltése lenne, minden eszköz és tapasztalat adott ahhoz, hogy akár az összes infoboxba beillesztett kép fájlnevét feltölthessük a Wikidatára. Aztán pedig sorban minden mást, ami még fontos lehet.

Mivel a feladat eléggé hosszadalmas, ezért fordulok hozzátok. Kellene hozzá ugyanis friss dump, egy AWB és egy gép, mely akár órákig (napokig?) is el tudja rágcsálni a bytokat.

Láttok benne fantáziát? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 28., 23:06 (CEST)

@B.Zsolt: Ha kész a koncepció, TurkászBot-ot és az infrastruktúrát (szélessávú internetkapcsolatot és egy i7-es gépet) tudok biztosítani. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 29., 11:30 (CEST)
AWB-t, netet és vasat PZoliBotnak tudok biztosítani, dumpot még nem használtam, de tudom mi az, és szerintem meg tudok birkózni a feladattal. Amit nem tudok az az, hogy a Wikidatán ehhez kell e neki külön (bot)jogosultságot kérni vagy sem. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 29., 11:59 (CEST)

Ez szuper! Én mindennemű technikai támogatást tudok nyújtani, nekem egyedül a szélessáv hiányzik. Szerintem kezdjük a képekkel, már mutatom is a nulladik lépést:

Ezen a linken találhattok két AWB modult. Úgy kellene módosítani, hogy bármely infoboxszal működjön, ne csak azzal, ami az első sorban meg van adva. Majd az AWB-vel a dumpból ki kell gyűjteni az összes olyan lap címét, amiben szerepel az infobox. Ezen a listán végigmenve a kép paraméterek tartalmát a szócikk címével együtt fájlba kell írni (ide kell a modul). Aztán a fájlt át kell alakítani az alábbi módon: szócikk címe + tab + P18 + tab "fájlnév". A profik akár már a modullal is ebbe a formába állíthatják elő a kimeneti fájlt. Majd ennek a fájlnak a tartalmát be kell illeszteni ide. Fontos, ide is külön be kell jelentkezni, de nem kell hozzá botjog se. Majd katt a Do it gombra és mehet!


Aggódni nem kell, csak commonsos képet fog hozzáadni, ahol nincs kép, vagy nem commonsos, azt átugorja szó nélkül. Ha már van kép, hozzáad még egyet, ha ugyanaz van ott, azt is átugorja. Elrontani sem lehet.


Következő lépésben ugyanezt meg kellene csinálni más nyelvű wikipédiákkal is. A románnak most például @Hkoala: biztosan nagyon örülne!

Ha valami nem tiszta, kérdezzetek bátran! – B.Zsolt vita 2015. augusztus 29., 12:15 (CEST)

@B.Zsolt: Megtennéd, hogy leírod a folyamat fázisait lépésről lépésre? Ha elindítom a programot, be kell lépnem a botfiókommal (mellesleg nem enged)? Sajnos még nagyon kezdő vagyok. :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 29., 13:52 (CEST)
(Szerkesztési ütközés után)
  1. Letöltöd és elindítod a programot.
  2. A jobb alsó sarokban először a wikinévre (ha jól tudom, alapértelmezetten en.wikipedia) kattintva kiválasztod a megfelelő wikit.
  3. Mellette a piros hátterű User: feliratra kattintva bejelentkezel. Kötelező bejelentkezni, de teljesen mindegy, hogy milyen fiókkal (tehát nem botgazdák is csinálhatják), az AWB nem fog szerkeszteni (későbbi használat érdekében praktikus botfiókkal, ha van).
  4. A Tools/Make module menüpontot választva betöltöd a modult:
    1. Kipipálod az „Enabled” opciót,
    2. Beilleszted a Wikipédia:AutoWikiBrowser modulok lapról a megfelelő példát,
    3. Módosítod az első sorban az infobox nevét (Infobox neve helyett pl. Település infobox) és a kimeneti fájl nevét (C:/az/eleresi/ut/fajlnev.txt-ről az általad preferált helyre),
    4. Megnyomod a Make module gombot,
    5. Bezárod az ablakot.
  5. Előkészíted a szócikkek listáját a bal oldali Make list ablaktáblában:
    1. A Source mezőben kiválasztod a What transcludes page opciót,
    2. Az alatta lévő szövegmezőbe beilleszted az infobox teljes nevét (pl. Sablon:Település infobox).
    3. Megnyomod a Make list gombot.
  6. Lefuttatod a kigyűjtést középső ablaktábla Start fülén lévő Start gombbal.
  7. A QuickStatementsbe beilleszted a kapott fájl tartalmát (ha a nagy szövegmező alatt azt írja, hogy be kell jelentkezned előbb, akkor tedd meg).
  8. Learatod a babérokat. :-)
Ja, és dump nem feltétlenül szükséges, nekem működött az élő wikit használva is (ehhez emlékeim szerint nem kell plusz beállítás). --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 29., 15:30 (CEST)
@Tacsipacsi: Köszönöm a részletes leírást! Eljutottam a végéig, de „ERROR (set_string) : Bad API response[1]” hibaüzenettel leállt hiányzó jogra hivatkozva. Hol kérhetek megfelelő jogosultságot, illetve azt magamnak vagy TurkászBot-nak igényeljem? Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 29., 17:43 (CEST)
@Bencemac: Rákattintottál a WiDaR linkre a szövegmező alatt? --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 29., 19:39 (CEST)
@Tacsipacsi: Igen, ami a következő szöveghez vezetett: „This is a tool that is used by other tools; it does not have an interface of its own. It can perform batch edits on WikiData under your user name using OAuth. You have not authorized Widar to perform edits on Wikidata on your behalf. Authorize WiDaR now.” A következő linkre kattintva ez ugrott föl: „Hi TurkászBot, In order to complete your request, Widar needs permission to perform the following actions on your behalf on www.wikidata.org: Perform high volume activity (High-volume editing), Interact with pages (Edit existing pages; Make changes to pages), Perform administrative actions (Rollback changes to pages; Delete pages, revisions, and log entries)”. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 30., 09:25 (CEST)
@Bencemac: És ott van elvileg egy Allow gomb. Megpróbáltál rákattintani? --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 30., 21:20 (CEST)
@Tacsipacsi, B.Zsolt: Működik! A probléma elhárult, mikor a rendes fiókommal léptem be. Jelenleg a {{Település infobox}}(?) fut. Tudnátok majd adni egy listát, hogy miszerint haladjak? Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 31., 18:33 (CEST)
Az én felvetésem az lett volna, hogy egy általános modult futtassunk le, amely minden infoboxot ismer, pont azért, hogy ne kelljen egyesével futtatgatni. De ha egyesével csinálod, akkor javaslom ezt a listát: Szerkesztő:B.Zsolt/Mit tartalmaz a magyar Wikipédia? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 31., 22:02 (CEST)

Még a Wikipédia:QuickStatements ide kapcsolódna.

 megjegyzés: a képek nevében az aláhúzás karaktert szóközre kell a művelet előtt cserélni, mert jobb esetben többlet botmunkát okoztok, rosszabb esetben kétszer kerül be ugyanaz a kép ugyanabba az adattáblába. Okuljatok a többek között itt ejtett hibámból: Racalmuto (Q432337) -- ato vita 2015. augusztus 29., 14:47 (CEST)

Köszönöm a figyelmeztetést, beépítettem a modulba más hasznos dolgokkal együtt (a lényegi változás annyi, hogy beszúrja forrásnak, hogy importálva innen: magyar Wikipédia – ez segíti a visszakereshetőséget, vagy meghatározni, hogy honnan jön, ha valami rossz; emellett pár apró javítás került bele). Ennek köszönhetően a szövegfájl a generálás után semmilyen további feldolgozásra nem szorul (@B.Zsolt: ajánlom neked is figyelmedbe). --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 29., 16:26 (CEST)

 kérdés Mennyivel bonyolultabb egy Pywikibot-szkript futtatása? – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 29., 16:12 (CEST)

Köszönöm mindenkinek, aki foglalkozik ezzel! Lehetséges lenne nem csak egy konkrét infoboxhoz, hanem a teljes wikihez megfelelő modult írni? Infoboxonként én is tudnám futtatni, párat már én is feltöltöttem (vasúti jármű infobox...) --B.Zsolt vita 2015. augusztus 29., 22:53 (CEST)

Én biztos nem fogok. Fogalmam sincs, hogy kell valódi regexpet írni C#-ban, de máris nem szeretem a nyelvet, pedig ma kezdtem el használni. --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 29., 23:23 (CEST)
Az AWB modulok lapon szereplő új példakód a magyar településekhez biztosan helyes? az infobox neve helyett nem település infobox kellene? Ha csak sima infobox szerepelne ott, akkor nem működne mindenféle infoboxhoz? – B.Zsolt vita 2015. augusztus 30., 22:33 (CEST)
Lásd fenti 4.3 pont. Én nem tudom, hogy a kigyűjtő éppen mit akar kigyűjteni. Lefuttattam sima infobox-szal, és 25 000 lapból az első ezerötszáznál egyetlen képet se talált (még fut a további 23 500, ha mégis lesz eredmény, majd írok). Mint írtam, ez nem valódi regexp, szó szerinti (teljes) egyezést keres. --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 30., 22:55 (CEST)
Tettem egy próbát, hogy több infoboxra is jó legyen. – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 31., 02:56 (CEST)

{{Település infobox}}(?), {{Videojáték infobox}} kész. De ez normális? Közben már más is észrevett egy másikat. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. augusztus 31., 19:13 (CEST)

Mégsem csak commonsos képeket enged hozzáadni. -- ato vita 2015. augusztus 31., 22:49 (CEST)
Ajjaj, pedig kézzel csak olyat lehet... Mindig van valami, ami megakadályozza, hogy bármit is megvalósítsunk... --B.Zsolt vita 2015. szeptember 1., 11:34 (CEST)
@B.Zsolt: Most mi legyen? Folytassuk a talán legtöbb Commons-os képpel rendelkező sablonnal, a {{Magyar település infobox}}(?)-val? Bencemac A Holtak Szószólója 2015. szeptember 2., 20:10 (CEST)

Képek helyett még ott vannak a weboldalak, vagy tudom még javasolni azokat a Wikipédiákat, ahol csak a commonsos képek a megengedettek. Ilyen biztosan a holland Wiki. Némileg több munkával járna, de meg lehetne nézni a magyar személyek születési és halálozási dátumait is. --B.Zsolt vita 2015. szeptember 2., 22:25 (CEST)

@B.Zsolt: Átírnád a modult, hogy a weboldalakat keresse az infoboxokban? Akkor én nekiállnék, remélem ott nem találok újabb problémát. De ha van más ötleted, szólj és szívesen segítek! Bencemac A Holtak Szószólója 2015. szeptember 4., 17:55 (CEST)

Hopp, erről meg is feledkeztem! Annyit fűznék még a képekhez, hogy a svéd, lengyel, holland Wikik csak commonsos képeket használnak, azokból bármennyi képet ki lehet másolgatni! --B.Zsolt vita 2015. szeptember 15., 22:53 (CEST)

Alexandria

Kedves botgazdák! A WP:EGYÉRT jegyében átneveztem az Alexandria szócikket Alexandria (Egyiptom)-ra, ami által rengeteg zöld link keletkezett. Megtenné valki, hogy ezeket bekékíti? --Malatinszky vita 2015. szeptember 15., 21:28 (CEST)

Megtettem. :-) – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 16., 00:41 (CEST)

Köszönöm! --Malatinszky vita 2015. szeptember 16., 00:52 (CEST)

A Kategória:Élő személyek feltöltésével kapcsolatban van kérdésem. A Kategória:Élő személyek életrajzai kategória felhasználható-e egy automatikus feltöltéshez? Ebben a kategóriában a vitalapok szerepelnek és ezek szócikk lapjára kellene elhelyezni a fenti kategóriát. Ha ez az út járható, akkor további feltételeken is érdemes gondolkodni (pl. a szócikkben van-e XXXX-ben elhunyt személyek kategória). Csurla vita 2015. augusztus 30., 21:49 (CEST)

Van egy másik lehetőség. Ezt talán járhatóbb út. A Kategória:1900-ban született személyek-től a Kategória:1997-ben született személyek-ig kategóriákban szereplő szócikk közül azokba kell beírni az Élő személyek kategóriát, amelyben nem szerepel halálozási éves kategória (pl. Kategória:1978-ban elhunyt személyek, stb). Az 1900-astól az 1930-as évekig lévő szócikket érdemesebb egy allapra kiírni és kézzel beírni kategóriát ez alapján, mert lehet, hogy az illető már nem él csak bizonytalan információk vannak. A többibe mehetne automatiksan (1930 és 1997 között). 1998 után és egy születési kategóriákra már kész a feltöltés. - Csurla vita 2015. szeptember 1., 23:03 (CEST)

Értelmszerűen, ahol már szerepel az Élő személyek kategória az nem kell a listára illetve nem kell beszúrni. - Csurla vita 2015. szeptember 1., 23:25 (CEST)

Jó lenne minél előbb a botos megoldást beüzemelni, esetleg botflaggel ellátni a terítésben részt venni óhajtókat, mert a tegnap esti akciójukkal sikeresen „eldugították” az FV-t és – felteszem – néhányunk figyelőlistáját is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. szeptember 3., 00:19 (CEST)

Csináltam egy mintát, hogy milyen táblázatot lehetne csinálni a születési évek kategóriák alapján évenként (1990 és 2015 között). - Csurla vita 2015. szeptember 4., 19:04 (CEST)

A botos javítást elkezdtem. - Csurla vita 2015. szeptember 8., 18:20 (CEST)

A feltöltés megtörtént. A részleteket a közel jövőben leírom majd a kocsmafalon. Csurla vita 2015. szeptember 16., 14:01 (CEST)

Németh Krisztián -> Németh Krisztián (labdarúgó, 1989)


Kérném fentebbi változat korrigálását az alatta lévőre az alábbi cikkekben. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. szeptember 20., 13:20 (CEST)

Seregély István

Kérem cserélni a Seregély István (egri érsek) cikkre történő hivatkozásokat Seregély István (érsek)-re! Köszönöm. --Rlevente üzenet 2015. szeptember 21., 20:07 (CEST)

A 1990-es

Kedves Botgazdák!

@Radírpók több szócikkben helyesen javította az "a 1990-es" kapcsolatban a névelőt. Ennek hatására rákerestem, százas nagyságrendben van még, akárcsak 100 feletti "a 1980-as", és gondolom ugyanígy lefelé (még találomra: "a 1890-es" is öt). Ilyen mennyiség esetén a botos javításotokat kérném. Köszönet! – Tudor987 vita 2015. augusztus 27., 20:58 (CEST)

 megjegyzés Ez nem valami elbaltázott botos javítás eredménye? (a 90-es évek --> a 1990-es évek) --Hkoala 2015. augusztus 28., 07:20 (CEST)

Hajnali kettőkor már bennem is fölmerült ez a gyanú. De most már mindegy, megpróbálom amennyire lehet "visszabaltázni". :-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 28., 08:42 (CEST)
Persze, hogy mindegy, csak látva a mennyiséget a figyelőlistámon, ez jutott eszembe. – Hkoala 2015. augusztus 28., 08:54 (CEST)
Ja, aki a botszerkesztéseket is beengedi a figyelőlistájára, az igazi mazochista! ;-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 28., 18:32 (CEST)
Nem, a mazochista a wikidatás változtatásokat is beengedi ;-) – Hkoala 2015. augusztus 28., 18:40 (CEST)
:-) Közben persze rájöttem, hogy a bot részben feladta a harcot, így mintegy száz cikket kézzel javítottam, úgyhogy nem csak neked kellett mazochistának lenned ahhoz, hogy sok javítás jelenjen meg a figyelőlistádon. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 28., 20:15 (CEST)

Na, a 20. századdal készen vagyok, talán az 1800-as éveknek még nekiállok, de nem most. – Puskás Zoli vita 2015. augusztus 29., 00:09 (CEST)

19. század (vissza 1800-ig) megvan. AkelaBot vita 2015. augusztus 29., 12:54 (CEST)

Köszönöm az eddigi munkát, bottal könnyebb, ám eszerint azzal sem sima. Azonban pl. "a 1890-es", "a 1880-as" stb. találatok továbbra is vannak. További rossz hír, hogy a kerek tízeseken kívül nagy számban vannak nem kerek évszámos hibák, pl. "a 1999-es", "a 1981-es" stb. is. --Tudor987 vita 2015. augusztus 31., 00:59 (CEST)
Igen, láttam ilyeneket én is. Alighanem elrontani könnyebb volt, mint javítani, úgyhogy aki ilyet talál, annak csak azt tudom mondani, hogy „Szerkessz bátran!:-)Puskás Zoli vita 2015. augusztus 31., 01:39 (CEST)

Ki kéne guberálni a laptörténetekből, ki volt az elefánt a porcelánboltban. Már csak azért is, hogy tanuljon belőle. Fel kell deríteni, hányféle hiba van, hozzávenni azt is, ahol linkelve van, azaz [[ van a névelő és a szám között, és utána valószínűleg célszerű egy összetett reguláris kifejezést építeni rá. Sőt, még az is lehet, hogy egyszerűbb rögtön regexszel kezdeni, pontos kárfelmérés nélkül. Majd megnézem, hogy mit tehetek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 11:21 (CEST)

Próbaképpen beleástam három lap történetébe, az egyikben biztos, hogy humán szerkesztő írta így, a másik kettőnél ott hagytam abba a keresést, hogy biztosan 2007 előtt került bele a hiba. Akárki követte is el, nagyon sok évig ott volt mindegyik javítás nélkül, pedig rengetegen szerkesztették a lapokat. Talán valóban nem is bothibáról van szó, hanem egyszerűen gyenge magyartudásról. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 11:49 (CEST)

Még további hasonló rossz hír, hogy a 9-re végződő évszámokhoz sokszor "-tól" kapcsolódik "-től" helyett: az "1989-tól" 23-szor fordul elő, az "1979-tól" 53-szor, stb.– Radírpók vita 2015. szeptember 1., 18:46 (CEST)

Ez sajnos a létező összes számvégződés és többalakú toldalék párosításra igaz. Találomra beírtam a keresőbe, hogy "1973-ben", arra is van találat. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 1., 18:51 (CEST)
A hétvégén belekezdtem és az "F"-betűsök végéig jutottam az ezer és kétezer közötti években a következő regex kulccsal:
(\W[Aa])(\s+\[?\[?\s*?1\d{3}\]?\]?-[eaoö]s)
$1z$2

De minden egyes cserét ellenőrizni kell többek között az egyértelműsített linkek miatt. -- ato vita 2015. szeptember 1., 19:09 (CEST)

 megjegyzés Ez a $-os megoldás zseniális, épp most akartam kérdezni, hogy van-e valami ilyen lehetőség, mert ezt eddig nem ismertem, mindenféle többszörös keresőkifejezésekkel operáltam. Kipróbáltam, amit itt leírtál elég is volt, hogy megértsem a lényegét. Köszönöm! – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 1., 19:30 (CEST)

Számok toldalékolására van kész javítócsomagom, azt nem érdemes most idekeverni. Szerkesztő:BinBot/munka/vegyes, ctrl f, vegyesjav2a. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 20:09 (CEST)

És egyébként le is futott egy hónappal ezelőtt. Úgy látom, éppen ez a tól/től csere nincs benne, majd a következő futtatás előtt beépítem, az nem gond. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 20:15 (CEST)

Ha jól látom, ez a regex nem kezeli, ha a linkben a függőleges vonal után van a találat. Érdemes egyébként dump alapján két menetben keresni, Pywikibothoz könnyen meg tudom adni a módszert, az AWB-vel nincs ilyen tapasztalatom. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 20:22 (CEST)

Ha megmutatod, hogy megy pywikivel, megmutatom hogy megy AWB-vel és a végén te is átpártolsz. :-) -- ato vita 2015. szeptember 1., 20:31 (CEST)

Tipikus esete a kötve hiszemnek. :-) Egyebek között azért is, mert a Pywikibe én írtam bele ezt a lehetőséget. Először ez mondod neki:

replace.py -xml:c:\Q\huwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 -"ns:0, 6, 10, 100" -always -fix:valami -save:valami.txt

Ez már a névterenkénti szűrést is elvégzi, a javításkor nem kell foglalkozni vele. Nálam egyébként van egy 1.bat, aminek a lényeges tartalma:

replace.py -xml:c:\Q\huwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 -"ns:0, 6, 10, 100" -always %1 %2 %3 %4 %5 %6 %7 %8

és ezzel a fenti parancs erre egyszerűsödik:

1 -fix:valami -save:valami.txt

Ha többször futsz neki, pl. közben jutott eszedbe még valami fejlesztés, a valami.txt-t bővíti, de ha save halyett savenew-t írsz, akkor lenullázza. A program a feladat bonyolultságától függően futhat fél órát, egy órát vagy egy napot. Két nap is volt már, de akkor nagyon sok minden volt a pakliban egyszerre, olyat ma már nem csinálok. Azalatt én a fejemet és a gépemet is másra használom. Amíg volt toolserverem, néha ott futtattam a hosszabbakat, hogy kikapcsolhassam a saját gépet. A második menetben

replace.py  -fix:valami -file:valami.txt

A valami.txt Notepad++-ban meg van nyitva, és ha mondjuk végigmentem 1-2-300 cikken, és elfáradtam, akkor azokat törlöm, és így legközelebb ugyanez a parancs onnan folytatja, ahol abbahagytam (felfelé nyíl, enter). Sokszor a kereséshez nagyobb csomagot használok, a javításnál viszont felváltva kikommentezem a sorokat, mert egyes típusokon gyorsabban végig lehet menni, kevesebb konfliktussal. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 20:51 (CEST)

Fordítva is sok hiba van, ezen a listán lefelé haladva egyre több:

Visszafogottan azt tudom mondani, hogy elképesztő. Hogy valakinek rossz a helyesírása, az is nagy baj, de hogy ekkora értelmetlenségeket ír... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 1., 21:53 (CEST)

Bináris javaslatára a fenti egy általánosabb helyett négy, részletesebb regex keresőmaszk, ami a "H"-sok végéig jól működött:
(\W[Aa])(\s+1\d{3}-[eaoö]s)
(\W[Aa])(\s+\[\[\s*?1\d{3}\]\]-[eaoö]s)
(\W[Aa])(\s+\[\[\s*?1\d{3}-[eaoö]s[^\|\]]+\]\])
(\W[Aa])(\s+\[\[[^\|\]]+\|\s*?1\d{3}\]?\]?-[eaoö]s)
Az AWB Database Scannerében az a jó, hogy a névtér fül alatt egy kattintás a főnévtér kiválasztása és (ugyan 20 percig is eltart, de) egy kereséssel megtalálja a fenti kulcsokhoz tartozó találatokat, ha függőleges vonallal vagy "pipe"-val elválasztva adod meg a keresendő text mezőben:
(\W[Aa])(\s+1\d{3}-[eaoö]s)|(\W[Aa])(\s+\[\[\s*?1\d{3}\]\]-[eaoö]s)|(\W[Aa])(\s+\[\[\s*?1\d{3}-[eaoö]s[^\|\]]+\]\])|(\W[Aa])(\s+\[\[[^\|\]]+\|\s*?1\d{3}\]?\]?-[eaoö]s)

Próbáld ki Bin, és el is fogod a pywikit felejteni. ;-) -- ato vita 2015. szeptember 1., 23:25 (CEST)

Ezért nem érdemes évszámokra korlátozni a keresést :-( Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 07:56 (CEST)

Miért kéne elfelejteni egy jól működő, komplex, rugalmas, nyílt forráskódú, aktív közösség által fejlesztett, jól dokumentált rendszert, aminek több elemét már a saját képemre szabtam? Amelyikben nem függőleges vonallal, hanem rendezetten, áttekinthetően, kommentelve adhatok meg több keresőkifejezést, és ezért gyorsabban tudom kikommentezni is őket? És mellesleg az egyszer eltárolt feladatokat akár beszédes névvel ellátva pillanatok alatt tudom újra elővenni parancssorból? És egyet sem kell kattintanom a névtérválasztáshoz, mert csak begépelem az "1" karaktert, és abban már benne van? Ahol egy találatot nem csak reguláris kifejezéssel, hanem komplett függvénnyel is tudok cserélni? Talán érdemes lenne máshol összehasonlítani őket. Próbáltam már az AWB-t is, egyszer egy konkrét feladatra jobb volt. Természetesen a Pywikibot is egy kereséssel talál meg több regexpárhoz tartozó oldalakat, sőt az újabb verzióval akár több komplex javítócsomagot is lehet egyben futtatni. A fenti linkre kattintva ez világosan látható is. Hogy mennyire érdemes ezt csinálni, és mikor jön el az, hogy a több keresőkifejezés elkezdi ütni egymást, és lassítja a munkát, az tapasztalás kérdése, erről nagyon sokat írtam már. Én is elkezdtem az este fejleszteni egy kicsit a keresést, szerintem egyáltalán nem érdemes évszámokra és pláne toldalékolt évszámokra korlátozni a dolgot. Nem az 1990-es évekkel van itt a probléma, hanem az 1990-nel. Habár valószínű, hogy ilyen leszűkítéssel kevesebb hamis találatot kapunk, de ugyanakkor kevesebb javítandót is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 06:31 (CEST)

Off: Egyébként általában az a véleményem a túlzott interaktivitásról (ahogy megnéztem a belinkelt képet), hogy a kezdőket segíti, de a profikat inkább akadályozza. A Wikipédiában is kizárólag a klasszikus forrásszerkesztőt használom (kivéve a tömeges cseréket). Ha külön mezőben kell megadni a link szövegét meg a tárgyát, akkor úgy érzem, hogy valaki direkt pazarolja az időmet. Nekem egy ennél fejlettebb eszközöm van, a Notepad++, ahol pillanatok alatt állítok össze csomagokat kereséssel, cserével, kivételekkel, már nyomom is a ctrl s-t, csak a tartalmi fejlesztés idő. Egyebek között kapásból ott van a sok munkával kifejlesztett állandó kivételkészletem is. Bolond lennék elfelejteni! :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 06:42 (CEST)

A fenti négysorosban a \s*? nem elírás? Vagy *, vagy ?. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 08:30 (CEST)

Elvileg a \s*? ugyanaz, mint a \s*, gyakorlatilag pedig nem egészen. Lásd a en:Wikipedia:AutoWikiBrowser/Regular expression#Greed and quantifiers oldalon a .*?-es részt és alatta a "Regular expression examples" szakaszt. Aztán lehet, hogy mégis ugyanaz. :-) -- ato vita 2015. szeptember 2., 09:20 (CEST)
Sorry, nem figyeltem, ezt én néztem el. Tényleg nem ugyanaz. Néha már összeakad a szemem ettől a sok karaktertől. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 09:32 (CEST)

A helyzet sokkal rosszabb, mint bárki hitte volna. Elég sok kísérletezéssel sikerült elkészíteni azt a regexet, ami még csak az egyjegyű(!) számok névelőjét javítja, és elképesztően sok a találat. Most már könnyebben hozzá fogom tenni a többit is, és biztosan több botgazda együttműködésére lesz szükség ennek a romhalmaznak az eltakarításához. Nem is értem, magyar emberek hogy képesek ilyeneket leírni ekkora mennyiségben. Szerintem az egész szerencsétlenségnek a végére csak a töredéke bizonyul majd "a 1990-es évek" típusúnak.

            # Egyjegyű számok
            (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[15][^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1z\2'),
            (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])z(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[02346789][^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1\2'),

Ahogy a fenti példákat látom, az AWB az ur'valami' képletből a valami-t hasznosítja, illetve a \1 helyett $1-et vár cserénél. Remélem, a feltételes kifejezést ugyanúgy értelmezi. Próbáljátok ki. A végleges változatnál a forrásban is benne lesz a figyelmeztetés, hogy a fordított iránynál (itt a 2. sor) nagyon kell vigyázni, mert az az lehet névmás is, de ez ritkább. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 16:51 (CEST)

Csináltam 70 próbaszerkesztést, egyelőre csak egyjegyű számokkal, természetesen máris volt közöttük két nyelvészeti cikk, és természetesen volt közöttük kiemelt cikk, ahogy szokott. És ezek majdnem mind 2005 vége előtt keletkezett cikkek, vagyis elenyésző töredéke a cikknévtérnek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 2., 17:49 (CEST)

Teljes javítás

Elkészült a véglegesnek szánt javítókészlet. A lényege itt látható, összesen hat sorban:

            # Nagyon kell figyelni az az-->a irányú javításoknál, mert itt az az lehet névmás is!
            # No meg lehetnek nem tízes számrendszerben írt számok, amiket nem olvasunk össze.
            # Fordított irányban (a-->az) idegen nyelvű szövegeknél szokott hibázni, és még egy-két ritka esetben,
            # ha a belső hivatkozásban a | előtt szám van, utána meg nem.
            # Előfordult valami ókori forrásjegyzékben is, Arisztotelésznél és Empedoklésznél volt ilyen hiba.
            
            # Egyjegyű, négyjegyű, hétjegyű, tízjegyű... számok (vicces ritmika)
            (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[15](\d{3})*[^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1z\2'),
            (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])z(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[02346789](\d{3})*[^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1\2'),
            # Két- és háromjegyű, öt- és hatjegyű, 3n-1 és 3n jegyű számok
            (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?5\d{1,2}(\d{3})*[^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1z\2'),
            (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])z(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[012346789]\d{1,2}(\d{3})*[^\d](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1\2'),
            # Időszámítás előtti és szerinti évszámok
            (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?[Ii]\.\s?(e|sz)\.?\s?[\dIVX](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1z\2'),
            (ur'\b(?<![\-\]])([Aa])z(\s+(\[{2}([^\]\|]*?\|)?)?Kr\.\s?[eu]\.?\s?[\dIVX](?(3)[^\|]+\]{2}))', ur'\1\2'),

AWB-ben a fentiek szerint használható. A teljes javítókészlet az eddig gyűjtött kivételekkel és a leírással, Pywikibe másolható formában itt van: Szerkesztő:BinBot/munka/névelő#Számok és évszámok névelője. Figyelmesen, folyamatos ellenőrzéssel lehet javítani, a megjegyzések alapján, de keveset fog hibázni, egészen jó hatásfokkal működik.

Csak az „a i. e.”, „a i. sz.” típusú hibákból túlzás nélkül több ezer lesz (még akár szakaszcímben is. Szintén rengeteg „az Kr. e.” típusú van. Ez a példa mutatja, hogy a regex a linkben a vonal után is megtalálja.

Kérem a segítségeteket, ekkora mennyiséget csak közös munkával lehet leküzdeni, és később is folyamatosan ismételni kell a javítást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 00:00 (CEST)

Kigyűjtöttem az éjjel 3704 érintett szócikket ide: Szerkesztő:BinBot/try. Keresni már nem kell, ezen a listán kell kézi ellenőrzéssel végighaladni a fenti kifejezésekkel. A magam részéről a Pywikiben a -saveexc paraméterrel csinálom, hogy ha n helyett x-et nyomok, akkor ne csak átugorja a fals találatot, hanem a kivétellistára is felvegye, így legközelebb már nem fog előjönni. Az átnézett részeket egyszerűen törölni lehet. A szövegbe rejtve minden 100. cím után van egy számozott vonal, hogy könnyebb legyen szerkesztési nézetben is megtalálni a törlés helyét. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 07:19 (CEST)

Még egy kellemetlen tapasztalat: habár a javítás önmagában gyors lenne, sajnos nagyon belassítják az efféle duplán értelmetlen szövegek, mint „végül a 1799-ben a Bonaparte tábornok Első Konzuli kinevezésével véget ér”, „A 1871-ben az eredetileg önálló Lukafa kisközséggel egyesült.”, „majd a 1970-től 1971-ig a Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke volt”. Ezeknél a felajánlott javítás helyett törölni kell a hibás és értelmetlen névelőt. El vagyok képedve, milyen tömegben fordulnak elő az ilyen barkácsmunkák, amelyek sajnos szintaktikai elemzéssel nem szűrhetők ki, szemantikus reguláris kifejezéseket meg azért nem fogok építeni, ahhoz rövid az élet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 13:25 (CEST)

3600-tól fölfelé megcsináltam, hasonló tapasztalatokkal. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 3., 13:51 (CEST)
@Puskás Zoli: A te kódodon még kicsit csiszolni kell. -- ato vita 2015. szeptember 3., 14:00 (CEST)
Illetve, helyesen javítottad a szöveget a bot után. Bocs. -- ato vita 2015. szeptember 3., 14:04 (CEST)
Majd átfutom még a javításokat, hogy lássam pontosan mit műveltem. 80 cikkben volt módosítás, 24-et vagy magától, vagy utasításra átugrott. Ez már egy elég jó minta a tapasztalatok összegzéséhez. A regexen nem változtattam, csak átemeltem az AWB-be. Ha találtok hibát, mindenképpen szóljatok! – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 3., 15:06 (CEST)

Magától nem nagyon ugorhatja át, ha pont ugyanaz a regex, mert elég friss a kigyűjtés. Kíváncsi lennék az arányra. Azt láttam, hogy kb. 3 sablont töröltek közben átnevezés miatt. A gyűjtés a szócikkeken kívül kiterjed a képleírásokra, portálokra és sablonokra is, az utóbbiaknál mérlegelni kell persze, de nem érdemes mondjuk AWB kapcsolóval tovább szűkíteni névterek szerint. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 15:59 (CEST)

Ezeket ugrotta át (lefuttattam rajtuk ismét, az eredmény változatlan):

  1. Izlandi irodalom (A vége felé lenne a javítandó „Az 19. századi izlandi irodalom”.)
  2. PowerPC 600 (Ezt át nem bogarászom! :-))
  3. Zalalövői völgyhíd (Rögtön a bevezetőben „az 86-os főút”.)
  4. Ramón Folc de Cardona (Származása, ősei szakasz végén „az 16–17. század folyamán”.)
  5. Nagios (NSClient++ szakasz második mondatában „NSClient++ az 12489-es TCP porton figyel”.)
  6. Mercia (Kétszer átfutottam, nem találom.) Az 853-ban trónra került... -- ato vita 2015. szeptember 3., 21:55 (CEST)
  7. Joánisz Malokínisz (A második bekezdésben „az 100 méteres gyorsúszásban”.)
  8. Szpirídon Hazápisz (A második bekezdésben „az 100 méteres gyorsúszásban”.)
  9. Dimítriosz Drívasz (A második bekezdésben „az 100 méteres gyorsúszásban”.)
  10. Vinalon (A Története szakasz első mondatában „Japánban az 147958-as szabadalomszám alatt”.)
  11. Rajna–Rhône-csatorna (A bekezdés végén „Az 19. százád végén”.)
  12. West Yorkshire (A Gazdaság szakasz második bekezdésének elején „az 19. században az ipar jelentősen fellendült”.)

Puskás Zoli vita 2015. szeptember 3., 17:36 (CEST)

Én is bekopi-pészteltem a hat aposztrófok közti sort értelem szerűen a /1/2-t $1$2-re cserélve az AWB-be. Első ránézésre a fentieket is megtalálja. Ha lesz egy kis szabadidőm hétvégén, mind meglesz. Nem csalódtam benned, Bin. :)
@Puskás Zoli: szerintem valamit kihagytál a # Két- és háromjegyű második sorából vagy egy pipát a regex mellől vagy egy $1$2-$1z$2 összekeverés lesz. -- ato vita 2015. szeptember 3., 21:55 (CEST)
@Ato 01, Bináris: Ato, köszönöm! Valóban, annak a sornak az elejéről eltűnt a / jel a másoláskor. Javítottam a fentieket is, így már gond nélkül megtalálta mindet. Sajnos nekem ez a kód már túl bonyolult, nem tudom megfejteni, elveszek a kérdőjelek tengerében. Mondjuk sokat segítene egy magyar nyelvű leírás a regexről, mert hiába tanultam a php-t például angol nyelvű leírásokból, ez nem megy. De egyelőre megvagyok nélküle, ellenőrzés mellett futtatni így is tudom, szabadjára meg úgysem engedem. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 3., 22:58 (CEST)

Zoli, szerintem ne ezen akard megérteni a regexeket, mert ez még nekem is bonyolult. :-) Olyan új technikát használtam benne, amit eddig nem. A Google egyébként hoz azért magyar nyelvű leírásokat is. A Szerkesztő:BinBot/munka/helyes oldalon és a Kategória:Egyedi fejlesztésű javítócsomagokban többféle javítócsomagot találsz, és azok között ennél sokkal egyszerűbbeket is, amik tanulásra, kísérletezésre alkalmasabbak. Mindaddig, amíg nem hagyod jóvá a változtatásokat, lehet kísérletezni is átírásokkal. Én csináltam magamnak egy tesztoldalt, a user:BinBot/semmit, ahol szándékosan mindenféle hibák vannak összehordva a fejlesztési tesztekhez. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 23:27 (CEST)

Jaaaaaaa, az fel sem merült bennem, hogy ezt a kódot megfejtsem! Vigyor Az alapokról való továbblépésnél akadtak gondjaim, de akkor majd belekukkantok az általad javasolt oldalakba. Köszi! – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 4., 00:27 (CEST)

Bináris listáján végigmentünk, de még egyszer lefuttattam az én kulcsommal is ("a 1000-es" és "a 1999-es" évek közötti halmazon) a keresést és maradt még 20-30 javítani való. Tehát lehet még 1-2 kimaradt cikk. Aki gondolja, rákereshet még egyszer de addig is megelőlegezem a megoldva sablon. -- ato vita 2015. szeptember 24., 21:40 (CEST)

Köszönöm mindenki munkáját, aki részt vett ebben a széleskörűvé vált projektben! Ugyanakkor nem akarok ünneprontó lenni, de találomra teszteltem az "a 1999-es", "a 1998-as", "a 1997-es" stb. szókapcsolatokat, és mindből van 5-6, tehát még jelentős számban csúszhattak át szócikkek a rostán. Ezekkel lehet valamit kezdeni bottal? – Tudor987 vita 2015. szeptember 26., 17:12 (CEST)

Az én szúrópróbámra csak friss szerkesztések akadtak fent. A következő dumpból minden esetre többet fogunk megtudni. -- ato vita 2015. szeptember 27., 21:33 (CEST)

Most találtam én is még pár régit. A fenti regex kulcsaimat kiegészítettem a számok előtti aposztrófokkal:

(\W[Aa])(\s+'*1\d{3}-[eaoö]s)
(\W[Aa])(\s+'*\[\[\s*?1\d{3}\]\]-[eaoö]s)
(\W[Aa])(\s+'*\[\[\s*?1\d{3}-[eaoö]s[^\|\]]+\]\])
(\W[Aa])(\s+'*\[\[[^\|\]]+\|\s*?1\d{3}\]?\]?-[eaoö]s)

-- ato vita 2015. szeptember 27., 23:58 (CEST)

Lepus egyértelműsítés

Egyértelműsítés miatt javítani kellene a Lepusra mutató hivatkozásokat. A településre mutató linkeket kézzel javítottam, a maradék valószínűleg az állatnem. – Hkoala 2015. augusztus 30., 11:07 (CEST)

Bottal létrehozott kisbolygók felfedezése

Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív121#Kisbolygó került felfedezésre (mielőtt elsüllyed) --Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 3., 10:41 (CEST)

Arany Málna díj

Üdv! Az Arany Málna-díjat kellene javítani Arany Málna díjra. (Wikipédia:Helyesírás/Tulajdonnevek_helyesírása#A_díjnevekkel_alkotott_összetételek 5.) Szócikkek címében és belsejében fordul elő. Köszönöm, – Vépi vita 2015. szeptember 15., 13:42 (CEST)

Külső hivatkozások és Lásd még

Üdvözletem!

A Wikipédia-szócikkek „Külső hivatkozások” szakaszit lehetséges-e átnevezni botokkal arra, hogy „További információk”? A Google szerint több ezer Wikipédia-szócikk van, ahol „Külső hivatkozások” nevű szakasz van: [1].

Emellett a „Lásd még” szakaszok neveit is érdemes lenne átnevezni „Kapcsolódó szócikkek”re. A Google szerint több ezer Wikipédia-szócikk tartalmazza ezt a szakasznevet is: [2].

A Wikipédia:Szócikkek felépítése lap szerint így lenne ildomos.

Utóirat: Elnézést, ha zavartam. – 2001:DA8:8001:2303:4C30:FB74:A5FF:9FB9 (vita) 2015. szeptember 19., 12:50 (CEST)

Anno a kérés első részének nekikezdtem és abc sorrendben Esztergomig jutottam. További információk itt:

Azért Hkoala Wikipédia:Botgazdák üzenőfala/Archív_17#Külső hivatkozások -> További információkban írott sorai - amit már az én bejegyzésem után írt - továbbra is megfontolandóak. Apród vita 2015. szeptember 22., 02:50 (CEST)

Erdélyi református templomok

A Kategória:Románia református templomai cikkeiben, ha ki van töltve az "egyházmegye" paraméter, akkor hozzá kellene ezt adni a forrásokhoz:

* {{CitWeb|tit=Címtár|red=Erdélyi református egyházkerület|url=http://www.reformatus.ro/cimtar.html|accd=2015-09-20}}

Előre is köszönöm! (Tegnap és ma elég sok bottal létrehozott cikknél kitöltöttem az egyházmegyét, de elfelejtettem a forrást beírni, és nem szívesen mennék végig még egyszer a cikkeken). – Hkoala 2015. szeptember 20., 14:44 (CEST)

Nem utolsósorban

311 "nem utolsó sorban"-t kellene átírni arra, hogy "nem utolsósorban". Köszönettel:– Radírpók vita 2015. szeptember 25., 18:30 (CEST)

Vidnyánszky Attila -> Vidnyánszky Attila (rendező)

Kérném fentebbi változat korrigálását az alatta lévőre az alábbi cikkekben. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. szeptember 25., 20:43 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Miért lesz az nekünk jó, hogy mind piros linkre mutat majd? Át lesz nevezve? – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 25., 21:31 (CEST)

Úgy tűnik, ez a terv: Vidnyánszky Attila (egyértelműsítő lap). --Malatinszky vita 2015. szeptember 25., 21:34 (CEST)

Köszönöm a véghezvitelt és Andrásnak meg a tolmácsolást. Sajnos pont nem voltam gépközelben, így nem tudtam válaszolni! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. szeptember 26., 00:12 (CEST)

Utobbi → utóbbi

Ezt kellene javítani, mert egy robot ezzel a hibával hozott létre több ezer szócikket. Köszönöm! Zerind üzenőlap 2015. szeptember 26., 07:43 (CEST)

Ha gondolod, megcsinálom! :) Egyúttal nem kellene besubstolni a szócikkneveket is? Meg a település/község cseréket is megcsinálni? --B.Zsolt vita 2015. szeptember 26., 23:19 (CEST)

A helyesírási javítást PZoliBot már csinálja. A többit tehát ettől függetlenül lehet majd elvégezni. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 27., 01:19 (CEST)
Egy lépésben célszerűbb lett volna! :) --B.Zsolt vita 2015. szeptember 27., 01:38 (CEST)
Nem tudhattam, hogy más ismert hibák is vannak a botos cikkekben, leállítani meg fölösleges lett volna, hiszen már majdnem kész volt az összessel. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 27., 01:55 (CEST)

Lehetséges Jó és Kiemelt szócikkek kigyűjtése WP:ÉSZ-ből

Sziasztok!

Sasuke az egyik Kocsmán megemlítette, hogy alig vannak Jó és Kiemelt szócikk jelöltek, én viszont felvetettem, hogy rengeteg lehetne, ha valaki körülnézne a WP:ÉSZ lapokon. Meg tudná azt valaki tenni, hogy végigmegy az elmúlt 5 év jelöltjein, amik ott vannak a lapokon és kigyűjti azokat, amik nem kiemeltek, sem pedig jó szócikkek? Kézzel ez nagyon macerás lenne.

Előre is köszönöm! OrsolyaVirágHardCandy 2015. szeptember 26., 11:06 (CEST)

@OrsolyaVirág: Lementettem egy listát ide:
Szerkesztő:Ato 01/próbalap/Lehetséges Jó és Kiemelt szócikkek kigyűjtése WP:ÉSZ-ből
Ha gondolod mozgasd át saját allapra vagy máshova vagy ha nincs már rá szükség, kérlek jelöld törlésre. -- ato vita 2015. szeptember 26., 20:39 (CEST)
@Ato 01: Kiváncsiságból én is megnéztem, és találtam egy kakukktojást: a Szerelmes regény kiemelt. – Hkoala 2015. szeptember 26., 20:49 (CEST)
Köszönöm az észrevételt! A bentmaradt zöld linkek megtréfálták az AWB List comparer-jét. Én meg egyszerűen kikékítettem őket. Most töröltem a 4 kiemeltet a listából. -- ato vita 2015. szeptember 26., 21:01 (CEST)

@Ato 01: NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!! OrsolyaVirágHardCandy 2015. szeptember 27., 14:26 (CEST)

Nem tudom, hogy amin elavult (pl. Sólyom Hungarian Airways) vagy lektor sablon van, az most beleszámítson vagy sem ebbe a jó szócikkek keresési válogatásába. Apród vita 2015. szeptember 26., 20:59 (CEST)

Mercedes F1

Sziasztok! Azzal a kéréssel fordulnék a botgazdák irányába, hogy 2010-zel kezdődően minden Formula-1-es cikkben segítsenek átírni a jelenleg egy átnevezés után zölden virító Mercedes Grand Prix alakot Mercedes AMG F1 Team-re. A bezöldülés egy mai átnevezés eredménye, és többszázas nagyságrendben érinthet cikkeket (2010-től 2015-ig minden futam, világbajnokság valamint rengeteg pilóta és statisztika is ide tartozik). Kézzel ezt lehetetlenhez közeli lenne véghezvinni, ezért kérném lehetőség szerint a botos akciót. Előre is hálás köszönetem az F1 műhelyesek nevében is. --XXLVenom999 The Bunker 2015. szeptember 26., 16:21 (CEST)

 Fontos kérdés A csapat neve változott? Ha igen, mikor? Mert nagyon nem mindegy, hogy az összes hivatkozás feltétel nélkül cserélhető-e ([[Mercedes Grand Prix]] -> [[Mercedes AMG F1 Team]]), vagy a [[Mercedes Grand Prix]] cserélendő [[Mercedes AMG F1 Team|Mercedes Grand Prix]]-re, mint ahogy az sem, hogy az esetleges cserét befolyásolja-e, hogy épp melyik szezonról van szó. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 30., 11:14 (CEST)

 megjegyzés És akkor már ne feledkezzünk meg a Mercedes GP-re való hivatkozások javításáról sem! – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 30., 11:19 (CEST)

Tudomásom szerint a csapat az elmúlt év(ek)ben nem változtatott nevet, nekem is furcsa volt hogy miért Grand Prix, szerintem az AMG F1 Team a hivatalos amióta 2010-ben visszatértek, valószínűleg a Grand Prix-es alak a visszamaradt név a hőskori csapattól. De azt hangsúlyozni kell hogy csak a 2010-es és azt követő cikkekben (mai napig) szükséges átnevezni, az az előtti csapatnév (1955-ben is volt Mercedes) az helyesen Grand Prix. Mindenesetre köszönöm a segítséged. --XXLVenom999 The Bunker 2015. október 1., 20:45 (CEST)

Hát, itt nem egészen ezt olvasom: „Following the purchase of the team, as well as a sponsorship deal with Petronas, the team was rebranded as Mercedes GP Petronas Formula One Team”, majd lejjebb „For 2012, the team removed the GP from their name and added the name of AMG, the high performance division of Mercedes-Benz, to their title. The team will be known as Mercedes AMG Petronas F1 Team.” Mi legyen? – Puskás Zoli vita 2015. október 1., 21:08 (CEST)

Fogalmam sincs. A sajtóban, a tévés közvetítésekben és a legtöbb egyéb helyen szimplán Mercedesként hivatkoznak rájuk, ebből kifolyólag sokszor jelen pillanatban sem könnyű megmondani hogy mi egy csapat hivatalos neve (pl. a Sauber is Sauber Motorsport néven fut nálunk holott kisebb összeget raknék rá hogy a Sauber F1 Team megnevezést használják már jó ideje). A tárgyhoz visszatérve: mint botgazdára rád bízom a döntést, amennyiben meg tudunk húzni egy határt (bármilyen alapon) hogy mikortól hívják tényleg így a csapatot akkor onnantól kellene korrigálni 2015-ig a linkeket, előtte meg a zöld linkek elkerülése végett alkalmazható a [[Mercedes AMG F1 Team|Mercedes Grand Prix]] alak is. Kérdés, hogy ez a kombináció bottal mennyire kivitelezhető és ha igen mekkora melóval jár. --XXLVenom999 The Bunker 2015. október 1., 21:26 (CEST)

Akkor íme a váltás időpontja a leghitelesebb forrásból (utolsó bekezdés): „It was therefore definite that Nico and Michael would line up for their third season together as driver pairing for the Silver Arrows works team in 2012 that would go by the name of MERCEDES AMG PETRONAS, starting with the 2012 season.” – Puskás Zoli vita 2015. október 1., 21:56 (CEST)

Az F1 Team tag fontos, mert meg kell különböztetni az utcai sportkocsikat gyártó és tuningoló Mercedes-AMG részlegtől. A Petronas a főszponzor, azt nem szokás F1-es csapatok nevébe beleírni (pl. csak Williams F1 és nem Williams F1 Martini Racing), kivéve ha a szponzor csapattulajdonos is (Red Bull). --XXLVenom999 The Bunker 2015. október 1., 22:01 (CEST)

Kész! Isten tartsa meg a jó szokásotokat, hogy többnyire szimplán Mercedest írtok, de így is sokba fog ez kerülni neked! ;-) – Puskás Zoli vita 2015. október 2., 00:13 (CEST)

Tömeges átnevezési kérés

Sziasztok! Egy olyan botgazda segítségére lenne szükségem, aki cikkeket is át tud nevezni. Perceken belül végez a botom a francia településekkel, és a Wikidata-kapcsolatok is jövögetnek létre. Ha mind összekapcsolódik, akkor jöhet a 2. lépés: A Kategória:Bottal létrehozott francia település cikkek közül át kellene nevezni azokat, melyek vesszővel lettek egyértelműsítve a magyar Wikin megszokott zárójelezés helyett. Vagyis a vessző-szóköz párokat kellene szóköz-zárójel nyit párra cserélni, majd a cikk végére odabiggyeszteni még egy bezáró zárójelet is. A cikkekben nem kell semmit javítani, mert előrelátólag a bevezetőbe a településnevet a pagenamebase varázsszóval írtam be.

Bónuszfeladat: ugyanezt a cserét a navigációs sablonok között is le kellene futtatni, hogy a zöld linkek bekéküljenek.

Megelőzve a vitát, gyorsan leírom azt is, hogy miért így lettek létrehozva: eredeti angol névvel sokkal egyszerűbb és biztonságosabb volt őket létrehozni, és utólag átnevezni egyszerűbb lesz, mint a párokat egyesével keresgélni.

Remélem lesz rá jelentkező! :) --B.Zsolt vita 2015. szeptember 28., 16:27 (CEST)

Kész lett. Bónuszként öt Francéból csináltam Franciaországot. :-) -- ato vita 2015. október 5., 06:43 (CEST)

Köszönöm! Ezzel Franciaország azt hiszem ki is van pipálva. Van ötleted esetleg a sablonokban megjelent zöld linkek javítására is? A másik fontos kérdésem, szerinted most már érdemes lenne a nevek helyett szereplő pagenamebase értékekeket substolni? --B.Zsolt vita 2015. október 5., 07:58 (CEST)

Ez rendben van, hogy át lettek nevezve, de nem sok értelme volt. Így is, úgy is végig kell menni rajtuk egyesével, és ellenőrizni, hogy jó-e a fokozatos szűkítés elve, mert ha az angol alapján lettek elnevezve, akkor szinte biztos, hogy nem jó, mert az angolon akkora összevisszaság van. Véletlenszerűen kiválasztottam egyet, az „természetesen” nem jó: Chadron (Haute-Loire) helyesen Chadron (Franciaország) lenne, mert ilyen nevű település nincs több Franciaországban (de máshol van). Gyanítom, hogy még sok száz hasonló van. Zerind üzenőlap 2015. október 5., 08:14 (CEST)

Van valami jól bevált módszered arra nézve, hogy lehet gyorsan eldönteni, hogy az egyértelműsítés helyes-e? --B.Zsolt vita 2015. október 6., 08:02 (CEST)
A sablonok kékítéséhez pedig @Tacsipacsi, JulesWinnfield-hu: nálam több érdemit tudna hozzászólni. -- ato vita 2015. október 5., 09:40 (CEST)
Ez is egyszerű botfeladat: veszed a régi címeket, kigyűjtöd a rájuk mutató hivatkozásokat, első körben a sablonnévtérre szűkítesz, és minden lapon javítod a zöld linkeket reguláris kifejezéssel. Második körben kigyűjtheted újra a lapokra mutató hivatkozásokat, amiket kézzel ellenőrzöl. Mivel az AWB (tudtommal) nem tudja sok lap hivatkozásait egyszerre kigyűjteni, készítettem neked egy adatbázis-lekérdezést, aminek az adatait szövegfájlba elmentve már be tudod tölteni az AutoWikiBrowserbe. --Tacsipacsi vita 2015. október 5., 18:48 (CEST)
Köszönöm! Ezek szerint a fentiek is a Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok (Franciaország)-ból való külön, egyenként készített sablonok és nem a Wikidatában kellett javítani. :) -- ato vita 2015. október 5., 22:10 (CEST)

Ez nem nagyon jó irány. A cikkeket eleve a helyes címükkel kellene létrehozni. Erről beszélünk hosszabb ideje, hogy botos cikkeket írni csak kellően előkészítve érdemes. Lehet, hogy egy részfeladat egyszerűbbnek tűnik, de az egész nem lesz az. Inkább gondolkozzunk és kísérletezzünk többet, mint hogy tömeges pluszmunkát csináljunk vele, ami sokkal nehezebb, mint eleve jól megcsinálni. Már van műhely, ahol az előkészítést el lehet végezni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. október 15., 08:43 (CEST)

Evangélikus templomok

Elkövettem egy hibát a botos cikkgyártás előkészítésekor, így Románia műemlékei közül az evangélikus templomok a "Románia ortodox templomai, kolostorai" kategóriába kerültek. Hét végén amúgy is mindegyik cikket átnézem (ha jól számoltam, 77 darab), de addig is, ha van rá jelentkező botgazda, a következő cserét kellene végrehajtani:

A "Bottal létrehozott erdélyi műemlékcikkek" és a "Románia ortodox templomai, kolostorai" kategóriák közös elemeinél, ha az infoboxban a felekezet = evangélikus (ilyen például az Alcinai erődtemplom), akkor ez utóbbi kategóriát törölni kell, és helyette a "Románia evangélikus templomai" legyen. Hkoala 2015. szeptember 29., 19:25 (CEST)

Jól számoltad. :-) – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 29., 21:03 (CEST)

Köszönöm! – Hkoala 2015. szeptember 29., 22:00 (CEST)

Hamilton, Bermuda

Kérnék egy botos embert, hogy legyen szíves és Hamilton (település) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) összes előfordulását cserélje le Hamilton (Bermuda) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) névre. Köszönöm! - Gaja   2015. szeptember 29., 21:47 (CEST)

Már úgyis annyira benne voltam a botozásban, megcsináltam ezt is. Kiegészítve a Hamilton (város) hivatkozások lecserélésével. – Puskás Zoli vita 2015. szeptember 29., 22:14 (CEST)

Köszönöm! - Gaja   2015. szeptember 29., 23:26 (CEST)

Anime stílusú nyugati animáció kategória átnevezése

Kategória:Anime stílusú nyugati animáció (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Ezt kellene átnevezni Kategória:Anime ihletésű animáció-ra (lásd a megbeszélést). nyuszika7h vita 2015. október 4., 17:58 (CEST)

"egyidőben"

1200-nál is több esetben kéne javítani azt, hogy "egyidőben" arra, hogy "egy időben". http://www.e-nyelv.hu/2013-04-23/egy-idoben-2/ – Radírpók vita 2015. október 7., 23:47 (CEST)

Akkor lehet, hogy ez változás, de az AkH. 12. kiadásának szótári részében, a 223. oldalon ezt találtam:

„egy időben (=azonos időben); de: egyidőben (=valaha)”.

Így pedig már nem igazán botos feladat a javítása. – Puskás Zoli vita 2015. október 8., 00:28 (CEST)

"Az előző, most érvényben lévő kiadás 1984-től érvényes, és érvényben marad egészen 2016. szeptember 1-ig." http://www.e-nyelv.hu/2015-05-28/ezutan-mar-a-13-kovetkezik/ – Radírpók vita 2015. október 8., 14:59 (CEST)

Én biztosan nem fogok nekiállni a régi szerint javítani, hogy 11 hónap múlva egy még bonyolultabb javításnak állhassunk neki. A 12. kiadás már érvényes, és hosszabb távon csak az lesz érvényes, a 11. kiadást nyugodtan be lehet vinni a gyereknek az iskolába papírgyűjtéskor. – Puskás Zoli vita 2015. október 8., 15:11 (CEST)

A két kiadás párhuzamosan érvényes egy évig! Természetesen most már előre nézünk, azért van ez az egy év, hogy mindenkinek legyen ideje átállni, nem azért, hogy azalatt visszafelé haladjunk, ráadásul Zoli nagyon helyesen mutatott rá, hogy ez a javítás informatikai szempontból öngyilkosság, mert ha bottal egységesítjük a különírt változatot, soha többé nem lehet majd hasonló nagyságrendű munkával különválogatni őket. Ezen információ ismeretében pedig már egyenesen vandalizmusnak gondolnám a tömeges különírást. A 11. kiadás nagyon jó lesz még, ha meg kell érteni belőle, hol téved valaki az érvelésében. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. október 15., 08:39 (CEST)

Végh Ferenc egyértelműsítés

Szeretném kérni Végh Ferenc egyértelműsítését. A katonát és néhány nem nevezetesnek tűnő Végh Ferencet kiszűrtem, így mindegyik zöld mehet a színművészre: Végh FerencVégh Ferenc. – Sasuke88  vita 2015. október 10., 17:45 (CEST)

@Sasuke88: Szia, megcsináltam. Két link mutatott még a katonatisztre és van még egy szócikk (Kéki Béla, ahol egy harmadik Végh Ferenc szerepel. - Csurla vita 2015. október 10., 18:10 (CEST)

@Csurla: Köszi szépen! A Kéki Béla cikkből egyelőre kivettem a linket. --Sasuke88  vita 2015. október 10., 18:14 (CEST)

állomás infobox

Sziasztok!

Létrehoztam egy új {{vasútvonal}}(?) sablont, ami megjeleníti a vasútállomás cikkekben a rajta áthaladó vasútvonalakat és a szomszédos állomásokat. Ezt a sablont kellene berakni minden francia és olasz állomás aljára a portálsablon elé. A nehézséget az okozza, hoy bizonyos esetekben már van ott más sablon, amiket törölni kellene, így a sima csere nem elegendő, kellene egy kis regex is.

A feladat a következő:


{{portál|vasút}}

cseréje erre:


{{vasútvonal}}
{{portál|vasút}}

vagy pedig a


{{akármi1}}
{{akármi2...}}
{{portál|vasút}}

cseréje erre:


{{vasútvonal}}
{{portál|vasút}}

Az akármi1,2... lehet hogy egy, lehet hogy kettő vagy még attól is több. A cikkek a kategória:bottal létrehozott olasz állomások és a bottal létrehozott francia állomások kategóriában vannak.

Előre is köszönöm! --B.Zsolt vita 2015. október 13., 09:25 (CEST)

Egyelőre még várjatok! A beszúrandó sablon még nem tökéletes! --B.Zsolt vita 2015. október 13., 16:30 (CEST)

És jó lenne hozzá használat útmutató is. Xiaolong Üzenő 2015. október 15., 15:42 (CEST)

wesoldal

Kedves Botgazdák!

Egy kisebb számú javítást kérnék, néhány kézi javítása után is még több mint 20 szócikkben szerepel hibásan: "Online változata a Foundation for Medieval Genealogy wesoldalán", pl. III. Pipin frank király (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) Köszönet! --Tudor987 vita 2015. október 16., 23:06 (CEST)

Kész. Samat üzenetrögzítő 2015. október 16., 23:18 (CEST)

Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái

Van rá mód, hogy egy bot a Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái kezdetű forrásokat {{Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái}}-ra cserélje? Bencemac A Holtak Szószólója 2015. október 18., 11:40 (CEST)

Van. Nem baj, hogy ezzel információt vesztünk (melyik kötet, mikori kiadás)? Samat üzenetrögzítő 2015. október 18., 12:57 (CEST)

@Samat: Igaz! Tehát a következőt kéne cserélni: Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. október 18., 13:12 (CEST)

Meglepődtem, de a Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái műre 938 cikkben hivatkozunk forrásként, amiből utóbbi formátumban majdnem 900 van (lényegesen rosszabb arányra számítottam, olyan, mintha ezt egyetlen szerkesztő illesztette volna be mindenhova). Ok, csinálom. A maradékot kézzel is könnyen meg lehet csinálni már. Samat üzenetrögzítő 2015. október 18., 13:29 (CEST)

Ezt én illesztettem be, s általában a további információk között szerepel. Ha forrásként, akkor szerepelnie kell kötetszámnak és hasábszámnak is! Jó lenne, ha a bot ezeket nem törölné. Gyurika vita 2015. október 18., 13:32 (CEST)

Kész. Samat üzenetrögzítő 2015. október 18., 14:50 (CEST)

16-én

37 találatot ad rá a kereső, amelyek között igaz, hogy van pár olyan, amiben nincs kötőjel, és ezeket nem is kéne piszkálni, a kötőjelesek viszont mind dátumra vonatkoznak, vagyis ezeket át kéne írni "16-án"-ra. Köszönettel: --Radírpók vita 2015. október 18., 18:36 (CEST)

Elvileg kész. Persze ennél általánosabban is lehetne, hogy minden szám utáni ragot ellenőrzünk, nem csak a 16 utánikat, de ezt majd legközelebb. Samat üzenetrögzítő 2015. október 18., 20:19 (CEST)

Pár 26-én-t javítottam. Időnként majd megcsinálok egy-egy csoportot. Akela vita 2015. október 20., 16:18 (CEST)

Általános dátumjavító script (még a 11. kiadás alapján): Szerkesztő:BinBot/munka/dátum. Úgy látom, pont ez még nincs benne, de beleírható. Sőt: számok toldalékolása: Szerkesztő:BinBot/munka/vegyes, vegyesjav2a. Ebbe még könnyebb beleírni, ha még nincs ott. Minden fel van találva. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. október 20., 17:16 (CEST)

Juhász György egyértelműsítés

Végh Ferenchez hasonlóan Juhász György (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)-re is szeretnék kérni egyértelműsítést. A labdarúgót és a motorcsónak-versenyzőt kiszűrtem, így elvileg minden zöld a színművészre kell, hogy mutasson: Juhász György (színművész) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). – Sasuke88  vita 2015. október 14., 00:29 (CEST)

@Puskás Zoli: Köszönöm! --Sasuke88  vita 2015. október 22., 11:53 (CEST)