Sauber Motorsport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sauber
Teljes név Alfa Romeo Sauber F1 Team
Székhely Hinwil, Svájc
Alapító(k) SUI Peter Sauber
Csapatfőnök FRA Frédéric Vasseur
Technikai igazgató [1]
Versenyzők 9. SWE Marcus Ericsson[2]
16. MCOCharles Leclerc[2]
Tesztpilóták ITA Antonio Giovinazzi[2]
COL Tatiana Calderón[3]
Motor Ferrari 062 EVO[4]
Kasztni C37
Gumik Pirelli
Szín bordó-fehér
Jogelőd BMW Sauber (a 2010-es visszatérésnél)
Formula–1-es szereplése
Első verseny Dél-Afrika 1928-1994 1993-as dél-afrikai nagydíj
Utolsó verseny AZE 2018-as azeri nagydíj
Versenyek száma 446 (rajtok száma: 376 + 70 – BMW Sauber, 2006–2009)
Konstruktőri VB-címek 0
Versenyzői VB-címek 0
Győzelmek 0 (+1 – BMW Sauber, 2006–2009)
Első rajtkockák 0 (+1 – BMW Sauber, 2006–2009)
Leggyorsabb körök 3 (+2 – BMW Sauber, 2006–2009)
Legutóbbi VB-helyezés 10. (5 pont)
A(z) Sauber weboldala
AZE 2018-as azeri nagydíj után frissítve

A Sauber Motorsport AG, vagy egyszerűen Sauber egy Formula–1-es csapat, amelyet a svájci Peter Sauber alapított 1970-ben. Kezdetben sportautóversenyeken vettek részt, és 1993 óta szerepelnek a Forma-1-ben. Legjobb versenyen elért eredménye Sergio Pérez második helye a 2012-es maláj és olasz nagydíjon, továbbá két második rajtpozíció. A csapat legjobb szezonját 2001-ben teljesítette, amikor a negyedikek lettek a konstruktőrök között. Pályafutása során a Sauber még nem szerzett sem futamgyőzelmet, sem első rajtkockát. Első leggyorsabb körüket Kobajasi Kamui futotta a 2012-es kínai nagydíjon.

2005-ben a Saubert a BMW megvásárolta, és 2006-tól 2009-ig BMW Sauber néven szerepelt a sportágban. Miután a BMW kivonult a Forma-1-ből, a csapatot korábbi tulajdonosa, Peter Sauber vásárolta vissza. 2012-ben visszavonult a csapatvezetéstől, posztját átadta Monisha Kaltenbornnak, aki a Forma–1 történetének első női csapatfőnöke lett. 2018-tól az Alfa Romeo a csapat névadó szponzora,és fő technikai partnere, így a csapatnév Alfa Romeo Sauber F1 Team-re változott.

A csapat története[szerkesztés]

Sportautók[szerkesztés]

Peter Sauber az 1970-es évek óta épít sportautókat. Az első autó, a C1 1970-ben készült el. Mielőtt önálló csapattal jelentkezett volna a Formula–1-ben, több versenysorozatban vett rész, úgy mint a Svájci- és Nemzetközi Sportautó-bajnokságon, a Le Mans-i 24 órás versenyen és a Sportautó-világbajnokságon. A Mercedesszel közösen 1989-ben megnyerték a Le Mans-t és a Sportautó-világbajnokságot, ahol 1990-ben szintén elsők lettek. Többek között olyan pilóták versenyeztek ebben az időben Saubernak, mint Michael Schumacher, Heinz-Harald Frentzen, Karl Wendlinger, Jochen Mass, Jean-Louis Schlesser és Mauro Baldi.

Formula–1 (1993–)[szerkesztés]

Mercedes éra (1993–1994)[szerkesztés]

Sauber és a Mercedes elkezdtek készülni a Formula–1-re. 1991 júniusában leszerződtették Dr. Harvey Postlethwaite-t a Sauber–Mercedes csapat technikai igazgatójává, és elkezdett dolgozni a Formula–1-es programon. Decemberben azonban a Mercedes érvénytelenítette a projektet, de csendben tovább pénzelte Sauber törekvéseit. A csapat Ilmor motorokat használt, de az 1992-es biztató eredmények után a motorok 1993-ban Sauber V10-esként, 1994-ben pedig Mercedes V10-es néven lettek ismertek.

Az 1994-es szezon Karl Wendlingerrel nem volt sikeres. Az évad elején Monacóban balesetet szenvedett, és így nem tudott úgy megfelelni a csapatnak, mint ahogy elvárták volna tőle. Amikor felmerült az a lehetőség, hogy a Mercedes összefonódik a McLarenhez, Saubert cserben hagyták.

Ford éra (1995–1996)[szerkesztés]

A csapatnak az 1995-ös és az 1996-os szezonra sikerült üzletet kötnie a Forddal a motorokkal kapcsolatban. Az 1995-ös Olasz nagydíjon elért 3. helyével Frentzen megszerezte saját maga és egyben a Sauber csapat első dobogóját.

Ferrari éra (1997–2005)[szerkesztés]

A Sauber 1999-es autója

Dietrich Mateschitz a Red Bulltól többségi üzletrészt szerzett a csapatban, és Fritz Kaiser kereskedelmi igazgatóként csatlakozott. Kaiser jelentős támogatóra lelt a maláj olajvállalat, a Petronas személyében, és megalapított egy motorgyárat, ahol Oszamu Goto vezetésével megkezdődött a Sauber Petronas V10-es motor tervezése. A csapat bejelentette, hogy megállapodást kötöttek a Ferrarival, hogy lássa el őket öreg motorokkal, amíg saját motorjuk kész nem lesz. A megállapodás 1997-ben vette kezdetét, de az Ázsiában 1998-ban bekövetkező gazdasági válság után a motorprogramot felfüggesztették.

1999-ben Kaiser és Sauber nem tudott egyezni a csapat jövőbeli irányításáról, és amikor Mateschitz Saubert támogatta, Kaiser távozott. 2000 elején, több kudarc után Sauber szakított Leo Ress technikai igazgatóval, akit Willi Rampf-fal helyettesített. A gyenge 2000-es eredmények miatt a csapat Nick Heidfeldet és Kimi Räikkönent szerződtette le 2001-re. Ezt ellenezte a Red Bull főnöke, Dietrich Mateschitz, és ősszel úgy döntött, hogy eladja a részvényeit vissza a csapatnak. A Sauber főszponzora ezután a Credit Suisse lett. A csapat 2001-ben negyedik lett a konstruktőrök között, pályafutása legjobb eredményét szerezve ezzel. 2002-re Räikkönen átigazolt a McLarenhez.

Frentzen 2003-ban a Sauberrel

Helyére Felipe Massa került, aki 4 pontot szerzett első Formula–1-es évadjában, de 2003-ra Heinz-Harald Frentzen lépett a helyébe.

Massa 2004-ben Giancarlo Fisichella csapattársaként tért vissza, a Sauber pedig a legerősebb számítógépet helyezte üzembe a Formula–1-ben. A Ferrarival való kapcsolat egyre feszültebbé vált, ezért Peter Sauber 2006-tól BMW motorokat használt. 2005-ben, a Ferrari-motorokkal való utolsó évükben Jacques Villeneuve és Massa volt a csapat két pilótája és Bridgestone gumikról Michelinre váltottak.

BMW éra (BMW Sauber, 2006–2009)[szerkesztés]

2005-ös szezon végén a BMW felvásárolta a csapatot, Peter Sauber 20%-os részesedést megtartott. Bár a BMW Sauber teljes egészében gyári csapat, nevében megtartották az utalást a jogelőd alapítójának nevére.

A BMW 2009. július 29-én hivatalosan bejelentette, hogy az év végén kiszáll a Forma-1-ből, a gazdasági válság miatt. A csapatot az előző tulajdonos Peter Sauber vásárolta vissza. A csapat továbbra is hivatalosan a "BMW Sauber" nevet használja.

2006[szerkesztés]

A csapat első számú versenyzője a 2005-ben a Williamsnél versenyző Nick Heidfeld lett. A másik autóba az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve ülhetett. Tesztpilótának a lengyel Robert Kubicát szerződtették. A korábbi Sauber csapat főszponzora, a Petronas a BMW Sauberrel is szerződést kötött, és a csapat egyik szponzora lett, ugyanúgy mint a Credit Suisse. Az Intel teljesen új szponzorként érkezett a csapathoz.

Az új F1.06 jelzésű autót 2006. január 17-én mutatták be Valenciában. Az autó a hagyományos BMW színeket kapta, a kéket és a fehéret kevés piros festéssel.

A BMW első pontjait Villeneuve szerezte hetedik helyével a maláj nagydíjon. Heidfeld az ötödik helyről esett ki motorhibával. A 2006-os francia nagydíjra a BMW egy radikális változtatással érkezett. Autóinak elejére két "ikertornyot" raktak, amitől jobb aerodinamikai hatást vártak a hátsó szárnyakon. Az FIA betiltotta az ötletet veszélyessége miatt.[5]

Heidfeld az amerikai nagydíjon

Villeneuve németországi balesete után a magyar nagydíjon már nem vett részt. Helyére az újonc Kubicát helyezték, akit élete első versenyén diszkvalifikálták, mert autója 2 kilogrammal könnyebb volt a megengedettnél. A csapat ezzel egy hetedik helyet és 2 pontot veszített. Nick Heidfeld viszont harmadik lett, 6 pontot szerezve ezzel az új csapatnak. Kubica után új tesztversenyzőjük a német Sebastian Vettel lett. Vettel a török nagydíjon tesztelhetett először, a második szabadedzést pedig meg is nyerte.[6] Az olasz nagydíjon Kubica harmadik lett. 2006-ban 15 alkalommal ért be pontszerzőként a BMW Sauber valamelyik versenyzője. A 36 ponttal a csapat az ötödik helyet szerezte meg a konstruktőr-világbajnokságban.

2007[szerkesztés]

2007-ben a csapat ugyanabban a felállásban kezdett, mint 2006-ban. A BMW Sauber 101 pontjával a McLaren kizárását követően a második lett a konstruktőr-világbajnokságban. Kubicát kanadai balesete után az Egyesült Államok nagydíján Sebastian Vettel helyettesítette, egy pontot szerezve a csapatnak. Vettel a magyar nagydíjon átszerződött a Toro Rosso csapathoz.

Heidfeld a brit nagydíjon

A 2007-es év elején úgy látszott, hogy a megerősödött BMW képes lesz megszorongatni a két nagy csapatot (Ferrari, McLaren). Heidfeld háromszor volt egyhuzamban negyedik, ebből egyszer Fernando Alonso végzett mögötte. Robert Kubica műszaki hibák miatt nem tudott az első két versenyen pontot szerezni, de Bahreinben már hatodik lett.

A szezon során, bár a csapat nem tudott igazán beleszólni McLaren és Ferrari küzdelmeibe; a mezőny "harmadik legjobb" csapatává vált, és inkább a Renaulttal majd versenyzett az ötödik-hatodik helyekért, miközben elért néhány dobogós helyezést. Ez történt a kanadai nagydíjon: Alonso és Räikkönen hibája, valamint Felipe Massa kizárása révén Heidfeldnek sikerült másodikként zárni. Kubica egy poros íven történő előzés során autójával kicsúszott, és látványos balesetet szenvedett, de szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett. A lengyel versenyzőt azonban nem engedték rajthoz állni Indianapolisban, így a csapat fiatal tesztpilótája, Sebastian Vettel ülhetett be a BMW-be.

A Kubicát helyettesítő Vettel az amerikai nagydíjon

Heidfeld a nagydíjat kormányhiba miatt nem tudta befejezni a 8. helyen, így az addig mögötte haladó Vettel szerzett egy pontot, és lett a Formula–1 történetének legfiatalabb pontszerzője. Vettel versenyzése meggyőzte a BMW vezetését, és az is felmerült, hogy Kubicát 2008-ban Vettel váltaná fel, azonban a német még a 2007-es szezonban a Toro Rosso csapatához szerződött. A csapat az edzéseken is rendre az első tízben végzett: a magyar nagydíjon Heidfeld a második helyről indulhatott: azonban a rajtot elrontotta, így hamarosan visszaesett. A szezon utolsó részében egyre komolyabb csatákat kellett vívniuk a Renault versenyzőivel. A McLaren kizárásával a BMW Sauber csapata a második helyen végezhetett a konstruktőrök versenyében.

2008[szerkesztés]

2008-ban a versenyzőpáros változatlan maradt, a csapathoz új szponzor érkezett, a T-Systems személyében. Míg 2007-ben Heidfeld addig 2008-ban Kubica lett az erősebb pilóta: versenyeken 18-ból 11-szer Heidfeld előtt végzett, míg kvalifikáción 13-szor verte meg csapattársát a vizsgált időszakban. A szezonnyitón Heidfeld 2. lett, Kubica pedig kiesett, miután Nakadzsima Kazuki hátulról beleütközött. A második futamon, a maláj nagydíjon Kubica a 2. helyen végzett, pályafutása legjobb eredményével, míg Heidfeld 6. lett és megfutotta a verseny leggyorsabb körét. A bahreini nagydíjon Kubica megszerezte a csapat első pole-pozícióját.

Heidfeld az évadnyitó ausztrál nagydíjon

A verseny után Kubica 3. és Heidfeld 4. helyével – történetében először – a csapat átvette a vezető helyet a konstruktőri világbajnokságban. A spanyol nagydíjon Kubica 4. lett, míg Heidfeld büntetése miatt pont nélkül, a 9. helyen végzett. A verseny után Mario Theissen csapatfőnök a bokszutca-szabályok módosítását sürgette, mert szerinte Heidfeld megbüntetése igazságtalan volt, a versenyzőnek mindenképpen ki kellett állnia a biztonsági autós időszakban, különben kifogyott volna az üzemanyaga. Mivel a Ferrari kettős győzelmet ünnepelhetett, a csapatvilágbajnokságban átvette a vezetést. A török nagydíjon Kubica – bár egy ideig Räikkönen előtt haladt – ismét 4., Heidfeld pedig ezúttal 5. lett. A rendkívül mozgalmas monacói nagydíjon Kubica egy ideig vezetett, végül Lewis Hamilton mögött másodikként ért célba, míg Heidfeld több kényszerű boxkiállástól hátráltatva 14. lett, így nem szerzett pontot. A kanadai nagydíjon, miután Räikkönen, Hamilton és Rosberg összeütközött a bokszutcában, Kubica vezetésével kettős BMW-győzelem született. Ez volt a csapat első futamgyőzelme, egyben első alkalommal nyert kelet-európai versenyző.[7] A francia nagydíjra nem tudta átmenteni a csapat a jó formáját: Heidfeld be sem jutott az időmérő edzés második szakaszába és csak a 11., Kubica az 5. helyről rajtolhatott.

Kubica a brit nagydíjon

A versenyen nem tudták tartani a lépést a Ferrarikkal, Heidfeld pont nélkül zárt a 13. helyen, Kubica maradt ötödik. Az egyéni világbajnokságban átvette tőle a vezetést a versenyt megnyerő Massa.[8] A brit nagydíj időmérőjén Heidfeld 5. lett, míg Kubica műszaki probléma miatt az utolsó szakaszban nem tudott mért kört teljesíteni, így csak a 10. helyre jutott be. Az zuhogó esős, rendkívül izgalmas futamon Heidfeld a 2. helyre jött fel, Kubica pedig a 3. helyről kicsúszva pont nélkül végzett. német nagydíj időmérő edzésén Kubica 7., Heidfeld pedig hazai pályáján mindössze 12. lett. A versenyen a Timo Glock balesete utáni biztonsági autós szakasz megkavarta az állást. Heidfeld így negyedik lett már másodszorra leggyorsabb körrel, míg Kubica csupán hetedikként ért célba. A magyar nagydíj időmérő edzésén Heidfeld az első szakaszban kiesett, mivel Bourdais hátráltatta őt, így nem tudott jó kört futni. Kubica a negyedik helyről rajtolt, de a versenyen csak az utolsó egy pontot tudta megszerezni. A BMW a nagydíj után visszaesett a konstruktőri versenyben a harmadik helyre, a McLaren mögé. Az Valenciában Kubica a harmadik helyről indult és abban a pozícióban is fejezte be a versenyt. Heidfeld csak kilencedik lett, így nem szerzett pontot. Belgiumban Heidfeld egy remek taktikával és Hamilton hátrasorolásának révén 2., míg Kubica 6. lett. Az olasz nagydíjon esős futamon Kubica harmadikként, míg Heidfeld ötödikként ért célba. Fudzsiban a rajtból a legjobban Kubica jött ki, a hatodik helyről az elsőre jött föl. Alonso a boxkiállásoknál megelőzte a lengyelt, az utolsó körökben azonban sikerült maga mögött tartania Räikkönent. Heidfeld pont nélkül a 9. lett. Kínában a két BMW az ötödik és a hatodik helyen végzett. A szezonzáró brazil nagydíjon a csapat egyik versenyzője sem szerzett pontot.

Kubica az év végén pontegyenlőségbe került Räikkönennel (75 pont), és a lengyel a negyedik helyre szorult kevesebb győzelme miatt. Heidfeld is egy helyet rontott és a hatodik lett, őt a szezon végén domináló Fernando Alonso előzte meg 1 ponttal.

2009[szerkesztés]

Kubica a maláj nagydíjon

2009-ben a csapat változatlan versenyzőfelállással kezdte az évet. A KERS-t először csak Heidfeld autójában alkalmazták. A szezonnyitó ausztrál nagydíj végén a negyedik helyről induló, harmadik helyen autózó Kubica megérkezett a lelassult Sebastian Vettel mögé, ám az előzés következtében összeért a két autó, és mindketten kiestek. A BMW pont nélkül zárta a futamot. A Maláj verseny 2. körében Kubica autójának motorja kigyulladt, így a lengyel kiesett a versenyből. A 10. helyről induló Heidfeld a 2. helyen autózott, amikor a heves eső miatt leintették a futamot. A rövid versenyen a pilóták megszerzett pontjaik felét kapták csak meg, Heidfeld így 4-et. A következő két futamon, Kínában és Bahreinben nem tudtak pontot szerezni. Bahreinben már Kubica autójában is alkalmazták a KERS-t, eredmény nélkül. Barcelonában új orrkúpot alkalmaztak, Heidfeld 7. lett. A csapat Törökországban vetette be a dupla fedeles diffúzort, itt Kubica szerzett pontot, 7. lett. A brit nagydíj időmérő edzése után Mario Theissen kijelentette, hogy a csapat nem használja a szezon hátralévő részében a KERS rendszert (pedig a BMW ragaszkodott a legerősebben a rendszer bevezetéséhez a szezon elején). A magyar nagydíj után, július 29-én bejelentették, hogy a csapat 2009 végén kiszáll a Formula–1-ből. A BMW Sauber 36 ponttal a 6. helyen végzett a konstruktőrök között.

Újrakezdés (2010–)[szerkesztés]

Harc a 13. helyért[szerkesztés]

2009 nyarán a BMW bejelentette, hogy kivonul a Forma-1-ből, csapatát pedig eladja. Ezért nem írta alá a Concorde Egyezményt, amivel nem volt meg a rajtjogosultsága, ezért pályáznia kellett a 13. helyért. A csapat viszonylag hamar vevőt talált, a Qadbak Investments társaságot. Mivel ez egy nagyon titokzatos hátterű cég volt, ezért az FIA egy negyedik új belépőt választott a 13. helyre. Később kiderült a vásárlóról, hogy offshore cég, tőke nem állt mögötte, a csapatot nem akarták versenyeztetni, hanem csak a kereskedelmi jogdíjakat akarták „lenyúlni”. Végül a BMW úgy döntött, hogy a korábbi tulajdonosnak, Peter Saubernek adja el a csapatot. Időközben egy másik nagyvállalat, a Toyota is bejelentette a kiszállást. Ők megtartották maguknak a csapatot, lemondtak a rajthelyről, ezért az FIA 2009. december 3-án bejelentette, hogy a Sauber indulhat a 2010-es évadban. Bár a BMW-nek már semmilyen szerepe nem volt a csapatban (a motorszállító újra a Ferrari lett), egy évig hivatalosan még a BMW Sauber nevet viselték. Ennek oka, hogy korábban már törölték a csapat nevezését, ezért csak azonos névvel ismerték el a jogfolytonosságot, ami anyagilag kedvezőbb, mint az újonc státusz. Ezért a 2010-es évadban BMW Sauber-Ferrari volt a csapat neve.

2010: A visszatérés éve[szerkesztés]

A visszatérés éve nem kezdődött jól a csapatnak, hiszen az első 6 versenyen se Pedro de la Rosa, se Kobajasi Kamui nem tudott pontot szerezni. A bahreini nagydíjon mindketten kiestek, az ausztrál nagydíjon De La Rosa 12. lett, Kobajasi balesetet szenvedett. A maláj futamon a spanyol nem indult, a japán kiesett. A kínai és a monacói nagydíjon mindketten kiestek, a spanyol GP-n pedig csak Kobajasi ért célba. A török nagydíjon azonban megtört a jég: Kobajasi pontot szerzett 10. helyezésével, De La Rosa pedig 11. lett. A rosszul sikerült kanadai verseny után az európai nagydíjon mindketten pontszerző helyen értek célba! Kobajasi 7. lett (sokáig a 3. helyen haladt, megelőzte Alonsót, és az utolsó kanyarban Buemit is), De La Rosa azonban nem örülhetett, mert biztonsági autó alatti gyorshajtás miatt megfosztották 10. helyezésétől. A Brit nagydíjon a japán a 6. helyen ért célba, a német nagydíjon viszont nem szereztek pontot (11. és 14. helyen értek célba). A magyar nagydíjon azonban a spanyol bejutott a Q3-ba, és 7. lett, Kobajasi pedig a 23. rajthelyről szenzációsan zárkózott fel kilencediknek. A belga futamon a japán ismét pontszerző lett, az olasz futamon azonban mindketten kiestek.

Az itáliai verseny után a rosszul teljesítő spanyolt Nick Heidfeld váltotta fel. A szingapúri nagydíjon mindketten ütköztek (Kobajasi a híd lábának, Heidfeld Schumachernek). A japán nagydíjon másodszor szereztek mindketten pontot, Kobajasi 7. lett 5 visszafordítóban történt előzéssel (Alguersuari, Sutil, Alguersuari, Barrichello, Heidfeld), a német pedig a nyolcadik helyen ért célba. Az esős koreai futamon mindketten pontot szereztek (8., 9. helyezés), a brazil futamon pedig Kobajasi ért be pontszerző helyre. Az Abu Dzabi nagydíjon Heidfeld lett jobb, de nem szereztek pontot.

Végül a konstruktőri pontverseny 8. helyén végeztek, 44 ponttal.

Kobajasi és Heidfeld Szuzukában


2011[szerkesztés]

2011-ben a csapat két versenyzője Kamui Kobayashi és a de la Rosát váltó mexikói Sergio Pérez volt. Ausztráliában Kobayshi 8., Pérez egy boxkiállással 7. lett élete első F1-es versenyén, de utólag a hátsó szárny szabálytalansága miatt mindkettőjüket kizárták. Malajziában Kobayashi Schumachert és Webbert is megelőzve lett hetedik. Kínában és Isztambulban is 10. lett Kobayashi, utóbbi versenyen az utolsó helyről indulva. A spanyol nagydíjon mindketten pontot szereztek, Pérez 9., Kobayashi 10. lett. A monacói időmérőn Pérez az alagút kijáratánál súlyos balesetet szenvedett, így a versenyen nem indult, a japán viszont 5. helyével 10 ponttal gazdagodott. Az esős kanadai versenyen a sérült Pérezt Pedro de la Rosa helyettesítette, és 12. lett, Kobayashi pedig 7., úgy, hogy a piros zászló felmutatása után a második helyen állt. Az európai nagydíj nem sikerült jól a csapatnak, Silverstoneüban viszont a mexikói az évi legjobb eredményét érte el a hetedik hellyel. Németországban Kobayashi pontot szerzett, de az ezt követő magyar, belga és olasz nagydíj nem sikerült jól egyiküknek sem. Szingapúrban és Suzukában Pérez tudott pontot szerezni, utóbbi versenyen 8. lett. Koreában nem, Indiában 1 pontot szereztek, de az utolsó két versenyen, Abu Dzabiban és Brazíliában Kobayashi ismét szerzett pontokat.

Végül a konstruktőri világbajnokság 7. helyén végeztek, 44 ponttal, ugyanannyival, mint 2010-ben.

2012[szerkesztés]

2012-ben változatlan felállással kezdték meg az évet. A szezonnyitó ausztrál nagydíjon mindketten pontot szereztek, Kobayashi 6., Pérez a 8. helyen ért célba. Az esős maláj nagydíjon Kobajasi kiesett, míg Pérez Fernando Alonso mögött a 2. helyen ért célba, ezzel a csapat addigi történetének legjobb eredményét produkálva. Kínában Kobayashi 10. lett, Pérez a 11. lett. Bahreinben egyikük sem szerzett pontot, Kobayashi 13., Pérez a 11. lett. Spanyolországban Kobayashi 5. lett, Pérez kiesett. Monacóban egyik Sauber sem szerzett pontot, Kobayashi kiesett, míg Pérez csak a 11. lett. Kanadában mindkét Sauber szerzett pontot, Kobayashi a 9. helyen ért célba, Pérez pedig Malajzia után újfent dobogóra állhatott, ezúttal a 3. helyen végzett Lewis Hamilton és Romain Grosjean mögött. Az Európai Nagydíjon Kobayashi kiesett, Pérez 9. lett. A Brit Nagydíjon egyikük sem szerzett pontot, Pérez kiesett, Kobayashi 11. lett. Németországban jó versenyt teljesítettek, Kobayashi 4.-ként ért célba, míg Pérez a 6. helyen ért célba. Magyarországon már nem volt ilyen jó versenyük, Pérez csak a 14. helyen ért célba, Kobayashi a hidraulika hibája miatt kiesett, de a 18. helyen értékelték mert teljesítette a verseny 90%-át. Belgiumban sem szereztek pontot, Pérez kiesett, Kobayashi csak a 13. lett. Olaszországban Pérez remek versenyt futott, és a 2. helyen tudott végezni Lewis Hamilton mögött, míg Kobayashi a 9. lett. Szingapúrban Pérez 10. lett, Kobayashi csak a 13. lett. Japánban Kamui Kobayashi hazai közönség előtt a 3. helyen ért célba Sebastian Vettel és Felipe Massa mögött, míg Pérez a 18. körben kicsúszott, ezzel kiesett. Koreában egyikük sem szerzett pontot, Kobayashi kiesett, Pérez a 11. lett. Indiában sem volt jó versenyük, Kobayashi csak 14. lett, Pérez kiesett. Az abu-dzabi nagydíjon Kobayashi 6. lett, Pérez csak a 15. lett. Az amerikai nagydíjon egyikük sem szerzett pontot, Pérez a 11., míg Kobayashi a 14. lett. A szezonzáró brazil nagydíjon Kobayashi 9. lett, Pérez pedig kiesett. A Sauber 126 ponttal a 6. lett a konstruktőri versenyben, Sergio Pérez 66 ponttal a 10. lett, Kamui Kobayashi pedig 60 ponttal a 12. lett a végelszámolásnál.

2013[szerkesztés]

2013-ban új versenyzőpárossal kezdték meg az évet, Sergio Pérez a McLarenhez távozott, Kamui Kobayashit menesztették, Nico Hülkenberg érkezett a csapathoz a Force Indiától míg a másik pilótájuk az előző évi tesztpilóta Esteban Gutierrez lett.

Formula–1-es eredmények[szerkesztés]

Jelmagyarázat: G =Goodyear, B =Bridgestone, M =Michelin, P =Pirelli

Utolsó frissítés: AZE 2018-as azeri nagydíj
(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Modell/Motor/
Gumik
Versenyzők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pont Helyezés
1993
Sauber
C12
Ilmor V10

G

Dél-Afrika 1928-1994 RSA BRA BRA EU EUR SMR SMR ESP ESP MON MON CAN CAN FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA POR POR JPN JPN AUS AUS 12 7.
Ausztria Wendlinger Ki Ki Ki Ki Ki 13 6 Ki Ki 9 6 Ki 4 5 Ki 15
Finn JJ Lehto 5 Ki Ki 4 Ki Ki 7 Ki 8 Ki Ki 9 Ki 7 8 Ki
1994
Sauber
C13
Mercedes V10

G

BRA BRA Flag of the Pacific Community.svg PAC SMR SMR MON MON ESP ESP CAN CAN FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA POR POR EU EUR JPN JPN AUS AUS 12 8.
Ausztria Wendlinger 6 Ki 4 Ni Sér Sér Sér Sér Sér Sér Sér Sér Sér Sér Sér Sér
Olasz de Cesaris Ki 6 Ki Ki Ki Ki Ki Ki Ki
Finn JJ Lehto Ki 10
Német Frentzen Ki 5 7 Ni Ki Ki 4 7 Ki Ki Ki Ki Ki 6 6 7
1995
Sauber
C14
Ford V8

G

BRA BRA ARG ARG SMR SMR ESP ESP MON MON CAN CAN FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA POR POR EU EUR Flag of the Pacific Community.svg PAC JPN JPN AUS AUS 18 7.
Ausztria Wendlinger Ki Ki Ki 13 10 Ki
Francia Boullion 8 Ki Ki 9 5 10 11 6 12 Ki Ki
Német Frentzen Ki 5 6 8 6 Ki 10 6 Ki 5 4 3 6 Ki 7 8 Ki
1996
Sauber
C15
Ford V10

G

AUS AUS BRA BRA ARG ARG EU EUR SMR SMR MON MON ESP ESP CAN CAN FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA POR POR JPN JPN 11 7.
UK Herbert Ni Ki 9 7 Ki 3 Ki 7 Kiz 9 Ki Ki Ki 9 8 10
Német Frentzen 8 Ki Ki Ki Ki 4 4 Ki Ki 8 8 Ki Ki Ki 7 6
1997
Sauber
C16
Petronas V10

G

AUS AUS BRA BRA ARG ARG SMR SMR MON MON ESP ESP CAN CAN FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA AUT AUT LUX LUX JPN JPN EU EUR 16 7.
UK Herbert Ki 7 4 Ki Ki 5 5 8 Ki Ki 3 4 Ki 8 7 6 8
Olasz Larini 6 11 Ki 7 Ki
Olasz Morbidelli 14 10 Sér Sér Sér Ki 9 12 9 9 Ni Sér
Argentína Fontana Ki 9 9 14
1998
Sauber
C17
Petronas V10

G

AUS AUS BRA BRA ARG ARG SMR SMR ESP ESP MON MON CAN CAN FRA FRA GBR GBR AUT AUT GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA LUX LUX JPN JPN 10 6.
Francia Alesi Ki 9 5 6 10 12 Ki 7 Ki Ki 10 7 3 5 10 7
UK Herbert 6 11 Ki Ki 7 7 Ki 8 Ki 8 Ki 10 Ki Ki Ki 10
1999
Sauber
C18
Petronas V10

B

AUS AUS BRA BRA SMR SMR MON MON ESP ESP CAN CAN FRA FRA GBR GBR AUT AUT GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA EU EUR MAL MAL JPN JPN 5 8.
Francia Alesi Ki Ki 6 Ki Ki Ki Ki 14 Ki 8 16 9 9 Ki 7 6
Brazil Diniz Ki Ki Ki Ki Ki 6 Ki 6 6 Ki Ki Ki Ki Ki Ki 11
2000
Sauber
C19
Petronas V10

B

AUS AUS BRA BRA SMR SMR GBR GBR ESP ESP EU EUR MON MON CAN CAN FRA FRA AUT AUT GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA USA USA JPN JPN MAL MAL 6 8.
Brazil Diniz Ki WD 8 11 Ki 7 Ki 10 11 9 Ki Ki 11 8 8 11 Ki
Finn Salo Kiz WD 6 8 7 Ki 5 Ki 10 6 5 10 9 7 Ki 10 8
2001
Sauber
C20
Petronas V10

B

AUS AUS MAL MAL BRA BRA SMR SMR ESP ESP AUT AUT MON MON CAN CAN EU EUR FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA USA USA JPN JPN 21 4.
Német Heidfeld 4 Ki 3 7 6 9 Ki Ki Ki 6 6 Ki 6 Ki 11 6 9
Finn Räikkönen 6 Ki Ki Ki 8 4 10 4 10 7 5 Ki 7 Ni 7 Ki Ki
2002
Sauber
C21
Petronas V10

B

AUS AUS MAL MAL BRA BRA SMR SMR ESP ESP AUT AUT MON MON CAN CAN EU EUR GBR GBR FRA FRA GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA USA USA JPN JPN 11 5.
Német Heidfeld Ki 5 Ki 10 4 Ki 8 12 7 6 7 6 9 10 10 9 7
Brazil Massa Ki 6 Ki 8 5 Ki Ki 9 6 9 Ki 7 7 Ki Ki Ki
Német Frentzen 13
2003
Sauber
C22
Petronas V10

B

AUS AUS MAL MAL BRA BRA SMR SMR ESP ESP AUT AUT MON MON CAN CAN EU EUR FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN ITA ITA USA USA JPN JPN 19 6.
Német Heidfeld Ki 8 Ki 10 10 Ki 11 Ki 8 13 17 10 9 9 5 9
Német Frentzen 6 9 5 11 Ki Ni Ki Ki 9 12 12 Ki Ki 13 3 Ki
2004
Sauber
C23
Petronas V10

B

AUS AUS MAL MAL BHR BHR SMR SMR ESP ESP MON MON EU EUR CAN CAN USA USA FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA CHN CHN JPN JPN BRA BRA 34 6.
Olasz Fisichella 10 11 11 9 7 Ki 6 4 9 12 6 9 8 5 8 7 8 9
Brazil Massa Ki 8 12 10 9 5 9 Ki Ki 13 9 13 Ki 4 12 8 9 8
2005
Sauber
C24
Petronas V10

M

AUS AUS MAL MAL BHR BHR SMR SMR ESP ESP MON MON EU EUR CAN CAN USA USA FRA FRA GBR GBR GER GER HUN HUN TUR TUR ITA ITA BEL BEL BRA BRA JPN JPN CHN CHN 20 8.
Kanada Villeneuve 13 Ki 11 4 Ki 11 13 9 Ni 8 14 15 Ki 11 11 6 12 12 10
Brazil Massa 10 10 7 10 11 9 14 4 Ni Ki 10 8 14 Ki 9 10 11 10 6
2006-tól 2009-ig a csapat BMW Sauber néven szerepelt a világbajnokságban.
2010
BMW Sauber
C29
Ferrari V8

B

BHR BHR AUS AUS MAL MAL CHN CHN ESP ESP MON MON TUR TUR CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR BRA BRA UAE UAE 44 8.
Spanyolország de la Rosa Ki 12 NI Ki Ki Ki 11 Ki 12 Ki 14 7 11 14
Japán Kobajasi Ki Ki Ki Ki 12 Ki 10 Ki 7 6 11 9 8 Ki Ki 7 8 10 14
Német Heidfeld Ki 8 9 17 11
2011
Sauber
C30
Ferrari V8

P

AUS AUS MAL MAL CHN CHN TUR TUR ESP ESP MON MON CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR IND IND UAE UAE BRA BRA 44 7.
Japán Kobajasi Kiz 7 10 10 10 5 7 16 Ki 9 11 12 Ki 14 13 15 Ki 10 9
Mexikó Pérez Kiz Ki 17 14 9 NI Sér 11 7 11 15 Ki Ki 10 8 16 10 11 13
Spanyolország de la Rosa 12
2012
Sauber
C31
Ferrari V8

P

AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR IND IND UAE UAE USA USA BRA BRA 126 6.
Japán Kobajasi 6 ki 10 13 5 ki 9 ki 11 4 18† 13 9 13 3 ki 14 6 14 9
Mexikó Pérez 8 2 11 11 ki 11 3 9 ki 6 14 ki 2 10 ki 11 ki 15 11 ki
2013
Sauber
C32
Ferrari V8

P

AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN KOR KOR JPN JPN IND IND UAE UAE USA USA BRA BRA 57 7.
német Nico Hülkenberg ni 8 10 12 15 11 ki 10 10 11 13 5 9 4 6 19† 14 6 8
Mexikó Esteban Gutiérrez 13 12 Ki 18 11 13 20† 14 14 Ki 14 13 12 11 7 15 13 13 12
2014
Sauber
C33
Ferrari 059/3 1.6 V6 t

P

AUS AUS MAL MAL BHR BHR CHN CHN ESP ESP MON MON CAN CAN AUT AUT GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN RUS RUS USA USA BRA BRA UAE ABU 0 10.
Németország Adrian Sutil 11 Ki Ki Ki 17 Ki 13 13 13 Ki 11 14 15 Ki 21† 16 Ki 16 16
Mexikó Esteban Gutiérrez 12 Ki Ki 16 16 Ki 14† 19 Ki 14 Ki 15 20 Ki 13 15 14 14 15
2015
Sauber
C34
Ferrari 059/4 1.6 V6 t

P

AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN AUT AUT GBR GBR HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN RUS RUS USA USA MEX MEX BRA BRA UAE ABU 36 8.
SWE Marcus Ericsson 8 Ki 10 14 14 13 14 13 11 10 10 9 11 14 Ki Ki 12 16 14
BRA Felipe Nasr 5 12 8 12 12 9 16 11 DNS 11 11 13 10 20 6 9 Ki 13 15
2016
Sauber
C35
Ferrari 061 1.6 V6 t

P

AUS AUS BHR BHR CHN CHN RUS RUS ESP ESP MON MON CAN CAN EU EUR AUT AUT GBR GBR HUN HUN GER GER BEL BEL ITA ITA SIN SIN MAL MAL JPN JPN USA USA MEX MEX BRA BRA UAE ABU 2 10.
SWE Marcus Ericsson Ki 12 16 14 12 Ki 15 17 15 Ki 20 18 Ki 16 17 12 15 14 11 Ki 15
BRA Felipe Nasr 15 14 20 16 14 Ki 18 12 13 15 17 Ki 17 Ki 13 Ki 19 15 15 9 16
2017
Sauber
C36
Ferrari 061 1.6 V6 t

P

AUS AUS CHN CHN BHR BHR RUS RUS ESP ESP MON MON CAN CAN AZE AZE AUT AUT GBR GBR HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN MAL MAL JPN JPN USA USA MEX MEX BRA BRA UAE ABU 5 9.
Svédország Marcus Ericsson Ki 15 Ki 15 11 Ki 13 11 15 14 16 16 18† Ki 18 Ki 15 Ki 13 17
Németország Pascal Wehrlein Sér Sér 11 16 8 Ki 15 10 14 17 15 Ki 16 12 17 15 Ki 14 14 14
Olaszország Antonio Giovinazzi 12 Ki
2018
Sauber
C37
Ferrari 062 EVO[9] V6 t

P

AUS AUS BHR BHR CHN CHN AZE AZE ESP ESP MON MON CAN CAN FRA FRA AUT AUT GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN RUS RUS JPN JPN USA USA MEX MEX BRA BRA UAE ABU 10* 9.*
Svédország Marcus Ericsson Ki 9 16 11
Monaco Charles Leclerc 13 12 19 6
* Folyamatban lévő szezon.
A 2014-es szezonzáró abu-dzabi nagydíjon dupla pontokat osztanak ki.[10]
†: Bár kiesett, de a verseny 90%-át teljesítette, így teljesítményét értékelték.

Források[szerkesztés]

  1. Azonnali hatállyal távozik a Sauber technikai vezetője”, 2018. május 2. (Hozzáférés ideje: 2018. május 2.) 
  2. ^ a b c [https://www.motorsport.com/f1/news/sauber-confirms-ericsson-leclerc-for-2018-f1-season- 985150/ Sauber confirms Ericsson alongside Leclerc for 2018]”, Motorsport.com, Motorsport Network, 2017. december 2. (Hozzáférés ideje: 2017. december 2.) 
  3. Tatiana Calderón lett a Sauber tesztversenyzője”, 2018. március 6. (Hozzáférés ideje: 2018. március 6.) 
  4. A 062 EVO nevet kapta a Ferrari új motorja”, 2018. február 28. (Hozzáférés ideje: 2018. február 28.) 
  5. A BMW ikertornyai (mschumacher.extra.hu)
  6. A 2006-os török nagydíj második szabadedzésének végeredménye (formula1.com)
  7. (angolul)Kubica leads historic BMW 1-2 in Canada”, Autosport.com, 2008. június 7. (Hozzáférés ideje: 2008. június 7.) 
  8. Beer, Matt: Massa vezette kettős győzelem a francia nagydíjon (angol nyelven). www.autosport.com, 2008. június 22. (Hozzáférés: 2008. június 22.)
  9. A 062 EVO nevet kapta a Ferrari új motorja”, 2018. február 28. (Hozzáférés ideje: 2018. február 28.) 
  10. http://www.mcsatorna.hu/hirek/2014_03_3_veget-ert-a-vita-a-dupla-pontok-korul

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sauber Motorsport témájú médiaállományokat.