Goodyear

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Goodyear Tire and Rubber Company szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Goodyear Tire and Rubber Company
Good Year enamel advert sign at the den hartog ford museum pic-066.JPG
Goodyear Tire & Rubber Company International Headquarters.jpg
Típus
Alapítva 1898
Székhely East Akron, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Vezetők Frank A. Seiberling (alapító)
Richard J. Kramer (elnök-vezérigazgató)
Alapító Frank Seiberling
Iparág gumiabroncs gyártás
Forma részvénytársaság
Termékek gumiabroncsok
Árbevétel 4,47 milliárd USD (2014)
Alkalmazottak száma 67000 (2015)
Leányvállalatai
  • Dunlop Tyres
  • Kelly-Springfield Tire Company
  • Goodyear (United Kingdom)
  • Cooper Tire & Rubber Company
  • Goodyear Aerospace
  • Goodyear Tire & Rubber Company of Canada
Tőzsde NASDAQ

Goodyear Tire and Rubber Company (USA)
Goodyear Tire and Rubber Company
Goodyear Tire and Rubber Company
Pozíció az USA térképén
é. sz. 41° 04′ 03″, ny. h. 81° 29′ 04″Koordináták: é. sz. 41° 04′ 03″, ny. h. 81° 29′ 04″
A Goodyear Tire and Rubber Company weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Goodyear Tire and Rubber Company témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Goodyear egy multinacionális gumigyártó cég, mely főleg gumiabroncs-gyártással foglalkozik.

Története[szerkesztés]

1898[szerkesztés]

A Goodyear céget Frank A. Seiberling alapította 1898-ban. Az első székhelye East Akronban volt Ohióban egy szalmalemez-gyár helyére. A cég elsősorban lópatkó-alátéteket, konzerválásokhoz használt tömítőgyűrűket, kerékpár- és lovaskocsiabroncsokat és gumiból készült pókerzsetonokat gyártottak.

1904[szerkesztés]

Feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot, amit nem sokkal később be is mutattak. A leszerelhető kerék sok emberre tett szert, és az eladás is nagyra nőtt.

1908[szerkesztés]

4 évvel később, 1908-ban, miután Henry Ford megalapította a Ford autógyártó céget, úgy döntött, hogy az első sorozatgyártású autójára, a Ford T-Modelre a Goodyear gumit rak fel az autókra.

1917[szerkesztés]

A Goodyear igazolni próbálta azt, hogy a gumijai hosszabb utakra is alkalmasak. Ez így is történt. Néhány teherautót küldöttek expedícióra, melynek a neve, Wingfoot Express

1921[szerkesztés]

A cég piacra dobta a kifejezetten terepjáróknak tervezett terepgumit. A gumi off-roadra és közútra is alkalmas. A neve Rut-Proof Tyre.

1927[szerkesztés]

Kifejlesztették a teljesen sima felületű, azaz slick gumit.

1934[szerkesztés]

A cég bemutatta a Lifeguard azaz ,,életmentő" gumit. Ez arra fejlesztették ki, hogy durrdefekt esetén is stabilan maradjon az autó. Ezzel elkerülve a halálos baleseteket. Ezzel a gumival csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma.

1937[szerkesztés]

A Goodyear elkészítette és tesztelte az első amerikai gyártmányú szintetikus gumiabroncsot. A háborús erőfeszítések részeként a társaság kutatói tökéletesítették a szintetikus anyagot, amely gyakorlatilag azonossá válik a természetes kaucsukkal.

1941[szerkesztés]

Mivel a II. világháború éppen zajlott, a megrendelések száma jelentősen megnőtt. Ez azért volt mert ugyanis rengeteg gumi kellett ahhoz, hogy mentőmelény, mentőcsónak és gumiabroncs készülhessen

1948[szerkesztés]

A Goodyeart már a tv-ben is reklámozták. Itt már vinil padlózatok is voltak. A zenész, Paul Whiteman volt a házigazdája a hetente jelentkező Goodyear beszámolónak (Goodyear Review).

1954[szerkesztés]

A Goodyear elkészítette a világ első kereskedelmi utasforgalmi szállítószalagját a Manhattan Railroad részére.

1963[szerkesztés]

A Goodyear legyártotta az 1000000000. gumiabroncsát. Tartottak egy nagy ceremóniát és elmondták történetüket és sikereiket.

1965[szerkesztés]

A cég gumijait tesztelte és használta az a jármű, amely először érte el a 600 km/h-t. És bevált. A teszten jól működött és hasznába vették.

1971[szerkesztés]

A Goodyear a Holdon is használatos volt. Az Apollo 14-MET egy szett Goodyear XLT gumiabroncsot kapott a holdon való expedícióra. És szerencsére ez is jól sikerült. Ez volt az első gumimárka a holdon.

1976[szerkesztés]

A Goodyear a clevelandi klinikával együtt egy kísérletre kifejlesztett egy léghajtásos műszívet.

1985[szerkesztés]

Debütált a Hi-Miler, a gépkocsikban használatos fogazott erőátviteli hajtószíj. A Goodyear bevezette az iparág első élettartam-garanciáját az autóipari csövekre és hajtószíjakra vonatkozóan.

1988[szerkesztés]

A Goodyear elkészítette az első aszimmetrikus mintázatú repülőgép-gumiabroncsot az amerikai légierő F-15-ös vadászrepülőgépeihez, továbbá egyedi gumiabroncsokat kezdett gyártani a haditengerészet A-12-es csatarepülőgépeihez és a McDonnell-Douglas MD-11 utasszállító repülőgépekhez.

1992[szerkesztés]

Kitették az úgynevezett Aqatred gumit. Ezt a gumit kifejezetten nedves útfelületre tervezték, mely tökéletes volt ilyen útszakaszokon.

1997[szerkesztés]

A Formula-1 történelmének legsikeresebb gumigyártójává vált. 350 alkalommal ünnepelhették a győzelmet ez a rekordot máig nem döntötte meg egyetlen gyár sem.

1998[szerkesztés]

A Goodyear kivonul a Formula-1-ből. 368 futamgyőzelemmel, 494 versennyel a hátuk mögött ez a cég messze a legjobb volt. Ez az év volt alapításának 100. évfordulója.

Források[szerkesztés]

http://www.goodyear.eu