2012-es Formula–1 világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2012-es FIA
Formula–1 világbajnokság
Sebastian Vettel háromszoros világbajnok lett
Sebastian Vettel háromszoros világbajnok lett
Egyéni világbajnok
GER Sebastian Vettel281
Konstruktőri világbajnok
Ausztria Red Bull Racing460

 ← 2011
2013 → 

A 2012. évi Formula–1 világbajnokság sorrendben a 63. Formula–1-es szezon volt. 2012. március 18. és 2012. november 25. között került megrendezésre. A szezon 20 nagydíjból állt, ami ekkor a Formula–1 leghosszabb szezonja volt. Ebben az idényben tért vissza az USA Grand Prix[1], valamint egy éves kihagyás után Bahrein[2].

Az idény változatosan indult, az első hét versenyt ugyanis hét különböző versenyző nyerte, amivel rekord került felállításra. Csak a nyolcadik versenyen tudott Fernando Alonso személyében egy kétszeres futamgyőztes kiemelkedni, aki onnantól kezdve a világbajnokság esélyesévé vált. A következő versenyeken további győzelmekkel és dobogós helyezésekkel tartotta meg vezetését, ám Belgiumban és Japánban rajtbalesetek miatt nullázott, ami miatt a riválisok, különösen Vettel, négy futammal a szezon vége előtt beérték őt. Vettel, aki ekkor szintén csak kétszeres világbajnok volt, küszködött az év elején, de az utolsó versenyre már 13 pontos előnnyel érkezett. Alonsónak mindenképpen a dobogón kellett végeznie ahhoz, hogy világbajnok lehessen, de a balesetektől tarkított brazil nagydíjon Vettel hatodikként ért célba, és ez elég volt ahhoz, hogy ő legyen a bajnok. Ezzel ő lett a sportág történetének (sorozatban harmadik) háromszoros világbajnoka. Ez korábban csak Michael Schumachernek és Juan Manuel Fangiónak sikerült.[3] A Red Bull, mint csapat, két futammal a vége előtt lett konstruktőri bajnok.

Nemcsak a futamok száma volt rekord ebben az évben, hanem az is, hogy hat világbajnok - Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Jenson Button, Kimi Raikkönen, és az utolsó Formula-1-es idényét töltő Michael Schumacher - volt a mezőnyben[4].

Változtatások 2012-től[szerkesztés]

Az orrkúp kialakítása 2012-ben a Force India és a McLaren autóin.
 • Az FIA 2012-től betiltotta a radikális motorvezérlési beállításokat.[5]
 • A biztonsági autós szakaszok alatt a lekörözött versenyzők már visszavehették az élmezőnytől a köröket, hogy az újraindításkor ne zavarják a versenyt.
 • Számos vitát gerjesztett a befújt diffúzorok alkalmazása, különösen az előző idényben. Alkalmazásukat eleve szigorították, majd a 2011-es brit nagydíjon teljesen be lettek tiltva, ám több csapat tiltakozása miatt tovább használhatták a rendszert. 2012-ben azonban effektíve betiltásra kerültek azáltal, hogy előírásszerűen felfelé vezették ki a kipufogókat, mégpedig olyan módon, hogy a kiáramló gáz minél kevésbé legyen hatással az autók aerodinamikai teljesítményére.
 • A 2012-es szezon még el sem kezdődött, amikor a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, betiltja az év technikai innovációjának kikiáltott reaktív futóművet. A rendszert még a Lotus F1 Team fejlesztette ki 2010-ben, de csak 2012-ben szerették volna bevetni. Betiltása annak volt köszönhető, hogy a szabálykönyv tiltotta a felfüggesztés által elért aerodinamikai hatásokat[6].
 • Az orrkúp végének magasságát biztonsági okokból a korábbi 62,5 centiméterről 55 centiméterre csökkentették, mely előre legfeljebb 15 centimétert lóghatott ki[7]. Mivel aerodinamikailag a magasabb fekvésű autó volt a kedvezőbb, ezért a legtöbb csapat (a HRT és a McLaren kivételével) úgy oldotta ezt meg, hogy az autó első részén egy lépcső került beépítésre, jellegzetes, kacsacsőrszerű kinézetet biztosítva.
 • Betiltották a váltók cseréjével való trükközést, most már büntetés nélkül csak minden ötödik verseny után lehetett cserélni az eszközt.
 • Az autóknak a törésteszteken már nem az első verseny előtt, hanem a szezon előtti tesztek előtt kell átmennie.
 • Betiltották a hélium használatát a kerékcserék során alkalmazott pisztolyokban - ugyan akár 30 százalékkal gyorsabb is lehetett a használatával a művelet, összességében túl drága volt[8].
 • Két versennyel az év vége előtt, Abu-Dzabiban, betiltották az úgynevezett trükkös fékeket - egy alakváltó bimetál elem segített a hőmérséklet változásának függvényében a fékvezetékek megnyitásában vagy lezárásában.
 • A csapatoknak újra lehetőségük nyílt a szezon közbeni tesztre, melyre májusban került sor Mugellóban[9].
 • Kiegészítették a dupla sárga zászló lengetését arra az esetre, ha pályamunkások dolgoznának a pályán vagy közvetlenül mellette.
 • A biztonsági autó behívása előtt a lekörözötteknek ismét lehetőségük nyílt arra, hogy visszavegyék a körüket[10].
 • A pilótáknak tilos lett nyomós indok nélkül elhagyni a versenypályát. Erre azért volt szükség, mert 2011-ben számos esetben történt meg az, hogy üzemanyag- és gumispórólási célzattal a versenyzők levágták a sikánokat a bemelegítő vagy levezető körökön. Ugyanígy tilos lett visszahúzódni az ideális ívre, ha a versenyző védekezési célzattal korábban elhagyta azt.
 • A versenyek 2012-től kezdve 4 óra időtartamban lettek maximalizálva, kizárva annak a lehetőségét, hogy akár 8 óra hosszat is tartson egy futam, ha olyanok a körülmények. Erre a 2011-es kanadai nagydíjon történtek után lett szükség.
 • Ha egy pilóta a verseny megszakításakor a boxutcában volt, akkor a megszakítás alatt felgurulhatott a rajtrácsra, és elfoglalhatta a helyét.
 • A brit nagydíjtól kezdve az állítható hátsó szárny (DRS) használata tilos volt abban a szektorban, ahol épp sárga zászlót lengettek.
 • A Pirelli új gumikeverékeket készített, melyek esetében a lágy és a kemény közötti különbség már kisebb volt, mint az előző évben.
 • Három csapat névváltoztatáson ment keresztül (a Lotus Renault GP, a Lotus Racing és a Virgin Racing). Ezzel összefüggésben módosították a definícióját annak, hogy ki minősül konstruktőrnek, és milyen nevet használhat[11].
2011 2012
UK Lotus Renault GP UK Lotus F1 Team
MAL Lotus Racing MAL Caterham F1 Team
UK Virgin Racing RUS Marussia F1 Team

Változások a csapatoknál[szerkesztés]

2011 novemberében több csapat is engedélyt kapott a névváltoztatásra. Ennek megfelelően a korábban Team Lotus néven indult csapat Caterham[12], a Lotus Renault néven indult csapat Lotus F1[13], a Virgin pedig Marussia néven folytatta tovább[14]. Ezzel a Team Lotus és a Lotus Renault GP egymás között lezárta azt a hónapok óta tartó vitát is, hogy ki jogosult használni a csapat nevét és színeit[15].

A Williams motorszállító partnere a Renault lett, méghozzá két évre azzal, hogy adott esetben a turbómotorok visszatérésekor 2014-ben is ők lesznek a partnereik[16]. A Renault 1989 és 1997 között már volt a Williams partnere, és ez idő alatt négy egyéni és öt konstruktőri bajnoki címet szereztek. Azt követően, hogy a 2011-es idény volt az addigi legrosszabbjuk (konstruktőri 9. helyezés és mindössze 5 gyűjtött pont[17]), átszervezésbe kezdtek. Leigazolták Mike Coughlant tervezőnek (aki a McLaren kémbotrányában is érintett volt 2007-ben), Jason Somerville pedig az aerodinamikai részleg feje lett[18]. A Marussia szezon közben szakított a Wirth Research-csel[19], megvette az üzemeiket, és partnermegállapodást írt alá a McLarennel[20].

Miután a Sahara Group 42,5%-os tulajdonrészt szerzett a Force India csapatában[21] (Vijay Mallya ugyanekkora tulajdoni illetőséggel bírt), névadó szponzorrá lépett elő. A Mercedes GP is nevet váltott, és Mercedes AMG-re cserélte azt[22].

Miután a HRT csapat főhadiszállása Spanyolországba került, Colin Kolles csapatfőnök lemondott[23]. A helyére a Minardi korábbi versenyzője, Luis Pérez-Sala került[24].

A koreai nagydíjat megelőzően Peter Sauber leköszönt a Sauber csapat éléről, a helyére Monisha Kaltenborn került[25]. Ezzel ő lett a sportág történetének első női csapatfőnöke.

A Lotus teljesen új felállással indította az évet: a sportágba visszatérő Kimi Raikkönen mellett Romain Grosjean lett a másik pilótájuk. A kirúgott Vitalij Petrov a Caterhamhez került[26], Jarno Trulli helyére, aminek köszönhetően megtörtént az, amire az 1973-as német nagydíj óta nem volt példa: egyetlen olasz pilóta sem volt a mezőnyben. A másik távozó pilóta, Bruno Senna a Williamsnél kötött ki, Rubens Barrichello helyén, aki visszavonult.

A Force Indiához került Nico Hülkenberg, aki Adrian Sutil helyére ült be. Sutil a Williamsnél próbálkozott, sikertelenül[27]. Később büntetőügybe keveredett, amikor vádat emeltek ellene, mert a 2011-es kínai nagydíjat követően egy sanghaji bárban törött sörösüveggel támadt a Renault csapat egyik alkalmazottjára[28]. Másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és 200 ezer eurós pénzbüntetésre[29]. Mindezek ellenére Sutil 2013-ban visszatért a Force Indiához[30].

A Toro Rosso is új felállással kezdte az idényt: Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne lettek a versenyzői. Sebastian Buemi a Red Bull tesztpilótája lett, Jaime Alguersuari pedig elutasította a HRT ajánlatát, és inkább elment a Pirelli tesztpilótájának.

A HRT két új pilótája Pedro de la Rosa és Narain Karthikeyan lettek. De la Rosa gyakorlatilag másfél évig nem volt állandó versenyző, hanem a McLaren tesztpilótája, Karthikeyant pedig korábban épp a HRT bocsátotta el a rossz eredményei miatt.

A szezon közben egyetlen változás történt a pilótafelállásban. A belga nagydíjon ugyanis Grosjean hatalmas balesetet okozott, ami miatt 50 ezer dolláros büntetést és egy versenyre szóló eltiltást kapott. Az olasz nagydíjon Jérôme d'Ambrosio helyettesítette[31][32].

Átigazolások[szerkesztés]

Csapatváltások[szerkesztés]

Újonc pilóták[szerkesztés]

Visszatérő pilóták[szerkesztés]

Távozó pilóták[szerkesztés]

Változások év közben[szerkesztés]

A szezon előtt[szerkesztés]

Új autófejlesztések[szerkesztés]

Konstruktőr Autó Bemutató ideje Bemutató helye
Caterham CT-01 január 26. UK F1 Racing szaklap, Anglia
McLaren MP4-27 február 1. UK Woking, Anglia
Ferrari F2012 február 3. Online
Sahara Force India VJM05 február 3. UK Silverstone, Anglia
Lotus E20 február 5. Online
Red Bull RB8 február 6. UK Milton Keynes, Anglia
Sauber C31 február 6. spanyol Jerez, Spanyolország
Toro Rosso STR7 február 6. spanyol Jerez, Spanyolország
Williams FW34 február 7. spanyol Jerez, Spanyolország
Mercedes F1 W03 február 21. spanyol Barcelona, Spanyolország
Hispania F112 március 5. spanyol Barcelona, Spanyolország
Marussia MR01 március 5. Brit Silverstone, Anglia

Tesztek[szerkesztés]

Dátum Helyszín Pálya Leggyorsabb versenyző Csapat Idő Kör
Február 7. ESP Jerez, Spanyolország Circuito de Jerez-Ángel Nieto Finnország Kimi Räikkönen GBR Lotus 1:19:670 75
Február 8. Németország Michael Schumacher GER Mercedes * 1:18:561 132
Február 9. Németország Nico Rosberg GER Mercedes * 1:17:613 118
Február 10. Spanyolország Fernando Alonso ITA Ferrari 1:18:877 39
Február 21. ESP Barcelona, Spanyolország Circuit de Catalunya Németország Sebastian Vettel AUT Red Bull 1:23:265 79
Február 22. Németország Nico Hülkenberg IND Sahara Force India 1:22:608 112
Február 23. Venezuela Pastor Maldonado GBR Williams 1:22:391 106
Február 24. Japán Kobajasi Kamui SUI Sauber 1:22:312 145
Március 1. ESP Barcelona, Spanyolország Circuit de Catalunya Franciaország Romain Grosjean GBR Lotus 1:23:252 73
Március 2. Franciaország Romain Grosjean GBR Lotus 1:22:614 121
Március 3. Mexikó Sergio Pérez SUI Sauber 1:22:094 113
Március 4. Finnország Kimi Räikkönen GBR Lotus 1:22:030 121
Május 1. Olasz Mugello, Olaszország Autodromo Internazionale di Mugello Spanyolország Fernando Alonso ITA Ferrari 1:22:444 46
Május 2. Franciaország Romain Grosjean GBR Lotus 1:21:603 97
Május 3. Franciaország Romain Grosjean GBR Lotus 1:21:035 66

A *-gal jelölt versenyzők 2011-es autóval teszteltek.

Csapatok[szerkesztés]

Csapat Konstruktőr Modell Motor Gumi # Versenyző(k) Verseny Tesztversenyző(k)
AUT Red Bull Racing Red Bull RB8[34] Renault RS27-2012 P 1 GER Sebastian Vettel[35] 1-20 SUI Sébastien Buemi[36]
2 AUS Mark Webber[37] 1-20
UK Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-27[38] Mercedes FO 108Z P 3 UK Jenson Button[39] 1-20 GBR Gary Paffett[40]
GBR Oliver Turvey[41]
4 UK Lewis Hamilton[42] 1-20
ITA Scuderia Ferrari[43] Ferrari F2012[44] Ferrari 056 P 5 ESP Fernando Alonso[45] 1-20 ITA Giancarlo Fisichella
ESP Marc Gené
ITA Davide Rigon[46]
6 BRA Felipe Massa[47] 1-20
német Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 W03[48] Mercedes FO 108Z P 7 GER Michael Schumacher[49] 1-20 UK Sam Bird
8 GER Nico Rosberg[50] 1-20
UK Lotus F1 Team[51][52] Lotus E20[53] Renault RS27-2012 P 9 FIN Kimi Räikkönen[54] 1-20 BEL Jérôme d’Ambrosio[55]
10 FRA Romain Grosjean[56][57] 1-12,14-20
BEL Jérôme d’Ambrosio 13
IND Sahara Force India[58] Force India VJM05[59] Mercedes FO 108Z P 11 GBR Paul di Resta[60] 1-20 FRA Jules Bianchi[61]
USA Conor Daly
12 GER Nico Hülkenberg[60] 1-20
SUI Sauber F1 Team Sauber C31[62] Ferrari 056 P 14 JPN Kobajasi Kamui[63] 1-20 MEX Esteban Gutiérrez[63]
15 MEX Sergio Pérez[63] 1-20
ITA Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR7[64] Ferrari 056 P 16 AUS Daniel Ricciardo[65] 1-20 SUI Sébastien Buemi[36]
17 FRA Jean-Éric Vergne 1-20
UK Williams F1 Williams FW34[66] Renault RS27-2012[67] P 18 VEN Pastor Maldonado[68] 1-20 FIN Valtteri Bottas[68]
UK Susie Wolff
19 BRA Bruno Senna[69] 1-20
MYS Team Caterham[52][70] Caterham CT01[71] Renault RS27-2012 P 20 FIN Heikki Kovalainen[72] 1-20 NED Giedo van der Garde[73]
USA Alexander Rossi[74]
VEN Rodolfo González
21 RUS Vitalij Petrov 1-20
ESP HRT F1 Team HRT F112[75] Cosworth CA2012 P 22 ESP Pedro de la Rosa[76] 2-20 ESP Dani Clos [77]
ITA Vitantonio Liuzzi
CHN Ma Csing-hua[78]
23 IND Narain Karthikeyan[79] 2-20
RUS Marussia F1 Team[52][70][80] Marussia MR01[81] Cosworth CA2012 P 24 GER Timo Glock[82] 1-20 GBR Max Chilton[83]
25 FRA Charles Pic[84] 1-20

Versenynaptár[szerkesztés]

Az FIA véglegesítette 2011. december 7-én a 2012-es versenynaptárat, amelyben 20 verseny szerepel. Törölték a török nagydíjat.[85]

Verseny Hivatalos név Nagydíj Pálya Város Dátum Idő Pályarajz
Helyi UTC CET
1 Ausztrália Qantas Australian Grand Prix Ausztrál nagydíj Albert Park Grand Prix Circuit Melbourne március 18. 17:00 6:00 7:00 Melbourne
2 Malajzia Petronas Malaysia Grand Prix Maláj nagydíj Sepang International Circuit Kuala Lumpur március 25. 16:00 8:00 9:00 Sepang
3 Kína UBS Chinese Grand Prix Kínai nagydíj Shanghai International Circuit Sanghaj április 15. 15:00 7:00 8:00 Sanghaj
4 Bahrein Gulf Air Bahrain Grand Prix Bahreini nagydíj Bahrain International Circuit Szahír április 22. 15:00 13:00 14:00 Bahrein
5 spanyol Gran Premio de España Santander Spanyol nagydíj Circuit de Catalunya Barcelona május 13. 14:00 13:00 14:00 Barcelona
6 Monaco Grand Prix de Monaco Monacói nagydíj Circuit de Monaco Monte-Carlo május 27. 14:00 13:00 14:00 Monte Carlo
7 Kanada Grand Prix du Canada Kanadai nagydíj Circuit Gilles Villeneuve Montréal június 10. 14:00 19:00 20:00 Montréal
8 EU Grand Prix of Europe Európai nagydíj Valencia Street Circuit Valencia június 24. 14:00 13:00 14:00 Valencia
9 UK Santander British Grand Prix Brit nagydíj Silverstone Circuit Silverstone július 8. 13:00 13:00 14:00 Silverstone
10 német Großer Preis Santander von Deutschland Német nagydíj Hockenheimring Hockenheim július 22. 14:00 13:00 14:00 Hockenheim
11 magyar Eni Magyar Nagydíj Magyar nagydíj Hungaroring Budapest, Mogyoród július 29. 14:00 13:00 14:00 Mogyoród
12 Belgium Shell Belgian Grand Prix Belga nagydíj Circuit de Spa-Francorchamps Spa szeptember 2. 14:00 13:00 14:00 Spa
13 olasz Gran Premio Santander d'Italia Olasz nagydíj Autodromo Nazionale di Monza Monza szeptember 9. 14:00 13:00 14:00 Monza
14 szingapúr SingTel Singapore Grand Prix Szingapúri nagydíj Singapore Street Circuit Szingapúr szeptember 23. 20:00 13:00 14:00 Szingapúr
15 Japán Japanese Grand Prix Japán nagydíj Suzuka Circuit Szuzuka október 7. 15:00 7:00 8:00 Suzuka
16 Dél-Korea Korean Grand Prix Koreai nagydíj Korean International Circuit South Jeolla október 14. 15:00 7:00 8:00 South Jeolla
17 India Airtel Indian Grand Prix Indiai nagydíj Buddh International Circuit Greater Noida október 28. 15:00 9:30 10:30 Greater Noida
18 UAE Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix Abu-Dzabi nagydíj Yas Island Abu-Dzabi november 4. 17:00 13:00 14:00 Abu-Dzabi
19 USA United States Grand Prix Amerikai nagydíj Circuit of the Americas Austin november 18. 13:00 19:00 20:00 Austin
20 brazil Grande Prêmio do Brasil Brazil nagydíj Autódromo José Carlos Pace São Paulo november 25. 14:00 16:00 17:00 São Paulo

A szezon menete[szerkesztés]

A szezon 20 futamból állt.

Ausztrál nagydíj[szerkesztés]

Webber 4. lett hazája futamán
Melbourne Grand Prix Circuit

A szezon első versenyét, az Ausztrál nagydíjat, 2012. március 18-án rendezték az Albert Parkban. A pályán egy kör 5,303 km, a verseny 58 körös volt.

22 fővel indult el a 63. Formula–1-es idény szezonnyitó futama, miután az FIA nem engedélyezte a 107%-os szabály áldozatául eső HRT indulását. A rajtrács annyiban változott az időmérőn elért eredményekhez képest, hogy a 17. legjobb időt autózó Sergio Pérez váltócsere miatt öt rajthelyes büntetést kapott. A többség a sárga jelölésű lágy Pirellikkel sorakozott fel a rajtrácsra, kivéve Jean-Éric Vergne, Vitalij Petrov és a 22. helyről induló Sergio Pérez. A rajtot követően alaposan átrendeződött a mezőny, de az élen induló két McLarent senki nem veszélyeztette, viszont Jenson Button már az indítást követően megelőzte csapattársát, Lewis Hamiltont. A két McLaren egészen a második boxkiállásig magabiztosan vezette a mezőnyt, sőt Button már nagyjából 10 másodperces előnyt autózott ki kollégája előtt. Hamiltonra azonban felzárkózott a harmadik helyen autózó, regnáló bajnok, és a második kiállásnál a 38. körben megtörtént a helycsere.

A biztonsági autó a 41. kör végén engedte el a mezőnyt, Button az újraindításkor remek rajtot vett, így elsősége nem forgott veszélyben, és mögötte a leintésig már maradt a Vettel-Hamilton sorrend. Az trió mögött negyedikként Webber ért célba, akinek autója a rajtnál kicsit megsérült, így vesztett néhány pozíciót, ezt követően azonban hibátlan versenyt futott, és nagy csatát vívott például Nico Rosberggel, aki végül még a pontszerző helyekről is kiszorult. Az ötödikként célba érő Alonso ismét kihozta a Ferrarijából amit csak lehetett, brazil csapattársa azonban honfitársával, Bruno Sennával akadt össze a 46. körben, ennek következtében Massa versenye véget ért, és nem sokkal ezután Senna is kiállni kényszerült. Kettőjük esetét a versenyirányítás a leintést követően vizsgálta.

Az Ausztrál nagydíj leggyorsabb körét a futam győztese Jenson Button futotta az 56. körben, mely 1:29,187.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 3 Egyesült Királyság Jenson Button McLaren-Mercedes
2 1 Németország Sebastian Vettel Red Bull-Renault
3 4 Egyesült Királyság Lewis Hamilton McLaren-Mercedes

Maláj nagydíj[szerkesztés]

Alonso és Pérez
Sepang International Circuit

A második verseny a maláj nagydíj volt, 2012. március 25-én rendezték Sepangban. A pályán egy kör 5,543 km, a verseny 56 körös volt.

Hatalmas meglepetés győzelem született a kaotikus Maláj nagydíjon, ahol az abszolút esélytelennek tartott Ferrari ünnepelhetett a dobogó legmagasabb fokán. A hétvége hőse azonban a parádés versenyt futó Sergio Pérez, aki második helyével könnyeket csalt Peter Sauber szemébe. A harmadik helyen az élről rajtoló Lewis Hamilton végzett, a világbajnoki pontversenyben élen álló pilóták közül többen pont nélkül maradtak. A malajziai időjárás a hétvége eddigi részében kegyes volt a csapatokhoz, a versenyre azonban megérkezett az eső, mindenkinél előkerültek az intermediate abroncsok, de hamarosan már ez is nagyon kevésnek bizonyult, és hatalmas káosz vette kezdetét.

A rajtnál a McLarenek megtartották vezető helyüket, Lewis Hamilton és Jenson Button sorrendben, mögöttük azonban nagy tumultus alakult ki, aminek legnagyobb vesztese Michael Schumacher lett. A Lotus francia versenyzője, Romain Grosjean hátulról meglökte a Mercedes jobb hátsó kerekét, aminek következtében mindketten megpördültek, a német a 16, Grosjean a 20. helyre esett vissza. A francia pilótának – a szezonnyitóhoz hasonlóan – most sem tartott sokáig a versenye, ugyanis az egyre inkább szakadó esőben a 4. körben kavicságyban fejezte be a maláj nagydíjat. A címvédő Sebastian Vettel csak a 11. lett.

A leggyorsabb kör a futamon 5. helyen célba érő Kimi Räikkönen nevéhez köthető, melyet az 53. körben futott 1:40,722-es idővel.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari
2 15 Mexikó Sergio Pérez Sauber-Ferrari
3 4 Egyesült Királyság Lewis Hamilton McLaren-Mercedes

Kínai nagydíj[szerkesztés]

Sanghai International Circuit

A szezon harmadik versenye a kínai nagydíj volt, 2012. április 15-én rendezték Sanghajban. A pályán egy kör 5,451 km, a verseny 56 körös volt.

Nico Rosberg pályafutása első Formula–1-es győzelmét (és első pole-pozícióját) szerezte a kínai nagydíjon. A második Jenson Button, a harmadik Lewis Hamilton lett. A rajtrács annyiban változott meg, hogy a 2. legjobb időt futó Hamilton 5 helyes rajtbüntetést kapott váltócsere miatt.

A rajtnál a két Mercedest senki sem veszélyeztette, de a 3. helyről induló Kobajasi Kamui visszacsúszott a hetedikre. Az első kanyarban Bruno Senna nekiment Felipe Massa autójának, de szerencsére baleset nem lett belőle. A verseny során Sergio Pérez, Felipe Massa és Jenson Button is vezette a versenyt, de egy boxkiállással 9-10 helyet visszaestek. Ezután Rosberg állt az élre és a végéig vezette a versenyt. A 13. körben Michael Schumacher kiállt a boxba, de elrontották a kerékcseréjét így a 3. helyről esett vissza.

A 42. körben Räikkönennek teljesen elfogytak a gumijai, 2 kör alatt visszaesett 10 helyet. Ezután Rosberg, Vettel, Button, Hamilton, Webber lett a sorrend. Pár körrel később Vettelt Button és Hamilton megelőzte, majd a csapattársa, Webber is maga mögé utasította a címvédőt. Vettel végül ötödikként ért célba az első Formula–1-es pontjait megszerző Grosjean előtt.

A leggyorsabb kört a japán Kobajasi Kamui autózta a 40. körben 1:39,960-as idővel.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 8 Németország Nico Rosberg Mercedes
2 3 Egyesült Királyság Jenson Button McLaren-Mercedes
3 4 Egyesült Királyság Lewis Hamilton McLaren-Mercedes

Bahreini nagydíj[szerkesztés]

A mezőny a rajt után
Bahrain International Circuit

A szezon negyedik versenye a bahreini nagydíj volt, 2012. április 22-én rendezték Bahrainben. A pályán egy kör 5,412 km, a verseny 57 körös volt. Az élről induló Vettel határozott vezetéssel nyerte a versenyt, mögötte szorosan a két Lotus Räikkönen és Grosjean következett. Fernando Alonso csak a hetedik lett a gyengélgedő Ferrarival. A futam után háromhetes szünet volt, benne évek óta először egy teszteléssel. Bahreinben a győztes Sebastian Vettel teljesítette a verseny leggyorsabb körét, a 41. körben 1:36,379-es idővel.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 1 Németország Sebastian Vettel Red Bull-Renault
2 9 Finnország Kimi Räikkönen Lotus F1 Team-Renault
3 10 Franciaország Romain Grosjean Lotus F1 Team-Renault

Spanyol nagydíj[szerkesztés]

Maldonado, a spanyol nagydíj győztese (a kép Malajziában készült)
Circuit Catalunya

A világbajnokság ötödik versenyét, a Formula–1 spanyol nagydíjat 2012. május 13-án Barcelonában rendezték meg. A pálya hossza 4,655 km, a versenytáv összesen 307,104 km, amely 66 körnek felel meg.

A pole-pozíciót Lewis Hamilton szerezte meg, de megbüntették a McLarent, így Hamiltont hátrébb sorolták.

A verseny után nem sokáig örülhetett a győztes csapat, hiszen kigyulladt a garázsuk. Az FIA hivatalos közleménye szerint 31 csapattagot láttak el és kezeltek a barcelonai orvosi központban. Hét csapattagot pedig különböző helyi kórházakba szállítottak az orvosi ellátás és kezelés miatt.

Romain Grosjean a 4. helyen célba érő francia pilóta autózta a leggyorsabb kört az 53. körben, mely 1:26,250.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 18 Venezuela Pastor Maldonado Williams-Renault
2 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari
3 9 Finnország Kimi Räikkönen Lotus F1 Team-Renault

Monacói nagydíj[szerkesztés]

Schumacher szerezte meg a pole-t
Circuit de Monaco

A világbajnokság hatodik versenyét a Formula–1 monacói nagydíjat 2012. május 27-én a Monacói utcai pályán rendezték. A pályán egy kör 3,340 km, a verseny 78 körös volt.

A versenyt Mark Webber nyerte Nico Rosberg és Fernando Alonso előtt. Így a Red Bull lett az első olyan csapat 2012-ben, amelynek mindkét pilótája győzelmet szerzett.

Mark Webber nagyon jól kapta el a rajtot, de már az első körben bejött a biztonsági autó, mert Romain Grosjean keresztbe állt a pályán (a balesetbe Pastor Maldonado, az előző futam győztese is belekeveredett). Közben Vettel feljött a 6. helyre (kilencedikről), majd később az élre is állt, miután Webber, Rosberg, Alonso és Hamilton is kiállt kereket cserélni. A Red Bull fiatal pilótája csak a 45. körben állt ki cserélni, így visszaesett a 4. helyre Webber, Rosberg és Alonso mögé. Innentől már a végéig maradt a sorrend. Schumachernek ismét nem volt sikeres versenye, Mercedes pilótájának elromlott az autója. Button sem volt sikeres, végig Kovalainennel csatázott a 13. helyért, de a Caterham finn pilótája kiforgatta a 15-ös kanyarban. Button csak 16. lett.

Monacóban Sergio Pérez autózta a leggyorsabb kört a 49. körben 1:17,296-es idővel.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 2 Ausztrália (ország) Mark Webber Red Bull-Renault
2 8 Németország Nico Rosberg Mercedes
3 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari

Kanadai nagydíj[szerkesztés]

Hamilton, a verseny nyertese
Circuit Gilles Villeneuve

A világbajnokság hetedik futamát, a kanadai nagydíjat 2012. június 10-én rendezték Montréalban. A versenypályán egy kör 4,361 km, a verseny 70 körös volt. Vettel, Hamilton, Alonso volt a rajtsorrend. A futamon is ez a három pilóta vívott nagy stratégiai harcot egymással. Végül Hamilton nyerte a csatát, meglepetésre Grosjean és Pérez előtt. Vettel futotta a leggyorsabb kört a 2012-es kiírásban másodszor, a 70. körben 1:15,752-es idővel.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 4 Egyesült Királyság Lewis Hamilton McLaren-Mercedes
2 10 Franciaország Romain Grosjean Lotus F1 Team-Renault
3 15 Mexikó Sergio Pérez Sauber-FerrariEurópai nagydíj[szerkesztés]

Valencia Street Circuit

A nyolcadik versenyt, az európai nagydíjat 2012. június 24-én rendezik Valenciában. A pályán egy kör 5,419 km, a verseny 57 körös volt. Az évad egyik legjobb futamát Vettel várhatta az első rajthelyről, míg Alonso csak a 11. lett. Alonso aztán a futamon hatalmas versenyt futva az első lett. A második a remekül vezető Räikkönen, míg a harmadik helyet visszatérése óta először Schumacher szerezte meg. Alonso sírt a dobogón, Schumacher pedig a rádióba. A kiesők között az FIA tett rendet. Egy héttel a futam után a versenybíróság egy 10 rajthelyes büntetést rótt ki Vergne-re, akinek az időmérőn elért helyéhez képest 10 pozícióval hátrábbról kell várnia a Brit Nagydíj rajtját. Az újraindítást követően nem sokkal Vettel alatt megállt az autó, a generátor ment tönkre. Hét körrel később Romain Grosjeannak is fel kellett adnia a futamot ugyanazon hiba miatt. Sőt, Hamilton is elbukta a bronzérmet, miután ütközött Maldonadóval. A venezuelai, bár tizedikként ért célba, a versenybíróság 20 másodperces időbüntetéssel sújtotta, így a 12. helyre került vissza.

Nico Rosberg húzta be a leggyorsabb kört Valenciában az 54. körben 1:42,163-es idővel.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari
2 9 Finnország Kimi Räikkönen Lotus F1 Team-Renault
3 7 GER Michael Schumacher MercedesBrit nagydíj[szerkesztés]

Alonso a pole-ból indulva 2. lett
Silverstone Circuit

A kilencedik versenyt, a brit nagydíjat Silverstone-ban rendezték 2012. július 8-án. A pályán egy kör 5,891 km, a verseny 52 körös volt.

Mark Webber megnyerte a brit nagydíjat a Red Bullal, második lett az élről induló Fernando Alonso, a dobogó harmadik fokára pedig az ausztrál győztes csapattársa, Sebastian Vettel állhatott fel.

2012-ben Kimi Räikkönen Silverstone-ban, Malajzia után másodszor teljesítette a leggyorsabb kört 1:34,661-es idővel az 50. körben.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 2 AUS Mark Webber Red Bull-Renault
2 5 ESP Fernando Alonso Ferrari
3 1 GER Sebastian Vettel Red Bull-RenaultNémet nagydíj[szerkesztés]

Hockenheimring

Az évad tizedik versenyét, a német nagydíjat 2012. július 22-én rendezték meg a Hockenheimringen. A pályán egy kör 4,574 km, a verseny 67 körös volt.

A pole-pozíciót az esős időmérőn Fernando Alonso szerezte meg, Sebastian Vettel és Mark Webber előtt. Utóbbit öt rajthelyes büntetéssel sújtották váltócsere miatt. A rajtnál nagyjából maradt minden ugyanúgy. A hátsóbb régiókban Felipe Massa vesztette el az első szárnyát, két körrel Lewis Hamilton autója kapott defektet. Később Jenson Button nagy felzárkózásba kezdett. Több versenyzőt megelőzve már a 3. helyen állt, üldözve a vezető Alonso&Vettel duót. A második boxkiállás után már a címvédő előtt találta magát. Ám egy durva fékezésnek köszönhetően a végére gumiprobéma miatt belassult. Vettel a külső íven akarta megelőzni, de nem számolt a pálya szélességével. Így a pályán kívül előzte meg az angolt, és mivel nem engedte vissza utólagos +20mp-es büntetést kapott. A versenyt a végig vezető Alonso nyerte meg Button és Räikkönen előtt.

Michael Schumacher futotta a leggyorsabb kört hazai futamán az 57. körben 1:18,725-es idővel.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari
2 3 GBR Jenson Button McLaren-Mercedes
3 9 Finnország Kimi Räikkönen Lotus F1 Team-RenaultMagyar nagydíj[szerkesztés]

Hungaroring

A világbajnokság tizenegyedik futamát, a magyar nagydíjat 2012. július 29-én rendezték a Hungaroringen, Mogyoródon. A pályán egy kör 4,381 km, a verseny 70 körös volt.

A 2012-es szezonban harmadszor szerezte meg a futam leggyorsabb körét Sebastian Vettel az utolsó előtti 68. körben 1:24,136-es idővel.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 4 GBR Lewis Hamilton McLaren-Mercedes
2 9 Finnország Kimi Räikkönen Lotus F1 Team-Renault
3 10 Franciaország Romain Grosjean Lotus F1 Team-RenaultBelga nagydíj[szerkesztés]

Circuit de Spa-Francorchamps

A tizenkettedik versenyt, a belga nagydíjat 2012. szeptember 2-án rendezték Spában. A pályán egy kör 7,004 km, a verseny 44 körös volt.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 3 GBR Jenson Button McLaren-Mercedes
2 1 GER Sebastian Vettel Red Bull-Renault
3 9 Finnország Kimi Räikkönen Lotus F1 Team-Renault
Olasz nagydíj[szerkesztés]

Autodromo Nazionale Monza

A tizenharmadik versenyt, az olasz nagydíjat 2012. szeptember 9-én rendezték Monzában. A pályán egy kör 5,793 km, a verseny 53 körös volt.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 4 Egyesült Királyság Lewis Hamilton McLaren-Mercedes
2 15 Mexikó Sergio Pérez Sauber-Ferrari
3 5 Spanyolország Fernando Alonso FerrariSzingapúri nagydíj[szerkesztés]

A szingapúri pálya madártávlatból
Singapore Street Circuit

A tizennegyedik versenyt, a szingapúri nagydíjat 2012. szeptember 23-án rendezték, helyi idő szerint éjszaka a Szingapúrban. A pályán egy kör 5,073 km, a verseny 59 körös volt, mert átlépték a 2 órás időlimitet. Az időmérőt Lewis Hamilton nyerte, és a versenyt is magabiztosan vezette, amikor megállt alatta a McLaren. Így a győzelem Vettel "ölébe hullott". Niki Lauda-nak ekkor sikerült átcsalni Hamiltont a Mercedeshez.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 1 Németország Sebastian Vettel Red Bull-Renault
2 3 Egyesült Királyság Jenson Button McLaren-Mercedes
3 5 Spanyolország Fernando Alonso FerrariJapán nagydíj[szerkesztés]

Glock és Kovalainen a versenyen
Suzuka Circuit

A tizenötödik versenyt, a japán nagydíjat 2012. október 7-én rendezték Szuzukában. A pályán egy kör 5,807 km, a verseny 53 körös volt.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 1 Németország Sebastian Vettel Red Bull-Renault
2 6 Brazília Felipe Massa Ferrari
3 14 Japán Kobajasi Kamui Sauber-FerrariKoreai nagydíj[szerkesztés]

Korean International Circuit

A tizenhatodik versenyt, a koreai nagydíjat 2012. október 14-én rendezték a Korean International Circuiton. A pályán egy kör 5,615 km, a verseny 55 körös volt.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 1 Németország Sebastian Vettel Red Bull-Renault
2 2 Ausztrália (ország) Mark Webber Red Bull-Renault
3 5 Spanyolország Fernando Alonso FerrariIndiai nagydíj[szerkesztés]

Jaypee Group Circuit

A tizenhetedik versenyt, a indiai nagydíjat 2012. október 28-án rendezték a Buddh International Circuiton. A pályán egy kör 5,125 km, a verseny 60 körös volt.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 1 Németország Sebastian Vettel Red Bull-Renault
2 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari
3 2 Ausztrália (ország) Mark Webber Red Bull-RenaultAbu-dzabi nagydíj[szerkesztés]

Räikkönen nyerte a versenyt
Yas Island Circuit

A világbajnokság tizennyolcadik versenyét az abu-dzabi nagydíjat 2012. november 4-én rendezték Abu Dzabiban. A pályán egy kör 5,554 km, a verseny 55 körös volt. Az időmérőt Lewis Hamilton magabiztosan nyerte és a versenyben is vezetett de ismét megállt alatta a McLaren, így végül Kimi Raikkonen nyerte a futamot.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 9 Finnország Kimi Räikkönen Lotus-Renault
2 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari
3 1 Németország Sebastian Vettel Red Bull-RenaultAmerikai nagydíj[szerkesztés]

Az új amerikai pálya
Circuit of the Americas

A tizenkilencedik versenyt, az amerikai nagydíjat 2012. november 18-án rendezték Austinban. A pályán egy kör 5,513 km, a verseny 56 körös volt.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 4 Egyesült Királyság Lewis Hamilton McLaren-Mercedes
2 1 Németország Sebastian Vettel Red Bull-Renault
3 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari
Brazil nagydíj[szerkesztés]

Autódromo José Carlos Pace

A huszadik, egyben a szezon utolsó versenyét, a brazil nagydíjat 2012. november 25-én rendezték São Paulóban. A pályán egy kör 4,309 km, a verseny 71 körös volt. Lewis Hamilton nyerte az időmérőt és szintén az élen haladt, amikor gyakorlatilag Hülkenberg kiütötte, elvéve ezzel a győzelem lehetőségét, hogy Lewis Hamilton megnyerje utolsó McLaren-es versenyét.

Pozíció # Pilóta Csapat/Motor
1 3 Egyesült Királyság Jenson Button McLaren-Mercedes
2 5 Spanyolország Fernando Alonso Ferrari
3 6 Brazília Felipe Massa FerrariNagydíjak[szerkesztés]

# Nagydíj Pole pozíció Leggyorsabb kör Győztes pilóta Győztes konstruktőr Összefoglaló
1 Ausztrália Ausztrál nagydíj Egyesült Királyság Lewis Hamilton Egyesült Királyság Jenson Button Egyesült Királyság Jenson Button GB McLaren-Mercedes Összefoglaló
2 Malajzia Maláj nagydíj Egyesült Királyság Lewis Hamilton Finnország Kimi Räikkönen Spanyolország Fernando Alonso ITA Ferrari Összefoglaló
3 Kína Kínai nagydíj Németország Nico Rosberg Japán Kobajasi Kamui Németország Nico Rosberg GER Mercedes Összefoglaló
4 Bahrein Bahreini nagydíj Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel AUT Red Bull-Renault Összefoglaló
5 Spanyolország Spanyol nagydíj Venezuela Pastor Maldonado* Franciaország Romain Grosjean Venezuela Pastor Maldonado GBR Williams-Renault Összefoglaló
6 Monaco Monacói nagydíj Ausztrália Mark Webber** Mexikó Sergio Pérez Ausztrália (ország) Mark Webber AUT Red Bull-Renault Összefoglaló
7 Kanada Kanadai nagydíj Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel Egyesült Királyság Lewis Hamilton GB McLaren-Mercedes Összefoglaló
8 EU Európai nagydíj Németország Sebastian Vettel Németország Nico Rosberg Spanyolország Fernando Alonso ITA Ferrari Összefoglaló
9 UK Brit nagydíj Spanyolország Fernando Alonso Finnország Kimi Räikkönen Ausztrália (ország) Mark Webber AUT Red Bull-Renault Összefoglaló
10 Németország Német nagydíj Spanyolország Fernando Alonso Németország Michael Schumacher Spanyolország Fernando Alonso ITA Ferrari Összefoglaló
11 Magyarország Magyar nagydíj GBR Lewis Hamilton GER Sebastian Vettel GBR Lewis Hamilton GBR McLaren-Mercedes Összefoglaló
12 Belgium Belga nagydíj Egyesült Királyság Jenson Button Brazília Bruno Senna Egyesült Királyság Jenson Button GBR McLaren-Mercedes Összefoglaló
13 Olaszország Olasz nagydíj GBR Lewis Hamilton Németország Nico Rosberg GBR Lewis Hamilton GBR McLaren-Mercedes Összefoglaló
14 Szingapúr Szingapúri nagydíj GBR Lewis Hamilton GER Nico Hülkenberg Németország Sebastian Vettel AUT Red Bull-Renault Összefoglaló
15 Japán Japán nagydíj Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel AUT Red Bull-Renault Összefoglaló
16 Dél-Korea Koreai nagydíj Ausztrália Mark Webber Ausztrália Mark Webber Németország Sebastian Vettel AUT Red Bull-Renault Összefoglaló
17 India Indiai nagydíj Németország Sebastian Vettel Egyesült Királyság Jenson Button Németország Sebastian Vettel AUT Red Bull-Renault Összefoglaló
18 UAE Abu-Dzabi nagydíj GBR Lewis Hamilton Németország Sebastian Vettel Finnország Kimi Räikkönen UK Lotus-Renault Összefoglaló
19 Egyesült Államok Amerikai nagydíj GER Sebastian Vettel GER Sebastian Vettel GBR Lewis Hamilton GBR McLaren-Mercedes Összefoglaló
20 Brazília Brazil nagydíj GBR Lewis Hamilton GBR Lewis Hamilton Egyesült Királyság Jenson Button GBR McLaren-Mercedes Összefoglaló

* Eredetileg Lewis Hamilton szerezte meg a pole-pozíciót, de üzemanyagproblémák miatt büntetést kapott, és az utolsó helyről kezdhette meg a nagydíjat.

** Eredetileg Michael Schumacher szerezte meg a pole-pozíciót, de a spanyol nagydíjon ütközött Bruno Sennával, ezért 5 helyes rajtbüntetést kapott.

Eredmények[szerkesztés]

Versenyzők[szerkesztés]

Pontozás:

Helyezés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11–24.
Pont 25 18 15 12 10 8 6 4 2 1 0

(Félkövér: pole-pozíció, dőlt: leggyorsabb kör, a színkódokról részletes információ itt található)

Helyezés Versenyző AUS
AUS
MAL
MYS
CHN
CHN
BHR
BHR
ESP
ESP
MON
MON
CAN
CAN
EUR
EU
GBR
GBR
GER
GER
HUN
HUN
BEL
BEL
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
KOR
KOR
IND
IND
UAE
UAE
USA
USA
BRA
BRA
Pont
1 Németország Sebastian Vettel 2 11 5 1 6 4 4 Ki 3 5 4 2 22† 1 1 1 1 3 2 6 281
2 Spanyolország Fernando Alonso 5 1 9 7 2 3 5 1 2 1 5 Ki 3 3 Ki 3 2 2 3 2 278
3 Finnország Kimi Räikkönen 7 5 14 2 3 9 8 2 5 3 2 3 5 6 6 5 7 1 6 10 207
4 Egyesült Királyság Lewis Hamilton 3 3 3 8 8 5 1 19† 8 Ki 1 Ki 1 Ki 5 10 4 Ki 1 Ki 190
5 Egyesült Királyság Jenson Button 1 14 2 18† 9 16† 16 8 10 2 6 1 Ki 2 4 Ki 5 4 5 1 188
6 Ausztrália (ország) Mark Webber 4 4 4 4 11 1 7 4 1 8 8 6 20† 11 9 2 3 Ki Ki 4 179
7 Brazília Felipe Massa Ki 15 13 9 15 6 10 16 4 12 9 5 4 8 2 4 6 7 4 3 122
8 Franciaország Romain Grosjean Ki Ki 6 3 4 Ki 2 Ki 6 18 3 Ki Et 7 19† 7 9 Ki 7 Ki 96
9 Németország Nico Rosberg 12 13 1 5 7 2 6 6 15 10 10 11 7 5 Ki Ki 11 Ki 13 15 93
10 Mexikó Sergio Pérez 8 2 11 11 Ki 11 3 9 Ki 6 14 Ki 2 10 Ki 11 Ki 15 11 Ki 66
11 Németország Nico Hülkenberg Ki 9 15 12 10 8 12 5 12 9 11 4 21† 14 7 6 8 Ki 8 5 63
12 Japán Kobajasi Kamui 6 Ki 10 13 5 Ki 9 Ki 11 4 18† 13 9 13 3 Ki 14 6 14 9 60
13 Németország Michael Schumacher Ki 10 Ki 10 Ki Ki Ki 3 7 7 Ki 7 6 Ki 11 13 22† 11 16 7 49
14 Egyesült Királyság Paul di Resta 10 7 12 6 14 7 11 7 Ki 11 12 10 8 4 12 12 12 9 15 19† 46
15 Venezuela Pastor Maldonado 13† 19† 8 Ki 1 Ki 13 12 16 15 13 Ki 11 Ki 8 14 16 5 9 Ki 45
16 Brazília Bruno Senna 16† 6 7 22† Ki 10 17 10 9 17 7 12 10 18† 14 15 10 8 10 Ki 31
17 Franciaország Jean-Éric Vergne 11 8 16 14 12 12 15 Ki 14 14 16 8 Ki Ki 13 8 15 12 Ki 8 16
18 Ausztrália (ország) Daniel Ricciardo 9 12 17 15 13 Ki 14 11 13 13 15 9 12 9 10 9 13 10 12 13 10
19 Oroszország Vitalij Petrov Ki 16 18 16 17 Ki 19 13 Ni 16 19 14 15 19 17 16 17 16 17 11 0
20 Németország Timo Glock 14 17 19 19 18 14 Ki Ni 18 22 21 15 17 12 16 18 20 14 19 16 0
21 Franciaország Charles Pic 15† 20 20 Ki Ki Ki 20 15 19 20 20 16 16 16 Ki 19 19 Ki 20 12 0
22 Finnország Heikki Kovalainen Ki 18 23 17 16 13 18 14 17 19 17 17 14 15 15 17 18 13 18 14 0
23 Belgium Jérôme d’Ambrosio 13 0
24 India Narain Karthikeyan NK 22 22 21 Ki 15 Ki 18 21 23 Ki Ki 19 Ki Ki 20 21 Ki 22 18 0
25 Spanyolország Pedro de la Rosa NK 21 21 20 19 Ki Ki 17 20 21 22 18 18 17 18 Ki Ki 17 21 17 0
Helyezés Versenyző AUS
AUS
MAL
MYS
CHN
CHN
BHR
BHR
ESP
ESP
MON
MON
CAN
CAN
EUR
EU
GBR
GBR
GER
GER
HUN
HUN
BEL
BEL
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
KOR
KOR
IND
IND
UAE
UAE
USA
USA
BRA
BRA
Pont

Megjegyzés:

 • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Eltérő háttérszínnel vannak jelölve a következő versenyzők:
     – újonc pilóta  •       – visszatérő pilóta  •       – a versenyző egy másik pilóta helyét vette át a szezon közben

Statisztika[szerkesztés]

Helyezés +/- Versenyző Csapat Rajt Győzelem Dobogós helyezés Pole pozíció Leggyorsabb kör Pont
1 0 Németország Sebastian Vettel osztrák Red Bull-Renault 20 5 10 6 6 281
2 +2 Spanyolország Fernando Alonso Olaszország Ferrari 20 3 13 2 0 278
3 Finnország Kimi Räikkönen brit Lotus-Renault 20 1 7 0 2 207
4 +1 Egyesült Királyság Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes 20 4 7 7 1 190
5 -3 Egyesült Királyság Jenson Button brit McLaren-Mercedes 20 3 6 1 2 188
6 -3 Ausztrália (ország) Mark Webber osztrák Red Bull-Renault 20 2 4 2 1 179
7 -1 Brazília Felipe Massa Olaszország Ferrari 20 0 2 0 0 122
8 Franciaország Romain Grosjean brit Lotus-Renault 19 0 3 0 1 96
9 -2 Németország Nico Rosberg német Mercedes 20 1 2 1 2 93
10 +6 Mexikó Sergio Pérez svájc Sauber-Ferrari 20 0 3 0 1 66
11 Németország Nico Hülkenberg india Force India-Mercedes 20 0 0 0 1 63
12 0 Japán Kobajasi Kamui svájc Sauber-Ferrari 20 0 1 0 1 60
13 -5 Németország Michael Schumacher német Mercedes 20 0 1 0 1 49
14 -1 Egyesült Királyság Paul di Resta india Force India-Mercedes 20 0 0 0 0 46
15 +4 Venezuela Pastor Maldonado brit Williams-Renault 20 1 1 1 0 45
16 +2 Brazília Bruno Senna brit Williams-Renault 20 0 0 0 1 31
17 Franciaország Jean-Éric Vergne olasz Toro Rosso-Ferrari 20 0 0 0 0 16
18 +9 Ausztrália (ország) Daniel Ricciardo olasz Toro Rosso-Ferrari 20 0 0 0 0 10
19 -9 Oroszország Vitalij Petrov malajzia Caterham-Renault 20 0 0 0 0 0
20 +5 Németország Timo Glock orosz Marussia-Cosworth 20 0 0 0 0 0
21 Franciaország Charles Pic orosz Marussia-Cosworth 20 0 0 0 0 0
22 0 Finnország Heikki Kovalainen malajzia Caterham-Renault 20 0 0 0 0 0
23 +1 belga Jérôme d’Ambrosio brit Lotus-Renault 1 0 0 0 0 0
24 +2 India Narain Karthikeyan spanyol HRT-Cosworth 19 0 0 0 0 0
25 -5 Spanyolország Pedro de la Rosa spanyol HRT-Cosworth 19 0 0 0 0 0
 • +/- A versenyző helyezése a 2011-es világbajnoksághoz képest.

Konstruktőrök[szerkesztés]

Helyezés Csapat Rajt-
szám
AUS
AUS
MAL
MYS
CHN
CHN
BHR
BHR
ESP
ESP
MON
MON
CAN
CAN
EUR
EU
GBR
GBR
GER
GER
HUN
HUN
BEL
BEL
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
KOR
KOR
IND
IND
ABU
UAE
USA
USA
BRA
BRA
Pont
1 AUT Red Bull-Renault 1 2 11 5 1 6 4 4 ki 3 5 4 2 22† 1 1 1 1 3 2 6 460
2 4 4 4 4 11 1 7 4 1 8 8 6 20† 11 9 2 3 Ki Ki 4
2 ITA Ferrari 5 5 1 9 7 2 3 5 1 2 1 5 ki 3 3 ki 3 2 2 3 2 400
6 ki 15 13 9 15 6 10 16 4 12 9 5 4 8 2 4 6 7 4 3
3 GBR McLaren-Mercedes 3 1 14 2 18† 9 16† 16 8 10 2 6 1 ki 2 4 ki 5 4 5 1 378
4 3 3 3 8 8 5 1 19† 8 ki 1 ki 1 ki 5 10 4 ki 1 ki
4 GBR Lotus-Renault 9 7 5 14 2 3 9 8 2 5 3 2 3 5 6 6 5 7 1 6 10 303
10 ki ki 6 3 4 ki 2 ki 6 18 3 ki 13 7 19† 7 9 ki 7 ki
5 GER Mercedes 7 ki 10 ki 10 ki ki ki 3 7 7 ki 7 6 ki 11 13 22† 11 16 7 142
8 12 13 1 5 7 2 6 6 15 10 10 11 7 5 ki ki 11 ki 13 15
6 SUI Sauber-Ferrari 14 6 ki 10 13 5 ki 9 ki 11 4 18† 13 9 13 3 ki 14 6 14 9 126
15 8 2 11 11 ki 11 3 9 ki 6 14 ki 2 10 ki 11 ki 15 11 ki
7 IND Sahara Force India-Mercedes 11 10 7 12 6 14 7 11 7 ki 11 12 10 8 4 12 12 12 9 15 19 109
12 ki 9 15 12 10 8 12 5 12 9 11 4 21† 14 7 6 8 ki 8 5
8 GBR Williams-Renault 18 13† 19† 8 ki 1 ki 13 12 16 15 13 ki 11 ki 8 14 16 5 9 ki 76
19 16† 6 7 22† ki 10 17 10 9 17 7 12 10 18† 14 15 10 8 10 ki
9 ITA Toro Rosso-Ferrari 16 9 12 17 15 13 ki 14 11 13 13 15 9 12 9 10 9 13 10 12 13 26
17 11 8 16 14 12 12 15 ki 14 14 16 8 ki ki 13 8 15 12 ki 8
10 MYS Caterham-Renault 20 ki 18 23 17 16 13 18 14 17 19 17 17 14 15 15 17 18 16 18 14 0
21 ki 16 18 16 17 ki 19 13 ni 16 19 14 15 19 17 16 17 17 17 11
11 RUS Marussia-Cosworth 24 14 17 19 19 18 14 ki ni 18 22 21 15 17 12 16 18 20 14 19 16 0
25 15† 20 20 ki ki ki 20 15 19 20 20 16 16 16 ki 19 19 ki 20 12
12 ESP HRT-Cosworth 22 nk 21 21 20 19 ki ki 17 20 21 22 18 18 17 18 ki ki 17 21 17 0
23 nk 22 22 21 ki 15 ki 18 21 23 ki ki 19 ki ki 20 21 ki 22 18
Helyezés Versenyző Rajt-
szám
AUS
AUS
MAL
MYS
CHN
CHN
BHR
BHR
ESP
ESP
MON
MON
CAN
CAN
EUR
EU
GBR
GBR
GER
GER
HUN
HUN
BEL
BEL
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
KOR
KOR
IND
IND
ABU
UAE
USA
USA
BRA
BRA
Pont

Megjegyzés:

 • † — Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Statisztika[szerkesztés]

Hely. +/- csapat modell motor gumi start győzelem dobogó pole poz. leggyors. kör pont
1 0 Ausztria Red Bull RB8 Franciaország Renault P 20 7 14 8 7 460
2 +1 Olaszország Ferrari F2012 olasz Ferrari P 20 3 15 2 0 400
3 -1 Egyesült Királyság McLaren MP4-27 Németország Mercedes P 20 7 13 9 3 378
4 +1* Egyesült Királyság Lotus E20 Franciaország Renault P 20 1 10 0 3 303
5 -1 német Mercedes F1 W03 Németország Mercedes P 20 1 3 1 3 142
6 +1 Svájc Sauber C31 Olaszország Ferrari P 20 0 4 0 2 126
7 -1 India Force India VJM05 német Mercedes P 20 0 0 0 1 109
8 +1 Egyesült Királyság Williams FW34 Franciaország Renault P 20 1 1 0 1 76
9 -1 olasz Toro Rosso STR7 Olaszország Ferrari P 20 0 0 0 0 26
10 0* maláj Caterham CT-01 Franciaország Renault P 20 0 0 0 0 0
11 +1* Oroszország Marussia MR01 Egyesült Királyság Cosworth P 20 0 0 0 0 0
12 -1 Spanyolország Hispania F112 Egyesült Királyság Cosworth P 19 0 0 0 0 0
 • +/- A csapat helyezése 2011-hez képest.
 • * A csapat helyezése az előző évi jogelődhöz képest (Renault→Lotus, Team Lotus→Caterham, Virgin→Marussia)

Időmérő edzések[szerkesztés]

Helyezés Versenyző AUS
AUS
MAL
MYS
CHN
CHN
BHR
BHR
ESP
ESP
MON
MON
CAN
CAN
EUR
EU
GBR
GBR
GER
GER
HUN
HUN
BEL
BEL
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
KOR
KOR
IND
IND
UAE
UAE
USA
USA
BRA
BRA
1. Németország Sebastian Vettel 6 6 11 1 7 10 1 1 4 2 3 11 6 3 1 2 1 Kiz 1 4
2. Spanyolország Fernando Alonso 12 9 9 9 2 6 3 11 1 1 6 6 10 5 7 4 5 7 9 8
3. Finnország Kimi Räikkönen 18 5† 5 11 4 8 12 5 6 10 5 4 8 12 8 5 7 5 5 9
4. Egyesült Királyság Lewis Hamilton 1 1 2 2 Kiz 4 2 2 8 8 1 8 1 1 9 3 3 1 2 1
5. Egyesült Királyság Jenson Button 2 2 6 4 11 13 10 9 18 9 4 1 2 4 3† 11 4 6 12 2
6. Ausztrália (ország) Mark Webber 5 4 7 3 12 2 4 19 2 3† 11 7† 11 7 2 1 2 2 3 3
7. Brazília Felipe Massa 16 12 12 14 17 7 6 13 5 14 7 14 3 13 11 6 6 9 7† 5
8. Franciaország Romain Grosjean 3 7 10 7 4 5 7 4 10 15 2 9 8 5 7 11 10 4† 18
9. Németország Nico Rosberg 7 8 1 5 7 3 5 6 13 17† 13 18† 7 10 15 9 10 8 17 10
10. Mexikó Sergio Pérez 17† 10 8 8 6 NK 15 15 17 12 14 5 13 14 6 12 8 12 15 13
11. Németország Nico Hülkenberg 9 16 16 13 14 11 13 8 9† 5 10 12 NK 11 10† 8 12 11 8 7
12. Japán Kobajasi Kamui 13 17 4 12 10 12 11 7 12† 13 15 2 9 18 4 13 17 16 16 15
13. Németország Michael Schumacher 4 3 3 18† 9 1† 9 12 3 4 17 13 5 9 13† 10 14 14 6 14
14. Egyesült Királyság Paul di Resta 15 14 15 10 13 15 8 10 11 9 12 10 4† 6 12 14 16 13 13 11
15. Venezuela Pastor Maldonado 8 11 13 17† 2 9† 17† 3 7 6 8 3† 12 2 14 15 9 4 10 6†
16. Brazília Bruno Senna 14 13 14 15 18 14 16 14 15 16 9 17 14 17† 18 18 13 15 11 12
17. Franciaország Jean-Éric Vergne 11 18 18† 19 15 17 20 18 16† 18 16 15 17 16 17† 17 18 18 14 17
18. Ausztrália (ország) Daniel Ricciardo 10 15 17 6 16 16 14 17 14 11 18 16 15 15 16 16† 15 17 18 16
19. Oroszország Vitalij Petrov 20 20 20 20 19 19 19 20 19 20 20 20 19 19 23 19 19 21 21 19
20. Németország Timo Glock 21 21 21 23 22 20 22 NK 21 22 22 21 20 21 20 22 21 22 19 21
21. Franciaország Charles Pic 22 22 22 21 21 22 23 23 NK 21 21 23 21 22 22 21† 24 20 20 22
22. Finnország Heikki Kovalainen 19 19† 19 16 20 18 18 16 20 19 19 19 18 20 19 20 20 19 22 20
23. Belgium Jérôme d’Ambrosio 16
24. India Narain Karthikeyan NK 24 24 24 NK 23 24 23 23 24 24 24 22 23 24 24 23 24 24 23
25. Spanyolország Pedro de la Rosa NK 23 23 22 23 21 21 22 22 23 23 22 23 24 21 23 22 23 23 24
Helyezés Versenyző AUS
AUS
MAL
MYS
CHN
CHN
BHR
BHR
ESP
ESP
MON
MON
CAN
CAN
EUR
EU
GBR
GBR
GER
GER
HUN
HUN
BEL
BEL
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
KOR
KOR
IND
IND
UAE
UAE
USA
USA
BRA
BRA

Közvetítések[szerkesztés]

A 2012-es szezonra az MTVA szerezte meg a közvetítési jogokat, így egy évtized elteltével újra a közszolgálati televízióban voltak láthatók a versenyek. Az időmérő edzéseket és a futamokat az M1 csatornán közvetítették élőben, az M2-n pedig éjszaka megismételték. A magyar nagydíj hétvégéjén élőben közvetítették az első pénteki szabadedzést is. Magyarországon ebben a szezonban lettek először HD minőségűek a Formula–1-es közvetítések.

Az első két futamot (ausztrál és maláj nagydíj) a helyszínről kommentálták, a későbbieket a magyar nagydíj kivételével a budapesti stúdióból. A kommentátor tíz év kihagyás után újra Mezei Dániel lett. Az RTL Klub stábjából átjött a szakkommentátor Wéber Gábor, a helyszíni riporter Szujó Zoltán, az állandó stúdióvendég Szabó Róbert és a szinkrontolmács, Gether Dénes. Kezdetben helyszíni riporterként tevékenykedett Bende Adrienn is, de később csak Szujó maradt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Archivált másolat. [2012. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 8.)
 2. Bahrain gives up on 2011 race (angol nyelven). www.autosport.com, 2011. június 9. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 3. A Brazil Nagydíj élőben”, f1hirek.hu, 2012. november 25.. [2012. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. november 25.) 
 4. https://archive.today/20120906130000/http://www.gpnow.com/formula1/9053/comeback-raikkonen-a-record-number-of-champions/
 5. Az FIA betiltja a radikális motorvezérlési beállításokat. motorsportal.hu, 2011. október 21. [2011. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 22.)
 6. Lotus & Ferrari innovation banned”, BBC Sport (Hozzáférés: 2023. május 25.) (brit angol nyelvű) 
 7. scarbsf1: 2012: Nose height Regulations (angol nyelven). Scarbsf1's Blog, 2011. október 27. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 8. Why Geneva meeting matters for F1 (angol nyelven). www.autosport.com, 2011. november 3. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 9. Formula 1 teams pick Mugello for 2012's new mid-season test (angol nyelven). www.autosport.com, 2011. augusztus 28. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 10. Collantine, Keith: Lapped cars allowed to pass safety car in 2012 · RaceFans (brit angol nyelven). RaceFans, 2011. december 7. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 11. http://www.autosport.com/news/report.php/id/95513
 12. AUSmotive.com » Team Lotus confirms Caterham takeover (angol nyelven), 2011. április 27. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 13. Lotus ART becomes Lotus GP in 2012 - GP2 Series - ©2010. web.archive.org, 2012. január 18. [2012. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 14. Russians take over Virgin Racing”, 2010. november 11. (Hozzáférés: 2023. május 25.) (brit angol nyelvű) 
 15. Untitled Document. hosted-p0.vresp.com. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 16. Williams to run Renault engines again from 2012 (angol nyelven). www.autosport.com, 2011. július 4. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 17. Collantine, Keith: Williams fall into F1's vicious cycle · RaceFans (brit angol nyelven). RaceFans, 2011. december 9. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 18. Collantine, Keith: Williams appoints new technical staff for 2012 car · RaceFans (brit angol nyelven). RaceFans, 2011. június 28. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 19. Formula 1™ - The Official F1™ Website. web.archive.org, 2011. június 29. [2011. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 20. Virgin enters into technical partnership with McLaren (angol nyelven). www.autosport.com, 2011. július 4. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 21. News Article | Force India F1 Team - Official Team Site. web.archive.org, 2011. november 14. [2011. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 22. https://archive.today/20120903153131/www.mercedes-amg-f1.com/en/%23/s/news/1211/silver-arrows-works-team-to-race-as-mercedes-amg-petronas-formula-one-team
 23. Collantine, Keith: Colin Kolles leaves HRT · RaceFans (brit angol nyelven). RaceFans, 2011. december 14. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 24. Collantine, Keith: Perez-Sala takes over as HRT team principal · RaceFans (brit angol nyelven). RaceFans, 2011. december 15. [2023. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 25. Collantine, Keith: Kaltenborn to take over as Sauber team principal · RaceFans (brit angol nyelven). RaceFans, 2012. október 11. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 26. Caterham F1 Team - Vitaly Petrov joins Caterham F1 Team. web.archive.org, 2012. augusztus 7. [2012. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 27. Sutil unsurprised by Senna deal | Sky Sports. web.archive.org, 2012. január 21. [2012. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 28. Adrian Sutil Charged with Causing Grievous Bodily Harm | F1orbit. web.archive.org, 2012. január 15. [2012. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 29. https://archive.today/20120721114813/http://wap.sport1.de/(S(vnds2zyczpx5ic45mzqjyk55))/NewsView.aspx?id=379466
 30. Limited, Bangkok Post Public Company. „Force India confirm Sutil for 2013”, Bangkok Post (Hozzáférés: 2023. május 25.) (angol nyelvű) 
 31. Belgian GP: Romain Grosjean gets one-race ban for start crash (angol nyelven). www.autosport.com, 2012. szeptember 2. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 32. Collantine, Keith: Jerome d'Ambrosio to replace Romain Grosjean at Monza - F1 Fanatic (brit angol nyelven). RaceFans, 2012. szeptember 4. (Hozzáférés: 2023. május 25.)
 33. Archivált másolat. [2012. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 1.)
 34. Red Bull Racing and Infiniti increase Partnership”, Red Bull Racing, Red Bull, 2011. október 16.. [2019. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 29.) 
 35. Beer, Matt. „Horner pleased to end Vettel rumours”, Autosport, Haymarket Publications, 2011. március 14. (Hozzáférés: 2011. március 14.) 
 36. a b Elizalde, Pablo. „Sebastien Buemi confirmed as Red Bull Racing's reserve and test driver”, Autosport, Haymarket Publications, 2012. január 5. (Hozzáférés: 2012. január 5.) 
 37. Webber Signs With Red Bull For 2012”, Redbull.com, Red Bull Racing, 2011. augusztus 27.. [2011. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. augusztus 27.) 
 38. New McLaren to debut at first test”, Formula1.com, 2011. december 19. (Hozzáférés: 2011. december 19.) 
 39. Elizalde, Pablo. „Button secures new multi-year contract at McLaren”, Autosport, Haymarket Publications, 2011. október 5. (Hozzáférés: 2011. október 5.) 
 40. Noble, Jonathan. „Gary Paffett extends McLaren test and reserve contract”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2011. július 5. (Hozzáférés: 2011. július 6.) 
 41. Rowland, Nick. „McLaren unveils its 2012 challenger”, Race Department, 2012. február 1.. [2012. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. február 2.) 
 42. Lewis extends McLaren stay until 2012”, Manipe F1, 2008. január 18.. [2009. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. május 19.) 
 43. Cooper, Adam. „Ferrari Drops Marlboro From Team Name”, speedtv.com, Speed, 2011. július 8.. [2013. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. július 8.) 
 44. Ferrari F12012 - The Brand new Ferrari F1 singleseater”, Scuderia Ferrari, 2012. február 3. (Hozzáférés: 2012. február 3.) 
 45. Fernando Alonso signs for Ferrari”, Scuderia Ferrari, Ferrari, 2009. szeptember 30.. [2011. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. június 23.) 
 46. Rigon steps up at Ferrari after Force India Formula 1 team sign Bianchi”, F1SA.com, 2012. január 28.. [2012. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. január 28.) 
 47. Elizalde, Pablo. „Massa extends Ferrari contract until '12”, Autosport, Haymarket Publications, 2010. június 9. (Hozzáférés: 2010. június 9.) 
 48. Mercedes delay track debut of 2012 F1 car”, The Sydney Morning Herald, 2011. december 6. (Hozzáférés: 2011. december 6.) 
 49. Schumacher could stay in F1 after 2012”, Espnf1.com, ESPN, 2010. január 27. (Hozzáférés: 2010. július 25.) 
 50. Rosberg extends Mercedes contract”, EspnF1.con, ESPN, 2011. november 10. (Hozzáférés: 2011. november 10.) 
 51. Renault F1 team to be renamed Lotus Renault GP in 2011”, BBC Sport, BBC, 2010. december 8. (Hozzáférés: 2010. december 8.) 
 52. a b c "FIA formally confirms that Renault, Lotus and Virgin can change names"”, Autosport, Haymarket Publications, 2011. november 6. (Hozzáférés: 2011. november 6.) 
 53. Lotus name 2012 car E20”, Lotus F1 Team, 2012. január 27. (Hozzáférés: 2012. január 27.) 
 54. Kimi Räikkönen back in F1 with LRGP in 2012”, Lotus Renault GP, 2011. november 29.. [2011. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 29.) 
 55. Elizalde, Pablo. „Jerome D’Ambrosio joins Lotus as third driver for 2012 F1 season”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2012. január 24. (Hozzáférés: 2012. január 24.) 
 56. Romain Grosjean joins Kimi Räikkönen at Lotus Renault for 2012”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2011. december 9. (Hozzáférés: 2011. december 9.) 
 57. Archivált másolat. [2012. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 9.)
 58. Sahara India Pariwar announces co-ownership of the Force India Formula One Team with Dr. Vijay Mallya”, Forceindiaf1.com, Force India F1 Team, 2011. október 12.. [2011. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. október 12.) 
 59. Force India”, Formula1.com, 2011. december 14. (Hozzáférés: 2011. december 14.) 
 60. a b Hulkenberg joins Di Resta in Force India's 2012 line-up”, Formula1.com, Formula One Administration, 2011. december 16. (Hozzáférés: 2011. december 16.) 
 61. Jules Bianchi joins Sahara Force India as reserve driver for 2012”, Force India, 2012. január 27.. [2012. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. január 27.) 
 62. Sauber”, Formula1.com, 2011. december 14. (Hozzáférés: 2011. december 14.) 
 63. a b c Kobayashi and Perez to stay at Sauber in 2012”, Formula1.com, Formula One World Championship, 2011. július 28. (Hozzáférés: 2011. július 28.) 
 64. Toro Rosso technical director Giorgio Ascanelli - Tech talk. Red Bull, 2011. szeptember 10. [2018. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 29.)
 65. Vergne és Ricciardo lesz a Toro Rosso két pilótája”, f1hungary.fw.hu, http://www.formula.hu/, 2011. december 14. (Hozzáférés: 2011. december 14.) 
 66. Williams”, Formula1.com, 2011. december 14. (Hozzáférés: 2011. december 14.) 
 67. Beer, Matt. „Williams to run Renault engines again from 2012”, Autosport, Haymarket Publications, 2011. július 4. (Hozzáférés: 2011. július 4.) 
 68. a b Pastor Maldonado Confirmed for 2012 with Valtteri Bottas as Reserve Driver”, WilliamsF1, 2011. december 1.. [2011. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. december 1.) 
 69. Elizalde, Pablo. „Williams confirms Bruno Senna will race for the team in F1 in 2012”, Autosport, Haymarket Publications, 2012. január 17. (Hozzáférés: 2012. január 17.) 
 70. a b FIA confirms team name changes for 2012. formula1.com. (Hozzáférés: 2011. november 6.)
 71. Team Lotus Notes, pages 55”, Team Lotus Notes, 2011. december 1.. [2012. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. december 14.) 
 72. (2011. szeptember 15.) „Pit & Paddock: Third year for Trulli and Kovalainen”. Autosport 205 (11), p. 12. o, Kiadó: Haymarket Publications. (Hozzáférés: 2011. szeptember 15.) „Heikki Kovalainen and Jarno Trulli will continue to drive for Team Lotus next season. Trulli was, as expected, officially announced as a 2012 driver by the team last weekend, while team boss Tony Fernandes confirmed to Autosport that Kovalainen will also be staying on.” 
 73. http://f1-live.hu/hirek/legfrissebb_hirek/47209/32/hivatalos_giedo_van_der_garde_lett_a_caterham_tartalekosa/[halott link]
 74. Archivált másolat. [2012. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 75. HRT renews and extends its technical collaboration with Williams F1. HRT F1 Team. HRT F1. (Hozzáférés: 2011. december 5.)
 76. Beer, Matt. „Pedro de la Rosa signs for HRT from 2012”, Autosport, Haymarket Publications, 2011. november 21. (Hozzáférés: 2011. november 21.) 
 77. http://f1- Archiválva 2017. február 20-i dátummal a Wayback Machine-ben live.hu/hirek/legfrissebb_hirek/47648/32/hivatalos_dani_clos_a_hrt_uj_tesztes_tartalekversenyzoje/
 78. http://f1-live.hu/hirek/legfrissebb_hirek/49850/32/egy_kinai_versenyzo_csatlakozott_a_hrthez/ Archiválva 2012. április 8-i dátummal a Wayback Machine-ben /
 79. Narain Karthikeyan completes HRTs lineup for 2012”, HRT F1, 2012. február 3. (Hozzáférés: 2012. február 3.) 
 80. Smotrov, Alexandr. „Russia enters Formula 1 as company takes ‘significant stake’ in Virgin team”, RIA Novosti, 2010. november 11. (Hozzáférés: 2010. november 11.) 
 81. Inside the MR01 — Coming Soon. Marussia F1 Team. Marussia F1. [2012. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 4.)
 82. Strang, Simon. „Timo Glock has re-signed with Virgin on a new three-year deal”, Autosport, Haymarket Publications, 2011. július 24. (Hozzáférés: 2011. július 24.) 
 83. Archivált másolat”. [2012. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. szeptember 20.) 
 84. Marussia Virgin Racing Completes 2012 Race Driver Line-up”, Virgin Racing, 2011. november 27.. [2011. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 27.) 
 85. Végleges a 2012-es F1-es versenynaptár”, formula1.com, 2011. augusztus 31. (Hozzáférés: 2011. augusztus 31.) 

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:2012 in Formula One
A Wikimédia Commons tartalmaz 2012-es Formula–1 világbajnokság témájú médiaállományokat.