Red Bull

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Red Bull egy energiaital, amelyet az osztrák Red Bull GmbH vállalat fejlesztett ki 1987-ben és forgalmaz azóta is. Piaci részesedés tekintetétében a Red Bull világelső: 2013-ban 5,387 milliárd dobozt adtak el világszerte.[1][2][3][4]

A Red Bullt megalkotó osztrák vállalkozót, Dietrich Mateschitzet egy már létező ital, a Krating Daeng (thai nyelven: กระทิงแดง, kiejtése: [kràtʰiŋ dɛːŋ]), ital inspirálta, amelyet Thaiföldön alkottak meg és dobtak piacra. Ezen ital összetételét módosította, hogy annak íze jobban megfeleljen a nyugati (főképp európai és amerikai) ízlésnek,[5] majd Chaleo Yoovidhya társaságában, Chakkapongban megalapította a Red Bull GmbH-t. A thai nyelvben a daeng szó jelentése vörös, a krating szó pedig a Kelet-Ázsiában honos, barnásvörös szőrzetű, tulokformájú állat, az úgynevezett „gaur” neve; ez a bölénynél valamivel nagyobb testű állat. A Red Bullt karcsú, kék-ezüst színezetű fémdobozban, a Krating Daenget viszont zömökebb és alacsonyabb, aranyszínű dobozban árusítják.[6] Két különböző, külön árusított termékről van tehát szó. A Red Bull szlogenje: „A Red Bull szárnyakat ad”.[7] A termék értékesítését reklámokkal, sportesemények (a Red Bull Cliff Diving, a Red Bull Air Race, a Red Bull Crashed Ice) támogatásával, a vállalat által birtokolt csapatok (RB Leipzig, FC Red Bull Salzburg, Red Bull Brasil, New York Red Bulls, Red Bull Racing, Scuderia Toro Rosso) révén, hírességek bevonásával, valamint saját lemezkiadója, a Red Bull Records révén a zenén keresztül is segíti.[8]

A Red Bullt érték a múltban olyan vádak, hogy káros az egészségre;[9] az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) által elvégzett vizsgálat azonban megállapította, hogy fogyasztás szempontjából a Red Bullban és egyéb népszerű energiaitalokban megtalálható taurin és glükuronolakton egyaránt biztonságos összetevő.[10]

A Red Bull története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chaleo Yoovidhya 1976-ban mutatta be Krating Daeng nevű italkészítményét Thaiföldön; a név magyar jelentése: „vörös gaur”. A készítőt a Lipovitan nevű energiaital inspirálta. Ennek fő összetevője a taurin, és előszeretettel fogyasztották a thai kamionsofőrök és fizikai munkát végzők. Amikor 1982-ben Thaiföldön járt, Dietrich Mateschitz rájött, hogy a Krating Daeng fogyasztásával sokkal gyorsabban leküzdheti az utazás közbeni gyors időzóna-váltásból eredő, úgynevezett „jet lag” hatását.[11] Mateschitz 1984-ben Yoovidhyával társulva megalapította a Red Bull GmbH-t, amelyet azután világpiaci márkává fejlesztettek. A Red Bull vállalatba mindkét fél 500 000 USA dollárt fektetett, amivel a cég részvényeseivé váltak. Yoovidhya és Mateschitz az új vállalat részvényeinek 49-49 százalékát birtokolták. A fennmaradó 2 százaléknyi részvény Yoovidhya fiára, Chalermre szállt, de a megállapodás értelmében Mateschitz lett a vállalat tényleges vezetője.[12] A termék 1987-ben, Ausztriában jelent meg a piacon.

A Red Bull 1992-ben lépett a nemzetközi piacra, elsőként Magyarországon és Szlovéniában.[13] Az Egyesült Államokban Kaliforniában került először a polcokra, 1997-ben[13], a Közel-Keleten pedig 2000 óta kapható.[14] 2008-ban mind Chaleo, mind Mateschitz szerepelt a Forbes magazinnak a világ 250 leggazdagabb emberét tartalmazó listáján, nettó 4 milliárd USA dollárnyi becsült vagyonukkal.[15][16]

A Red Bull székhelye Ausztriában, a Salzburg közelében fekvő, mindössze 1500 lakosú Fuschl am See nevű faluban található. A szigorúan őrzött és egyedi küllemű székházon nem látható a vállalat emblémája.

Délkelet-Ázsiában a Krating Daeng a Red Bull emblémát és nevet is R az ital dobozán, ezért gyakran tévesztik össze a kettőt. Ennek ellenére két különböző, eltérő marketinggel rendelkező, más-más piacokra szánt termékről van szó. A fő különbségek között említendő, hogy a Red Bull vékony, magas, kék-ezüst színezetű dobozokban kerül a polcokra, a thaiföldi Red Bull – vagyis a Krating Daeng – doboza viszont alacsonyabb és aranyszínű. Ezen kívül az ízük is eltérő. A Red Bull Energiaital kevesebb cukrot tartalmaz, viszont szénsavas.

Összetevők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Red Bull magyarországi változata az alábbi összetevőket tartalmazza: koffein, arginin, B-vitaminok, szacharóz és glükóz.[17] A cukormentes változat, a Red Bull Sugarfree szacharóz és glükóz helyett aceszulfám K és aszpartám/szukralóz nevű édesítőszereket tartalmaz.[18]

Az eredeti, Ausztriában gyártott (szénsavas) Red Bullt Kína 2014 óta importálja. Emellett azonban jelen van az ottani piacon egy másik, szintén Red Bull nevű energiaital is. Kínában kétféle Red Bull kapható: a hagyományos erősségű változat, amely a thai változatéhoz hasonló alacsonyabb, zömökebb, piros-arany színezetű dobozban kerül a polcokra, illetve az „extra erős” változat, amely a nyugati verzióéhoz hasonló magasabb, karcsúbb, kék-ezüst színvilágú dobozban kapható.

Termékek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg Magyarországon kapható Red Bull termékek:[19]

Marketing[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sikert annak köszönheti a többi energiaitalhoz képest drágább ital, hogy Dietrich Mateschitz marketingmenedzser a reklám erejével egy karakteres márkanevet teremtett. Az ismert szlogen, „A Red Bull szárnyakat ad!” egy frankfurti reklámszakember segítségével indította el a Red Bull sikerét.

Red Bull Air Race Budapesten, 2006 -ban
Red Bull Air Race Budapesten, 2006 -ban

A Red Bullnak nincs saját gyára, hanem a Rauch család által birtokolt Nüzidersben (Vorarlberg) lévő gyárban állítják elő, és töltik az italt a jellegzetes színekkel és logóval ellátott dobozba.

Az amerikai piacra a Rauch Svájcban tölti a dobozokat.

A Red Bull extrémsportok szponzorálásával reklámozza magát. Jelenleg kb. 480 sportolót szponzorál világszerte.

Cégtörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dietrich Mateschitz 1982-ben egy kelet-ázsiai utazása során – egy újságot olvasva – lett figyelmes arra, hogy az egyik leggazdagabb japán energiaital gyártásával szerezte vagyonát. Megtetszett neki az ötlet, ezért megvásárolta egy bangkoki családi cég, a Taisho Pharmaceuticalt (TC Pharma) tulajdonában lévő Krating Daeng (thai nyelven: vörös bika, กระทิงแดง) nevű ital licencét. Mateschitz 50%-os részesedés fejében megkapta az Ázsián kívüli gyártás és terjesztés jogát.

1984-ben Mateschitz Fuschl am See központtal megalapította a Red Bull Kft-t. A Red Bull 1987-ben jelent meg a piacon.

Az energiaital-gyártó Distribution & Marketing Kft-ből 49%-os részesedése van Mateschitz-nek, 49%-os a részesedése a hongkongi T.C. Agrotrading-nek, valamint 2%-os részesedése volt a bangkoki származású, Londonban élő Chalerm Yoovidhyának.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Boome, Adam: Who makes Red Bull, 2011. május 31.
 2. Burt Helm: Energy Drinks Build Their Buzz. BloombergBusinessweek. BLOOMBERG L.P, 2005. január 4. (Hozzáférés: 2012. augusztus 19.)
 3. Red Bull: Company Figures. Red Bull. Red Bull, 2012. (Hozzáférés: 2012. augusztus 19.)
 4. Red Bull the company - Who makes Red Bull? Red Bull Origin :: Energy Drink :: Red Bull. Energydrink.redbull.com. (Hozzáférés: 2013. november 13.)
 5. Asian brand strategy: how Asia builds strong brands, Martin Roll, pg 199. Books.google.com.hk (2005. október 17.). ISBN 9780230513068. Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 24. 
 6. Cheryl Tay: Former F1 Driver David Coulthard Thrilled Shoppers Along Bukit Bintang In Red Bull Racings Show Car Run. Va Va Vroom. Cheryl Tay Pte Ltd., 2011. április 8. (Hozzáférés: 2012. július 27.)
 7. Company. Red Bull. (Hozzáférés: 2011. április 2.)
 8. Lauria, Peter. „Pump the Music: Red Bull Eyes Starting Branded Music Label — NYPost.com”, New York Post, 2008. április 1. 101013 NYPost.com
 9. (2008.) „Acute Effects of Red Bull on Platelet and Endothelial Function”. Heart, Lung and Circulation 17, S23. o. DOI:10.1016/j.hlc.2008.05.055.  
 10. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to food (ANS): The use of taurine and D-glucurono-gamma-lactone as constituents of the so-called “energy” drinks. European Food Safety Authority, 2009. február 12. (Hozzáférés: 2015. július 28.)
 11. Face value | Selling energy”, Economist.com, 2002. május 9. (Hozzáférés ideje: 2009. június 22.) 
 12. Kerry A Dolan. „Magazine Article”, Forbes.com, 2005. március 28. (Hozzáférés ideje: 2009. június 22.) 
 13. ^ a b Red Bull GmbH Company History. Funding Universe. (Hozzáférés: 2007. október 12.)
 14. Ligaya, Armina. „Region abuzz over energy drinks”, The National, 2010. május 12., Business section, pp. 1, 6. oldal (Hozzáférés ideje: 2010. május 13.) 
 15. The World's Billionaires”, Forbes.com, 2008. február 11. (Hozzáférés ideje: 2009. június 22.) 
 16. The World's Billionaires”, Forbes.com, 2008. február 11. (Hozzáférés ideje: 2009. június 22.) 
 17. Red Bull Ingredients :: Energy Drink :: Red Bull. Red Bull. (Hozzáférés: 2012. május 4.)
 18. Sweeteners in Red Bull zero sugar? :: Energy drink sugar free. Red Bull. (Hozzáférés: 2012. szeptember 24.)
 19. Company. Red Bull. (Hozzáférés: 2015. július 27.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Haszon Magazin 2003/1
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Red Bull témájú médiaállományokat.