Red Bull

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A Red Bull egy thaiföldi eredetű, az osztrák Red Bull GmbH által gyártott, gyümölcsízű, élénkítő hatású energiaital, amely koffeint és arginint tartalmaz. Fokozott szellemi és fizikai igénybevétel idejére fejlesztették ki. Hozzá hasonló egy Brazíliában gyártott energiaital, a Guarana.

Az ital[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az íze sok embert a gumicukor ízére emlékezteti.

Alkotóelemei: víz, cukor (szacharóz, glükóz), arginin, koffein, glukono-delta-lakton, különböző vitaminok. A gyártó állítása szerint az italnak élénkítő, teljesítményfokozó hatása van, amelyet az alkotóelemek okoznak.

Egy 250 ml-es doboz koffeintartalma nagyjából egy csésze kávénak felel meg.

A Red Bull alkoholmentes ital, de szórakozóhelyeken alkohollal – például vodkával – keverve is felszolgálják, annak ellenére, hogy a legtöbb országban a dobozon megtalálható az alkohollal való keverést tiltó figyelmeztetés.

A cukrot tartalmazó változat összetétele:

Energiatartalma 192 kJ (45 kcal). 2003 óta létezik cukormentes formában is, amelynek a neve Red Bull Sugarfree; energiatartalma 33 kJ (az USA-ban 42 kJ) dobozonként.

Engedélyeztetése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ital engedélyeztetésénél komoly problémák merültek fel, hiszen minden összetevőnek meg kellett felelnie az osztrák élelmiszertörvényeknek. A Red Bull engedélyeztetése két évig tartott. Egyetlen kategóriába sem tudták besorolni; nem felelt meg a hagyományos, a diétás és a gyógyhatású élelmiszer elvárásainak sem. Rengeteg vizsgálaton kellett átesnie az italnak, hogy engedélyt kapjon a vállalkozó, Dietrich Mateschitz.

Az országok között néhány kivétel van a mai napig (2007. február) is, ahol az energiaitalok normál italként történő fogalmazása, értékesítése tilos:

A helyi hatóságok a taurin nevű összetevőt a gyógyszerek közé sorolták, és fogyasztása előtt orvossal történő konzultációt javasolnak. Franciaországban 2008-ig csak a taurin nélküli energiaitalok forgalmazása volt engedélyezve. [1]

A Kanadában árusított Red Bull egy Krating Daeng (thai nyelven: vörös bika) nevű ital koffeines verziója. Az ital árusítása Kanadában a 2004-es év végéig tilos volt. A dobozon fel kell tüntetni a következő szöveget: „Figyelem: koffeint tartalmaz. Nem javasolt gyermekek, terhes nők és gyermeküket szoptató kismamák részére. Nem szabad alkohollal keverni. Naponta 500 ml fogyasztásánál több nem javasolt.”

Ez a felirat az USA és Nagy-Britannia területén árult dobozokon nem szerepel.

Lehetséges negatív hatásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Aki több mint 2-5 doboz Red Bullt fogyaszt el 24 óra alatt, az émelygést, rosszullétet, fejfájást, gyomorfájást, álmatlanságot tapasztal.

Orvosok és dietetikusok figyelmeztetnek a veszélyre az alkohollal és koffeinnal való keverés esetére. Figyelmeztetéseikről gyakran nem vesznek tudomást, mert a Red Bull-reklámok középpontjában kiemelik, hogy a Red Bull segít leküzdeni a fáradtságot.

Marketing[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sikert annak köszönheti a többi energiaitalhoz képest drágább ital, hogy Dietrich Mateschitz marketingmenedzser a reklám erejével egy karakteres márkanevet teremtett. Az ismert szlogen, „A Red Bull szárnyakat ad!” egy frankfurti reklámszakember segítségével indította el a Red Bull sikerét.

Red Bull Air Race Budapesten, 2006 -ban
Red Bull Air Race Budapesten, 2006 -ban

A Red Bullnak nincs saját gyára, hanem a Rauch család által birtokolt Nüzidersben (Vorarlberg) lévő gyárban állítják elő, és töltik az italt a jellegzetes színekkel és logóval ellátott dobozba.

Az amerikai piacra a Rauch Svájcban tölti a dobozokat.

A Red Bull extrémsportok szponzorálásával reklámozza magát. Jelenleg kb. 480 sportolót szponzorál világszerte.

Cégtörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dietrich Mateschitz 1982-ben egy kelet-ázsiai utazása során – egy újságot olvasva – lett figyelmes arra, hogy az egyik leggazdagabb japán energiaital gyártásával szerezte vagyonát. Megtetszett neki az ötlet, ezért megvásárolta egy bangkoki családi cég, a Taisho Pharmaceuticalt (TC Pharma) tulajdonában lévő Krating Daeng (thai nyelven: vörös bika, กระทิงแดง) nevű ital licencét. Mateschitz 50%-os részesedés fejében megkapta az Ázsián kívüli gyártás és terjesztés jogát.

1984-ben Mateschitz Fuschl am See központtal megalapította a Red Bull Kft-t. A Red Bull 1987-ben jelent meg a piacon.

Az energiaital-gyártó Distribution & Marketing Kft-ből 49%-os részesedése van Mateschitz-nek, 49%-os a részesedése a hongkongi T.C. Agrotrading-nek, valamint 2%-os részesedése volt a bangkoki származású, Londonban élő Chalerm Yoovidhyának.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Haszon Magazin 2003/1
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Red Bull témájú médiaállományokat.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]