Arginin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
L-Arginin
L-Arginin - L-Arginine.svg L-arginine-3D-hztl.png
IUPAC-név (S)-2-Amino-5-guanidinopentánsav
Kémiai azonosítók
CAS-szám 74-79-3
PubChem 6322
ChemSpider 227
KEGG C02385
ChEBI 29016
ATC kód B05XB01
Gyógyszer szabadnév Arginine
Gyógyszerkönyvi név Argininum, Arginini aspartas, Arginini hydrochloridum
StdInChIKey ODKSFYDXXFIFQN-UHFFFAOYSA-N
UNII 94ZLA3W45F
ChEMBL 1485
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C6H14N4O2
Moláris tömeg 174,20 g/mol
Megjelenés Fehér kristályos por[1]
Sűrűség 0,7 g/cm³ (20 °C)[1]
Olvadáspont 238 °C[1]
Oldhatóság (vízben) 150 g/l (21 °C)[1]
Veszélyek
EU osztályozás Irritatív (Xi)[2]
R mondatok R36[2]
S mondatok S26[2]
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

Az arginin (rövidítve: Arg vagy R) egy α-aminosav. Az L változat egyike a 20 leggyakoribb természetes aminosavnak. A mRNS CGU, CGC, CGA, CGG, AGA, és AGG bázishármasai kódolják. Az arginint először egy svájci vegyész, Ernst Schultze izolálta 1886-ban. Először a csillagfürt nevű növényből sikerült kimutatni.

Szerkezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az arginin oldallánca 3 szénatomos alifás lánc, melynek disztális végéhez egy guanidinium csoport kapcsolódik.

A guanidinium csoport pKa értéke 12,48, ezért savas, semleges, sőt még a legtöbb lúgos közegben is pozitív töltésű, így az argininnek bázikus tulajdonságot kölcsönöz. A kettős kötés és a nitrogénatom nemkötő elektronpárja közötti konjugáció miatt a pozitív töltés delokalizálódik, ami több hidrogénkötés kialakulását teszi lehetővé.

Forrásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK

Miért használják a sportolók az arginint?

Az arginint azok a sportolók használják, akik szeretnék növelni a növekedéshormon-, inzulin-és kreatinfoszfát-termelésüket, ami a sovány izomtömeg növekedésének és a zsírégetésnek kedvez, továbbá az immunfunkciót és a koncentrációt is erősíti.

Hogy növeli az arginin az izomtömeg növekedést és a regenerációt:

A növekedési hormon és inzulinkiválasztás támogatása által növeli a sovány izomtömeget és a zsírégetést is Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le Hogyan növeli az energiát és az állóképességet:

A nitrogén-oxid prekurzoraként - mely tágítja az ereket - növelheti a szívbe szállított oxigén mennyiségét. EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK

Az arginin hiánytünetei

Nincsenek ismert hiánytünetei.

Felhasználási lehetőségek

Kutatások alapján az arginin a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

Szív-és érrendszeri megbetegedések Koncentrációs problémák Terméketlenség Sebek/sérülések Hipertenzió (magas vérnyomás) Erekciós zavarok Intersticiális húgyhólyaggyulladás Korábbi anabolikus szteroid hatások Részletes ismertetés

További tudnivalók

Amellett, hogy segíti a fehérjeszintézist és erősíti az immun-és idegrendszert, az arginin növeli a test saját növekedési hormon (GH) termelését - ami a sportolók számára leginkább fontos.

GH és inzulintermelés

Az arginin azon kevés fogyasztható tápanyagok egyike, melyek hatásosan növelhetik a GH, az inzulin és az izomban lévő kreatin szintjét. Ezek a tulajdonságok teszik népszerűvé azon sportolók között, akik sovány izomtömeget szeretnének növelni úgy, hogy közben a zsírégetést is stimulálják. A természetes GH termelés gyakran lelassul a korral, és összefüggésben lehet a testünkben létrejövő izomvesztéssel és zsírfelhalmozódással. Az arginin által az agyalapi mirigyben GH termelődik, ami lehetővé teszi, hogy a fehérje szintézis "fiatalos" maradjon, továbbá az izom-építő anyagcserét is növeli. Másik potenciális előnye a gyorsuló regeneráció és javuló memória.

Az arginin jelenléte által kiváltott inzulinkiválasztás segít a kulcsfontosságú tápanyagok - mint pl. a glükóz és különféle aminosavak - hatékonyabb sejtekbe történő szállításában, ahol aztán üzemanyagként a jobb energiaellátottság és az izomépítés érdekében felhasználásra kerülnek. Bár a jelek szerint az arginin növeli a GH-és inzulinszintet, az még nem tisztázott, hogy mennyire hosszantartó a hatása az izmok méretére és a zsírvesztésre nézve. Sok kutatás látszólag kielégítő eredményt hozott, azonban sok tudós még további bizonyítékokra vár. Mindemellett a legtöbb kutató bizonyos benne, hogy az arginin segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy támogatja a kollagén termelődést és megszabadítja a testet az izmok bomlásakor keletkező méreganyagoktól - olyan anyagoktól, melyek mennyisége intenzív edzések végzésekor megnő, így tehát mindent összevetve az előnyös hatások garantáltak.

Szinergizmus a kreatinnal

A kreatin foszfát prekurzoraként (ami egy fontos energiaforrás), az arginin megnövelheti a teljesítményt anaerob edzések végzésekor (amilyen pl. a testépítés is), továbbá növelheti az izmok és az erőkifejtés hatékonyságát. A kutatások kimutatták, hogy az arginin szedésével határozottan nő az izomsejtekben lévő kreatin szintje.

Nitrogén-oxid termelés

Az arginin eredetileg egyfajta vérhígító, és testünk nitrogén-oxid termelésében is szerepet játszik, mely lehetővé teszi, hogy ereink tágak maradjanak. A nitrogén-oxid és az arginin az erek kitágítása révén együttesen javítják a vérkeringést – akadálytalanabbá téve azt, ezzel a vérnyomást is csökkenthetik -, jobb koncentrációs képességet, egészséges szívet, és szexuális teljesítménynövekedést eredményezhetnek. Az arginin-NO páros a barlangos testet is ellazítja, így javíthatja az erekciót. További előny lehet néhány ember számára, hogy a spermaszám is nőhet, ami gyakran a nagyobb mennyiségű arginin hatására történik meg.

Immunrendszer erősítő hatás

Ráadásképpen a csecsemőmirigy stimulálásával - ahol a betegségek ellen küzdő T-sejtek termelődnek - azt gyanítjuk, hogy az arginin az immunrendszerre is hatással lehet, és növeli a test ellenállóképességét néhány betegséggel szemben.

Következtetés

Bár a test természetes úton is képes arginint előállítani, fizikai vagy lelki eredetű stressz esetén - ami sokunk számára nem szokatlan - lelassul a termelődése. Igazság szerint még az intenzív edzés is számottevő lassulást okozhat. Ezek az argininhiányos időszakok nyilvánvalóan komplikációkhoz vezethetnek, a pótlása pedig érezhető eredményeket okoz. Az arginint "feltételesen esszenciálisnak" tartják, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között szükséges pótolni.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Mennyiség

A mennyiségek jelentősen eltérőek lehetnek, napi 3 és 20 gramm között változnak, egyéntől és kitűzött céltól függően. Ne feledjük, hogy a gyártók általában jóval kisebb mennyiséget ajánlanak, mint amennyit a kutatások a leghatásosabbnak dokumentáltak.

A növekedéshormon-termelés érdekében edzés előtt egy órával és lefekvés előtt 3 gramm arginin javasolt. Sebek gyógyulása érdekében a kutatások 15-18 grammot javasolnak naponta. Napi 6-13g javasolt a szív egészsége érdekében. Napi 3x2g javasolt magas vérnyomás ellen. Napi 4g pár hónapon keresztül szedve növelheti a spermaszámot. 6 és 18g szedése szexuális együttlét előtt 45 perccel növelheti a teljesítőképességet. Időzítés

A jelek szerint az arginin éhgyomorra szedve, a hét öt napján szedve a leghatásosabb. Néhány kutató azt javasolja, hogy 2-3 hétig szedjük, utána pedig szüneteltessük szedését 1-2 hétig.

Az arginin szinergistái

Ornitrinnel együtt szedve nagyobb mértékű GH-szint növekedést érhetünk el.

Glicinnel együtt szedve kimutatták, hogy az izmok kreatinszintjét növeli.

Omega-3 zsírsavakkal és ribonukleinsavval együtt szedve erősítheti az immunrendszert.

Yohimbinnel együtt (a yohimbe növény aktív hatóanyaga), az arginin csökkentheti az erekciós zavarokat. Egy, az European Urology-ban megjelent új tanulmány szerint ez valóban így van, még akkor is, ha ez a kombináció még "várólistás" (Egy egyszeri adminisztráció szükséges még az alkalmazás előtt).

Biztonsági tudnivalók

Ha herpeszünk van, legyünk óvatosak. Ezekben az esetekben csak lizinnel együtt szabad használni, 4:1 arányban a lizin javára. Ellenkező esetben a vírusos sejtek szaporodását okozhatja.

Cukorbetegek számára nem javallott, mert befolyásolja a vércukor szintet.

Az arginin mérgező hatása

Nem ismert. Napi 25 grammos mennyiségig alkalmazva általában biztonságos.

Tiltások és korlátozások

Nem dokumentáltak.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c d Biztonsági adatlap (Carl Roth) (németül)
  2. ^ a b c A arginin vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2011. 08. 18. (JavaScript szükséges) (németül)