ChEBI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Chemical Entities of Biological Interest, más néven ChEBI,[1][2] egy molekuláris egységekre, azon belül is „kis” kémiai egységekre fókuszáló adatbázis és ontológia, mely az Open Biomedical Ontologies keretében jött létre. A „kis” részecskék közé tartoznak az atomok, a molekulák, az ionok, az ionpárok, a szabad gyökök, a szabad gyökös ionok, a komplexek és minden olyan elem, mely teljesen elkülöníthető elemként azonosítható. A kérdéses molekuláris egységek létrejöhetnek természetes vagy szintetikus úton is. A genom által kódolt molekulák, mint a nukleinsavak, a peptidek és a proteinek a definíció szerint nem részei a ChEBI által gyűjtött adatoknak.

A ChEBI a IUPAC és az NC-IUBMB Nómenklatúra Bizottsága által kialakított nómenklatúrát, jelrendszert és terminológiát használja.

Tartalom és hozzáférhetőség[szerkesztés]

Az adatbázis összes adata maga nem jogvédett, vagy nem jogvédett forrásból származik. Szabadon elérhető, és mindenki számára hozzáférhető. Ezen felül teljesen visszakövethető, és mindig feltüntetik az eredeti forrást.

A ChEBI adatai nyilvános webfelületen, webszolgáltatáson keresztül hozzáférhetők, illetve letölthetők.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2010. január 1.) „Chemical Entities of Biological Interest: an update”. Nucleic Acids Research 38 (Database issue), D249-54. o. DOI:10.1093/nar/gkp886. PMID 19854951.  
  2. (2008. január 1.) „ChEBI: a database and ontology for chemical entities of biological interest”. Nucleic Acids Research 36 (Database issue), D344-50. o. DOI:10.1093/nar/gkm791. PMID 17932057.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a ChEBI című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]