Unique Ingredient Identifier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Unique Ingredient Identifier (UNII, egyedi komponensazonosító) az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration, FDA) által kiadott és karbantartott azonosító. Az Anyagnyilvántartási Rendszerben (Substance Registration System, SRS) azonosítja az összetevőket.

Létrehozásának a célja az, hogy egy egységes anyagnyilvántartási rendszert hozzanak létre amely támogatja az egészségügyi informatikai kezdeményezéseket, azáltal, hogy egyedi azonosítót hoz létre minden gyógyszerhez, alapanyaghoz, élelmiszerhez, kémiai szerkezet alapján és/vagy az anyagot meghatározó információk alapján.[1]

Tulajdonságai: nem védett (szabadon felhasználható), ingyenes, egyedi, egyértelmű, nem szemantikai, alfanumerikus azonosító. Az anyag molekulaképletéhez kapcsolódik és/vagy az anyagot leíró információk alapján generálják.

Az azonosítók létrehozásának folyamatát és irányítását az SRS Testületet biztosítja, amely magában foglalja az FDA és a Egyesült Államok gyógyszerkönyvének (United States Pharmacopoeia - USP) szakértőit egyaránt.

Példák[szerkesztés]

Javasolt név UNII
Metadon-hidroklorid 229809935B
Metadon UC6VBE7V1Z
Víz 059QF0KO0R

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]