Caterham F1 Team

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MAL Caterham
Teljes névCaterham F1 Team
SzékhelyLeafield, Oxfordshire, GBR Egyesült Királyság
Alapító(k)MAL Tony Fernandes
Jelentős versenyzőkFIN Heikki Kovalainen
RUS Vitaly Petrov
FRA Charles Pic
NED Giedo van der Garde
SWE Marcus Ericsson
JPN Kobajasi Kamui
GER André Lotterer
GBR Will Stevens
MotorokRenault
GumikPirelli
JogelődTeam Lotus (Lotus Racing)
Formula–1-es szereplése
Első versenyAUS 2012-es ausztrál nagydíj
Utolsó versenyUAE 2014-es abu-dzabi nagydíj
Versenyek száma56
Konstruktőri világbajnoki címek0
Versenyzői világbajnoki címek0
Győzelmek0
Leggyorsabb körök0
MAL Lotus
Teljes névLotus Racing
(2010)
Team Lotus
(2011)
SzékhelyLeafield, Oxfordshire, GBR Egyesült Királyság
Alapító(k)MAL Tony Fernandes
Jelentős versenyzőkFIN Heikki Kovalainen
Olaszország Jarno Trulli
MotorokCosworth, Renault
GumikBridgestone, Pirelli
JogutódCaterham
Formula–1-es szereplése
Első versenyBHR 2010-es bahreini nagydíj
Utolsó versenyBRA 2011-es brazil nagydíj
Versenyek száma38
Konstruktőri világbajnoki címek0
Versenyzői világbajnoki címek0
Győzelmek0
Leggyorsabb körök0

A Caterham F1 Team egy maláj (később brit tulajdonú) Formula–1-es csapat volt, amely 2010-2014 között működött, a kezdeti években Lotus Racing Team néven.

Malajziai üzletemberek egy csoportja alapította, amely a Lotus Cars névlicencének tulajdonosától, a Protontól vette meg a névhasználat jogát. Miután azonban ezt megvonták tőlük, a 2011-es idényre megszerezték a patinás „Team Lotus” név használati jogát David Hunttól. Ez azonban jogi problémákat vetett fel a Group Lotus és a Proton felé. A tárgyalások eredményeképp 2012-re lemondtak a Lotus névről, helyette a Team Lotus Enterprise által 2011. április 27-én felvásárolt Caterham sportautógyár nevét vették fel. 2014-ben a maláj tulajdonosok új befektetőknek adták el a csapatot, akik svájci-közel-keleti gyökerekkel rendelkeztek, különféle jogi problémák miatt azonban a csapat anyagi nehézségekkel nézett szembe. Két nagydíjat az idény végén ki kellett hagyniuk, de a szezonzáró futamra a rajongók által összeadott pénzből el tudtak utazni és részt vehettek az idényzáró teszten is. A csapat megmentése mégsem sikerült, így 2015 elején felszámolás alá került, vagyonát pedig árverésen értékesítették, a versenynevezési listáról pedig törölték.

Története[szerkesztés]

Alapítás[szerkesztés]

A Team Lotus üzemeltetője a 1Malaysia Racing Team Sdn. Bhd. lett, mely egy, a Tune Group és a Naza Group által alapított magánvállalkozás volt, a maláj kormány és egy konzorcium támogatásával. A maláj autógyár, a Proton adott engedélyt a csapatnak a Lotus név használatára. A kormány a Protonon keresztül fejtette ki támogatását. Az egész projekt a 1Malaysia elgondolása alapján kezdődött, amellyel a malájok összetartását kívánta erősíteni.

A csapat azután alakult, hogy a Formula–3-ban szereplő Litespeed csapat tulajdonosa, Tony Fernandes (aki a Williams F1 csapatot az AirAsia-n keresztül szponzorálta), Team Lotus néven szeretett volna nevezni a 2010-es Formula–1 világbajnokságra, de végül nem kapott kvótát. 1994 óta ez volt az első alkalom, hogy ezen a néven csapat induljon a Formula–1-ben. A csapat vezetője Tony Fernandes lett, de bár ezt eleinte csak ideiglenesen vállalta, később hosszú távon is a csapat vezetője maradt. A technikai igazgató Mike Gascoyne lett, aki a Litespeed indulásánál is segédkezett. Riad Asmat a Protonon keresztül került kapcsolatba a csapattal. Keith Saunt lett a csapat brit főhadiszállásának fő technikusa, aki korábban több neves csapatnál is dolgozott. A Team Lotus főhadiszállását Norfolkban rendezte be, mindössze pár kilométerre a Lotus Cars üzemétől.

2010-es évad[szerkesztés]

Jarno Trulli 2010-ben, Sepangban

A BMW kivonulása után került sor a csapat nevezésére, és eleinte már az is nagy kihívásnak számított, hogy a szezonnyitó bahreini nagydíjra kész legyen az autó, köszönhetően a nevezés kései elfogadásának. A csapat Fondtech aerodinamikai elemeket, Cosworth motorokat, és Xtrac váltókat használt. Az autó tervei 2009 októberében kerültek nyilvánosságra, decemberben pedig megnevezték versenyzőpárosukat: a Formula–1-ből szintén kivonult Toyota pilótája, Jarno Trulli, és az ex-McLarenes Heikki Kovalainen lettek a pilóták, a tesztpilóta pedig a maláj Fairuz Fauzy. A versenysorozatra Lotus Racing néven neveztek.

A 2010-es autó a T127-es kódnevet kapta (hangsúlyozva a folytonosságot a korábbi Lotus csapattal), és 2010. február 9-én debütált a nagyközönség előtt egy tesztvezetés keretében, három nappal később pedig a nyilvános bemutatásra is sor került. Az első versenyen, a bahreini nagydíjon a csapat szépen debütált: Kovalainen 15., Trulli 17. lett (annak ellenére, hogy az ő autója az utolsó körben megadta magát). Június 27-én a brit nagydíjon megünnepelték a Lotus 500. futamát, egyben bejelentették, hogy tárgyalásokat kezdtek a Renault-val, motorok szállítása céljából, valamint hogy kezdeményezik a csapat Team Lotusra átnevezését. Habár az idény során egyetlen pontot sem szereztek, a konstruktőrök versenyében a 10. helyen végeztek, köszönhetően Kovalainen 12. helyének a japán nagydíjon, s ezzel a másik két újonc csapatot, a Hispaniát és a Virgint is lekörözték. Kovalainen két esetben (a maláj és a belga nagydíjon) is bekerült az időmérő edzés második kvalifikációs körébe.

2011-es évad[szerkesztés]

Heikki Kovalainen a 2011-es Magyar nagydíjon

2010. október 5-én bejelentették, hogy szerződést kötöttek a Red Bull Technologyval a 2011-es szezonra a váltók és a hidraulika használatára. Az idény végén újabb fejlesztéseket hajtottak végre a főhadiszálláson, novemberben pedig két évre szóló szerződést kötöttek a Renault-val, a motorok használatára. Ezután hivatalosan is Team Lotusra változtatták nevüket, a 2011 januárjában bemutatott Lotus T128-assal pedig nem titkolt céljuk volt felzárkózni a középmezőnyhöz, hogy sikerüljön pontokat szerezniük. Versenyzőpárosuk ugyanaz maradt, de a tesztpilóták között megjelent Karun Chandhok (aki egy futamon Trullit helyettesítette), a brazil Luiz Razia, az olasz Davide Valsecchi, és a portugál Ricardo Teixeira. A csapat teljesítménye összességében mégis csak keveset javult az előző idényhez képest, bár időeredmények tekintetében a középmezőnytől már nem voltak sokkal lemaradva.

Problémák a névhasználattal[szerkesztés]

A 2012-es autó a Jerezi teszten

A Lotus név használatát eredetileg a Group Lotustól kapta a csapat (a Lotus Cars tulajdonosától), azzal, hogy azt a 2010-es idényben használhatják. Később azonban megvonták a névlicencet anyavállalatuk, a Proton engedélyével, sorozatos licenc-sértésekre hivatkozva. 2010 szeptemberében Tony Fernandes bejelentette, hogy a Tune Group megvásárolta a Team Lotus Ventures Ltd.-t, melyet David Hunt vezetett a Team Lotus 1994-es megszűnése óta. Ezzel jogot szereztek a Team Lotus név használatára. 2010 szeptemberében azt is bejelentették, hogy Fernandes szerezne indítani egy GP2-es csapatot is, Team Air Asia néven, a Formula Renault 3.5 sorozatban pedig már létezett egy Lotus Junior Team. Új csapat alapítása helyett azonban a GP2-ben inkább az ART csapattal léptek együttműködésre.

Ekkor azonban a Lotus Cars jogi lépéseket kezdeményezett a Lotus Racinggel szemben, ugyanis szerintük David Huntnak nem volt meg a joga ahhoz, hogy eladja nekik a nevet. Egyesek szerint az ART csapat a Formula–1-ben is indult volna, méghozzá szintén Lotus név alatt, de a Lotus Cars támogatásával. Erre végül nem került sor. A Proton viszont perrel fenyegetőzött a Lotus név további használata esetén, melyet Tony Fernandes visszautasított. Bonyolította a helyzetet, hogy a Lotus Cars részesedést vásárolt a Renault F1-es csapatban, amely így már csak a motorokat szállította, s Lotus Renault GP néven nevezett a 2011-es bajnokságra. Így előállt az a furcsa helyzet, hogy 2011-ben két Lotus csapat nevezett, ráadásul mindkettő Renault motorokkal. Ez az új csapat ráadásul a nyolcvanas évek "John Player Special"-festését használta, fekete-arany színkombinációval, keresztülhúzva Fernandesék ilyen irányú terveit. A Chapman család (a csapatalapító Colin Chapman fia, Clive, és özvegye) decemberben egy közleményt adott ki, mely a Group Lotust támogatta, de igazából úgy gondolták, hogy ezt a nevet egyáltalán nem kellene használni a Formula–1-ben.

2011. január 24-én a brit Legfelsőbb Bíróság előtt per kezdődött, mely nem annyira a névhasználatról szólt, sokkal inkább arról, hogy a Fernandes és a Group Lotus közti szerződést megvizsgálják. A tárgyalást márciusra tűzték ki, ami azt jelentette, hogy mindkét csapat nevezhetett Lotus néven a bajnokságra. Időközben fordult a kocka: a névhasználat kapcsán David Hunt egyértelműen kiállt a Team Lotus mellett, de csak úgy, ha egyértelműen kiderül, hogy a névjogok használata terén őt valóban nem terheli felróható magatartás.

2011 májusában a bíróság jóváhagyta a Team Lotus név használatát és a klasszikus Lotus logóét is, de ezen túlmenően semmilyen más névjogot nem engedélyezett. Megállapították, hogy Tony Fernandes megvásárolta David Hunttól a csapatnevet, ugyanakkor a Group Lotusnak is megvan a joga arra, hogy a klasszikus logóval, de a fekete-arany színekkel saját Formula–1-es csapatot indítson. A vitát végül egy 2011. novemberi döntés zárta le: a Team Lotus a 2012-es idénytől kezdve lemondott a névjogokról, és Caterham F1 néven versenyzett tovább.[1]

2012-es évad[szerkesztés]

Giedo van der Garde a 2013-as Brit nagydíjon

Az idénynek már Caterham néven vágtak neki. Elsődleges célként az időmérő edzésként a Q2-be jutást, másodlagosként a pontszerzést tűzték ki célul. Ez volt az első autójuk, melybe beépítésre került a KERS, s amely a szabályváltozások miatt "kacsaorrú" kivitelt kapott. Kezdetben a Kovalainen-Trulli versenyzőpárossal számoltak, ám nagy meglepetésre 2012 februárjában bejelentették, hogy Jarno Trulli helyét Vitalij Petrov veszi át. A csapat Leafield-ben rendezte be főhadiszállását, az Arrows és a Super Aguri egykori otthonában. Bár bizakodóak voltak, az autón mégsem lehetett felfedezni számottevő gyorsulást. Sokáig nagy versenyben voltak a Marussiával a konstruktőri 10. helyezésért, melyet végül Vitalij Petrov fantasztikusnak mondható 11. helyezésével biztosítottak be az évadzáró Brazil Nagydíjon. Ez volt a csapat történetének legjobb helyezése.

2013-as évad[szerkesztés]

Az évet teljesen új felállásban, a Marussiától leigazolt Charles Pic és a holland Giedo van der Garde párosával kezdték. Az autó színe egy kissé világosabb lett, technikailag azonban nemhogy javult volna, hanem inkább romlott. Ezért idény közben leigazolták Heikki Kovalainent tesztpilótának, hogy tapasztalatával segítse a csapatot. Ennek volt némi eredménye, a Belga Nagydíjon Giedo van der Garde az időmérő edzésen 14. helyet ért el, amely a csapat addigi legjobbja volt. Noha erősebb autójuk volt, mint a Marussiának, ezúttal veszítettek velük szemben, és utolsóként zárták a bajnokságot.

2014-es évad[szerkesztés]

Marcus Ericsson a bizarr orrú autóval

Ebben az évben ismét új páros, a svéd Marcus Ericsson és a japán Kobajasi Kamui került a csapathoz. Kitartottak a Renault-motorok mellett a turbókorszakban is, bár autójuk elsősorban az új szabályok miatt bizarra sikerült orrával hívta fel magára a figyelmet. Tony Fernandes türelme azonban elfogyott: kilátásba helyezte, hogy ha nem jönnek az eredmények, akkor kiszáll a Formula–1-ből. Ez a pillanat nem sokkal a monacói nagydíj után következett be, amikor a Caterham beállított egy rekordot: a Marussia pontszerzése miatt ők lettek az a csapat, amely a legtöbb nagydíjon indult el úgy, hogy egyetlen pontot sem szerzett. 2014 júliusában a maláj tulajdonosok eladták a csapatot egy, Colin Kolles által vezetett svájci-közel-keleti tulajdonosi körnek, a csapatfőnöki tisztet pedig az egykori Formula–1-es pilóta, Christijan Albers töltötte be. A nyári szünetet követően a Belga Nagydíjon Kobajasi helyére egy új pilóta, a német André Lotterer ült be, aki viszont már a rajt után kénytelen volt feladni a futamot.

Kobajasi Kamui az új orrkúppal

A pénzügyi nehézségek azonban odáig vezettek, hogy október 21-én csődeljárás alá került a csapat, a csapat ügyeit pedig a Smith & Williamson cég, mint csődbiztos látta el. Vita keletkezett a régi és új tulajdonosok között is: Tony Fernandes szerint az új befektetők nem fizették ki a teljes vételárat, az új tulajdonos szerint viszont a malajziai ügyvezetés hátráltatta az ő munkájukat azzal, hogy a tényleges irányítást nem engedte át a részükre. Így az új csapatvezetés is felállt, helyettük a tényleges befolyással nem rendelkező volt román focista, Constantin Cojocar lett a csapatfőnök, aki korábban takarítóként dolgozott a csapatnál.[2] A kialakult helyzet miatt a Caterham engedélyt kapott az Amerikai és Brazil Nagydíjak kihagyására, amely egyébként szabályellenes lenne.

2014 novemberében beneveztek a 2015-ös indulók közé (különleges engedély birtokában az előző évi autójukkal), és nagy meglepetésre kiderült, hogy akár Rubens Barrichello is indulhatna a hátralévő futamokon (amennyiben azokon részt tudtak volna venni). Erre azért is volt szükség, mert Marcus Ericsson elhagyta a csapatot, miután szerződést kötött a Sauberrel. Hogy elindulhassanak a szezonzáró abu-dhabi nagydíjon, a rajongók támogatását kérve, és a csődbiztos beleegyezésével, adománygyűjtést szerveztek, melyen különféle relikviákat is kiosztottak. Will Stevens lett Kobajasi mellett a kettes számú pilóta, aki a futamot követően tesztköröket is megtett az autóval.

Nem sokkal később azonban kiderült, hogy ez volt a csapat utolsó szereplése, miután nem sikerült új befektetőt találni, és emiatt a 2014-es autó 2015-ös szabályoknak való módosítása is lehetetlenné vált. Így a Caterham teljes vagyonát elárverezték.

Eredmények a Formula–1-ben[szerkesztés]

Összefoglaló[szerkesztés]

Szezon Név Modell Gumi Motor Üzemanyag Versenyzők Helyezés
2010 MAL Lotus Racing Lotus T127 B Cosworth V8 Castrol FIN Heikki Kovalainen
ITA Jarno Trulli
10. (0 pont)
2011 MAL Team Lotus Lotus T128 P Renault V8 Total FIN Heikki Kovalainen
ITA Jarno Trulli
India Karun Chandhok
10. (0 pont)
2012 MAL Caterham F1 Team Caterham CT01 P Renault V8 Total FIN Heikki Kovalainen
RUS Vitalij Petrov
10. (0 pont)
2013 MAL Caterham F1 Team Caterham CT03 P Renault V8 Total FRA Charles Pic
NED Giedo van der Garde
11. (0 pont)
2014 MAL Caterham F1 Team Caterham CT05 P Renault V6 turbó Total JPN Kobajasi Kamui
SWE Marcus Ericsson
GER André Lotterer
GBR Will Stevens
11. (0 pont)

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

A Caterham teljes Formula–1-es eredménysorozata
Év Kasztni Motor Gumi Versenyzők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Pont Helyezés
2010 Lotus T127 Cosworth CA2010 2.4 V8 B BHR BHR AUS AUS MAL MAL CHN CHN ESP ESP MON MON TUR TUR CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR BRA BRA UAE UAE 0 10.
Finnország Heikki Kovalainen 15 13 hn 14 ni ki ki 16 ki 17 ki 14 16 18 16† 12 13 18 17
Olaszország Jarno Trulli 17† ni 17 ki 17 15 ki ki 21 16 ki 15 19 ki ki 13 ki 19 21†
2011 Lotus T128 Renault RS27-2011 2.4 V8 P AUS AUS MAL MAL CHN CHN TUR TUR ESP ESP MON MON CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR IND IND UAE UAE BRA BRA 0 10.
Finnország Heikki Kovalainen ki 15 16 19 ki 14 ki 19 ki 16 ki 15 13 16 18 14 14 17 16
Olaszország Jarno Trulli 13 ki 19 18 18 13 16 20 ki ki 14 14 ki 19 17 19 18 18
IND Karun Chandhok 20
2012 CT01 Renault RS27-2012 2.4 V8 P AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN EU EUR GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN KOR KOR IND IND UAE UAE USA USA BRA BRA 0 10.
Finnország Heikki Kovalainen ki 18 23 17 16 13 18 14 17 19 17 17 14 15 15 17 18 16 18 14
Oroszország Vitalij Petrov ki 16 18 16 17 ki 19 13 ni 16 19 14 15 19 17 16 17 17 17 11
2013 CT03 Renault RS27-2013 2.4 V8 P AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON CAN CAN GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN KOR KOR JPN JPN IND IND UAE UAE USA USA BRA BRA 0 11.
FRA Charles Pic 16 14 16 17 17 ki 18 15 17 15 ki 17 19 14 18 ki 19 20 ki
NED Giedo van der Garde 18 15 18 21 ki 15 ki 18 18 14 16 18 16 15 ki ki 18 19 18
2014 CT05 Renault Energy
F1-2014 1.6 V6 turbó
P AUS AUS MAL MAL BHR BHR CHN CHN ESP ESP MON MON CAN CAN AUT AUT GBR GBR GER GER HUN HUN BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN RUS RUS USA USA BRA BRA UAE UAE 0 11.
Svédország Marcus Ericsson ki 14 ki 20 20 11 ki 18 ki 18 ki 17 19 15 17 19
Japán Kobajasi Kamui ki 13 15 18 ki 13 ki 16 15 16 ki 17 ni 19 ki ki
GER André Lotterer ki
Egyesült Királyság Will Stevens 17
* Folyamatban lévő szezon.
A 2014-es szezonzáró abu-dzabi nagydíjon dupla pontokat osztanak ki.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Team Lotus name to revert to Group Lotus as row officially ends. [2011. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 9.)
  2. http://www.gphirek.hu/f1/20141030-f1-focistabol-lett-takarito-volt-a-caterham-igazgatoja.html
  3. Archivált másolat. [2014. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Team Lotus (current) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Caterham F1 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Lotus Racing
A Wikimédia Commons tartalmaz Caterham F1 Team témájú médiaállományokat.