Caterham CT05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caterham CT05
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóCaterham F1 Team
ElőzőCaterham CT03
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas kompozit szerkezet
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros vonórudas
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorRenault Energy F1-2014 1,6 L V6 turbó, MGU-K, MGU-H
VáltóRed Bull 8 fokozatú sebességváltó
ÜzemanyagTotal
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Caterham F1 Team
Pilóták9. SWE Marcus Ericsson
10. JPN Kobajasi Kamui
45. GER André Lotterer
46. GBR Will Stevens
Első versenyausztrál 2014-es Formula–1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyEgyesült Arab Emírségek 2014-es Formula–1 abu-dzabi nagydíj
Futott versenyek17
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A Caterham CT05 egy Formula–1-es versenyautó, melyet a Caterham F1 Team használt a 2014-es Formula–1 világbajnokság során. Pilótái az idény kezdetén az újonc Marcus Ericsson és Kobajasi Kamui voltak, leváltva az előző évi felállást. Ez volt a Caterham által épített utolsó autó, a csapat felszámolása előtt.

Áttekintés[szerkesztés]

Marcus Ericsson az eredeti, egyedi orr-kiképzéssel

A turbókorszaknak alaposan áttervezett kasztnival futott neki a csapat. Az erőforrás a Renault 1,6 literes turbómotorja volt, amely abban az évben nem volt annyira gyors, mint a Mercedes, vagy a Ferrari saját motorjai. Az autó leginkább a különös orrkiképzésével hívta fel magára a figyelmet. Nem alkalmaztak fedőelemet, így az orrmagasság miatti magasságcsökkentést lépcsővel oldották meg, majd az orr végét nemes egyszerűséggel levágták, és abból nyúlt ki a hosszúkás, hegyes vég. Szintén érdekes megoldás volt, hogy az első szárnyat erre a végre erősítették rá. A meglehetősen otromba és sikertelen megoldást a Belga Nagydíjtól lecserélték egy visszafogottabb, leginkább a Williams és a McLaren "hangyászorrához" hasonló konstrukcióra.

A szezon[szerkesztés]

Már a szezon eleji teszteken látszott, hogy nem lesz az elmúlt évekhez képest számottevő javulás, az új éra ellenére sem. Az idénynyitó versenyen mindkét pilóta kiesett, és ezt követően is messze voltak a pontszerzéstől. A Monacói Nagydíjat Ericsson a 11. helyen zárta, ami fantasztikus eredménynek volt mondható a teljesítményükhöz képest, azonban ez már kevés volt a nagy rivális Marussia legyőzéséhez, akik Jules Bianchi révén megszerezték első pontjaikat. A Caterham ezzel beállított egy rekordot: ők lettek az a csapat, amely a legtöbb nagydíjon indult, de egyetlen pontot sem szerzett.

A csapat a nyári szünetet követően komoly gondokkal nézett szembe: se a pénzügyi helyzetük, se a csapatvezetés nem volt biztos. A Belga Nagydíjon a háromszoros Le Mans-győztes André Lotterer ugrott be Kobajasi helyett, azonban az ő szereplése kérészéletű volt, hiszen már a rajt után kiesett. A csapat az Orosz Nagydíjon még el tudott indulni, de ezután csődvédelem alá került. Mivel még az sem volt ekkor egyértelmű, hogy ki is vezeti a csapatot, ezért különleges engedéllyel kihagyhattak két versenyt. A szezonzáró abu-dzabi nagydíjon csak úgy indulhattak el, hogy felhívást intéztek rajongóikhoz: adakozzanak. Ennek fejében különféle relikviákat is küldtek azoknak, akik a legtöbb pénzt adták. Ericsson ekkor már leszerződött a Sauberhez, így helyette Will Stevens ugrott be, aki a verseny után tesztelt is.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Pontok Helyezés
2014 Caterham F1 Team Renault Energy F1-2014 P Ausztrália Malajzia Bahrein Kína Spanyolország Monaco Kanada Ausztria Nagy-Britannia Németország Magyarország Belgium Olaszország Szingapúr Japán Oroszország Egyesült Államok Brazília Egyesült Arab Emírségek 0 11.
Marcus Ericsson KI 14 KI 20 20 11 KI 18 KI 18 KI 17 19 15 17 19
Kobajasi Kamui KI 13 15 18 KI 13 KI 16 15 16 KI 17 NI 19 KI KI
André Lotterer KI
Will Stevens 17

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Caterham CT05 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.