Bugatti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bugatti
Bugatti logo.svg
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1909
Megszűnt 1963 (1998–)
Székhely francia Molsheim
Vezetők Ettore Bugatti (alapító)
Iparág Autógyártás
Termékek autók, repülőgép motorok
Anyavállalata Volkswagen

A Bugatti weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bugatti témájú médiaállományokat.

A Bugatti egy olasz, francia illetve német gyökerekkel rendelkező sportautógyártó vállalat. A 20. század első felében körülbelül 8000 járművet állítottak elő, szinte kivétel nélkül a legprecízebb kézi munkával, manufakturális keretek között. Az eredeti cég a második világháború idején bukott meg sok más akkori luxusmárkához hasonlóan. Ettore Bugatti fiának, Jeannak a halála is szerepet játszott ebben. A vállalat pénzügyi nehézségekkel küszködött, utolsó modelljét az 1950-es években mutatta be, majd az 1960-as években repülőgépalkatrészgyártó részlegéért vásárolták fel.

A valaha patinás, különleges és nagy teljesítményű gépkocsikat előállító vállalat ma a Volkswagen Csoport egyik elitmárkája.

Története[szerkesztés]

Egy 1938-as Bugatti 57SC Atlantic

A kezdetek[szerkesztés]

A cégalapító, Ettore Bugatti 1881-ben született Milánóban. A műszaki tudományok iránti fogékonysága már tizenéves korában nyilvánvalóvá vált, 1909-ben már saját vállalatot alapított Molsheim városában, ami abban az időben Németországhoz tartozott. A korai modellek kicsi, egyszerűen kezelhető járművek voltak, 800-1300 cm3 lökettérfogattal. Az első világháború alatt Bugatti kénytelen volt felhagyni az autógyártással, Franciaországban tervezett repülőgépmotorokat, csak 1920-ban tért vissza Molsheimbe, ám akkorra a város már francia fennhatóság alatt állt.

A háború után[szerkesztés]

1920-ban, a Párizsi Autókiállításon már szerepel a vállalat, a 20-as évek közepére pedig állandósul egy évi 100-150 darabos termelés, ami megteremti a lehetőséget Ettore számára, hogy új modelleket tervezzen és gyártson. Hírnevet mégis a versenypályákon szerez: a 35-ös típus, illetve különböző változatai az 1920-as években szinte csak dobogós helyezéseket értek el a Grand Prix versenyeken.

A leghíresebb modell[szerkesztés]

1926-ban egy óriási, soros, nyolchengeres, (eredetileg repülőgépek számára készült) 14700 cm3-es motort építenek egy csaknem 5 méteres alvázra. Ez lett az első 41-es típus (más néven: La Royale). Háromfokozatú váltót szereltek rá, 200 lóerős teljesítményét a hátsó kereken át vitte az útra. Karosszériájának precíz kialakítása, utasterének fényűző kényelme vetélkedett az etalonnak számító korabeli Rolls-Royce, Packard vagy Duesenberg autókkal. A legyártott jármüvek pontos darabszámáról nincsenek pontos információk, valószínűleg hat darab készült el a 41-es szériából.

A világválság[szerkesztés]

A gazdasági világválság igencsak megviselte a luxusautókat előállító vállalatokat, így a Bugattit is. Kénytelenek voltak kisebb, egyszerűbb, vagyis olcsóbb modelleket gyártani. Ennek az érának a terméke a 40-es modell. Szerencsére az autó kitűnő mechanikáján nem spóroltak, a 40-es népszerű is lett: 800 darabot adtak el belőle.

Bugatti Veyron egy Tokiói kiállításon

Az utolsó modell[szerkesztés]

Az 1934-ben bemutatott 57-es modell már Ettore és idősebb fia, Jean Bugatti közös munkája. A kettős vezérműtengelyes 3200 cm3-es, nyolchengeres motort és a karosszériát is Jean Bugatti tervezte. A típus sikerét a számtalan versenygyőzelem mellett a híres Le Mans-i 24 órás diadal is bizonyítja. Az egyik pilóta Pierre Veyron volt, az Ő tiszteletére nevezik a mai egyetlen gyártásban levő típust Bugatti Veyron-nak.

A vég[szerkesztés]

1939. augusztus 11-én Jean Bugatti egy 57-es típus tesztelése közben halálos balesetet szenvedett Molsheim közelében. Ezt a veszteséget, illetve a második világháború pusztításait a vállalat nem tudta kiheverni, az autógyártást leállították. 1947. augusztus 21-én Ettore Bugatti elhunyt, fiatalabb fia, Roland egyedül képtelen volt talpra állítani a romokban heverő gyárat. A céget 1963-ban eladták a Hispano-Suizának, majd teljesen eltűntek az autógyártók közül, folytatva a repülőgépalkatrészgyártást. A Snecma nevű francia cég 1968-ban szerezte meg először a Bugattit, majd később a Messier nevű vállalatot is. A két vállalat Messier-Bugatti néven 1977-ben fuzionált.

Feltámad a Bugatti márka[szerkesztés]

Romano Artioli olasz vállalkozó szerezte meg a Bugatti védjegyet 1987-ben és megalapította a Bugatti Automobili SpA nevű céget. Az új cég egy Giampaolo Benedini által tervezett gyárat épített a Modena mellett lévő Campogallianoban.

1989-re Paolo Stanzani és Marcello Gandini, a Lamborghini Miura és Countach híres tervezői bemutatták a Bugatti újjáéledését megalapozó modell terveit. Az első befejezett, a valaha készült technikailag legfejlettebb modellként hirdetett modellt Bugatti EB110 GT-nek nevezték.

Az 1990-években néhány olasz illetve maláj befektető látott fantáziát a márka újraélesztésében, így készült el az EB-110, és az EB-112. 1998-ban a márkát megvásárolta a Volkswagen AG és néhány tanulmánymodell kiállítása után 2005-ben megkezdték a Pierre Veyron után elnevezett új szupersportkocsi gyártását. 2009-ben bemutatkozott a cabrioverzió GrandSport néven. Jelenleg a Veyron legerősebb változata, az 1300 lóerős SuperSport tartja a sebességi világrekordot 431,072 km/órával. 2016-ra érkezik a Chiron, ami a kifutó Veyront váltja sokkal erősebb (cirka 1600 lóerős) motorral.

A Bugatti a Formula-1-ben[szerkesztés]

Év Karosszéria Motor Gumi Vezető 1 2 3 4 5 6 7 8 Pontok WCC
1956 Bugatti Type 251 Bugatti nyolchengeres soros Dunlop ARG MON 500 BEL FRA GBR GER ITA 0** -**
Maurice Trintignant *

* Nem ért célba
** A konstruktőrnek járó díj (WCC, World Constructors' Championship) csak 1958-tól létezik

Források[szerkesztés]

A Bugatti honlapja

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bugatti című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bugatti témájú médiaállományokat.