Automobiles Martini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Martini
Teljes név Automobiles Martini
Székhely Franciaország
Motorok Ford
Gumik ?
Formula–1-es szereplése
Első verseny Dél-Afrika 1928-1994 1978-as dél-afrikai nagydíj
Utolsó verseny NED 1978-as holland nagydíj
Versenyek száma 7 (4 rajt)
Konstruktőri világbajnoki címek 0
Versenyzői világbajnoki címek 0
Győzelmek 0
Első rajtkockák 0
Leggyorsabb körök 0

Az Automobiles Martini, vagy egyszerűen Martini egy korábbi Formula–1-es konstruktőr. Az istálló 1978-ban összesen hét versenyen vett részt, ezek közül négyen tudott rajthoz állni.

Itt mutatkozott be a későbbi sikeres versenyző, René Arnoux.

Története[szerkesztés]

Az Automobiles Martinit 1956-ban alapította Renato Martini.[1] A csapat sikerekben gazdag éveket töltött a kisebb kategóriákban mint Formula–3 és a Formula Renault. 1978-ra aztán elérkezettnek látták az időt a Formula–1-es bemutatkozáshoz. Pilótának az újonc René Arnoux-t igazolták le. A karosszériát házon belül készítették, a motor pedig a Cosworth DFV lett.

Argentínába és Brazíliába a magas költségek miatt nem utaztak el így Dél-Afrika lett az első helyszín ahol bemutatkoztak. Bár kvalifikálni nem sikerült a versenyre, Arnoux bizakodó volt hisz az autóban volt potenciál.[2] Miután az Amerikai Nagydíjat szintén kihagyták, Monacóban ismét csalódniuk kellett hisz még az elő kvalifikáción se jutott túl az autó. Belgiumban aztán végre minden a terv szerint alakult. Miután sikerült megszerezni a 19. rajtkockát, a versenyen Arnoux tökéletes vezetéssel ki tudta használni az ellenfelek gondjait és az előkelő 9. helyen fejezte be a versenyt. Spanyolországban nem sikerült rajthoz állni mivel nem tudtak időben megegyezni a Cosworthal. Svédországba már el sem utazott a csapat. A Francia Nagydíj egy 18. rajthelyet váltott 14.-re Arnoux, amit egy kör hátrányban teljesített.

A Brands Hatchben rendezett brit versenyhétvégén egy adminisztrációs hiba miatt nem tudtak rajthoz állni. Hockenheimben aztán egy műszaki hiba miatt nem sikerült az elő-kvalifikáció. Ausztriában sikerült megcsípni az utolsó, 26. rajthelyet, aztán a futam remekül alakult a fiatal francia számára. A zuhogó esőben sorra estek ki a riválisok, még a piros zászló is előkerült. Arnoux rendkívül higgadtan vezetett melynek jutalma a 9. helyezés lett két kör hátrányban a győztes Ronnie Petersonhoz képest. Zandvoortban aztán egy törött szárny miatt kellett feladni az ígéretesen induló futamot.[3] A magas költségek miatt a csapat ezután úgy döntött hogy nem erőlteti tovább az Formula–1-et és inkább a kisebb kategóriákra koncentrál. Arnoux az utolsó két futamra átült a Surteesbe majd a következő szezontól a Renault pilótája lett. A csapat közepesen sikeres lett kisebb kategóriákban majd 2004-ben felvásárolta Guy Ligier.[4]

Teljes Formula–1-es eredménylista[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Évt Kasztni Motor Versenyző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Poz. Pont
1978 Martini MK23 Ford Cosworth DFV ARG BRA RSA USW MON BEL ESP SWE FRA GBR GER AUT NED ITA USA CAN HN 0
FRA René Arnoux DNQ DNPQ 9 14 DNPQ 9 Ret

Források[szerkesztés]

  1. Cimarosti, S. 289
  2. Automobiles Martini”, 2017. február 1. (Hozzáférés ideje: 2016. január 13.) 
  3. Ménard: La grande encyclopédie de la Formule 1, S. 599
  4. Ligier et Onroak Automotive main dans la main

Külső hivatkozások[szerkesztés]