Andrea Moda Formula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Andrea Moda
Mini Free Logo Andrea Moda.png
Teljes név Andrea Moda Formula
Székhely Olaszország
Alapító(k) Andrea Sassetti
Jelentős versenyzők ITA Alex Caffi
ITA Enrico Bertaggia
BRA Roberto Moreno
GBR Perry McCarthy
Motorok Judd
Gumik Goodyear
Formula–1-es szereplése
Első verseny Dél-Afrika 1928-1994 1992-es dél-afrikai nagydíj
Utolsó verseny BEL 1992-es belga nagydíj
Versenyek száma 13 (1 rajt)
Konstruktőri világbajnoki címek 0
Versenyzői világbajnoki címek 0
Győzelmek 0
Első rajtkockák 0
Leggyorsabb körök 0

Az Andrea Moda egy már megszűnt olasz Formula–1-es versenycsapat. A versenyistálló az 1992-es szezonban indult először a Formula–1-ben, ám mindössze egyetlen versenyre, a monacóira sikerült kvalifikálnia magát versenyzői által.

Története[szerkesztés]

A csapat a Simtekkel együttműködve főleg a Colonira épült, és már az első szezonja is meglehetősen zaklatottan indult. A szezonnyitón a csapatnál szereplő két versenyző, Alex Caffi és Enrico Bertaggia nem tudott elindulni a futamon, ugyanis a csapatfőnök Andrea Sassetti nem akarta kifizetni az újoncoknak kötelező százezer dollárt, mondván, az Andrea Moda nem is új résztvevő, hanem csak a Coloni jogutódja. Dél-Afrikába már megérkezett a csapat, azonban Caffi néhány, a pályaviszonyokat felmérő körén kívül érdemi munkát nem végeztek.

Miután kritizálták a csapatvezetést, mind Caffit, mind Bertaggiát kirúgták, helyükre Roberto Moreno és a korábban a Williamsnél is tesztelő Perry McCarthy került. Az első versenyen csak Moreno szerepelhetett, ugyanis McCarthy még nem kapta meg szuperlicencét. Egy idő után a csapat egyre inkább Morenóra koncentrált, és a monacói versenyre már sikerült kvalifikálnia magát a csapatnak.[1][2]

Az autó digitálisan

Moreno Monte-Carlo utcáin a huszonhatodik helyről vághatott neki a versenynek. A kockás zászlót már nem látta meg, ugyanis tizenegy kör után motorhiba miatt feladni kényszerült a viadalt. Kanadában a csapat motor nélkül maradt, miután Sassetti nem fizetett a Juddnak. Egy, a Brabhamtől kölcsönkért erőforrással Moreno megtehetett néhány kört, azonban még az előkvalifikációt sem élte túl, McCarthy pedig el sem indult. Miután fokozatosan a kevés meglevő szponzor is elhagyta a csapatot, Sassetti ameddig tudta, saját zsebből finanszírozta az Andrea Moda működését.[2][3] Az idény folyamán egyre furcsább dolgok történtek a csapat működésében, ilyen volt az, hogy McCarthy hazai versenyén száraz pályán esőgumikkal versenyzett, vagy a Hungaroringen, mikor negyvenöt másodperccel az időmérő vége előtt küldték csak ki, amikor már nyilvánvaló volt, hogy nem fog tudni mért kört futni.

Mind az FIA, mind a csapatok McCarthy mellé álltak, és felszólították a csapatot, hogy biztosítsa a lehetőséget az ő számára is a versenyzésre, ellenkező esetben az istállót kizárják a további küzdelmekből. Az utolsó verseny, amelyen az Andrea Moda elindult, a belga futam volt, ahol a kvalifikációba egy körrel később kapcsolódhattak be, miután a Brabham visszalépett. Egyik versenyző sem tudta kvalifikálni magát a versenyre. Sassettiék Monzában már megjelentek, azonban az FIA kitiltotta őket a pálya területéről.

A csapat széles körben az egyik leginkább versenyképtelen csapatként ismert a Formula–1 történetében.

Teljes Formula–1-es eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Karosszéria Motor Gumi Versenyzők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pont Poz.
1992 Andrea Moda C4B
Andrea Moda S921
Judd GV V10 G RSA MEX BRA ESP SMR MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS 0 HN
Alex Caffi EX DNP
Enrico Bertaggia EX DNP
Roberto Moreno DNPQ DNPQ DNPQ Ret DNPQ DNA DNPQ DNPQ DNQ DNQ DNP
Perry McCarthy DNP DNPQ DNPQ DNPQ DNP DNA DNPQ EX DNPQ DNQ DNP

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scoreboard: Motor Sports: Monaco Grand Prix”, Press and Sun-Bulletin, 1992. május 29., 2C. oldal (Hozzáférés ideje: 2018. január 24.) (angol nyelvű) 
  2. a b The Scoreboard: Belgian GP”, The Morning Call, 1992. augusztus 29., A53. oldal (Hozzáférés ideje: 2018. január 24.) (angol nyelvű) 
  3. AP. „Andrea Moda team ruled out of Formula 1 season”, The Courier-Journal, 1992. szeptember 9., D7. oldal (Hozzáférés ideje: 2018. január 24.) (angol nyelvű) 

Források[szerkesztés]