1984-es Formula–1 világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1984-es FIA
Formula–1 világbajnokság
Niki Lauda, az 1984-es szezon világbajnoka
Niki Lauda, az 1984-es szezon világbajnoka
Egyéni világbajnok
Osztrák Niki Lauda72
Konstruktőri világbajnok
UK McLaren143.5

 ← 1983
1985 → 

Az 1984-es Formula–1-es szezon volt a 35. FIA Formula–1 világbajnoki szezon. 1984. március 25-étől október 21-éig tartott, tizenhat versenyen keresztül.

Az egyéni világbajnoki cím a szezon során a két McLaren-es csapattárs, Niki Lauda és Alain Prost versenyévé vált. Prost ugyan hét versenyt nyert meg, Lauda pedig csak ötöt, mégis utóbbi lett a világbajnok, méghozzá a sportág történetében rekordnak számító, mindössze félpontos különbséggel. Ez volt Lauda harmadik világbajnoki címe. Ő 1977 után nyert ismét, míg a McLaren 1974 után lett újra konstruktőri bajnok.

Teo Fabi személyében utoljára fordult elő a sport XX. századi történetében, hogy egy versenyző egyszerre induljon a Formula-1-ben és az Indianapolis 500 nagydíjon. Ezt legközelebb 2017-ben Fernando Alonso csinálta meg.

Tizenhat éves egyedülálló sikersorozat után a Ford-Cosworth motorokat kiszorította a turbófeltöltős motorok sora. Az 1967-es Formula–1 holland nagydíjon debütáló Cosworth motorokkal 155 nagydíjat nyertek meg a különböző csapatok.

Átigazolások[szerkesztés]

 • A Brabham megtartotta a négyhengeres, most már 900 lóerős BMW-motort, vele együtt a világbajnoki címvédő Nelson Piquet-t. Riccardo Patrese helyére az olasz testvérpár, Teo Fabi és Corrado Fabi ültek be, váltva egymást, mert Teo egyidejűleg a CART-ban is versenyzett. Beszélték, hogy John Watson vagy a fiatal Roberto Moreno is aláírt volna, de a főszponzor - a Parmalat - inkább egy olasz versenyzőt szeretett volna.
 • A Tyrrell vadonatúj párossal kezdett, Martin Brundle és Stefan Bellof mellett azonban Stefan Johansson és Mike Thackwell is szerepet kaptak. A Tyrrell volt az egyetlen csapat, akik az idénynek 530 lóerős V8-as Cosworth-szívómotorral vágtak neki.
 • A Williams megtartotta Keke Rosberget és Jacques Laffite-ot. Motorjuk az előző szezon utolsó futamán már bevetett V6-os turbó Honda volt, 800 lóerővel.
 • A McLaren kizárólagos jogot kapott a 750 lóerős TAG-Porsche turbómotorok használatára, amelyek a megelőző évben debütáltak. A francia Alain Prost csatlakozott a csapathoz előző évi második helyezése után, mellette pedig a kétszeres világbajnok Niki Lauda volt a másik versenyző. Noha a motor nem volt annyira erős, mint a riválisoké, az üzemanyagtakarékossága és a remek aerodinamikájú kasztni kompenzálta a hiányosságokat.
 • A Lotus nagy reményekkel vágott neki az idénynek Renault turbómotorjaival és előző évi felállásukkal: Elio de Angelis és Nigel Mansell voltak a versenyzői.
 • A kiábrándítóra sikeredett 1983-as szezonbefejezést követően a gyári Renault-csapat nemcsak a versenyzőit, de a tervezőmérnökét is lecserélte. Új pilótái Patrick Tambay és Derek Warwick lettek, a motor pedig egy 800 lóerős turbó erőforrás.
 • A Toleman, feltörekvő kiscsapatként leigazolta Johnny Cecotto-t és az újonc Ayrton Sennát, de emellett Stefan Johansson és Pierluigi Martini is szerepet kaptak. A motor maradt az előző évi négyhengeres Hart-turbómotor. Az évet Pirelli abroncsokkal kezdték, majd szezon közben Michelin gumikra váltottak.
 • Az Alfa Romeo (melyet átvett az Euro Racing, a név megtartása mellett) elvesztette főszponzorát, a Marlborót, de helyette megkapta a Benettont. Új versenyzői Riccardo Patrese és Eddie Cheever lettek. Motorjuk az erős, de sokat fogyasztó V8-as Alfa Romeo-turbó maradt.
 • A Ferrari továbbfejlesztette előző évi modelljét, melyet 850 lóerős V6-os turbómotor hajtott. Két versenyzője René Arnoux és az olasz Michele Alboreto voltak.
 • A Ligier V6-os Renault turbómotorra váltott az előző évi Cosworth-szívómotorról. Versenyzői François Hesnault és Andrea de Cesaris lettek.

Összefoglaló[szerkesztés]

Az előzetes várakozások alapján mindenki az előző évi Brabham-Renault-Ferrari hármas harcára számított, melybe a McLaren, a Williams, és a Lotus esetlegesen beleszólhatott. Nagy meglepetésre a McLaren kiemelkedett ebből a mezőnyből, a kétszeres világbajnok Niki Lauda és a kilencszeres futamgyőztes Alain Prost uralták a mezőnyt.

Az újonnan bevezetett üzemanyag-szabályok a sebesség csökkentését szolgálták, így már csak 220 liter üzemanyagot használhattak a turbómotoros autók, a verseny közbeni tankolást pedig betiltották. Némi trükközésre adott módot, hogy csak az üzemanyagtartály mérete volt adott, de ha abba különféle trükkökkel, például fagyasztással több üzemanyag fért, az is szabályos volt. A TAG, amely ekkor a Williams szponzora is volt, egy megállapodás keretén belül a McLaren kizárólagos tervezője lett, és úgy alkották meg a Porsche-turbómotort, hogy a gyártó energiatakarékosság terén szerzett tapasztalatait is felhasználták.

A világbajnoki címvédő Nelson Piquet és a Brabham-BMW ideális páros voltak, kilenc pole pozíciót is szerzett, de az első hét futamon még pontot sem sikerült szereznie motorhiba és turbóhiba miatt, így le kellett tennie a címvédésről. Ennek ellenére a végsőkig küzdött, és a szezon végén is számtalanszor volt, hogy vezette a versenyt, amelyet aztán rendre valamilyen meghibásodás miatt vagy fel kellett adnia, vagy az üzemanyaggal spórolás miatt lassítania kellett. Helyette az idény a McLaren két versenyzője közti titáni küzdelemről szólt. Prost, akit a Renault csapattól az előző év végén kirúgtak (mert nyíltan kritizálta csapatát) főleg az időmérőkön volt nagyon gyors, de Lauda a versenyeken képes volt tartani vele a tempót. A két évvel korábban a Formula–1-be visszatérő Lauda úgy tűnt, semmit nem vesztett korábbi elszántságából és lendületéből, de Prost személyében emberére akadt. Az időmérő edzéseket nem is nagyon erőltette, inkább a versenystratégiára koncentrált. Megbízhatósága és folyamatos pontgyűjtögetése eredményezte azt, hogy végül ha mindössze fél ponttal is, de világbajnok lehetett. Ráadásul Denny Hulme után másodikként vitte ezt véghez úgy, hogy az idényben egyetlen pole-pozíciót sem szerzett.

Prost mindazonáltal balszerencsésnek volt nevezhető, hogy ismét elveszítette a világbajnoki címért folytatott küzdelmet. Hét versenyt nyert meg, míg Lauda csak ötöt, a monacói nagydíj után pedig 4 és fél pontot veszített azzal, hogy az esőben félbeszakították a futamot. Ezt a félbeszakítást - amelyet Jacky Ickx kérésére rendeltek el, és a versenybírókkal meg sem tárgyalta a döntését - sokan vitatták; állítólag a Porsche érdekeltségi körében dolgozó Ickx akkor intette le a futamot, amikor a Porsche-motorral küzdő Prostnak még éppen esélye volt nyerni a feltörekvő Tolemanos Sennával szemben. A megszakításkor Senna haladt az élen, de mivel ilyenkor az előző körös eredményeket kell figyelembe venni, így csak második lett. A Toleman mérnökei szerint a felfüggesztés sérülése miatt egyébként be sem tudta volna fejezni a futamot normál körülmények között.

Idény közben a Tyrrell csapatot súlyos büntetéssel szankcionálták. A detroiti kelet-amerikai nagydíj után, ahol Martin Brundle második helyezést ért el, a versenybírák szennyeződéseket találtak a vízbefecskendező rendszerben, valamint becsomagolt ólomgolyókat az üzemanyagtartályban. Vizsgálatokat végeztek, melynek végén kiderült, hogy a csapat üzemanyagot tankolt verseny közben, amely attól az évtől kezdve egészen 1994-ig szigorúan tilos volt. Ennek következtében diszkvalifikálták őket és elvették addig szerzett 13 pontjukat - bár a versenyeken továbbra is indulhattak, amit az utolsó három futam kivételével meg is tettek. Sokan túlzásnak érezték a FISA döntését, és úhgy vélték, hogy az egész csak statuálás, amit azért tettek meg, mert az előző idényben a Brabham simán megúszott egy hasonló esetet, amikor bevallották, hogy az autójuk egy szabálytalan keverékű üzemanyag miatt könnyebb volt.

A McLaren dominált, a Formula–1 történetének addigi legnagyobb sikerszériáját aratta 12 futamgyőzelemmel, ebből négy kettős győzelem volt. Ennek köszönhetően nem volt nehéz a konstruktőri cím elnyerése sem, 86 pontos előnnyel a Ferrari előtt. A Brabham nyert még két versenyt, a Ferrari és a Williams pedig egyet-egyet. Ez utóbbi volt a Honda turbómotor első győzelme abból a 40-ből, melyet 1988-ig szereztek, illetve 17 év után az első Honda-motoros győzelem. Az amerikai nagydíjat először és utoljára tartották Dallasban, a 40 fokos texasi nyár ugyanis alaposan próbára tette a versenyzőket és a technikát is, az aszfalt pedig tönkrement. A problémák ellenére egy nagyon jó versenyt láthattak a nézők, még ha csak 7 autó is ért célba. Mivel az azt megelőző detroiti nagydíjon is csak hatan fejezték ve a versenyt, ezért ezt a két futamot Denis Jenkinson sportújságíró "roncsderbinek" nevezte.

Zolderben harmadszor és utoljára rendeztek belga nagydíjat. A pályán, ahol Gilles Villeneuve meghalt, Michele Alboreto aratott győzelmet, éppen Villeneuve 27-es rajtszámával. Szintén utoljára rendezték meg a francia nagydíjat Dijonban.

Versenyről versenyre[szerkesztés]

Brazília[szerkesztés]

A nyolcvanas évek legtöbb szezonja a forró és párás Jacarepagua Riocentro Autodrome versenypályán indult, utána jellemzően egy 10 napos teszttel. Nem volt ez másképp ebben az évben sem. A futamon a győzelemre Derek Warwick volt sokáig esélyes, de egy Laudával történt ütközésben megsérült a felfüggesztése, így Alain Prost arathatott győzelmet a McLarennel. Ez a futam volt az első versenye Ayrton Sennának is, a Toleman csapattal, de motorhiba miatt csak 8 körig tartott.

Dél-Afrika[szerkesztés]

A második versenyt a magasan fekvő és gyors kyalami pályán rendezték meg. Piercarlo Ghinzani az Osellával a reggeli szabadedzésen hatalmasat bukott, az autója kigyulladt és elégett. Ő maga kisebb égési sérülésekkel megúszta a balesetet. A pole pozíciót Piquet szerezte meg, a második Prostnak viszont a boxutcából kellett rajtiolnia. Erre is csak azért kerülhetett sor, mert Ghinzani balesete miatt nyertek egy kis időt, amivel mindkét autójukat megjavíthatták, ugyanis Laudáé nem indult el, és abban az esetben, ha csak egy autó maradt volna, mindenképp Laudát indították volna. A versenyen a gyors és erős Brabhamek domináltak, de megbízhatatlanságuk miatt fel kellett adniuk a versenyt. Így Lauda győzött, Prost pedig második lett. Senna nagy hátfájdalmak közepette is megszerezte első pontjait egy hatodik hellyel.

Belgium[szerkesztés]

Ebben az évben kivételesen Zolderben rendezték meg a belga nagydíjat. Keke Rosberg végig küzdött a Honda-motoros Williamsével a győzelemért, de aztán a versenyt Michele Alboreto nyerte a Ferrarival Warwick és a másik ferraris René Arnoux előtt. Ezen a futamon mindkét McLaren kiesett.

San Marino[szerkesztés]

Az időmérő edzésen Piquet ismét megmutatta, hogy milyen erős a Brabham kevesebb üzemanyaggal. A futamon aztán ő is és csapattársa, Teo Fabi is kiestek, egy körön belül, turbóhibával. Senna ezen a versenyen életében először és utoljára nem tudott részt venni az időmérő versenyen, az autója hibája miatt. Prost nyert Arnoux és a lotusos Elio de Angelis előtt.

Franciaország[szerkesztés]

Az általában nyár közepén megrendezett futamot most május végére tették. A dijoni pályán Patrick Tambay szerzett pole pozíciót, de csak második lehetett a győzelmet megszerző Lauda mögött. Utoljára rendeztek Dijonban Formula–1-es versenyt, mégpedig azért, mert a köridők éppen hogy csak nagyobbak voltak, mint 1 perc, így könnyű volt lekörözni az ellenfeleket, és az FIA döntése alapján az 1 percnél rövidebb köridők nem számítottak teljes körnek.

Monaco[szerkesztés]

Ez volt az évad egyetlen esős futama. Az időmérőn Martin Brundle összetörte a Tyrrelljét, de a tartalék autóval folytathatta a küzdelmet. A verseny napján özönvízszerű eső zúdult a pályára, amire csak 1930-ban és 1972-ben került sor addig. A szervezők az alagutat is lelocsolták vízzel, félve attól, hogy a két aszfalttípus közti különbség baleseteket okozhat. Prost került pole pozícióba Mansell előtt. A start után a Saint-Devote kanyarban összeakadt a két Renault, Tambay lába pedig csúnyán megsérült (mivel az akkori szabályok szerint a versenyző lábának nem kellett az első tengely előtt végződnie), így hordágyon vitték le a pályáról. Kicsit később Mansell pördült ki egy csúszós útburkolati jelen. Prost átvette a vezetést, de nyomában ott loholt Senna a Toleman-nel és Stefan Bellof a szívómotoros Tyrrell-lel. Az időjárási körülmények egyre csak romlottak, a 26. körben pedig Prost maga jelezte Jacky Ickx-nek, hogy le kellene inteni a futamot. Ebben a körben Senna még 11 másodperccel volt Prost mögött. A 29. körben leintették a versenyt, Prost leállította az autóját, Senna viszont megelőzte őt. A szabályok szerint azonban a leintéskor nem az adott körben, hanem az előtte való körben irányadó pozíciót tekintették végeredménynek, így Prost megnyerte a versenyt, Senna pedig második lett. Az idő előtt lefújt versenyen csak fél pontokat osztottak, és ez a világbajnokság szempontjából a későbbiekben lényegessé vált.

Kanada[szerkesztés]

Kelet-Amerika (Detroit)[szerkesztés]

Amerika (Dallas)[szerkesztés]

Nagy-Britannia[szerkesztés]

NSZK[szerkesztés]

Ausztria[szerkesztés]

Hollandia[szerkesztés]

Olaszország[szerkesztés]

Európai nagydíj (Nürburgring)[szerkesztés]

Portugália[szerkesztés]

Nagydíjak[szerkesztés]

# Verseny Dátum Pálya Győztes pilóta Győztes csapat Összefoglaló
389 Brazília brazil nagydíj Március 25. Jacarepaguá Francia Alain Prost UK McLaren-TAG Összefoglaló
390 Dél-Afrika 1928-1994 dél-afrikai nagydíj Április 7. Kyalami Ausztria Niki Lauda UK McLaren-TAG Összefoglaló
391 Belgium belga nagydíj Április 29. Zolder Olasz Michele Alboreto Olasz Ferrari Összefoglaló
392 San Marino San Marinó-i nagydíj Május 6. Imola Francia Alain Prost UK McLaren-TAG Összefoglaló
393 Franciaország francia nagydíj Május 20. Dijon Ausztria Niki Lauda UK McLaren-TAG Összefoglaló
394 Monaco monacói nagydíj Június 3. Monaco Francia Alain Prost UK McLaren-TAG Összefoglaló
395 Kanada kanadai nagydíj Június 17. Circuit Gilles Villeneuve Brazil Nelson Piquet UK Brabham-BMW Összefoglaló
396 USA kelet-amerikai nagydíj Június 24. Detroit Brazil Nelson Piquet UK Brabham-BMW Összefoglaló
397 USA amerikai nagydíj Július 8. Fair Park Finn Keke Rosberg UK Williams-Honda Összefoglaló
398 UK brit nagydíj Július 22. Brands Hatch Ausztria Niki Lauda UK McLaren-TAG Összefoglaló
399 Német német nagydíj Augusztus 5. Hockenheimring Francia Alain Prost UK McLaren-TAG Összefoglaló
400 Ausztria osztrák nagydíj Augusztus 19. Österreichring Ausztria Niki Lauda UK McLaren-TAG Összefoglaló
401 Hollandia holland nagydíj Augusztus 26. Zandvoort Francia Alain Prost UK McLaren-TAG Összefoglaló
402 Olaszország olasz nagydíj Szeptember 9. Monza Ausztria Niki Lauda UK McLaren-TAG Összefoglaló
403 EU európai nagydíj Október 7. Nürburgring Francia Alain Prost UK McLaren-TAG Összefoglaló
404 Portugália portugál nagydíj Október 21. Estoril Francia Alain Prost UK McLaren-TAG Összefoglaló

A bajnokság végeredménye[szerkesztés]

Versenyzők[szerkesztés]

Pontozás:

Helyezés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.-20.
Pont 9 6 4 3 2 1 0
Helyezés Versenyző BRA
Brazil
RSA
Dél-Afrika 1928-1994
BEL
Belgium
SMR
San Marino
FRA
Franciaország
MON
Monaco
CAN
kanada
USE
USA
USA
USA
GBR
UK
GER
Németország
AUT
Ausztria
NED
holland
ITA
Olaszország
EUR
EU
POR
Portugál
Pont
1 Ausztria Niki Lauda Ki 1 Ki Ki 1 Ki 2 Ki Ki 1 2 1 2 1 4 2 72
2 Franciaország Alain Prost 1 2 Ki 1 7 1 3 4 Ki Ki 1 Ki 1 Ki 1 1 71.5
3 Olaszország Elio de Angelis 3 7 5 3 5 5 4 2 3 4 Ki Ki 4 Ki Ki 5 34
4 Olaszország Michele Alboreto Ki 11 1 Ki Ki 6 Ki Ki Ki 5 Ki 3 Ki 2 2 4 30.5
5 Brazil Nelson Piquet Ki Ki 9 Ki Ki Ki 1 1 Ki 7 Ki 2 Ki Ki 3 6 29
6 Franciaország René Arnoux Ki Ki 3 2 4 3 5 Ki 2 6 6 7 11 Ki 5 9 27
7 UK Derek Warwick Ki 3 2 4 Ki Ki Ki Ki Ki 2 3 Ki Ki Ki 11 Ki 23
8 Finn Keke Rosberg 2 Ki 4 Ki 6 4 Ki Ki 1 Ki Ki Ki 8 Ki Ki Ki 20.5
9 Brazil Ayrton Senna Ki 6 6 NK Ki 2 7 Ki Ki 3 Ki Ki Ki Ki 3 13
10 UK Nigel Mansell Ki Ki Ki Ki 3 Ki 6 Ki 6 Ki 4 Ki 3 Ki Ki Ki 13
11 Franciaország Patrick Tambay 5 Ki 7 Ki 2 Ki Ki Ki 8 5 Ki 6 Ki Ki 7 11
12 Olaszország Teo Fabi Ki Ki Ki Ki 3 Ki 4 5 Ki Ki 9
13 Olaszország Riccardo Patrese Ki 4 Ki Ki Ki Ki Ki Ki Ki 12 Ki 10 Ki 3 6 8 8
14 Franciaország Jacques Laffite Ki Ki Ki Ki 8 8 Ki 5 4 Ki Ki Ki Ki Ki Ki 14 5
15 Belgium Thierry Boutsen 6 12 Ki 5 11 NK Ki Ki Ki Ki Ki 5 Ki 10 9 Ki 5
16 USA Eddie Cheever 4 Ki Ki 7 Ki NK 11 Ki Ki Ki Ki Ki 13 9 Ki 17 3
17 Svéd Stefan Johansson Kiz Kiz NK Kiz 4 Ki 11 3
18 Olaszország Andrea de Cesaris Ki 5 Ki 6 10 Ki Ki Ki Ki 10 7 Ki Ki Ki 7 12 3
19 Olaszország Piercarlo Ghinzani Ki Vi Ki NK 12 7 Ki Ki 5 9 Ki Ki Ki 7 Ki Ki 2
20 Svájc Marc Surer 7 9 8 Ki Ki NK Ki Ki Ki 11 Ki 6 Ki Ki Ki Ki 1
21 Ausztria Jo Gartner Ki Ki Ki Ki 12 5 Ki 16 0
22 Ausztria Gerhard Berger 12 6 Ki 13 0
23 Franciaország François Hesnault Ki 10 Ki Ki Ki Ki Ki Ki Ki 8 8 7 Ki 10 Ki 0
24 Olaszország Corrado Fabi 9 Ki Ki 7 Ki 0
25 Olaszország Mauro Baldi Ki 8 Ki 8 Ki NK 8 15 0
26 Németország Manfred Winkelhock Kiz Ki Ki Ki Ki Ki 8 Ki 8 Ki Ki Ki NI 10 0
27 UK Jonathan Palmer 8 Ki 10 9 13 NK Ki Ki Ki Ki 9 9 Ki Ki Ki 0
28 holland Huub Rothengatter HN NK Ki HN 9 HN Ki 8 0
29 Venezuela Johnny Cecotto Ki Ki Ki HN Ki Ki 9 Ki Ki NK 0
30 Franciaország Philippe Alliot Ki Ki NK Ki Ki NK 10 Ki Ki Ki 11 10 Ki Ki Ki 0
Németország Stefan Bellof Kiz Ki Kiz Kiz Kiz Kiz Kiz Kiz Ki Kiz Kiz Kiz 0
UK Martin Brundle Kiz Ki Kiz Kiz Kiz NK Kiz Kiz NK 0
Új-Zéland Mike Thackwell Ki NK 0
Franciaország Philippe Streiff Ki 0
Olaszország Pierluigi Martini NK 0
Helyezés Versenyző BRA
Brazil
RSA
Dél-Afrika 1928-1994
BEL
Belgium
SMR
San Marino
FRA
Franciaország
MON
Monaco
CAN
kanada
USE
USA
USA
USA
GBR
UK
GER
Németország
AUT
Ausztria
NED
holland
ITA
Olaszország
EUR
EU
POR
Portugál
Pont

Konstruktőrök[szerkesztés]

Helyezés Konstruktőr Model Motor Gumi Győzelem Dobogós hely Pole Leggy. kör Pont
1 UK McLaren-TAG MP4/2 TAG Porsche P01 M 12 18 3 8 143,5
2 Olasz Ferrari 126C4 Ferrari 031 G 1 8 1 3 57,5
3 UK Lotus-Renault 95T Renault EF4B G 6 2 47
4 UK Brabham-BMW BT53 BMW M12/13 M 2 5 9 3 38
5 Francia Renault RE50 Renault EF4 M 5 1 2 34
6 UK Williams-Honda FW09
FW09B
Honda RA163E G 1 2 25,5
7 UK Toleman-Hart TG183B
TG184
Hart 415T P M 3 1 16
8 Olasz Alfa Romeo 184T Alfa Romeo 890T G 1 11
9 UK Arrows-BMW A7 BMW M12/13 G 3
10 Francia Ligier-Renault JS23
JS23B
Renault EF4 M 3
11 UK Arrows-Ford A6 Ford Cosworth DFV G 3
12 Olasz Osella-Alfa Romeo FA1E
FA1F
Alfa Romeo 890T P 2
13 UK Spirit-Hart 101
101B
Hart 415T P
14 UK Spirit-Ford 101C Ford Cosworth DFV P
15 Német ATS-BMW D7 BMW M12/13 P
16 UK RAM-Hart 01
02
Hart 415T P
KIZÁRVA UK Tyrrell-Ford 012 Ford Cosworth DFY G

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 1984 Formula One World Championship című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:1984 Formula One season cars
A Wikimédia Commons tartalmaz 1984-es Formula–1 világbajnokság témájú médiaállományokat.