1993-as Formula–1 világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
1993-as FIA
Formula–1 világbajnokság
Benetton B193-as
Benetton B193-as
Egyéni világbajnok
Francia Alain Prost99
Konstruktőri világbajnok
UK Williams F1168

 ← 1992
1994 → 

Az 1993-as Formula–1-es szezon volt a 44. FIA Formula–1 világbajnoki szezon. 1993. március 14-től november 7-ig tartott.

Nigel Mansell visszavonulása után a Williams-Renault-nál üresen maradt versenyzői székbe az egy évet kihagyó Alain Prost ült be. A Honda kivonulása miatt ebben az évben Ford motorral szerelt McLarent vezető Senna a bajnokság második helyét szerezte meg. Alain Prost pályafutása utolsó évében 13 pole-pozíciót és 7 győzelmet szerzett, ezzel megszerezte negyedik világbajnoki címét. Csapattársa, Damon Hill három versenyen győzött első évében a csapatnál. A Williams magabiztosan védte meg konstruktőri világbajnoki címét a McLaren és a Benetton előtt.

A szezon menete[szerkesztés]

Nigel Mansell 1992-es bajnoki címe után visszavonult és a CART sorozatban folytatta pályafutását. Helyét a Williamsnél Alain Prost vette át. A Benettonhoz távozó Riccardo Patrese helyére Frank Williams csapatfőnök szerette volna leszerződtetni Ayrton Sennát, de ő maradt a McLarennél, így a másik ülés a tesztpilótából előléptetett Damon Hillé lett. A Benettonnál versenyző Michael Schumacher csapattársa az utolsó idényét teljesítő Riccardo Patrese lett. A Ferrari megtartotta Jean Alesit, a francia mellé Gerhard Bergert szerződtették. Berger pozícióját a McLarennél az újonc Michael Andretti vette át.

McLaren MP4/8

Az évadnyitó dél-afrikai nagydíjon Prost szerezte meg a pole-t Senna, Schumacher és Hill előtt. Prost rosszul rajtolt, ezért Senna és Hill (aki lehagyta Schumachert a rajtnál) is megelőzte. Hill később kicsúszott és a mezőny végére esett vissza. Prost a 13. körben megelőzte Schumachert a második helyért, majd öt körrel később Sennát is támadta az első kanyarban, de Senna kivédte, a belső ívre húzódott. Ennek ellenére Senna nem tudta hosszú ideig megtartani pozícióját, Prost a 25. körben ebben a kanyarban megelőzte a brazilt. Bár ezután Schumacher is megelőzte, a boxkiállásoknál Senna a német elé tért vissza. Schumacher nem elégedett meg a harmadik hellyel, ezért a 40. körben megpróbálta megelőzni a brazilt, de kissé összeértek, Schumacher pedig kicsúszott és kiesett. Ezután Patrese haladt a harmadik helyen, de a 47. körben kicsúszás miatt kiesett. Prost győzött Senna, Mark Blundell (Ligier) és Christian Fittipaldi (Minardi) előtt.

Brazíliában Prost szerezte meg a pole-t Hill és Senna előtt. Mivel Andretti lassan indult el a rajtnál, összeütközött Bergerrel és mindketten kiestek. Senna Hill megelőzésével másodiknak jött fel. Patrese csak a 4. körig volt versenyben, amikor felfüggesztése tönkrement. Míg Prost egyre nagyobb előnnyel vezetett, Sennát Hill támadta hátulról. Senna a 25. körben stop-go büntetést kapott egy sárga zászló hatály alatti lekörözés miatt. Ezután erősen esni kezdett, több kicsúsztak a pályáról. Fittipaldi a 30. körben csúszott meg, amikor visszatért a pályára, Prost nekiütközött és mindketten kiestek. Bejött a biztonsági autó, ekkor Hill vezetett Schumacher, Senna és Alesi előtt. A pálya felszáradásával mindenki kiállt szárazpályás gumikért. Schumacher boxkiállásánál kisebb probléma akadt, így Senna mögé esett vissza. Senna ezután megelőzte Hillt, majd győzött. Schumacher és Alesi stop-go büntetést kapott (a sárga zászló idején előztek), így az ötödik és a hatodik helyre estek vissza. Schumacher ezután megelőzte Blundellt és Johnny Herbertet, így harmadik lett.

Ferrari F93A

Az európai nagydíjat az Egyesült Királyságban, Doningtonban rendezték. Szinte az egész hétvégén esett az eső, csak az időmérő volt esőmentes, amelyen Prost szerezte meg a pole-t Hill előtt. A csöpörgő eső mellett tartott rajtnál a 4. helyről induló Ayrton Senna még visszacsúszott az 5. helyre, de a kör végén már vezetett (egyetlen kör alatt megelőzte Schumachert, Karl Wendlingert, Hillt és Prostot). A verseny féltávjánál, zuhogó esőben kijött leváltani a száraz pályás gumikat, de a csapat nem várta őt, így keresztülhajtott a boxutcán. A kör végére azonban elállt az eső, így Senna kinn maradt a slick gumikon. Már mindenki körhátránybán volt, de a száradó pályán Damon Hill gyorsabb volt Sennánál. A körét vissza tudta venni, de a brazilt már nem érte be. Senna a győzelem mellé a verseny leggyorsabb körét is megfutotta. Prost harmadik, Herbert negyedik lett a Lotusszal.

Imolában ismét Prost és Hill Williamse indult az első sorból, Schumacher, Senna és Wendlinger előtt. A rajt után Hill és a Schumachert megelőző Senna is Prost elé került. Hill hamar nagy előnyre tett szert, míg Senna feltartotta francia csapattársát. Prost a 8. körben előzte meg Sennát, de boxkiállások után a brazil visszaelőzte. A 17. körben Prost a Tosa kanyarban Sennát és Hillt is megelőzte, mivel riválisait feltartották a lekörözendőek. Ezzel egy időben Senna megelőzte Hillt, aki 21. kiesett fékhiba miatt. Mindkét McLaren kiesett: Andretti a 33. körben kicsúszott, Senna a 43. körben hidraulikai hiba miatt. Ennek köszönhetően Schumacher lett a második a győztes Prost mögött. Wendlinger a harmadik helyen haladt, amikor motorhiba miatt kiesett a 49. körben, így Brundle harmadik, míg Jyrki Järvilehto negyedik lett a Sauberrel.

Spanyolországban is a Williamsek indultak az első rajtsorból (Prost Hill előtt), Senna a harmadik, Schumacher a negyedik helyről indult. A rajtnál Hill megelőzte csapattársát, de Prost a 11. körben visszavette a vezetést, majd a boxkiállások során tovább növelte előnyét. Schumacher Senna támadása közben kicsúszott a kavicságyba, amivel 15 másodpercet veszített, de helyezést nem. Eközben Prost autójának vezethetősége furcsává vált. Hill 2 másodpercre zárkózott fel Prost mögé, de a 41. körben kiesett motorhiba miatt. Wendlinger egy körrel ezt követően esett ki meghibásodott üzemanyag-rendszere miatt. Proost győzött Senna, Schumacher és Patrese előtt.

Monacóban Prost szerezte meg a pole-t Schumacher (akinek először szereltek az autójába kipörgésgátlót), Senna és Hill előtt. A rajtnál nem történt előzés az élmezőnyben, Prost kiugrott a rajtnál, ezért stop-go büntetést kapott. A francia a 12. körben állt ki a boxba, de autója megállt, amikor elindulni. Végül a problémát megoldották, Prost a huszonkettedik helyen, körhátrányban tért vissza a pályára. Schumacher a 33. körig vezetett, amikorr hidraulikai probléma miatt kiesett. Prost számos előzéssel folyamatosan zárkózott fel a szűk városi pályán, a boxkiállások során a tizedikről a hetedik helyre jött fel. Patrese kiesése, majd Fittipaldi megelőzése és Berger (Hill-lel ütközött, de a brit versenyben maradt) kiesése után a francia negyedik lett. Senna hatodik monacói győzelmét szerezte meg Hill, Alesi és Prost előtt.

Benetton B193

Kanadában a Williamsek indultak a Benettonok és a Ferrarik előtt. Prost szerezte meg a pole-t Hill, Schumacher, Patrese, Berger és Alesi előtt. A rajt után Hill vette át a vezetést Prost előtt, míg rosszul rajtoló Benettonokat Berger és Senna is megelőzte. A brazil a 2. körben megelőzte Bergert a harmadik helyért, míg Prost átvette a vezetést Hilltől. Ezt követően Schumacher is megelőzte Bergert, akit Patrese követett öt körrel később. Hill boxkiállása során probléma akadt, Senna és Schumacher mögé esett vissza. Senna motorja elektronikai hiba megállt és a brazil kiesett. Prost győzött Schumacher, Hill és Berger előtt.

Franciaországban ezúttal Hill szerezte meg a pole-t csapattársa, valamint Brundle és Blundell Ligier-je előtt. A rajt után is a Williamsek maradtak az élen, míg Blundell feltartotta Sennát és Schumachert. Végül Blundell a nagy nyomás alatt autózva kicsúszott és 21. körben és kiesett. A verseny közepén a boxkiállásoknál Prost megelőzte Hillt. Senna és Schumacher az első kiállásoknál megközelítette Brundle-t, majd a másodiknál mindketten meg is előzték. Amikor Senna lekörözéshez készülődött, Schumacher megelőzte, pozícióját pedig megtartotta a verseny végéig. Prost és Hill kettős győzelmet szerzett a Williamsnek, Schumacher harmadik, Senna negyedik lett.

A brit nagydíjon ismét Prost indult a pole-ból, Hill, Schumacher és Senna előtt. A rajtnál Hill csapattársát, míg Senna Schumachert előzte meg. Senna ezt követően a Maggotts-kanyarban körbeautózta a franciát. Míg Hill egyre nagyobb előnnyel vezetett, Senna feltartotta a mögötte haladókat. Prost a 7. körben (ekkor Hill másodperc előnnyel vezetett), Schumacher a 13. körben előzte meg a brazilt. Luca Badoer balesete miatt bejött a biztonsági autó, így Hill előnye eltűnt. Hill nem sokkal ezután kiesett motorhiba miatt a 42. körben. Brundle motorja az 54. körben ment tönkre. Senna autójából az utolsó körben fogyott ki az üzemanyag. Prost győzött Schumacher, Patrese, Herbert és az ötödik helyen rangsorolt Senna előtt.

Hockenheimban Prost volt a leggyorsabb az időmérésen, Hill, Schumacher és Senna előtt. Prost a rajtnál számos futamához hasonlóan több helyet veszített, Hill és Schumacher is megelőzte. Senna megcsúszott és a mezőny végére került. Prost a 6. körben megelőzte Schumachert, 3 kör múlva pedig Hillt is utolérte. Mögöttük, Berger előzés közben összeütközött Szuzuki Agurival, emiatt a japán kicsúszott. A sárga zászló lépett érvénybe, Hill lassított egy kissé a következő körben. Prost ezt kihasználva megelőzte Hillt, de emiatt stop-go büntetést kapott és az ötödik helyre esett vissza, Patrese mögé. A mezőny többi tagjával ellentétben Senna és Williamsek nem álltak ki a boxba, Hill 15 másodperccel vezetett Prost előtt. Prost 8 másodpercre csökkentette hátrányát az utolsó előtti körben, majd Hill bal hátsó kereke defektes lett, így a brit kicsúszott. Prost győzött Schumacher, Blundell és Senna előtt.

Sauber C12

A magyar nagydíjon is a domináns Williamsek: Prost és Hill végzett az időmérő edzés elején. Prost autója a felvezető körben megállt, ezért az utolsó helyről kellett indulnia. A rajtnál Hill megtartotta vezetését. Senna a 18. körben gázadagolójának meghibásodása miatt kiesett. Prost hátsószárnyával probléma akadt, amelyet boxban hosszú ideig szereltek, a francia hét kör hátrányban tért vissza. Damon Hill első futamgyőzelmét szerezte meg a benettonos Patrese és a ferraris Berger előtt.

Belgiumban is verhetetlen voltak a Williamsek az időmérő edzésen: Prost győzött Hill, Schumacher, Alesi és Senna előtt. A rajtnál Senna megelőzte Schumachert és Alesit is, míg Prost megtartotta a vezetést Hill előtt. Alesi felfüggesztési hiba miatt esett a 4. körben, Schumacher a 10. körben megelőzte Sennát. Mivel Prost boxkiállásánál probléma akadt, Hill és Schumacher is megelőzte. Hill győzött, ezzel a Williams bebiztosította a konstruktőri bajnoki címet, Schumacher második, Prost harmadik, Senna negyedik lett.

Monzában is a Williamsek domináltak az időmérőn: Prost szerezte meg a pole-t Hill előtt, míg Alesi a Ferrari hazai versenyén a harmadik helyről indult. A rajtnál Alesi megelőzte Hillt, Senna is megpróbálta megelőzni a britet, de összeértek és a kilencedik-tizedik helyre estek vissza. Schumacher az első kör közepén megelőzte Alesit a második helyért. Senna Brundle-lal harcolt a hatodik helyért, de nekiütközött, és mindketten kiestek. Hill ezzel két pozíciót lépett előre, majd újabb kettőt nyert, amikor Herbert a 15. körben kicsúszott, a következő körben pedig Berger felfüggesztése tönkrement. Ezt követően megelőzte Alesit a 18. körben, a 22.-ben pedig Schumacher kiesésével (motorhiba) a második helyre lépett fel. Prost a 49. körben (5 körrel a leintés előtt) kiesett motorhiba miatt, így Hill sorozatban harmadik győzelmét szerezte meg. Alesi második, Andretti harmadik, Wendlinger negyedik lett. A sportág egyik legérdekesebb befutóját szolgáltatta. Az utolsó kör végén Pierluigi Martini és Christian Fittipaldi Minardijainak kerekei összeértek. Ennek eredményeképp Fittipaldi autója a levegőbe emelkedett és egy hátraszaltó után autója a kerekeire esett vissza, majd végigcsúszott a célvonalon. Mindkét versenyző sértetlen maradt, egyikük sem veszített pozíciót a balesetben.

A nagydíj után a McLaren elbocsátotta Michael Andrettit és Mika Häkkinent igazolta a helyére.

Estorilban a Williamsek megszerezték az első rajtsort, ezúttal Hillé lett a pole-pozíció Prost előtt. Häkkinen meglepetésre Senna elé, a harmadik helyre kvalifikálta magát. Hill a felvezető körön a rajtrácson ragadt, ezért a megismételt rajtnál a mezőny végéről kellett rajtolnia. A rajtot követően Alesi állt az élre, mögötte Senna, Häkkinen, Prost és Schumacher haladt. A 20. körben Senna kiesett motorhiba miatt. A Williamsek és Schumacher az egykiállásos stratégiát választották a McLarenekkel és a Ferrarikkal szemben. A 33. körben Häkkinen a falnak csapódott, 3 körrel később Berger felfüggesztése ment tönkre. A boxkiállásokat követően Schumacher állt az élre és győzött. Prost megelégedett a második helyével, mivel ezzel is bebiztosította negyedik bajnoki címét. Hill harmadik, Alesi negyedik lett.

Senna Hockenheimban

Japánban Prost pályafutása utolsó pole-pozícióját szerezte, az év során tizenharmadik alkalommal. Senna a második, Häkkinen a harmadik, Schumacher a negyedik helyről indult. Senna a rajtnál megelőzte a franciát, míg Berger megelőzte Schumachert. Schumachert később Hill is megelőzte, akit a német megpróbált visszaelőzni, de nekiütközött és kiesett. Senna első boxkiállása után Prost vette át a vezetést, de később elkezdett esni, a brazil a 21. körben visszavette az első helyet. A kör végén mindketten kiálltak esőgumiért, Senna hamar nagy előnyre tett szert, míg Prost az első kanyarban kicsúszott, de gond nélkül visszatért a pályára. Miután elállt az eső, a versenyzők visszatértek a boxba slick gumikért. Senna sok időt veszített Eddie Irvine miatt, aki visszavette egy kör hátrányát a braziltól, de Senna így is megőrizte a vezető pozíciót boxkiállása után. Senna győzött Prost, Häkkinen és Hill előtt.

Senna az utolsó nagydíjon, Adelaide-ben megszakította a Williams pole-pozíciós sorozatát. Prost a második, Hill a harmadik helyről indult. A rajt után Senna megtartotta a vezetést, majd némi előnyre tett szert, ekozben a Williamsek és Schumacher egymás közelében maradtak. Schumacher megelőzte Hillt 8. körben, de boxkiállása után a 29. körben motorhiba miatt kiesett. Senna második boxkiállása után is megtartotta 10 másodperces előnyét, míg Alesi megelőzte Bergert. A 61. körben Hill megpróbálta megelőzni csapattársát, de a francia blokkolta Hill manőverét. A brit megcsúszott, de helyezést nem veszített ezzel. Patrese a hatodik helyen haladt utolsó, 256. versenyén, de üzemanyagrendszere meghibásodott, így az olasz nem szerzett pontot. Senna győzött Prost, Hill és Alesi előtt.

Prost 99 pontot szerezve lett világbajnok nagy riválisa, Senna (73) és Hill (69) előtt. A konstruktőri bajnokságban a Williams-Renault győzött 168 ponttal a 84 pontos McLaren-Ford és a 72 pontos Benetton-Ford előtt.

Csapatok és versenyzők[szerkesztés]

Csapat Konstruktőr Modell Motor Gumi Rajtszám Versenyző Tesztversenyző
UK Canon Williams Williams FW15C Renault RS5 3.5 V10 G 0 UK Damon Hill Svéd Kenny Bräck[1]
UK David Coulthard[1]
2 Franciaország Alain Prost
UK Tyrrell Racing Organisation Tyrrell 020C
021
Yamaha OX10A 3.5 V10 G 3 Japán Katajama Ukjó nem volt
4 Olaszország Andrea de Cesaris
UK Camel Benetton Ford Benetton B193
B193B
Ford HBA7 3.5 V8
Ford HBA8 3.5 V8
G 5 Németország Michael Schumacher Franciaország Paul Belmondo[1]
UK Perry McCarthy
UK Allan McNish[1]
Olaszország Andrea Montermini[1]
Olaszország Alessandro Zanardi[1]
6 Olaszország Riccardo Patrese
UK Marlboro McLaren McLaren MP4/8 Ford HBE7 3.5 V8 G 7 Egyesült Államok Michael Andretti holland Jos Verstappen[1]
Finn Mika Häkkinen
8 Brazil Ayrton Senna
UK Footwork Mugen Honda Footwork FA13B
FA14
Mugen-Honda MF-351 HB 3.5 V10 G 9 UK Derek Warwick Ausztrália David Brabham[1]
10 Japán Szuzuki Aguri
UK Team Lotus Lotus 107B Ford HBD6 3.5 V8 G 11 Olaszország Alessandro Zanardi nem volt
Portugál Pedro Lamy
12 UK Johnny Herbert
ír Sasol Jordan Jordan 193 Hart 1035 3.5 V10 G 14 Brazil Rubens Barrichello Olaszország Emanuele Naspetti[1]
15 Olaszország Ivan Capelli
Belgium Thierry Boutsen
Olaszország Marco Apicella
Olaszország Emanuele Naspetti
UK Eddie Irvine
Franciaország Larrousse F1 Larrousse LH93 Lamborghini 3512 3.5 V12 G 19 Franciaország Philippe Alliot nem volt
Japán Szuzuki Tosio
20 Franciaország Érik Comas
Olaszország Lola BMS Scuderia Italia Lola T93/30 Ferrari 040 3.5 V12 G 21 Olaszország Michele Alboreto nem volt
22 Olaszország Luca Badoer
Olaszország Minardi Team Minardi M193 Ford HBC6 3.5 V8 G 23 Brazil Christian Fittipaldi nem volt
Franciaország Jean-Marc Gounon
24 Olaszország Fabrizio Barbazza
Olaszország Pierluigi Martini
Franciaország Ligier Gitanes Blondes Ligier JS39 Renault RS5 3.5 V10 G 25 UK Martin Brundle Franciaország Éric Bernard[1]
26 UK Mark Blundell
Olaszország Scuderia Ferrari Ferrari F93A Ferrari 041 3.5 V12 G 27 Franciaország Jean Alesi Olaszország Nicola Larini[1]
Olaszország Gianni Morbidelli[1]
28 Ausztria Gerhard Berger
Svájc Sauber Sauber C12 Sauber[2] 2175 3.5 V10 G 29 Ausztria Karl Wendlinger nem volt
30 Finn J.J. Lehto

Futamok[szerkesztés]

# Futam Időpont Helyszín Győztes versenyző Konstruktőr Riport
533 Dél-Afrika 1928-1994 dél-afrikai nagydíj Március 14. Kyalami Franciaország Alain Prost UK Williams-Renault Riport
534 Brazil brazil nagydíj Március 28. Interlagos Brazil Ayrton Senna UK McLaren-Ford Riport
535 Európai Unió európai nagydíj Április 11. Donington Park Brazil Ayrton Senna UK McLaren-Ford Riport
536 San Marino San Marinó-i nagydíj Április 25. Imola Franciaország Alain Prost UK Williams-Renault Riport
537 Spanyolország spanyol nagydíj Május 9. Catalunya Franciaország Alain Prost UK Williams-Renault Riport
538 Monaco monacói nagydíj Május 23. Monaco Brazil Ayrton Senna UK McLaren-Ford Riport
539 Kanada kanadai nagydíj Június 13. Circuit Gilles Villeneuve Franciaország Alain Prost UK Williams-Renault Riport
540 Franciaország francia nagydíj Július 4. Magny-Cours Franciaország Alain Prost UK Williams-Renault Riport
541 UK brit nagydíj Július 11. Silverstone Franciaország Alain Prost UK Williams-Renault Riport
542 Németország német nagydíj Július 25. Hockenheimring Franciaország Alain Prost UK Williams-Renault Riport
543 Magyarország magyar nagydíj Augusztus 15. Hungaroring UK Damon Hill UK Williams-Renault Riport
544 Belgium belga nagydíj Augusztus 29. Spa-Francorchamps UK Damon Hill UK Williams-Renault Riport
545 Olaszország olasz nagydíj Szeptember 12. Monza UK Damon Hill UK Williams-Renault Riport
546 Portugália portugál nagydíj Szeptember 26. Estoril Németország Michael Schumacher UK Benetton-Ford Riport
547 Japán japán nagydíj Október 24. Suzuka Brazil Ayrton Senna UK McLaren-Ford Riport
548 Ausztrália ausztrál nagydíj November 7. Adelaide Brazil Ayrton Senna UK McLaren-Ford Riport

A bajnokság végeredménye[szerkesztés]

Versenyzők[szerkesztés]

Pontozás:

Helyezés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.-20.
Pont 10 6 4 3 2 1 0
Helyezés Versenyző RSA
Dél-Afrika 1928-1994
BRA
Brazil
EUR
EU
SMR
San Marino
ESP
Spanyol
MON
Monaco
CAN
kanada
FRA
Franciaország
GBR
UK
GER
Németország
HUN
Magyarország
BEL
Belgium
ITA
Olaszország
POR
Portugál
JPN
Japán
AUS
Ausztrália
Pontszám
1 Franciaország Prost 1 Ki 3 1 1 4 1 1 1 1 12 3 12 2 2 2 99
2 Brazil Senna 2 1 1 Ki 2 1 18 4 5 4 Ki 4 Ki Ki 1 1 73
3 UK Hill Ki 2 2 Ki Ki 2 3 2 Ki 15 1 1 1 3 4 3 69
4 Németország Schumacher Ki 3 Ki 2 3 Ki 2 3 2 2 Ki 2 Ki 1 Ki Ki 52
5 Olaszország Patrese Ki Ki 5 Ki 4 Ki Ki 10 3 5 2 6 5 16 Ki 8 20
6 Franciaország Alesi Ki 8 Ki Ki Ki 3 Ki Ki 9 7 Ki Ki 2 4 Ki 4 16
7 UK Brundle Ki Ki Ki 3 Ki 6 5 5 14 8 5 7 Ki 6 9 6 13
8 Ausztria Berger 6 Ki Ki Ki 6 14 4 14 Ki 6 3 10 Ki Ki Ki 5 12
9 UK Herbert Ki 4 4 8 Ki Ki 10 Ki 4 10 Ki 5 Ki Ki 11 Ki 11
10 UK Blundell 3 5 Ki Ki 7 Ki Ki Ki 7 3 7 11 Ki Ki 7 9 10
11 USA Andretti Ki Ki Ki Ki 5 8 14 6 Ki Ki Ki 8 3 7
12 Ausztria Wendlinger Ki Ki Ki Ki Ki 13 6 Ki Ki 9 6 Ki 4 5 Ki 15 7
13 Finn Järvilehto 5 Ki Ki 4 Ki Ki 7 Ki 8 Ki Ki 9 Ki 7 8 Ki 5
14 Brazil Fittipaldi 4 Ki 7 Ki 8 5 9 8 12 11 Ki Ki 8 9 5
15 Finn Häkkinen Ki 3 Ki 4
16 UK Warwick 7 9 Ki Ki 13 Ki 16 13 6 17 4 Ki Ki 15 14 10 4
17 Franciaország Alliot Ki 7 Ki 5 Ki 12 Ki 9 11 12 8 12 9 10 2
18 Brazil Barrichello Ki Ki 10 Ki 12 9 Ki 7 10 Ki Ki Ki Ki 13 5 11 2
19 Olaszország Barbazza Ki Ki 6 6 Ki 11 Ki Ki 2
20 Olaszország Zanardi Ki 6 8 Ki 14 7 11 Ki Ki Ki Ki 1
21 Franciaország Comas Ki 10 9 Ki 9 Ki 8 16 Ki Ki Ki Ki 6 11 Ki 12 1
22 UK Irvine 6 Ki 1
23 Olaszország Martini Ki 14 Ki Ki 7 8 10 Ki 0
24 Japán A Suzuki Ki Ki Ki 9 10 Ki 13 12 Ki Ki Ki Ki Ki Ki Ki 7 0
25 Olaszország Badoer Ki 12 NK 7 Ki NK 15 Ki Ki Ki Ki 13 10 14 0
26 Belgium Boutsen Ki Ki 11 Ki 12 11 Ki 13 9 Ki 0
27 Olaszország de Cesaris Ki Ki Ki Ki Kiz 10 Ki 15 HN Ki 11 Ki 13 12 Ki 13 0
28 Japán Katajama Ki Ki Ki Ki Ki Ki 17 Ki 13 Ki 10 15 14 Ki Ki Ki 0
29 Olaszország Alboreto Ki 11 11 NK NK Ki NK NK NK 16 Ki 14 Ki Ki 0
30 Portugál Lamy 11 Ki 13 Ki 0
31 Japán T Szuzuki 12 14 0
Franciaország Gounon Ki Ki 0
Olaszország Capelli Ki NK 0
Olaszország Apicella Ki 0
Olaszország Naspetti Ki 0
Helyezés Versenyző RSA
Dél-Afrika 1928-1994
BRA
Brazil
EUR
EU
SMR
San Marino
ESP
Spanyol
MON
Monaco
CAN
kanada
FRA
Franciaország
GBR
UK
GER
Németország
HUN
Magyarország
BEL
Belgium
ITA
Olaszország
POR
Portugál
JPN
Japán
AUS
Ausztrália
Pontszám

Konstruktőrök[szerkesztés]

Helyezés Konstruktőr Modell Motor Gumi Győzelem Dobogó Pole Leggy. kör Pont
1 UK Williams-Renault FW15C 3.5 V10 G 10 22 15 10 168
2 UK McLaren-Ford MP4/8 3.5 V8 G 5 9 1 1 84
3 UK Benetton-Ford B193
B193B
3.5 V8 G 1 11 5 72
4 Olaszország Ferrari F93A 3.5 V12 G 3 28
5 Franciaország Ligier-Renault JS39 3.5 V10 G 3 23
6 UK Lotus-Ford 107B 3.5 V8 G 12
7 Svájc Sauber[2] C12 3.5 V10 G 12
8 Olaszország Minardi-Ford M193 3.5 V8 G 7
9 UK Footwork-Mugen-Honda FA13B
FA14
3.5 V10 G 4
10 Franciaország Larrousse-Lamborghini LH93 3.5 V12 G 3
11 Írország Jordan-Hart 193 3.5 V10 G 3
12 UK Tyrrell-Yamaha 020C 3.5 V10 G
13 Olaszország Lola-Ferrari T93/30 3.5 V12 G

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Formula 1 - Test driver 1993. (Hozzáférés: 2007. augusztus 18.)
  2. ^ a b Sauber's engines were built by Ilmor but were badged as "Saubers"

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 1993-as Formula–1 világbajnokság témájú médiaállományokat.