2022-es Formula–1 világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2022-es FIA
Formula–1 világbajnokság
F1.svg

 ← 2021
2023 → 

A 2022-es Formula–1 világbajnokság sorrendben a 73. Formula–1-es szezon. A versenyeken tíz csapat összesen húsz versenyzője vesz részt. A bajnokságot a Nemzetközi Automobil Szövetség szervezi és bonyolítja le. Ez a nyitott karosszériás versenyautók legmagasabban rangsorolt kategóriájú bajnoksága.

A bajnokságot jelenleg vezető Max Verstappen (balra)

Az új Formula–1[szerkesztés]

Technikai szabályok[szerkesztés]

Az eredetileg 2021-re tervezett szabálymódosítások nagy részét a koronavírus-járvány miatt idénre halasztották.[1]

A bejelentés után a csapatoknak megtiltották, hogy a 2020-as naptári év során az új autóikat fejleszthessék. A pilótákkal konzultáltak az új műszaki előírások kidolgozásáról, hogy megakadályozzák a csapatokat olyan radikális tervek kidolgozásában, amelyek korlátozzák a versenyzők előzési képességét. A Nemzetközi Automobil Szövetség létrehozott egy speciális munkacsoportot (vagy mérnöki bizottságot), amelynek feladata, hogy a közzétételük előtt azonosítsa és zárja be a szabályokban szereplő kiskapukat. Ezek a kiskapuk kiküszöbölése elméletileg megállítja az élcsapatokat abban, hogy uralkodó autójuk legyen, ezáltal szorosabb versenyt tesznek lehetővé az egész mezőnyben, miközben javítja az autók esztétikáját. Ez a filozófia volt az új szabályozások egyik fő célja. A Red Bull mérnöke, Adrian Newey elmondta, hogy ezek a változtatások lehetnek a legjelentősebbek a Formula–1-ben az 1983-as szezon óta.

Aerodinamika[szerkesztés]

Az új műszaki előírások először vezetik be újra a "ground effect" használatát azóta, hogy az 1980-as években betiltották. A Nemzetközi Automobil Szövetség célja az volt, hogy az autók kevésbé legyenek érzékenyek a kelésre, az előzések könnyítése érdekében. Az aerodinamikus tapadás célja, hogy csökkentse a turbulens levegőt az autók mögött, így a pilóták szorosabban tudják majd követni egymást, miközben hasonló szintű leszorítást tartanak fenn, mint az elmúlt években. Ez egybeesik az autók karosszériájának egyszerűsítésével, így az autó alja lesz az elsődleges forrás. A további változtatások célja pedig az, hogy korlátozzák a csapatokat az első kerekek körüli légáramlás szabályozására. Ez magába foglalja az összetett aerodinamikai eszközöket, amelyek manipulálják a légáramlást az autó karosszériája körül. Az első szárnyak egyszerűsödnek, csökkentve az aerodinamikai elemek számát és összetettségét. Magának az első szárnynak közvetlenül kell csatlakoznia az orrkúphoz, ezáltal ösztönözve a légáramlást az autó alatt. A hátsó szárnyak szélesebbek lesznek és magasabbra szerelik fel őket, mint az előző években. Az autó alkatrészeit gumival kell bevonni egy esetleges leszakadás vagy letörés utáni kockázatok minimalizálása érdekében. Tovább korlátozzák az aerodinamikai fejlesztések számát is, amit azért vezetnek be, hogy tovább csökkentsék a csapatok költségeit. 2021-ben bevezették a csúszásmérő rendszert az aerodinamikai vizsgálatok szabályozására. E rendszer szerint az előző évi konstruktőri bajnokságban a kevésbé sikeres csapatok több időt kapnak az aerodinamikájuk tesztelésre, míg a sikeresebb csapatok kevesebbet.

Motor[szerkesztés]

Az idei szezontól nem szállít motorokat a Honda a Formula–1-be, így a Red Bull Racing és a Scuderia AlphaTauri csapata a Red Bull saját gyártású motorjait használja az idei évtől, amely motoroknak gyártása a Honda technológiáján alapul.[2][3]

A 2022-es motorszabályozással kapcsolatos viták 2017-ben kezdődtek és 2018 májusában fejeződtek be. A javasolt szabályozás magába foglalta az MGU-H eltávolítását a motorban alkalmazott technológiák egyszerűsítése érdekében, miközben a maximális fordulatszám-határértéket 3000 fordulat/perc értékkel emelte. A "plug-and-play" elnevezésű szabály kötelezi a motorszállítókat, hogy egyes motor alkatrészeket univerzálisan kompatibilissé tegyenek, lehetővé téve a csapatok számára, hogy alkatrészeiket több beszállítótól szerezzék be. A gyártókra is hasonló szabályozás vonatkozik a kereskedelemben kapható anyagok vonatkozásában, mint az alvázgyártókra 2021-től. A korlátozások célja a motortechnika egyszerűsítése, ugyanakkor a sport vonzóbbá tétele az új belépők számára, de mivel egyetlen új erőforrás-szállító sem kötelezte el magát 2022-től a sportágba, a meglévő beszállítók azt javasolták, hogy tartsák meg a meglévő erőforrás-formulát, hogy csökkentsék az általános fejlesztési költségeket. A csapatok korlátozott számú egyedi komponenseket kapnak, amelyeket fel lehet használni a büntetések kiszabása előtt. A kipufogórendszer hozzáadásra kerül az alkatrészek listájához és a csapatok legfeljebb hatot használhatnak belőle a bajnokság során.

Szabványosított alkatrészek[szerkesztés]

A sport szabványosított alkatrészek sorozatát vezeti be 2022-től, amiket az előírások szerint 2024-ig kell alkalmazni. Ezek az alkatrészek közé tartozik a sebességváltó, az üzemanyag-rendszer és a gumimelegítő. Egyes aerodinamikai alkatrészeket, például a tálcát, amely az autó padlójának elején található, szabványosítani fogják azért, hogy korlátozzák a csapatokat a terület fejlesztésére és versenyelőny szerzésére. Az egyes részeket most az őket körülvevő szabályok tisztázásának módjaként osztályozzák:

 • A "felsorolt alkatrészek" az autó azon részeit jelenti, amelyeket a csapatoknak saját maguknak kell megtervezniük.
 • A "standard alkatrészek" az autó azon részeinek neve, amelyeket minden csapatnak használnia kell, beleértve a kerékpántokat és a boxutcában használt felszereléseket.
 • Az „átruházható alkatrészek” azok, amelyeket egy csapat fejleszthet és eladhat egy másik csapatnak, például a sebességváltót és a tengelykapcsolót.
 • Az "előírt alkatrészek" olyan részek, amelyeket a csapatoknak az előírások szerint kell kidolgozniuk. Az előírt alkatrészek közé tartoznak a kerékívek és a kerék aerodinamikája.
 • A "nyílt forráskódú alkatrészeket" a csapatok közösen fejleszthetik ki és értékesíthetik az ügyfeleknek. A kormánykerék és a DRS mechanizmus nyílt forráskódú alkatrészként szerepel.

Az alkatrészek kategorizálásának rendszerét a tervezési szabadság érdekében vezették be, mivel az aerodinamikai előírások felülvizsgálata rendkívül korlátozó volt.

Gumik[szerkesztés]

Az idei évtől 33 cm-ről (13 hüvelyk) 46 cm-es (18 hüvelyk) kerekekre kerülnek a gumik. Ezeket a kerekeket 2020-ban bevezették a Formula–2 bajnokságba, hogy teszteljék a gumik viselkedésében bekövetkező változásokat. Eredetileg azt javasolták, hogy tiltsák be a gumimelegítők használatát, amelyek az optimális üzemi hőmérsékletet tartják használaton kívül, de ezt a döntést később visszavonták, miután a Pirelli felszólalt. A gumimelegítők ehelyett szabványosított alkatrésszé válnak és minden csapatnak ugyanazt a terméket kell használnia.

A versenyhétvégék felépítése[szerkesztés]

Az eredeti elképzelés szerint a szezon folyamán hat sprintverseny került volna megrendezésre, a bahreini nagydíjon, az emilia-romagnai nagydíjon, a kanadai nagydíjon, az osztrák nagydíjon, a holland nagydíjon és a São Paulo-i nagydíjon. Végül csak az olasz, az osztrák és a brazil pályákon kerül megrendezésre ez az esemény. Hivatalosan már nem sprintkvalifikációnak fogják hívni ezeket az eseményeket, hanem egyszerűen sprintnek. A pontozás is változik, míg az előző idény során az első 3 helyezett kapott 3, 2 illetve 1 pontot, addig 2022-ben már az első 8 helyezett kap 8-1 pontot. A pole-pozíció pedig hivatalosan azt a versenyzőt illeti meg, aki a pénteki időmérőn a leggyorsabb kört futja.[4]

Átigazolások[szerkesztés]

Csapatváltások[szerkesztés]

Újonc versenyzők[szerkesztés]

Visszatérő versenyzők[szerkesztés]

Távozó versenyzők[szerkesztés]

Motorszállító-váltások[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]

A szezon előtt[szerkesztés]

Új autófejlesztések

Konstruktőr Autó Bemutató ideje Bemutató helye Forrás
Ausztria Red Bull RB18 február 9. online
Németország Mercedes W13 február 18. Egyesült Királyság Silverstone
Olaszország Ferrari F1-75 február 17. Olaszország Maranello
Egyesült Királyság McLaren MCL36 február 11. Egyesült Királyság Woking
Franciaország Alpine A522 február 21. online
Olaszország AlphaTauri AT03 február 14. online
Egyesült Királyság Aston Martin AMR22 február 10. Egyesült Királyság Gaydon
Egyesült Királyság Williams FW44 február 15. online
Svájc Alfa Romeo C42 február 27. online
Amerikai Egyesült Államok Haas VF-22 február 4. Amerikai Egyesült Államok Cleveland

Tesztek[14]

Dátum Pálya Város Pályarajz Leggyorsabb versenyző Csapat Idő Kör
Február 23. Spanyolország Circuit de Barcelona-Catalunya Barcelona Barcelona Egyesült Királyság Lando Norris McLaren-Mercedes 1.19,568 103
Február 24. Monaco Charles Leclerc Ferrari 1.19,689 79
Február 25. Egyesült Királyság Lewis Hamilton Mercedes 1.19,138 94
Március 10. Bahrein Bahrain International Circuit Szahír Szahír Franciaország Pierre Gasly AlphaTauri-Red Bull 1.33,902 103
Március 11. Spanyolország Carlos Sainz Jr. Ferrari 1.33,532 60
Március 12. Hollandia Max Verstappen Red Bull 1.31,720 53

Csapatok[szerkesztés]

Csapat Konstruktőr Motor Gumi Rajtszám Versenyzők Versenyek Tesztversenyző(k)
GER Mercedes-AMG Petronas Formula One Team Mercedes Mercedes P 44 Egyesült Királyság Lewis Hamilton[15] 1-11 BEL Stoffel Vandoorne
NED Nyck de Vries
63 Egyesült Királyság George Russell[6] 1-11
Ausztria Oracle Red Bull Racing[2] Red Bull-RBPT Red Bull

Powertrains

1 Hollandia Max Verstappen[16][17] 1-11 SUI Sébastien Buemi
11 Mexikó Sergio Pérez[16] 1-11
Olaszország Scuderia Ferrari Ferrari Ferrari 16 Monaco Charles Leclerc[18] 1-11 Németország Mick Schumacher[19]
Olaszország Antonio Giovinazzi[19]
55 Spanyolország Carlos Sainz Jr.[20] 1-11
Egyesült Királyság McLaren F1 Team McLaren-Mercedes Mercedes 3 Ausztrália (ország) Daniel Ricciardo[21] 1-11 GBR Will Stevens
GBR Oliver Turvey
4 Egyesült Királyság Lando Norris[22] 1-11
Franciaország BWT Alpine F1 Team Alpine-Renault Renault 14 Spanyolország Fernando Alonso[23] 1-11 RUS Danyiil Kvjat
Ausztrália (ország) Oscar Piastri
31 Franciaország Esteban Ocon[24] 1-11
Olaszország Scuderia AlphaTauri[2] AlphaTauri-RBPT Red Bull

Powertrains

10 Franciaország Pierre Gasly[25] 1-11 NZL Liam Lawson
22 Japán Cunoda Júki[25] 1-11
Egyesült Királyság Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team Aston Martin-Mercedes Mercedes 5 Németország Sebastian Vettel[26] 3-11 GER Nico Hülkenberg
18 Kanada Lance Stroll[26] 1-11
27 GER Nico Hülkenberg 1-2
Egyesült Királyság Williams Racing Williams-Mercedes Mercedes 6 Kanada Nicholas Latifi[8] 1-11 ISR Roy Nissany
GBR Jack Aitken
23 THA Alexander Albon[8] 1-11
Svájc Alfa Romeo F1 Team Orlen Alfa Romeo-Ferrari Ferrari 24 Kína Csou Kuan-jü[7] 1-11 Lengyelország Robert Kubica
ITA Antonio Giovinazzi
77 Finnország Valtteri Bottas[5] 1-11
Amerikai Egyesült Államok Haas F1 Team Haas-Ferrari Ferrari 47 Németország Mick Schumacher 1-11 BRA Pietro Fittipaldi
ITA Antonio Giovinazzi
20 Dánia Kevin Magnussen [27] 1-11

Pénteki tesztpilóták[szerkesztés]

Az alábbi táblázat azokat a tesztpilótákat sorolja fel, akik lehetőséget kaptak a szezon folyamán, hogy pénteki szabadedzéseken az autóba üljenek.

Csapat Rajtszám Pilóta Futam(ok) Forrás(ok)
AUT Red Bull-RBPT 36 EST Jüri Vips 6 (ESP) [28]
GBR Williams-Mercedes 45 NED Nyck de Vries 6 (ESP) [29]
GER Mercedes '19 12 (FRA) [30]
CHE Alfa Romeo-Ferrari 88 POL Robert Kubica 6, 12 (ESP, FRA) [31][32]

Versenynaptár[szerkesztés]

A teljes, hivatalos 2022-es versenynaptár:[33]

Verseny Hivatalos név Nagydíj Pálya Város Versenyhétvége dátuma Pályarajz
1 Formula 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix 2022 Bahreini nagydíj Bahrein Bahrain International Circuit Szahír március 18. - március 20. Szahír
2 Formula 1 STC Saudi Arabian Grand Prix 2022 Szaúd-arábiai nagydíj Szaúd-Arábia Jeddah Street Circuit Dzsidda március 25. - március 27. Dzsidda
3 Formula 1 Heineken Australian Grand Prix 2022 Ausztrál nagydíj Ausztrália Albert Park Grand Prix Circuit Melbourne április 8. - április 10. Melbourne
4 Formula 1 Rolex Gran Premio Dell'Emilia Romagna 2022 Emilia-romagnai nagydíj Olaszország Autodromo Enzo e Dino Ferrari Imola április 22. - április 24. Imola
5 Formula 1 Crypto.com Miami Grand Prix 2022 Miami nagydíj Amerikai Egyesült Államok Miami International Autodrome Miami május 6. - május 8. Miami
6 Formula 1 Pirelli Gran Premio De España 2022 Spanyol nagydíj Spanyolország Circuit de Barcelona-Catalunya Barcelona május 20. - május 22. Barcelona
7 Formula 1 Grand Prix De Monaco 2022 Monacói nagydíj Monaco Circuit de Monaco Monaco május 27. - május 29. Monte-Carlo
8 Formula 1 Azerbaijan Grand Prix 2022 Azeri nagydíj Azerbajdzsán Baku City Circuit Baku június 10. - június 12. Baku
9 Formula 1 AWS Grand Prix Du Canada 2022 Kanadai nagydíj Kanada Circuit Gilles Villeneuve Montréal június 17. - június 19. Montreal
10 Formula 1 Lenovo British Grand Prix 2022 Brit nagydíj Egyesült Királyság Silverstone Circuit Silverstone július 1. - július 3. Silverstone
11 Formula 1 Rolex Grosser Preis Von Österreich 2022 Osztrák nagydíj Ausztria Red Bull Ring Spielberg július 8. - július 10. Spielberg
12 Formula 1 Lenovo Grand Prix De France 2022 Francia nagydíj Franciaország Circuit Paul Ricard Le Castellet július 22. - július 24. Paul Ricard
13 Formula 1 Aramco Magyar Nagydíj 2022 Magyar nagydíj Magyarország Hungaroring Mogyoród július 29. - július 31. Mogyoród
14 Formula 1 Rolex Belgian Grand Prix 2022 Belga nagydíj Belgium Circuit de Spa-Francorchamps Spa augusztus 26. - augusztus 28. Spa-Francorchamps
15 Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2022 Holland nagydíj Hollandia Circuit Zandvoort Zandvoort szeptember 2. - szeptember 4. Zandvoort
16 Formula 1 Pirelli Gran Premio D’italia 2022 Olasz nagydíj Olaszország Autodromo Nazionale Monza Monza szeptember 9. - szeptember 11. Monza
17 Formula 1 Singapore Airlines Singapore Grand Prix 2022 Szingapúri nagydíj Szingapúr Marina Bay Street Circuit Szingapúr szeptember 30. - október 2. Szingapúr
18 Formula 1 Honda Japanese Grand Prix 2022 Japán nagydíj Japán Suzuka Circuit Szuzuka október 7. - október 9. Suzuka
19 Formula 1 Aramco United States Grand Prix 2022 Amerikai nagydíj Amerikai Egyesült Államok Circuit of the Americas Austin október 21. - október 23. Austin
20 Formula 1 Gran Premio De La Ciudad México 2022 Mexikóvárosi nagydíj Mexikó Autódromo Hermanos Rodríguez Mexikóváros október 28. - október 30. Mexikóváros
21 Formula 1 Heineken Grande Prêmio De São Paulo 2022 São Paulo-i nagydíj Brazília Autódromo José Carlos Pace São Paulo november 11. - november 13. São Paulo
22 Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2022 Abu-Dzabi nagydíj Egyesült Arab Emírségek Yas Marina Circuit Abu-Dzabi november 18. - november 20. Abu-Dzabi
Az alábbi versenyeket törölték/felfüggesztették:
Nagydíj Pálya Város Eredeti dátum Pályarajz Státusz Törlés/felfüggesztés indoka:
Orosz nagydíj OroszországSochi Autodrom Szocsi szeptember 25. Szocsi Törölve 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen[34]

Nagydíjak[szerkesztés]

# Nagydíj Pole-pozíció Leggyorsabb kör Győztes pilóta Győztes konstruktőr A nap versenyzője Összefoglaló Listavezető Előny
1 Bahrein Bahreini nagydíj Monaco Charles Leclerc Monaco Charles Leclerc Monaco Charles Leclerc ITA Ferrari Monaco Charles Leclerc Összefoglaló Monaco Charles Leclerc 8
2 Szaúd-Arábia Szaúd-arábiai nd. Mexikó Sergio Pérez Monaco Charles Leclerc Hollandia Max Verstappen AUT Red Bull Monaco Charles Leclerc Összefoglaló 12
3 Ausztrália Ausztrál nagydíj Monaco Charles Leclerc Monaco Charles Leclerc Monaco Charles Leclerc ITA Ferrari Monaco Charles Leclerc Összefoglaló 34
4 Olaszország Emilia-romagnai nd. Hollandia Max Verstappen Hollandia Max Verstappen Hollandia Max Verstappen AUT Red Bull Hollandia Max Verstappen Összefoglaló 27
5 Egyesült Államok Miami nagydíj Monaco Charles Leclerc Hollandia Max Verstappen Hollandia Max Verstappen AUT Red Bull Hollandia Max Verstappen Összefoglaló 19
6 Spanyolország Spanyol nagydíj Monaco Charles Leclerc Mexikó Sergio Pérez Hollandia Max Verstappen AUT Red Bull Egyesült Királyság Lewis Hamilton Összefoglaló Hollandia Max Verstappen 6
7 Monaco Monacói nagydíj Monaco Charles Leclerc Egyesült Királyság Lando Norris Mexikó Sergio Pérez AUT Red Bull Mexikó Sergio Pérez Összefoglaló 9
8 Azerbajdzsán Azeri nagydíj Monaco Charles Leclerc Mexikó Sergio Pérez Hollandia Max Verstappen AUT Red Bull Egyesült Királyság Lewis Hamilton Összefoglaló 34
9 Kanada Kanadai nagydíj Hollandia Max Verstappen Spanyolország Carlos Sainz Jr. Hollandia Max Verstappen AUT Red Bull Monaco Charles Leclerc Összefoglaló 46
10 Egyesült Királyság Brit nagydíj Spanyolország Carlos Sainz Jr. Egyesült Királyság Lewis Hamilton Spanyolország Carlos Sainz Jr. ITA Ferrari Mexikó Sergio Pérez Összefoglaló 34
11 Ausztria Osztrák nagydíj Hollandia Max Verstappen Hollandia Max Verstappen Monaco Charles Leclerc ITA Ferrari Németország Mick Schumacher Összefoglaló 38
12 Franciaország Francia nagydíj Monaco Charles Leclerc Spanyolország Carlos Sainz Jr. Hollandia Max Verstappen AUT Red Bull Spanyolország Carlos Sainz Jr. Összefoglaló 63
13 Magyarország Magyar nagydíj
14 Belgium Belga nagydíj
15 Hollandia Holland nagydíj
16 Olaszország Olasz nagydíj
17 Szingapúr Szingapúri nagydíj
18 Japán Japán nagydíj
19 Egyesült Államok Amerikai nagydíj
20 Mexikó Mexikóvárosi nd.
21 Brazília São Paulo-i nd.
22 Egyesült Arab Emírségek Abu-dzabi nagydíj

Eredmények[szerkesztés]

Pontozás:

Helyezés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11–20. leggyorsabb kör
Pont 25 18 15 12 10 8 6 4 2 1 0 1, ha top 10-ben van

(Félkövér: pole-pozíció, dőlt: leggyorsabb kör, a színkódokról részletes információ itt található)

Versenyzők[szerkesztés]

# Versenyző Rajt-
szám
BHR
BHR
SAU
SAU
AUS
AUS
EMI
ITA
MIA
USA
ESP
ESP
MON
MON
AZE
AZE
CAN
CAN
GBR
GBR
AUT
AUT
FRA
FRA
HUN
HUN
BEL
BEL
NED
NED
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
USA
USA
MXC
MEX
SAP
BRA
UAE
UAE
Pont
1. Hollandia Max Verstappen 1 19† 1 ki 1 1 1 3 1 1 7 2 1 233
2. Monaco Charles Leclerc 16 1 2 1 6 2 ki 4 ki 5 4 1 ki 170
3. Mexikó Sergio Pérez 11 18† 4 2 2 4 2 1 2 ki 2 ki 4 163
4. Spanyolország Carlos Sainz Jr. 55 2 3 ki ki 3 4 2 ki 2 1 ki 5 144
5. Egyesült Királyság George Russell 63 4 5 3 4 5 3 5 3 4 ki 4 3 143
6. Egyesült Királyság Lewis Hamilton 44 3 10 4 13 6 5 8 4 3 3 3 2 127
7. Egyesült Királyság Lando Norris 4 15 7 5 3 ki 8 6 9 15 6 7 7 70
8. Franciaország Esteban Ocon 31 7 6 7 14 8 7 12 10 6 ki 5 8 56
9. Finnország Valtteri Bottas 77 6 ki 8 5 7 6 9 11 7 ki 11 14 46
10. Spanyolország Fernando Alonso 14 9 ki 17 ki 11 9 7 7 9 5 10 6 37
11. Dánia Kevin Magnussen 20 5 9 14 9 16† 17 ki ki 17 10 8 ki 22
12. Ausztrália (ország) Daniel Ricciardo 3 14 ki 6 18 13 12 13 8 11 13 9 9 19
13. Franciaország Pierre Gasly 10 ki 8 9 12 ki 13 11 5 14 ki 15 12 16
14. Németország Sebastian Vettel 5 bet bet ki 8 17† 11 10 6 12 9 17 11 15
15. Németország Mick Schumacher 47 11 ni 13 17 15 13 ki 14 ki 8 6 15 12
16. Japán Cunoda Júki 22 8 ni 15 7 12 10 17 13 ki 14 16 ki 11
17. CHN Csou Kuan-jü 24 10 11 11 15 ki ki 16 ki 8 ki 14 16† 5
19. Kanada Lance Stroll 18 12 13 12 10 10 15 14 16† 10 11 13 10 4
18. THA Alexander Albon 23 13 14† 10 11 9 18 ki 12 13 ki 12 13 3
20. Kanada Nicholas Latifi 6 16 ki 16 16 14 16 15 15 16 12 ki ki 0
21. Németország Nico Hülkenberg 27 17 12 0
# Versenyző Rajt-
szám
BHR
BHR
SAU
SAU
AUS
AUS
EMI
ITA
MIA
USA
ESP
ESP
MON
MON
AZE
AZE
CAN
CAN
GBR
GBR
AUT
AUT
FRA
FRA
HUN
HUN
BEL
BEL
NED
NED
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
USA
USA
MXC
MEX
SAP
BRA
UAE
UAE
Pont

Megjegyzés:

 • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Konstruktőrök[szerkesztés]

# Csapat Rajt-
szám
BHR
BHR
SAU
SAU
AUS
AUS
EMI
ITA
MIA
USA
ESP
ESP
MON
MON
AZE
AZE
CAN
CAN
GBR
GBR
AUT
AUT
FRA
FRA
HUN
HUN
BEL
BEL
NED
NED
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
USA
USA
MXC
MEX
SAP
BRA
UAE
UAE
Pont
1. AUT Red Bull 1 19† 1 ki 1 1 1 3 1 1 7 2 1 396
11 18† 4 2 2 4 2 1 2 ki 2 ki 4
2. ITA Ferrari 16 1 2 1 6 2 ki 4 ki 5 4 1 ki 314
55 2 3 ki ki 3 4 2 ki 2 1 ki 5
3. GER Mercedes 44 3 10 4 13 6 5 8 4 3 3 3 2 270
63 4 5 3 4 5 3 5 3 4 ki 4 3
4. FRA Alpine 14 9 ki 17 ki 11 9 7 7 9 5 10 6 93
31 7 6 7 14 8 7 12 10 6 ki 5 8
5. GBR McLaren-Mercedes 3 14 ki 6 18 13 12 13 8 11 13 9 9 89
4 15 7 5 3 ki 8 6 9 15 6 7 7
6. ITA Alfa Romeo-Ferrari 24 10 11 11 15 ki ki 16 ki 8 ki 14 16† 51
77 6 ki 8 5 7 6 9 11 7 ki 11 14
7. USA Haas-Ferrari 20 5 9 8 9 16† 17 ki ki 17 10 8 ki 34
47 11 ni 13 17 15 13 ki 14 ki 8 6 15
8. ITA AlphaTauri-Red Bull 10 ki 8 9 12 ki 13 11 5 14 ki 15 12 27
22 8 ni 15 12 7 10 17 13 ki 14 16 ki
9. GBR Aston Martin-Mercedes 5 bet bet ki 8 17 11 10 6 12 9 17 11 19
18 12 13 12 10 10 15 14 16† 10 11 13 10
27 17 12 Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul
10. GBR Williams-Mercedes 6 16 ki 16 16 14 16 15 15 16 12 ki ki 3
23 13 14† 10 11 9 18 ki 12 13 ki 12 13
# Csapat Rajt-
szám
BHR
BHR
SAU
SAU
AUS
AUS
EMI
ITA
MIA
USA
ESP
ESP
MON
MON
AZE
AZE
CAN
CAN
GBR
GBR
AUT
AUT
FRA
FRA
HUN
HUN
BEL
BEL
NED
NED
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
USA
USA
MXC
MEX
SAP
BRA
UAE
UAE
Pont

Megjegyzés:

 • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Időmérő edzések/Sprintversenyek[szerkesztés]

Színmagyarázat:

Helyezés Pole pozíció A Q3-ba jutott Kiesett a Q2-ben Kiesett a Q1-ben Nem kvalifikált Nem vett részt
Színkód 1. 2–10. 11–15. 16–20. nk ni
# Versenyző Rajt-
szám
BHR
BHR
SAU
SAU
AUS
AUS
EMI
ITA
MIA
USA
ESP
ESP
MON
MON
AZE
AZE
CAN
CAN
GBR
GBR
AUT
AUT
FRA
FRA
HUN
HUN
BEL
BEL
NED
NED
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
USA
USA
MXC
MEX
SAP
BRA
UAE
UAE
Q Q Q Q Sprint Q Q Q Q Q Q Q Sprint Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q Sprint Q
1. Hollandia Max Verstappen 1 2 4 2 1 1 3 2 4 3 1 2 1 1 2
2. Monaco Charles Leclerc 16 1 2 1 2 2 1 1 1 1 15 3 2 2 1
3. Mexikó Sergio Pérez 11 4 1 2 7 3 4 5 3 2 13 4 13 5 3
4. Spanyolország Carlos Sainz Jr. 55 3 3 9 10 4 2 3 2 4 3 1 3 3 4
5. Egyesült Királyság George Russell 63 9 6 6 11 11 12 4 6 5 8 8 4 4 7
6. Egyesült Királyság Lewis Hamilton 44 5 16 5 13 14 6 6 8 7 4 5 9 8 5
7. Egyesült Királyság Lando Norris 4 13 11 4 3 5 8 11 7 11 14 6 13 11 6
8. Franciaország Esteban Ocon 31 11 5 8 19 16 nk 12 10 13 7 15 5 6 12
9. Finnország Valtteri Bottas 77 6 8 12 8 7 5 7 12 15 11 12 12 10 13
10. Spanyolország Fernando Alonso 14 8 7 10 5 9 11 17 8 10 2 7 8 nk 8
11. Dánia Kevin Magnussen 20 7 10 17 4 8 16 8 13 16 5 17 6 7 10
12. Ausztrália (ország) Daniel Ricciardo 3 18 12 7 6 6 14 9 14 12 9 14 16 12 11
13. Franciaország Pierre Gasly 10 10 9 11 17 17 7 14 17 6 16 11 10 15 16
14. Németország Sebastian Vettel 5 Ni Ni 18 9 13 13 16 9 9 17 18 20 nk 14
15. Németország Mick Schumacher 47 12 14 15 12 10 15 10 15 20 6 19 7 9 19
16. Japán Cunoda Júki 22 16 nk 13 16 12 9 13 11 8 20 13 14 17 9
17. Kína Csou Kuan-jü 24 15 13 14 14 nk 17 14 20 14 10 9 18 14 18
18. Thaiföld Alexander Albon 23 14 17 16 nk 18 18 19 16 17 12 16 11 16 15
19. Kanada Lance Stroll 18 19 15 nk 15 15 10 18 18 19 18 20 17 13 17
20. Kanada Nicholas Latifi 6 20 19 19 18 19 19 20 19 18 19 10 19 18 20
21. Németország Nico Hülkenberg 27 17 18 Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul Nem indul
# Versenyző Rajtszám Q Q Q Q Sprint Q Q Q Q Q Q Q Sprint Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q Sprint Q
BHR
BHR
SAU
SAU
AUS
AUS
EMI
ITA
MIA
USA
ESP
ESP
MON
MON
AZE
AZE
CAN
CAN
GBR
GBR
AUT
AUT
FRA
FRA
HUN
HUN
BEL
BEL
NED
NED
ITA
ITA
SIN
SIN
JPN
JPN
USA
USA
MXC
MEX
SAP
BRA
UAE
UAE

Megjegyzés: A helyezések a világbajnokság pontversenyében elfoglalt pozíciót jelentik. A táblázatban az időmérő edzésen és a sprintfutamon elért eredmények, nem pedig a végleges rajtpozíciók szerepelnek.

 • † – A rajtpozíció változott az időmérő edzésen vagy a sprintfutamon elért helyezéshez képest (nem számítva egy másik versenyző hátrasorolásából következő előrelépést a rajtrácson). A részletekért lásd a futamok szócikkeit.

Csapattársak egymás elleni eredményei[szerkesztés]

Időmérő edzések/Sprintversenyek Csapat Versenyek
Rajtszám Pilóta Állás Pilóta Rajtszám Rajtszám Pilóta Állás Pilóta Rajtszám
44 Egyesült Királyság Lewis Hamilton 6–6 Egyesült Királyság George Russell 63 GER Mercedes 44 Egyesült Királyság Lewis Hamilton 4–6 Egyesült Királyság George Russell 63
1 Hollandia Max Verstappen 9–3 Mexikó Sergio Pérez 11 AUT Red Bull 1 Hollandia Max Verstappen 5–4 Mexikó Sergio Pérez 11
16 Monaco Charles Leclerc 10–2 Spanyolország Carlos Sainz Jr. 55 ITA Ferrari 16 Monaco Charles Leclerc 4–3 Spanyolország Carlos Sainz Jr. 55
3 Ausztrália (ország) Daniel Ricciardo 2–10 Egyesült Királyság Lando Norris 4 GBR McLaren-Mercedes 3 Ausztrália (ország) Daniel Ricciardo 3–8 Egyesült Királyság Lando Norris 4
14 Spanyolország Fernando Alonso 8–4 Franciaország Esteban Ocon 31 FRA Alpine-Renault 14 Spanyolország Fernando Alonso 2–8 Franciaország Esteban Ocon 31
10 Franciaország Pierre Gasly 8–4 Japán Cunoda Júki 22 ITA AlphaTauri-Red Bull 10 Franciaország Pierre Gasly 5–2 Japán Cunoda Júki 22
5 Németország Sebastian Vettel 8–2 Kanada Lance Stroll 18 GBR Aston Martin-Mercedes 5 Németország Sebastian Vettel 5–4 Kanada Lance Stroll 18
27 Németország Nico Hülkenberg 1–1 27 Németország Nico Hülkenberg 1–1
6 Kanada Nicholas Latifi 1–11 Thaiföld Alexander Albon 23 GBR Williams-Mercedes 6 Kanada Nicholas Latifi 1–6 Thaiföld Alexander Albon 23
24 Kína Csou Kuan-jü 3–9 Finnország Valtteri Bottas 77 SUI Alfa Romeo-Ferrari 24 Kína Csou Kuan-jü 1–6 Finnország Valtteri Bottas 77
20 Dánia Kevin Magnussen 10–2 Németország Mick Schumacher 47 USA Haas-Ferrari 20 Dánia Kevin Magnussen 2–4 Németország Mick Schumacher 47

Megjegyzés: Az időmérő edzéseken és a sprintfutamokon ha egy csapatból egyik pilóta sem tudta kvalifikálni magát a futamra, versenyeken pedig ha a csapat mindkét pilótája kiesett vagy helyezetlenül ért célba (továbbá ha a korábbi csapattárs helyett más pilóta volt a versenyző csapattársa a futamon), a verseny nem számít bele az egymás elleni állásba. Emiatt előfordul, hogy egyes csapatoknál a szezon végén nem jön ki mind a 22 verseny.

Csapat színkódok[szerkesztés]

Csapat Mercedes Red Bull Ferrari McLaren Alpine AlphaTauri Aston Martin Williams Alfa Romeo Haas
Színkód

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Brawn: 2022-ben jönni fognak az új F1-es szabályok! (magyar nyelven). F1VILÁG.HU, 2020. május 5.
 2. a b c d e BREAKING: a Honda 2021 után távozik a Forma-1-ből! (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2021. november 13.)
 3. a b c Így fogja hívni a Red Bull a motorjait (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2021. április 23.)
 4. F1: három sprintfutam, arányosított pontozás a rövidített versenyeken (magyar nyelven). nemzetisport.hu, 2022. február 15.
 5. a b HIVATALOS: Bottas az Alfa Romeónál folytatja 2022-ben! (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
 6. a b Kft, New Wave Media Group: A Mercedes bejelentette: Russell lesz Hamilton új csapattársa 2022-től. https://gphirek.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. szeptember 7.)
 7. a b Hivatalos: Zhou lesz Bottas csapattársa az Alfa Romeónál (magyar nyelven). F1VILÁG.HU, 2021. november 16. (Hozzáférés: 2021. november 16.)
 8. a b c Kft, New Wave Media Group: Visszatér az F1 mezőnyébe a Red Bull által tavaly lefokozott pilóta. gphirek.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
 9. B, B. Ö: F1: Magnussen visszatér – a Haas bejelentette Schumacher csapattárs (magyar nyelven). NSO.hu, 2022. március 9. (Hozzáférés: 2022. március 11.)
 10. Hivatalos: Kimi Raikkönen visszavonul! (hu-HU nyelven). Formula.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 1.)
 11. Itt folytatja a pályafutását Antonio Giovinazzi az F1 után (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2021. november 16.)
 12. Sajtóhír: Nikita Mazepint kirúgta a Haas! (hu-HU nyelven). Formula.hu. (Hozzáférés: 2022. március 4.)
 13. Eldőlt: Nem indulhat az orosz zászló alatt Mazepin (hu-HU nyelven). Formula.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 7.)
 14. Kiszivárgott, mikor és hol kezdődhet a 2022-es F1-es szezon (magyar nyelven). F1VILÁG.HU, 2021. július 26. (Hozzáférés: 2021. szeptember 9.)
 15. Á, D.: F1: Hamilton két évvel hosszabbított a Mercedesszel – hivatalos - N (magyar nyelven). NSO.hu, 2021. július 3. (Hozzáférés: 2021. július 3.)
 16. a b Hivatalos: Jövőre is marad a Verstappen-Pérez páros a Red Bullnál! (magyar nyelven). Racingline.hu, 2021. augusztus 27. (Hozzáférés: 2021. augusztus 27.)
 17. Verstappen döntött: az 1-es rajtszámmal fog versenyezni 2022-ben (magyar nyelven). Racingline.hu, 2021. december 14. (Hozzáférés: 2021. december 15.)
 18. A Ferrari meghosszabbította Leclerc szerződését (magyar nyelven). M4 Sport. (Hozzáférés: 2020. április 26.)
 19. a b Mick Schumacher lesz a Ferrari egyik tartalékversenyzője 2022-ben (magyar nyelven). Alapjárat. (Hozzáférés: 2021. december 23.)
 20. HIVATALOS: Sainz 2021-től a Ferrari versenyzője Leclerc csapattársaként (magyar nyelven). hu.motosport.com, 2020. május 14. (Hozzáférés: 2020. május 14.)
 21. HIVATALOS: Ricciardo 2021-től a McLaren versenyzője. https://hu.motorsport.com
 22. Hivatalos: Szerződést hosszabbított a McLaren és Lando Norris! (magyar nyelven). Racingline.hu, 2021. május 19. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)
 23. Hivatalos: Alonso az Alpine-nál marad 2022-ben is (magyar nyelven). F1VILÁG.HU, 2021. augusztus 26. (Hozzáférés: 2021. augusztus 26.)
 24. Most már hivatalos: Ocon 3 évre írt alá! (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2021. június 30.)
 25. a b Hivatalosan is bejelentették az AlphaTauri jövő évi pilótapárosát (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 7.)
 26. a b L, H.: F1: az Aston Martin ismertette a jövő évi párosát – hivatalos - NSO (magyar nyelven). NSO.hu, 2021. szeptember 16. (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
 27. Sajtóhír: Nikita Mazepint kirúgta a Haas! (hu-HU nyelven). Formula.hu. (Hozzáférés: 2022. március 4.)
 28. Juri Vips ülhet majd be a Red Bull-ba a pénteki első edzésen”, https://f1hirek.com 
 29. Egyből a mélyvízbe: ez lesz szokatlan de Vriesnek a barcelonai F1-es szabadedzésén”, https://hu.motorsport.com 
 30. Nyck de Vries vezetheti Hamilton autóját a Francia Nagydíj első edzésén”, https://formula.hu 
 31. Kubica is autóba ül a barcelonai nyitóedzésen”, https://f1vilag.hu 
 32. Kubica újabb pénteki edzéslehetőséget kap az Alfa Romeótól”, https://racingline.hu 
 33. Hivatalos: itt a Forma-1 rekordhosszú, 2022-es versenynaptára – visszatér Imola, érkezik Miami! (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2021. október 15.)
 34. Formula 1 statement on the Russian Grand Prix | Formula 1® (angol nyelven). www.formula1.com. (Hozzáférés: 2022. március 5.)