Maranello

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maranello
Az ugró lovacska (Ferrari-szobor)
Az ugró lovacska
(Ferrari-szobor)
Maranello címere
Maranello címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióEmilia-Romagna
MegyeModena (MO)
FrazionékBell’Italia, Fogliano, Gorzano, Pozza, San Venanzio, Torre delle Oche, Torre Maina
VédőszentSzent Balázs
Irányítószám41053
Körzethívószám0536
Forgalmi rendszámMO
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség17 307 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség513 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság137 m
Terület32,71 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 31′ 32″, k. h. 10° 51′ 59″Koordináták: é. sz. 44° 31′ 32″, k. h. 10° 51′ 59″
Elhelyezkedése Modena térképén
Elhelyezkedése Modena térképén
Maranello weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Maranello témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Maranello község (olaszul comune) Olaszország Emilia-Romagna régiójában, Modena megyében. Nevezetességét az itt található Ferrari-telephelynek köszönheti.

Fekvése[szerkesztés]

Modena városától 19 km-re délre fekszik, a Modenai-Appenninek lábánál elterülő síkságon.

Története[szerkesztés]

A régészeti feltárások szerint Maranello vidékét már valószínűleg a bronzkorban is lakták. Az első településeket a vidéken valószínűleg a ligurok alapították. A területet i.e. 189 és 179 között a rómaiak foglalták el, akik megépítették a régiót átszelő Via Claudiát. A 20. század végi ásatások során számos római emlék került felszínre, ezek közül a legjelentősebbek Torre delle Oche mellett.

A Maranello név valószínűleg egy, a szomszédos településen (Marano sul Panaro) megtelepedett családtól (Araldini) származik, akik egy várat építettek a mai településen. A vár körül kialakult falut Maranello Vecchio néven említették.

A településen áthaladt egy fontos történelmi kereskedelmi útvonal, az ún. Via Giardini. Emiatt a település jelentősége fokozatosan növekedett. Az utat III. Ferenc, d’Este hercege 1766-ban kezdte építtetni, annak érdekében, hogy fellendítse a Modenai Hercegség és a Toszkánai Nagyhercegség közötti kereskedelmet. Maranello egy fontos pihenőhellyé vált eme út mentén. A Via Giardini és az egykori Via Claudia kereszteződésénél alakult ki az új településközpont Maranello Nuovo.

Demográfia[szerkesztés]

A népesség számának alakulása:

Ferrari[szerkesztés]

A Ferrari-üzem bejárata

Az 1940-es évek óta, azután, hogy Enzo Ferrari Modenából ide helyezte át, Maranellóban található a Ferrari (akkor még az Alfa Romeo leányvállalata) központja. Kezdetben a Ferrari mellett Maranellóban volt a székhelye az Auto Avio Costruzioni gépgyárnak is, amelyet szintén Enzo Ferrari alapított, amikor az Alfa Romeo megtiltotta neki, hogy saját név alatt autókat gyártson. A településen található a Galleria Ferrari Múzeum, amelyben sport- és versenyautók vannak kiállítva illetve a gyártó által elnyert trófeák.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]