Autódromo Hermanos Rodríguez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Autódromo Hermanos Rodríguez
Autódromo Hermanos Rodríguez.svg
Adatok
Hely  Mexikó, Mexikóváros
Épült 1962
Bezárták
Tervező
Versenyek Formula–1, A1GP, Champ Car, NASCAR Corona Series
Hossz 2,774 mérföld
Kanyarok 17
Abszolút pályacsúcs 1 perc 16,788 másodperc
(, Williams-Renault, )
Versenyen futott pályacsúcs 1 perc 16,788 másodperc
(, Williams-Renault, )
Elhelyezkedése
Autódromo Hermanos Rodríguez (Mexikó)
Autódromo Hermanos Rodríguez
Autódromo Hermanos Rodríguez
Pozíció Mexikó térképén
é. sz. 19° 24′ 15″, ny. h. 99° 05′ 19″Koordináták: é. sz. 19° 24′ 15″, ny. h. 99° 05′ 19″
A versenypálya weboldala

Az Autódromo Hermanos Rodríguez (magyarul Rodríguez testvérek versenypálya) versenypálya Mexikóvárosban, Mexikó fővárosában. Mexikóváros északkeleti részén, egy közparkban alakították ki. A pálya 2285 méteres magasságban fekszik, emiatt a ritka levegő külön kihívás elé állítja a versenyzőket és az autókat egyaránt. Mivel a térség geológiailag aktív, ezért az aszfalt felülete meglehetősen egyenetlen. Utolsó kanyarja, a hosszú rajt/cél egyenes előtti Peraltada kissé a monzai Parabolicára hasonlít, ez azonban döntött, így még nagyobb sebességgel lehet bevenni. 1963-tól 1970-ig, 1986-tól 1992-ig, majd 2015-től itt rendezik a Formula–1 mexikói nagydíjat.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1979-ig a Magdalena Mixhuca nevet viselte, amikor a két mexikói versenyzőről: Pedro- és Ricardo Rodríguezről nevezték el. Ricardo az első itt tartott 1962-es versenyen (a Peraltada kanyarban, felfüggesztési hiba miatt), egy nem világbajnoki Formula–1-es futamon halt meg. 1963-tól már beleszámítottak a bajnokságba a versenyek. Az 1970-es Mexikó Nagydíjon a nézők áttörték a védőkerítéseket és a pálya szélére telepedtek. A versenyen senki sem sérült meg, de a rossz biztonság miatt 1971-ben már nem rendeztek mexikói nagydíjat. 1986-ban nyitották meg újra a versenypályát, számos átépítés után. Megváltoztatták az első kanyart és kivették a vonalvezetésből a hajtűkanyart. A bukótereket kiszélesítették, és egy új boxépületet húztak fel.

Pályavariációk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A "normál pályán" kívül (Pista Completa) több variáció is létezik. A 4,053 km hosszú Circuito Nascar változaton a rajt-cél egyenesen egy sikán van, és a pálya a 4-es és a 9-es között le van rövidítve. Létezik egy oválpálya (Ovalo) is, amely a célegyenest a hátsó egyenessel köti össze. A rajt-cél egyenest ezenkívül a 1/4 -mérföldes dragster-versenyre is használják (Recta Principal). Végül létezik egy rövidített változat a pályán (Circuito 3 km), amely az oválpálya célegyenes utáni részét, és a pálya elsőtől tizenharmadik kanyarjáig tartó részét foglalja magában.

Autóverseny 2008-ban


Baseball stadion[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Foro Sol baseball stadion

A Peraltada kanyar belső részében az utolsó F1-es verseny után egy Baseball stadiont építettek Foro Sol néven, amely 50 000 férőhelyes. A létesítmény a Diablos Rojos del México baseball csapat stadionja, valamint számos koncertnek adott már otthont. Paul McCartney, a Rolling Stones, Madonna, a U2 és Britney Spears is fellépett már itt.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Autódromo Hermanos Rodríguez témájú médiaállományokat.