Korea International Circuit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korea International Circuit
Adatok
Hely Dél-Korea, Jongam(wd)
Bezárták
TervezőHermann Tilke
VersenyekF1, F3
Hossz3,488 mérföld
Kanyarok18
Abszolút pályacsúcs1 perc 39,605 másodperc
(Sebastian Vettel, Red Bull, )
Versenyen futott pályacsúcs1 perc 39,605 másodperc
(Sebastian Vettel, Red Bull, )
Elhelyezkedése
Korea International Circuit (Dél-Korea)
Korea International Circuit
Korea International Circuit
Pozíció Dél-Korea térképén
é. sz. 34° 43′ 60″, k. h. 126° 25′ 00″Koordináták: é. sz. 34° 43′ 60″, k. h. 126° 25′ 00″
A versenypálya weboldala

A Korea International Circuit-et 2009-2010-ig építették. Hermann Tilke tervezte még 2007-ben de csak két évvel később szedte össze Dél-Korea a pálya építéséhez szükséges pénzt. A verseny megrendezése a versenyhétvége elkezdéséig kétséges volt mert az aszfaltot két héttel a futam előtt tették le, és a kiszolgáló létesítmények is erősen hiányosak voltak.

Építése[szerkesztés]

A pálya építése 2009-ben kezdődött el de már 2007-ben készen voltak a tervekkel, csak a pénz megszerzése sokáig tartott. Az építés alatt egyre többször terjedt el az a hír miszerint a pálya nem készül el időben és el kell halasztani a futamot. Az átadás előtt három héttel a célegyenesen lévő fő lelátóra borult egy daru és az alsó sorok egy részét újjá kellett építeni. Az építkezés alatt halálos balesetet nem történt. A pálya az első verseny előtt két héttel lett készen. A kiszolgáló létesítmények csak részben voltak készen, és a pálya mellé tervezett felhőkarcolók alapjai sem voltak lerakva a verseny idejéig. Az aszfalt a versenyhétvégén végig nagyon csúszós volt az aszfaltból kiszivárgó olaj és a sok por miatt. Az építkezés azóta is tart.

Az első futam[szerkesztés]

Az első edzések utána pilóták panaszkodtak a pálya állapotára de ezen nem lehetett változtatni. A pályára került olaj és por miatt a versenyzők az esőtől tartottak a legjobban. A pénteki és a szombati nap száraz volt de nem sokkal az időmérő vége után az eső megérkezett. Vasárnap folyamatosan szakadt az eső ezért felmerült a verseny elhalasztása és az időmérő edzés eredménye alapján való pontozás. Végül eltolták a rajtot 10 perccel és biztonsági autóval rajtoltak el. Az első 4 kör után amit a biztonsági autó mögött tettek meg, a versenyzők rádió beszélgetése után piros zászlóval a futamot majd egy órára megállították. Majd a futam 48 perces megállítása után újra biztonsági autós rajt következett, néhány kör után azonban elengedték a mezőnyt és elkezdődött a harc. Sebastian Vettel sokáig vezette a futamot, de motorhiba miatt kiesett nem sokkal a futam vége előtt. Fernando Alonso átvette a vezetést és a leintésig megtartotta a pozícióját. A második helyen Lewis Hamilton, harmadik helyen Felipe Massa végzett. A futam után Sébastien Buemi és Adrian Sutil a következő futamra 5 rajthelyes büntetést kaptak, elkerülhető baleset okozása miatt.

Versenyek[szerkesztés]

Év Pole pozíció Futamgyőztes
2010 Németország Sebastian Vettel Spanyolország Fernando Alonso
2011 Nagy-Britannia Lewis Hamilton Németország Sebastian Vettel
2012 Ausztrália Mark Webber Németország Sebastian Vettel
2013 Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel