Nürburgring

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nürburgring
Nürburgring - Grand-Prix-Strecke.svg
Adatok
Hely  Németország, Nürburg
Épült 1984
Versenyek Formula–1, Superbike, Le Mans Series, DTM, Nürburgringi 24 órás
Hossz5,148 km,
3,2 mérföld
Kanyarok 16
Abszolút pályacsúcs1 perc 29,398 másodperc
(Lewis Hamilton, Mercedes, 2013)
Versenyen futott pályacsúcs1 perc 29,398 másodperc
(Lewis Hamilton, Mercedes, 2013)
Elhelyezkedése
Nürburgring (Németország)
Nürburgring
Nürburgring
Pozíció Németország térképén
é. sz. 50° 20′ 08″, k. h. 6° 56′ 51″Koordináták: é. sz. 50° 20′ 08″, k. h. 6° 56′ 51″
A versenypálya weboldala

A Nürburgring a világ egyik legismertebb versenypályája, amely Németországban, Rajna-vidék–Pfalz tartományban, az Eifel-hegységben fekszik. A pálya három részből áll: egyik a Nordschleife, a régi legendás pálya, a másik a Südschleife, ami ma közútként szolgál, a harmadik a mostani, úgynevezett Grand Prix-pálya.

A pálya története[szerkesztés]

A pálya 1927-ben

A pályát 1925-ben kezdték építeni és 1927 tavaszára készült el. Akkor a teljes hossza 28,8 km volt. A pálya ekkor a Nordschleiféből és Südschleiféből, valamint a kettőt összekötő párhuzamos egyenesekből állt. A Nordschleifén történt Niki Lauda ismert balesete 1976-ban, aminek következményeként átépítették egy részét, amelyből a mostani Formula–1-es pálya lett. Ennek árán megszüntették a Südschleifét. Az új szakasz 1984-re készült el. 2002-ben átépítették a célegyenes utáni szakaszt, és meghosszabbították a pályát. Az aszfaltcsík 2008 óta évente felváltva szerepel a Hockenheimringgel a Formula–1-es versenynaptárban.

Nürburgring[szerkesztés]

A pálya sok rövid és két hosszabb egyenesből, éles kanyarokból és nagy szintkülönbségekből áll. Az aszfalt kellően széles és nagyon csúszik, így esőben sok csúszkálást látni. Többféle „alternatívából” áll: a Grand Prix pálya, a sprintpálya, ami nem tartalmazza a Valvoline és a Schumacher S kanyarok közötti részt, és a Müllenbach-pálya, ami azokból a pályaszakaszokból áll, amik (Müllenbach a pályától délre található kis falu). Előbbi kettő még aszerint variálható, hogy a Mercedes Arénán vagy a Castrol S sikánon vezetik át a mezőnyt, és hogy az NGK-sikánt vagy a motorkerékpárok által használt sikánt használják-e.

Nordschleife[szerkesztés]

A Nordschleife

Az eredeti pálya, a Nordschleife a középkori vár, Nürburg körül fut. A pálya elterjedt becenevei az „A-ring” és „a zöld pokol”. Maga a pálya (a maga 24 kilométerével) nagyon nehéz és veszélyes. Rövid egyenesek, gyors kanyarok és hatalmas szintkülönbségek teszik változatossá és nehézzé. A Nordschleifén kezdettől fogva bárki végighajthatott. A felhajtásért fizetni kell. A világ egyik legnehezebb és legmegterhelőbb pályáján számos autógyártó teszteli új típusait. Ezen kívül a Ring különböző képzéseket is biztosít. A Ringen Taxi szolgáltatás keretében gyakorlott sofőrök viszik végig a vendéget a pályán. A világ számos tájáról érkeznek ide fanatikus autósok és rajongók, hogy végighajtsanak a legendásan nehéz, különleges vonalvezetésű pályán, amely mindenki számára komoly kihívást jelent.

Südschleife[szerkesztés]

A Südschleife a Nordschleifétől délre található, eléggé ismeretlen, régi pályaszakasz. Hasonlít a Nordschleiféra, de jóval rövidebb és nincsenek nagy szintkülönbségek. A Grand Prix pálya építésekor fel kellett számolni. A pálya nagy része még most is fennáll, de csak közútként.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]