Romain Grosjean

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Romain Grosjean
Grosjean 2021-ben
Grosjean 2021-ben
Életrajzi adatai
Teljes neveRomain David Jeremie Grosjean
Született1986április 17. (38 éves)
Genf, Svájc
Nemzetiségefrancia francia
SWI svájci
Pályafutása
KategóriaFormula–1
Aktív évei2009, 20122020
Korábbi csapataiFRA Renault (2009, 2011 teszt)
GBR Lotus (2012–2015)
USA Haas (2016–2020)
Nagydíjak száma181 (179 rajt)
Világbajnoki címek0
Győzelmek0
Dobogós helyezések10
Első rajtkockák0
Leggyorsabb körök1
VB-pontok391
Első nagydíjEU 2009-es európai nagydíj
Első győzelem-
Legutolsó győzelem-
Legutolsó nagydíjBHR 2020-as bahreini nagydíj
2020 VB-helyezés19. (2 pont)

Frissítve: 2024-es kínai nagydíj
Romain Grosjean weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Romain Grosjean témájú médiaállományokat.

Romain David Jeremie Grosjean (Genf, 1986. április 17. –) svájci-francia kettős állampolgárságú autóversenyző. A 2007-es Formula–3 Euroseries, a 2008-as és 2011-es GP2 Asia Series, valamint a 2011-es GP2 sorozat győztese.

2009-ben bemutatkozott a Formula–1-ben, a Renault csapat színeiben hét versenyen indult, de pontot nem szerzett.[1] Szerződést nem kapott 2010-re, de felvette a kapcsolatot korábbi munkaadójával, ahol Bruno Senna előléptetése után harmadik számú versenyző lett, 2011 év végén pedig leigazolták a visszatérő Kimi Räikkönen mellé. Eddigi legjobb versenyeredménye a 2012-es kanadai nagydíjon és a 2013-as amerikai nagydíjon elért második helyezése. 2021-től az amerikai IndyCar-ban versenyez.[2][3]

Életpályája[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Viszonylag későn, 14 éves korában kezdett el gokartozni. 2000-ben a francia bajnokságban kezdte meg pályafutását, édesapja minden anyagi és családi segítséget megadott neki, komplett teamet biztosított fiának. Első évében már számos pontszerző, dobogós hellyel hívta fel magára a figyelmet, majd 2001-ben meggyőző fölénnyel nyerte "második hazája" bajnokságát. A következő esztendőben a Monaco Kart Cup-on tette tiszteletét, a 14. helyen futott be.

Formula- Renault[szerkesztés]

Háromévnyi alapozást követően elérkezett az idő az első formaautós szériára. 2003-ban a svájci Formula- Renault 1,6 literes szériában próbált szerencsét az Advance Racing színeiben. Grosjean mind a 10 futamot megnyerte, 10 pole és 10 leggyorsabb kör díszelgett még neve mellett.[4] A Formula Renault Monza nevű versenysorozatban is kipróbálta magát 4 futam erejéig, ám pontot ott nem tudott szerezni.

2004-ben erősebb szériára váltott, a 2 literes francia Formula-Renault-ban, az SG Formula csapattal két évet húzott le. Első szezonjában 130 ponttal a 7. helyen végzett, 1 győzelem, 4 dobogó, 2 pole pozíció és 4 leggyorsabb kör szerepel még a neve mellett. Másodjára azonban már meg sem állt a bajnoki címig! 16 futamból tízet megnyert, ugyanannyiszor indulhatott az első rajtkockából, valamint 13-13 alkalommal állhatott dobogóra, illetve futotta meg a leggyorsabb kört. 41 pontot vert a mögötte végző Laurent Groppira.[4] Beválogatták a Renault utánpótlás-nevelő programjába, Flavio Briatore személyesen patronálta ettől kezdve.

Franciaországi szereplésével párhuzamosan a Formula Renault európai szériájában is versenyzett. Első szezonjában 9 versenyen indult, pontot nem szerzett. 2005-ben 8 versenyből kétszer a dobogóra is felállhatott, 26 pontjával a 12. helyet foglalta el végelszámoláskor.

Két versenyen rajthoz állt a svájci Formula Renault 2000-es bajnokságban, mindkétszer az élről rajtolhatott, egyszer nyerni is tudott.

Formula–3[szerkesztés]

Grosjean az F3-ban az egyik legnehezebb pályán, a makaóin mutatkozott be, ahol az időmérőn a 19., a versenyen pedig a kilencedik helyen végzett. Érdekesség, hogy a versenyen legyőzte csapattársait, Fabio Carbonét és Guillaume Moreau-t.[4]

A bő élmezőny részét képező Signature Plus szerződtette, s egy Mercedes erőforrással hajtott Dallara F305-öst biztosított számára. A Formula–3 Euroseries 2006-os kiírása nem került pályafutásának aranylapjai közé. 20 futamból mindössze hatot tudott befejezni, s leginkább saját hibája vezetett kieséséhez. Egy alkalommal azért felállt a dobogóra, Oscherslebenben. 19 pontja a 13. helyhez volt elegendő.

A brit Formula–3-as sorozatban eltöltött kétfutamos kiruccanása azért példázta, nem felejtett el vezetni, s nyerni Romain, a Pau-ban megrendezett mindkét versenyen pole-ból indulva aratott diadalt. A leggyorsabb köröket is ő futotta.[4]

A Masters of Formula–3-on, Zandvoortban az 5. helyen futott be, megelőzve többek közt Bruno Sennát valamint Sebastian Vettelt.

2007-re is maradt az F3-ban, de az ASM csapatához szerződött, amely Jamie Green, Lewis Hamilton és Paul di Resta révén az előző három bajnokságot megnyerte.[4] A váltás őt igazolta. 6 győzelmet, 12 dobogót, 4 pole-t és 6 leggyorsabb kört jegyzett. Egész szezonban késhegyre menő küzdelmet folytatott Sébastien Buemivel, a tabella első helyet a Mugellóban rendezett 9. versenyen vette át.[5] Az első helyet meg is tartotta a szezon végéig, így a 2007-es szezonnak ő lett a győztese, már 1 versennyel a sorozat vége előtt. Végül 106 pontnál állt meg.[6]

Ebben az évben részt vett a Masters of Formula–3 elnevezésű versenyen, ahol pole pozíciót szerzett, de a verseny nem sikerült jól számára, ott csak 14. lett.[7] A makaói versenyen a 8. helyen futott be.

GP2[szerkesztés]

2008-ban a GP2 silverstone-i versenyén

A 2008-as szezont már a GP2 Asia Series-ben kezdhette, amelyet ellentmondást nem tűrő vezetéssel meg is nyert. A 10 versenyből álló szériában összesen 61 pontot gyűjtött, ez csaknem a duplája volt, mint ami a második Buemi neve mellett szerepelt. Négyszer indulhatott az első rajtkockából, ugyanannyiszor győzött, ötször állt dobogón, három alkalommal futotta meg a verseny leggyorsabb körét. Tavaszra, a GP2 szezonkezdetekor is maradt az ART Grand Prix csapatánál. Csapattársai Luca Filippi majd Jamamoto Szakon voltak.[8][9]

Az első verseny időmérőjén motorproblémák miatt csak a 11. helyen végzett, de a versenyen szépen felküzdötte magát, az ötödik helyen végzett. Ez azt jelentette, hogy a rövidebb, úgynevezett sprintversenyen a negyedik helyről indulhatott.[10] A jó rajt után Grosjean a második, majd még ugyanebben a körben az első helyre jött előre. Később Grosjean hibázott, így Kobajasi utolérte, és megpróbálta megelőzni. Ez nem sikerült neki, de a versenyigazgatóság szabálytalannak ítélte Grosjean védekezését, így egy bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, aminek következtében visszacsúszott a 13. helyre.[11] Később Isztambulban megnyerte a sprintversenyt, ezzel ideiglenesen felkapaszkodott az összetett második helyére. Bár később visszacsúszott, a szezon végén a 4. lett a bajnokságban. Ő volt a legjobb helyen végző újonc.[12] A 2008-as szezon tehát igencsak felemásra sikeredett részéről. Isztambulban és Spaban győzni tudott, ezeken kívül még Hockenheimben, Valenciában, Monzában, valamint a török versenyen pezsgőzhetett pódiumon. Egyszer indulhatott a mezőny éléről, 4x futotta meg a leggyorsabb kört. Mindemellett elpuskázott futamból is több volt a kelleténél, hazai versenyein és a hungaroringi futamokon nyújtottakat például biztosan nem tette ki az ablakba. Erős hajrával végül 62 pontjával a 4. helyen zárt az évadot, viszont csapattársait alaposan megverte.

A 2009-es szezonra a csapathoz a 2008-as F3-as bajnok, Nico Hülkenberg csatlakozott Pastor Maldonado mellé, így Grosjeannak távoznia kellett. Ám nem maradt csapat nélkül, a Renault közreműködésével a Campos Racing-hez került.[13] A szezont mesterien kezdte, pole-ból nyerte nagy fölénnyel a barcelonai versenyt csapattársát, Petrovot megelőzve, majd a sprintfutamon is fel tudott kapaszkodni a 2. helyre. Monte-Carlóban szintén hozta a főversenyt, majd rövidebb távon sem ismert lehetetlent, nyerni akart a szűk utcai pályán. A 6. körben a Tabac előtt azonban túl nagy rössel vetette be magát az előzésbe, rámászott Andreas Zuber „hátára", a versenygép pedig nekirepült a szalagkorlátnak, gumifalnak. Noha tótágast állt a versenyautó, Grosjean épségben megúszta az esetet. A pocsékra sikerült törökországi hétvégét (egy kiesés a fő-, egy 12. hely a sprintversenyen) Silverstone-ban kívánta feledtetni, hozta megszokott agilis formáját.A főversenyen Lucas Di Grassi volt az ellenfél, a Becketts-ben próbált eléje kerülni, a brazil azonban Pazar manőverrel a fűre küldte az ifjonc francia-svájci versenyzőt. 4., illetve 5. helyen ért célba. A német hétvégén sem tudott újítani, s mivel mindeközben Nico Hülkenberg tarolt, elvesztette vezető helyét a tabellán. Hungaroringen a sprintfutamon begyűjtött ugyan egy 4. helyet, a német újabb győzelmével kezdett elhúzni tőle. Versenyek után érte őt Nelson Angelo Piquet elbocsátásának híre, így GP2-es karrierjének vége szakadt. Más kérdés, hogy tavalyi 4. helyét így is meg tudta ismételni, 45 pontot gyűjtött. 3 pole pozíció és két leggyorsabb kör szerepel még neve mellett.

Formula–1[szerkesztés]

Grosjean Silverstone-ban, a Renault R27-essel, a World Series by Renault rendezvényén

2008[szerkesztés]

2008-ra a Renault csapat tesztpilótája lett. Nelsinho Piquet helyére került, aki arra a szezonra versenyzői szerződést kapott a csapattól.[14] Először a World Series by Renault egyik rendezvényén, Silverstone-ban vezethette az R27-est.

2009[szerkesztés]

2009-ben a magyar nagydíj után Piquet-t elbocsátották, így kézenfekvő volt, hogy Romain helyettesíti az európai nagydíjtól.

Az európai nagydíj időmérőjén sokáig csapattársához Fernando Alonsóhoz hasonló köröket futott, ám a spanyol az utolsó körén három tizeddel jobbat autózott mint ő. Így Alonso, bejutott az utolsó etapba, míg ő a 14. helyről indulhatott élete első Formula–1-es futamán. A versenyes felemás teljesítmény nyújtott. Versenytempója elégedettségre adott okot (leggyorsabb köre a 9. legjobb volt a mezőnyben, csapattársát is megelőzte ebben a műfajban), ugyanakkor több kisebb hibát is elkövetett. Három versenyzőt megelőzve, mintegy másfél perces hátránnyal a 15. helyen zárt. belga nagydíjon csak a 19. helyről indulhatott, igaz, a mezőny annyira sűrű volt, hogy mindössze 6 tizedes lemaradással is csak ez a pozíció volt elérhető. Futamát hamar befejezte. A verseny 1. körében, a Les Combes nevű kanyarkombinációban figyelmetlen volt, így összeütközött Jenson Button versenygépével. A baleset további két pilóta (Alguersuari és Hamilton) versenyének is véget vetett. Az immáron KERS-szel felszerelt autóval biztatóan kezdte a hétvégét, majd az olasz nagydíj időmérőjén csupán 2 tizeddel maradt le a Q3-ról, a 12. helyről indulhatott. A rajtot alaposan elpuskázta, a mezőny hátsó részébe esett vissza, ráadásul autója aerodinamikája is megsínylette az első sikánban történt kakaskodást, így körhátrányban csak a 15. helyen tudta befejezni a versenyt.

A japán nagydíj szabadedzésén

A szingapúri hétvégén kezdetben az indulása is kétséges volt, ugyanis ételmérgezés okozta gyomorproblémával küszködött. Az első pénteki szabadedzésen túl nagy sebességgel ment át a 17-es számú kanyaron, aminek következtében kitört az autó fara, majd a szemközti korlátnak ütközve állt meg. Az eset külön pikantériája, hogy 2008-ban ugyanott csapódott a falnak Nelsinho Piquet, mint később napvilágra került, előre megfontolt szándékkal. Egész hétvégén nem ment neki, az időmérőn mindössze a 19. rajtkockát tudta megszerezni, miközben Alonso a 3. sorból indulhatott. A rajtnál sem tudott előrébb lépni, majd mindössze 3 kör után túlmelegedtek a fékjei, ezért a Renault jobbnak látta, ha kihívja őt a pályáról. A szuzukai hétvége sem sikerült emlékezetesre, az időmérőn, csapattársától 6 tizedre lemaradva a 18. hely jutott neki (büntetések miatt 17. rajtkockából indult), majd a futamon egy kiállásos stratégiával igyekezett feljebb zárkózni, nem sok sikerrel, hiszen végül körhátrányban a 16. helyen intették le. A brazil nagydíjnak a 13. helyről vághatott neki. Az első körben történt balesetek miatt pontszerző helyen tartózkodott a biztonsági autó érkezésekor. A következő két körben azonban nem tudta felmelegíteni abroncsait, így a mezőny nagy része maga mögé utasította. Körhátrányban, a 13. helyen fejezte be a versenyt. A szezonzáró abu-dzabi nagydíjra teljesen visszaesett a Renault, így nem csoda, hogy az időmérőn mindössze a 19. rajtkockát sikerült megszereznie. A futamon egy kiállással operált csapata, ami a gyenge versenytempó és a forgalom miatt nem bizonyult kifizetődőnek, a verseny végén Fisichella is megelőzte, így körhátrányban az utolsó helyen fejezte be első (csonka) szezonját.

2012[szerkesztés]

Grosjean a Lotusszal a 2012-es maláj nagydíjon.

2011. december 9-én bejelentették, hogy Grosjean a Lotus GP pilótája lesz a finn Kimi Räikkönen mellett.

Az ausztrál nagydíjon rögtön a harmadik rajtpozíciót szerezte meg, de a verseny első köreiben kiesett.

A bahreini nagydíjon a harmadik helyen ért célba és ezzel megszerezte első dobogóját a Formula-1-ben.

A belga nagydíjon balesetet okozott, miután Lewis Hamiltonnal ütközött, és mindketten belerohantak Fernando Alonso és Kobajasi Kamui autójába. Elkerülhető, súlyos, mások testi épségének kockáztatásával járó baleset okozása miatt egy versenyre felfüggesztették, így nem indulhatott el az olasz nagydíjon.[15]

2013–2019[szerkesztés]

2020[szerkesztés]

2020. november 29-én a Haas volánja mögött brutális balesetet szenvedett Bahreinben. A hármas kanyar után autójával a szalagkorlátnak csapódott, melynek következtében az autó kettészakadt, a kifolyt üzemanyag pedig belobbant és lángolni kezdett. A glóriának nevezett fejvédőnek és a többi biztonságtechnikai eszköznek köszönhetően saját lábán tudott kimászni autója égő roncsából, és az eset után kisebb égési sérülésekkel szállították kórházba.[16][17][18] A szezon utolsó két versenyén így már nem állt rajthoz, és ezzel 2020 végén befejezte Formula–1-es pályafutását.[19] A baleset túlélése után Főnixnek kezdték nevezni.

Eredményei[szerkesztés]

GP2-es eredményei[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Helyezés Pont
2008 ART Grand Prix ESP
FEA

5
ESP
SPR

13
TUR
FEA

2
TUR
SPR

1
MON
FEA

Ki
MON
SPR

10
FRA
FEA

Ki
FRA
SPR

Ki
GBR
FEA

5
GBR
SPR

8
GER
FEA

2
GER
SPR

4
HUN
FEA

17
HUN
SPR

12
EUR
FEA

3
EUR
SPR

Ki
BEL
FEA

1
BEL
SPR

9
ITA
FEA

4
ITA
SPR

3
4. 62
2009 Barwa Addax ESP
FEA

1
ESP
SPR

2
MON
FEA

1
MON
SPR

17†
TUR
FEA

Ki
TUR
SPR

12
GBR
FEA

5
GBR
SPR

4
GER
FEA

18†
GER
SPR

5
HUN
FEA

10
HUN
SPR

4
VAL
FEA

VAL
SPR

BEL
FEA

BEL
SPR

ITA
FEA

ITA
SPR

POR
FEA

POR
SPR

4. 45
2010 DAMS ESP
FEA

ESP
SPR

MON
FEA

MON
SPR

TUR
FEA

TUR
SPR

VAL
FEA

VAL
SPR

GBR
FEA

GBR
SPR

GER
FEA

20
GER
SPR

19†
HUN
FEA

HUN
SPR

BEL
FEA

3
BEL
SPR

6
ITA
FEA

13
ITA
SPR

17†
UAE
FEA

6
UAE
SPR

3
14. 14
2011 DAMS TUR
FEA

1
TUR
SPR

10
ESP
FEA

Kiz
ESP
SPR

9
MON
FEA

4
MON
SPR

3
VAL
FEA

1
VAL
SPR

Ki
GBR
FEA

4
GBR
SPR

1
GER
FEA

3
GER
SPR

1
HUN
FEA

1
HUN
SPR

3
BEL
FEA

3
BEL
SPR

4
ITA
FEA

3
ITA
SPR

21
1. 89
† Nem fejezte be a futamot, de helyezését értékelték, mivel teljesítette a futam több, mint 90%-át.

Teljes GP2 Asia Series eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Helyezés Pont
2008 ART Grand Prix UAE1
FEA

1
UAE1
SPR

1
IDN
FEA

4
IDN
SPR

4
MAL
FEA

9
MAL
SPR

2
BHR
FEA

1
BHR
SPR

Ki
UAE2
FEA

1
UAE2
SPR

Ki
1. 61
2011 DAMS UAE
FEA

2
UAE
SPR

Ki
SMR
FEA

1
SMR
SPR

7
1. 24

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Helyezés Pont
2009 Renault AUS
MAL
CHN
BHR
ESP
MON
TUR
GBR
GER
HUN
EUR
15
BEL
Ki
ITA
15
SIN
Ki
JPN
16
BRA
13
UAE
16
23. 0
2011 Renault AUS MAL CHN TUR ESP MON CAN EUR GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN KOR IND UAE
Tp
BRA
Tp
2012 Lotus AUS
Ki
MAL
Ki
CHN
6
BHR
3
ESP
4
MON
Ki
CAN
2
EUR
Ki
GBR
6
GER
18
HUN
3
BEL
Ki
ITA
EX
SIN
7
JPN
19†
KOR
7
IND
9
UAE
Ki
USA
7
BRA
Ki
8. 96
2013 Lotus AUS
10
MAL
6
CHN
9
BHR
3
ESP
Ki
MON
Ki
CAN
13
GBR
19†
GER
3
HUN
6
BEL
8
ITA
8
SIN
Ki
KOR
3
JPN
3
IND
3
UAE
4
USA
2
BRA
Ki
7. 132
2014 Lotus AUS
Ki
MAL
11
BHR
12
CHN
Ki
ESP
8
MON
8
CAN
Ki
AUT
14
GBR
12
GER
Ki
HUN
Ki
BEL
Ki
ITA
16
SIN
13
JPN
15
RUS
17
USA
11
BRA
17†
UAE
13
14. 8
2015 Lotus AUS
Ki
MAL
11
CHN
7
BHR
7
ESP
8
MON
12
CAN
10
AUT
Ki
GBR
Ki
HUN
7
BEL
3
ITA
Ki
SIN
13†
JPN
7
RUS
Ki
USA
Ki
MEX
10
BRA
8
UAE
9
11. 51
2016 Haas AUS
6
BHR
5
CHN
19
RUS
8
ESP
Ki
MON
13
CAN
14
EUR
13
AUT
7
GBR
Ki
HUN
14
GER
13
BEL
13
ITA
11
SIN
Ni
MAL
Ki
JPN
11
USA
10
MEX
20
BRA
Ni
UAE
11
13. 29
2017 Haas AUS
Ki
CHN
11
BHR
8
RUS
Ki
ESP
10
MON
8
CAN
10
AZE
13
AUT
6
GBR
13
HUN
Ki
BEL
7
ITA
15
SIN
9
MAL
13
JPN
9
USA
14
MEX
15
BRA
15
UAE
11
13. 28
2018 Haas AUS
Ki
BHR
13
CHN
17
AZE
Ki
ESP
Ki
MON
15
CAN
12
FRA
11
AUT
4
GBR
Ki
GER
6
HUN
10
BEL
7
ITA
Kiz
SIN
15
RUS
11
JPN
8
USA
Ki
MEX
16
BRA
8
UAE
9
14. 37
2019 Haas AUS
Ki
BHR
Ki
CHN
11
AZE
Ki
ESP
10
MON
10
CAN
14
FRA
Ki
AUT
16
GBR
Ki
GER
7
HUN
Ki
BEL
13
ITA
16
SIN
11
RUS
Ki
JPN
13
MEX
17
USA
15
BRA
13
UAE
15
18. 8
2020 Haas AUT
Ki
STY
13
HUN
16
GBR
16
70
16
ESP
19
BEL
15
ITA
12
TOS
12
RUS
17
EIF
9
POR
17
EMI
14
TUR
Ki
BHR
Ki
SAK
UAE
19. 2
† A versenyt nem fejezte be, de helyezését értékelték, mert a versenytáv több, mint 90%-át teljesítette.
Megjegyzés: 2014-ben a szezonzáró nagydíjon dupla pontokat osztottak.

Teljes IndyCar eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Helyezés Pont
2021 DCR w/ Rick Ware Racing USA
ALA
10
USA
STP
13
USA
TXS
USA
TXS
USA
IMS
2
USA
INDY
USA
DET
23
USA
DET
24
USA
ROA
5
USA
MDO
7
USA
NSH
16
USA
IMS
2
USA
GTW
14
USA
POR
22
USA
LAG
3
USA
LBH
24
15. 272
2022 Andretti Autosport USA
STP
5
USA
TXS
26
USA
LBH
2
USA
ALA
7
USA
IMS
17
USA
INDY
31
USA
DET
17
USA
ROA
4
USA
MDO
21
CAN
TOR
16
USA
IOW
7
USA
IOW
9
USA
IMS
16
USA
NSH
16
USA
GTW
13
USA
POR
19
USA
LAG
7
13. 328
2023 Andretti Autosport USA
STP
18
USA
TXS
14
USA
LBH
2
USA
ALA
2
USA
IMS
11
USA
INDY
30
USA
DET
24
USA
ROA
25
USA
MDO
13
CAN
TOR
22
USA
IOW
11
USA
IOW
12
USA
NSH
6
USA
IMS
18
USA
GTW
12
USA
POR
27
USA
LAG
11
13. 296
2024 Juncos Hollinger Racing USA
STP
.
USA
TRM2
USA
LBH
USA
ALA
USA
IMS
USA
INDY
USA
DET
USA
ROA
USA
LAG
USA
MDO
USA
IOW
USA
IOW
CAN
TOR
USA
GTW
USA
POR
USA
MIL
USA
MIL
USA
NSH
0
* A szezon jelenleg is zajlik.
2 A verseny nem számít bele a bajnokságba

Indianapolis 500[szerkesztés]

Év Kasztni Motor Rajthely Eredmény Csapat
2022 Dallara Honda 9 31 Andretti Autosport
2023 Dallara Honda 19 30 Andretti Autosport

Magánélete[szerkesztés]

Grosjean kettős állampolgár, anyja francia, apja svájci származású. Iskoláit Franciaországban végezte, 2006-ban egy természettudományi gimnáziumban érettségizett le. A versenyzés mellett szülővárosának egyik pénzintézetében sajátította el a vagyonkezelés fortélyait. Flavio Briatore kérésére döntött úgy, hogy francia licenccel indul a versenyeken, így jobban felkeltheti a Renault érdeklődését. Az autóversenyzés előtt a BMX és a sí érdekelte. A családban sem volt idegen a sport, nagyapja például indult az 1952-es téli olimpiai játékokon. Párkapcsolatban él 2008 óta a TF1 francia tv-csatorna riporter-műsorvezetőjével, a nála 5 évvel idősebb Marion Jollès-val. 2012-ben házasodtak össze Chamonix-ban, három gyermekük van.[20]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Grosjean váltja Piquet-t. formula.hu, 2009. (Hozzáférés: 2009. augusztus 18.)
  2. Hivatalos: Grosjean az IndyCarban folytatja”, https://m4sport.hu/ 
  3. Romain Grosjean. IndyCar.com. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  4. a b c d e Meet the rookies: Romain Grosjean. F1Fanatic.co.uk, 2007. (Hozzáférés: 2007. augusztus 14.)
  5. F3 Euro Mugello 1: Grosjean moves ahead. MaximumMotorsport.co.uk, 2007. [2007. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 14.)
  6. Bradley, Charles. Grosjean takes title autosport.com, 2007-10-13. Hozzáférés ideje: 2007-10-13.
  7. Hülkenberg wins F3 Masters as Grosjean stalls. MaximumMotorsport.co.uk, 2007. [2007. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 14.)
  8. Grosjean to race for ART in 2008”, autosport.com, 2007. december 11. (Hozzáférés: 2007. december 11.) 
  9. Filippi confirmed at ART for 2008”, autosport.com, 2007. december 17. (Hozzáférés: 2007. december 17.) 
  10. Alvaro Parente wins on GP2 debut in Barcelona”, maximummotorsport.co.uk, 2008. április 26.. [2008. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. április 27.) 
  11. Kobayashi triumphs as Grosjean cracks under pressure”, maximummotorsport.co.uk, 2008. április 27.. [2008. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. április 27.) 
  12. Eight cars crash on first lap, Bruno Senna hits a dog, it's another GP2 sprint race”, maximummotorsport.co.uk, 2008. május 11.. [2008. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. május 12.) 
  13. Maldonado signs for ART”, crash.net 
  14. Alonso, Piquet, Grosjean with Renault...”, uk.eurosport.yahoo.com, 2007. december 10. (Hozzáférés: 2007. december 10.) 
  15. Grosjean a bűnbak, egy versenyről eltiltották. Nemzeti Sport Online, 2012. szeptember 2. (Hozzáférés: 2012. szeptember 3.)
  16. formula1.com
  17. formula.hu
  18. Grosjean brutális balesete után Hamilton nyert a drámai versenyen”, Nemzeti Sport Online, 2020. november 29. (Hozzáférés: 2020. november 29.) 
  19. Grosjean befejezi F1-es pályafutását, nem indul a szezonzárón”, gphirek.hu, 2020. december 6. (Hozzáférés: 2020. december 6.) 
  20. https://www.thesun.co.uk/sport/motorsport/8729282/romain-grosjeans-wife-marion-jolles-f1-married-children/

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Romain Grosjean
A Wikimédia Commons tartalmaz Romain Grosjean témájú médiaállományokat.