Haas VF-20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haas VF-20
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóDallara
ElőzőHaas VF-19
KövetkezőHaas VF-21
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas méhsejt monocoque
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
Hátsó felfüggesztésSzénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
MotorFerrari 065 1,6L turbó
ÜzemanyagShell V-Power
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Haas F1 Team
Pilóták8. FRA Romain Grosjean
9. RUS Nyikita Mazepin
20. DEN Kevin Magnussen
47. GER Mick Schumacher
51. BRA Pietro Fittipaldi
Első versenyAusztria 2020-as Formula–1 osztrák nagydíj
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A Haas VF-20 egy Formula-1-es versenyautó, melyet a Haas készített és versenyeztetett a 2020-as Formula-1-es világbajnokságban. Pilótái Romain Grosjean és Kevin Magnussen voltak (ebben az évben mindketten utoljára),[1] illetve két verseny erejéig a Grosjeant hatalmas balesete után helyettesítő Pietro Fittipaldi.

Haas VF-21 néven ennek a kasztninak a kismértékben átdolgozott változatát versenyeztette a csapat.

Áttekintés[szerkesztés]

Eredetileg az ausztrál futamon vetették volna be először, de a koronavírus-járvány miatt a szezon csak Ausztriában indulhatott el. A cél az volt, hogy az előző évi kudarcos teljesítményt megugorva visszatérjenek a korábbi, erős középcsapat státuszba. Az autó tervezésekor számos elemet átvettek a Ferrari SF90-es, előző évi autóról, többek között a váltót, továbbá a Ferrari szállította a motorokat is.[2]

2020-ban azonban a Ferrari kiábrándítóan gyenge volt, elsősorban a motorjának teljesítménye volt gyatra, és ez partnercsapatára is kihatással volt. A Haas esetében további gondot jelentett, hogy régi problémájuk, a fékek elfüstölése sem oldódott meg - a szezonnyitó versenyen ezért estek ki mindketten. További rejtélyes hibák bukkantak fel, amikor a spanyol futamon több mint 2 másodperccel voltak lassabbak, mint a szabadedzéseken.[3] A tapadás hiánya és a gyenge motor miatt a Haas ebben az évben csak szenvedett, a pontszerzés is csodaszámba ment.

A bahreini nagydíjon Grosjean horrorisztikus balesetet szenvedett el: a verseny első körében Daniil Kvjattal csatázott, a 3-as kanyar utáni egyenesben a két autó összeért, a Haas pedig 220 km/h-s sebességgel beleszáguldott a pálya melletti korlátba, körülbelül 53g-s erővel.[4] A becsapódáskor az autó kettészakadt és lángba borult, Grosjean mégis képes volt alig fél perc leforgása alatt kiszabadulni, és csodával határos módon kisebb, főként égési sérülésekkel úszta meg a balesetet.[4] Életét több tényező együttállása mellett főként a versenyző feje feletti glória mentette meg: ha ez nincs, Grosjeant jó eséllyel lefejezte volna a korlát.[5] Sérülései miatt az idény, és ezzel a Forma-1-es karrier is befejeződött számára, ezért a szuperlicensszel rendelkező tesztpilóta, Pietro Fittipaldi ugrott be helyette.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Abroncs Versenyzők Nagydíjak Pont Helyezés
AUT

Ausztria

STY

Ausztria

HUN

Magyarország

GBR

Egyesült Királyság

70

Egyesült Királyság

ESP

Spanyolország

BEL

Belgium

ITA

Olaszország

TUS

Olaszország

RUS

Oroszország

EIF

Németország

POR

Portugália

EMI

Olaszország

TUR

Törökország

BHR

Bahrein

SAK

Bahrein

UAE

Egyesült Arab Emírségek

2020 Haas F1 Team Ferrari 065 P Romain Grosjean KI 13 16 16 16 19 15 12 12 17 9 17 14 KI KI NI NI 3 9.
Kevin Magnussen KI 12 10 KI KI 15 17 KI KI 12 13 16 KI 17 † 17 15 18
Pietro Fittipaldi 17 19
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Haas to take unchanged line-up into 2019 (amerikai angol nyelven). Speedcafe, 2018. szeptember 28. (Hozzáférés: 2020. november 30.)
  2. Haas VF-20 - F1technical.net. www.f1technical.net. (Hozzáférés: 2020. november 30.)
  3. Guenther Steiner wants answers after Haas lose two seconds of pace from Friday to Sunday in Spain | Formula 1® (angol nyelven). www.formula1.com. (Hozzáférés: 2020. november 30.)
  4. a b Grosjean's escape leaves F1 with soul-searching to do”, BBC Sport (Hozzáférés: 2020. november 30.) (brit angol nyelvű) 
  5. Richards, Giles. „Romain Grosjean's 'life saved' by halo after remarkable escape at Bahrain GP”, The Guardian, 2020. november 29. (Hozzáférés: 2020. november 30.) (brit angol nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Haas VF-20 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.