Haas VF-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haas VF-19
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
ElőzőHaas VF-18
KövetkezőHaas VF-20
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas méhsejt monocoque
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorFerrari 064 1,6L turbó
VáltóFerrari 8 fokozatú
Tömeg743 kg
ÜzemanyagShell V-Power
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)(Rich Energy) Haas F1 Team
Pilóták8. FRA Romain Grosjean
20. DEN Kevin Magnussen
Első versenyAusztrália 2019-es Formula–1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyEgyesült Arab Emírségek 2019-es Formula–1 abu-dzabi nagydíj
Futott versenyek21
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök1

A Haas VF-19 egy Formula-1-es versenyautó, melyet a Haas készített és versenyeztetett a 2019.es Formula-1 világbajnokság során. Pilótái sorozatban harmadik éve Romain Grosjean és Kevin Magnussen voltak, a tesztpilóta pedig Pietro Fittipaldi.[1]

Áttekintés[szerkesztés]

Bemutatóját 2019. február 18-án tartották, az első barcelonai tesztnapon,[2] festését viszont már korábban, február 7-én leleplezték.[3] Szokatlan volt, hogy abban az évben nem a Haas-ra jellemző fehér-piros-fekete színkombinációt, hanem utoljára a Lotus F1 Team autóin pár évvel korábban látott fekete-arany színösszeállítást öltötték magukra az autók és a csapat. Ez azért volt így, mert egy új, névadó főszponzor, az energiaitalokat gyártó Rich Energy érkezett, és az üdítők dobozára emlékeztető színsémát vették át.

Fejlesztése már 2018 nyarán elkezdődött, ugyanis az egyre pocsékabb 2018-as szezont inkább feláldozták annak érdekében, hogy versenyképesek lehessenek a következő évben.[4] Mivel az új idényben az előzések megkönnyítése felé módosultak a szabályok, így a főbb változások is ezen a téren voltak: szélesebb és egyszerűbb első szárny, szélesebb hátsó szárny, egyszerűbb fékvezetékek, és kisebb bargeboard-ok.[5]

Mint korábban is, a Haas az alkatrészek jelentős részét a Scuderia Ferrari csapattól vásárolta, csupán annyi dolgot terveztek és gyártottak le saját maguk, amelyet az FIA technikai szabályzata kötelezően előír.[6] A tervezés és a szélcsatornás tesztek során ismét a Dallara volt segítségükre.

A szezon[szerkesztés]

A szezon előtti teszteken ígéretes teljesítményt mutatott az autó, a középmezőny legjobbjai voltak tempó tekintetében. Problémát jelentett viszont a megbízhatóság, többször is meg kellett állniuk.[7] Az idénynyitó ausztrál futamon Magnussen hatodik lett, bizonyítva, hogy tényleg a középmezőny legerősebb csapata lehetnek.[8] Grosjean-nak ezzel szemben verseny közben fel kellett adnia a futamot, mert egy kerékcsere során rosszul rögzítették az anyát, és az megsérült.[9]

Bahreinben a dolgok érdekes fordulatot vettek. Grosjean ezúttal is kiesett, mert még az első körben ütközött Lance Stroll-lal, és a sérülés miatt később fel kellett adnia a futamot. Magnussen viszont a hatodikról a 13. helyig esett vissza, állítása szerint azért, mert az autónak nem volt megfelelő végsebessége az egyenes szakaszokon, és így folyamatosan megelőzték őt.[10] A csapatvezető Günther Steiner megvizsgálta a kérdést, és úgy találták, hogy a VF-19-es nem tudja megfelelően felmelegíteni a gumikat.[11] Kínában a probléma orvoslására új hátsó szárnyat vetettek be, de ez sem volt megoldás, mindkét versenyző kikerült a pontszerző zónából. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy az autó csak egy igen szűk hőmérsékleti tartományban tudja optimálisan kezelni a gumikat. Ez azonban a szezon előtti teszteken és Ausztráliában nem derülhetett ki, mert ezen pályák kanyarjai gyorsak, egyeneseik pedig rövidek.[12]

Azerbajdzsánban az időmérőn a csapat már a Q3-ba se jutott be, sőt Grosjean már a Q1-ben kiesett. Magnussen tizenharmadik lett a futamon, Grosjean pedig fékhiba miatt kiesett.[13] A spanyol futamra egy sor fejlesztést hoztak, amit a pénteki szabadedzésen Grosjean autója kapott meg, hogy ki tudják értékelni az eredményeket összehasonlítás után.[14] A fejlesztések ígéretesnek tűntek, így Magnussen is megkapta azokat, a versenyen pedig kettős pontszerzést könyvelhettek el. Az eredményt némiképp elhomályosította, hogy a két versenyző vérre menő küzdelmet folytatott egymással a pályán, melynek következtében Magnussen kiterelgette csapattársát az aszfaltról, és Grosjean emiatt lett csak a tizedik.

A javulás azonban egyértelműen a pályának volt köszönhető, ahol már a tesztek alatt is jól ment a csapat, és a gumikezelési gondok nem szűntek meg. Kanadában újabb fejlesztések érkeztek, ezek segítségével az elmondható volt, hogy az időmérő edzéseken nem teljesített rosszul a Haas, viszont a versenyen fokozatosan hátraestek pozíciók tekintetében.[15] Jellemző példa volt Magnussen produkciója Ausztriában, aki az 5. helyre kvalifikálta magát, rajtbüntetés miatt végül a 10. helyről indult, de a versenyen csak 19. lett, és még George Russell is megelőzte a Williams-szel, aki a boxutcából rajtolt.[16]

Hogy megértsék a problémát, Grosjean autóját visszacserélték a szezon eleji specifikációra. Nagy kiértékelésre nem kerülhetett sor, mert a versenyen a két pilóta ütközött, defektet kaptak, és fel kellett adniuk a futamot. [17]Günther Steiner elmondása szerint a VF-19-es a legfurább Formula-1-es autó, amit valaha látott, mert bár a szezon közepén jártak, a csapat még mindig nem értette az autót. A verseny után William Storey, a Rich Energy vezérigazgatója egy Twitter-üzenetben közölte, hogy a vállalat azonnali hatállyal felmondja a szponzori szerződést, mert nem jönnek az eredmények. Csakhogy mint az utóbb kiderült, a tweet Storey magánakciója volt, a Rich Energy vezetésén belül nem is tudtak róla, sőt még az sem volt egyértelmű, hogy Storey tényleges vezérigazgatója-e a cégnek. Maga a Haas is azt nyilatkozta, hogy szponzori pénzek egyébként csak kezdetben érkeztek, később elmaradoztak. Végül az olasz futam után bontottak szerződést: a Haas elvesztette a névadó szponzort, az autók festése maradt ugyanaz, csak a Rich Energy feliratok és logók tűntek el.[18]

A belga verseny után úgy döntöttek, maradnak annál a változatnál, amelyet Magnussen használt a német versenytől kezdődően,[19] de ez még mindig nem a végleges átalakítás volt, ugyanis Szingapúrban Grosjean egy hibrid autót kapott: a padlólemezt, a bargeboard-okat és a hátsó szárnyat visszacserélték a szezonkezdetkor használatosra.[20]

Az évad második felében már a pontszerzés is csodaszámba ment, egyedül Németországban értek el kettős pontszerzést, és még egyszer Magnussen az orosz versenyen szerzett pontot, Szingapúrban pedig megfutotta a verseny leggyorsabb körét. 28 pontos eredményükkel az utolsó előtti, 9. helyen zárták az évet.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Gumik Pilóták Nagydíjak Pontok Helyezés
Ausztrália

AUS

Bahrein

BHR

Kína

CHN

Azerbajdzsán

AZE

Spanyolország

ESP

Monaco

MON

Kanada

CAN

Franciaország

FRA

Ausztria

AUT

Nagy-Britannia

GBR

Németország

GER

Magyarország

HUN

Belgium

BEL

Olaszország

ITA

Szingapúr

SIN

Oroszország

RUS

Japán

JPN

Mexikó

MEX

Egyesült Államok

USA

Brazília

BRA

Egyesült Arab Emírségek

ABU

2019 Haas F1 Team* Ferrari P Romain Grosjean KI KI 11 KI 10 10 14 KI 16 KI 7 KI 13 16 11 KI 13 17 15 13 15 28 9.
Kevin Magnussen 6 13 13 13 7 14 17 17 19 KI 8 13 12 KI 17 9 15 15 18 11 14
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.
  • * – Az első 14 versenyt "Rich Energy Haas F1 Team" néven teljesítette a csapat.
  • Félkövérrel jelezve a leggyorsabb kör

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2019 FIA Formula One World Championship Entry List (angol nyelven). Federation Internationale de l'Automobile, 2020. február 24. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  2. First pictures: Haas VF-19 presented in Spain · RaceFans (brit angol nyelven). RaceFans, 2019. február 18. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  3. Take a closer look at the new Haas VF - 19 (angol nyelven). F1 News by PlanetF1, 2019. február 7. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  4. Osten, Phillip van: Haas to halt current development as focus switches to 2019 car (angol nyelven). F1i.com, 2018. augusztus 19. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  5. Editor, Gemma Hatton-Deputy: Haas VF-19 (amerikai angol nyelven). Racecar Engineering. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  6. Scarborough, Craig: Technical overview of Haas VF19 challenger (amerikai angol nyelven). Motorsport Technology, 2019. február 9. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  7. Testing analysis: Ranking the midfield (angol nyelven). ESPN.com, 2018. március 12. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  8. Andrew Lewin: Haas: 'Mixed emotions' despite best-of-the-rest for Magnussen (angol nyelven). F1i.com, 2019. március 17. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  9. Staff, Reuters. „Pitstop problem is deja vu for Grosjean in Australia”, Reuters, 2019. március 17. (Hozzáférés: 2020. december 1.) (angol nyelvű) 
  10. Osten, Phillip van: Haas at a loss to explain depressed race pace in Bahrain (angol nyelven). F1i.com, 2019. április 1. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  11. Noble, Khodr Rawi and Jonathan: Haas F1 boss Steiner 'amazed' by 'overnight' loss of Bahrain GP pace (angol nyelven). Autosport.com. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  12. GMM: Haas F1 Team's struggles continue in China (amerikai angol nyelven). Autoweek, 2019. április 14. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  13. Azerbaijan GP: Race team notes - Haas. Pitpass, 2019. április 28. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  14. Noble, Jonathan: Only Romain Grosjean to run Haas F1 upgrade in Spanish GP practice (angol nyelven). Autosport.com. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  15. Haas not jumping to conclusions over upgrade (angol nyelven). ESPN.com, 2018. június 11. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  16. Osten, Phillip van: Haas drivers still clueless as to why erratic form persists (angol nyelven). F1i.com, 2019. július 1. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  17. Frustrated Steiner 'still not over' Haas duo's British GP clash (angol nyelven). www.motorsport.com. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  18. Szakított a Haas és a Rich Energy – most már tényleg (hu-HU nyelven). Formula.hu. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  19. Haas to end split-spec experiment in Belgium (angol nyelven). www.motorsport.com. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  20. Haas data mismatch prompts Grosjean spec experiment (angol nyelven). www.motorsport.com. (Hozzáférés: 2020. december 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Haas VF-19 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.