Red Bull RB15

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Red Bull RB15
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóRed Bull Racing
ElőzőRed Bull RB14
KövetkezőRed Bull RB16
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas kompozit szerkezet
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorHonda RA619H 1,6 L V6 turbómotor
Váltó8 fokozatú sebességváltó
ÜzemanyagEsso
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Aston Martin Red Bull Racing
Pilóták10. FRA Pierre Gasly
23. THA Alexander Albon
33. NED Max Verstappen
Első versenyausztrál 2019-es Formula–1 ausztrál nagydíj
Futott versenyek21
Győzelmek3
Dobogós helyezések9
Edzéselsőségek2
Leggyorsabb körök5

A Red Bull RB15 egy Formula-1-es versenyautó, mely a 2019-es Formula-1 bajnokság során volt a Red Bull Racing csapat autója. Ez volt az első Honda-motoros autója a csapatnak. Pilótái a csapatnál maradt Max Verstappen és a Toro Rossótól leigazolt Pierre Gasly voltak (utóbbit a Belga Nagydíjtól szintén a Toro Rossótól Alexander Albon váltotta). A kezdeti nehézségek után a konstrukció egyre versenyképesebbé vált, és futamgyőzelmeivel a gyengélkedő Ferrari helyett a Mercedes kihívójává vált.

Évad[szerkesztés]

Az új RB15-ös külsőségeiben nem sokat változott elődjéhez képest.[1] A kasztni hasonló volt, a festés pedig ugyanaz a matt alapú mélykék-sárga, mint az előző években (bár a téli teszteken szokás szerint egyedi festést használtak, ezúttal a mélykék alapon vörös csíkokkal[2]). Belül annál több volt a változás: a Red Bull végül szerződést bontott a Renault-val, egy évtizedes partnerség és 4 világbajnoki cím után, miután a gyártó motorjai erő és főként megbízhatóság tekintetében is alaposan hagytak maguk után kívánnivalót a turbóérában. A Red Bull az utolsó pár évben a motorokat TAG Heuer név alatt futtatta, jelezve az elmérgesedett viszonyt.

Realizálva, hogy a megfelelő gyári támogatásra szükség van a világbajnoki küzdelemben, a csapat leszerződött a Hondával, akik 2018-ban mintegy kísérletképpen a Toro Rosso fiókcsapat partnerei voltak, és nem is szerepeltek rosszul. Ez némi kockázatot rejtett magában, ugyanis a Honda a turbóérában történt visszatérése óta kudarcot kudarcra halmozott: a McLarennel való partnerségük idején a megbízhatóság és a teljesítmény is csapnivaló volt. Ezeket a hibákat viszont sikerült lassan kiküszöbölni, és a 2018-as idényt a Honda viszonylag jó megbízhatóságot nyújtott - a teljesítmény viszont még nem volt az igazi. A Red Bull ezért már az év elején azzal számolt, hogy ha kell, büntetéseket is bevállalnak, ha cserébe jobb motorokhoz jutnak.

Az évet új pilótával kezdték meg: Daniel Ricciardo a gyári Renault-csapat versenyzője lett, helyére a Toro Rossónál az előző évben jól versenyző (Bahreinben a negyedik helyet is elcsípő) Pierre Gasly került.

Kezdetben látszott, hogy valóban nem lesz egyszerű feladatuk, ugyanis a motor nem tűnt túl erősnek, és a korábbról ismert vibrációs problémák is megjelentek.[3] Az idénynek úgy futottak neki a csapatok, hogy a legerősebb motort a Ferrari építette, ezután jön kissé lemaradva a Mercedes, majd fej-fej mellett haladva a Renault és a Honda. Ehhez képest Ausztráliában Verstappen hatalmas teljesítménnyel harmadik lett, amihez kellett az is, hogy a Ferrari a vártnál sokkal gyengébben szerepelt. Hosszú idő után ez volt az első Honda-dobogó.[4] Verstappen ezek után is remekelt, bár a dobogóról többnyire épphogy lemaradt, de például Spanyolországban harmadik lett. Nem kezdte ilyen jó az évet Gasly, akitől többet lehetett várni, mégis csak a pontszerzők hátsó sorában kapott rendszeresen helyet. Azerbajdzsánban motorhiba miatt ki is kellett állnia.

Ausztriában aztán parádés versenyzéssel, a leintés előtt pár körrel Verstappen megszerezte a vezetést a ferraris Charles Leclerc-től, és így győzelmet aratott. Ez volt a Honda első győzelme a 2006-os magyar nagydíj után.[5] Alig két futamot kellett várni a következő győzelemre: Verstappen a kaotikus német nagydíjon remek stratégiával úgy szerzett győzelmet, hogy az időmérő edzésen valami gond volt a motorjával. Gasly ezen a futamon kicsúszott és összetörte az RB15-öst. Mivel a dobogóra felállhatott Daniil Kvyjat is, így az 1992-es portugál nagydíj óta ez volt az első kettős Honda-dobogó.[6] A magyar futamon Verstappen megszerezte élete első pole pozícióját, amivel beállította Jackie Stewart rekordját, mint a legtöbb futamgyőzelem után megszerzett első pole pozíciós pilóta. A versenyen is jól ment, ám a Mercedes merész taktikai húzásaival elévágott, így meg kellett elégednie a második hellyel.

Mivel a Red Bull egyre erősebbé kezdett válni, fontos volt a konstruktőrök között elérendő jó pozíció, hiszen ekkor már alig voltak elmaradva a Ferraritól a harmadik helyen. A gyenge pont Gasly volt, aki sajnos nem nyújtotta a tőle elvárt teljesítményt, így ahogy korábban Kvyatot, úgy őt is lefokozták, és visszakerült a Toro Rossóhoz, helyette pedig az évben addig meglepően jól teljesítő Alexander Albon került a kiscsapattól. Albon nem is okozott csalódást, hozta azokat az eredményeket, amelyeket elvártak tőle. A brazil nagydíjon a Red Bull akár kettős győzelmet is arathatott volna, ha éppen Albont nem üti ki Hamilton a verseny vége felé.

Összességében három győzelemmel, két pole pozícióval, és öt leggyorsabb körrel zárhatták az évet, amellyel megszerezték a konstruktőri harmadik helyezést.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Abroncs Versenyzők Nagydíjak Pont Helyezés
AUS
AUS
BHR
BHR
CHN
CHN
AZE
AZE
ESP
ESP
MON
MON
CAN
CAN
FRA
FRA
AUT
AUT
GBR
GBR
GER
GER
HUN
HUN
BEL
BEL
ITA
ITA
SIN
SIN
RUS
RUS
JPN
JPN
MEX
MEX
USA
USA
BRA
BRA
UAE
UAE
2019 Aston Martin Red Bull Racing Honda P Pierre Gasly 11 8 6 Ki 6 5 8 10 7 4 14† 6 417 3.
Alexander Albon 5 6 6 5 4 5 5 14 6
Max Verstappen 3 4 4 4 3 4 5 4 1 5 1 2 Ki 8 3 4 Ki 6 3 1 2
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lehullt a lepel a Red Bull Racing RB15-ről (magyar nyelven). Red Bull. (Hozzáférés: 2019. július 28.)
  2. A Red Bull visszatért az eredeti F1-es festéséhez: RB15 (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2019. július 28.)
  3. Gondok vannak a Red Bull F1-es autójával? (magyar nyelven). F1VILÁG.HU, 2019. február 21. (Hozzáférés: 2019. július 28.)
  4. Kft, New Wave Media Group: Tízéves böjt ért véget, elsőre dobogón a Honda a Red Bull-lal. https://www.gphirek.hu/. (Hozzáférés: 2019. július 28.)
  5. Hivatalos: Verstappen maradt az Osztrák Nagydíj győztese! (hu-HU nyelven). M4 Sport. (Hozzáférés: 2019. július 28.)
  6. Verstappen nyert, Vettel utolsóból 2. a káoszban (magyar nyelven). index.hu, 2019. július 28. (Hozzáférés: 2019. július 28.)
Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Red Bull RB15 témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]