Robert Doornbos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Doornbos
Doornbos a 2005-ös amerikai nagydíjon
Doornbos a 2005-ös amerikai nagydíjon
Életrajzi adatai
Született1981. szeptember 23. (42 éves)
Rotterdam
Nemzetiségeholland holland
Pályafutása
KategóriaFormula–1-es világbajnokság
Aktív évei20052006
CsapataJordan, Minardi, Red Bull
Nagydíjak száma11
Világbajnoki címek0
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Első rajtkockák0
Leggyorsabb körök0
Első nagydíjnémet 2005 német nagydíj
Első győzelem
Legutolsó győzelem
Legutolsó nagydíjbrazil 2006 brazil nagydíj
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Doornbos témájú médiaállományokat.

Robert Doornbos (teljes nevén: Robert Michael Doornbos; Rotterdam, Hollandia, 1981. szeptember 23. –) holland autóversenyző, egykori Formula–1-es pilóta.

A Formula–1 előtt[szerkesztés]

Teniszezőből autóversenyző[szerkesztés]

Doornbos kezdetben teniszezett, és Hollandiában középhaladó szinten országos rendezvényeken vett részt. Miután a Williams vendégül hívta az 1998-as belga nagydíjra, kezdett egyre jobban érdeklődni az autósport iránt. Ekkor befejezte a teniszezést, és csak a versenyzésre koncentrált. 1999-ben a JR Racing Team pilótájaként a Formula Vauxhall (Opel) Lotus Brit Téli sorozatában versenyzett. Sikeres szezont tudhatott maga mögött, ugyanis négy pole pozícióval, ugyanannyi leggyorsabb körrel és győzelemmel második lett a bajnokságban. 2000-ben a Formula Ford Zetec Benelux Sorozatban autózott, és másodikként végzett a belga bajnokságban, ahol hat dobogós helyezést és egy pole pozíciót szerzett valamint három leggyorsabb kört futott.

Formula–3-as pályafutás[szerkesztés]

Visszatérve az Egyesült Királyságba, 2001-ben az FGR Racing színeiben a Brit Formula–3 Scholarschip osztályában versenyzett, ahol a két győzelem, a két pole pozíció és a kilenc dobogós helyezés az ötödik helyezés megszerzésére volt elegendő. A következő évre leszerződött a Német Formula–3 bajnokságra a Ghinzani csapathoz. Négyszer állhatott dobogóra, de futamot nem nyert, viszont hatodik lett a Macaui Nagydíjon. A Spa-Francorchamps-ban rendezett F3 Mastersban az első helyről indulhatott, a koreai nagydíjon pedig második lett.

A Formula 3000-ben[szerkesztés]

A Red Bull támogatásával 2004-ben csatlakozott az Arden International csapathoz, és részt vett a nemzetközi Formula 3000 bajnokságban. Vitantonio Liuzzi csapattársaként a Spa-Francorchamps-i futamgyőzelem mellett négy pódiumgyőzelmet aratott és egy leggyorsabb kört futott. Mindezzel harmadik helyen végzett a bajnokságban és elnyerte az év újonca kitüntető címet.

A Red Bull Racing csapat harmadik számú versenyzője volt a kínai nagydíj-ig, amikor előléptették második számú pilótává David Coulthard mellé.

Champ Car[szerkesztés]

2007-től a Minardi Team USA versenyzője a Champ Car-ban. Első versenyén, a Las Vegas-i nagydíjon 3. a rajtkockából indulva 2. helyen futott célba. 1993 óta ez volt az első eset, hogy egy újonc pilóta rögtön az első futamon dobogóra állhatott. A 2007-es clevelandi futamon megszerezhette volna első győzelmét, a futamon azonban bokszutca áthajtásos büntetést kapott és 2. lett Paul Tracy mögött. Egy héttel később azonban már semmi sem állhatott az útjába, Kanadában megnyerte a Mont Tremblanti Nagydíjat és ezzel pontszámban beérte a bajnokságban vezető Sebastien Bourdais-t.

IndyCar[szerkesztés]

2009-től a Newman/Haas/Lanigan, majd a HVM Racing versenyzője az IndyCar-ban.

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Helyezés Pont
2005 Jordan AUS
Tp
MAL
Tp
BHR
Tp
SMR
Tp
ESP
Tp
MON
Tp
EUR
CAN
USA
Tp
FRA
Tp
GBR
Tp
25. 0
Minardi GER
18
HUN
Ki
TUR
13
ITA
18
BEL
13
BRA
Ki
JPN
14
CHN
14
2006 Red Bull BHR
Tp
MAL
Tp
AUS
Tp
SMR
Tp
EUR
Tp
ESP
Tp
MON
Tp
GBR
Tp
CAN
Tp
USA
Tp
FRA
Tp
GER
Tp
HUN
Tp
TUR
Tp
ITA
Tp
CHN
12
JPN
13
BRA
12
24. 0

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Robert Doornbos
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Doornbos témájú médiaállományokat.