BMX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Bmx átirányít ide. Az azonos középszámú vasúti személykocsikat tartalmazó motorvonatot itt találod: BDVmot.
20' Freestyle BMX
18' BMX

A BMX (Bicycle Moto-Cross, a B a kerékpárt, az M a motort és az X a kettő keresztezését jelöli) a motokrossz alapjaira épülő, de 20"-os kerekeket használó kerékpáros sportág, amely az 1960-as évek végén fejlődött ki.

BMX-kerékpár

Fő ágai[szerkesztés]

  • Cross

Leírás: A BMX cross a legősibb ága a sportnak, olyan fiatalok űzték elsőként, akik anyagi okok miatt nem tudtak crossmotorozni. A verseny, és teljesítménysportokhoz legközelebb álló szakág, a felkészülés edző jelenlétében történik, szervezett keretek között. A 2008-as pekingi olimpián új sportként debütált. „A 300–400 méter hosszú, meredek pályán néhány akadály is nehezíti a versenyzők dolgát. A nyolc induló egy vonalban áll fel a rajt vonalánál. A kapu váratlanul nyílik meg előttük, s a legjobb reflex-szel rendelkező versenyzők azonnal előnyt szereznek. A nyolc induló közül négy jut tovább. Az esetleges bukások nagyon veszélyesek lehetnek. A versenyzők ezért kesztyűt, hosszúnadrágot és fejvédőt viselnek.” (www.mob.hu)

  • Freestyle
    • Park - A Park műfaj kialakulását a speciális sportpályák: a „skateparkok” megjelenése eredményezte. Kiépítése (relatív) költséges, viszont nagyon sokoldalúan lehet használni, a BMX-en kívül gördeszkásoknak, görkorcsolyásoknak és rollereseknek is pályaként szolgál. Jelenleg Budapesten több ilyen skatepark működik (pl.: Görzenál, Boráros tér, zuglói skatepark, RampHouse skatepark). Vidéken az utóbbi 5 évben több ilyen létesítmény is épült az ott lakó extrémsportolók nagy örömére.
    • Flatland - A BMX-sportban a többi ágazattól nagy mértékben eltérő műfaj. A nagy ugrásokat, magas repüléseket és gyors előrehaladási tempót mérnöki pontosságú trükksorozatok kivitelezésével helyettesítik, végig a földön gurulva. Egy kb. 5m x 5m-es területen mutatják be az egymásba szőtt mozdulatokat, a hangsúly a különböző egyensúlyi helyzeteken és a kerékpár gurulás közbeni forgatásán van.
    • Halfpipe - félcsövezés (Vert), mini-félcsövezés (Minirámpa)
    • Street - Olyan BMX-esek kezdtek el az utcán biciklizni, akiknek más lehetőségük nem volt a gyakorlásra, nem voltak sem crosspályák, sem dirtugratók, sem pedig skate-parkok a közelükben. A Street (utca) BMX-esek a közterületeken keresik meg a gyakorlásukhoz szükséges feltételeket. Alapvetően a különböző lépcsőkön ugratnak le és fel, használják a korlátokat (lecsúsznak rajtuk a kerékpárral), de az utcán lévő kiemelkedések, döntött falak, íves építmények mind egy kreatív „Street hely” részei lehetnek. Többnyire olyan helyeken elterjedt formája a BMX-nek, ahol nincsenek erre a célra kijelölt pályák. A BMX-esek negatív megítéléséhez sajnos nagyban hozzájárul, mivel sok kívülállónak egyedül a rombolás szúr szemet mikor látja, hogy egy-egy biciklis a járdákon, lépcsőkön mutatványozik. Számukra (BMX-esek) viszont speciális pályák hiányában ez az egyetlen módja a gyakorlásnak.
    • Dirt/Trails - Az ugrások, a levegőben eltöltött idő („air time”) van a középpontban, általában földből készült ugratókon.

A dirt ágazatban a trükkök kapják a legnagyobb hangsúlyt. A cél, hogy az elugrást követően egy minél nehezebb trükköt mutassanak be a levegőben, majd a leérkezőn gurulással tovább tudjanak haladni. A versenyeken pontozással döntenek a trükkökről, trükksorozatokról, a szakértőkből álló zsűri 1-100-ig pontozza az indulókat, figyelembe véve a versenyző stílusát, a trükk nehézségét és a menet teljes egészét. Trails: Itt az ugratók sokkal technikásabbak, ezáltal a trükk másodlagos tényező. Az ívhez képest a leérkező sok esetben 90 fokban van, kanyarokkal, lejtős, emelkedős részekkel tűzdelt a pálya, komoly kihívást jelentenek a mérnöki pontosságú ugrások. Napjainkban a két műfaj sokszor összefolyik.

Története[szerkesztés]

Kialakulása idején a motokrossz sportág már hatalmas népszerűségnek örvendett az Amerikai Egyesült Államokban. Néhány fiatal, aki szeretett volna részt venni a motokrosszversenyeken, de nem érték el a minimális korhatárt a motorkerékpár-versenyzéshez, és/vagy nem volt elegendő pénzük, hogy megvásárolják a szükséges drága motorkerékpárokat, úgy döntöttek, hogy valamilyen módon helyettesítik a motokrossz sportágat.

BMX-kerékpárokon kezdtek versenyezni – beöltözve a motokrossz sportágban használatos ruházatokba – az általuk épített motokrosszpályához hasonlító helyszíneken, azzal a céllal, hogy utánozzák a sportágat, amennyire csak lehetséges.

Ahogy múlt az idő, ezek a BMX-rendezvények egyre népszerűbbek lettek minden helyszínen, de különösen Kaliforniában. Az 1970-es évek elején a BMX mint különálló sportág kezdett megerősödni és hivatalosan is megkezdődtek a BMX-versenyek szervezései.

Ez alatt a tízéves időszak alatt a BMX-sportágat bevezették más országokban, közöttük Európában is, 1978-ban.

1981 áprilisában megalakult az IBMXF, mint a sportág nemzetközi szervezete, azzal a céllal, hogy hivatalosan képviselje a BMX-sportágat.

Az első világbajnokságot 1982-ben rendezték. Az évek során, a kerékpáros sportágakon belül a BMX egyre inkább megjelent, mint egy önálló sportág. Akkoriban is már látni lehetett, hogy a BMX egy láncszeme a kerékpáros sportágaknak, és egyre jobban hasonlított a kerékpáros sportágakhoz, mint a motokrossz sportághoz. Mivel ezek a kerékpárok viszonylag kicsik, a BMX-esek hamar rájöttek, hogy ezzel nem csak versenyezni lehet, így alakult ki a freestyle és annak különböző ágai, amit először a saját maguk szórakoztatására, később a közönség szórakoztatására csinálták.

BMX cross: extrém verseny[szerkesztés]

A BMX-kerékpárok gyártása hamarosan nagy üzletté vált és kiterjedt az egész világra. A kerékpárok is látványos fejlődésen mentek keresztül, a kezdetben azonos méretre gyártott BMX-eket továbbfejlesztették és különböző méretben gyártották a használójuk méretére és súlyára tekintettel (Mini, Expert, Junior, Pro L, Pro XL és Pro XXL méretben). A kerékpárokat 20”-os kerekekkel szerelték, de hamarosan megjelentek a 24”-os kerekű BMX-ek is. Ma mindkét típust használják versenyzéshez, az utóbbit Cruiser kerékpárnak nevezik.

A BMX cross versenyszabályai[szerkesztés]

A verseny egy 300–400 m hosszú, általában három-négy kanyarral és hat-tíz ugratóval épített, rajtdombbal ellátott pályán zajlik. A kanyarok a sebesség jobb kihasználása érdekében döntöttek, az ugratók hosszúsága akár tíz méter is lehet, de a kisebb 5-6 méteres ugratók a jellemzőek. A verseny egy-egy futama egykörös verseny, vagyis a rajtgéptől a célig tart. A rajtgépet a versenysebesség mielőbbi felvétele érdekében egy 2–4 m magas rajtdombra építik. Egyszerre nyolc versenyző indulhat és egy kieséses rendszerben addig folytatódnak a futamok, amíg kialakul a legjobb nyolc versenyző létszáma, akik egy döntő futamon döntik el egymás között a végső sorrendet. A leggyorsabb kategóriában (Elit) a versenyzők elérik az 55 km/órás sebességet is.

Valamennyi életkorú sportoló számára indítanak versenyeket, a legkisebb a hatévesek mezőnye, míg a legidősebbek a negyvenöt éven felüliek. A fiúkat és a lányokat általában külön versenyeztetik.

A biztonság érdekében kötelező ruházat: Hosszú nadrág, hosszú ujjú mez, kesztyű, sisak. A versenyzők azonban gyakran használnak további védőfelszereléseket, mint mellvédő, térd és könyökvédő, sípcsontvédő, szemüveg.


20' BMX

Nemzetközi kitekintés[szerkesztés]

A sportág képviselői már nem a motorosokhoz akarnak hasonlítani, hanem vérbeli kerékpárosoknak vallják magukat, amit az is igazol, hogy a kezdetben megalakult BMX-világszövetség (I. BMX F.) 1995 óta a Kerékpáros Világszövetség tagjaként működik. A világ negyven országában működik BMX-szövetség, melyek tagjai az UCI-nak. Ezek: Anglia, Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Aruba, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Belorusszia, Bolívia, Brazília, Costa Rica, Curaçao, Csehország, Chile, Dánia, Dél-Afrika, Ecuador, Franciaország, Hollandia, Japán, Kanada, Kolumbia Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Mexikó, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Venezuela, Zimbabwe, Új-Zéland.

Magyarország[szerkesztés]

Magyarországon Veszprémben alakult az első BMX cross sportegyesület 1988-ban Veszprémi ÉPSZÖV Spartacus SE néven. A klub életre hívója Borbély Ferenc volt, aki jelentős szerepet vállalt a Magyar BMX Cross és Triál Szövetség megalakulásában is. Az első pálya építését az ausztriai St. Pölten BMX-egyesülete segítette. A pálya felavatása után sorra alakultak az ország különböző pontjain az újabb egyesületek: Harkán, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Sopronban, Szombathelyen, Gyöngyösön, Győrben, Pápán, Gencsapátiban, de építettek pályát Budapesten is. A klubok megalakulását azonnal követte a Magyar BMX Cross és Triál Szövetség megalakulása 1991. augusztus 12-én. 1990-ben rendezték az első nem hivatalos országos bajnoki versenysorozatot, mely nyolcfordulós volt.

1992-ben Magyarországon, Csillebércen a későbbi, majd mára megszűnt NormaParkban rendezték meg a freestyle-világbajnokságot.

2008-ban a BMX cross bemutatkozott a pekingi olimpiai játékokon.

2020-tól a freestyle BMX is részese az olimpiai játékoknak.

A flatland stílus[szerkesztés]

A mai modern flatland alapjainak megteremtése egyértelműen az amerikai Kevin Jones nevéhez fűződik. Ő volt az, aki 1980-as években kitalálta és megtanulta a ma már alaptrükköknek számító gurulásokat, forgásokat. A 90-es években a Dorkin – és a hozzá hasonló – videósorozatokkal megállíthatatlan fejlődésnek indult a BMX flatland.

A '90-es évek elején a magyar származású, de Németországban élő Albert Rétey volt az, aki Európában meghatározta az alapvető irányvonalakat.

Kun Ádám Magyarország egyik legsikeresebb, nemzetközileg ismert képviselője a BMX flatland sportágának. 2002-ben Kölnben masters kategóriában, majd 2013-ban szintén Kölnben profi kategóriában is világbajnoki címet szerzett.

BMX-bajnokságok eredményei[1][szerkesztés]

1990 Németország - Kenn

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Női 2. helyezett Pecze Mónika
Flatland Férfi 14 3. helyezett Szölősi Tas
Nagyfélcső 14 2. helyezett Sinkó Lajos
Nagyfélcső 15 3. helyezett Kápolnai Kazimír

1991 Dánia – Aalborg

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland 14 1. helyezett Pecze Mónika
Flatland 15 1. helyezett Szölősi Tas
Flatland 18+ 3. helyezett Erdőközi Áron
Flatland 20+ 2. helyezett Szilágyi Márton
Nagyfélcső 15 1. helyezett Tóth Károly
Nagyfélcső 15 3. helyezett Pecze Szabolcs
Nagyfélcső 16 2. helyezett Kápolnai Kazimír

1992 Magyarország - Budapest Csillebérc

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland 14 1. helyezett Csikós Gábor
Flatland 14 2. helyezett Shenker Benjámin
Flatland 14+ 2. helyezett Tóth Viktor
Flatland 14+ 3. helyezett Pecze Mónika
Flatland 15+ 2. helyezett Gáspár Csaba
Flatland 15+ 3. helyezett Csepelényi Krisztián
Flatland 16 1. helyezett Szölősi Tas
Flatland 16 2. helyezett Sinkó Lajos
Flatland 17 3. helyezett Csuzdi András
Flatland 18 2. helyezett Légmán Imre
Flatland Pro 3. helyezett Szilágyi Márton
Nagyfélcső 14 2. helyezett Mirity Andor
Nagyfélcső 14 3. helyezett Csikós Gábor
Nagyfélcső 15 2. helyezett Korim László
Nagyfélcső 15 3. helyezett Novák Ottó
Nagyfélcső 16 1. helyezett Tóth Károly
Nagyfélcső 17 1. helyezett Barts Attila
Nagyfélcső 17 2. helyezett Kápolnai Kazimír
Nagyfélcső 17 3. helyezett Fodor Pál
Street B 3. helyezett Giczi Balázs
Minifélcső C 3. helyezett Kelényi Dénes

1993 Franciaország - Limoges

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Női 15+ 3. helyezett Pecze Mónika
Flatland Férfi 14+ 1. helyezett Csikós Gábor
Flatland Férfi 17 2. helyezett Kőrösi Norbert
Flatland Férfi 17 3. helyezett Barta Zoltán
Flatland Férfi 18 3. helyezett Csuzdi András
Flatland Férfi 20 3. helyezett Erdőközi Áron
Flatland Férfi Master 2. helyezett Szilágyi Márton
Nagyfélcső 17 1. helyezett Tóth Károly
Nagyfélcső 18 2. helyezett Barts Attila
Street B 2. helyezett Benkő Zsolt

1994 Németország Köln

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland 15 1. helyezett Shenker Benjámin
Flatland 15 2. helyezett Csikós Gábor
Flatland 16-17 2. helyezett Csepelényi Krisztián
Flatland 16-17 3. helyezett Gáspár Csaba
Flatland 18 1. helyezett Körösi Norbert
Flatland 18 2. helyezett Barta Zoltán
Flatland 19 2. helyezett Csuzdi András
Flatland 19 3. helyezett Kende András
Flatland 20 2. helyezett Szabolcsi Péter
Flatland Master 2. helyezett Szilágyi Márton
Nagyfélcső 18 1. helyezett Tóth Károly
Nagyfélcső 18 2. helyezett Pecze Szabolcs
Street B 2. helyezett Benkő Zsolt

1996 Németország – Köln

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland 15 3. helyezett Sarlosi Attila
Flatland 16-17 2. helyezett Menyhárt Imre
Flatland 18-19 2. helyezett Attila Barawski
Flatland 18-19 3. helyezett Csepelényi Krisztián
Flatland 20 1. helyezett Nagy Norbert
Flatland 20 2. helyezett Szabolcsi Péter
Flatland Master 1. helyezett Barta Zoltán
Minifélcső 16-17 1. helyezett Shenker Benjámin

1997 Hollandia - Eindhoven

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland -15 1. helyezett Sarlosi Attila
Flatland 18-19 3. helyezett Bozsó Csaba
Flatland Master 1. helyezett Szabolcsi Péter
Minifélcső 16-17 2. helyezett Komáromi Zoltán
Minifélcső 18-19 1. helyezett Shenker Benjámin

1998 Portugália - Portimao

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Expert 1. helyezett Csepelényi Krisztián

2000 Németország Köln

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Expert 1. helyezett Pásztor Gábor

2002 Németország - Köln

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Expert 1. helyezett Menyhárt Imre
Flatland Expert 2. helyezett Suba Mihály
Flatland Master 1. helyezett Kun Ádám
Street Expert 2. helyezett Szabó László

2003 Portugália - Beja

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Expert 1. helyezett Sőre Péter

2004 Németország- Köln

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Női 2. helyezett Pecze Mónika (Monika Hinz)
Flatland Expert 2. helyezett Tivadar László
Flatland Expert 3. helyezett Varga Pál
Flatland Master 2. helyezett Sőre Péter

2005 Csehország Prága

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Expert 1. helyezett Katona Dénes
Flatland Expert 3. helyezett Bozsó Csaba
Flatland Master 2. helyezett Varga Pál
Street Expert 2. helyezett Ivánfi Balázs

2009 Németország - Köln Jugendpark

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Női 1. helyezett Pecze Mónika (Monika Hinz)

2012 Németország - Köln Jugendpark

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Női 1. helyezett Pecze Mónika (Monika Hinz)

2013 Németország - Köln Jugendpark

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Amatőr 1. helyezett Szabó Dávid
Flatland Profi 1. helyezett Kun Ádám
Park Amatőr 1. helyezett Kempf Zoltán

2017 Anglia - Bristol - IBMXFF

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Amatőr 1. helyezett Miklósi Péter
Flatland Amatőr 1. helyezett Sinkó Lajos

2017 - MISKOLC I. Freestyle Park BMX Országos Bajnokság [2]

Hely Név
1 Turányi Rómeó
2 Kempf Zoltán
3 Gyurán Márton
4. Rajki Gergő
5. Vukman Márk
6. P Nagy Tamás
7. Kiss Bence
8. Bakó Viktor
9. Józsa Milán
10. Balogi Márk
11. Henc Roland
12 Becsei Ádám
13 Ficsór Kornél
14 Bajczik Péter
15 Kőhler János
16 Gál Tamás


2017 - MISKOLC I. Flatland BMX Országos Bajnokság [2]

Hely Név
1 Tivadar László
2 Nagy Dávid
3 Szabó Dávid
4. Vidákovich Fülöp
5. Katona Dénes


2018 - BÉKÉSCSABA Freestyle Park BMX Országos Bajnokság (Chill And Ride)[3]

Hely
1 Vukman Márk
2 Ficsór Kornél
3 Gyurán Márton
4. Józsa Milán
5. Cservenák Csepel
6. Ábel Donát
7. Gál Tamás
8. P. Nagy Tamás


2019. Magyar Országos BMX Freestyle Park Bajnokság - Nyíregyháza[4]

KOR NAT EREDMÉNY PTS
1.SZEPESI TIBOR 23 HUN 85,3 200.00
2. KEMPF ZOLTÁN 23 HUN 82,6 160,00
3. UJVÁRY ZOLTÁN 19 HUN 81,6 130.00
4. JÓZSA MILÁN 20 HUN 73 110.00
5. VUKMAN MÁRK 24 HUN 72,6 90.00
6. CSERVENÁK CSEPEL 23 HUN 68 70.00
7. GÁL TAMÁS DÁVID 26 HUN 67 50.00
8. VAJDA MÁRTON 21 HUN 64 30.00
9. BECSEI ÁDÁM 20 HUN 62,3 20.00
10. PREPELICZAY-NAGY TAMÁS 24 HUN 54,3 10.00

2019 Németország - Köln - IBMXFF

Kategória Csoport Helyezés Név
Flatland Női 1. helyezett Pecze Mónika

2019. BMX Freestyle Park Országos Világ ranglista [5]

Hely Név Életkor Pont
93 SZEPESI Tibor 23 200
116 KEMPF Zoltán 23 160
135 UJVÁRY Zoltán 19 130
161 JÓZSA Milán 20 110
182 VUKMAN Márk 24 90
199 CSERVENÁK Csepel 23 70
216 GÁL Tamás Dávid 26 50
232 VAJDA Márton 21 30
249 BECSEI Ádám 20 20
261 JÓSA Dániel 33 15
268 PREPELICZAY-NAGY Tamás 24 10


2021. BMX Freestyle Park Országos Bajnokság - Debrecen DESE[6]

Hely Név
1 Ficsór Kornél
2 Krausz Kristóf
3 Ujváry Zoltán
4. Szepesi Tibor
5. Zöld Gergely
6. Vukman Márk
7. Náhlik Péter
8. Becsei Ádám
9. Gyurán Márton
10. Novák András


2021. BMX Freestyle Park Országos Világ ranglista [5]

Hely Név Életkor Pont
34 KRAUSZ Kristóf 15 355
36 UJVÁRY Zoltán 21 340
62 FICSÓR Kornél 20 200
88 SZEPESI Tibor 25 130
126 ZÖLD Gergő 23 90
138 VUKMAN Márk 26 70
152 NÁHLIK Péter 21 50
172 BECSEI Ádám 22 30
190 GYURÁN Márton 24 20
205 NOVÁK András 26 10

2021. BMX Freestyle Flatland Országos Világ ranglista [5]

Hely Név Életkor Pont
22. SZÁJER Gergely 34 240
24. GELENCSÉR Ádám 32 210


2022 BMX Freestyle Park Országos Bajnokság - Hajdúböszörmény [7]

Hely Név
1 Krausz Kristóf
2 Kempf Zoltán
3 Ujvary Zoltán
4. Zöld Gergő
5. Józsa Milán
6. Ficsor Kornél
7. Vukman Márk
8. Szepesi Tibor
9. Náhlik Péter
10. Gyurán Márton
11. Bábel János
12 Henc Roland
13 Cservenák Csepel


2022 BMX FLATLAND Országos Bajnokság - Hajdúböszörmény [7]

Hely Név
1. Vidakovich Fülöp
2. Bordás Ákos
3. Gelencsér Ádám


2022. BMX Freestyle Park Országos Világ ranglista [5]

Hely Név Életkor Pont
32 KRAUSZ Kristóf 16 784
35 UJVÁRY Zoltán 22 647
41 KEMPF Zoltán 26 584
79 FICSÓR Kornél 21 226
97 JÓZSA Milán 23 160
112 SZEPESI Tibor 26 150
119 ZÖLD Gergő 24 140
123 NÁHLIK Péter 22 130
160 VUKMAN Márk 27 100
186 CSERVENÁK Csepel 26 80
258 BÁBEL János 18 20
281 JÓSA Dániel 36 10

2022. BMX Freestyle Flatland Országos Világ ranglista [5]

Hely Név Életkor Pont
15. VIDÁKOVICH Fülöp 26 730
27. BORDÁS Ákos 33 260
32. GYENES Pál 47 160
40. BORDÁCS Attila 37 110
42. HAJNÁCSI Mihály 31 110
47. POZSONYI Bence 34 90
54. GELENCSÉR Ádám 33 70

BMX Skateparkok[szerkesztés]

  • Debrecen - Tócóvölgy Extrémsport Park[8]
  • The Garden Skatepark- Gyál[9]
  • DBS Skatepark - Dabas[10]
  • Biatorbágyi Skatepark [11]
  • Szekszárdi Skatepark[12]
  • Salgótarjáni Skatepark[13]
  • Körösladányi Skatepark [14]
  • Ceglédi Skatepark [15]
  • Edelényi Skatepark [16]
  • Kunszentmártoni Skatepark [17]
  • Budapest Aranylúd utcai Skatepark [18]
  • Kiskunfélegyházi Skatepark [19]
  • Kőszegi Skatepark [20]
  • Hajdúböszörményi Skatepark[21]
  • Kulcsi Skatepark [22]
  • Szegedi Skatepark
  • Siófoki Skatepark

Fedett magyarországi Skateparkok[szerkesztés]

  • GO4IT Ramp House Skatepark[23]- Vecsés
  • Factory Aréna- Miskolc[24]
  • Sunset Skatepark - Budapest[25]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BMX-világbajnokságok magyar eredményei (magyar nyelven). ride.hu. (Hozzáférés: 2019. július 16.)
  2. a b I. Freestyle BMX Országos Bajnokság - eredmények. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  3. Chill And Ride 11 - Békéscsaba - eredmények. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  4. 2019. Magyar Országos Bajnokság Nyíregyháza. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  5. a b c d e IFrame. DataRide. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  6. BMX Freestyle Országos Bajnokság - Debrecen DESE - eredmények. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  7. a b BMX Freestyle OB - Hajdúböszörmény - eredmények. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  8. Debrecen - Tócóvölgy Extrémsport Park. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  9. the garden. (Hozzáférés: 2023. január 1.)
  10. DBS Skatepark Dabas. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  11. Biatorbágyi Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  12. Szekszárdi skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  13. Salgótarjáni Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  14. Körösladányi Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  15. Ceglédi Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  16. Edelényi Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  17. Kunszentmártoni Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  18. Budapest ARanylud utcai skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  19. Kiskunfélegyházi Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  20. Koszegi skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 9.)
  21. Hajduboszorményi skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 1.)
  22. kulcsi skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 1.)
  23. RampHouse Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 1.)
  24. Factory Aréna. (Hozzáférés: 2023. január 1.)
  25. Sunset Skatepark. (Hozzáférés: 2023. január 1.)

Források[szerkesztés]