Michelin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michelin plakát 1898-ból

A Michelint Eduard Michelin alapította 1889-ben, a francia Clermont-Ferrandban. A Michelin a világ vezető gumiabroncsgyártó vállalata, több mint 170 országban rendelkezik kereskedelmi kirendeltséggel. Minden típusú járműhez gyárt és értékesít gumiabroncsot. A Michelin abroncsok híresek hosszú élettartamukról és kiváló tapadásukról. A Michelin termékek hazánkban is elismert hírnévre tettek szert. A Michelin Magyarországon ma egy közel 1700 főt foglalkoztató ipari és kereskedelmi csoport. A Michelin Hungária Kft. Személy- és kisteherabroncsok, teherabroncsok, mezőgazdasági és földmunkagép abroncsok kereskedelmét koordinálja a Magyarország-Csehország-Szlovákia-Szlovénia régióban.

Michelin gumi és a Michelin csillag, a minőség vonatkozásában

„ …a Michelin éttermi kalauz-ahogy a leszerelhető gumiabroncs-az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is. ”

– Mottó. (Guide Michelin 1900.)

Gondolta volna bárki, hogy a két dolog között összefüggés van? Márpedig a Michelin gumi és a Michelin csillag között van, méghozzá elég szoros: Edouard Michelin francia üzletember és testvére André, 1891-ben feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot. Mivel a találmánynak nagy sikere lett 1889-ben megalapították a Michelin céget a francia Clermont-Ferrandban. Hogy az autósok megvegyék, és minél többet használják a Michelin gumikat, kiadtak egy olyan térképet, amelyen kitűnő éttermek és hotelek szerepelnek, innen ered a későbbiekben a Michelin csillag. Ezzel próbálták meg rábírni a turistákat, hogy kitérőket tegyenek az utak mentén és használják a Michelin gumiabroncsokat.

A Formula–1[szerkesztés]

A Michelin 2001-ben csatlakozott a Formula–1-hez: a Williams-BMW, a Benetton-Renault, a Jaguar, a Minardi és a Prost-Peugeot csapatokhoz. A többi csapat Bridgestone-os volt. Lassan a mezőny 3/4-e Michelines volt, miután például 2005-ben a Ferrari a Jordan és a Minardi volt csak más gumimárkájú. Ám az évben az amerikai GP-re nem megfelelő gumikat vittek, így a feszült hangulatú versenyt 6 autó, az előbb említett bridgestone-sok, azaz Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Tiago Monteiro, Christijan Albers, Narain Karthikeyan és Patrick Friesacher indult (ebben a sorrendben értek célba). A Michelin 2006-ban kivonult, és 2007-ben már csak egy gumigyártó cég volt az F1-ben.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michelin témájú médiaállományokat.

https://bhpgumi.hu/blog/michelin-gumi-es-michelin-csillag-kapcsolata/