Wikipédia:QuickStatements

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
QuickStatements
Operációs rendszerplatformfüggetlen interneten futó alkalmazás
Elérhetőangol
Kategóriaprojektnévtérbeli lap
A QuickStatements weboldala

A QuickStatements egy automata eszköz, mellyel automatikusan lehetett nagy mennyiségű adatot felvinni a Wikidatába. Ezek az adatok lehettek címkék, nyelvközi hivatkozások, földrajzi koordináták, számok, értékek vagy stringek. Fejlesztése befejeződött, helyét a QuickStatements V2 vette át.

Példák[szerkesztés]

Az alábbi példák egy holland város, Lisse Wikidata adatlapjának adatokkal való feltöltését mutatja be. A beviteli mezőbe több sornyi, azonos formájú adatot is bevihetünk egyszerre. Az oszlopok közötti elválasztó a tab billentyű. Ez azért is szerencsés választás, mert a Microsoft Excel is ezzel a karakterrel választja el az adatokat. Így egy Excelből egy mozdulattal lehet az adatokat átmásolni.

A példában szereplő Lisse ugyanilyen néven található meg az angol Wikipédiában is, így a felső mezőbe az enwiki értéket írjuk, csupa kisbetűvel. Ügyeljünk a kis- és nagybetűkre is, a QuickStatements ugyanis érzékeny a különbségre, továbbá arra, hogy biztosan tabulátort másoljunk, ne szóközöket!

Interwikik[szerkesztés]

Lisse	Shuwiki	"Lisse"

Ügyeljünk arra, hogy itt a Wikipédia neve nem csupán Shu, hanem Shuwiki! A későbbi példákban viszont már elég csak a hu rövidítés.

Címke[szerkesztés]

Lisse	Lhu	"Lisse"

Az L betű itt a címkét (Label) jelöli.

Leírás[szerkesztés]

Lisse	Dhu	"település Hollandiában"

A D betűt itt a leírást (Description) jelöli.

Kép[szerkesztés]

Lisse	P18	"Lisse_Heereweg.jpg"

A képen kívül természetesen bármilyen más értéket is bevihetünk, például lakosságot vagy földrajzi koordinátát. A P18 itt a kép tulajdonságot jelöli.

A képhez hivatkozást is rendelhetünk. Ha például azt a francia Wikipédiából vettük, akkor az "importálva innen", "francia Wikipédia" kifejezéseket a képnévvel egy sorban a következő módon adhatjuk meg:

Lisse	P18	"Lisse_Heereweg.jpg"	S143	Q8447

Lakosság[szerkesztés]

Lisse	P1082	22400

Több adat egyszeri bevitele[szerkesztés]

Természetesen egyszerre is bevihetjük ezeket az adatokat, ekkor minden egyes tulajdonság hozzáadását új sorba írjuk!

Lisse	Shuwiki	"Lisse"
Lisse	Lhu	"Lisse"
Lisse	Dhu	"település Hollandiában"
Lisse	P18	"Lisse_Heereweg.jpg"
Lisse	P1082	22400

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]