Wikipédia:PetScan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
PetScan
PetScan sports players.png

Fejlesztő Magnus Manske
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv
Kategória projektnévtérbeli lap

A PetScan egy Wikipédia-segédeszköz, mellyel különböző feltételekkel szócikkeket listázhatunk, majd a listázott cikkek Wikidata adatlapjait módosíthatjuk vagy akár törölhetjük is. Fejlesztője Magnus Manske. A Wikidata szerkesztése bejelentkezést igényel, a lekérdezések anonim módon is végrehajthatók.

Példák[szerkesztés]

Kapcsolódó szolgáltatások javítása[szerkesztés]

Miután az InterCity szócikktől külön lett választva a magyarországi rész az InterCity (Magyarország) cikkbe, szükségessé vált az állomáscikkek infoboxában a Kapcsolódó szolgáltatás mező javítása. Ehhez a Manual List részhez be kellett írni az összes magyarországi InterCity állomást, majd a szükséges csere az alábbi volt:

-P1192:Q529938
P1192:Q1665789

Ahol a P1192 a kapcsolódó szolgáltatás mezőt jelenti, a Q529938 az InterCity szócikk Wikidata kódját, míg a Q1665789 az InterCity (Magyarország) cikk wikidata kódját. Az első sor a mezőt törli, a második pedig a helyes változatot beírja.

Fontos: a példa akkor is lefut, ha nem adunk meg manuális listát, csak kategóriát. Ebben az esetben viszont ahhoz a cikkhez is hozzáadja a kapcsolódó szolgáltatást, ahonnan nem törölt korábban semmit.

Hiányzó címkék keresése[szerkesztés]

Az alábbi példa kilistázza a hiányzó magyar címkékkel rendelkező lapokat.

  • P31: "ez egy"
  • Q5: "ember"
  • P27:"Állampolgárság"
  • Q28: "Magyarország"
SELECT ?item
WHERE {
  ?item wdt:P31 wd:Q5; wdt:P27 wd:Q28 .
  FILTER NOT EXISTS { ?item rdfs:label ?label FILTER (lang(?label)="hu") }
}

Minden esetben végezzünk néhány próbaszerkesztést, mert az eszköz perceken belül több tucat hibás szerkesztést is ejthet, melyeket visszavonni vagy javítani utólag már sokkal nehezebb feladat.

További információk[szerkesztés]