Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:QuickStatements V2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
QuickStatements V2
Operációs rendszerplatformfüggetlen, interneten futó alkalmazás
Elérhetőangol (részben lefordítva magyarra)
A QuickStatements V2 weboldala

A QuickStatements V2 egy automata eszköz, mellyel automatikusan lehet nagy mennyiségű adatot felvinni a Wikidatába. Ezek az adatok lehetnek címkék, nyelvközi hivatkozások, földrajzi koordináták, számok, értékek vagy stringek. Korábbi verziója a Wikipédia:QuickStatements.

Használata[szerkesztés]

Az eszköz csak Wikidata-azonosítókkal tud dolgozni (Qxxxx). Ezért első lépésként a kigyűjtött szócikkek neveit a Wikipédia:PetScan eszközzel Wikidata-azonosítókká kell alakítani.

Ezután a „parancsok importálása első verziós formátumból” gombra kell kattintani. Utána két opció lesz, futtathatjuk böngészőből (kevés szerkesztésnél célszerű ez a megoldás), vagy futtathatjuk a háttérben (ez akkor hasznos, ha sok szerkesztést végzünk, és ez idő alatt lehet, hogy be fogjuk zárni a böngészőlapot).

Ha sok ezres tételről van szó, a beolvasás időigényes, ez alatt a rendszer „karikázik”, majd már végrehajtás közben is látható a karika egy rövid ideig. A listában a szócikkek nevén lévő linkek kattinthatók, és a Wikidata-elem nyílik meg.

Ha elkészül a beírás, azt a Státusz: DONE kiírás jelzi, a csík végig zöld, és a százalék 33,3%-nál áll meg. (1 óra alatt nagyjából 1000 WD-elem beírása készül el).

Jobb oldalon, a Kész felirat előtt a sorok száma olvasható, ami az elemek darabszámának pontosan 3x-a.

Példa[szerkesztés]

Az Albendiego spanyol község magyar címkéjét szeretnénk módosítani.

Ehhez tegyük a következő lépéseket:

  • keressük meg Albendiego wikidata azonosítóját. Ez: Q181205
  • Indítsuk el az eszközt: start
  • Ha kell, jelentkezzünk be
  • Kattintsunk az alsó CSV parancsok importálása nagy gombra. Megjelenik egy rövid ismertető rész magyarul.
  • Írjuk be a fenti ablakba az alábbiakat:
qid,Dhu,Shuwiki
Q181205,település Spanyolországban
  • Kattintsunk a felső CSV parancsok importálása gombra, majd a Futtatás gombra. Több ezres tételszám esetén érdemes a Futtatás a háttérben lehetőséget választani, mert akkor a folyamat a böngészőablak becsukásakor is fut tovább.
  • Amit Hibás-nak jelez, azokra rá lehet szűrni a jobb alsó sarokban a hiba gombot választva. Ezek egy részét csak azért jelzi a rendszer, mert az adott szöveg már korábban be lett írva, vagy esetleg a Wikidatában ütközés van két elem között.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]