Wikipédia:Címkemásoló eszköz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Címkemásoló eszköz egy Wikipédia-segédeszköz, melynek segítségével más nyelvű wikikről tudunk nagy mennyiségű hiányzó címkéket kilistázni, hogy később áttölthessük őket a Wikidatára.

Miért van szükség rá?[szerkesztés]

Egyre több infobox támaszkodik a Wikidatára, így akkor is képes információkat megjeleníteni, ha éppenséggel a magyar Wikipédián a szócikkben nincs is benne ténylegesen az információ. Pl.: Személyeknél a születési város, városoknál a testvérváros...

Ez azonban csak akkor működik, ha a hivatkozott szócikknek a Wikidata adatlapján ki van töltve a magyar címke is. A legtöbb esetben a címkéket nem kell lefordítani, hiszen néhány kivételtől eltekintve a latin betűs városnevek magyarul is ugyanúgy vannak, mint a többi nyelven (Berlin, London, Madrid...). Kivételek azonban vannak, bár a legtöbb honosodott magyar nyelvű városnak amúgy is van szócikke (Párizs, Róma...).

Az eszköz összehasonlít két Wikipédiát és kigyűjti belőlük azokat a szócikkeket, melyeknek még nincs mindkét nyelven címkéje. Ezt a listát lementve a Wikipédia:Quickstatements eszközzel a hiányzó címkéket azonnal pótolhatjuk is. Felülírástól nem kell félni, hiszen csak a hiányzó címkéket pótolja. Szerkesztési ütközés azonban előfordulhat.

Működése[szerkesztés]

Megnyitjuk az eszközt, majd beírjuk a két összehasonlítandó Wikipédia nyelvi kódjait. Az első mezőbe többet is beírhatunk vesszőkkel elválasztva. A második mezőbe a hu szócska kerüljön, ha a magyar Wikipédiát szeretnénk bővíteni.

A WDQ szócska helyére pedig az alábbit írjuk:

claim[X:Y]
  • Az X jelentése: a kigyűjtendő szócikkek "kategóriája". Kigyűjthetjük a településeket, a folyókat, mindössze csak a gyűjtőkategóriánk Q számát kell tudnunk, amit az X helyére írunk.
  • Az Y jelentése a gyűjtőkategórián belüli alkategória, emberek esetében pl.: a foglalkozása.

Eredményként valami hasonlót kapunk:

Q12089    Lhu    "Jorge Délano Frederick"
Q18558    Lhu    "David Bowers"
Q31812    Lhu    "Flavio Sciolè"
Q40645    Lhu    "Ludwig Berger"
Q43754    Lhu    "Willy Bogner"

Az itt kapott szöveget változtatás nélkül másoljuk be a quick statements weboldalára majd kattintsunk a Do it gombra. Ügyeljünk arra, hogy a nyelvhez ne legyen semmi beírva, továbbá, hogy a tab elválasztók ne vesszenek el.

Ezután a QS minden Wikidata elemhez beírja a címkét.

Példák[szerkesztés]

Ebben a példában az X az ez egy tulajdonság, az Y pedig a település Németországban Q száma. A linkeket megnyitva le is ellenőrizhetjük, hogy a példákban szereplő számok valóban megegyeznek a Wikidata-bejegyzések számával.

Ha mindent jól csináltunk, akkor a To do gombot megnyomva megkapjuk az összes olyan német települést, melynek van a Wikidatán német címkéje, de a magyar még hiányzik. Ezután ezt a listát a QuickStatements eszközzel feltöltjük a Wikidatára.

További információk[szerkesztés]