Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Wikidata-szerkesztés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikidata egy világméretű, ingyenesen hozzáférhető és bárki által frissíthető internetes adatbázis, melyet a Wikipédia szócikkei is használnak, elsősorban sablonok, infoboxok jelenítik meg az oda felvitt, strukturált adatokat. A Wikipédia:Wikidata-adatok oldalon találod, hogy mindez hogyan történik.

Ebben az útmutatóban példákon keresztül mutatjuk be, hogyan szerkesztheted a Wikidatát, a leggyakrabban használt elemek segítségével. Ez az útmutató nem tartalmaz minden lehetséges Wikidata-szerkesztéstípust, csupán az átlag szerkesztő számára vélhetően legalapvetőbbnek számító lépéseket mutatja be.

Beállítások[szerkesztés]

Mielőtt a Wikidatához hozzálátunk, érdemes a Beállítások >> Segédeszközök alatt A laphoz tartozó Wikidata-címke és -leírás mutatása a szócikk címe alatt beállítást bekapcsolni egy pipával. Ez a beállítás lehetővé teszi, hogy minden szócikk címe alatt egy rövid összefoglalót láthass a hozzá kapcsolódó Wikidata-adatlapról: a szócikk adatlapon szereplő címét, rövid leírását, valamint a Wikidata-adatlap Q betűvel kezdődő kódját. Amennyiben egy szócikk még nincs bekapcsolva a Wikidatába, a Nincs még ilyen fogalom a Wikidatában üzenet látható.

A cím alatt megjelenített rövid Wikidata-összefoglaló a segédeszköz bekapcsolása után, Wikidatába kapcsolt szócikkeknél

A Wikidata-adatlap a szócikkek esetében a bal oldali menü Eszközök dobozából is elérhető, ha a szócikk már be van kötve a Wikidatába. Ha nincs még bekötve, de tudod, hogy a szócikknek van más nyelvű wikiken változata, akkor a bekötés lépéseit innen lesheted el.

A Wikidata használata előtt érdemes ott is megejteni egy fontos beállítási lépést a Preferences >> Gadgets alatt: válaszd ki a DuplicateReferences beállítást, ez segít majd a források kényelmesebb használatában.

Nyelvváltó ikon

Ezen felül érdemes ellátogatnod a Wikipédia:WE-Framework oldalra is, amikor már a Wikidatában kicsit jobban kiismered magad, ez a segédeszköz segít automatizálni az adatlapok kitöltését.

Végezetül pedig, amennyiben magyarul szeretnéd használni a Wikidatát, a Wikidatába átlépve (akár begépelve a www.wikidata.org URL-t), a felhasználói neved melletti nyelvváltó ikonra kattintva magyar nyelvű felületet kaphatsz.

Van-e már adatlapja az oldalunknak?[szerkesztés]

Mielőtt hozzákapcsolnánk a létrehozott cikket, sablont, kategóriát vagy más lapot a Wikidatához, ki kell találnunk, hogy van-e már adatlapja. Ha van rajta interwiki, akkor semmi teendőnk, már összekapcsolták.

Ha nincs, akkor célszerű a fogalomnak megfelelő keresést elvégezni vagy magán a Wikidatán, vagy egy másik Wikipédiában (leggyakrabban az angolban). Ha megvan a cikk (sablon, kategória stb.) párja, akkor rajta lesz a Wikidata-elem, amihez kapcsolódhatunk. Olyan Wikipédiát válasszunk, ahol várható a cikk felbukkanása. Nagyon hasznos lehet a cikk címére vagy jellegzetes szavaira való Google-keresés is, ami gyakran dobja ki egy másik Wikipédia megfelelő oldalát.

Egy példa: az újonnan létrehozott Kategória:Szentháromság-szobrok kategória adatlapját keressük. Az angol Wikipédiában nem találunk ilyesmit, ami nem is meglepő, hiszen ez egy kifejezetten közép-európai fogalom, ami az Osztrák−Magyar Monarchiához és kisebb részben Bajorországhoz kapcsolható. Ezért a kategóriában rákattintunk az egyetlen olyan szócikkre, amelyik nem magyarországi szobrot mutat be: Szentháromság-oszlop (Olomouc). Olomouc, a szobor állításakori nevén Olmütz ugyanis Csehországban van, amely valaha a Habsburgok örökös tartománya volt, erősen németesített terület, a szobor pedig a világörökség része, ezért sok interwikije van. Kiválasztjuk a németet: de:Dreifaltigkeitssäule (Olmütz). Ennek a kategóriái között megtaláljuk a Kategorie:Dreifaltigkeitssäule kategóriát, onnan pedig a Wikidata-adatlapra kattintva a Kategória:Szentháromság-szobrok (Q18396527) elemet. (Miután felcímkéztük magyarul, itt már a magyar neve jelenik meg.) Kiderül, hogy eddig német és cseh megfelelője volt a kategóriának. (Ahogy az is, hogy az enwikiben a Category:Marian and Holy Trinity columns kategóriába tartozik, amely nem felel meg pontosan a miénknek.)

Ha semmilyen módon nem találunk meglévő adatlapot, akkor továbbléphetünk az új adatlap létrehozásához.

Új adatlap létrehozása[szerkesztés]

A szemléltető példánk Hidvégi Elek szócikke lesz, melynek Wikidata-azonosítója Q100604546.

Tegyük fel, hogy létrehoztál egy szócikket egy magyar színészről, akinek más Wikipédiában nincs még szócikke. Ha bekapcsoltad az első segédeszközt a fenti szakaszból, akkor a következőt fogod látni a létrehozott szócikked címe alatt:

A laphoz tartozó Wikidata-címke hiányát jelölő kiírás a segédeszköz bekapcsolása után olyan szócikkeknél, amelyeknek még nincs adatlapjuk vagy nincsenek bekapcsolva a Wikidatába

Ahhoz, hogy létrehozd az adatlapot, erre az üzenetre kell csak kattintanod. Átkerülsz a Wikidata felületére, ahol a címkét a szócikk címe alapján előre kitöltve felajánlja neked a rendszer a létrehozást. Itt további információkat is adhatsz rögtön az adatlaphoz, például a rövid leírást.

Új adatlap létrehozása. Ugyanez magyar nyelven

Elég a Create (Létrehozás) gombra kattintanod, ezt követően egy szinte üres adatlapot fogsz kapni:

Létrehozott üres adatlap

Az adatlapot szerkesztésre megnyitva adhatsz hozzá még több címkét, például ha tudsz idegen nyelveken, megadhatod az angol (vagy német, francia stb.) címkét és leírást is.

Ehhez egy remek kiegészítőt is bekapcsolhatsz: ha a wikidatás felhasználói lapodon használod a #babel kiterjesztést, például {{#babel:hu-N|en-4|tr-3|ru-3|ko-2|zh-1}} formátumban, és a Preferences (Beállítások) menüben az Appearance (Lapok megjelenítése) alatt bekapcsolod a Show labels, aliases and descriptions in all my languages on page load (Mutasd a címkéket, más neveket és leírásokat az összes nyelvemen lapbetöltéskor) funkciót, akkor az általad beszélt nyelvek (ez esetben angol, török, orosz, koreai és kínai) címkéit szerkesztheted (de a többi is elérhető marad egy kattintásra).

A felvitt új adatokat a publish (közzététel) gombbal mentheted el. Ha hibát vétettél, ahogy alább látható, a szerkesztés gombbal bármikor javíthatod. A Wikidata-adatlap a szerkesztéseket megőrzi a laptörténetben, akárcsak a Wikipédia a szócikkek esetében.

Címkék módosítása és mentése

Véletlenül duplikált elemet hoztam létre, mi a teendő?[szerkesztés]

A beállításoknál keresd meg és kapcsold be a Merge segédeszközt. Most menj a duplikált elemhez, és a kereső mellett lévő More (Több) lenyíló fülön kattints az Merge with (Összevonás...) gombra. Itt add meg azt a azonosítót (pl. világegyetem (Q1)), amivel összevonnád az elemet, majd kattints az összevonásra. Ha ezzel kész vagy, már csak végezz egy nullszerkesztést a magyar cikken (mentsd el változtatás nélkül a lapot). Ha elakadtál, írj ide: Wikipédia:Wikidata-segítségkérés.

Adatok felvitele[szerkesztés]

Az adatlapra az adatokat Statements (Állítások) formájában lehet felvinni. Ezt az +add statement / +állítás hozzáadása linkre kattintva lehet megtenni. Ezután a property (tulajdonság) dobozból kell kikeresnünk a megfelelő tulajdonságot az állításunkhoz. Elsődlegesen azt kell meghatároznunk, hogy amit felvittünk, milyen kategóriába sorolható. Ezt az instance of (osztály, amelynek példánya) illetve subclass of (alosztálya ennek) tulajdonságokkal tehetjük meg.

Emberek esetén az instance of „human” (ember) lesz. Cég esetén „company”, fogalom esetén „concept” és így tovább. A tulajdonságot elkezdhetjük begépelni, és a rendszer kilistázza az elérhető opciókat. Ha nem vagy biztos benne, mit kell használni, keress egy olyan, hasonló témájú kész szócikket, amelynek van már Wikidata-adatlapja és nézd meg milyen tulajdonságokat használ. A leggyakoribb tulajdonságok és qualifiers (minősítők) le vannak már fordítva magyarra, így magyarul is lehet őket a tulajdonságkeresőbe gépelni. A tulajdonságok listáját itt találod, a magyar fordításokat pedig itt.

Ha bizonytalan vagy, milyen tulajdonságokat „kellene” használnod, kapcsold be a beállításaidnál a Recoin segédeszközt. Ez magyarul is javaslatokat ad, mivel tudnád még bővíteni az elemet, aszerint, hogy a többi elem miket használ. Különösen hasznos, ha még bizonytalannak érzed magad egyedibb osztályú elemeknél.

Források hozzáadása[szerkesztés]

A további kívánt adatok felvétele ugyanígy történik, a megfelelő tulajdonság megkeresésével. Ha az adatunkhoz forrást is szeretnénk csatolni, azt kétféleképp tehetjük. Megjelölhetünk egy, a Wikidatában már korábban létrehozott adatbázis-azonosítót forrásként, vagy manuálisan megadhatunk weboldalt, könyvet, újságot stb. is.

Lássuk például a születési dátum hozzáadását, adatbázis-forrással. A születési adat begépelése után, még mentés előtt már hozzá lehet adni a forráshivatkozást is:

A forrás ez esetben egy PIM (Petőfi irodalmi Múzeum)-azonosító. A property (tulajdonság) rubrikában elkezdjük gépelni, hogy „PIM” és kiválasztjuk a listából a „PIM authority ID (PIM-azonosító)” elemet. A mellette megjelenő adatrubrikába írjuk magát az azonosítót. Ebben az esetben a szócikkben forrásként megjelölt PIM-URL-re kattintva kapjuk meg a beírandó azonosítót. A születési dátumot a forrással együtt elmenthetjük.

Amennyiben az állításra weboldalt szeretnénk forrásnak megadni, az alábbi módon tölthetjük ki. Megadhatjuk a weboldal címét (URL), az újságcikk, könyv vagy bejegyzés szöveges címét (title; ilyenkor kérni fogja a forrás nyelvét is, amit kiválaszthatunk egy legördülő listából), az elérés idejét (retrieved), valamint a kiadót (publisher). Utóbbi paramétert csak akkor tudjuk kitölteni, ha a kiadóról már létezik Wikidata-adatlap. Természetesen egyéb adatokat is meg lehet adni a forráshoz, típusától függően (például könyvek esetében oldalszám, kiadási év, ISBN). Az ilyen forráskitöltés a cite sablonokhoz hasonló esztétikumú forráshivatkozást helyez el a szócikkben, amennyiben az adatot meghívja például egy infobox.

Ugyanazon forrás több adathoz[szerkesztés]

A példaként használt szócikkben a PIM-azonosító a születési és halálozási dátumhoz is forrásként szolgál. Ilyen esetekben nem kell kézzel újra begépelni a forrást minden állításhoz, amihez tartozik, hanem az útmutató elején már javasolt beállítás (Preferences >> Gadgets >> DuplicateReferences) bekapcsolásával az egyszer már beírt forrást a copy gombra kattintva másolhatjuk, majd az insert reference gombra kattintva illeszthetjük a megfelelő állításhoz. (Ezek a gombok a magyar nyelvű felületen is angolul jelennek meg). Amennyiben hibaüzenetet kapsz, frissítsd az adatlapot a böngésződ frissítés gombjával és próbáld újra.

Egyes állításoknál a Wikidata egy fekete zászlóval jelzi, hogy az állításhoz mindenképpen szükséges forrást megadni.

Az így bemásolt forrásokat a szócikkekben egyazon hivatkozás alá fogja gyűjteni a rendszer, úgy, mint a <ref name> hivatkozásoknál szoktuk tapasztalni. Amennyiben a Wikidatában szereplő forrás a szócikk szövegében is előfordul és szeretnénk összevonni, az alábbi lépésekkel tehetjük meg. A Wikidatából jövő forrás indexszámára kattintunk jobb egérgombbal és kiválasztjuk a link megnyitása új lapon opciót. A kapott új lapon az URL-ben egy hosszú karaktersort fogunk látni a cite_note- karakterek után, amely egy kötőjeles számban végződik. A két kötőjel közötti karaktersorra lesz szükségünk. Ezt a karaktersort kimásoljuk, ez lesz a <ref name> hivatkozás neve. Azaz az alábbi példában: a <ref name="73da5de318ce227f2d3d5ff97674089edc754c08" /> hivatkozást kell a szövegközben bemásolni a szócikkbe, ha a Wikidatában megadott forrást máshol is használni szeretnék a Wikidata-adatlapon kívül. Azonban vigyázz: ez a kód magát a forráshivatkozás tartalmát azonosítja, így ha a legapróbb dolog is változik a Wikidatán a forráshivatkozásban (pl. valaki frissíti az elérési dátumot vagy hozzáad egy archívum-URL-t), megváltozik az azonosító, és a régi azonosítóval rendelkező szövegközi lábjegyzet-hivatkozás egy piros hibaüzenetre fog mutatni a Wikidatából megjelenített lábjegyzet helyett!

Minősítők[szerkesztés]

Az állításokhoz úgynevezett minősítőket (qualifiers) lehet adni, melyek egyazon állításhoz adnak további kiegészítő adatokat. Ilyen a példaadatlapunkon a munkáltatónál töltött időintervallum, melyet az add qualifier (minősítő hozzáadása) gombbal adhatunk hozzá („start time”, „end time”).

Kapcsolat bontása vagy átírása[szerkesztés]

Ha rossz Wikidata-elem kapcsolódik egy adott szócikkhez, a legegyszerűbb ezt az adatlapon módosítani, legörgetve a Wikipédia részhez az adatlapon, majd megnyomva a szerkesztés gombot a doboz tetején. A megjelenő listában a törlés ikonra kattintva eltávolíthatjuk a hibás kapcsolatot, és ugyanitt felvehetjük a helyeset. Ezt követően a Közzététel gombra kattintva menthetjük el a változtatást.

További információk[szerkesztés]