Szerkesztővita:Tacsipacsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
  • Ha én hagytam üzenetet neked: kérlek, válaszolj a te vitalapodon, figyelem. (Ha késik a válasz, pingelj meg: {{ping|Tacsipacsi}} – ~~~~.)
  • Ha te hagysz üzenetet nekem: az én vitalapomon fogok válaszolni, úgyhogy kérlek add hozzá a figyelőlistádhoz. (Ha kéred, megpingellek a válaszban.)
  • Ha esetleg hosszabb ideig nem válaszolok a saját vitalapomon érkezett kérésre, ne aggódj: amivel nem szeretnék foglalkozni, azt gyorsan elutasítom, ha valamire nem válaszolok, az azért van, hogy a narancssárga csík folyamatosan emlékeztessen rá.
Archívum

Archívum (?)
Normál archívumok:


Zamartini kérdése (2020. szeptember 21., 15:58)[szerkesztés]

Nagyapám, Csongrád díszpolgára számára szeretnék létrehozni egy oldalt. --Zamartini vita 2020. szeptember 21., 15:58 (CEST)

Kedves Zamartini, üdv a Wikipédián! Rokonról, ismerősről stb. kifejezetten ellenjavallott Wikipédia-szócikket írni (bár nincs kategorikus tiltás), egyszerűen azért, mert nagyon nehéz a Wikipédia elvárásainak megfelelő elfogulatlan, tárgyilagos, megbízható forrásokra épülő cikket írni ilyen esetben: az ember a nagyapját teljesen természetes módon a valóságnál pozitívabb színben látja, valamint rengeteg dolgot tudhatsz róla, amit óhatatlanul bele akarsz írni a cikkbe, noha nem tudsz alátámasztani a Wikipédia szabályainak megfelelő megbízható forrásokkal alátámasztani. Ha ennek ellenére azt gondolod, hogy meg tudod írni tárgyilagosan és forrásokkal alátámasztva a cikket, akkor vágj bele – de ne lepődj meg, ha valaki ilyen téren kifogásolja a cikket. – Tacsipacsi vita 2020. szeptember 23., 01:54 (CEST)

NexusRoland kérdése (2020. szeptember 21., 23:52)[szerkesztés]

hello --NexusRoland vita 2020. szeptember 21., 23:52 (CEST)

NexusRoland kérdése (2020. szeptember 21., 23:52) (2)[szerkesztés]

tudsz segíteni? milyen elérhetőséget adjak meg neked? --NexusRoland vita 2020. szeptember 21., 23:52 (CEST)

Kedves NexusRoland! Én itt, a wiki felületén tudok segíteni, wikin kívüli segítségnyújtást nem vállalok. Ha kérdésed van, itt is nyugodtan felteheted, viszont ha mindenképpen máshol szeretnél segítséget kapni, akkor a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) oldalon érdemes megkérdezned, hogy valaki vállalja-e. – Tacsipacsi vita 2020. szeptember 23., 02:02 (CEST)

Vee Guapo kérdése (2020. szeptember 28., 11:43)[szerkesztés]

SZép napot!

Vee guapoo néven feltöltöttem cikket angolul és sajnos törli mi lehet baj? És képet sem enged azt irja tul sok rajta a filter pedig nincs is rajta:) Mit lehet tenni? --Vee Guapo vita 2020. szeptember 28., 11:43 (CEST)

Kedves Vee Guapo, üdvözöllek a magyar Wikipédián! Ez a magyar Wikipédia, itt magyarul írjuk a szócikkeket, így angol nyelvű szócikknek semmi keresnivalója nincs itt. Angolul az angol Wikipédián (en.wikipedia.org) lehet írni, viszont kezdőként szócikket ott csak vázlatként lehet létrehozni, a szócikkvarázslóval. Mindenekelőtt azonban szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy a Wikipédia nem az Arany Oldalak, személyes honlap vagy éppen Facebook – a Wikipédián (angolul és magyarul egyaránt) szigorú bekerülési kritérium van, csak arról születhet Wikipédia-szócikk, akivel/amivel a szócikk tárgyától független, megbízható források már behatóan foglalkoztak vele. Ha kétoldalas interjút adtál a Rolling Stone-nak, akkor hajrá!, de ha az eddigi legkomolyabb sajtómegjelenésed három mondat volt az iskolarádióban, akkor még korai a Wikipédia-szócikk.
A képpel kapcsolatban ötletem sincs, tudtommal nincs automatikus tartalmi szűrés feltöltéskor (csak néhány apró technikai kitétel ellenőrzése történik meg ilyenkor, pl. hogy ne legyen potenciálisan veszélyes kód a fájlban). Persze ha ez a szócikkbe lenne, akkor előbb arról érdemes meggyőződnöd, hogy maradhat a szócikk, és csak utána aggódj a képen. (@Burumbátor: Igen, beszél magyarul.) – Tacsipacsi vita 2020. szeptember 29., 02:20 (CEST)

Szaniszló Balázs kérdése (2020. október 1., 15:12)[szerkesztés]

Szia! Kérlek segíts elérhetővé tenni ezt a lapot. Mit kell vele tennem hogy megjelenjen? --Szaniszló Balázs vita 2020. október 1., 15:12 (CEST)

@Szaniszló Balázs: Ahogy júliusban is írtam, nem látszik, hogy mitől lenne Wikipédiába való az életrajza, valamint nincsenek feltüntetve a szócikkben található állítások forrásai. Kérlek, a lap alján sorold fel az állítások forrását, amik között kell lenniük a cikkalanytól független (azaz nem általa, az Ab által, egyéb munkahelyei által stb. írt/kiadott) műveknek is, így például (hazai viszonylatban) neves szaklapban vagy újságban/hírportálon megjelent portrénak, interjúnak, riportnak vagy bármilyen egyéb, a cikkalannyal (és nem például egy publikációjával) részletesen foglalkozó írásnak. Ezek nélkül nem fogadható el a szócikk; ha így élesítenénk, akkor valószínűleg rövid időn belül valaki javasolná a törlését. – Tacsipacsi vita 2020. október 2., 22:44 (CEST)

Rokaprem kérdése (2020. október 1., 17:17)[szerkesztés]

Üdv!

Szeretném egy személy igen előnytelen és elavult képét lecserélni, de nem boldogulok. Úgy meg tudtam oldani, hogy minden személyes információ törlődött, de én csak egy egyszerű képcserét szeretnék. Ezt hogy lehet megtenni?

Köszönöm! --Rokaprem vita 2020. október 1., 17:17 (CEST)

Kedves Rokaprem, üdv a Wikipédián! Ha szerkesztés módban kijelölöd a dobozt (ún. infoboxot), és az alul megjelenő „Sablon” című doboz szerkesztés gombjára kattintasz, láthatod a dobozban megjelenő információk egy részét. Más információk, így a kép is, egy háttéradatbázisból jelennek meg, amit szintén bárki szerkeszthet, bár az már nem kezdő szint. De nem kell aggódnod: ha legörgetsz a felugró ablak aljára, ott találsz egy „További információ hozzáadása” gombot. Arra kattints rá, és a megjelenő listából válaszd ki a kép lehetőséget (ha nem látod, a további mezők megjelenítésével előkerítheted). Ha ide beírod a fájlnevet (és a jobb felső sarokban lévő gombbal véglegesíted a változtatást), akkor az általad kiválasztott kép felülírja a háttéradatbázisból kiolvasottat. Remélem, hogy érthetően magyaráztam; ha nem, vagy bármilyen további kérdésed van, nyugodtan tedd fel. Sok sikert, jó szerkesztést! – Tacsipacsi vita 2020. október 2., 22:54 (CEST)

Simonyi Éva kérdése (2020. október 2., 12:43)[szerkesztés]

Kedves tacsipacsi Szeretnék feltenni egy arcképet a Rajcsányi ferenc szócikkhez. A kép fent van a Commons-on, annak a szerzőnek a tulajdona,, aki a szócikket is engedélyezte és a képet is engedélyezi. Hogyan tudom megtenni? Más kérdés: szeretném úgy tördelni az oldalt, mint ahogy például az Erkel Ferenc vagy Enrico Caruso szócikkek vannak, vagyis külön blokkban a fő adatok, képek, stb. Mi a módja ennek? Üdv Simonyi Éva --Simonyi Éva vita 2020. október 2., 12:43 (CEST)

Kedves Simonyi Éva, üdvözöllek a Wikipédián! Szívesen elmagyaráztam volna ennek a mikéntjét, de úgy látom, hogy – ha jól értem a kérdéseidet – mások már megcsinálták Rajcsányi Ferenc szócikkét. Véleményem szerint jobb elmagyarázni, mint megcsinálni, de nem gondolom, hogy sokat érne, ha csak úgy elméletileg magyaráznék, miközben a gyakorlatban nem tudod elsajátítani. Ha mégis szeretnél most magyarázatot kapni, akkor szólj, de szívesen elmagyarázom a következő szócikkednél is, amikor gyakorolni is tudod. Üdv: Tacsipacsi vita 2020. október 2., 23:05 (CEST)
Kedves tacsipacsi. Én voltam a szócikk szerzője és felküldője, de nem vagyok megelégedve a formájával és egy képet is adnék hozzá. Így változatlanul releváns lenne a magyarázat, ami azután a gyakorlatban is érvényesülhetne. Simonyi Éva vita 2020. október 3., 01:05 (CEST)
@Simonyi Éva: Ha még mindig nem vagy megelégedve vele, akkor viszont nem tudom, hogy mire gondolsz, mert szerintem abszolút hasonlít Erkel és Caruso szócikkéhez (attól eltekintve természetesen, hogy rövidebb), de talán ezek segíthetnek:
  • A jobb felső sarokban található ún. infoboxot érdemes a vizuális szerkesztővel módosítanod, mivel annak van egy varázslója, amivel nem neked kell keresgélned, hogy milyen adatot milyen kóddal írhatsz be. A wikiszöveges (forráskód-) szerkesztő eszköztárának jobb felső sarkában lévő OOjs UI icon edit-ltr.svg ceruza ikonnal válthatsz át a vizuális szerkesztőre, a vizuális szerkesztőben pedig ugyanezzel az ikonnal válthatsz vissza a wikiszöveges szerkesztőre. A vizuális szerkesztőben egyszerűen kattints duplán az infoboxra, és alul a „További információ hozzáadása” opcióval írhatsz be új adatokat, illetve itt felülírhatod a már meglévő, de egy háttéradatbázisból beolvasott adatokat (születési/halálozási adatok, foglalkozás stb.), amit aztán egy gyakorlott szerkesztő átírhat az adatbázisba is.
  • Képet – az infoboxban szereplő egy darab kép kivételével – a vizuális szerkesztőben a Beszúrás → Képek és média útvonalon elérhető varázslóval, a forráskódszerkesztőben a [[Fájl:fájlnév.kit|bélyeg]] kóddal tudsz beszúrni, ahol a fájlnév.kit a Commonsba feltöltött kép neve (pl. Rajcsányi Ferenc.jpg). Viszont ha jól látom, Rajcsányiról jelenleg ez az egyetlen kép van a Commonsban, ráadásul ezen az egy képen sem bizonyítja semmi, hogy ne lenne jogsértő – bár azt írod, hogy a szerző engedélyezi a képet, ezt bemondásra nem tudjuk elhinni (elvégre azt sem bizonyítja semmi, hogy te tényleg Simonyi Éva vagy, a regisztrációkor semmilyen személyes azonosításra alkalmas adatot nem volt kötelező megadni). Ahhoz, hogy feltölthess nem általad készített képet, a szerzői jogok tulajdonosának (aki nem feltétlenül egyezik meg a fizikai kópia tulajdonosával!) engedélyeznie kell a kép feltöltését a Wikipédia:Engedélykérés oldalon leírtak szerint. Ha valami nem világos benne, kérdezz bátran akár itt, akár a Wikipédia:Kocsmafal (képek) oldalon a jobb felső sarokban a keresőmező mellett lévő „új téma nyitása” füllel. (Ha utóbbi helyet választod, valószínűleg gyorsabb és alaposabb választ kapsz, hiszen vannak nálam nagyobb szakértői az engedélyezés témájának, akik az én vitalapomat nem figyelik, a kocsmafalat viszont igen.)
Ui. Mióta olvastam A Pál utcai fiúkat, allergiás vagyok a nevek kisbetűvel írására, úgyhogy kérlek, te is tisztelj meg azzal, hogy a nevemet nagybetűvel kezded. Előre is köszönöm! – Tacsipacsi vita 2020. október 6., 12:42 (CEST)
Kedves Tacsipacsi,
Köszönöm a segítségedet, nekem így megfelel, tényleg sokkal jobban néz ki.
A kis betűért elnézésedet, nem állt szándékomban megsérteni, csak így jött a beírásnál és meg nem figyeltem külön erre.
Üdv
Simonyi Éva 94.21.238.176 (vita) 2020. október 6., 16:08 (CEST)
@Simonyi Éva: Örülök, hogy segíthettem! A kisbetűre vonatkozó megjegyzésem talán túl élesre sikerült; eszembe se jutott, hogy direkt meg akarnál sérteni vele. Köszönöm, hogy a jövőben figyelsz rá, ez teljesen elég nekem. Üdv, – Tacsipacsi vita 2020. október 7., 02:03 (CEST)

Tomwolf69 kérdése (2020. október 3., 17:50)[szerkesztés]

Jó napot kívánok meg tudhatóm hogy ki a mentorom?

Tomwolf69 --Tomwolf69 vita 2020. október 3., 17:50 (CEST)

Kedves Tomwolf69, üdv a Wikipédián! Én (Tacsipacsi) vagyok a mentorod, viszont a nevemet már a kérdés feltevése előtt is láthattad, úgyhogy nem tudom, hogy mit szeretnél tudni. Kifejtenéd kicsit bővebben a kérdésedet? – Tacsipacsi vita 2020. október 6., 12:45 (CEST)

Risk Alkusz kérdése (2020. október 7., 10:58)[szerkesztés]

Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, hogy ha szócikk főcímét szeretném korrigálni, ennek mi a módja?

Köszönöm! --Risk Alkusz vita 2020. október 7., 10:58 (CEST)

Kedves Risk Alkusz, üdv a Wikipédián! Szócikk címének módosítására (wikipédiás zsargonban átnevezésre) csak a regisztrációt négy nappal (96 órával) követően van lehetőség. (Ez a korlátozás azért van, mert meggondolatlan, netán rosszindulatú átnevezéssel komoly kavarodást lehet okozni, így legalább azt eltántorítjuk a szándékától, akinek semmilyen más célja nincs a Wikipédián.) A 96 óra leteltével a szócikk jobb felső sarkában, a keresőmező mellett meg fog jelenni egy „Több▼” feliratú lenyíló menü, benne az átnevezés lehetőséggel. – Tacsipacsi vita 2020. október 8., 02:11 (CEST)
Nagyon szépen köszönöm! Risk Alkusz vita 2020. október 9., 09:50 (CEST)
Kedves Tacsipacsi!
Megpróbáltam a szócikk átnevezését a leírt módon, de ezt a hibaüzenetet kaptam:
[8eacd097-c049-480a-a068-9bc12fef99e4] 2020-10-15 13:03:42: Végzetes kivétel: „MWException”
Miért lehet ez?
Üdv! Risk Alkusz vita 2020. október 15., 15:04 (CEST)
Be voltál jelentkezve? – Porrimaeszmecsere 2020. október 15., 15:15 (CEST)
Természetesen igen. Anélkül szerintem nem is tudnám szerkeszteni. Risk Alkusz vita 2020. október 15., 15:37 (CEST)
@Risk Alkusz, Porrima: Először is, ilyen hibaüzenetet soha nem szabadna kapni, se kijelentkezve, se négy nap letelte előtt, se más esetben; ez azt jelzi, hogy a Wikipédia szoftvere valahol hibás. (Persze időről időre előjönnek ilyenek, hiszen a szoftvert is emberek írják, akik hibázhatnak.) Amúgy szerkeszteni lehet bejelentkezés nélkül is, viszont átnevezni nem (különben ennek az egész regisztráció utáni várakozásnak nem is lenne semmi értelme). Első körben megpróbálnám újra átnevezni a cikket – lehet, hogy csak egy szerencsétlen véletlen volt, lehet, hogy már javították a hibát (épp ma este frissítették a Wikipédia szoftverét a legfrissebb verzióra). Ha továbbra is hasonló hibaüzenetet kapsz, akkor írd meg magát a hibaüzenetet (mint az előbb), plusz azt, hogy pontosan mikor történt a hiba (a lenyíló menüben kattintva meg kell nyílnia egy űrlapnak: az űrlap beküldése után vagy az űrlap helyett?), valamint a pontos URL-t a böngésző címsorából, és továbbítom a fejlesztőknek. – Tacsipacsi vita 2020. október 16., 00:34 (CEST)
Újra megpróbáltam és nem sikerült. A hibaüzenet akkor jön fel, amikor megadtam az új nevet, az indoklást és rányomok a "Lap átnevezése" gombra. A hibaüzeneti oldal URL: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3%A1lis:Lap_%C3%A1tnevez%C3%A9se&action=submit
Köszi! Risk Alkusz vita 2020. október 16., 09:43 (CEST)
@Risk Alkusz: Nyitottam egy hibajegyet. Lehet, hogy lesznek még keresztkérdések, de majd közvetítek. – Tacsipacsi vita 2020. október 17., 02:06 (CEST)

Fsi telepy iskola kérdése (2020. október 7., 14:23)[szerkesztés]

hogyan kell fell rakni --Fsi telepy iskola vita 2020. október 7., 14:23 (CEST)

@Fsi telepy iskola: Mit? – Tacsipacsi vita 2020. október 8., 02:11 (CEST)

Reiman Zoltán[szerkesztés]

Van egy képem, amit szeretnék elhelyezni a Reiman Zoltán oldalán. Hogy tudom feltölteni? Miskolchun vita 2020. október 13., 08:12 (CEST)

Kedves Miskolchun! Attól függ, hogy mit jelent a „van egy képem”. Az ugyanis, hogy birtoklod a kép egy példányát (akár számítógépes fájlként, akár fizikai objektumként), nem jogosít fel lényegében semmire, a feltöltésre mindenesetre biztosan nem. A feltöltést kizárólag a szerzői jogok birtokosa engedélyezheti (ez főszabály szerint a kép készítője). Ha te készítetted a képet, akkor nyugodtan feltöltheted a Feltöltésvarázslóval. Ha viszont nem te készítetted, akkor a Wikipédia:Engedélykérés oldalon írtak szerint engedélyt kell szerezned a szerzői jogok birtokosától. – Tacsipacsi vita 2020. október 15., 00:41 (CEST)

Bence 2020-2021 kérdése (2020. október 18., 17:00)[szerkesztés]

Szia! Tudnál segiteni? --Bence 2020-2021 vita 2020. október 18., 17:00 (CEST)

Szia Bence 2020-2021! Miben? – Tacsipacsi vita 2020. október 20., 00:47 (CEST)

KassaiAmazon kérdése (2020. október 19., 14:02)[szerkesztés]

Kedves Tacsipacsi!

Ha olyan változtatásokat végeztem egy oldalon, melyek ellenőrzésre várnak, azok ellenőrzése kinek a feladata és mikorra várható az elvégzése?

Köszönettel:

Anna --KassaiAmazon vita 2020. október 19., 14:02 (CEST)

Kedves Anna, üdv a Wikipédián! Az ellenőrzést az ún. járőrök végzik. Mivel a járőrök is önkéntesek, nincs fix határideje az ellenőrzésnek, de általában pár napon belül megtörténik. Egyébként jelenleg úgy van beállítva a rendszer, hogy ellenőrzés nélkül is azonnal látszanak a módosítások, úgyhogy az ellenőrzés csak egy technikai, munkaszervezési lépés. Ha valamiért nagyon türelmetlen vagy, a Wikipédia:Járőrök üzenőfala oldalon, a keresőmező melletti új téma nyitása fülön keresztül kérhetsz rendkívüli ellenőrzést, azonban ez egyáltalán nem szükséges, enélkül is ellenőrizni fogja előbb-utóbb valaki a szerkesztéseidet. – Tacsipacsi vita 2020. október 20., 01:07 (CEST)
Kedves Tacsipacsi!
Köszönöm a gyors és részletes választ.
Nem vagyok türelmetlen, csak nincs tapasztalatom. :)
Köszönettel:
Anna KassaiAmazon vita 2020. október 20., 08:23 (CEST)

L'ambrus kérdése (2020. október 20., 14:16)[szerkesztés]

Kedves mentor,

azt szeretném megkérdezni, hogy egy próbalapból, hogyan készíthetek, publikálhatok szócikket. Tehát, teszem azt magamat szeretném megjeleníteni, mint költő, fotóriporter a wikipédia oldalán, ezt hogyan tudom megvalósítani?

Köszönöm segítséged. --L'ambrus vita 2020. október 20., 14:16 (CEST)

Kedves, L'ambrus, üdv a Wikipédián! Először is kifejezetten ellenjavallott saját magadról szócikket írni. Nem tilos, de sokkal nehezebb úgy betartani a Wikipédia azon alapvetését, hogy minden állítást megbízható forrásokkal kell alátámasztani, hogy közben nyilván első kézből tudsz mindent. Például ahhoz, hogy egyáltalán szócikk születhessen valakiről (vagy valamiről), a cikk tárgyától független, megbízható forrásoknak kell részletesen, nem csak említés szintjén írniuk róla – jelenleg a szócikk-kezdeményedben egy ilyen sincs, és egy gyors internetes keresés sem dobott fel ilyet. Ha sikerül találnod megbízható, tőled független forrásokat, akkor még erősen formázásra szorul a cikk, a szócikként publikálásról pedig értelemszerűen csak mindezek után lehet szó, úgyhogy ezeket addig nem is magyaráznám. – Tacsipacsi vita 2020. október 21., 03:04 (CEST)