Szerkesztővita:Tacsipacsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
  • Ha én hagytam üzenetet neked: kérlek, válaszolj a te vitalapodon, figyelem. (Ha késik a válasz, pingelj meg: {{ping|Tacsipacsi}} – ~~~~.)
  • Ha te hagysz üzenetet nekem: az én vitalapomon fogok válaszolni, úgyhogy kérlek add hozzá a figyelőlistádhoz. (Ha kéred, megpingellek a válaszban.)
  • Ha esetleg hosszabb ideig nem válaszolok a saját vitalapomon érkezett kérésre, ne aggódj: amivel nem szeretnék foglalkozni, azt gyorsan elutasítom, ha valamire nem válaszolok, az azért van, hogy a narancssárga csík folyamatosan emlékeztessen rá.
Archívum

Archívum (?)
Normál archívumok:


Archiválóbot[szerkesztés]

A minap eszembe jutott, hogy vajon IABot tudja-e, hogy az |accessdate= némely sablonnál magyarítva van; mint kiderült nem, úgyhogy gyorsan orvosoltuk is a dolgot. Hamarosan javítom az így esetlegesen beszúrt |accessdate=dátum paramétereket, azonban a hiba miatt észrevettem, hogy a {{Hivatkozás/Epizód}}(?) ugyan rendelkezik archivedate paraméterrel, de archiveurl-lel már nem. Vajon ennek oka van, vagy csak elfelejtődött: mit gondolsz? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. július 18., 18:31 (CEST)

Semmi értelme (ugyanazt az URL-t mutatja archívnak és eredetinek is), úgyhogy bátran beraktam. – Tacsipacsi vita 2018. július 21., 00:25 (CEST)
Köszönöm! Biztos ami biztos, rákérdeztem. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. július 21., 09:49 (CEST)

Sablonokkal kapcsolatosan[szerkesztés]

Szia! Ezekben tudnál segíteni? Itt a sablon refjeinél ezt nem értem, hogy miért nincs lezáró ref? És itt a játékos keret végén megjelenik egy zavaró lezáró |} vagy mi a pontos neve? Ezt nem lehetne valahogy ki venni vagy mit kell tenni, hogy az ott ne legyen, mert másik ilyen játékos keretnél a MOL Vidi FC és a Vasas SC-nél is frissítettem, de ott is meg jelenik. Előre is köszönöm! Attila1486 vita 2018. július 19., 19:31 (CEST)

Közben, megoldódott! köszi Attila1486 vita 2018. július 19., 19:53 (CEST)

@Attila1486: Javítottam a {{tagref}}-et is – <references group="*" /> helyett <references group="*"> volt benne, ami teljesen megkavarta a MediaWikit. – Tacsipacsi vita 2018. július 21., 00:39 (CEST)

Mi hivatkozik erre[szerkesztés]

@Tgr. Sajnos a kapcsolódó szakasz már elarchiválódott, úgyhogy kettőtök vitalapja közül (szigorúan az ábécésorrend miatt) ide írok. Mint mondtam, nem szeretnék JS lapokat szerkeszteni, azonban a minap rátaláltam erre. Nem is tudom, mióta hiányoljuk már, hogy a Speciális:Mi hivatkozik erre kiírja a hivatkozások számát (ehhez eddig én AWB-t használtam). Bátorkodtam egy allapomon lefordítani és kipróbálni; működik! Nem akartam egyből segédeszközként létrehozni, mert a bitet nem ezért kértem; de hiszem, hogy rendkívüli szolgálatot tenne. Megtennétek, hogy ránéztek? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. július 22., 11:27 (CEST)

Élesítve, a propagálást rád bízom. (Egyébként a „Számozott listák speciális lapokra” nevű segítségével eddig is le lehetett kérdezni 5000-ig, ami azért az esetek döntő többségében elegendő.) – Tacsipacsi vita 2018. július 24., 01:54 (CEST)
Köszönöm, kiírtam a kocsmafalra. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. július 24., 08:40 (CEST)

InternetArchiveBot[szerkesztés]

Szia! Nem találom hirtelen, hova kérted a visszajelzéseket, úgyhogy most ide: annak mi a felsőbb értelme, hogy archiválási dátumként a bot régebbi dátumot ad meg, mint a még archiválatlan link elérési dátuma? Több ilyet láttam, most épp az ExxonMobil szócikkben. Pasztilla 2018. július 23., 09:29 (CEST)

@Pasztilla: Én sehova, nem én szorgalmaztam a bevezetését, legfeljebb a pálya széléről kiabáltam be időnként. @Bencemac illetékes az ügyben. (Egyébként nem tudom, honnan szedi a dátumot, de ez tűnik általánosságban a valószínűbb esetnek: van egy élő link, amit egyszer archiválnak; ettől még nem döglik meg, tehát továbbra is hozzá lehet férni, aztán egyszer mégiscsak eltűnik az éterben, úgyhogy be kell rakni az archívumot, ami ugye régebbi, mint az utolsó ismert elérés dátuma.) – Tacsipacsi vita 2018. július 24., 02:01 (CEST)

@Pasztilla: Alapesetben a bot az aktuális dátumot szúrja be, ha nem volt megadva a hozzáférés ideje. A linkelt eset azért különleges, mert a 2010. május 28-ai link még működik, de a következők már nem. Ha meg volt adva a hozzáférés ideje, a bot megpróbál ahhoz archivált változatot keresni, amennyiben ez lehetséges. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. július 24., 08:50 (CEST)

Sablon:Népesség/Ko Samui[szerkesztés]

Szia, a népességet importálom a francia wikipédiaból. Max von O vita 2018. július 24., 16:50 (CEST)

Mert ők biztos jól tudják a thaiföldi népességeket… Na mindegy, beírtam a Wikidatába, remélem, AchilleZZ nem a kisujjából szopta; a sablont pedig azonnaliztam. – Tacsipacsi vita 2018. július 25., 02:06 (CEST)

Források Wikidatából[szerkesztés]

Szia! Finta László (Q55230220) kapcsán tűnt fel, hogy a {{Cite web}}(?) nem jeleníti meg a kiadás dátumát (megjelenés ideje (P577)) Wikidatás források esetén, továbbá alkotás vagy megnevezés nyelve (P407) = magyar (Q9067) esetén lehet, hogy a nyelv megjelenítése fölösleges. Próbáltam megtalálni, hogy pontosan hol lehetne ezen változtatni, de nem sikerült; talán neked van ötleted. Ha időd engedi, nézz rá kérlek. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. július 31., 10:27 (CEST)

A Modul:Wikidata csinálja, és a megjelenés ideje (P577)-t tökéletesen megjeleníti, máshol volt a gond. A „magyar nyelven” az esetek 99%-ában fölösleges, de a maradék 1%-ban (amikor nem derül ki máshonnan a nyelv) hasznos. – Tacsipacsi vita 2018. július 31., 15:02 (CEST)
Nos, ezt benéztem. A hozzászólás szerzője Bencemac (vitalap •  szerk) 2018. augusztus 1., 20:32 (CEST)

Infobox[szerkesztés]

Anna királynő bosszúja (akt.)
hx40px
Anna királynő bosszúja (régi)
hx40px
Anna királynő bosszúja (új)

Nem ehhez tartozik, de láttam, hogy feltöltöttél egy új hajós infobox-hátteret; esetleg nem szeretnéd élesíteni is? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 1., 20:32 (CEST)

Ha nem ahhoz tartozik, akkor ne is ott legyen, óccóér’ van az új szakasz. Ez se az igazi, még csiszolni terveztem rajta. Valószínűleg ez meg is fog történni néhány évtizeden belül… – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 1., 21:39 (CEST)
Valamivel mindenképp jobb, mint a jelenlegi. Igazság szerint a mélykék háttér legnagyobb hátulütője, hogy elfedi a linkelést: az {{Uralkodó infobox}}(?) jó példa rá. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 2., 16:40 (CEST)
Beraktam, a gyorsítótár ürítésével már az újnak kell megjelennie. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 3., 11:59 (CEST)

Karda Beáta[szerkesztés]

Szia! Távol áll tőlem, hogy vitatkozzak veled. Én egy vénember vagyok, aki nem járatos ilyen elvont dolgokban. Persze szeretném megismerni, de még nem megy. Fenntartom, hogy minden olyan törlés, amely nincs kellően alátámasztva a cikk tartalmát károsan befolyásolja/ és persze fordítva is. A cikkbe helyesen visszaírta egy adminisztrátor a pontos címet. Kár, hogy nem írt bele referenciát. Köszönöm, hogy végigolvastál. Üdv. Tambo vita 2018. augusztus 3., 11:33 (CEST)

@Tambo: Nyugodtan lehet vitatkozni, amíg kulturált formában történik (pláne ha végül kompromisszummal vagy az egyik fél meggyőzésével végződik). Szerintem viszont a nem kellően alátámasztott állítások elhelyezése befolyásolja károsan a cikk tartalmát/megbízhatóságát. Jelen esetben az eltávolítás ráadásul a WP:ÉLŐ irányelv értelmében is történhetett. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 3., 12:04 (CEST)
@Tacsipacsi: Köszönöm a válaszodat. Sokra értékelem a Wikipédián végzett munkádat. Nem szoktam kulturálatlan módon eszmét cserélni. Örülök, ha Te is így fogod fel. Most azt nem tudom, hogy a végén igaz volt a beírás, vagy helytelen? Üdv. Tambo vita 2018. augusztus 3., 12:19 (CEST)
Jó kérdés. A 2000. augusztus 25-i Magyar Közlönyben se Karda Beátát, se Magyar Köztársaság Elnöki Ezüstérmet nem találok, a többi augusztus 15. és 30. közötti számban pedig személyi rész sincs. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 9., 17:56 (CEST)

Kérdés[szerkesztés]

Szia! Nem lenne kedved beállni ebbe a csapatba? Wikipédia:Műszaki tudományok műhelye? Üdv. Tambo vita 2018. augusztus 3., 12:29 (CEST)

Köszönöm, de viszonylag keveset foglalkozom szócikkírással (inkább a wikiműszaki háttér érdekel), azon belül is ritkán tévedek erre a területre, úgyhogy nem látom értelmét. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 9., 17:58 (CEST)

Fejléccella[szerkesztés]

Szia! Tudnál mutatni olyan útmutatót, vagy megbeszélést, ahol a nagybetű használatára van törekvés? A "köztársaság", "magyar forint" stb. esetén miért kicsi? Miért pont az "Államalapítás" a nagy? Én azt látom, hogy oda-vissza megy a javítgatás, de legalább egy infoboxban jó lenne, ha egyforma lenne. Korábban én is volt, hogy nagyra javítottam, de igazából nem találtam erről semmi infót, hogy ez valóban így lenne a jó. Köszi. JSoos vita 2018. augusztus 9., 17:17 (CEST)

@JSoos: Útmutatót nem tudok, de éppenséggel így egységes: a „köztársaság”, „magyar forint” stb. a második oszlopban jelenik meg, az „államalapítás” viszont – infoboxokban szokatlanul – az elsőben (erre próbáltam kissé sután a „fejléccella” megnevezéssel utalni). A második oszlopra én sem tudok jobbat annál, hogy cikken belül próbáljunk egységesek maradni. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 9., 18:03 (CEST)

Ok, világos. Nyilván azért javítottam át kisbetűre, mert már a boxban sem vettem észre, hogy az az 1. oszlop. Összetévesztettem a mezőket, bocs! Köszi JSoos vita 2018. augusztus 10., 13:04 (CEST)

Életrajz infobox[szerkesztés]

Szia! Nyár végére úgy-ahogy sikerült utolérnem magam és nekiálltam megoldani pár régóta görgetett ügyet. Ezek egyike az {{Életrajz infobox}}(?) és {{Személy infobox}}(?) egységesítése. A párhuzamosság megszüntetése érdekében előbbit kéne utóbbira cserélni, azonban a két sablon paraméterei (természetesen) messze nem azonosak. Név szerint a következők problémásak:

  • szerepei (108)
  • munkái (629)
  • díjak (2033)
  • kitüntetés (618)
  • aktív évek (313)
  • ország (211)
  • kiadója (20)

Mit gondolsz, hogy lenne érdemes nekifogni? A díj/kitüntetés páros sajnos számos lapon együtt szerepel, nehezítve a dolgot. Illetve a rengeteg hibás paramétert látván vetődött fel bennem, hogy talán érdemes lenne ezeket a {{CitLib}}(?)-hez hasonlóan jelölni, elősegítve ezzel eltűnésüket. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 12., 15:34 (CEST)

Jó neked, nekem még úgy-ahogy sem sikerült utolérnem magam. :-) Nyilván érdemes megcsinálni az átállást, viszont a fenti paraméterek döntő többségét nem kéne belerakni a fősablonba – igazából csak a díjak/kitüntetések azok, amik valahogy beleférnek, a többi abszolút alsablonba való (az ország pedig első ránézésre nem való sehova sem). – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 13., 04:05 (CEST)
A szerepei és kiadója megoldható alsablonnal, azonban az aktív évek és munkái már kevésbé: miképp döntsem el, hogy esetenként mibe burkoljam? Az ország valószínűleg eldobható, elkerülve ezzel a Wikidatából jövő állampolgárság duplázódását, azonban a díjak/kitüntetések párosnak csak egy lehetséges célja lehet: |kitüntetései=. Nem mondom, hogy sétamenetre vállalkozom. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 13., 08:59 (CEST)
Leginkább kézzel lehet eldönteni. Azt nem mondtam, hogy egyedül csináld meg az átállást, lehet, hogy érdemes segítséget kérni kocsmafalon, mint a múlt heti wikidatás problémával (vagy esetleg inkább más botgazdáktól). Az országot meg lehet, hogy érdemes mégis megtartani, nem használt paraméterként, aztán kézzel átfésülni (amíg nincs paraméterellenőrzés, addig nem zavarnak semmit, de utána sem okoznak komoly problémát). – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 13., 16:02 (CEST)

Nos, végeztem. A |munkái= paramétereket érintetlenül hagytam, mert a mindenféle értékeknek egyszerűen nem találtam párt (műve (P800) lenne hozzá legközelebb, de ez sem tudná lefedni, túlságosan sokfélét írtunk már bele). A hátramaradt sablonok egyenlőre még itt gyűlnek. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. augusztus 15., 17:35 (CEST)

Navigációs képfájlok[szerkesztés]

Szia! @Kobeat áttöltötte a Commonsba ezeket a képeket, pl. a Fájl:Menu-blue-sel.jpg-et, @Burumbátor azonban visszavonta az ez okból való törlésre jelöléseket. Már nem emlékszem, volt-e erről szó: a Commonsban nincsenek jó helyen ezek a fájlok? – Regasterios vita 2018. augusztus 12., 17:32 (CEST)

Nem én töltöttem át a képeket, hanem a cseh Wikipédiáról valaki, ugyanazokkal a címekkel, mint amelyek itt szerepelnek. Egyébként ITT ugyanarról vitatkozunk. – KoBeAt Nuvola apps agent.svg üzenet 2018. augusztus 12., 17:40 (CEST)

@Kobeat, azt hittem, te töltötted át, elnézést. Persze a kérdés ugyanaz. – Regasterios vita 2018. augusztus 12., 20:33 (CEST)

@Regasterios, Kobeat: Az a probléma, hogy a CSS nem úgy hivatkozik a képekre, mint egy wikilap ([[Fájl:…), hanem közvetlenül az URL-re, ami a Wikipédia és a Commons esetében természetesen eltérő (hiszen különben nem lehetne ugyanazon a néven más kép a Commonson és a Wikipédián párhuzamosan feltöltve). Most módosítottam a CSS-t, a Fájl:Arrows-ffffff.png és Fájl:Menu-shadow.png kivételével minden kép a Commonsból jön, így a többi, Wikimenühöz kapcsolódó kép helyi másolata törölhető. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 13., 03:57 (CEST)

Emlékeztem valami ilyesmi problémára, azért vontam vissza a törlési javaslatokat. Így, ha már minden megfelelően működik, szívfájdalom nélkül törlöm ezeket a színdobozokat. – Burumbátor Súgd ide! 2018. augusztus 13., 08:42 (CEST)

AWB végrehajtásnál átirányítás figyelmen kívül hagyása[szerkesztés]

AWB Follow redirects.png

Szia Tacsipacsi!

Remélem tudsz segíteni ebben a problémámban, mivel nem vagyok az AWB szakértője. Van egy 147 darab átirányítást tartalmazó listám, ami mind hibás, ezért azonnali törlésre jelölném, mint már korábban is egyenként megtettem, most egyszerre szeretném letudni a dolgot. Az a probléma, hogy nem az átirányító lap jön be szerkesztésre, hanem az átirányítás aktivizálódik, és a céllap jön be. Hogy lehetne az átirányítást kikapcsolni? – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 13., 23:54 (CEST)

@Porrima: Options menü → Follow redirects, de lehet, hogy érdemesebb lenne elküldened egy botgazda adminnak a listát: egyrészt ha én lennék az admin, akkor olyan kásahegynek tűnne a százötven törlendő lap, hogy valószínűleg bele se kezdenék, másrészt Pywikibottal egy mozdulattal törölhetők a lapok, így magadnak is, az adminnak is rengeteg felesleges munkát megspórolsz. – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 14., 01:22 (CEST)

@Tacsipacsi: Köszönöm a válaszod; sajnos én az Options menüben ilyen kipipálni való lehetőséget nem találtam. Nem tudom ennyire vaksi vagyok-e, nagyon örülnék, ha tudnál róla egy képet küldeni. Bár a dolog javaslatod szerint tárgytalan, megküldöm a listát az adminüzenőre. – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 14., 10:03 (CEST)

@Porrima: Lásd jobbra fent. (Megpingelni engem itt semmi értelme, hiszen úgyis kapok róla értesítést, viszont ha nem jelölted volna aprónak a szerkesztést, akkor e-mailt is küldött volna a MediaWiki.) – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 14., 21:44 (CEST)

Hálásan köszönöm a képes útba igazítást. Bevallom, én a menüsorban nem szoktam semmit csinálni, csak lent, ott is van Options...

A lista linkjét elküldtem az adminüzenőre, de eddig még senki nem mozdult rá. Azért az AWB-t kipróbálom. – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 14., 22:27 (CEST)

Kipróbáltam, szuper! – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 14., 23:11 (CEST)

@Porrima: Azért írtam, hogy menü – ami lent van, azt lehet lapnak, fülnek stb. nevezni, de menünek szerintem nem. Már megint apró változtatás lett. Neked direkt be van állítva, hogy minden szerkesztésed apró legyen?… – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 15., 01:06 (CEST)

Neked természetesen igazad van a menüt illetően, de 70 év fölött már ezt nem törvényszerű értelmezni Ettől nem vagyok feldobva! . A szerkesztéseim viszont direktben apróra vannak állítva, csak alkalmilag változtatok rajta, ez viszont a wikis munkáim jellegéből adódik. – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 15., 10:28 (CEST)

Taxonbar[szerkesztés]

@Teemeah: beszéljétek meg, hogy zöld, vagy kék legyen a link aztán állítsd be úgy ahogy akarod. A tömeges visszaállításért elnézést kérek fatális tévedés volt, rossz helyre klikkeltem. Sorry Texaner vita 2018. augusztus 17., 12:58 (CEST)