Sablon:Linkiw

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

[[:en:{{{2}}}|(en)]]

Használati útmutató
 megjegyzés A Wikidata üzemelése óta a linkiw sablon helyett a {{wd}} sablon használata tanácsosabb és egyszerűbb olyankor, amikor az összes más nyelven elkészült cikket egyszerre szeretnénk felajánlani az olvasónak, őrá bízva az illető nyelv kiválasztását. A {{wd}} az interwikik listájához közvetlenül vezet, és nem érzékeny arra sem, ha az illető témáról szóló cikk címe valamelyik Wikipédián megváltozik.
Ugyanakkor ha találtunk valamelyik nyelven egy jól kidolgozott és forrásolt cikket, és ennek lefordítását tervezzük, vagy ennek a bizonyosnak a lefordítását kérjük, vagy ha a többi nyelvi változattal szemben kiemelten ezt az egyet akarjuk ajánlani az olvasónak, akkor továbbra is a {{linkiw}} használata a célszerűbb.

Ezt a sablont egy még megíratlan cikkre mutató – ezért piros – belső linkhez csatolhatjuk hozzá, és valamelyik másik nyelvű Wikipédián adhatjuk meg vele azt a cikket, ami jó minősége alapján nemcsak az illető fogalomról való tájékozódásra alkalmas, de magyarra fordítása is ajánlható. Például:

  • A japánok a [[hakuszukinoei ütközet]]ben{{linkiw|hakuszukinoei ütközet|Battle of Baekgang}} vereséget szenvedtek

A sablon egy linket képez, ami egy idegen nyelvű Wikipédia cikkre mutat, és a nyelvnek az interwikiknél megszokott rövidítését jeleníti meg zárójelben. Például:

Az ajánlott idegen nyelvű cikk interwikijei biztosítják az összes olyan nyelvhez vezető utat, amelyiken az illető témát már kidolgozták.

A sablon automatikusan nem jelenít meg többé semmit, láthatatlanná válik, amint elkészül a fogalmat magyarázó magyar cikk. HerculeBot távolítja el a feleslegessé vált beillesztéseket a lapok szövegéből.

Ha a még megíratlan témáról létezik egy online elérhető és jó szívvel ajánlható magyar nyelvű összefoglaló, akkor nem a linkiw, hanem az {{ideig}} sablon az illetékes. Ez egy a Megjegyzések szakaszában megjelenő lábjegyzetet képez (szintén „magától” eltűnő módon).

Több Wikipédia is használ linkiwhez hasonló sablont, többek közt az angol, a francia és az orosz. Ők a magyar Wikipédiáról is számos cikket linkeltek be így, azokat, amik éppen a magyar Wikipédián a legjobbak, magyar vonatkozásúak, és ezért szándékukban áll magyarról a saját nyelvükre fordítani. A magyar sablon ennek a használatnak a tükörképe.

Ez a sablon nem valamilyen állítás alátámasztásául szolgáló forrást ad meg egy cikkben, hanem az egyelőre pirosan maradt linket egészíti ki átmenetileg, a hiányzó cikk elkészültéig olyankor, amikor nemcsak a magyar Wikipédia-cikk hiányzik a témáról, de más magyar nyelvű és jó szívvel ajánlható online összefoglalója sincs a témának, viszont van róla egy jó, akár lefordításra is érdemes, forrásokkal ellátott cikk valamelyik Wikipédiában. Annak a cikknek az interwikijei aztán a többi nyelv forráslistáit is hozzáférhetővé teszik.

Ajánlások a sablon használatára[szerkesztés]

Egy fogalomról általában elég maximum egy idegen nyelvű cikket felajánlani, hiszen abban már az olvasó maga is kiválaszthatja az általa preferált nyelvet az oldalsó oszlopban elhelyezett interwiki linkek közül. A magyar olvasók körében általánosan ismert nyelvek (az angol, továbbá a német és a francia) cikkei közül érdemes a legjobbnak, legkiadósabbnak tűnőt kiválasztani a {{linkiw}} számára.
Ha azonban a szerkesztő úgy ítéli meg, hogy éppen egy kevésbé ismert, esetleg nem is latin betűket használó nyelv cikke tartalmaz kiemelkedően jó és kiadós anyagot, akkor ezt fontos megadni, és ilyenkor két {{linkiw}} beillesztése is ajánlatos lehet a piros link mellé: a különösen jó cikké és az angol (vagy egy másik latin betűs) cikké, például:
Csak olyan kifejezés kapcsán tanácsos használni, amiről egyelőre nemcsak a magyar Wikipédia-cikk hiányzik, hanem egy ajánlható magyar nyelvű online összefoglaló máshol sem érhető el, viszont valamelyik idegen nyelvű Wikipédiában már készült róla egy színvonalas és valóban ajánlható összefoglalás. Ez eleve kizárja a használatból az olyan cikket, amiből hiányzik a forráslista, vagy ami ellen más komolyabb és orvosolatlan tartalmi kifogás merült föl a saját Wikipédiáján.
Még egy ilyen hiánypótló cikk esetében is csak akkor indokolt a {{linkiw}} sablon használata, ha az idegen nyelvű cikk címének megtalálása nehéznek ígérkezik. Ezért felesleges például olyankor, ha a kérdéses fogalom az alapszókincshez tartozik, és ezért az olvasó várhatóan önállóan is megtalálja. Szintén felesleges, ha a cikkben megnevezett magyar és az angol kifejezés (csaknem) azonos, például egyes vegyületeknél, és az olyan személyek nevénél, ahol az az egyetlen különbség, hogy fel kell cserélni a vezeték- és keresztnevet, de különben ugyanúgy írjuk. Egy a szövegbe írt latin rendszertani név mellé sem érdemes beilleszteni; az angol Wikipédia keresője annak alapján is megtalálja az illető cikket.

Kategóriák[szerkesztés]

A sablon besorolja azt a lapot, amelyikbe beillesztették, a következő kategóriák egyikébe:

A láthatatlanná vált sablon eltávolítása[szerkesztés]

Amikor a megfelelő magyar cikk elkészül, tehát amikor a sablon előtt kékké válik a piros link, a linkiw sablon is láthatatlanná válik, nem jelenít meg többé semmit. A feleslegessé vált linkiw-sablon-beillesztések kézzel vagy bot segítségével el is távolíthatóak. Ezt a sablon azzal segíti, hogy besorolja a Lapok láthatatlanná vált linkiw sablonnal, illetve a Lapok láthatatlanná vált linkiw sablonnal (kézi) kategóriába azt a lapot, ahova be van illesztve. Ez a besorolás, szintén az eltávolítás munkáját segítendő, úgy történik, hogy a lap címe a kategória betűrendi listájában nem a saját helyén, hanem a pirosból kékbe váltott fogalom kezdőbetűjénél jelenik meg.

HerculeBot távolítja el a feleslegessé vált sablonokat a cikkek szövegéből, miután azok bekerültek a Lapok láthatatlanná vált linkiw sablonnal kategóriába. Azok a lapok kerülnek ide, amik a fő névtérben vannak (szócikkek). Ha ez automatizmus nem kívánatos egy adott cikknél, akkor ezt kell a lapra írni: {{bots|deny=HerculeBot}}.

Szükség esetén kézzel lehet eltávolítani azokról a lapokról a felesleges linkiwet, amelyek bekerültek a Lapok láthatatlanná vált linkiw sablonnal (kézi) kategóriába. Azok a lapok kerülnek ide, amik nem a fő névtérben vannak (nem szócikkek). Ha a sablon fennmarad a lapon, akkor sem jelenít meg semmit a hivatkozott magyar cikk megírása után.

Paraméterek[szerkesztés]

Kötelező paraméterek[szerkesztés]

1=a magyar cikk címe
2=az idegen nyelvű cikk címe

Opcionális paraméterek[szerkesztés]

3=az idegen nyelv interwiki kódja: en, de, fr, it, stb. Elhagyható, ha „en” lenne.

Használata[szerkesztés]

 {{linkiw|magyarcím|franciacím|fr}}
 {{linkiw|magyarcím|angolcím}}

Például:

 A japánok a [[hakuszukinoei ütközet]]ben{{linkiw|hakuszukinoei ütközet|Battle of Baekgang}} vereséget szenvedtek.

ez lesz belőle:

A japánok a hakuszukinoei ütközetben(en) vereséget szenvedtek.

Kapcsolódó sablonok[szerkesztés]

TemplateData[szerkesztés]

Ezt a sablont egy még megíratlan cikkre mutató, és ezért piros belső linkhez csatolhatjuk hozzá, és valamelyik másik nyelvű Wikipédián adhatjuk meg vele azt a cikket, ami jó minősége alapján nem csak az illető fogalomról való tájékozódásra alkalmas, de magyarra fordítása is ajánlható. Ha nincsen egyetlen kiemelkedően jó szócikk, hanem inkább az olvasóra szeretnéd bízni a a különböző nyelvű szócikkek közötti választást, akkor használd a {{wd}} sablont e helyett.

Sablonparaméterek[TemplateData szerkesztése]

Ennek a sablonnak ajánlott egy sorba írni a paramétereit.

ParaméterLeírásTípusÁllapot
magyar cikk1

A leendő magyar cikk címe

Példa
hakuszukinoei ütközet
Lapcímkötelező
idegen cikk2

A (létező) idegen nyelvű cikk címe

Példa
Battle of Baekgang
Lapcímkötelező
nyelv3

Az idegen nyelvű cikk nyelvkódja, pl. en – angol, fr – francia, de – német, it – olasz

Alap­értelmezett
en
Példa
fr
Soropcionális

Lásd még[szerkesztés]