Szerkesztővita:Karmela

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vigyázzunk egymásra!

Üdvözöllek! Willkommen! Welcome! Bienvenue!

Közvetlenül a kérdésekhez írom a választ, így egyben marad az eszmecsere. A címzett értesítéséről persze gondoskodom: a válaszom elé odaírom, hogy {{válasz|címzett1|címzett2|...}}.


Archívumok: a régebbiek és újabbak

Wikipédia:Filmes szócikkek elnevezése[szerkesztés]

Szia!

A fenti címen írtam egy összefoglalót. misibacsi*üzenet 2015. január 27., 18:48 (CET)

Függőben Függőben
Blancovinkjeemptysmall.png WP:FOK-ba belevenni
Blancovinkjeemptysmall.png javaslattétel változtatásra

Segítségkérés[szerkesztés]

Egy új cikket kezdtem Élettartam meghosszabbítás címen, amit Malatinszki átnevezett Élettartam-meghosszabbítás címre. Ezzel nincs probléma. A következő szerkesztést nem tudtam befejezni, mert sürgősen távoznom kellett és hiba volt az idézések között. Sajnos ez más hibákhoz vezetett, mert az idézéseket levettem de a megmaradó cikkdarabot a cikkben bennehagytam, ami megkeverte a szerkesztési ritmust. Most a cikket kapcsolni próbáltam az angol Life extension cikkel és a program nem találja meg a magyar cikket. Szeretnék visszatérni a kezdeti szerkesztésre, de eddig ez nem sikerült. Hálás lennék, ha lenne időd erre ránézni. Üdv LouisBB vita 2015. február 14., 16:44 (CET)

  • @LouisBB, az angol-német-stb cikkekkel való összekapcsolást megcsináltam.
Ha egy korábbi változathoz szeretnél visszatérni, akkor a laptörténetben kattints rá a korábbi változat időbélyegére, és nyisd meg a lapot szerkesztésre; az átnevezés is megőrizte a laptörténetet.
Ha el szeretnéd kerülni a szerkesztési ütközéseket, akkor érdemes lehet a lapon felül kitenni az {{építés alatt}} vagy a {{tataroz}} sablont, bár sajnos nem mindenki tiszteli, hiszen annyiszor rajtafelejtődött már a cikkeken. Ha igazán zavartalanul szeretnél dolgozni egy új cikk létrehozásakor, akkor azt legjobb próbalapon csinálni, és csak ha kész átmozgatni a fő névtérbe.
--Karmela posta 2015. február 14., 17:06 (CET)
    • Kedves Karmela, Nagy köszönet a szakszerű válaszért.
    • Visszatérve egy előző problémára, egy idegen nyelvű WP lap idézésére: átnéztem az alánlott kocsmafal vitalapot.
    • Egy ilyen sok munkát kívánó vitát nem óhajtok felújítani, de azt ajánlanám, hogy a sablon szövegét egy kis, például Wikiforrás nevű ablakba tegyük, ami kattintásra kinyilik három kapcsolóval. Az egyik a jelenlegi a szerzői jogot védelmező szöveget nyitná ki, egy másik a lap legújabb változatára vezetne, egy harmadik egyenesen annak idézett oldalára amely segítségével az akkori változat irodalmának aktualitását a magyar szerkesztő ellenőrízhetné. Ilyen számítógépes technika jól ismeretes a Wikin. Üdv LouisBB vita 2015. február 17., 08:09 (CET)


Függőben Függőben
Blancovinkjeemptysmall.png {{fordítás}} felokosítása

Listák[szerkesztés]

Szia! Nagyon jók a listák, most kevesebb időm van vele foglalkozni, de egy párat én is megnéztem. Azok az oldalak, amelyek egyértelműsítendők lennének, azok ide is behelyezhetőek: Kategória:Egyértelműsítendő lapok. - Csurla vita 2016. május 31., 18:14 (CEST)

Az utóbbi napokban sajnos nem volt időm a Wikipédiára, de amint hozzájutok megcsinálom a hasonló csoportosításokat a kimaradt kategóriákra is. A mondott kategóriát eddig nem ismertem, jó tudni, hogy van, hátha látok belevalót Csurla. --Karmela posta 2016. június 1., 08:33 (CEST)

Sima szöveg módosítás AWB-vel[szerkesztés]

Szia Karmela!

Én az AWB-t kezdettől fogva linkek javítására használom. Pár napja volt egy kérés, hogy szövegben előforduló hibát kellene javítani, valaki meg is csinálta. Én is szívesen megcsináltam volna, de nem jöttem rá, hogyan kell, mert a listából kiválasztott lehetőségek vagy semmit nem mutattak, vagy a javítandók sokszorosát. A jövőre nézve megköszönném az útmutatásodat. – Porrimaeszmecsere 2016. május 31., 18:37 (CEST)

Az AWB-ben rengeteg lehetőség rejlik, újra meg újra felfedezek benne ezt-azt. Nagyon szívesen segítek benne, de kérlek, hogy konkrétan tedd fel a kérdésedet, így általánosságban nem tudok mit mondani Porrima. (A válaszok lehet, hogy időnként csak lassan jönnek, ugyanis nem jutok folyamatosan hozzá a wikizéshez.) --Karmela posta 2016. június 1., 08:40 (CEST)

Ezt kérték: Megkérnék valakit bot-tal, hogy javítsa ki a helytelen Szövetség ‘90-t, a helyes Szövetség ’90-re az összes cikkben. A konkrét kérdésem az lenne, ha ezt meg szeretném csinálni AWB-vel, akkor hogyan tegyem? A forráshoz logikusan (?) kiválasztva a Wiki search (text)-t és beírva a Szövetség ‘90 szöveget, megjelenik 1000 lap, holott egynek sem szabadna lenni, mert kijavították. – Porrimaeszmecsere 2016. június 1., 12:57 (CEST)

A kereséskor macskakörmök (") közé jó tenni az olyan szöveget Porrima, amiben üres hely is van. Máskülönben olyan találatot is hoz, amiben a két szó külön-külön fordul elő. Sőt, már csak a spéci felülvessző (‘) miatt is érdemes lehet macskakörmösen, tehát pontosan a megadott szöveg szerint keresni.
Egy másik dolog, hogy a keresések azt a szöveget is találatként hozzák, amit a Wikidatából vesznek át az infoboxok. Sajnos könnyű elfelejteni, hogy ha a Wikidatában nincs valami javítva, akkor még nem vagyunk készen. Most mindenesetre kijavítottam ott két helytelen előfordulást: d:Q49766 és d:Q49766.
Így is van 40-50 találat a "Szövetség ‘90" keresésre, de lehet, hogy csak azért, mert a Wikidatából nem rögtön hatnak a javítások az itteni szövegekre. Kicsit később újra meg kell nézni, mondjuk holnap. Hátha más baj is van, és a kétfajta aposztrófot nem különbözteti meg egymástól a keresés.
--Karmela posta 2016. június 1., 14:24 (CEST)

Köszönöm a segítséget. Hát elég ingoványos dolog ez az egész, legalábbis az elején. Most nekem 41 oldalt jelenített meg, lehet, hogy holnapra kevesebb lesz?

Azután tettem még egy próbát. Ha beírom keresésre ezt: "harmadik gyermek", akkor a "harmadik gyermekként" szópárt már nem találja meg. Nem tudom mi a helyzet a kis és nagybetű megkülönböztetéssel, ezt nem próbáltam. – Porrimaeszmecsere 2016. június 1., 15:07 (CEST)

  • Ha a végződésváltozatok is kellenek, akkor így jó keresni Porrima: harmadik+gyermek Ez megtalálja a „harmadik gyermekként” szópárt is, és csak olyasmit hoz, ahol a keresett két szó együtt van.
  • Ami kisbetűs-nagybetűs megkülönböztetést illeti: azt olvasom az AWB leírásában, hogy ugyan van lehetőség erre, de akkor a forrásszövegben kell keresni, ami drága. Én még nem próbáltam, eddig nem kellett. Az AWB „Options” menüjében a „Find and replace” eleve felajánlja a „CaseSensitive” megkülönböztetést a cseréknél, ez eddig elég volt nekem.
  • Megjegyzem a 41 oldal még mindig megvan, és úgy néz ki, hogy az AWB által hívott Wikipédia keresés nem tesz különbséget a különböző aposztrófok között, akár macskakörmök között van a szöveg, akár nem. Viszont figyelembe veszi az AWB az aposztrófok különbségét, ha a "Skip" menüjét használod, és azt írod, hogy hagyja ki a lapot, ha a „Text” "Doesn't contain:" és a kisablakba beírod, hogy ‘90. Ez kihagy a 41 találatból 40-et, csak a Hans-Christian Ströbele marad meg a (Bündnis ‘90) fordított aposztrófja miatt.
Mindenesetre ronda ez az ügy az aposztrófokkal, de nem az AWB-n múlik, hanem a Wikipédia keresőjén, azt használja ennél a keresési fajtánál.
--Karmela posta 2016. június 1., 23:48 (CEST)

Nagyon köszönöm a további értékes információkat. Hát sajnos a számítástechnikában még nagyon sok "inkompatibilitás" van. Az aposztrófok esete meg még rátesz a dologra. Ez a fordított aposztróf kevéssé zavar be, a fenti eseten kívül még nem is találkoztam vele, de a billentyűzeten kézre álló ' karakter miatt valaki százával nevezte át a cikkeket -esre. Szigorúan nézve biztos igaz volt, de ez félő, hogy sziszifuszi munka, mert folyamatosan újra termelődik, és az átirányítások számát növeli rendesen. – Porrimaeszmecsere 2016. június 2., 10:47 (CEST)

Zeneszerzők listája[szerkesztés]

Szia Karmela! Kérlek látogass el a Zenei műhely vitalapjára, épp ezekről az interwiki linkekről beszélgetünk Rendes_Kis szerkesztőtárssal, amiket elkezdtél átírni. Megköszönöm, ha ott kifejted a véleményed. Üdv, Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. június 1., 16:47 (CEST)

Hédervári kastély[szerkesztés]

A legújabb bővítésed szerint Gg. Any, amiben az 1857-ben született Viczay Mihály-ra linkelsz, Viczay mínusz két éves volt, amikor ő és a fia bővíttette a várat. Nem tűnik valószínűnek :) --Karmela posta 2016. június 15., 16:27 (CEST)

Szia Karmela!

Én csak azt írtam a szócikkbe, amit a könyv is feltüntet. (Átnéztem most is, nem elírás.) Nem lehetett esetleg más ugyanilyen nevű? Ha egy e-mail címet küldesz, csatolt file-ként küldöm a könyvből a lefényképezett oldalt.

Üdv.: Gg. Any vita 2016. június 15., 17:18 (CEST)

Bizonyára egy hasonló nevű családtagról van szó Gg. Any, akiről azonban egyelőre nem tudjuk sem azt, hogy wikiképes-e egyáltalán, sem azt, hogy mikor született, mikor halt meg. Mindenesetre kivettem a tévesen a 1857-ben születettre mutató linket addig is, amíg sikerül pontosítani a tényleges személy adatait. Készítettem egy egyértelműsítő lapot is hozzá, nehogy másvalaki essen hasonló tévedésbe. Ha megtudnál bővebbet róla, akkor egészítsd ki kérlek az egyértelműsítő lapot. Talán a segítségedre lesz ez: Viczay család. --Karmela posta 2016. június 15., 19:12 (CEST)

Közben belepofátlankodtam kicsit és az adatok is megvannak. Gyurika vita 2016. június 15., 19:29 (CEST)

Köszönöm! --Karmela posta 2016. június 15., 19:31 (CEST)

Szia Karmela!

Utána kutattam, találtam egy levéltári infót, ez alapján helyrepakoltam az eseményeket, személyeket, majd az utalásokat. Elvileg nem is látszik, hogy ez nem egyszerre lett írva. Remélem így jó lesz. Ha lesz időd, nézd meg légy szí! :) Szép napot!

Üdv.: Gg. Any vita 2016. június 16., 12:17 (CEST)


Szépen fejlesztetted Gg. Any! Köszönet a nép nevében :) --Karmela posta 2016. június 16., 19:13 (CEST)

Nagyon aranyos vagy! Köszönöm szépen! Nagyon igyekszem. Máskor jobban figyelek ilyesmire is, szerencse, hogy észrevetted. :) Szép napot!

Üdv.: Gg. Any vita 2016. június 17., 10:32 (CEST)