Szerkesztővita:Laszlovszky András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nuvola apps important.svg Kérlek, ha új szakaszt hozol létre a vitalapon, ne a legutolsó szakasz megnyitásával vagy a szerkesztés füllel tedd ezt, hanem a lap tetején lévő „+” (monobook) vagy „új szakasz nyitása” (vektor) füllel tedd. Ezzel elkerülheted, hogy megtévesztő szerkesztési összefoglalók jelenjenek meg a laptörténetben és a friss változtatások közt. Köszönöm.

Nevem ékírással.jpg

sumer–akkád: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óbabiloni kurzív: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
Hammurapi: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óasszír: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óhettita: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
közép-, klasszikus: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
későhettita: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
újasszír kurzív: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
újasszír epigrafikus: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óperzsa: 𐎾𐎿𐎾𐎺𐎿𐎣𐏐𐎠𐎴𐎭𐎼𐏁𐏐𐎱𐎴𐎤𐎿
ugariti: 𐎍𐎀𐎒𐎍𐎜𐎒𐎖𐎛𐎟𐎓𐎐𐎄𐎗𐎀𐎌𐎟𐎔𐎓𐎐𐎖𐎜𐎒

Az aláírásomban lévő ékírásos jelek jelentése hettita olvasatban: mla, azaz a férfi determinatívuma és az la szótag jele.

Ez itt a saját pankušom.

Polaris[szerkesztés]

Szia!

Nem kenyerem a háborúzás, ezért csak ide írnám, hogy első indoklásod szerint ha valaki a Polarist keresi, akkor 99%-ban a Sarkcsillagra gondol; akkor miért Polarist ír be, és miért nem Sarkcsillagot? De ha nem ismeri a magyar nevet, akkor viszont az utóbbi szerköföd szerint az általad helyesnek tartott linkelés éppen hogy további egyeztetésre kényszeríti. – Porrimaeszmecsere 2020. május 12., 13:19 (CEST)

@Porrima: Nem kell itt háborúzni. Egyrészt az egyértlapon (szerintem) az első helyre kell tenni a legfontosabbat, legfeljebb olyankor szoktam eltérni ettől, ha időrendi sorrendbe teszem a tartalmat. Másrészt megtévesztőnek tartom, ha a lap nem a címével szerepel. Ezt a linkeléstípust kizárólag csak cikk szövegében tartom elfogadhatónak, akkor se azért, hogy direkt más szót használjunk ugyanarra. Neked lehet más a véleményed, fejtsd ki, ha így van. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. május 12., 15:00 (CEST)

Miután megkértél, örömmel leírom a véleményem. Az, hogy első helyen legyen a Sarkcsillag, abban egyetértünk. Viszont az, hogy az olvasó a Polaris egyértelműsítő lapon nem Polarist lát, már nekem furcsa. Én a korábbi beíráson („[[Sarkcsillag|Polaris]], a Kis Medve csillagkép legfényesebb csillagának, a Sarkcsillagnak latin neve”) egy betűt se változtattam volna, csak első helyre teszem. Így a gyengébbek is látnák, hogy a két név hogyan kapcsolódik egymáshoz, míg a jelenleginél csak a lapcímből következik. – Porrimaeszmecsere 2020. május 12., 16:43 (CEST)

"galaxisháló"[szerkesztés]

Szia!

A szótárban van egy előfordulása a galaxisháló fogalomnak, de van benne galaktikus haló is.

Milyen szótárra gondoltál?

Ha az idézett "szótárra", akkor megjegyezném: nem egy véglegesített változat, hanem tervezet. Xia

Ha létezik "galaxisháló fogalom", azt valahol le kellene írni, hogy az illető mit ért alatta. Próbáltam elképzelni, de a galaxisok nemigen alkotnak hálózatot (legalábbis nekem nem szóltak erről, hogy így lenne). Persze ettől még létezhet, főleg ha előáll valaki egy használható definícióval. De szerintem egyszerű elírásról van szó. misibacsi*üzenet 2020. május 20., 16:28 (CEST)

@Misibacsi: Nem lehet tudni, mire gondol, csak a szószedet részben van. De mivel galaktikus halót is tartalmaz, a galaxisháló nyilván más fogalom akar lenni. Felteszem, hogy a nagyléptékű alakzatokban, ahol tényleg hálós a szerkezet, de ennek nincs relevanciája. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. május 20., 16:35 (CEST)

Keresztes háborúk[szerkesztés]

Szia. Ha van időd, nézz már rá légyszíves erre a lapra, mert Halmilcar Smith megint folytatja a zavarkeltést; csak hogy az iszlámot mutassa be bűnszervezetnek, a saját egyházát meg fényezze. Nem tudom szükség van-e rá ennyire támadni az iszlámot, amikor a katolikusok semmivel nem voltak jobbak. Ha te is úgy érzed, hogy nem, akkor légyszíves vond vissza az iszlám részt. Szerintem a szerkesztései előtt még pártatlan volt a cikk, de most már kezd elfogult lenni a kereszténység irányába. – M. V. 2020. május 23., 18:46 (CEST)

Én is kérném, ma visszaállítottam megint HS szerkesztését, szövegszerkezetből kiragadott POV-os megfogalmazások, és azzal takarózik, hogy ezt Huntington mondta, nem iszlám szakértő. Egyedül belaszaladnék a 3x-i visszaállítás szabályába, ezért kérném a segítségedet. Ogodej vitalap 2020. május 26., 20:59 (CEST)

De sokat finomítottam már az eredeti harcos iszlámellenes szövegein. Ogodej vitalap 2020. május 26., 21:26 (CEST)

@Ogodej: Időnként benézek és látom a figyelőmön. Ne hamarkodd el, előbb-utóbb jövök. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. május 26., 21:57 (CEST)

Persze, most írtam a vitalapra, de nem vagyok hajlandó vallási vitákba bonyolódni, mert már pár éve rájöttem, hogy felesleges. ha a cikk kiegyensúlyozott, felőlem bármi szerepelhet benne, feltéve, hogy egyáltalán oda való. Ogodej vitalap 2020. május 26., 22:44 (CEST)

Asztrológia[szerkesztés]

Szia! Elnézést. hogy ott nem indokoltam meg a változtatást, de hadd ne kelljen legközelebb rávilágítanom, hogy ütközne a Halak kezdetével; egy és ugyanazon napra esne (19 és 19 -> 19)! A többi rendben elkerüli az ütközést, forrás amúgy: https://www.jellemrajzok.com/horoszkop/vizonto.php! Mi az oka annak, hogy 18-ról visszatetted 19-re? Üdv:iorgu vitalap

@Iorgu: Az az oka, amit a szerkesztési összefoglalóban le is írtam. A csillagjegyekben állás nem egy nap végén, éjfélkor ér véget. 19-én megy át egyikből a másikba, és minden más csillagjegynél is ugyanaz a vége dátum, mint a következő eleje, mert egyiknek sem pontban éjfélkor van vége. Ez nem ütközés. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. május 29., 10:58 (CEST)

@Pankuš: Ha nem ütközés akkor mi?? Mióta vált a nap éjfélkor február 18.-án 19.-re 19.-én? Vagy mi van már??

  Bak (december 22. – január 19.)
  Vízöntő (január 20. – február 19.)
  Halak (február 19. – március 20.)
  Kos (március 21. – április 19.)
  Bika (április 20. – május 20.)
  Ikrek (május 21. – június 21.)
  Rák (június 22. – július 22.)
  Oroszlán (július 23. – augusztus 22.)
  Szűz (augusztus 23. – szeptember 22.)
  Mérleg (szeptember 23. – október 22.)
  Skorpió (október 23. – november 21.)
  Nyilas (november 22. – december 21.)

A fenti a te verziód. Most, neked mindkét verziót (nem, csak a jót, inkább) leegyszerűsítem, ha odanézel, lehet... meglátod, ni:

21 vége 22 kezdete, 19 vége 20 kezdete, 18 vége 19 kezdete, 20 vége 21 kezdete... (stb. nem folytatom - a lustaság fél egészség).

Egy számmal mindig kisebb van a végénél ill. egy számmal nagyobb a kezdeténél, az előzőhöz képest! Így se értelmes??

– Iorgu vita 2020. május 29., 11:34 (CEST)

@Iorgu: Áhh, most nézem, hogy ez a vulgárértelmezésű tropikus zodiákus, aminek semmi köze a csillagjegyekhez, meg a valósághoz általában. Egy csillagjegyben állás soha nem éjfélkor kezdődik és ér véget, ez a lista egy oltári szimplifikáció minden értelemben, de megértettem, hogy erre van igény. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. május 29., 11:44 (CEST)

@Pankuš: Áhh, hagyjuk, máris vulgárisnak érzem magam. Csináld vissza inkább, mert olyat érveltem volna, hogy "Nem értesz hozzá, az van, mert amint beüt az új időpont már más jegyű az ember, mint az óramű!", és tényleg nem gondolkoztam, és de akárhogy is miről szól a cikk?

– Iorgu vita 2020. május 29., 12:08 (CEST)

Ulu Camii[szerkesztés]

Pedig ez neki a böcsületes török neve, két darab i-vel: [2], [3]. A kettősség abból fakad, hogy a "camii" a régies írásmód, oszmán-török alapján, a +i a birtokviszonyt jelölte (jelen esetben azért, mert névhez kapcsolódik, az mindegy, hogy az egy melléknév kvázi). Az Ulu Camii tehát a hagyományos elnevezése, az Ulu Cami pedig a modern kori török. Tehát egyik sem helytelen. + lásd a török wiki cikkét, aminek szintén a camii alak a címe. Xia Üzenő 2020. június 12., 19:32 (CEST)

@Teemeah: Bocs, akkor nem néztem nagyon mélyen utána, de mindenesetre jelenleg mindenhol Ulu Cami alakban találkoztam vele. Esetleg érdemes lenne majd külön cikk neki, és ott elmagyarázni ugyanígy a nevet. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. június 13., 00:00 (CEST)

Van neki cikke: bursai nagymecset. :) Xia Üzenő 2020. június 13., 00:24 (CEST)

@Teemeah: Basszus, eszembe se jutott így keresni. Meg nem volt linkelve se, fel se tűnt, hogy fő-sablonban ott van. Vigyor Lehet, le kéne feküdnöm aludni. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. június 13., 00:27 (CEST)

a fő sablonba már én tettem be, miután javítottad a cikket, mert @Alensha elfelejtette :P Xia Üzenő 2020. június 14., 17:25 (CEST)

12.8 cm Pak 44[szerkesztés]

Szia,

A második világháború műhelyben olvastam, hogy te vállaltad a német haditechnikát. Írtam egy szócikket a 12.8 cm Pak 44-ről. Megnéznéd? NukaWarrior vita 2020. június 27., 16:57 (CEST)

@NukaWarrior: Kapott egy ráncfelvarrást és átnevezést. Nézd meg a változtatásokat, a formát. A források még hiányoznak, azzal most nem molyoltam, tegyél bele forrást, akár az enwiki alapján. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. június 27., 18:37 (CEST)