Szerkesztővita:Laszlovszky András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nuvola apps important.svg Kérlek, ha új szakaszt hozol létre a vitalapon, ne a legutolsó szakasz megnyitásával vagy a szerkesztés füllel tedd ezt, hanem a lap tetején lévő „+” (monobook) vagy „új szakasz nyitása” (vektor) füllel tedd. Ezzel elkerülheted, hogy megtévesztő szerkesztési összefoglalók jelenjenek meg a laptörténetben és a friss változtatások közt. Köszönöm.

Nevem ékírással.jpg

sumer–akkád: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óbabiloni kurzív: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
Hammurapi: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óasszír: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óhettita: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
közép-, klasszikus: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
későhettita: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
újasszír kurzív: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
újasszír epigrafikus: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óperzsa: 𐎾𐎿𐎾𐎺𐎿𐎣𐏐𐎠𐎴𐎭𐎼𐏁𐏐𐎱𐎴𐎤𐎿
ugariti: 𐎍𐎀𐎒𐎍𐎜𐎒𐎖𐎛𐎟𐎓𐎐𐎄𐎗𐎀𐎌𐎟𐎔𐎓𐎐𐎖𐎜𐎒

Az aláírásomban lévő ékírásos jelek jelentése hettita olvasatban: mla, azaz a férfi determinatívuma és az la szótag jele.

Ez itt a saját pankušom.

Visszavonulás[szerkesztés]

Szia!

Teljesen meg tudom érteni, de nekem hiányozni fog a jelenléted itt a WP-n. misibacsi*üzenet 2018. december 21., 19:51 (CET)

Párasáv[szerkesztés]

A cikkről törlési megbeszélést kezdeményeztem itt: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Párasáv#Párasáv. --Karmela posta 2018. december 23., 17:09 (CET)

Segítségkérés.[szerkesztés]

Üdvözöllek, a segítségedet szeretném kérni.

1) Szeretném átnevezni a "Keresztes háborúk" szócikket Keresztes hadjáratokra. Ez a helyes magyar neve, mindenki így ismeri, az összes felekezet, a történészi szakma stb: a "keresztes háborúkat" gugliba gépelve csupán a magyar wiki találata jön ki, mindenhol máshol hadjárat néven szerepel.

Megpróbáltam átnevezni, de a célelnevezés már létezik, átirányítással a "keresztes háborúk"-ra.

Kérdésem: mit kell tennem, hogy az alapértelmezett cikk a Keresztes hadjáratok legyen?

– Hamilcar Smith vita 2019. február 13., 16:14 (CET)

@Hamilcar Smith: Tegyél az azonnali törlés sablont az átirányításra, megindokolva. Ha törlik, át lehet nevezni. Ha az átirányításnak hosszabb laptörténete van, akkor adminisztrátor tudja összefésülni a laptörténeteket. Azt az AÜ-n tudod kérni. Én mondjuk nem gondolnám, hogy a keresztes háborúk kifejezés hibás lenne, Amin Maluf könyvét például Keresztes háborúk arab szemmel címen adták ki. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. február 14., 01:01 (CET)

@Hamilcar Smith: Tömve van a google "keresztes háborúk"-kal. Az ilyesmit meg kellene vitatni valamelyik kocsmafalon. – Pagony foxhole 2019. február 14., 01:17 (CET)

Armin Maluf egy muszlim, érthető ha a specifikus hadjárat helyett az általános háborút használja - elhomályosítás. Köszönöm a segítséged, megpróbálom. @Pagony: A magyar történészi szakma + a nagyközönség kereszteshadjáratok néven ismeri, ott van beütve neked a magyar gugliba, a legrelevánsabb találat mind hadjárat. – Hamilcar Smith vita 2019. február 14., 08:28 (CET)

19 lap hivatkozik a keresztes hadjáratokra. A törlési sablon őket is a törlendők közé teszi. Most mi a teeendő? Egyenként nevezzem át mind a 19-ben a hivatkozásokat?– Hamilcar Smith vita 2019. február 14., 09:00 (CET)

Nem gondolnám, hogy a kereszténység és az iszlám konfliktusáról kizárólag keresztény európai szemmel lehetne objektívan írni. Sőt... II. Orbán természetesen háborút hirdetett, amiből több hadjárat lett, ezért részben igazat adok neked, bár a keresztes háború egyes számban is tökéletes cikkcím lenne. A keresztes háború egy eligazítólap is lehetne, ahonnan az egyes keresztes hadjáratokra lehet jutni, mert azokról külön-külön kéne cikket írni. Akkor indokolt lenne az első keresztes hadjárat, második keresztes hadjárat, stb. cím alkalmazása. De én is úgy gondolom, hogy ez nem egyéni ízlést kell kövessen, hanem az elnevezési útmutató szerint kell eljárni, ami ebben az esetben eléggé megindokolja a kocsmafali véleménykérést.

A technikai része nem bonyolult. Ha törlik az átirányítást, piros lesz a cikkek linkje, aztán ha a háborúk át lesz nevezve hadjáratokra, bekékül. Nincs itt semmi probléma. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. február 14., 10:27 (CET)

Wikiszülinap[szerkesztés]

Boldog Wikiszületésnapot kívánok! SubIceMasTer 2019. február 17., 22:34 (CET)

Én is csupa jót kívánok wikiszülinapodon! :-) Samat üzenetrögzítő 2019. február 17., 22:40 (CET)

Nagyon boldog wikiszülinapot! :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. február 17., 22:55 (CET)

Még sokáig! (Nem is tudtam, hogy egy évben regisztráltunk.) – Pagony foxhole 2019. február 17., 23:03 (CET)

Tatárlakai lelet[szerkesztés]

Szia! Ránéznél erre? Nem akartam jóváhagyni. Ogodej vitalap 2019. március 2., 10:06 (CET)

Ennek a cikknek a fele fantaszták sódere. Ki kéne gyomlálni végre. Megnézem, mit tehetek. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. március 2., 19:00 (CET)

Oké, köszi! Ha már a fantazmagóriákról van szó, ehhez mit szólsz: Anatolij Tyimofejevics Fomenko? Nem is tudom, mit lehet ezzel csinálni... Mindenesetre nem ellenőrzöm le, az biztos, nincs az a sablon, ami ennek megfelelne... Ogodej vitalap 2019. március 2., 23:19 (CET)

Ogodej, az illető személyes nézeteiről van szó, ahhoz meg nem kell sablon. Egyébként sokan nem fogadják el a mai "hivatalos" történelemtudományi álláspontot, még ha ő szélsőséges nézeteket is vall.
Elég csak ránézni a mai iskolás könyvekre, ahhoz képest hogy mit összehordtak 20-30 évvel ezelőtt, ma már egész rövidre fogták az emberiség őskorának történetét. Rájöttek, hogy a sötétben tapogatóznak, és sok eddigi elmélet megdőlt.. – M. V. 2019. március 3., 04:39 (CET)
@Milei.vencel: Függetlenül a személyes nézetekről, a cikk meglehetősen POV-osra sikeredett. Erre mondtam a sablont. Amúgy meg az rendben van, ha sokan nem fogadják el a hivatalos történettudomány álláspontját, nekünk akkor is a mainstream történetírást kell közvetíteni. Ogodej vitalap 2019. március 3., 16:53 (CET)
Mindenesetre szerintem Fomenko sem hisz teljesen a nézeteiben, csak valszi a matematikai képleteivel nem tudott elég visszhangot teremteni... – M. V. 2019. március 3., 18:53 (CET)

Ránéztem a cikkre. Eleve elég gáz, amikor egy matematikus akadémikusnál egy történelmi teória az elsődleges leírnivaló. Azt mindenesetre nem vágom, hogy az új kronológia mi a frásztól lett csupa nagybetűs (mert attól nem lesz az, hogy az angolban New Chronology), bár a többi nagybetűzéshez (népnevek) képest ez is elhanyagolható. Nem tudom, mit lehetne ezzel tenni. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. március 3., 19:16 (CET)