Szerkesztővita:Laszlovszky András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nuvola apps important.svg Kérlek, ha új szakaszt hozol létre a vitalapon, ne a legutolsó szakasz megnyitásával vagy a szerkesztés füllel tedd ezt, hanem a lap tetején lévő „+” (monobook) vagy „új szakasz nyitása” (vektor) füllel tedd. Ezzel elkerülheted, hogy megtévesztő szerkesztési összefoglalók jelenjenek meg a laptörténetben és a friss változtatások közt. Köszönöm.

Nevem ékírással.jpg

sumer–akkád: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óbabiloni kurzív: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
Hammurapi: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óasszír: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óhettita: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
közép-, klasszikus: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
későhettita: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
újasszír kurzív: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
újasszír epigrafikus: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óperzsa: 𐎾𐎿𐎾𐎺𐎿𐎣𐏐𐎠𐎴𐎭𐎼𐏁𐏐𐎱𐎴𐎤𐎿
ugariti: 𐎍𐎀𐎒𐎍𐎜𐎒𐎖𐎛𐎟𐎓𐎐𐎄𐎗𐎀𐎌𐎟𐎔𐎓𐎐𐎖𐎜𐎒

Az aláírásomban lévő ékírásos jelek jelentése hettita olvasatban: mla, azaz a férfi determinatívuma és az la szótag jele.

Ez itt a saját pankušom.

Személyeskedés[szerkesztés]

Azért egy dolog legyen neked nagyon tiszta: én abban a vitában leírtam, hogy megint nem a lényeget látod, és ez ebben az esetben (is) sajnos igaz. A lényeg az, hogy van egy irányelv, amit te kényedre-kedvedre nem írhatsz felül. Ez a személyeskedés a témába vágó volt, és az általad konkrétan leírt dolgokra reagált, ugyanis egészen kézzelfoghatóan nem a kérdésre válszoltál: volt-e közösségi döntés. Te viszont úgy személyeskedtél, hogy irritáló szmájlik kíséretében „feltételezted”, életemben nem járt a kezemben Kertész, talán utána kellene járnom. Hogy az utolsó mondatomban mi volt a személyeskedés, arról elképzelésem nincs. Pasztilla 2018. január 31., 13:01 (CET)

Egyrészt azokat a szmájlikat pont nem irritálásra találták ki, hanem azért, mert a humor sokszor nem jön át írásban. Ha ez neked irritáló, akkor se tudtam róla eddig. De egyébként a szmájlis mondatom egyáltalán nem Kertészről szólt, hanem arról, hogy Kertész mindjárt nem érdekes, ha tényleg úgy ír, csak akkor lett volna érdekes, ha nem. Számomra ez jön le abból, hogy először hahotázva leírod, hogy de bizony Kertész nem, aztán amikor rájössz, hogy talán mégis, akkor mindjárt "de ez nem érdekes". Másrészt a személyeskedés az érvelés helyetti személyre mutogatás. Az mindegy, hogy milyen céllal vagy éllel történik. Lehet kedélyesen is személyeskedni, azt viszont nem tudtam kedélyesen értékelni, hogy kétszer is leírod: "AkH meg OH, kivéve, ha LA másként látja". Ezt elég nehezen tudom megemészteni. – LADis LA ék.jpgpankuš 2018. január 31., 13:07 (CET)

Hát de hiszen rendszerszerűen ez jött le a beszélgetésből! Nem hahotáztam, hanem a szmájlis-gunyoros megjegyzésedre reagáltam így. Forgathatod ahogy akarod, a másik feltételezett tájékozatlanságra utalni (talán nézz utána) szmájlikkal is olyan izé, brrrr. Pasztilla 2018. január 31., 13:34 (CET)

Azt mondtam, utána lehet nézni. Az nem nézz utána. Mindezt azután, hogy kétségbe vontad az állításomat. Miért ne lehetne erre azt mondani, hogy ha nem hiszed, járj utána? – LADis LA ék.jpgpankuš 2018. január 31., 14:11 (CET)

Feladom. Pasztilla 2018. január 31., 14:13 (CET)

Küklopszok[szerkesztés]

Nem lett volna egyszerűbb ha átnevezted volna? ;-) Pegy22 vita 2018. február 1., 20:37 (CET)

@Pegy22: Nem. Én nem nevezem át, mert nem értek vele egyet. Tegye meg olyan, akinek ez szívügye. – LADis LA ék.jpgpankuš 2018. február 1., 21:32 (CET)

Wikitábor[szerkesztés]

Wikipédia:Wikitalálkozók/Kőszeg-Szombathely 2018-as wikitábor (előzetes felmérés) te is érezd magad meghívva :) Alensha 2018. február 7., 20:25 (CET)

A Dunkleosteusokról[szerkesztés]

Szia!

Úgy tudom, hogy a D. intermediatus a D. terrelli szinonimája. Vagy tévedek? Üdv. DenesFeri vita 2018. február 21., 09:30 (CET)

Uralkodósablon[szerkesztés]

Szia! Arról nagyon hosszan lehetne vitatkozni, hogy mikortól számítható a Magyarország lenevezés, de ha annyira kukacoskodni akarunk, 2012 előtt nem is alkalmazhatnánk, hiszen Magyar Királyság, Magyar Népköztársaság, Magyar Köztársaság volt a hivatalos elnevezés, az utókor pedig az Árpádtól Gézáig terjedő időszakra ráragasztotta a Magyar Fejedelemség nevet. Mindent összevetve Magyarország bizony a honfoglalás óta létezik, és nem a királyság megalapítása óta, hiszen az már 70 éve nincs. A te megoldásod elég érdekes, akkor szerinted István nem volt utódja Gézának? Vagy mégis miért kellene őt kihagyni? – Lálálá9999 vita 2018. február 23., 21:02 (CET)

A 997-et, mint az uralkodás kezdetének évét meg békén hagytad. Vigyor -Lálálá9999 vita 2018. február 23., 21:05 (CET)

Magyarország mint állam nem létezett István előtt. Sőt igazából még a koronázás se sokat jelent ebben, de ez hosszú lenne. Az, hogy a sablonban nincs elődje megnevezve, nem azt jelenti, hogy nem volt elődje, bár ha a tényleges szituációt nézzük, akkor tényleg nem volt elődje. A honfoglalás óta létező Magyarországról inkább nem is beszélnék. Ennyi erővel a Méd Birodalomnak is folytatása a perzsa állam, vagy a Longobárd Királyságnak a Beneventói Hercegség. – LADis LA ék.jpgpankuš 2018. február 23., 21:09 (CET)

Egyébként ott van az infoboxban, hogy fejedelemként Géza volt az elődje. – LADis LA ék.jpgpankuš 2018. február 23., 21:11 (CET)

Az igaz, csak éppen a Magyar király sablon a „Magyarország uralkodója” szöveget hozza le, mintha a Magyar Királyságnak lett volna olyan uralkodója, akinek a címe nem király volt (gyakorlatilag ugyebár a királynő is király, csak informális szempontból tesszük oda azt a szócskát). Bizony, lehetne vitatkozni, ezért is volt jó úgy, ahogy volt. De hogy úgy nem jó, ahogy most van, az biztos.

Kérlek, mond meg, minek nevezzük akkor Géza országát, ha nem Magyarországnak? A Magyarország kifejezés ez esetben nem abban az értelemben értelmezendő, mint amilyen jelentésben az Alaptörvény rögzíti. A Vej, a Csin, a Szuj, a Tang, a Ming és a Csing Birodalomra is szokás egyszerűen Kínát mondani, ahogy Koreának hívhatjuk Csoszont vagy Korjót, Egyiptomnak a Mameluk, az Ajjúbida és az (ókori) Egyiptomi Birodalmat... nincs ezzel semmi gond. – Lálálá9999 vita 2018. február 23., 23:07 (CET)

Az ország szót állam értelemben használjuk. Magyar Etimológiai Nagyszótár: egységes államszervezetbe tartozó nagy terület, képzeletbeli lények lakóhelye. Most ha István államot alapított a mainstream szerint, akkor Gézának nem volt országa, a fejedelemség nem nevezhető annak. Vagy álljunk neki vitázni azzal, hogy István államalapító-e (szerintem speciel nem), de az meg nem a Wikipédia feladata. – LADis LA ék.jpgpankuš 2018. február 23., 23:44 (CET)