Szerkesztővita:Laszlovszky András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nuvola apps important.svg Kérlek, ha új szakaszt hozol létre a vitalapon, ne a legutolsó szakasz megnyitásával vagy a szerkesztés füllel tedd ezt, hanem a lap tetején lévő „+” (monobook) vagy „új szakasz nyitása” (vektor) füllel tedd. Ezzel elkerülheted, hogy megtévesztő szerkesztési összefoglalók jelenjenek meg a laptörténetben és a friss változtatások közt. Köszönöm.

Nevem ékírással.jpg

sumer–akkád: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óbabiloni kurzív: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
Hammurapi: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óasszír: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óhettita: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
közép-, klasszikus: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
későhettita: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
újasszír kurzív: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
újasszír epigrafikus: 𒁹𒆷𒀸𒇻𒉿𒊭𒆠𒀭𒁕𒊏𒀀𒀸𒉺𒀭𒆪𒍑
óperzsa: 𐎾𐎿𐎾𐎺𐎿𐎣𐏐𐎠𐎴𐎭𐎼𐏁𐏐𐎱𐎴𐎤𐎿
ugariti: 𐎍𐎀𐎒𐎍𐎜𐎒𐎖𐎛𐎟𐎓𐎐𐎄𐎗𐎀𐎌𐎟𐎔𐎓𐎐𐎖𐎜𐎒

Az aláírásomban lévő ékírásos jelek jelentése hettita olvasatban: mla, azaz a férfi determinatívuma és az la szótag jele.

Ez itt a saját pankušom.

Törölgetés[szerkesztés]

"ez a cikk az inkvizícióról szól, nem a középkori ember világképéről, ami nem menti azt"

A wikipédián a jobb megértés reményében íródnak a cikkek. Az adott kor ismeretéhez hozzájárul az adott ember gondolkodásának megértése is. Ha "nem menti", akkor miért nem lehet ott? Úgysem menti, de az emberek megértik az okokat és összefügéseket.

Amit odatettem szöveg, meglehetősen rövid, és pont odaillik témában. Azt mindenképpen oda kell írni, hogy középkori embernek más fogalmai voltak a vallási toleranciáról meg a vallásszbadságról, különben csak a szörnyeteg-panoptikum marad, aho mindeki iszonyodva hüledezik, hogy ezek a primitív, visszamaradt, barbár stb stb emberek, "miképpen engedhették ezt meg"? - ami csak homályosít dolgokat. Pont egy efféle témát nem kéne ilyen alattomos módon elvinni az érzelemkeltés irányába.

Rossz dolog ez a kurta-furcsa törölgetés, remélem fölhagysz vele.

– Hamilcar Smith vita 2019. október 4., 15:28 (CEST)

@Hamilcar Smith: Tévedés. A Wikipédián szócikkek vannak, amik a cikk címéről íródnak, ahogy egy enciklopédiához illik. Nem kalandozás, nem magyarázat, nem esszé. Ahogy nem a GULAG-ról szóló cikknek kell elmagyarázni a kommunizmus szellemét, úgy az inkvizíciónak se kell magyarázkodni oda nem való, más tematikával. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. október 4., 16:13 (CEST)

Tévedés. A gulag-ról szóló megítélés egyértelműen negatív, vagyis nem képezi vita alapját. Az inkvizíció esetében más a helyzet, vagyis a megértést segítendő igenis kell némi háttérbemutatás, amit a lehető legrövidebben meg is tettem. Itten teljesen másról van szó, van benned egy roppant erős gyűlölet a vallás iránt, amit több alkalommal ki is fejtettél, ennek érdekében pedig ki kell törölni bármit, aki az árnyaltabb megértést segítené.

– Hamilcar Smith vita 2019. október 4., 16:49 (CEST)

Az inkvizíció is egyértelműen negatív minden értelmes ember szemében. Pont ugyanolyan szerecsenmosdatás, mint a GULAG-ról azt állítani, hogy átnevelő táborok voltak, mert volt ott közönséges bűnöző is. Ezt pedig már elmondtam nem egyszer. Nem hagyom kivakarni a szarból ezt a szervezetet. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. október 4., 18:47 (CEST)

Hosszú hivatalok[szerkesztés]

Ne haragudj a zavarásért. Ajánlom ezt az újabb listámat, ha van kedved bővíteni: A legtovább hatalmon lévő világi vezetők listája. 12akd vita 2019. október 16., 15:49 (CEST)

Egy díj neked![szerkesztés]

Real Life Barnstar.jpg Való Élet Csűrcsillag
Üdvözletem kedves András!

Dr. Sárosi Henrietta Zsuzsanna vagyok. BP 3. kerületének egyik szülész nőgyógyász/onkológus szakirányon doktorált szakorvosa, felnőtt értelmes nő. Első körben szeretném megköszönni, hogy próbálta visszaállítani a szerkesztésemet a hermafroditizmust illetően, az egyértelműsítő lapon. Viszont, szomorúan tapasztaltam azt, hogy a Wiki képtelen eljutni arra a szintre, amit te is írtál a szerkesztői profilodon, ~hiteltelen az enciklopédia. Mindaddíg az, míg mások, akár haragból, nyilvános lejáratásából meríthet erőt. Akiről írtam, beleegyezésével került fel az oldalra, tudatva másokkal, hogy egy létező dologról van szó. Ez orvosi laborokeredményekkel is igazolható, továbbá nőgyógyászati vizsgálatokkal/eredményekkel. MRI felvételekkel. Minden esetre szeretném megköszönni, hogy próbált kiállni az igazunk mellett.. U.I.: Nem írom be újra azt, amire egyszer engedélyt/hozzájárulást kaptam. Üdvözlettel.

Dr. Sárosi Zsuzsanna Henrietta vita 2019. december 16., 15:21 (CET)

Qazan[szerkesztés]

Szia!

Megkérhetlek, hogy azt a teljes bekezdéses indoklást a szavazatod mellől tedd át a szavazás előtti szakaszba? Én például szívesen válaszolnék az érveidre, de nem akarom méginkább széttúrni a szavazást. Bízom benne, hogy kapható leszel erre az apró figyelmességre. Előre is köszönöm. --Malatinszky vita 2020. január 10., 16:17 (CET)

@Malatinszky: Az a helyzet, hogy a mellékelt ábra szerint teljesen mindegy. A szavazás előtt nem szóltam hozzá, szavazás közben meg már felesleges vitázni, de azért leírtam, hogy én miért szavaztam arra, amire. Éppen azért nem a vitarészbe tettem, mert ez már nem a vita ideje. Ahogy kinéz, úgyse fog arra szavazni senki. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. január 10., 22:16 (CET)

WP:ÉLŐ[szerkesztés]

Elfelejtettem összefoglalót írni ehhez, úgyhogy itt pótlom: a WP:ÉLŐ értelmében élő személyekről szóló súlyosan inkrimináló állításokat csak megbízható forrás kíséretében használunk, nem mindenféle random Wikia-linkekkel (csak érintőlegesen kapcsolódó témákban meg lehetőleg úgy sem). --Tgrvita 2020. január 24., 09:51 (CET)

@Tgr: Az itt leírtak országos lapokban megjelent tényállítások. Más kérdés, hogy mivel volt forrásolva, azt nem néztem, de tények. Sőt én magam élő közvetítést néztem a tárgyalásáról, mert bizony már az is volt pár. Székely Sanya ennél többet nem is ér. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. január 24., 10:42 (CET)

Szerintem ha Székely nem elég fontos ahhoz, hogy saját szócikke legyen, akkor jobb ezeket az információkat nem erőltetni; a laposföld-elmélet szócikkében nincs keresnivalója annak, hogy egy kétes hátterű üzletembert milyen nagyrészt független ügyekben pereltek. A hiteles források direkt feltüntetése nélkül meg pláne. --Tgrvita 2020. január 24., 19:29 (CET)

@Tgr: Ebben a cikkben a lapsi hamisítások lényegesek. Az úgynevezett kutatásaik abszolút amatőr színvonala mellett még hamisítják is az eredményeiket, amihez jó kis háttérinformáció az ügy. – LADis LA ék.jpgpankuš 2020. január 24., 20:37 (CET)

„Az év szócikke” újra vár![szerkesztés]

Szia, Laszlovszky András! Már 4 éve, hogy utoljára részt vettél „Az év szócikke” szavazásán. Egy hete zajlik a 2019-es versengés, jó lenne ismét a voksaidat látni a szavazólapon! :-) Pasztilla 2020. január 27., 20:13 (CET)