Nagios

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagios
Pillanatkép a Nagios magjának webes interfészéről
Pillanatkép a Nagios magjának webes interfészéről

Első kiadás1999. március 14.[1]
Legfrissebb stabil kiadás4.5.1 (stabil verzió, 2024. február 28.)[2]
Programozási nyelv
Operációs rendszermulti-platform
Kategóriahálózatfelügyelet
LicencGPLv2
A Nagios weboldala
Nagios működési alapelve

A Nagios /ˈnɑːɡiːoʊs/ egy nyílt forráskódú számítógépes szoftver alkalmazás, felügyeli a rendszereket, hálózatokat és infrastruktúrát. A Nagios felügyeleti és riasztási szolgáltatásokat ajánl a szerverekhez, switchekhez, alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz. Először riasztja a felhasználókat amikor a dolgok rosszra fordulnak majd riasztja őket másodszor is, amikor a probléma már megoldódott.

Ethan Galstad és egy fejlesztő csoport eredetileg a Nagiost NetSaint néven hozta létre. 2015-ben az aktívan karban tartják mind a hivatalos mind a nem hivatalos beépülő modulokat. A Nagios egy rekurzív betűszó a "Nagios Ain't Gonna Insist On Sainthood"-ból.[3] - "sainthood" makes reference to the original name NetSaint, which changed in response to a legal challenge by owners of a similar trademark.[4] "Agios" (vagy "hagios") szintén átírható a görög άγιος szóra, amely "szent"et jelent.

A Nagiost eredetileg Linux alatti futásra tervezték, de jól fut más Unix variánsokon is. Ez egy szabad szoftver Free Software Foundation által kiadott GNU General Public License version 2 licenccel.

Egy 2006-os felmérésben megkérdezték a nmap-hacker levelezőlistát, hogy azonosítsák a kedvenc hálózatbiztonsági eszközeiket. A felmérésben 3243-an vettek részt, és a Nagios a 67. helyre került, a forgalom felügyeleti eszközök között pedig az 5.-re (magát az Nmap-t kizárták a listából). Egy másik felmérés szerint 2011-ben, a Nagios a 69. helyre került.[5]

Áttekintés[szerkesztés]

Állapotjelentés Nagiosban

Nagios egy nyílt forráskódú szoftver GNU GPL V2 licenccel. A következőket nyújtja:

  • Hálózati szolgáltatások megfigyelése (SMTP, POP3, HTTP, NNTP, ICMP, SNMP, FTP, SSH)
  • A gazdagép erőforrásainak megfigyelése (processzor terheltség, lemez használat, rendszer logok) az hálózati operációs rendszerek többségén, beleértve Microsoft Windowst is a NSClient++ beépülő modullal vagy Check MK-kal.
  • Bármi más figyelését, mint pl. próbák (hőmérsékleti, riasztások stb.), melyek képesek összegyűjtött adatokat küldeni a hálózaton keresztül a speciálisan megírt beépülő modulokhoz
  • A távoli futó szkriptek figyelése Nagios távoli beépülő modul végrehajtón keresztül
  • Távoli megfigyelés támogatása SSH-n vagy SSL titkosított csatornákon keresztül.
  • Az egyszerű beépülő modul tervezése lehetővé teszi hogy a felhasználók könnyen ki tudják fejleszteni a saját szolgáltatás ellenőrzéseiket szükségleteiknek megfelelően a saját választott eszközeikkel (shell szcriptek, C++, Perl, Ruby, Python, PHP, C# stb.)
  • Elérhető adatok grafikus megjelenését célzó beépülő modul
  • Párhuzamos szolgáltatás ellenőrzés
  • Képesség hálózati gazdagép hierarchia definiálására a 'szülő' gazdagép használatával, lehetővé teszi azoknak a gazdagépeknek a felderítését, melyek éppen nem működnek vagy nem elérhetők
  • Kapcsolati értesítés, amikor a szolgáltatás vagy gazdagép probléma jelentkezik ill. megoldódik (következőkön keresztül: e-mail, pager, SMS, vagy bármilyen felhasználó által definiált metódus a beépülő modulon rendszeren keresztül)
  • Képes definiálni eseménykezelőket, melyek a szolgáltatás ideje alatt futnak vagy gazdagép eseményeket a proaktív probléma megoldására
  • Automatikus log fájl rotáció
  • Támogatja a redundáns megfigyelő gazdagépek megvalósítást
  • Opcionális webes interfész a következőkhöz: az aktuális hálózati állapot, figyelmeztetések, probléma történet, logfájlok
  • Adattárolás szöveg fájlokban adatbázis helyett

Nagios ügynökök[szerkesztés]

NRPE[szerkesztés]

A Nagios Remote Plugin Executor (NRPE) egy Nagios ügynök, amely lehetővé teszi a távoli rendszer figyelését szkriptek használatával, melyek a távoli rendszereken helyezkednek el. Olyan erőforrások megfigyelését teszi lehetővé, mint pl. a lemezhasználat, rendszer terheltség vagy egy adott időben a bejelentkezett felhasználók száma. A Nagios periodikusan lekérdezik az ügynököt a távoli rendszeren a check_nrpe beépülő modul segítségével.

Az NRPE lehetővé teszi, hogy távoli módon végrehajtsuk a Nagios beépülő modult más Linux/Unix gépeken. Ez lehetővé teszi, hogy monitorozzuk a távoli gépek mérőszámait (lemez használat, CPU terheltség stb.). Az NRPE képes kommunikálni némely Windows ügynök kiegészítéssel is, így végrehajthatunk szkripteket és ellenőrizhetjük a mérőszámokat távoli Windows gépeken is.

NRDP[szerkesztés]

A Nagios Remote Data Processor (NRDP) egy Nagios ügynök rugalmas adattovábbítási és feldolgozó mechanizmussal rendelkezik. Architektúrája lehetővé teszi a könnyen bővíthetőséget és testre szabhatóságot. Az NRDP sztenderd portokat és protokollokat (HTTP(S) és XML) használ és az NSCA helyettesítőjeként megvalósítható.

NSClient++[szerkesztés]

Ezt a programot leginkább Windows gépek monitorozására használják. Egy távoli rendszeren telepítve NSClient++ a 12489-es TCP porton figyel. Azt a Naigos plugin-t, melyet arra lehet használni, hogy információt gyűjtsön össze check_nt-nek nevezik. NRPE-ként NSClient++ lehetővé teszi az ún. 'magán szolgáltatások' (memória használat, CPU terheltség, lemezhasználat, futó processzek, stb.) azaz Nagios gazdagép és szolgáltatás felügyeletet is egyaránt ellát, továbbá tájékoztat a hálózati problémákról is.

Nagios beépülő modulok webhelyének ellentmondásos átvétele[szerkesztés]

2014. január 16-án Nagios Enterprises átirányította a nagios-plugins.org domain nevet egy Nagios Enterprises által ellenőrzött webszerverre a Nagios Plugins közösség értesítése nélkül. Válaszul az eredeti közösségi plugin csoport átnevezte a projektet Monitoring Plugins-ra és létrehozott egy új projekt weboldalt monitoring-plugins.org néven .[6][7]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További olvasnivalók[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. NetSaint Change Log, 2002. március 1. [2006. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Release 4.5.1, 2024. február 28. (Hozzáférés: 2024. március 22.)
  3. Galstad, Ethan: FAQ Database: Miscellaneous: What does Nagios mean?. Nagios: Frequently Asked Questions. Nagios Enterprises, LLC, 2009. augusztus 24. (Hozzáférés: 2014. június 2.) „The official meaning is that N.A.G.I.O.S. is a recursive acronym which stands for "Nagios Ain't Gonna Insist On Sainthood".”
  4. 2005-02-22 - Ethan Galstad. FOSDEM 2005, 2005. február 22. (Hozzáférés: 2014. június 2.) „Although we were able to eventually reach an amicable agreement on my future use of the name "NetSaint", I felt it was prudent to change the name in order to prevent any future mishaps.”
  5. SecTools.Org: Top 125 Network Security Tools. (Hozzáférés: 2014. június 2.)
  6. Holger Weiß: HEADS UP New project name: Monitoring Plugins, 2014. január 16. (Hozzáférés: 2014. június 2.)
  7. Bug 1054340: Update upstream URL to https://www.monitoring-plugins.org. Red Hat, 2014. január 16. (Hozzáférés: 2014. június 2.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nagios című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.