Szerkesztővita:Teemeah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Verdana
Xiaolong üzenőfala. Olvasd el az útmutatót, mielőtt üzenetet hagysz!
Szerkesztővita:Teemeah [Sárkánylak. Belépés csak védőfelszereléssel!]


<< Március >>
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
         
2017
Ezt az oldalt Nazar amulett védi/Protected by Nazar Boncugu

1. Kattints az Új téma nyitása gombra felül.
2. Adj címet a szakasznak
3. Miután leírtad a mondanivalód, írd alá négy tildével (~) vagy a szerkesztőablak ceruza gombocskájával (balról a harmadik).

Itt fogok válaszolni, a {{válasz}}(?) sablonnal, ami automatikusan értesíteni fog téged az Értesítések felületen (fent a lap tetején a saját userneved mellett jelenik meg piros számmal).

Ha nem Wikipédiával kapcsolatosan akarsz írni, használd az E-mail küldése gombot a bal oldali Eszközök menüben. Wikipédiával kapcsolatos publikus kérdésekre emailben nem válaszolok! Erre a vitalap való itt.
Függő kérések (ebbe ne írj bele, nem vitalap!)

Mi a véleményed[szerkesztés]

erről az átnevezésről? Szerintem kicsit hibridnek tűnik a dolog, vagy nem? Köszönöm: – Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2017. március 6., 01:49 (CET)

@Joeyline: nem tudom, erről kéne egy megállapodás, nem tudom, hogy a fociműhelynek mi a szokása. Én nem támogatom a hibrid megoldásokat, már a japán animék címeiben is hülyét kapok a félig angol, félig magyaros japán címektől, de az animeműhelynek van erre belső megállapodása. A fociműhellyel kéne ezt megtárgyalni. Ha más nem latin betűs nyelvű klubneveknél is szokás a hibrid elnevezés, akkor logikusnak tűnik, hogy a kínaival is így legyen. Xia Üzenő 2017. március 6., 10:11 (CET)

Március 8.[szerkesztés]

Boldog Nőnapot kívánok! DenesFeri vita 2017. március 8., 10:44 (CET)

Közönöm szépen! Xia Üzenő 2017. március 8., 11:21 (CET)

A kagylósrákok anatómiáj[szerkesztés]

Szia!

Apropó jogsértő képek: előfordulhat, hogy jogsértőek, sőt, valószínűleg igen. Még azelőtt készült a cikk, hogy a képek jogállása/mikéntje/satöbbije tisztázva lett volna a huwikin. Valószínűleg még vannak ilyen képek. Régen készült a cikk:). Nem biztos, hogy kapok-e egyáltalán engedélyt képekre, ha kérek. Szóval töröld őket. Meglátom kapok-e pótlásukra valamit.

Üdv– Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2017. március 15., 12:39 (CET)

@Istvánka: köszönöm. Xia Üzenő 2017. március 15., 16:00 (CET)

TV2 Csoport logók (2. felvonás)[szerkesztés]

Szia! Elkészültem a logókkal: [1], [2], [3], [4]. A Zenebutikkal megszenvedtem, de sikerült mindegyiket megcsinálni svg-ben. Az ittenieket kijelöltem megsemmisítésre Vigyor. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. március 18., 21:57 (CET)

@Sasuke88: awesome Vigyor Lájkoltam! Én meg rendeltem könyveket a japán rock szócikkhez és meg fogom írni. Már úton vannak. Miyavit meg viszem majd kiemelésre nemsokára, szeretném, ha becsillagozódna még az április végi budapesti koncija előtt. Xia Üzenő 2017. március 18., 22:02 (CET)
Az nagyon jó lesz, ha megírod, én biztosan nem tudnék jó cikket írni a témáról, annak ellenére, hogy szeretem Vigyor. Miyavi cikkét majd igyekszem átnézni és plecsnizni, ha jelölöd, örülök, hogy végre a japókkal is foglalkozol, nem csak a koreaiakkal Vigyor. Az tök jó lesz, ha jön hozzánk, kell a népnek a művelődés. Már pár éve is volt itt, biztos tetszettek neki a sikítozó lányok Vigyor. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. március 18., 22:43 (CET)
@Sasuke88: sikítozó fiú is bőven vannak a koncertjein, ahogy youutbeon láttam :P Mindenesetre majdnem minden európai turnéján állomás voltunk, szóval visszajáró vendég. Két éve volt itt utoljára, akkor a barátaim mentek, de akkoriban még nem értékeltem a művészetét :D A Spotifynak köszönhetem, hogy felfedeztem, egy rakás fantasztikus előadóra bukkantam a segítségével már, ez a Spotify tényleg baromi jó találmány. A japánokkal csak vigyázva foglalkozom, egyelőre csak a kedvenceim szintjén. Az meg még nem sok van, Take-csan és Miyavi-kun az egyetlenek :DDD Xia Üzenő 2017. március 18., 22:50 (CET)
Nézd meg a FLOW-t és az Aqua Timezt, szerintem tetszeni fognak. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. március 18., 23:01 (CET)

CEE Spring[szerkesztés]

Szia!

Örülök, hogy foglalkozol a CEE Springgel, nagyon élveztem tavaly is ezt a versenyt :) Azt kérdezném, hogy Mancs kutyust bele lehet még csempészni az article listbe, vagy ez már lezárult és próbáljam meg jövőre? Már frissítettem az angol cikkét ehhez, csak aztán külföldön mászkáltam és kiment a fejemből az egész. üdv, Alensha 2017. március 18., 22:36 (CET)

@Alensha: hová szeretnéd tenni? Kultúra? Társadalom? nem tudom, hova illene... Xia Üzenő 2017. március 18., 22:46 (CET)

én is néztem, hogy nem nagyon van megfelelő kategória. talán a társadalom. 94.21.239.242 (vita) 2017. március 20., 18:07 (CET) (Alensha)

becsempésztem, meg a két Nobel-díjas filmünket is, bocs, hogy belepofátlankodom, csak ezek szerintem fontosak :) elkezdtem angolra fordítani olyanokat, amikről csak magyarul van cikk, mert kicsi az esélye, hogy az angolul nem meglévőket elkezdik fordítani a külföldi wikisek. Alensha 2017. március 21., 19:03 (CET)

Kedves Szerkesztő!

Kérdésemre választ szeretnék kapni magától, mivel ön ezt (is) nagyon vágja.

A kérdésemet már feltettem a mostani szócikkíró verseny vitalapján.

Szerintem helytelenül jelenik meg a " displaystyle A/B>0.5 " szövegrész, ami valamilyen wiki nyelvű parancs lenni. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Pi70 (vitalap | szerkesztései)

Gitár[szerkesztés]

Arról beszél, hogy az alsó húr szokatlanul vastag. Erre mondja azt, hogy eredetileg 13-64-es készletet használt, ebben 0,064 inch az alsó húr átmérője, most viszont 11-52-est, amiben a 0,052 inches alsó húr vékonyabb. Szóval a szokatlanul vastag alsó húrja már vékonyabb, mint korábban volt. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. március 20., 16:10 (CET)

...bocsánat, nem okoskodásképpen, de még annyiban kiegészíteném, hogy egy fél hanggal (whole step down) lejjebb hangol a szokásosnál (ami annyit tesz, hogy nem E-A-D-G-H-E-re van hangolva, hanem Eb-Ab-Db-Gb-B-Eb-r, egyébként Hendrix és Stevie Ray Vaughan is többnyire ezt a hangolást alkalmazta, hogy vastag húrokat lehessen használni). --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. március 20., 16:23 (CET)
@Pallerti:, megtennéd, hogy kiegésztíed ezt a mondatot (ha jó egyáltalán) valami értelmessé a fenti megjegyzésed alapján? Eredetileg 13-64-es húrszettet használt, 2015 óta 11-52-es készletet. Miyavi#Stílusa, technikája első bekezdésében van. Köszönöm előre is. Ehhez nem nagyon értek :-( Xia Üzenő 2017. március 20., 16:27 (CET)

Ja igen, a félhangot kifelejtettem. Eredetileg 13-64-es húrszettet használt, 2015 óta a vékonyabb 11-52-es készletet, amit egy fél hanggal lejjebb hangol.

Itt egy húrvastagság-táblázat. Ebben 13-56-os az extra heavy. Vigyor – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. március 20., 16:33 (CET)

@Teemeah, Laszlovszky András: persze szívesen megnézem a cikket, de előtte javítanám is, amit az imént írtam, mert ez nem fél hang lesz ( E♭‐A♭‐D♭‐G♭‐B♭‐E♭), mert akkor half step-et mondana, nem pedig whole step-et, inkább egy egész hanggal (vagy két féllel, kinek hogyan tetszik) D-re lesz lehangolva (D-G-C-F-A-D). --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. március 20., 16:38 (CET)

@Laszlovszky András: gondolom sztenderd beállításokat sorol fel? Google-keresésre kapok találatot a 13-64-re is, szóval gondolom lehetséges ez a variáció is. Hogy mindez mit jelent, arról csak halvány sejtelmeim vannak. Könnyebb a vastag húrt ütögetni, mint a vékonyat? Passz :D És azt se vágom, hogy az akusztikus gitárjáról beszél-e egyáltalán vagy az elektromosról :D Xia Üzenő 2017. március 20., 16:40 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Nem könnyebb, sokkal nehezebb, de nem a pengetés (ütögetés?) a lényeg, hanem a balkéz, a húrok nyújtása a kihívás. Ez igazából egy kötelező kompromisszum, mert minél vastagabb a húr, annál, teltebb, vaskosabb a hangzás (tehát jobb), viszont annál kevésbé komfortos a játék. Példaképpen: a hangszerboltokban a falról leakasztott elektromos gitáron egészen biztosan 9-es húr lesz, ezt a gitárosok 99% azonnal lecseréli 10-es re, ami egy elfogadható kompromisszum, itt még nem okoz gondot a húrok nyújtása (amiről ugye beszél az interjúban: „...so I’m able to choke the strings”, vagyis „így képes vagyok a húrokat nyújtani”). Értelemszerűen ha lejjebb vannak eresztve a húrok – mint ebben az esetbe is D-e – akkor azért vastagabb húrokkal is megy ez, lásd Hendrix, vagy Vaughan, de a 13-as húr már extrém vastag és biztosan nem túl kényelmes, arról nem beszélve, hogy szerintem akkor erővel húzza a nyakat, hogy a merevítőpálcán is állítani kell. Ez a 11-es húr, meg a D-re hangolás együtt egy teljesen logikus, ésszerű kombó. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. március 20., 16:56 (CET)
@Pallerti: ááá, kezd erősödni a lámpafény a ködben :D Mondjuk ő ezt a slapping technikát használja (bár nyilván nem csak ezt), azért gondoltam én laikusan csak, hogy "ütögetni" talán jobb a vastagabb húrt, a basszusgitárok húrja is elég vastag, nem? Egyébként, nem lenne kedved úgy magánban értékelni nekem ezt a gyereket a blogomra? Tök érdekes lenne, mindig mindenki csak triviális dolgokról beszél vele, és alig van valami arról, hogy hogy játszik. Mármint angolul alig van ilyesmi, japánul nem tudok. Xia Üzenő 2017. március 20., 17:07 (CET)

@Pallerti, Laszlovszky András: köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Április 29-én az A38-ban fog fellépni a jóember egyébként, addig szeretném kiemeltetni a cikket, és reményeim szerint készítek pár friss képet is a wikire, már kaptam rá engedélyt is a hajótól. Xia Üzenő 2017. március 20., 16:51 (CET)

Re: Miyavi[szerkesztés]

Szia! Átnéztem a cikket és lenne pár észrevételem.

  • Oszakai tartózkodását jó lenne egyértelműen is leírni, mert furán hat, hogy először Kavanisibe költözött, a következő szakaszban meg "nem tudott Oszakában maradni". Csak annyi utalás van, hogy a "Cerezo Oszaka klub ificsapatában játszott".
  • MYV Popsszon - ez nem inkább MYV Popson? MYV Pops a lemez neve, nem értem hogy kerül oda az a hasonult "sz", a névelője is inkább "az" (legalábbis, ha a kiejtése úgy kezdődik, hogy "em").
  • A forrásoknál jó lenne, ha lenne mindenhol language paraméter (ez a mániám :-)).
  • A Stílusa, technikája szakasz elején lévő idézethez oda kéne írni, hogy ki mondta.

Összességében tetszett a cikk, a japán nevek átírását holnap még ellenőrzöm majd. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. március 22., 21:25 (CET)

@Sasuke88: Az Oszakát javítom. MYV Popsszon, ezt @Sillent DX: javította át, szerintem se jó, mert csak a -val-vel esetében hasonul, az "on"nál nincs is mi hasonuljon, hisz magánhangzós a toldalék... A névelő szerintem "a" mert az MYV Miyavi neve (Miyavinak ejti ezt is, akár a 382-t). Én language paramétert nem teszek angol cikkhez sose, tök fölösleges karakterbővítésnek tartom, az angol nyelvű szöveget azért mindenki felismeri, az is, aki nem tud angolul. A nem angol nyelvűekhez oda van írva szerintem mindenütt. Az idézet szerzője ott van: a Tokyo Weekender magazin :P Köszönöm, hogy átnézted. Xia Üzenő 2017. március 22., 21:48 (CET)
Késő volt már, bocsi. Sillent DX vita 2017. március 22., 22:57 (CET)

@Sillent DX, Sasuke88:, a kiemelésre is ránéznétek majd? Köszönöm :) Xia Üzenő 2017. március 25., 17:19 (CET)

Quasi National Parks[szerkesztés]

Szia!

Hozzászólhatok én is a témához, amit Pagony lapjára írtál?--Linkoman vita 2017. március 24., 14:36 (CET)

@Linkoman: miért ne szólhatnál? Xia Üzenő 2017. március 24., 14:43 (CET)


Köszi. Nos:
  • Ahogyan érzékelted is , a japán nemzeti parkok kategorizálásánál szakkifejezés része a "kvázi", amit - szerintem - RÉMES magyarra "majdnem" szóval fordítani.( A Majdnem baleset magyarul látszólagos baleset).)
  • Példa: A "kvázi" a magyar büntetőjogban a halmazat egyik fajtája a "kvázi-halmazat", amit látszólagos halmazatként is használnak (sztem nagyon helyesen).
  • A "kvázi" minősítés lényege, hogy valami nem minősül annak, mint aminek látszik. Tehát a "Látszólagos nemzeti park" vagy kvázi-nemzeti park nem minősül nemzeti parknak, bár a valóságban annak látszik.

El tudnám képzelni akár a Látszólagos nemzeti parkok, akár a Kvázi nemzeti parkok kifejezés kategóriaként való használatát. Üdv.--Linkoman vita 2017. március 24., 14:53 (CET)

@Linkoman: nos, én sose mondtam, hogy Majdnem-Nemzeti parknak akarom fordítani vicc volt, ott van mellette a szmájli, másodszor, nem hiszem, hogy a látszólagos nemzeti park vagy kvázi nemzeti park létező magyar kfejezések vagy hogy értelmezhető lehetne, és hülyén hangzik. Maradok a tájvédelmi körzetnél egyelőre. Annak van értelme és kb. le is fedi a nem államilag, hanem prefektúrák által kezelt természetvédelmi "nem nemzeti park de majdnem" kategóriát. Xia Üzenő 2017. március 24., 15:14 (CET)

Értem. Tehát szerinted ezek tájvédelmi körzetek. Igaz ugyan, hogy a magyar Wikipédia tájvédelmi körzetének angolul a Landscape park (protected area) felel meg, de sebaj.--Linkoman vita 2017. március 24., 15:20 (CET)

@Linkoman: tökéletes megfelelője sose lesz, viszont továbbra is úgy vélem, hogy "látszólagos nemzeti park" összetétel magyarul hülyén hangzik, mi több nevetségesen. Xia Üzenő 2017. március 24., 15:29 (CET)