Szerkesztővita:Teemeah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Verdana
Szerkesztővita:Teemeah [Sárkánylak. Belépés csak védőfelszereléssel!]


<< Január >>
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
         
2020
Ezt az oldalt Nazar amulett védi/Protected by Nazar Boncugu

1. Kattints az Új téma nyitása gombra felül.
2. Adj címet a szakasznak
3. Miután leírtad a mondanivalód, írd alá négy tildével (~) vagy a szerkesztőablak ceruza gombocskájával (balról a harmadik).

Itt fogok válaszolni, a {{válasz}}(?) sablonnal, ami automatikusan értesíteni fog téged az Értesítések felületen (fent a lap tetején a saját userneved mellett jelenik meg piros számmal).

Függő kérések (ebbe ne írj bele, nem vitalap!)


Joker[szerkesztés]

Szia! Bővítettem az enwiki alapján a Joker-film szócikkét. Az infoboxba még jó lenne egy kép, általában mi a magyar filmplakát képét szoktuk oda betenni. Arra honnan lehet engedélyt beszerezni? Vagy egyáltalán a képet beszerezni? Ha lesz időd átfutod/nézed a cikket? Szeretném jó- vagy kiemelt szócikknek jelölni. Így nagyjából szerintem megfelel a kívánalmaknak. – Gerry89 vita 2019. október 6., 15:53 (CEST)

@Gerry89: az Intercomtól kell engedélyt kérni a magyar plakátra. Tőlük még nincs engedélyünk. Olyan kellene mint a Sablon:Fórum Hungary-engedély. Nem biztos, hogy szóba áll velünk a forgalmazó, de ha írsz nekik, akkor a Wikipédia:Engedélykérés alapján tedd és lehetőleg fogalmazd bele a levélbe, hogy a jövőbeli borítókra is kéred az engedélyt (ha beleegyeznek), hogy ne kelljen mindig újra megkérni (mondjuk adhatnak olyat, hogy "explicit visszavonásig" vagy ilyesmi). Xia Üzenő 2019. október 6., 16:05 (CEST)

Na, ilyet még sosem csináltam. Az engedélykérés és a beküldés az evidens. A Fórum Hungary-engedély feltételei vagy léte, mint hivatkozási alap gondolom nem publikus feléjük sem. Te már írtál ilyet valaki(k)nek? Gondolom az Intercom valamelyik osztályának kellene címezni (pl. média, vagy kapcsolattartási). Hirtelen nem is tudom hogy kezdeném. Pl "Üdvözlöm, X.Y vagyok, a Magyar Wikipédia egy szerkesztője + téma feltárása" Így? Gerry89 vita 2019. október 6., 16:19 (CEST)

@Gerry89: egyszerűbb lesz, ha én megírom nekik :) majd másolatban átküldöm, hogy lásd, milyen egy ilyen levél. Üdv Xia Üzenő 2019. október 6., 16:35 (CEST)

Elolvastam, köszi! Jó lenne ha pozitívan állnának a dologhoz, egy csomó InterCom-film így illusztrálható lenne. – Gerry89 vita 2019. október 6., 16:44 (CEST)

Szia! Válaszoltak azóta valamit? – Gerry89 vita 2019. október 12., 10:14 (CEST)

@Gerry89:, nem szóltam volna, ha válaszolnak. Nem mindenhol annyira segítőkészek, sajnos. Xia Üzenő 2019. október 12., 10:37 (CEST)

A királynőt megölni nem kell – gondolom, nem, szóltam volna akart az lenni. Vigyor – Tacsipacsi vita 2019. október 12., 12:12 (CEST)
az akart lenni, csak fél kézzel pötyögtem :D Xia Üzenő 2019. október 13., 14:53 (CEST)

Szia! Azóta a szócikk jó cikk is lett, de bővítettem a magyar kritikai visszhanggal, illetve az azóta történt dolgokkal (bevétel, nézettség, rekordok). Megoldódott a képgond, mert van már egy-két kép a Commonsban, igaz azért nem csak emiatt a film miatt is jó lett volna ha választ kapunk. Igazából csak arra kérnélek, hogy ha lesz időd, akkor nézd át a szócikket, mert lehet benne ez-az, amit én nem vettem észre és szeretném megpróbálni a kiemelést. Ezt követően amivel bővülni fog, az már várhatóan csak a díjak szakaszt fogja növelni. Vagy várjam meg a jövő év elejét, amíg lecsengenek a nagyobb gálák? – Gerry89 vita 2019. október 25., 13:40 (CEST)

Kiemelés előtt mindenképp jó lenne megvárni a nagyobb díjkiosztókat, várhatóan kapni fog díjakat. Én is ezért vártam meg az Oscart a Bohém rapszódiával. Jó szócikknél nem lehet belekötni, de kiemeltnél igen. Xia Üzenő 2019. október 25., 13:49 (CEST)
Rendben! – Gerry89 vita 2019. október 25., 13:54 (CEST)

Aktuális események FV-lista[szerkesztés]

Szia! Csak a félreértések elkerülése végett: nem azért vettem ki, mert nem tudom, hogy még mindig október van, hanem mert meggyőződésem, hogy valamit kiemelni nem úgy lehet, hogy állandóan kint tartjuk, hanem hogy a lehetőséggel változatosan gazdálkodva irányítjuk rá a szerkesztőtársak figyelmét. Ha kinthagynám egész hónapra, akkor értelemszerűen összefolyna a novemberivel, majd az a decemberivel, sőt, egész évben kint lenne, amit az emberi szem megszokna és már nem érné el azt a kívánt hatást, hogy odavonzza valakinek a tekintetét. Eddig is így csináltam, március óta: kint volt pár napig, tíz napig, majd levettem minden hónapban, ezt követően pedig a tárgyhavi témák meghirdetése után ismét visszatettem. Kicsit az elméletem igazolására most megnéztem ennek a szerkesztői lapnak a látogatottsági statisztikáját (itt van), és minden egyes csúcsosodás pont arra a napra esik, amikor ismét kiraktam az FV-listára a tárgyhónapra vonatkozó szöveget, utána viszont rendre visszaesett a látogatottság (holott ugye pár napig még kint volt a felhívás). Azért írom le ilyen részletesen, mert meggyőződésem, hogy mindenre vonatkozik, amit az FV-listán meghirdetünk: ami hónapokig tart, azzal nem biztos, hogy jót teszünk, ha hónapokig kint tartjuk ott. Én nagyon hiszek abban, hogy a feltesszük-levesszük-feltesszük-levesszük játékkal többeket vonzunk a meghirdetett projektekhez, mint a januárban felteszem, decemberben leveszem módszerrel. (Nincs túl nagy jelentősége, de én magam javasoltam, hogy egyáltalán kint legyen az FV-listán, és az eredeti felvetés is a havonta pár napra kitételről szólt pont azért, hogy többen vegyék észre, mintha kint lenne háromnegyed évig. Szia! Palotabarát vita 2019. október 16., 15:28 (CEST)

@Palotabarát: Oké, értem az érvelésed. :-) Xia Üzenő 2019. október 17., 11:50 (CEST)

Segítséget szeretnék kérni[szerkesztés]

Szia! Szép estét kívánok neked. Épp a vége felé járok a 2019-es birkózó-világbajnokság című cikknek, amelyben értelemszerűen számos koreai és kínai név is megtalálható. Ha csoportosítanám őket ország szerint angol átírással, akkor tudnál benne segíteni, hogy magyarul hogyan is kell írni őket helyesen? Körülbelül 67 névről van szó. Válaszodat előre is köszönöm.– Porbóllett vita 2019. október 17., 20:37 (CEST)

@Porbóllett: szia, majd végigmegyek a cikken, nem kell kigyűjteni, de sokat segítene, ha nem lennének benne félig átírt nevek, mert úgy sokkal nehezebb kibogozni, hogy mi volt az eredeti. Kérlek hagyd meg mindenütt az angolos átírást. Üdv Xia Üzenő 2019. október 17., 20:41 (CEST)

Az a baj, hogy nem tudtam, mikor elkezdtem, hogy végül inkább segítséget kell kérnem, ezért gyakorlatilag mindet átírtam magyarosra. A források közt viszont az összes megtalálható az angol elnevezéssel, a vb hivatalos oldalán. De, ha jobb neked úgy, akkor inkább összeszedem listába az angolos átírás alapján (az átláthatóság miatt súlycsoportokra és fogásnemekre bontva).– Porbóllett vita 2019. október 17., 20:49 (CEST)

Oké, akkor legyen úgy. Mert a rosszul átírt vagy félig átírt neveket javítani nagyon macerás... Xia Üzenő 2019. október 17., 21:14 (CEST)

Íme az angol változat:

Kína

Kínai Köztársaság (angolul: Taipei) ezeket kínai írásjegy híján nem vállalom, mert maximum hasracsapva találgathatnék, és az nem lenne jó senkinek.

 • Yu-Hsuan Chang
 • Hui Tsz Chang
 • Cheng Hao Chen
 • Meng Hsuan Hsieh
 • Wen Ling Chen
 • Ming Dian Lin
 • Yan-Khai Chen

Dél-Korea Egy részüket megtaláltam a koreai birkózószövetség honlapján: [1]

Symbol opinion vote.svg megjegyzés 125 kg-os szabadfogású férfi birkózó.

Észak-Korea

Szingapúr Szingapúrban angol a hivatalos nyelv, ez marad, ahogy van

 • Hong Yeow Lou


Ennyi. Nos, remélem, így némileg könnyebb lesz.– Porbóllett vita 2019. október 17., 22:16 (CEST)

@Porbóllett: holnap átnézem, de így első blikkre, please please szócikkíráskor ne üss a hasadra az átírásnál, mert ez így annyira rosszul néz ki, hogy sikítani tudnék. Dobd fel kocsmán, vagy kérdezz meg valakit, aki át tudja írni, mert ezek a variációk, amiket itt prezentáltál, valami iszonyúak... :-( Xia Üzenő 2019. október 17., 22:42 (CEST)

@Porbóllett:, kész. Sajnos van, amit nem tudok átírni, a tajvaniakat esélytelen a kínai írásjegy nélkül, gyakran tök más az egész név angolos átírása, mint az eredeti, és sokféle opció lehet... A koreainál is vannak olyan hasracsapott angolos átírások, amiket nem tudok megfejteni, van amit fél óráig keresgéltem mindenféle hangul variációval a koreai nyelvű neten, de semmi... Kérlek a linkelt átírt alakot használd a váltóval, mert egyébként a büdös életben többet nem fejtjük vissza ezeket a neveket, ha csak magyarosan vannak írva :) Üdv Xia Üzenő 2019. október 18., 13:26 (CEST)

Szép, derűs napot kívánok ma is. Először is: Nagyon szépen köszönöm, hogy segítettél. Tudom, hogy nagy munka volt az átírás, de hálás vagyok érte. Azt amúgy pont ezen nevek kapcsán fogom betenni a cikkbe, hogy minden idegen ábécével írott név egyúttal a cikkben mindenhol az eredeti írásmódjával is oda legyen majd írva, így, ha idetéved pár külföldi olvasó kíváncsiságból, akkor a számok és a nekik ismerős írásjelek alapján már tudni fognak tájékozódni. Illetve az ilyen visszafejtések a jövőben majd könnyebbé válnak. A kínai neveket már át is javítottam a teljes cikkben az általad megadott változatra. Ami a tajvanit illeti, ha megtalálom őket kínai írásjeggyel írva, akkor azt a 7 birkózót is át tudjuk írni ezek szerint. Igyekszem megtalálni őket.– Porbóllett vita 2019. október 18., 14:21 (CEST)

Nos, nem tudom, hogy mennyit segít, de megvan Paliha Paliha kínai írásjegyekkel írt neve: 帕丽哈 Ezt a nevet át tudnád nekem magyarra fordítani? (Amúgy bocs, hogy ennyit zaklatlak ezzel, de ne sok szerkesztőt tudok, aki a keleti nyelvekkel ilyen jól áll. Egyúttal nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségedet is.)– Porbóllett vita 2019. október 23., 20:17 (CEST)

Akkor ideiglenesen Pa Liha lesz jobb híján, aztán később valószínűleg átnevezés következik majd.– Porbóllett vita 2019. október 23., 20:22 (CEST)

Borzalmas rózsaszín színezés K-pop cikkekben[szerkesztés]

Szia! Van annak valami jelentősége, hogy a K-pop-együttesek táblázataiban rózsaszín a betű? Lásd itt pl. Girls’ Generation. Ha jól látom @Eliza0027: használta ezt a csodálatos formázást, aki azóta már inaktív. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2019. október 20., 14:59 (CEST)

@Sasuke88:, nincs, gondolom azért cisnálta, mert az együttes hivatalos fanclub színe a rózsaszín. Ki kell pucolni ezeket. Xia Üzenő 2019. október 20., 15:02 (CEST)

Én is így gondolom. Először azt hittem, hogy csak szórványeset, de több helyen is lehet még ilyen, végignézem a hölgyemény munkásságát. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2019. október 20., 15:05 (CEST)
Még volt pár helyen, kipucoltam neked :-), meg javítottam a Big Bang formázási hibáit. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2019. október 20., 15:37 (CEST)
BoA-n és Hyunán kívül tudnál mondani még híres K-pop-előadónőket? A K-pop-előadók listája cikket nézegetve döbbenten vettem észre, hogy egy hölgyeményről sincsen benne kép, míg pasikkal alaposan ki van tömve Vigyor. BoA-t és Hyunát beletettem, de még jó lenne legalább egy vagy kettő, ebbe a nemi esélyegyenlőséget lábbal és kézzel is tipró szócikkbe VigyorVigyorVigyor. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2019. október 20., 20:14 (CEST)

@Sasuke88: mert amikor a cikk íródott, még nem sok mindenkiről volt használható kép. :) A kpop azóta felfutott, és már neves magazinok és tesznek cc alá pár képet (vagy videót a youtube-on). Változtak az idők. CL, Jessi, Ailee, ALi, Hwasa, IU, Gain, Gummy, Lee Hi, Lee Hyori, Yun Mi-rae, Juniel, Krystal, Park Bom, Taeyeon, Uee, na és persze a nemrég elhunyt Sulli is. Igazából ezt is update-elni kéne már, mert azóta debütűlt már pár tucat új énekes, mióta megírtam ezt. De hát győzném az összes cikkemet folyamatosan ápolgatni, akkor sose írnék újakat :) Xia Üzenő 2019. október 20., 20:22 (CEST)

Értem, köszi, még fogok válogatni közülük, de a cikk bővítését inkább rád bíznám :-). Amúgy én is így vagyok vele, hogy mindenhol csak az elavult, befejezendő, kiegészítendő, szépítendő cikkeimbe botlok, közben meg újakat is kellene írni... A legjobb talán olyan témákat választani, amik a jövőben már nem igen fognak változni és jól kidolgozni őket. Ilyen volt nálam pl. a Páncélba zárt szellem, amit már lassan 2 éve tervezek kiemelni, de az a fránya animációs rész még mindig vár a pontos és közérthető kidolgozásra... – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2019. október 20., 22:36 (CEST)
@Sasuke88: az a baj, hogy ha csak olyan dolgokról írnánk, ami nem változik, akkor egy rakás fontos cikk nem születne meg, amit pedig keresnek akár. Enwikin ezek frissülnek gyakrabban, mert ott nem egy szerkesztő foglalkozik a témával. Időnként rá-ránézek a cikkekre. A K-popot is aktualizálnom kéne, mert Psy óta volt egy BTS-boom, és nem esik nagyon szó róla a cikkben, de még gyűjtöm az erőt hozzá :) Xia Üzenő 2019. október 20., 22:41 (CEST)

A címe?[szerkesztés]

ilyen személyeskedő válaszra nem számítottam.

De ne reménykedj, hogy ezzel elérsz bármi is. Máskor is felteszem a kérdéseimet.--Linkoman vita 2019. október 20., 21:28 (CEST)

Vicces vagy :-) Stand-upolni is mehetnél. Xia Üzenő 2019. október 20., 22:46 (CEST)

Ezt a kínai nevet hogy kell írni magyar átírással?[szerkesztés]

Kedves Timi!

Ezt a kínai nevet hogy kell írni magyar átírással? Apród vita 2019. október 21., 01:30 (CEST)

@Apród: Átírtam a cikkben. :-) Xia Üzenő 2019. október 21., 09:54 (CEST)

Köszönöm :-). Szép napot kívánok! Apród vita 2019. október 21., 09:55 (CEST)

És ezt a nevet (Chou Ven-cung) hogy kell írni magyar átírással? Apród vita 2019. október 30., 19:45 (CET)

@Apród: [[Csou Ven-csung|{{kínai|Zhōu Wénzhōng|Csou Ven-csung}}]], de egyszerűbb lenne, ha vagy a wikidata elemet linkelnéd be, vagy az enwikis szócikket, illetve kérlek nyiss új témát, mert így csak azt látom, hogy üzenetet kaptam és kereshetem, hogy ki és hova írta, ha nem a lap alján van... Köszi :) Xia Üzenő 2019. október 30., 21:14 (CET)

Tök - a kevesebb több lett volna[szerkesztés]

Kedves Xia! Köszönettel elolvastam, amit írtál nekem. A kevesebb több lett volna - ez igaz lehet a képgaléria méretére is, de az üzenetedre is. A bírált képgalériát három éve hoztam létre, teljesen jó szándékkal, eddig senkit sem zavart. Ha most te mégis beleütköztél és kivívta a nemtetszésedet, véleményem szerint elég lett volna annyit reagálnod, hogy sokallod a képek számát a cikkben. Azt előhozni, hogy valaki hasonlóért már „megütötte a bokáját”, azt implikálja, hogy minden jó szándékom mellett én is így járhatok, ezt pedig nehéz nem fenyegetésként értelmeznem. Ezt a mondatot igazán kihagyhattad volna. További szép ünnepet (vagy szerdát) kívánok. Üdv: Solymári vita 2019. október 23., 15:45 (CEST)

Zsemle[szerkesztés]

Semmi gond. Egyelőre még az enyém is fésülésre szorul, a forrásokat meg a végén szoktam hozzáadni. Egyelőre az élelmiszerkönyv meg a kollégától elcsórt tankönyvek alapján dolgozom. Szerintem simán összeolvaszthatjuk, különösen, hogy nekem az etimológia erősen hiányos. Tombenko vita 2019. október 24., 13:36 (CEST)

Bár, ahogy nézem, te nem allapon csinálod, szóval ha gondolod, nyugodtan töltsd az enyémbe. Tombenko vita 2019. október 24., 13:38 (CEST)

Én sajnos muszáj vagyok saját lapon végezni a szerkesztést, mivel egyszerűen reménytelen az időbeosztásom miatt, hogy egy-két nap alatt meglegyek valamivel. :D Akkor majd dolgozom a cikkeden én is kicsit. Tombenko vita 2019. október 25., 08:47 (CEST)

Egyértelműsítők -> Wikidata[szerkesztés]

Szia! Segíts kérlek ezeknek az egyértelműsítőknek a Wikidata elemének a létrehozásában:

A magyarosról a japán vagy angol névváltozatra nagyon kevesen vagytok, akik vissza tudnak következtetni, és ha nincs magyar szócikk, akkor ez egy hozzá nem értőnek (nekem:-)) lehetetlen. Viszont ellenőrizni kell, hogy nincs-e már más nyelven egyértelműsítő cikk, mert akkor már létezik Wikidata elem is, és ahhoz kell csatolni, nem kell létrehozni újat. Nagy sikeréményem, hogy kettőt meg tudtam csinálni: az egyiknél volt magyar szócikk, abból tudtam hogy kell írni angolul/japánul és volt is egyértelműsítő a Wikidatában, csak hozzá kellett csatolni. A másiknál pedig szerepelt a japán név a magyar egyértelműsítőn, az alapján tudtam kizárni, hogy még nincs Wikidata elem, és létrehoztam egyet (mondjuk a japán leírás hiányzik belőle, de az angolt beetettem). De a fentiekkel nem jutok előrébb. Kösz előre is, szia! Palotabarát vita 2019. október 29., 12:15 (CET)

megnézem őket, de nem biztos, hogy mindegyik ilyet lehet meglévő egyértelműsítős wikidata-elemhez rendelni. Koreaiaknál pl. sokszor előfordul, hogy a magyaros átírás többféle hangul eredetit takar (pl. a kétféle [o] betű nálunk megfelelő hang híján ugyanaz az o lesz), kínaiaknál is rengeteg olyan hang van, amit mi ugyanazzal a betűvel írunk át (q,j,zh,ch = mind cs). Emiatt sokszor nem lehet az angol wikihez kötni az egyértlapokat. Xia Üzenő 2019. október 29., 12:37 (CET)
@Palotabarát: -- ezeknél mind lapteteji egyértelműsítés van enwikin. Csak nálunk szokás 2-3 ugyanolyanon névre egyértelműsítő lapot létrehozni.. Enwikin általában csak akkor szokták, ha sok nevet kéne felsorolni a lapteteji egyértelműsítő sablonban. Xia Üzenő 2019. október 29., 12:44 (CET)

Wikipedia Asian Month 2019[szerkesztés]

Wikipedia Asian Month Logo.svg

Segíts lefordítani a saját nyelvedre

Greetings!

Thank you for organizing Wikipedia Asian Month 2019 for your local Wikipedia language. For rules and guidelines, refer to this page on Meta. To reach out for support for the contest or ask any query, reach out to us on our Contact Us page. Our International Team will be assisting you through out the contest duration. Thank you for your efforts in making this project successful.

Best wishes,

WAM 2019 International Team

Stay Updated B&W Facebook icon.png  B&W Twitter icon.png

--MediaWiki message delivery vita 2019. november 2., 12:46 (CET)

Ázsia-játékok[szerkesztés]

Szia! Megelőztél! Vigyor Jó ötlet volt ez az Ázsia-hónap verseny. Gerry89 vita 2019. november 3., 15:49 (CET)

@Gerry89: Tgr ötlete volt, igazából, ő hívta fel rá a figyelmem, hogy van ilyen. Xia Üzenő 2019. november 3., 15:53 (CET)

Redir[szerkesztés]

Szia! Ugye a redirektek gyártása nem számít bele sem 100-as challenge-be, sem az Ázsia szócikkíróba? – Burumbátor Súgd ide! 2019. november 5., 20:18 (CET)

Ezt nem értem, de tényleg, hogy mit akarsz ezzel kérdezni. Olvasd el a kiírásokat, és megtudod, hogy mi számít hova. Xia Üzenő 2019. november 5., 20:28 (CET)
Ezt én nem értem. Tehát beleszámítanak? – Burumbátor Súgd ide! 2019. november 5., 20:37 (CET)
Nem, nem számítanak bele, és ezt te is nagyon jól tudod, a versenykiírás magyarul van, el lehet olvasni. Ha kötekedni szeretnél, most rohadtul nem vagyok abban a hangulatban, bocs. Xia Üzenő 2019. november 5., 20:48 (CET)

Well, te kötekedsz. Én csak kérdeztem, mert nem olvastam el. De ahogy gondolod. Sorban hozod létre az üres egyértelműsítő lapokat, amikre mindjárt kettő, de legalább egy, nem magyar átírás szerinti redirektet csinálsz. Mintha fizetnének érte, dehát ezt fel se tudtam volna tételezni rólad. Most se tudom, ezért érdekel, hogy mi az oka a töménytelen rossz átírású redirektnek. Megértettem, hogy ezek szerint nem az, hogy azzal is eggyel több az általad létrehozott cikkek száma. – Burumbátor Súgd ide! 2019. november 5., 20:57 (CET)

Az az oka a redirekteknek, hogy ez van a Wikipédia:Egyértelműsítő lapok oldalon előírva, hogy ha két vagy több azonos nevű személy van, akkor egyértelműsítő lapot kell létrehozni nekik. Gondolod, hogy én élvezem, hogy minden egyes nevet le kell csekkolni enwikin vagy wikidatában? Az olimpiás cikkek átírásait javítom már hetek óta, még ha neked nem is tűnt fel, és sajnos nagyon sok sportolónál van névegyezés. Ez van. Bocs, hogy téged zavar, ha rendet rakok a nevek között és nem csak hasraütve átírom őket, függetlenül attól, hogy van-e mondjuk ugyanolyan nevű színész, író vagy futballista. Nekem is sokkal egyszerűbb lenne, ha szarnék bele az egyértelműsítési igénybe. Meg abba is, hogy mivel a magyar átírás a mérvadó, a Hepburn átírásról redirt kell létrehozni. Azért csinálom meg most, hogy ne később kelljen minden egyes névre külön visszamenni és az összes olimpiás cikkben újra javítani őket. Ugyanis minden olimpiás lapon végigmegyek és javítom ezeket. Remélem kielégítő választ kaptál és most már hagysz végre dolgozni?. Kösz. Xia Üzenő 2019. november 5., 21:10 (CET)

Én nem tartalak fel, csak érdeklődöm. És ha megkapom a választ, megnyugszom. Ha nem válaszolsz, abba is belenyugszom, így nem kell felfüggesztened kutatásaidat. De, feltűnt, hogy mit csinálsz, már hetek óta. – Burumbátor Súgd ide! 2019. november 5., 21:15 (CET)

Az olimpiaműhely tagjai évek óta gyártják ezeket a redireket, piros sportolós linkekkel. Most csak azért tűnt fel, mert egy ország lapján megyek végig, és emiatt rövid időn belül készültek. A személynév-redir kategória olimpikonok egyértelműsítő lapjaival volt tele eddig is. A Hepburnt az angol wikiben sokszor rosszul írják, lehagyják a diakritikus jeleket. Muszáj vagyok majdnem minden japán nevet lecsekkolni wikidatában, vagy a sports-reference oldalon az eredeti kandzsiért, hogy a helyes átírást megkapjam. Enwikin és wikidatában is javítom ezeket. Itt egy példa, ha nem ellenőrzöm le a kandzsi alapján, akkor rosszul írnám át, ékezet nélkül. Ha már muszáj megnéznem a kandzsit a helyes Hepburnhöz, akkor már megcsinálom a redireket és az egyérteket is, nem akarok többször feleslegesen dolgozni, amikor a következő évi olimpia cikkében ismét felbukkan ugyanaz az átírandó, egyértelműsítendő név. A kínaiaknál még ennél is több lesz a redirekből és egyértelműsítőkből, a magyar átírás egyetlen betűvel fejez ki négy különböző mássalhangzót, pl. Jin Chen meg Qin Chen meg Chin Zhen mindannyian Csin Csen lesznek magyarul. Peace. Xia Üzenő 2019. november 5., 21:52 (CET)

Vatanabe Ippei[szerkesztés]

Szia! Véletlenül ütköztünk, majd pótlom , amiket te írtál be. – Gerry89 vita 2019. november 13., 11:12 (CET)

Oké Xia Üzenő 2019. november 13., 11:28 (CET)

@Gerry89: érem infoboxot nem teszel? Xia Üzenő 2019. november 13., 17:05 (CET)

@Teemeah: De, mindegyik úszónál megcsinálom. Gerry89 vita 2019. november 13., 17:48 (CET)

Csingtao Huanghaj[szerkesztés]

Szia! A Csingtao Huanghaj szócikkben átnéznéd a kínai neveket átírás céljából? Hogy ne kelljen, hogy ezzel nyaggassalak, tudsz egy átírást segítő programot adni? egyszer tőled vagy Doditól kaptam, azt lementettem, de most nem akar szuperálni. A szócikkel kapcsolatban még azt szeretném kérdezni, hogy van ott egy táblázat, a klub főtámogatóit sorolja fel. A vállalatok, cégek neveit is átírjuk? – Gerry89 vita 2019. november 16., 09:54 (CET)

@Gerry89: a WP:KÍNAI alján van az új átírólink. A vállaltok, cégek neveit akkor írjuk át, ha angolosan nem használják azt a nevet, csak kínai írással (pl. a honlapjukon hogy van feltüntetve). Xia Üzenő 2019. november 16., 11:56 (CET)

Átírtam, a számok helyesírására azért érdemes odafigyelni, a vesszős megoldás az angol formátum, a magyar helyesírásban tízezerig egybe írjuk a számokat (4678), tízezer felett pedig szóközzel (45 000). :-) Xia Üzenő 2019. november 16., 12:18 (CET)

Rendben, köszi, tanulmányozom majd ezt az átírót. – Gerry89 vita 2019. november 16., 14:05 (CET)

Szukú?[szerkesztés]

Szia, azon gondolkodom, hogy a 救う-nak biztos jó átírás-e a szukú, és nem lenne-e jobb a szukuu? Nem tudom, van-e rá szabály, de én úgy érzem, hogy mivel a kandzsiból jön a szuku, utána meg van egy okurigana u, és ha ragozzuk, például 救った, akkor szukutta lesz, tehát olyan érzésem van tőle, hogy az a szuku az olyan erős egységet alkot, hogy az a plusz u az nem „avatkozik bele” a „szótőbe” úgy, hogy meghosszabbítja az u-t, csak mellékerül uu formában. De nem tudom, „hivatalosan” hogy kellene írni. Mit gondolsz? Zerind üzenőlap 2019. november 19., 22:57 (CET)

@Zerind: Igen, igazad lehet, a Hepburnje sukuu nem sukū: "The combination u + u is written uu if they are in two adjacent syllables or it is the end part of terminal form of a verb" [3], ez a rész pl. hiányzik a WP:JAPÁN-ból. Xia Üzenő 2019. november 19., 23:10 (CET)

Commons[szerkesztés]

Szia! Commonson kifogásolják, hogy a híres törökök montázsban benne van a Hürrem, aki nem török származású, elvileg én töltöttem fel a képet, de szerintem nem én csináltam, nem tudom, te voltál-e, csak gondoltam, szólok. Alensha 2019. november 26., 01:06 (CET)

Extension of Wikipedia Asian Month contest[szerkesztés]

In consideration of a week-long internet block in Iran, Wikipedia Asian Month 2019 contest has been extended for a week past November. The articles submitted till 7th December 2019, 23:59 UTC will be accepted by the fountain tools of the participating wikis.

Please help us translate and spread this message in your local language.

Wikipedia Asian Month international team.

--MediaWiki message delivery vita 2019. november 27., 15:12 (CET)

miwa?[szerkesztés]

Szia! Nekiláttam Hagino Kószuke szócikkének. Az ő felesége a japán énekes és színésznő, aki miwa művésznéven lép fel. Az lenne a kérdésem, hogy Ázsiában jellemző, hogy direkt így, kisbetűvel írják a művésznevüket? Illetve ezt átírjam? Mert akkor miva lesz, aha jól gondolom. – Gerry89 vita 2019. november 29., 09:06 (CET)

@Gerry89: nem kell átírni, mert latin betűs a művészneve, lásd a japán wiki idevágó szócikkét: ja:miwa, és igen, a japánoknál népszerű a kisbetűs művésznév, lásd hide, yo-ka... :) Gondolom, mivel a japán írásjegyeknél nincs kis meg nagybetű, így nekik igazából latin betűvel is tökmindegy. Illetve stilizációs elemként használják, dalok, albumok címe is gyakran vagy teljesen kisbetűs, vagy teljesen nagybetűs, egyfajta designelem. hide például szólóban kisbetűsen használta a nevét, az X Japan-ban meg HIDE-ként. :-) Xia Üzenő 2019. november 29., 09:41 (CET)

Rendben, köszi. Linkeltem, hátha "valaki" megírja a verseny alatt :) – Gerry89 vita 2019. november 30., 09:18 (CET)

Ryu Eun-hee[szerkesztés]

Szia! Ryu Eun-hee nevét hogy írjuk át? Ehhez kapcsolódóan ha megkérhetlek, ránézel majd a 2019-es női kézilabda-világbajnokság szócikkre? Koreai góllövők, pár név csak, de ha úgy van ráérsz dec 15-ig, akkor van vége az eseménynek. – Gerry89 vita 2019. december 5., 06:37 (CET)

@Gerry89: 유은희 Ju Unhi lesz. Majd ha vége lesz az eseménynek, szólj rám. Xia Üzenő 2019. december 5., 20:43 (CET)

Szia! Már csak a döntő és a bronzmeccs van hátra, azaz koreaiak már nem játszanak. Ju Unhi magyarítva, rajta kívül a koreaiak meccseinél egy-két góllövőjük nevét kellene átírnod ha majd ráérsz. Köszönöm! – Gerry89 vita 2019. december 13., 16:02 (CET)

Szarazm[szerkesztés]

Kedves Teemeah! Köszönöm észrevételed, ha úgy gondoljátok nyugodtan töröljétek. Én már több mint egy hete kihúztam magam a versenyzők közül, csak a versenylapról nem tudom, hogy kell. Kérlek benneteket, töröljétek a versenyből a cikkeimet. A volt ázsiai szovjet köztársaságok névátírásaival voltak gondjaim, amelyekre vagy háromféle javaslat is érkezett, volt aki orosz, angol, vagy magyaros átírást tartott helyesnek... akkoriban írtam is a kocsmafalra ez ügyben, de nem igazán lettem okosabb. E cikkek írása közben egyik szerkesztőtársam javasolta, hogy, ha már úgy is ázsiai területekről írok, lépjek be a versenybe. Bár sosem voltam versenyző típus, az elseje után írott cikkeimmel felírtam magam a versenyzők közé... most már tudom, nagy kár volt. Mégegyszer kérem, töröljetek a versenyzők közül. Köszönettel és üdvözlettel: Zsuzsakossuth vita 2019. december 6., 16:18 (CET)

Harvnb hivatkozások[szerkesztés]

Rendben van, legkésőbb este, vagy szombat reggel megcsinálom. Köszönöm, hogy segítettél.– Porbóllett vita 2019. december 13., 05:52 (CET)

1964 vízilabda olimpia döntő[szerkesztés]

A Magyarország-Szovjetunió vízilabda döntő góllövői sorrendben: Rusorán, Felkai, Felkai, Dömötör, Dömötör. Azaz a mérkőzés gólszerzői: Rusorán, Felkai (2), Dömötör (2)

Kelet-Ázsia első uralkodónője?[szerkesztés]

Szia! Mint Korea és Kelet-Ázsia szakértőt, téged kérdezlek, hogy melyik állítás igaz Szondok (Seondeok) királynővel kapcsolatban? Az, hogy Kelet-Ázsia első uralkodónője volt, ahogyan az a Korai Silla kasztrendszer a 4. és a 6. század között Koreában szócikk utolsó előtti mondatában szerepel, vagy az, hogy Kelet-Ázsia második uralkodónője volt, ahogyan az A Silla királyság ékköve szócikk bevezetőjének első szakaszában áll? A két cikk állítását szeretném összhangba hozni. Üdvözlettel – Dodi123 vita 2019. december 13., 13:43 (CET)

@Dodi123: Én ezt a mondatot mindkét cikkből kivenném, mert forrást erre nehéz találni, az enwikiben megadott forrást pedig nem tudom ellenőrizni, egy odavetett könyvcím az egész. Elég annyi, hogy az első koreai uralkodónő volt. Az biztos, hogy Szuiko japán császárnő előbb uralkodott, tehát első nem lehet Kelet-Ázsiában, de hamarabb uralkodott, mint Kógjoku japán császárnő, aki a második japán. Meg attól is függ, hogy mit nevezünk "uralkodónőnek". Vu császárnő Kínában megelőzte, de ő társuralkodó illetve régensuralkodó volt először és csak 690-től számít hivatalosan császárnőnek. Az itthon lévő könyveim nem nyilatkoznak arról, hogy regionálisan hanyadik volt. Xia Üzenő 2019. december 13., 14:01 (CET)

Köszönöm. Az tiszta, hogy az első koreai uralkodónő volt. Erre javítom. – Dodi123 vita 2019. december 13., 14:39 (CET)

What's Next (WAM)![szerkesztés]

Congratulations! The Wikipedia Asian Month has ended successfully and you've done amazing work of organizing. What we've got and what's next?

 • We have a total of 10,186 articles made during this edition and it's the highest of all time.
 • Make sure you judge all articles before December 20th, Once you finish the judging, please update this page.
 • There will be two round of address collection scheduled: December 22th and December 27th 2019.
 • Please report the local Wikipedia Asian Ambassador (who has most accepted articles) on this page, if the 2nd participants have more than 30 accepted articles, you will have two ambassadors.
 • In case you wondering how can you use the WAM tool (Fountain) in your own contest, contact the developer Le Loy for more information.

Best wishes,

Wikipedia Asian Month International Team

--MediaWiki message delivery vita 2019. december 14., 18:30 (CET)

Topkapi palota[szerkesztés]

Kedves Teemeah! Ránéznél majd erre: A Topkapi palota Szulejmán korában? Az gondolkoztatott el, hogy "elsőre" 57 010 byte-t tett fel (bár ugyanakkor a Google-n mással teljesen megegyező mondatokat nem találtam). Apród vita 2019. december 17., 21:24 (CET)

@Apród: én sajnos nem tudok ezzel mit kezdeni, azt írja, szakdolgozata része, ha nem talál egyezést a google vagy a plágiumkereső tool, akkor maxiumum a könyvek birtokában lehetne ellenőrizni, nekem sajnos egyik sincs meg. Xia Üzenő 2019. december 17., 23:25 (CET)
Rendben. Apród vita 2019. december 17., 23:26 (CET)

Dongzhi-fesztivál[szerkesztés]

Szia!

A címlapon a mai ünnepek között szerepel egy említés a „dongzhi” nevű kínai ünnepről, amelynek idején a kínaiak egy „tangyuan” nevű finomságot fogyasztanak. Mármost nekem ez az egész kínaiul van, de gyanús, hogy ez a két átírás hibás, és ezt megerősíti a Dongzhi-fesztivál cikken lévő hibasablon is. Tudnál segíteni? Ha a cikket kijavítod, én a kezdőlapi megjelenést annak alapján elintézem (ott más, technikai jellegű probléma is van). Előre is köszönöm!

--Malatinszky vita 2019. december 22., 15:43 (CET)

@Malatinszky: megcsináltam. Xia Üzenő 2019. december 22., 18:09 (CET)
Köszönöm. --Malatinszky vita 2019. december 23., 02:48 (CET)

Fájl:ABC-Xeikon-01.jpg[szerkesztés]

Szia! Ezt a képet ugyan nem a feltöltő készítette, de az EXIF-adatok között ez olvasható: CC Attribution-ShareAlike. Ezt vajon tekinthetjük engedélynek? És ha igen, vajon a Commonsban is annak fogják szerinted tekinteni? – Regasterios vita 2019. december 23., 20:04 (CET)

Már a wikire való feltöltés előtt fent volt a neten a kép. Ez így sehogy sem lesz jó. – Regasterios vita 2019. december 23., 20:08 (CET)

@Regasterios: a wikire feltöltött kép full resolution, az oldalon lévő pedig mini. Az exif adatok alapján feltételezhető, hogy a fotós rokona töltötte fel ide, a készítési dátum megegyezik a cikk dátumával. Lehet, hogy a cikkhez készült, ebben az esetben a fotósnak joga van cc alá tenni, mindegy, hogy máshol is szerepel a neten. A felbontás és az exif alapján szerintem maradhatna. Családi vállalkozásnak tűnik egyébként: [4] esetleg dobhatunk egy emailt az ott említett Kapusi Dénesnek, hogy ismeri-e a szerzőt, aki Zalán, a feltöltő pedig Áron, ahogy nézem. Xia Üzenő 2019. december 27., 14:47 (CET)

Bár a teljes felbontástól messze van, de rendben, és persze mindenképpen írok nekik. Köszönöm a választ. – Regasterios vita 2019. december 27., 15:28 (CET)

Boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Szia. Boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánok neked! – TomFZ67 vita 2019. december 24., 14:57 (CET)

@TomFZ67: köszönöm, viszont kívánom. Xia Üzenő 2019. december 27., 14:48 (CET)

Kocsmafal[szerkesztés]

Szia! Lehet, nem kaptad meg a pingelést. Ránéznél erre: Wikipédia:Kocsmafal_(képek)#Szent_László-szobor_Istenmezején_és_egy_oklevél? Köszönöm. – Regasterios vita 2019. december 29., 20:56 (CET)

@Regasterios: de megkaptam, csak sokáig nem voltam gépnél karácsony alatt, és egyszerre millió értesítés jött meg, aztán elsiklottam felette. Köszi, hogy szóltál újra, válaszoltam a kocsmafalon. Xia Üzenő 2019. december 29., 21:35 (CET)
Köszönöm. – Regasterios vita 2019. december 29., 21:39 (CET)

Boldog Újévet![szerkesztés]

Szia! Boldog Újévet kívánok neked! – TomFZ67 vita 2019. december 31., 11:40 (CET)

Köszönöm, viszont kívánom. Xia Üzenő 2019. december 31., 12:31 (CET)

Mukbang[szerkesztés]

Szia, valaki ma létrehozta a mukbang szócikket. Nem mokbang lenne az átírás? Vagy jó ez így? Zerind üzenőlap 2020. január 2., 20:09 (CET)

@Zerind: szia! átneveztem Mokpangra, k-ra végződik az első szótag, ezért zöngétlen pár jön utána. Xia Üzenő 2020. január 2., 20:22 (CET)

WAM 2019 Postcard[szerkesztés]

Dear Participants and Organizers,

Congratulations!

It's WAM's honor to have you all participated in Wikipedia Asian Month 2019, the fifth edition of WAM. Your achievements were fabulous, and all the articles you created make the world can know more about Asia in different languages! Here we, the WAM International team, would like to say thank you for your contribution also cheer for you that you are eligible for the postcard of Wikipedia Asian Month 2019. Please kindly fill the form, let the postcard can send to you asap!

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team --MediaWiki message delivery vita 2020. január 3., 09:16 (CET)

Jumeiho[szerkesztés]

Szia! Rá tudnál nézni erre a szócikkre? Ellenőrizném a Wikidata-adatlapját, de az elnevezéstől kezdve a függő változtatásokig semmiben nem vagyok biztos. Nagy segítség lenne! :) Bencemac A Holtak Szószólója 2020. január 3., 19:32 (CET)

Hát sok mindent én se tudok kezdeni vele, az átírást javítottam. Xia Üzenő 2020. január 3., 20:54 (CET)
Köszönöm szépen, a névvel már tudok mit kezdeni! Bencemac A Holtak Szószólója 2020. január 4., 09:33 (CET)

A kiváló szervezésért[szerkesztés]

Asia medal.svg A kiváló szervezésért
És a kiváló cikkeidért az 2019-es Ázsia-hónap versenyen! Ogodej vitalap 2020. január 5., 17:48 (CET)

Köszönöm a barnstart! és ne ám, hogy Te ne kapjál, ja és igen, lehetőleg ott leszek a wikitalin is. Ogodej vitalap 2020. január 5., 17:49 (CET)

Köszönöm szépen :) Xia Üzenő 2020. január 5., 17:58 (CET)

Tudtad-e[szerkesztés]

Szia, BUÉK! Nem tudom, hová tegyem. Tudtad-e, hogy a lengyel-belarusz határ olyan ritka határvonal, amelynek átlépésével 2 órát változik az idő? Mivel Lengyelország az EU idejéhez, Belarusz pedig Moszkva idejéhez igazít, így itt egy ilyen extrém helyzet alakul ki. – Burumbátor Súgd ide! 2020. január 5., 18:06 (CET)

@Burumbátor: Wikipédia:Érdekességek/3801–4000 oldalra teheted. :) Xia Üzenő 2020. január 5., 18:12 (CET)

2019-es Ázsia-hónap[szerkesztés]

Szia!

Köszönöm az elismerést! Nekem elég lett volna, ha letölthetővé teszik a képeslapot. A címemet nem adom meg, ennél azért óvatosabb vagyok. misibacsi*üzenet 2020. január 5., 18:17 (CET)

Ázsia-hónap[szerkesztés]

Hát, köszönöm, nem is számítottam különdíjra. Ezt csak a találkozón lehet átvenni személyesen? Nem lehet elküldeni postán? Zerind üzenőlap 2020. január 6., 08:39 (CET)

@Zerind: természetesen, ha nem tudsz eljönni, megoldjuk másképp az átadást. :) Xia Üzenő 2020. január 6., 09:37 (CET)

SPAR oldalak (magyar és nemzetközi)[szerkesztés]

Szia,

Azt írod: Szia, a beírt változtatásokra forrást kellene megadni. Az "Az üllői SPAR enjoy. convenience üzem" szakaszt a spar.hu-ról másoltad, ezt a Wikipédián nem lehet, ugyanis jogvédett szöveg. Kérlek fogalmazd meg a saját szavaiddal. Az infoboxból kivettem a típus=SPAR beírást, ez nem erre való.

A helyzet az, hogy a SPAR Magyarország megbízásából frissítettem a cikkeket, az általuk megadott adatokkal és szövegekkel (az egyik kommunikációs ügynökségüknek dolgozom). A kérdéseim: - ilyenkor hogyan jelöljek forrást? Hivatkozzak a spar.hu-ra? - a szöveget nem másoltam, kaptam, bár elfogadom hogy az ügyfél a saját oldaláról másolta. Az ügyfelet viszont ebben a tekintetben nem bírálhatom felül. - infobox: elfogadom a kivételt, viszont ott a megjelenés helytelen, "Spar"-ként jelenik meg, a márkanév viszont helyesen SPAR, csupa nagybetűvel. ezzel lehet kezdeni valamit? - A nemzetközi SPAR oldalon az infoboxban van két sor, ami nettó marhaság, helytelen információ, és ezeket mindenképp ki kell szedni: Anyavállalat: Groupe Casino, leányvállalat: Eurospar --> látom hogy ezeket nem te ellenőrizted, csak gondoltam rákérdezek, hogyan lehet, hogy még mindig látom ezeket, nem igazodom még ki teljesen a rendszeren.

Köszi előre is, Üdv – BGabor81 vita 2020. január 10., 10:54 (CET)

Közeleg „Az év szócikke 2019” verseny[szerkesztés]

Szia, Teemeah!
A 2019-es év folyamán megírtad a Csiprovci, a Keverve pirítás, a Mordvin irodalom, a The Untamed és az Ukrajna ásványkincsei szócikket, jelentősen bővítetted a Bohém rapszódia, a Gackt és a Visual kei szócikket.
Ezt egyfelől köszönjük, másfelől értesítünk arról, hogy ezeket a szócikkeket a Wikipédia közössége jelölte a 2019-es „Az év szócikke” versenyen.
A szavazás hétfőn, január 20-án 0:00 órakor indul és a Wikipédia szerkesztői 2020. március 2-án éjfélig adhatják le voksukat az általuk legjobbnak ítélt szócikkekre több kategóriában is. Arra kérünk, vegyél te is részt a szavazásban, ismerd meg a 2019-es Wikipédia-termés legjavát, szavazatoddal erősítsd meg szerkesztőtársaid munkáját, megjelenéseddel buzdíts másokat is a közös munka értékelésében való részvételre, így végső soron mások is jobban megismerhetik a te hozzájárulásodat. (Arra felhívjuk azonban a figyelmedet, hogy a kiírás szellemében az általad indított vagy jelentősen bővített szócikkekre szavazni nem etikus.)
Hétfőtől várunk a lapon!
Pasztilla 2020. január 19., 18:27 (CET)

Re:WP:ÖRMÉNY[szerkesztés]

Szia! Nekem nincs KNMH-m, Ogodej volt olyan kedves, hogy az örmény részt beszkennelte és átküldte, de abban nincs ilyen adat, kérdezd tőle, biztos megmondja. Az u-ra vonatkozó kiegészítés forrása pedig ott van megadva. Remélem segítettem. Egyébként erről annak idején volt megbeszélés a nyelvi kocsmafalon, ott hagytuk jóvá a módosításokat. Üdv! - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2020. január 20., 15:50 (CET)

A WP:ÖRMÉNY vitalapján rajta van a két hivatkozás a kocsmafali megbeszélésekre. Szerintem ezek egyértelműen leírják, hogy végül is miért úgy lett, ami lett módosítva. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2020. január 20., 16:19 (CET)

WAM 2019 Postcard[szerkesztés]

Wikipedia Asian Month 2019

Dear Participants and Organizers,

Kindly remind you that we only collect the information for WAM postcard 31/01/2019 UTC 23:59. If you haven't filled the google form, please fill it asap. If you already completed the form, please stay tun, wait for the postcard and tracking emails.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team 2020.01


MediaWiki message delivery vita 2020. január 20., 21:58 (CET)