Szerkesztővita:Vépi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Vépi!
English language.svg If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a Insert-signature.png gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Tambo vita 2013. november 14., 13:19 (CET)

Mit vandálkodtam[szerkesztés]

Mit vandálkodtam? Kezd el leírni várom a válaszod. Nem blokkolgatunk csak úgy semmi indokkal. Nem blokkolgatunk csak úgy semmi indokkal. – Festészet foglalkozás vita 2017. február 5., 15:24 (CET)

@Festészet foglalkozás: Szerintem is kissé erős szó volt erre a vandalizmus (itt olvashatsz róla), de a linkek ilyen átalakítása egyszerűen felesleges, attól még ugyanoda mutat. Lásd a vitalapodat.– RuIsZa Blue old car.svgbevitel 2017. február 5., 15:30 (CET)

Kérem megnézni nevezett szerkesztő összes szerkesztését, minden névtérben. Értelmes ember ilyen mondatokat nem ír le csak úgy. – Vépi vita 2017. február 5., 15:33 (CET)

Visszavonás büntetése[szerkesztés]

A cikkekben hasznos a linkek javítása, nem lehet visszavonni, mert nem vandalizmus. – Festészet foglalkozás vita 2017. február 5., 15:28 (CET)


Nem javítottál linkeket. Ugyanolyanok maradtak. Szerintem nem vandalizmus, de nem is hasznos.– RuIsZa Blue old car.svgbevitel 2017. február 5., 15:30 (CET)

re Linczegh[szerkesztés]

Szia! A Házsongárdi temető régi sírkövei c. (nagyon alapos és részletes) könyv nem írja, hogy hol halt meg, de a következő részlet alapján Kolozsvárra lehet következtetni: "Lintzegh ezután is [mármint a hősies tette után] tevékeny részt vett Kolozsvárnak mind külső, mind pedig belső életében. Halála 73 esztendős korában, 1679. július 8-án következett be. Sírja ma már ismeretlen." (207. oldal) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. február 5., 15:35 (CET)

BM-csoport[szerkesztés]

Szia! Ez a film hivatalos neve, azt hiszem. A címbe azért kell a film megjelölés, mert a Vörös Hadsereg Frakcióra ugyanez a link mutat. Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2017. február 7., 14:32 (CET)

Ok. Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2017. február 7., 15:39 (CET)


A Kiegyezés cikkben lenne szükség ellenőrzésre a fontosabb változtatások miatt[szerkesztés]

Köszönöm!– Blemse vita 2017. február 21., 19:34 (CET)

Legnézettebb YouTube-videók listája[szerkesztés]

Heló! Látom, hogy toldoztál a Legnézettebb YouTube-videók listája cikken, de a legutóbbi módosításaimat nem hagytad jóvá. Így most a saját módosításaid sem látszanak! Plusz az utánad editáló szerkesztő dolgát kissé problematikusnak érzem, ez a "közreműködött" nemcsak hosszadalmas, de az sem nyilvánvaló, hogy melyik oldalán van az alany. Esetleg az ő módosításaiból csak az "and"->"és"-eket érdemes meghagyni. Az "ft." hiába angol eredetű, de bevett és tömör. 82.131.205.59 (vita) 2017. március 7., 00:21 (CET)

Bozzay Margit modell[szerkesztés]

Szervusz! Bozzay Margit-hoz szinte minden szó forrásolva van, Fekete klárival - van szócikke, szintén híres manöken - készült ugyan a riport, de Bozzay Margitról is szól. 2. a születési éve a névjegy-nél van forrásolva. Köszönöm, ha pontosan átnézed!!

Nyárizápor vita 2017. március 8., 08:47 (CET)

Fráter István[szerkesztés]

[itt találtam] a jegyzetek között, hogy a kisebbik Fráter István Bocskay előtt kénytelen magyarázkodni a viselkedését. A teljes írás árulóként emlékezik rá. A Hungariarcanán egyébként több rövidke említés is van egyik-másik Fráter Istvánról, a huszti kapitányról viszont csak néhány versrészletet találtam.Balfülü vita 2017. március 11., 09:40 (CET)

átirányítás[szerkesztés]

Szia, szervusz! kérlek, segíts?? )): Átneveztem a próbalapomról egy szócikket, főnévtérbe szerettem volna tenni. Most viszont 2 ,nyári-zápor,, lett. Visszatennéd?? Köszönöm!!


Nyárizápor vita

Sikerült, köszönöm.

Nyárizápor vita

Hubay[szerkesztés]

Hubay 14 évesen lett színész a források szerint, szinte lehetetlen a névegyezés valaki más Hubay nevű színésszel, akiről egyetlen forrást sem tudsz bemutatni, mert nincs. Kérlek fejezd be a saját kutatást mert az tiltott a wikipédián. – – –Dencey vita 2017. március 14., 10:58 (CET)

Kutasd ki azt, hogy vajon 1836-ban játszhatott -e favágót Debrecenben pl. a Amaz esmeretes honni rege után”: Argir és Helene vagy: Az aranyhajú tündérkirályné, babonás vígjáték dalokkal 3 felvonásában, amelyben a 2. favágó Arany János volt? Nyilván valami zűr van a dátumokkal, de a források garmadája szerint az a helyzet, Hogy Hubay és Arany játszottak egy színpadon és Hubay Gusztáv szinigazgató létezett abban a korban. – – –Dencey vita 2017. március 14., 11:10 (CET)

Citromzöld[szerkesztés]

Üdv! Nem igazán tartom indokoltnak a szócikk, sem a tartalmából való törlését, de a vitalapján kifejtettem bővebben, forrásokkal alátámasztva. – – –Squardon vita 2017. április 11., 17:30 (CET)

Marge[szerkesztés]

Szia!

Látom tettél egy forráskérő sablont a Marge c. szócikkre. Az a helyzet, hogy még 2014-ben, amikor az énekesnő részt vett A Dalban, akkor írtam a cikket, és magával Marge-dzsal beszéltem az ott szereplő tartalmat illetően. Nem tudom, hogy ez mennyire jó, vagy megbízható forrás, de ezzel tudok szolgálni :) –[MrSilesian]VK 2017. április 11., 17:34 (CEST)

Nem tudom, ezért kérdeztem. Mert teljesen megértem, ha ez nem elfogadható forrás. Ismerjük, hogy a messziről jött ember bármit mondhat. –[MrSilesian]VK 2017. április 11., 21:38 (CEST)

Brascsajko Mihály[szerkesztés]

Bocsi, nem vettem észre, hogy írtál a vitalapra. ιυlιυѕ aegιdιυѕ Csak szépeket! 2017. április 11., 21:18 (CEST)

Szia! Nem nagyon volt időm szerkeszteni az elmúlt napokban, de most az ünnepek alatt igyekszem rendbe tenni a szócikket. Üdv, – VargaA vita 2017. április 13., 10:42 (CEST)

H.F.[szerkesztés]

Lehet hogy célszerűbb lenne simán visszaállítanám az F.L. belenyúlása előtti állapotra, ez egy teljesen vállalható, normálisan megírt informatív cikk volt. Gyurika vita 2017. április 25., 15:19 (CEST)

Dopping ...[szerkesztés]

Van, mert ezen sportolók buktak le többek közt az elmúlt években doppinghasználat okán.– Porbóllett vita 2017. május 9., 07:09 (CEST)


Aki szeretné, az bővítse. Nem egy befejezetlen, vagy folyton bővülő elemekből álló listánk van itt fenn. Ez pont egy olyan téma, amit évekre lebontva, országokra lebontva és ezen belül még sportágakra lebontva is lehet taglalni. A téma az érdeklődés célpontjában van, volt és lesz később is. Érdemes fejleszteni, de csak bizonyított esetek feltüntetésével, vagyis a naprakész státusz itt inkább hátrány, mint előny. Fokozottan kell figyelni a sportolók jó hírének megőrzésére, mert ameddig nem egyértelműen és minden kétséget kizáróan bizonyított tény a doppinghasználat, addig nem érdemes és nem is illő beírni a cikkbe a dolgot az adott sportolóról.– Porbóllett vita 2017. május 9., 07:18 (CEST)

Ezio Greggio[szerkesztés]

Szia, Ezio Greggio gépi fordított, valóban förtelmes cikkét totál átírtam, leginkább az enwikiből újrafordítva, a magyart értelmezni is nehezen tudtam. Olvasd el légyszíves, ha megfelel, vedd le a sablont. Üdv– Livvyfan vita 2017. május 13., 12:36 (CEST)

futsalbajnokság[szerkesztés]

Szia! Ez biztos nem kötőjeles? Vagy a helyesírási szabály melyik pontja szerint kell egybe írni? Gerry89 vita 2017. május 23., 10:40 (CEST) Gerry89 vita 2017. május 23., 10:40 (CEST)

Ponyva[szerkesztés]

Szia! Mi lenne ha egyértelműsítő készülne belőle. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. május 29., 14:24 (CEST)

(2)[szerkesztés]

Szia Vépi!

Szerintem is kéne zárójel, már nem emlékszem pontosan, de mintha valaki régebben problémázott volna miatta, hogy miért van, meg nem kéne, aztán át lett nevezve zárójel nélkülire, ha jól emlékszem. A szövegben zárójellel van a cím. A kötőjel tudom, hogy kéne, de a dupla kötőjel hofisan mondva „báncsa a szememet”. Amúgy meg a cikket úgyse olvassa senki, majdnem mindegy. Ha gondolod, nevezd át nyugodtan. Szerencsétlen Olivia, az utóbbi 25 évét a rákmegelőzésnek, a nők felvilágosításának szentelte, szuperegészséges módon élt, hogy egészséges maradjon, erre újra bekapja, méghozzá áttéttel.

Üdv, – Livvyfan vita 2017. június 2., 17:30 (CEST)

Iron Maiden (heavy metal együttes)[szerkesztés]

Szia! Szerintem ez hibás nyelvtanilag. Iron Maiden (heavymetal-együttes) lenne a helyes forma. Mi szükség volt erre az átnevezésre. Van más műfajú együttes is ugyanezen a néven? Xia Üzenő 2017. június 9., 11:08 (CEST)

"Ha egy különírt szókapcsolat („heavy metal”) olyan utótagot kap, amely az egészhez járul, az egyébként különírandó előrészt az új alakulatban egybeírjuk, és ehhez az utótagot (a szótagszámtól függetlenül) kötőjellel kapcsoljuk. [AkH11-139b, AkH12-141b, OH-131–132] ". helyesiras.mta.hu A hard rock együttesnél is ez a helyzet szerintem: hardrock-együttes. Szókapcsolatról van szó és az együttes jelzője két szóból álló jelző. Ilyenkor összekapcsolódnak és kötőjeleződnek, mint mondjuk hideg víz, de: hidegvíz-csap; házi feladat, de: házifeladat-készítés. Xia Üzenő 2017. június 9., 11:16 (CEST)

Vépi, ne őrüljünk már meg! Egy semmit el nem ért azonos nevű együttes miatt ne csesszük már szét a világszerte egyik legismertebb, legnagyobb heavy metal együttes szócikkének címét! Annyit kellett volna tenned csak, hogy az {{egyért2}}(?) sablont kirakod az Iron Maiden szócikk tetejére és kész, nem pedig átnevezgetni és ezzel együtt rengeteg szócikkben elcseszni a belső hivatkozásokat. 99,99%-ban a heavy metal együttest keresik az emberek, akiknek most plusz két kattintás, mire eljutnak a szócikkhez a hülye egyértelműsítés miatt. – Ary vita 2017. június 9., 13:14 (CEST)

"Egy semmit el nem ért azonos nevű együttes miatt" - LOL! Tudnék neked még pár tucat "semmit el nem ért" egylemezes bandát mondani, akinek az az egy albuma többet ér mint az agyonsztárolt, unalmas Pink Floyd, ELP és társai komplett életműve. Gyurika vita 2017. június 9., 13:56 (CEST)

@Gyurika: Hasonlítsd már össze a kettőt józanul! – Ary vita 2017. június 9., 14:01 (CEST)

A kevésbé ismert volt előbb amúgy is, de attól hogy az angoloknak van egy teljesen eseti, logikátlan egyértelműsítési rendszerük, még nem kell azt követnünk. Gyurika vita 2017. június 9., 14:06 (CEST)

Települések egyértelműsítése[szerkesztés]

Üdv!

Ha egy elnevezés települést és mást is jelöl, akkor a település (település) jelölést kap a címben. Ha több azonos nevű település van, akkor az országgal, ha országon belül több van, akkor a közigazgatási egységgel egyértelműsítjük. De mindig csak egyet alkalmazunk ezek közül, és a (város) jelölést egyáltalán nem használjuk, mert az igencsak esetleges.

Emiatt a (város, Oroszország) egyértelműsítőt mind ki kéne irtani, mert elég zavaróan néz ki.

– Peyerk vita 2017. június 9., 16:10 (CEST)

Nem pontosan értem, mit akartál mondani a "reformmal" meg a három ponttal a végén, de valami azt súgja, hogy ez egy pökhendi lerázási kísérlet volt.

Az a helyzet, hogy amit leírtam, az a jelenleg érvényes megállapodás. Tehát te leszel szíves elindítani egy reformkezdeményezést, ha másként szeretnéd csinálni. Nyilván van jó néhány szócikk, amely a közösségi megállapodással ellentétes elnevezést kapott. Én csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy legalább ne szaporítsd ezek számát. Ha nagyban szeretnél egyértelműsítéssel foglalkozni, akkor előbb tanulmányozd át az általam idelinkelt lapot. – Peyerk vita 2017. június 9., 16:25 (CEST)

Ha gondolod, megpróbálhatod számokkal alátámasztani, hogy a (város) egyértelműsítő "elég szokványos", mert nekem egyáltalán nem úgy tűnik. Elvétve fordul elő csak.

Az Ivanovo átnevezésével általad okozott zűrt már elhárította egy másik szerkesztő, viszont a hibás alakra mutató linkekből még maradt pár. Ezeket javítani kéne. Egyébként pedig azért írtam, hogy a jövőben ne csinálj ilyeneket. Remélem, a most már általad is ismert közösségi megállapodást be tudod tartani a jövőben.

– Peyerk vita 2017. június 9., 17:21 (CEST)

Esetleg meg lehet kérni egy botgazdát, hogy listázza ki a (város)-al egyértelműsített lapokat. Ez a felmérésre és a javításra is hasznos lenne. Bencemacot bátran merem ajánlani. Profi az ilyesfajta listák elkészítésében. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 9., 17:24 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Kértem az érintett cikkek átnevezését. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 9., 19:36 (CEST)

Wilderness[szerkesztés]

Kedves, Vépi, megkérdezhetem, mi volt a gondolatmenet a Csata a Rengetegben átnevezése mögött? Miért éppen a nyelvtanilag helytelennek tűnő Wildernessi variáció mellett döntöttél? Sierrahun vita 2017. június 12., 10:12 (CEST)– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Sierrahun (vitalap | szerkesztései)

Ah, kösz, de kár, hogy ezt kihagytam. Sierrahun vita 2017. június 12., 10:12 (CEST)

Pisa[szerkesztés]

Szia! Mind Santiagót, mind Cagliarit jelzi a gép, hogy hivatkozik a rossz Pisa névre, de ellenőriztem: az egyikben nincs benne egyáltalán, a másikban már a helyesre hivatkozik, csak nem frissült ez a lista. – Burumbátor Súgd ide! 2017. június 14., 09:23 (CEST)

Furfangos :) de megjegyzem! Köszi, – Burumbátor Súgd ide! 2017. június 14., 09:49 (CEST)

Izland[szerkesztés]

Szia! Értelemszerűen nincs szükség két azonos cikkre: Izland miniszterelnökeinek listája és Izland kormányfőinek listája, az egyiket törölni kellene, miután a kettőből megcsináljuk a jobbikat. Szerinted melyik a jobb és milyen címen maradjon? – Burumbátor Súgd ide! 2017. június 23., 08:48 (CEST)

Közben megláttam a kocsmafalon a bejegyzésed. Akkor menjen ott a beszélgetés. – Burumbátor Súgd ide! 2017. június 23., 08:51 (CEST)

Re:Levelezési sakk[szerkesztés]

Szia! Köszönöm az észrevételeidet. Az első alapján átfogalmaztam a Története szakasz utolsó néhány mondatát, hogy egyértelműbb legyen. A Tematikus versenyek linkjeit átnéztem, és mind jó helyre mutat. Melyekkel kapcsolatban merült fel benned, hogy valami probléma van velük? – Dodi123 vita 2017. június 24., 13:05 (CEST)

Te a belső linkekre gondoltál, én meg a külső linkeket ellenőriztem :) Igazad van, a két felhozott példádnál valóban nem szerepeltek a wikipédia Sakkmegnyitások listájában nevesítetten ezek a változatok, ezeket ott most pótoltam. A szócikkben több más alváltozat sincs nevesítve, ezért megadtam egy részletesebb forrást (amúgy is hiányzott forrás a szócikkből), ahol a kérdésként felmerülő eseteknek utána lehet nézni. – Dodi123 vita 2017. június 24., 13:32 (CEST)

Köszönöm![szerkesztés]

...a Gedeon József szócikknél a gyors reagálást! Premio al cronopio botánico.gif Fauvirt vita 2017. június 25., 14:25 (CEST)

Bocsánat, egy utólagos kérdés... a "Neuss-i Shakespeare Fesztiválon"-nál az első helymegjelölő szót átírtad kisbetűsre és egybe az i-vel... sokat keresgéltem anno és úgy találtam ezt a megoldást, gondoltam azért, mert az a fesztivál nevének a része (mint pl. a Budapesti Tavaszi Fesztivál), de most újra rákeresve a témára, lehet... nem tudom mit gondolsz, nem inkább így kéne írni: neussi Shakespeare-fesztivál? Üdv, Fauvirt vita 2017. június 27., 12:31 (CEST)

Uff... hát nagyon jó kérdés... a magyar megnevezéseket inkább azt hiszem hanyagolom, mert elég ellentmondásosak... az eredeti nyelven sem sokkal jobb a helyzet (by Google), szóval azt hiszem akkor inkább maradjunk a te verziódnál! Bocs a körért! Fauvirt vita 2017. június 27., 13:25 (CEST)

Köszi Vépi az El-drót fordításban való segítsgét! Nem baj, hogy ide írtam köszönetet? Illetve milyen volt a fordítás? Ez az első munkám itt, remélem azért nem lett rossz. :) (RiderMatthew vita 2017. július 6., 09:57 (CEST))

lapváltozat[szerkesztés]

Szia. Ezeket az oldid számokat honnan lehet megtudni? pl.:

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Miani, Sindh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Köszi előre is. – Milei.vencel vita 2017. június 27., 06:43 (CEST)

Foligno[szerkesztés]

Mindenképpen, köszönömǃ Legközelebb is kérlek javítsd a tévedéseimet. 12akd vita 2017. július 1., 12:03 (CEST)

Elfelejtett jelszó és email[szerkesztés]

Szia! Montecuccoli07 néven pár éve Wikipédiázom, megerősített szerkesztő vagyok. Van egy komoly gondom. Eddig mentve volt a jelszavam, de a napokban az összes böngészési előzményt törtöltem a gépemről, s csak utána esett le, nem tudok belépni a Wikipédiára, mert anno, évekkel ezelőtt egy ma már nem létező email címet adtam meg, így nem tudom helyreállítani az elfelejtett jelszavam, illetve nem adhatok meg újat sem. Lehet esetleg valamit tenni ez ügyben? Montecuccoli08 néven újra regisztráltam.

Kösz a választ! – Montecuccoli08 vita 2017. július 3., 00:14 (CEST)

Szabályismertető[szerkesztés]

Segítséget szeretnék kérni! Létrehoztam egy új szócikket, de még mindig fordításként kezelik a Warhammer 40 000 témájú összefoglalómat. Maga a szabálykönyv 280 oldalas, amiből 168-280.o a tényleges szabályrész, és én mindössze a 176-183.o közötti részt ismertettem magyar nyelven. A munkám célja nem fordítás volt, hanem ismertetés. Egy olyan anyagot szerettem volna létrehozni, amivel a magyar játékosok azon része, akik lelkesek, de az angol tudásuk nem kiforrott, beszállhassanak a játékba, elsajátítsák a megfelelő kifejezéseket és a könyvet forgatva ki tudják saját maguk bogozni az angol szóhalmazokat, és át tudják ültetni azokat a mi kis toldalékoktól hemzsegő nyelvünkre.

Meggyőződésem, hogy amit készítettem, az nem fordítás, hanem ismertető! Ha te máshogy látod, elfogadom a véleményed - meghallgattál -, és lemondok a további erőfeszítéseimről. Ha viszont sikerül téged meggyőznöm, akkor új lendületet adhatunk szeretett hobbink megismertetésében az újonnan érkezőknek! A wikipedia egy remek felület lehet, mert egy közösség szerkeszti, és a mi hobbinkat egy egész közösség játssza. ^_^ A válaszodat előre is köszönöm!– AMiazma vita 2017. július 4., 15:24 (CEST)

Oh! Igen látom! Más is belelkesedett! Remélem ez megmarad! Nem tudom, hogy tudja-e használni a vitalapokat a hölgy. Nekem egy órámba került megtalálni az új téma nyitása gombot... :S Köszönöm, hogy szóltál!– AMiazma vita 2017. július 4., 16:02 (CEST)

Román kultúra[szerkesztés]

Szia. Úgy nézem te kolozsvári vagy. Lenne kedved kibővíteni Románia kultúráját? Még mindig elég gyenge rész, talán te jobban értesz hozzá, mint én. Üdv. – Milei.vencel vita 2017. július 6., 08:29 (CEST)

Tudnál akkor legalább abban segíteni, hogy online szabad forrásokat találjak? Megcsinálom én. Abban is tudnál segíteni, ha legalább az iskolaképzési rendszert beírnád. – Milei.vencel vita 2017. július 6., 08:40 (CEST)


Építés alatt, tataroz + katasztrofális állapotban levő lapok[szerkesztés]

Szia!

Látom, módszeresen "gyomlálod" az építés alatt és a tataroz sablonokat. Való igaz, néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy valamikor kitettünk ilyen sablont. Ugyanakkor ezek a sablonok - lényegében - csak a tágabb értelemben vett "szerk. ütkök" elkerülését célozzák (pl. A ír valamit, B kitörli, mert másként szerkesztené, mire A kénytelen megmagyarázni, neki, hogy mit miért csinál, közben pedig C mindkettőjükét törli, mert szerinte ezeknek az infóknak nincs forrása stb.)

Mivel a sablonok teljesen formálisak, mert akár egyetlen karakter megváltoztatásával "aktualizálódnak", a jelenlegi félig kézi módszer helyett géppel lehetne végeztetni ezt a tevékenységet. (Persze, ha aa a sablon eltávolítása párosulna bármilyen érdemi korrekció elvégzésével, inkább azt ajánlanám..)

Sokkal komolyabb problémát látok a katasztrofális állapotban levő lapoknál, ahol ez a sablon akár évekig is kint díszeleg anélkül, hogy bárki ránézne az ilyen cikkekre. Ha érdekel téged a téma, szíveswen megosztanám veled az elképzelésemet. Üdv.--Linkoman vita 2017. július 8., 11:41 (CEST)

Köszi, de kötelezettséget elolvasás után sem kell vállalnod...-:)

Nos, tehát az első javaslatom az építés alatt és a tataroz sablonra vonatkozik.

A második a katasztrofális állapotban levő lapokra. Jelenleg több mint 100 ilyen lap van.

Véleményem szerint ez a sablon legalább annyira fontos, mint az említett másik kettő, ráadásul egy igen negatív értékítélet tárul a cikk olvasója elé, ami várhatóan még az olvasási kedvnek sem kedvez, mondván, minek olvassam el, ha a Wikipédia maga állítja, hogy ez a cikk szemét.... (Ezzel szemben az építés alatt vagy tataroz semleges és nem negatív értékítélet.)

Úgy gondolom, hogy a katasztrofális-sablonnal ellátott szócikkre sokkal nagyobb figyelmet érdemes fordítani, mint eddig. Felfogásom szerint az ilyen lapok a Wikipédia szégyenei. És miközben a társaság néha huszadrangú kérdésekkel köti le energiáit (pl. a 15 éves labdarúgók nevezetessége), addig a katasztrofális lapok annyira nem váltanak ki ingereket, hogy vita nélkül úgy maradnak, ahogy vannak.

A közfigyelem felkeltése érdekében felmerül, hogy a sablonhoz valamilyen rövid határidő tartozzon - és ha eközben senki sem nyúl a cikkhez, akkor automatikusan TMB-re bocsátanánk a cikket.

Természetesen - az esetleges visszaélések elkerülése érdekében - a sablonozás és indokolása a "lektor" sablon szabályainak analógiájára történne.

Egyúttal át kellene dolgozni a "Kategória:Katasztrofális állapotban levő lapok" szövegét, mert az kvázi személyes érintettséget feltételez a sablonozónál. Ezt meg kellene szüntetni és fel kellene váltani azzal, hogy a sablon elhelyezésekor tételesen meg kellene jelölni a minősítés okait. Ugyanakkor a "részben nincs forrás" mintájára "részben katasztrofális"- jellegű sablont is be lehetne vezetni, akár egy-egy bekezdésre.

Mit gondolsz erről? --Linkoman vita 2017. július 8., 12:09 (CEST)

Forrás[szerkesztés]

Szia, köszönöm az eddigi jelzéseket és tanácsokat. Olyan kérdésem lenne, hogy milyen módon kell jelölni a születési dátum, hely forrását, ha magától attól a személytől kaptam az adatokat, akiről készítettem az oldalt. Köszönöm – Szeifert.nelli vita 2017. július 8., 18:06 (CEST)

Kérném a segítségedet[szerkesztés]

Cute grey kitten.jpg

Szia!

Már korábban szerkesztettem egy lapot (Ujvári László 1956-os forradalmárról). Akkor segítettél helyreigazítani a dolgokat, most hasonlóra szeretnélek kérni. Sajnos nem boldogulok egyszerűen a wiki szerkesztőjével. A laptörténetben biztos látszik, hogy elláttam hivatkozásokkal és kiegészítettem, bővítettem a lap információit, végül egy újabb etapban képeket is töltöttem fel. Tudnál nekem segíteni, hogy most mi a helyzet vele?

Nagyon szépen köszönöm! Leköteleznél. :)

Nuhicalu vita 2017. július 15., 15:10 (CEST)

@Nuhicalu: Most rendben van. – Vépi vita 2017. július 18., 07:28 (CEST)

A cikk elkészült(remélem)[szerkesztés]

Kedves Vépi! Legutóbb rám írtál a hiányos cikk végett (Richmond Loh). Sajnos az otthoni számítógépemmel akkor gond volt és a cikk nagy része törlődött a gépemről és a cikk beillesztésekor is. Ma írtam újra. Kérlek írj nekem ha nem alkalmas publikálásra, és kérek tanácsot ha lehetséges-hogy mitől lehessen jobb cikk. Ha maradhat a Wikipédián, annak csak örülök.

Üdv: Ek93.pap vita 2017. Július 28., 14:54 (CEST)

IS–3[szerkesztés]

Helyesen ISZ–3 Ioszif Sztálin nevéből, mint ISZ–2 Angolra IS-3. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2017. augusztus 24., 08:48 (CEST)

Kondenzációs kémény[szerkesztés]

Szia , bár hasonló, de az idézett szöveg, nem az általad említett oldalról (http://www.erdey.hu/cikkek/kondenz%C3%A1ci%C3%B3s-k%C3%A9m%C3%A9nyek) származik! Hanem a tulajdonomban lévő www.kemenyraktar.hu-ról ezért kérlek engedélyezd a Kondenzációs kémények oldal létrejöttét, hjogy az emberek egy megbízható, pontos információhoz jussanak! Tisztelettel: – Raczkodaniel vita 2017. szeptember 4., 14:42 (CEST) Raczkodaniel– Raczkodaniel vita 2017. szeptember 4., 14:42 (CEST)

Egyért[szerkesztés]

Üdv!

1. Mivel van már Beszterce (folyó), ezért nyilván egyértelműsíteni kell. De az egyért.lapon nem látok más ilyen nevű települést; persze ettől még lehet. Mindenesetre most Beszterce (település) kellene legyen a címe, ha pedig van azonos nevű település, akkor Beszterce (Románia), illetve ha Romániában is van ilyen, akkor annak megfelelő. A kettős egyert. felesleges, mert ha azonos nevű folyók vannak, azokat a befogadó víz szerint egyértelműsítjük, a településeket viszont politikai földrajz alapján.

2. Nem tudom.

– Peyerk vita 2017. szeptember 6., 10:11 (CEST)

Viktória[szerkesztés]

Szia Vépi, a Viktória nem Kálmán-operett hanem Ábrahám-operett. Max von O vita 2017. szeptember 12., 23:48 (CEST)

ellenőrzés[szerkesztés]

Szia, jó reggelt! Hónapok óta állnak szócikkek, amit ellenőrizni kellene. Segítenél nekem ebben? Linkelek párat:https://hu.wikipedia.org/wiki/Marjai_Judit ,2. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szedres_Mariann , tulajdonképpen, itt sok, forrást adtam csak meg: https://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:Szerkeszt%C5%91_k%C3%B6zrem%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9sei/Ny%C3%A1riz%C3%A1por

Nyárizápor vita 2017. szeptember 27., 06:43 (CEST)

Én is segítséget kérek a Simó Gyulát bemutató cikk ellenőrizetlenségének feloldásához! Köszönöm! Simó Endre

Egy díj neked![szerkesztés]

Original Barnstar Hires.png Az eredeti barnstar
Köszönöm a türelmet Hellebrand Henriett 2017. október 4., 21:13 (CEST)

Sakk[szerkesztés]

Lásd Kézilabda-Európa-bajnokság. – Burumbátor Súgd ide! 2017. október 8., 17:57 (CEST)

Persze, hogy egyetértek. Abban az összetételben a "sakkcsapat" melléknévi szerepben áll. – Burumbátor Súgd ide! 2017. október 8., 18:10 (CEST)

Moldoványi Ferenc[szerkesztés]

Kedves Vépi! Köszönöm szépen az építő jellegű változtatásaidat első cikkemben. És a gyorsaságodat is.. :). Csináltam néhány újabb módosítást, a linkek formátumát változtattam pl. Rá tudnál újra nézni, hátha lenne megint vmi jó ötleted... köszönöm! Kernrebeka vita 2017. október 21., 13:12 (CEST)

Horváth Ernő (múzeológus)[szerkesztés]

Szia! A datát át tudnád írni? Előre is köszönöm. Üdv. Tambo vita 2017. október 30., 15:33 (CET)

Köszönöm! Tambo vita 2017. október 31., 07:45 (CET)

A múlt árnyékában[szerkesztés]

Szia Vépi! A történet leírásának felhasználása engedélyezett? Mert a blikk.hu-ról tette be adtabeta1 és még jegyzetforrást is adott hozzá. Írtam neki, de ő szeptember eleje óta most inaktív, így nem tudom mikor olvassa legközelebb. Láttam te is szerkesztettél közben, meg te is kerested őt, ezért gondoltam neked is írok. – Vakondka vita 2017. október 31., 09:39 (CET)

Másolni is lehet, elektronikailag nincs akadálya, csak nem szabad, mert nem engedi a szabály. Csakhogy a blikk szövege és a wiki szövege tisztán azonos. Nézd csak meg a kettőt, és hasonlítsd össze. – Vakondka vita 2017. október 31., 09:54 (CET)

Jaj, dehogy is, utálok viccelődni, leginkább nem ünnepek és emléknapok táján. Csak előbb megakartam volna győződni róla adtabeta1 kapott e rá engedélyt, hogy betehette e ide, ha már egyben jegyzet forrással is megjelölte. Elvben engedélyezhet is valaki egy általa előre megírt szöveget, amit alátámasztva betehetünk a wikire. Meg többen is jártak ott, és egyikük se nézte, hogy másolt. – Vakondka vita 2017. október 31., 13:28 (CET)

Most ha tartozom feléd bocsánat kéréssel, akkor bocsánatot kérek, bocsáss meg. – Vakondka vita 2017. október 31., 14:35 (CET)

Danke Schön. Akkor várjuk meg adtabeta1 legközelebbi belépését, hogy mit válaszol, azt ha nem ad bizonyítékot róla, hogy engedélyezett, akkor rendesen kivesszük. – Vakondka vita 2017. október 31., 16:51 (CET)

De amúgy a "nem lehet", amit nem tudsz megcsinálni, mert nincs megadva rá a lehetőség, a "nem szabad", meg amit megtudsz csinálni, mert a lehetőség meg van rá, csak büntetést von maga után, mert egy szabály előírja valami oknál fogva, hogy azt ne csináljuk, és ha megcsináljuk akkor megszegtük a szabályt, ezért büntetés jár érte. Nem viccelődés volt, nem is kioktatás, hanem csak mutattam, hogy ismereteim szerint, úgy tudom. Persze tudom a "nem lehet" ezt is gyakran használják a "nem szabad" erre, csak azt annak érzem, azért kissé nem a legpontosabb használat úgy, de az tény, hogy egy kifejezésnek több jelentése is lehet. – Vakondka vita 2017. október 31., 22:39 (CET)

Nem is emlékeztem rá, hogy el rejteni is lehet úgy, hogy még nem töröljük ki, pedig valamikor tudtam, de már emlékszem. :-) – Vakondka vita 2017. november 2., 10:01 (CET)

szerkesztői lapot azonnalizni?[szerkesztés]

Bocsánat. Mellényúltam. OsvátA Palackposta 2017. november 1., 06:53 (CET)

Zádor Dezső[szerkesztés]

Szia Vépi! Miután 6518 karaktert törölt levélváltásunk hatására, én őszintén hittem, hogy a maradék már csak részleteiben egyezik meg. :( Elnézést kérek, nem követtem figyelemmel a szócikket, több levelet is váltottam a szerkesztővel, segítőkésznek bizonyult és a szabályokat is érdeklődve olvasgatta. Úgy látszik, ez mégsem történt meg, sajnálom! Attól tartok, jogsértőnek lehet jelölni ismét. Üdv, nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2017. november 17., 16:18 (CET)

Ein[szerkesztés]

A bevezető elején az "egy" mint határozatlan névelő, hogy "a germanizmusból való, ezért kerülni ajánlott" azt fejtsd ki Greencat501-nek bővebben, hogy miért? Vagy irányítsd őt egy olyan helyre, ahol már ki van fejtve! Ezt az "egy"-et nem értette miért kell kivenni. De én jobban nem tudom kifejteni neki. – Vakondka vita 2017. november 17., 20:49 (CET)

Az a bizonyos "egy" a bevezetőben[szerkesztés]

Üdvözletem Vépi! Vakondka barátom irányított hozzád, nyelvtannal kapcsolatos kérdésben. Az ő vitalapján elolvashatod az eddigi beszélgetésünket, de röviden a szócikkek bevezetőjében lévő "egy" szócska tilalmáról érdeklődnék. Tudom, hogy nem szabad betenni az "egy" szócskát, nem is szoktam, csak nemigazán értem miért.

Mint ahogy nála is írtam: (nemrég szerkesztettem, ezért ezt írtam a példába)

  • A Transformers: Armada 2002-től 2003-ig futott japán–amerikai televíziós rajzfilmsorozat. – én szerintem ez úgy értelmezendő, hogy ez az egyetlen az adott műfajban.
  • A Transformers: Armada egy 2002-től 2003-ig futott japán–amerikai televíziós rajzfilmsorozat. – így már értem, hogy egy adott műfajba tartozó valami.

Vakondka írta, hogy: "Én is értelmesebbnek találtam így, meg Sasuke88 is jobbnak tartotta így, de valami miatt azt mondják magyartalan, mert a germanizmusból való, ezért kerülni ajánlott, Sasuke88 is elfogadta ezt, és ő neki is akkor ez tetszett a legjobban, csak kihagyjuk az egy ezt, a többit ő is olyan erőltetettnek mondta, meg én sem akarom azokat alkalmazni. ... Nem tudom jobban kifejteni neked ezt, én csak elfogadtam Sasuke88-cal együtt, ha így mondták, nem tudom azt se hova kéne irányítsalak, tán kérd meg Vépi szerkeszőt, hogy mutasson róla valami leírást, ő jó nyelvtanos felhasználó."

Na mindegy, szóval ki tudnád fejteni pontosan miért is nem lehet alkalmazni, ha nem nagy kérés? Nagyon szépen megköszönném. – Greencat501 vita 2017. november 17., 20:50 (CET)

Greencat501: Ezeknél a bevezetőknél még semmilyen műfajról sincs szó. Az egyiket úgy értelmezted ez egy az adott dologban, a másikat meg úgy, hogy egy adott dologba tartozó valami. Vépinek abban kell neked segítenie, miért kerülendő az "egy" határozatlan névelő használata a bevezető elején. – Vakondka vita 2017. november 17., 20:53 (CET)