Szerkesztővita:Vépi/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hkoala 9 évvel ezelőtt a(z) re Irisz-telep témában

Kerekes Medárd halálozása

Szia! Tudnál forrást adni Kerekes Medárd halálozáshoz? Köszönöm! - Csurla vita 2013. november 22., 17:41 (CET)

egy

Szia Vép!

Oké megnéztem a régi archívumot, egyszer említette valaki nekem nem kell, de még az annak idei kocsmafalat nem olvastam akkor, de maradok abban továbbra is, hogyha nem kötelező, nem használom, valójában nem szeretem használni, de most már azokon is leszedem így, ahova nem én tette be, te is azt írtad egykor betegesen irtottad a wikiről.

--Vakondka vita 2013. december 14., 17:17 (CET)

Karácsony Szilveszter

Szia Vépi!

Kellemes ünnepeket: boldog szentestét, boldog karácsonyt, még egyszer boldog karácsonyt, boldog szilvesztert és boldog új évet kívánok neked, (szívesen). --Vakondka vita 2013. december 20., 20:31 (CET)



Kedves Vépi!

Azok közé tartozol, akik 2013-ban gazdagították a Wikipédia cikkanyagát, és ezáltal egy kicsit hozzáférhetőbbé tették a világra vonatkozó ismereteket.

Köszönetet mondunk a munkádért, és bízunk benne, hogy továbbra is kitartasz a közösen szerkesztett enciklopédia mellett.

Viszontlátásra az új évben is!

Wikimédia Magyarország Egyesület

Simon Ágnesek

Szia, láttam, hogy létrehoztad a sífutó Simon Ágnes szócikkét, amit kimondottan örvendetesnek tartok a már zajló téli olimpia miatt. Amiatt írok neked, hogy megkérjelek arra, legközelebb készítsd el az egyértelműsítő lapot is, amikor találsz a Wikipédián egy ugyanolyan nevű személyt vagy dolgot, mint amiről éppen írod a szócikket. A „Simon Ágnes (egyértelműsítő lap)”-ot most elkészítettem. Nem mondom, körültekintést és szerintem egy kis gyakorlottságot is igényel az egyértelműsítő lapok létrehozása, de a Wikipédia:Egyértelműsítő lapok oldalon elolvashatod, mikre érdemes odafigyelni. Köszönettel: --Sphenodon vita 2014. február 8., 16:17 (CET)

Szia! Az a helyzet állt elő, hogy volt egy külön Wikidata-elem a német és a magyar szócikkhez, illetve egy másik Wikidata-elem az angol és a lengyel szócikkhez. Azért nem engedte a másik kettő szócikket felvenni az egyik elemre, mert a másik elemben kötve voltak. Mivel az az elem készült el előbb, amelyhez a német és a magyar szócikk volt kötve, azt meghagytam, s a másikból töröltem a kapcsolatot az angol és a lengyel wiki felé, s így már hozzá lehetett kapcsolni ehhez a német-magyar elemhez őket. Az így kiürült Wikidata-lapot pedig törlésre jelöltem indoklással. Ez a helyzet gyakran előfordul, amikor úgy hoznak létre Wikidata-elemeket, hogy nem nézik meg, létezik-e már a keresett dologhoz/személyhez Wikidata-elem, hanem csak egyszerűen létrehozzák, s ilyenkor ugyanarról a dologról vagy személyről több Wikidata-elem is létezik: addig nem lehet a szócikk-kapcsolatokat egy Wikidata-lapra „terelni”, amíg a másikon (másikakon) meg nem szüntetjük a kapcsolatokat (mivel egy lapot nem lehet két Wikidata-elemhez bekötni). Azt hiszem, most rendben van, bár azt nem néztem meg, hogy vajon van-e még harmadik vagy többedik párhuzamos Wikidata-elem is, ami a sífutó Simon Ágnesről szól. --Sphenodon vita 2014. február 25., 22:29 (CET)

Potyomkin

Egy-egy zöld linkkel nincs semmi baj, de a rosszul írt személynév hiba. Peyerk vita 2014. március 18., 13:09 (CET)

Borzongás -hajsza az iskolában

Szia! Az oldal létrehozóját meg lehet kérni, hogy tegyen be forrásokat. De mivel nagyon ritkán szerkeszt valószínűleg nem fog reagálni rá rövid időn belül. Mivel gyaníthatóan hoax a szócikk, így nyugodtan törlési megbeszélésre viheted a szócikket. Leírod, hogy te nem találtál a szócikkre forrást és hogy szerinted (ha így gondolod) a szócikk csak kitaláció. Ha valaki tud rá forrást vagy legalább látta, az jelezze. Ha nem lesz támogató szavazat a szócikk maradására vagy nem kerül elő forrás, akkor törlésre kerül a szócikk. --fausto vita 2014. április 3., 17:00 (CEST)

Megerszerk

Szia! Megerősített szerkesztő lettél, itt láthatod. Grat és jó szerkesztéseket a továbbiakban is! :) --eLVe abcdefg 2014. április 4., 09:39 (CEST)

Orgonák

Szia!

Be lehet tenni. Ha a szerkesztő magától beírta volna forrásként, akkor sem lehet ellenőrizni, csak ha hozzáférsz a könyvhöz. Annyit kell ilyenkor ellenőrizni, hogy valóban létezik-e ilyen forrás. Ez létezik. --fausto vita 2014. április 6., 18:44 (CEST)

Ukrajna

Én úgy tudom, hogy kötőjellel illik írni, VargaA meg egybe írja, kérdezd meg a WP:KF-HELYES-en, ott biztos tudják! --Texaner vita 2014. április 22., 17:12 (CEST)

Nem tudom! Ez nem sima jelzős szerkezet hanem tulajdonnév (földrajzi név). A tudós emberek tényleg a WP:KF-HELYES-en érhetők el. Megkérdezem én. --Texaner vita 2014. április 23., 07:06 (CEST)

Szerkesztői lap

Szia! Sajnos ezt EZT nem jól tetted! A Szerkesztői lap az User magánterülete. Ezeket a vitalapra kell írni. Üdv. Tambo vita 2014. április 30., 09:57 (CEST)

  Kedves Vépi!
    A "Báthori István lengyel királlyá választása" szócikk miatt írok. Bár még az sem biztos, hogy ide kell, mert ilyet még nem csináltam. Belejavítottál párszor, köszönöm szépen, ez az első szócikkem, úgyhogy minden segítség és észrevétel jól jön. Ugyanakkor szándékosan használtam a Báthori formáját a névnek, részben a Cs-mester által leírtak miatt, részben pedig mivel Gebei Sándor, a korszak és a téma egyik legelismertebb szakértője is így használja. Gondolom te javítottad át 2 helyen a nevet, ebből a bevezetőnél korrigáltam, de a címben nem tudom kijavítani (visszajavítani) i-re. Hogyan tudom megváltoztatni a szócikkem címét? Válaszodat és a segítséget előre is köszönöm. Üdvözlettel,

Gabi

három medve -show

Szia Vépi, láttam, hogy a véletlenül belekerült h-t kivetted kis a cselekmény jobbítását, úgy történet először véletlen beleütöttem egy h-betűt, két helyen meg csak másolás beillesztéssel tettem át, csak kissé beleolvadt a környezetbe és még nem vettem észre, később javítottam volna, mikor észre veszem, de ha már segítettél, köszi szépen. :) --Vakondka vita 2014. május 5., 16:01 (CEST)

Egy kis sör neked!

Jutalmul kapsz érte egy sört is. Vakondka vita 2014. május 5., 16:06 (CEST)

szívesen --Vakondka vita 2014. május 5., 16:12 (CEST)

‎Re:Miért a nagybetű a szócikkek címében?

Az angol wikiről fordítottam a cikkeket ott nagybetűvel vannak.Glikol vita 2014. május 7., 18:01 (CEST)

Cikk szerzőjének figyelmeztetése

Szia Vépi!

Azonnali törlésre jelöltél egy lapot Processz ütemezési szimuláció, mivel az saját kutatás. Jól is tetted. De ilyen esetben illik figyelmeztetni a cikk szerzőjét és leírni, hogy miért lesz törölve a lap, mi az a Wikipédia szabálya, amit megsértett és mire kellene figyelnie a jövőben. Ellenkező esetben kezdőként azzal szembesül, hogy a cikk, amin esetleg sokat dolgozott, egyszerűen le lett törölve. Ez könnyen elkedvetlenítheti, pedig lehet, hogy értékes szerző válna belőle. Jól tetted, amit tettél, de nem csak a cikkeketkell gondozni, hanem picit a szerzőiket is. Írok most az illetőnek, legközelebb tedd meg te is! :-) Piraeus vita 2014. május 11., 07:52 (CEST)

Nincs rá egyértelmű szabály, mint általában a legtöbb dologra. Érdemes minden esetben kommunikálni, főleg, ha újonc az illető. Üdv! Piraeus vita 2014. május 11., 13:19 (CEST)

Mivel a figyelmeztetés ellenére három napja semmi sem történt a cikkel, töröltem, mint nem idevaló tartalmat. Ha szükség van rá, természetesen visszaállítható. --Rlevente üzenet 2014. május 14., 08:39 (CEST)

Szia!

Bár a szubscsonkok megjelölése a járőrök feladata, örömmel vesszük, ha te is besegítesz benne. De akkor kérlek csináld is jól, teljesen megbízhatóan. Ha megjelölsz egy szubcsonkot -lásd pl. Baross Rádió, akkor figyelmeztetni kell a cikkírót a vitalapján! Így:

{{subst:szubcsonk-figy|szócikk címe}}

Ez nagyon fontos, annak érdekében, hogy ki tudja bővíteni a szerkesztő a cikket, megmentve azt a törléstől (ezt már hagyd, figyelmeztettem én, csak a jövőre vonatkozóan írok). Köszönöm! --BotlikIrodám 2014. május 18., 12:03 (CEST)

Köszönet

A szorgos korrektor díja
Köszönöm, hogy korrektúráztad a Vácrátóti Botanikus Kert cikkét a rowikin! Hkoala 2014. május 15., 19:47 (CEST)

Lionel Messi

Hello! A Lionel Messi szócikk kiemelési eljáráson szerepel, a határideje 21-én jár le, és még hiányzik szavazata. Kérlek seíts nekem és értékeld/szavazz,(sokat segítenél), a munkalapon a szócikkre, ha érdekel/közel áll hozzád a téma. Előre is köszönöm a segítséged! Koko1998 vita 2014. május 20., 20:13 (CEST)

Kolozsvár negyedei

Szia! Ugyanez történt a Hajnal negyeddel is, amit szintén Adam78 nevezett át; lásd a vitalapját. A szabályokat tekintve igaza van, attól eltekintve a wikin kívüli világban továbbra sem szoktam Hajnalnegyedet és Donátnegyedet írni. Olvasd el ezeket is: [1], [2], [3], [4]. Előfordul, hogy eltérünk a szabályzattól, lásd Wikipédia:Helyesírás/Szándékos eltérések az OH.-tól, de ehhez nagy elszánás, és a helyesírást alaposan ismerő támogatók kellenek. Esetleg vesd fel a kérdést Bennónak és Pasztillának, sajnos mindketten ritkán vannak itt. --Hkoala 2014. május 22., 07:17 (CEST)

Ennél sokkal fontosabb lenne szerintem a Kolozsvár cikk bővítése, már messze nem éri el a kiemelt szintet :-( --Hkoala 2014. május 22., 08:19 (CEST)

helyesebb írás

Szai Vépi!

Egyébként az az és előtti veszső korábban nagyon megtévesztett, mert interneten sok helyen, úgy mondták, az és elé nem teszünk vesszőt semmikor sem, közben helyes, a hogy elé tudtam mindig szoktunk, mert láttam te is tettél az és elé. --Vakondka vita 2014. május 25., 10:17 (CEST)

A táv szerviz

Üdv! Bocs, éppen láttam, hogy átnevezted az „A táv szerviz” szócikket. De itt egy YouTube-videó, mindjárt az 5. másodpercben ki van írva a címe „A táv szerviz” formában. Zerind üzenőlap 2014. június 26., 20:18 (CEST)

Távszerviz

Szia! Az A táv szerviz cikket rossz helyesírás miatt írtad át Távszervizre. Egy Mézga család epizódról beszélünk, aminek - ugyan nem ez a helyes írásmódja - de ez a hivatalos címe. A sorozatban található címkártyán is ez áll, így helyesen írtam. üzenj 2014. június 26., 21:26 (CEST)

Re:

Ha gondolod írd át nyugodtan a címet, én az indiai világörökség infobox címében levő névre kattintva írtam így. Üdv. --Milei.vencel vita 2014. július 8., 13:19 (CEST)

Tour de France

A két csillag véletlenül maradt bent (töröltem). A szakaszgyőzelem ha csapatmunka eredménye akkor is a versenyzőről szól, nézd végig a száz évadot sehol sem említik a csapatokat, azért is mindig az egyéni teljesítményen volt a hangsúly. Sokáig csak egyénileg vagy országok nevében versenyeztek, a díjaknál is utolsó a csapat. Üdv.--karesznincs vita 2014. július 10., 21:38 (CEST)

Krokett helyesírás

Erre nem terjed ki a helyesírás tudásom. Az eredeti cikkben így volt és onnan vettem át. Fel kell terjeszteni a helyesírás oldalon, hogy döntsenek azok, akik ebben járatosak és utána átnevezni, ha kell. Én csak írom a cikkeket. Ha hiba van bennük, akkor mások kijavítják. Engusz vita 2014. július 29., 17:45 (CEST)

Válasz: Szent Péter és Pál sziklák

Üdv! A cikk címe még a ,,Brazília államai" sablon ott lévő hivatkozásából maradt meg, és igaz, hogy ez így több sebből is vérzik. A helyes magyar elnevezésre eddig nem találtam megbízható adatot. Fellapoztam két nyomtatott enciklopédiát is, de még csak említés sincsen a szigetekről bennük. A portugál hivatalos elnevezés és döntően a többi külföldi leírás ,,Szent Péter és Szent Pál-szigetcsoportnak" nevezi őket, nem pedig ,,Szent Péter és Pál"-nak, bár ettől még lehet, hogy magyarul az utóbbi is/a helyes, persze kötőjellel. Abban minden forrás megegyezik mindenesetre, hogy ,,-szigetcsoportról" van szó, ezért célszerűen a ,,-sziklák" elnevezést javítani fogom erre. Összességében javaslom a cikk címét ,,Szent Péter és Szent Pál-szigetcsoport"-ra javítani, de kiváncsian várom, hátha valakinek vannak információi arról, hogy hogyan is hívják ezeket a képződményeket! Üdv., --9er9ely vita 2014. augusztus 8., 21:47 (CEST)

Jogos; köszönöm a tippet! Üdv, 9er9ely vita 2014. augusztus 9., 11:13 (CEST)

Viktória királynő és Gavrilo Princip

Szia! Az ilyen cikkekre nem bedolgozandó sablon kell (mert nincs mit bedolgozni), hanem azonnali törlés. Kiraktam rájuk. - Tündi vita 2014. augusztus 24., 13:18 (CEST)

re:Velencei fődíjas film szócikke

Szia, tényleg félreértettem, amit írtál; viszont az a véleményem, hogy amíg nem ismert a film hivatalos magyar címe (ha egyáltalán van/lesz ilyen), addig linkeljük az eredeti címet, hátha egy filmrajongónak kedve támad megírni. :-) Ha majd magyar nyelvű címe lesz a szócikknek, ez úgyis megmarad átirányításnak. ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 9., 15:34 (CEST)

re: Híres pécsi emberek listája

Rendben, köszönöm, elfogadom. Át is nevezem mindjárt. üdv: Mrszantogabor Nyomd itt 2014. szeptember 14., 15:43 (CEST)

E típusú kisbolygók‎ és Kisbolygó

Szia!

Miért nevezted át ezeket? A Kocsmafalon nem volt egyetértés. Nem látom, hogy a kötőjel nélküli lenne a helyes alak. Melyik helyesírási szabályra tudsz hivatkozni? misibacsi*üzenet 2014. szeptember 18., 17:53 (CEST)

Szabályt kértem, nem példát. Egyetlen példát hoztál fel, az önmagában nem elég, és a példa rossz, mert az "e típusú" kifejezés félreérthető. Írjak vele mondatokat, hogy megértsd? Itt vannak példák a kötőjeles írásmódra, amik egyértelműek: "C-betűs lepke" (OH. 546.o.), "E-vitamin", "E-húr" (OH. 618.o.), "k-mezon" (OH. 878.o.), "s-állapot" (OH. 1251.o.), stb. Ezekhez mit szólsz? Bizonyára van olyan kifejezés, ahol egy ilyen szerkezetben a kötőjel elhagyható, de ez pont nem az az eset. A helyesírás egyébként sem szavazás kérdése. misibacsi*üzenet 2014. szeptember 18., 22:20 (CEST)

Re: Sakkcikkek

Szia! Köszönöm a javítgatásaidat. Annak csak örülök, ha minden tekintetben javul azoknak a minősége. A dátummal kapcsolatban ez az előírás. A tizedespontok helyett valóban tizedesvessző lenne a helyes, amikor nem feledkeztem meg róla, akkor javítottam, de biztos, hogy sok helyen bennmaradtak. Végignézem őket. --Dodi123 vita 2014. szeptember 21., 18:29 (CEST)

A zárójelben levő csupasz évszámmal kapcsolatban helyesírási szabályzat azt írja, hogy "elhagyható" a pont (lásd 295. pont). Ezt én úgy értelmezem, hogy ha ott van, az sem baj, ha nincs ott, az sem. De lehet, hogy nincs igazam :) --Dodi123 vita 2014. szeptember 21., 18:51 (CEST)

Don Szfinx, Peterbald

Az orosz nyelvtudásom elég szerény, de átírásban szótárazásban van egy kis rutinom. Az biztos, hogy ha egy fajtát Don menti városról neveznek el, akkor az nem Don hanem doni és a szfinx sem Sphinx. A peterbaldot az oroszok nevezték el így, másik neve петербургский сфинкс, azaz pétervári szfinksz. Igazából a tenyésztőknek kellene a fajták nevét megadni, de a Don Szfinx az egy fordítási melléfogás. Amúgy:

„Minden fajtanevet kisbetűvel kezdünk, akár köznévi, akár tulajdonnévi eredetű: komondor, racka, tükörponty, versenyposta, angol agár, bonyhádi magyar tarka, tiroli szürke marha; saintgermaini vizsla; szeremley tyúk, orlov ló, santa gertrudis marha; stb.” ha ez igaz. http://www.hungarovet.com/?p=3155 Ebből nekem meglepetés pl. az orlov ló, de mivel az az MTA Magyar Nyelvi Bizottsága benne van ebben a merényletben, hinni kell nekik. Üdvözlettel: Sepultura vita 2014. szeptember 29., 08:42 (CEST)

Re:Túsz-per

Szia! Igazad van, átjavítom. --Szabi237 vita 2014. szeptember 30., 19:04 (CEST)

korr

Szia Vépi! Köszi a korrigálást a Barkács Kölyökklubban. :) --Vakondka vita 2014. október 15., 11:12 (CEST)

Köszi a továbbit is. (Az egyik böngészőm már jó ideje rossz, a másik meg nem húzza alá pirossal ha elgépelem, és úgy könnyen elüthető egy karakter.) :) --Vakondka vita 2014. október 15., 11:27 (CEST)

Porsche 924 kiemelés

Köszönöm szépen a közreműködésedet és a segítségedet a Porsche 924 szócikk kiemelési eljárásában! --PallertiRabbit Hole 2014. október 28., 12:33 (CET)

Huber

szia és köszönöm a segítségedet, remélem jó helyre írom ezt az üzenetet--Hubervili vita 2014. november 9., 19:16 (CET)

Re: Szamitogep Kozpont

Szia! Valahogy sejtettem, de szerintem az lesz hogy angol nevre nevezem at, mert nagy valoszinuseggel ha magyar sajtoban megjelenne rola cikk, angolul kozolnek a nevet. Udv: Oppashi Mesélj csak 2014. november 15., 09:41 (CET)

átnevezés

Szia! Szerintem jó így. 2014–15-ös-ről 2014–2015-ös-re neveztem.--fausto vita 2014. november 16., 08:57 (CET)

"kisbolygócsalád... egybeírandó"

Szia!

A kisbolygócsalád ugyanúgy egybeírandó, mint pl. a kisbolygóöv

Csak a példa alapján, vagy van rá valami szabály? misibacsi*üzenet 2014. november 16., 12:28 (CET)

Rendben, kösz a hivatkozást, egyetértek az egybeírással. misibacsi*üzenet 2014. november 16., 17:23 (CET)

Alaviták

Szia! Amennyire tudom nincs közük egymáshoz. Ha jól sejtem, arról a törzsről lehet szó, amelynek köréből származik a jelenleg is hatalmon levő marokkói királyi dinasztia, amelyet - érdekes módon - szintén alavita dinasztiának neveznek (ez az elnevezés a dinasztia alapítójának tekintett Ali asz-Szarif nevéből származik). Az angol wikipédián van róluk cikk is: 1. --Szabi237 vita 2014. december 3., 10:53 (CET)

Szerintem úgy, hogy Alavita dinasztia, illetve a vallási közösségről szóló cikk maradhatna egyszerűen alaviták címmel. --Szabi237 vita 2014. december 3., 11:57 (CET)

Alpesi Sí Világkupa 2014/2015

Szia Vépi!
Megjegyzés a névvel kapcsolatban, véleményem szerint az Alpesi Sí Világkupa lenne a megfelelő, mivel ez a sorozat hivatalos neve, nagybetűkkel, külön írva. Az évet a nemzetközi síszövetség mivel évfordulós 2014/15-nek jelöli. Természetesen igazítom a címet a többihez, de szerintem nem helyes így. Viszont az évet 2015-re írom, a végeredményt akkor hirdetik, a 2014 a most kezdődő szezonhoz nem jó.

Üdv.:

--Balazs1979 vita 2014. december 4., 14:26 (CET)


Átneveztem a lapot, viszont az évszám ennél a sorozatnál mindenképpen 2015, a 2014-hez létre kell hozni egy újat, megcsinálom azt is majd. --Balazs1979 vita 2014. december 4., 14:50 (CET)

DIADAL coaching modell

Kedves Vépi! Átírtam teljesen a cikket. Remélem már a megfogalmazás és a stílus is elfogadható. Hogy valóban létjogosultsága legyen az oldalnak a 'Coaching' cikknél a DIADAL-al kapcsolatos, a modell fázisait részletező részt töröltem. Így van értelme meglátogatni a 'DIADAL coaching modell' oldalt is ahol több szó esik erről a coaching folyamatról.

Válaszaidat előre is köszönöm:

Rönky Áron --Ronkyaron vita 2014. december 4., 16:44 (CET)

Szent Péter és Pál főplébániatemplom

Szia, nevezd át nyugodtan, engem nem zavar. De akkor jó lenne a többi hasonló nevű templomnál is hasonlóképpen eljárni. Tavaly egyébként elkezdtem egy megbeszélést a templomok elnevezésének egységesítéséről, de aztán kifulladt az ügy. --Rlevente üzenet 2014. december 10., 07:56 (CET)

Formule-E

Szia, ilyen formában nincs eNagydíj, úgy láttam már, hogy e-, vagy "E"-nagydíj, de ekkor nincs kihangsúlyozva a Formula-E kategória, vagyis az E-rövidítés jelenti a kategóriát. Ha ez teljesen ki van írva akkor nagydíj, és a Formula–1 szerint kisbetűs.--Tomcsy üzenet 2014. december 21., 15:25 (CET)

Valószínűleg az enwiki "ePrix" szó szerinti fordításából jött ez, csak ott nincs oda írva, hogy Formula–E. tehát vagy Forumla–E ... nagydíj, vagy ... E-nagydíj, de az előbbi sokkal normálisabb.--Tomcsy üzenet 2014. december 21., 15:27 (CET)

re Irisz-telep

Szia! A forrás rövid i-vel hozza, de én mindig hosszúval hallottam mondani., valószínűleg ezért tévesztettem el a cikkben, de mindjárt végigjavítom. Természetesen az Iris porcelángyárról kapta a nevét. --Hkoala 2014. december 28., 07:08 (CET)