Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:ZorróAszter

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt ZorróAszter 4 hónappal ezelőtt a(z) A szentjóbi erdő titka témában


Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves ZorróAszter!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Regasterios vita 2012. június 11., 23:19 (CEST)Válasz

Mentorkeresés: ZorróAszter vita

[szerkesztés]

Kedves Valaki!

Javítani szeretném a Mózsi Ferencekre vonatkozó cikkeket.

A probléma: három fontos Mózsi Ferenc létezik: Mózsi Ferenc szlovákiai zene és irodalompedagógus Mózsi Ferenc Amerikában élő majd hazaköltözött költő Mózsi Ferenc író, novellista, Sánta Ferenc fia

Mindenhol összekeverik őket. Könyvtárban, onlíne antikváriumban, wikipédián, stb.

Először az látszott célravezetőnek, hogy a meglévő cikkből kiveszem a téves hivatkozásokat, és így a https://hu.wikipedia.org/wiki/Mózsi_Ferenc lap a költőt mutatja.

De közben rájöttem, hogy célszerűbb lenne ha a következő lenne

Mózsi Ferenc szlovákiai zene és irodalompedagógus https://hu.wikipedia.org/wiki/Mózsi_Ferenc


Mózsi Ferenc Amerikában élő majd hazaköltözött, azóta sajnos elhúnyt költő https://hu.wikipedia.org/wiki/Mózsi_Ferenc_(költő)


Mózsi Ferenc író, novellista, Sánta Ferenc fia https://hu.wikipedia.org/wiki/Mózsi_Ferenc_(író)


MEG SZABAD AZT TENNEM, hogy a most a költőre vonatkozó https://hu.wikipedia.org/wiki/Mózsi_Ferenc lapot átszerkesztem a szlovákiai zenepedagógusra, és a mostani tartalmat beleteszem egy újonnan létrehozott https://hu.wikipedia.org/wiki/Mózsi_Ferenc_(költő) lapba???

Utána néztem, hogy az eddigi egyetlen hivatkozás a nem általam írt Varsányi László cikkből mutat rá, ráadásul tévesen a költőre, holott a zenepedagógusra kellene, de az még nem létezik.

Köszönettel:

ZorróAszter

ZorróAszter vita 2015. október 24., 11:29 (CEST)Válasz

Mentorkérésre

[szerkesztés]

Szia ZorróAszter! :o) Bármilyen szócikkből átnevezéssel lehet másik lapot készíteni, soha nem másolással, ugyanis akkor meghamisítod a laptörténetet, ami az egyes szerkesztések szerzőit mutatja, azaz a szócikk szerkesztőinek összességét. Személyeknél nem szoktunk úgynevezett átirányítás nélküli főjelentést hagyni, az általad említett Mózsi Ferencnél ez megtörtént, talán a szócikk első írója figyelmetlen volt és nem nézett utána, van-e másik azonos nevű nevezetes személy. Az egyértelműsítéseknek külön szabályrendszere van itt.

Tehát előbb át kell nevezni a szócikk tartalmának megfelelő névre a Mózsi Ferenc lapot, majd átirányítani az egyértelműsítő lapra. DE ELŐBB: honnan tudod, hogy a Sánta Ferenc születési nevű Mózsi Ferenc és a költő Mózsi Ferenc külön személy, hiszen mint írtad az egyértelműsítő lapon, mindkettő (ha kettő) 1947-ben született? Van erre utaló forrásod? Fauvirt vita 2015. október 24., 12:48 (CEST)Válasz

Közen meg is találtam, Sánta áprilisban született [1]. :o) Akkor megcsinálom a módosításokat. Fauvirt vita 2015. október 24., 12:54 (CEST)Válasz

Utóirat: Te pedig írd meg nyugodtan a Mózsi Ferenc (zenepedagógus) szócikket (azért vettem ki, hogy "irodalom- és", mert csak egy, a legnevezetesebb foglalkozásra egyértelműsítünk, neki pedig egyértelműen a zenepedagógusi mivolta a legismertebb). :o)) Fauvirt vita 2015. október 24., 12:59 (CEST)Válasz

Képek

[szerkesztés]

A képeknél a szerzői jog a fontos, mert az tartalmazza azokat a feltételeket, amikre engedélyt kell kérni, hogy jog- és szabályszerűen feltölthetőek legyenek a Wikipédiára, illetve a nemzetközi médiafálj-gyűjtöjébe, a Commonsra. Ennek a jognak 2alapvetö eleme van. Az egyik, ami törvényileg nem idegeníthető el, kivéve, ha az illető közkinccsé teszi, vagy ha más megállapodás nem születil (pl. egy portál alkalmazottja készít egy képet és azt a portál nevében teszi közzé) a készítő neve. A másik a vagyoni jogosultság.

A Wikipédiára (elsősorban) szabad licencű képek tölthetőek fel. Ez azt jelenti, hogy arra kell tudni engedélyt szerezni, hogy szabadon (törvénybe nem ütköző módon, bár erre a WP nem tud garanciát adni)

felhasználható (akkor is, ha a felhasználónak ebből anyagi haszna van)
módosítható (max ha új mű születik belőle, annyit lehet előírni, hogy az is szabad licencű legyen)

legyen (és ha másè a vagyoni jog és más a készítő, ha le nem mondott a fenti példa szerint a megnevezéséről, lehetőség szerint meg kell nevezni).

A WP:NEMSZABAD tartalmazza a kivételelet, mikor-milyen feltétellel lehet jogvédett képet feltölteni, de csak nagyon-nagyon indokolt esetben (azaz ha mással nem helyettesíthető).

A fentiekről nyilatkozò formalevelek itt vannak: Wikipédia :Engedélykérés.

Ha kérdésed van szól. :o) Fauvirt vita 2015. október 27., 14:06 (CET)Válasz


Kedves Fauvirt!

Már a fejem is fáj a sok olvasástól. Pedig ha okosabban döntök, akkor most majdnem tuti, hogy jogász vagyok. Sok órája nézegetem, hogy akkor most mit lehet és mit nem. Ráadásul a konkrétumokkal van a legtöbb gond.

A kérdést azért tettem fel nyilvánosabban, mert gőzöm sincs, hogy csak engem zavar a portrék, képek hiánya, vagy a többiek szerint is jobb lenne ha több portré lenne és kevesebb sír és emléktábla? Mert ha csak az én egyéni véleményem, akkor nem erőltetem a dolgot.

Az elmondható, hogy ha találok egy fotót és nincs mellette KIFEJEZETTEN az mellékelten odaírva, hogy Public Domain vagy CC akkor azt kell feltételezni, hogy nem használható fel a Wikipédián? (Nekem az nagyon nem tetszik, hogy "kivételes esetben ha nincs más megoldás")

Például itt van Rideg Sándor portéja az OSZK-n. Ez most milyen fotó szerzői jogi szempontból? http://www.mek.oszk.hu/01100/01149/html/rideg.htm

Ha tegyük fel ez egy szabad fotó lenne, akkor ha megtalálom másnál egy jobb minőségű változatát ugyanennek a fotónak, akkor az is ugyanaz tehát például Public Domain akkor is, ha ott nincs odaírva semmi?

Köszi: – ZorróAszter vita 2015. október 27., 15:09 (CET)Válasz

Nagyon örülök, hogy kérdezel és olvasol, mert sokan nem veszik a fáradtságot. Szinte minden kép más és más, mindet át kell külön gondolni. Ha nincs ott a szabad licencben, hogy az vonatkozik-e nagyobb/jobb minőségű képre, akkor abból kell kiindulni, hogy nem vonatkozik. Pl. személyes tapasztalatom, hogy profi fotósok, mivel ebből élnek, sokszor egy kisebb felbobtású képet engedélyeznek csak. Szvsz ez teljesen érthető, hiszen így is borzasztó a helyzetük (ismerek+a Wikipedia miatt megismertem jópárukat, de számos művészt is... elkeserítő a fizetési morál, ráadásul a valòdi minőség mögött rengeteg a munka és a befektetett pénz). De vagyunk itt páran, akik igyekszünk javítani a helyzeten. Pl. Hungarikusz Firkász is inézett több száz képre már engedélyt (ez is ő volt: Kategória:Szép versek) . De épp a feltételek miatt ez sokszor rengeteg utánajárást igényel. De ha méltó emléket állít, szerintem megéri! ;o)

Bocs a részbe mellébeszélésért, egy pár órán belül (ha meg nem előz valaki); válaszolok a konkrét kérdésedre is,addig a türelmedet kérem. Fauvirt vita 2015. október 27., 15:55 (CET)Válasz

Az Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár oldalának jogi közleménye szerint: „A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát illetik (amennyiben az illető fel van tüntetve).”...„elektronikus formában szabadon másolható, terjeszthető, de csak saját célokra, nem-kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használható. Minden más terjesztési és felhasználási forma esetében a szerző/tulajdonos engedélyét kell kérni.” → tehát nem egyezik a Wikimédia által előírt teljesen (azaz kereskedelmi használatra is) szabad feltétellel. De ez még nem biztos, hogy akadály kell hogy legyen. Uis „Képanyaggal kiegészítette”: Volekné Temesi Zsuzsanna - a képekről ő biztosan többet tud mondani. A legfontosabb az, hogy azt kell megtudni, ki készítette a képet (nekem nem sikerült, de a hölgy biztos tudja). Ha a fotós (alkotó) 70 évnél régebben meghalt, akkor a kép közkincs. Ha a kép szerzője ismeretlen (az, hogy nem tudod, ki készítette a képet, nem egyenlő azzal, hogy a szerző ismeretlen!), de a kép első publikálási dátuma több mint 70 éve történt vagy a kép egy nyilvánvalóan 150 évnél régebbi festmény, rajz, más kétdimenziós mű egyszerű fényképe (és nem tartalmaz egyéb módon kreatív elemeket), akkor már közkincs és bátran feltölthető. Különben engedély kell. Ez itt egy jó összefoglaló: Wikipédia:Felküldési útmutató#Mit tegyek, ha nem én vagyok a kép szerzője?. Fauvirt vita 2015. október 27., 21:56 (CET)Válasz


Kedves Fauvirt! Köszi szépen az infot. Meg fogom keresni a hölgyet. Sajna ez tényleg nehéz dolog. És minden szerkesztő ezzel találkozik és nyilván a túlnyomó többségük reménytelennek látja ezeken a buktatókon átverekedni magát. Mert ehhez nyilván speciális szerzői jogi ismeret, tudás, elszántság és jó rábeszélőkészség kell. Meg némi nyomozói tehetség. Ha nem bőgök le azonnal a kezdeteknél, lehet, hogy én is ráállok az illusztráció és portrévadászatra. Mert úgy tűnik, erre specializálódni kell, másként reménytelen.

Még azt szerettem volna kérdezni, hogy maga a kép, amit valaki mondjuk egy 500 éves festményről készített, az lehet szerzői jogvédelem alatt? Mert én például Brueghel képeket kerestem egy cikkhez, és mintha a Sotheby's vagy a másik nagy, aminek nem jut eszembe a neve azt állítaná, hogy az általa a képekről készített fotók védettek. Ja! Christie's.– ZorróAszter vita 2015. október 29., 00:14 (CET)Válasz

Igen, nehéz, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fotósnak (aki nem hobbiból fényképez) ez a munkája és nyilván te sem, én sem, más sem szeretné, ha a megélhetését adó tevékenységét ingyen osztogatnák tudta és engedélye nélkül (mégha ez sajnos gyakorlat szintre emelkedett manapság)... szóval ne csak a saját érdekeinket lássuk. Nem mindig a könnyen megszerezhető dolgok az igazi értékek és annál jobb érzés, mint igazi értéket adni nemigen van. Én örülnék, ha te is beszállnál a sorba (amiben amúgy én is benne vagyok, ha nem is több száz képpel még ;o) ). Ami fontos az az, hogy tisztelettel kell tudni bánni az engedély-adókkal és nem szabad feladni egy-egy "kudarc" után. :o))

Hát látod ez egy nehéz kérdés, ezért inkább idehívom @Pallerti, Rlevente, Hungarikusz Firkász: szerkesztőket, mert ebben én magam is mindig bizonytalan vagyok, hogy van-e olyan eset, amikor egy már jogvédelem alatt nem álló műalkotásról készített kép jogvédelem alatt állhat? (már csak azért, mert ugye nagyon nem mindegy, hogy egy festményt hogyan fényképeznek/reprodukálnak, ahogy pl. az sem, hogy egy zeneművet hogyan játszanak el, stb. - ennek számtalan vitája ilyen képek kiemelési kísérleteikor). De amúgy a commonson (commons:Category:Pieter Bruegel (I) vagy commons:Category:Pieter Brueghel (II)) nincs olyan kép, amilyet keresnél? Vagy épp a 3. kellene neked? :o) Fauvirt vita 2015. október 29., 14:10 (CET)Válasz

Egy kétdimenziós alkotás (pl. festmény) „másolatszerű” lefényképezése nem hoz létre új szerzői jogot, vagyis ha a festmény (pl. a kora miatt) közkincs, akkor az arról készül fotó is az. Ez nem vonatkozik arra az esetre, amikor valaki új művet hoz létre egy közkincs festmény fényképéből, pl. a Mona Lisának rengeteg feldolgozása van, azokra természetesen vonatkozik a szerzői jog. – Rlevente üzenet 2015. október 29., 14:24 (CET)Válasz


@Fauvirt Köszi szépen. De igen. Sokat megtaláltam. Szégyellem bevallani, de a kocsmák nevei és a cégérek feliratai miatt kellettek a nagyon nagy felbontású fotók a Brueghel képekről mert arról kezdtem el írni egy cikket pár éve amit azóta se fejeztem be. :o)


És igen: megértem a fotósokat. Éppen csak detektáltam, hogy a dolog még annál is sokkal-sokkal nehezebb, mint amit eleinte gondoltam. – ZorróAszter vita 2015. október 29., 14:31 (CET)Válasz

:-) tudom, csak én viszont önkénytelenül mindig leírom, tuti ami hótziher alapon.. ;-) Fauvirt vita 2015. október 29., 14:55 (CET)Válasz

Ha tudsz angolul, akkor némi további olvasnivaló a témában: Commons:Derivative works és Commons:When to use the PD-Art tag. – Rlevente üzenet 2015. október 29., 14:32 (CET)Válasz


Kedves Rlevente! Köszi szépen. Megerősítenéd még azt az információt, hogy viszont fotónál ez nem így van? Tehát pl. ha egy public domain portréfotónak megtalálom valahol a neten egy jobb minűségű de nyilvánvalóan azonos változatát, az nem jelenti azt, hogy az is public domain? – ZorróAszter vita 2015. október 29., 14:40 (CET)Válasz

Ezt spec konkrétan tudom (lásd itt), de Rlevente is elmodhatja a véleményét természetesen. :o) Fauvirt vita 2015. október 29., 14:55 (CET)Válasz

Szerintem fotóknál is így van. Ha egy fénykép biztosan közkincs, mert

 • a szerzője azt közkincsnek minősítette, vagy
 • a szerző halálát követő január elseje óta eltelt 70 év, vagy
 • a szerzője ismeretlen, és a kép első nyilvánosságra hozatalát követő január elseje óta eltelt 70 év, vagy
 • más okból nem jogosult szerzői jogi védelemre,

akkor annak a fotónak minden másolata és minden felbontású változata is közkincs. Attól, hogy egy PD képet valaki letöltött magának, majd kisebb felbontásban újra feltöltötte, nem jött létre új mű, nem lett ő a szerző, tehát nem rendelkezhet a szerzői jogokkal. Ha új művet hozott létre (pl. összemontázsolt több fotót), akkor már annak a műnek ő a szerzője, tehát ő rendelkezik a szerzői jogokkal. – Rlevente üzenet 2015. október 29., 15:03 (CET)Válasz

Da nem közkincs fotóknál ez nem így van. Itt van pl. a File:Ruttkay Laura portre ff.jpg - kaptunk engedélyt, d a feltöltött képre - amikor valaki megtalálta nagyobban, és rá akarta tölteni (a fotós megnyugvására) törölték azt. Ezért én már mindig kérem, hogy ha az adott méretet engedélyezik, írják bele az engedélybe, amit én felvezetek a leírólapra is. Pl: File:Orsolya Holecskó-by Zsolt Poroszka4578.jpg. Így egyébként szívesebben adnak képet... Fauvirt vita 2015. október 29., 15:07 (CET)Válasz


Kedves Fauvirt és Rlevente! Köszi szépen. Nem vizsgáztatni szerettem volna, hanem csak kiókumlálni valami megjegyezhető logikát ami felhasználható a továbbiakban.

Akkor ezek szerint a dolgot az is nehezíti, hogy egyesek dezinformációval próbálják védeni a nekik valójában nem járó jogokat, vagyis olyasmire is azt mondják, hogy jogvédett, ami valójában nem. Aztán ott vannak az engedélyezett források, pl. flickr, ami elvben CC, de valójában lehet, hogy valaki jogvédett fotót töltött fel oda és ettől a védelem nem szűnt meg. Azt hiszem, ez a kettő zavart leginkább legalábbis eddig végiggondolva a témát.– ZorróAszter vita 2015. október 29., 21:13 (CET)Válasz

Ráadásul van, hogy az is bekavarhat, ha a keretet, vagy további részleteket is hozzáfényképezték, ugyanis akkor már szóba jöhet, hogy a keret (létezik ilyen) egyedi műalkotás, illetve az egyéni kompozíció. De ha csak a festményt ábrázolja egy kép (attól eltekintve, hogy mint említettem, nagyban múlik a dokumentáló tudásán, hogy mennyire hitelesen adja vissza - színek, megvilágítás - az adott festményt) igen, az itteniek elmondása alapján azt kell mondanom, hogy igen (minden olyan mű esetén, ahol az alkotó halála után eltelt 70 év, vagy eleve közkinccsé nyilvánította).
A képmegosztóknál meg nagyon kell vigyázni, ezért is az az alapkövetelmény, hogy a szerzői jogi tulajdonostól kérjünk engedélyt, nehogy az adott Wikipédia-szerkesztő is jogsértést kövessen el. Ez a Wikipédiának sem hasznos, ha törvénysértők az önkéntesei. Fauvirt vita 2015. október 30., 11:31 (CET)Válasz

Nem lenne egyszerűbb mégis arra rábeszélni a jogtulajdonost, hogy töltse fel az adott képet olyan helyre, ahol az PD vagy CC lesz? Ezt a megoldást nem preferálja a Wikipédia? Csak azt, hogy a commonsra?--ZorróAszter vita 2015. október 30., 18:13 (CET)Válasz

Ha erre meg lehet kérni, semmivel nem egyszerűbb engedélyt kérni, vagy arra, hogy ő maga töltse fel a commonsra (bár az a tapasztalatom, hogy ebben eleinte segítség kell, ugyanúgy, ahogy a szerkesztéshez is gyakorlat és utánajárás szükségeltetik, így marad az engedély és hogy egy wikipédista feltölti). Ráadásul az engedéllyel bizonyíték is van, míg ha pl. az adott weboldal megszűnik, akkor a licenc bizonyítéka is elvész. De ettől függetlenül persze az is megoldás, ha föltölteted valahova, ahonnan leszeded és feltöltöd, csak szerintem nem biztos, hogy az az egyszerűbb. ;o) Fauvirt vita 2015. október 30., 18:38 (CET)Válasz

Igazad van, a megszűnésre nem gondoltam. Akkor már csak egy kreatív ötletem van a képek beszerzésére:
1. Kinézem a hiányzó képet bárhol a neten X. Y.-ról.
2. Photoshoppal Hitler bajuszt, szamárfület és kalóz-szemkendőt rajzolok neki kék filccel mint a rosszgyerekek az irodalomkönyvükben, és felteszem a szócikkébe.
3. Várom, hogy lila fejjel jelentkezzen, akkor azt a feltételt szabom, hogy leveszem, ha feltölti az eredetit CC-BY-SA licenc alatt a commonsba.
Vagy ez már BTK 367. § szerinti zsarolás bűntette? :o)
--ZorróAszter vita 2015. október 30., 20:27 (CET)Válasz
Háááááát... Vigyor Fauvirt vita 2015. október 30., 21:14 (CET)Válasz

Szabad-e

[szerkesztés]

Bocs, még azt szeretném kérdezni, hogy szabad youtube-on közzétett pl. portréfilmre linket adni? 2. Irodalmi művek címénél milyen pontosságra törekszünk? Elég a cím és év, vagy kiadó is? Néha látom, hogy még ISBN számot is megadnak. Vagy túlzásokba ne essünk? 3. Mintha azt látnám, hogy magyar szócikkből nem linkelnek pl. angol nyelvű szócikkre. Ez szabály? --ZorróAszter vita 2015. október 31., 13:52 (CET)Válasz

Kérdezz nyugodtan, amire tudok választ adok, amire nem, keresek olyat, aki tud. ;o) Én meg azért bocs, mert új szakaszt nyitottam.. kezdett már egy kicsit hosszú lenni az előző.

A YouTubés videóknál azt kell megfontolni, hogy ha az egy kalózcsatorna, vagy felvétel, akkor nagy eséllyel törlik, ahogy a forrásnak szánt linkedet is. Én ezért igyekszem csak hivatalos csatornák videóit linkelni, azok nagyobb biztonsággal vannak jogtisztán ott.

Ezért mind a videókra, mind a többi forrásra azt tudom mondani, hogy minél pontosabb leírást adsz, annál jobb. Hiszen a forrás nem tessék-lássékra van ott (bár tudom, hogy valójában kevesen néznek utána a kapott információnak, csak benyelik, mint kacsa a tápot, de mégis), hanem arra, hogy a Wikipédia egyik (szerintem, hiszen a szerkesztések gyakorlatilag névtelenek) legfontosabb irányelve az ellenőrizhetőség, hogy mindenkinek joga lehessen megtudni az információ honnan származik és az alapján eldönthesse, hogy hitelt ad annak, vagy nem. Tehát mindig annyi információt adj meg, ami alapján biztosan beazonosítható (be/megszerezhető) az adott mű, az, hogy linked is van hozzá, az csupán egy kényelmi dolog, az ellenőrzést mindenesetre jócskán megkönnyíti (értem ezt pl. a videóknál - ehhez még annyit, én általában úgy szoktam, hogy a műsort adom meg elsősorban és a videó linkje umond az extra. Pl. XY csatorna Műsor című műsora (online: {{Youtube}}(?) az xycsatorna hivatalos YouTube oldalán) - közzététel dátuma (hozzáférés: ekkor). Videóanyagnál ajánlom figyelmedbe a nava.hu-t.

De lehet azt is mondani, hogy túl precíz vagyok, úgyhogy én max megfontolásra javaslom az érveimet. :o) Olvasnivalónak: Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat!#Példák a források leírására, Wikipédia:Forrásleíró sablonok. :o)

Igen, külföldi Wikiet nem linkelünk, főleg azóta, hogy van a wikidata. Erről nem tudom, tudsz-e: {{wd}}(?). Válaszoltam minden kérdésre?


Igen, köszönöm. Ez a wd-s dolog nem tudom, mire jó. Mivel egyszerű eszközökkel megkereshetők és listázhatók a lyukra mutató linkek enélkül is. Hacsak nem annak a jelzésére, hogy azt a szócikket én biztosan nem akarom megírni, írja meg más. Ezek a kiegészítő anyagok túl terjengősek nekem. Ez is azzal kezdődik, mi a nem jó, és mi kellene, de nekem arra lenne szükségem, hogy egy angol írónak vannak regényei. Ebből van ami megjelent magyarul, van ami nem. Van ami több kiadásban is. Ilyenkor mi a preferált eljárás? A munkásságának egy nagy részére szerintem senki nem kíváncsi Magyarországon, mert az inkább briteknek érdekes. Lehetek szubjektív, és írhatok csak annyit magyarul, ami a feltételezésem szerint egy magyarnak érdekes belőle? Konkrétan például John Berger Korunk festője című regénye. A minta amit találtam például ez: Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára. Budapest: Akadémiai. 1978. ISBN 963-05-1490-7

De így még senkinél se láttam.

Szóval itt őrlődök, hogy mi lenne a helyes. Mert ugye a wikipédia nagyrésze angol. Akkor elsősorban ahhoz a stílushoz kellene igazodnunk. Ott meg ilyen sehol sincs.

Vagy sehol sincs, de valójában ők, az angolok, amerikaiak is ezt szeretnék, hogy így legyen?

Szóval meg vagyok lőve. Az bátorít, hogy végülis ha közben megértem hogy mi a helyes, akkor még mindig átírhatom az összes eddig írt cikket.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője ZorróAszter (vitalap | szerkesztései) 2015. november 2., 14:32‎ (CET)Válasz

A wd az a Wikidata, vagyis a különböző nemzetközi projektek összekötő adatbázisa, ahol megtalálható az összes már létező nyelvű szócikk az adott tartalomról. Pl. John Berger{{wd|Q382604}}(?) - így néz ki gyakorlatban.

Ami a tematikát illeti, nincs lehetetlen, csak a lényeg, hogy wiki-képes legyen, tehát legyen legalább két, a témától/alanytól független, azt jelentősen feldolgozó forrás. Szerintem kezd el megírni a Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap-odon és majd formába hozzuk ;o) mert most kezdem elveszíteni a fonalat... Fauvirt vita 2015. november 2., 20:18 (CET)Válasz

Köszi. Itt van a lap. Már belekezdtem, de a következőt akkor próbalapon csinálom.
https://hu.wikipedia.org/wiki/John_Berger
Nem illendő a látható oldalon reszelgetni?
Az egyik ISBN-nel valami gond van. Nem akar kikékülni.
ZorróAszter vita 2015. november 3., 18:36 (CET)_(író)Válasz

Bocsánat, hogy csak most tudok jönni... amit Rlevente mondott, az mind teljesen jó és igaz. Én annyival egészíteném ki, ami nagyon hiányos a szócikk forrás téren. A Wikipédia:Ellenőrizhetőség#A Wikipédia önmagában nem forrás részben láthatod, amikor fordítást készít az ember, akkor át kell venni a forrásokat is (akkor is, ha azok angolul vannak) a fordított szócikkből, aminek nincs forrása, ahhoz pedig vagy keresni kell, vagy pedig nem-átvenni.

A második ISBN honnan van? Fontos? Fura a számsor, ilyet még nemigen láttam.. itt: Speciális:Könyvforrások/0123456789#Francia könyvek (2-vel kezdődő ISBN) azt látom, hogy ez francia könyv lenne...? De hátha @Syp, Tgr: tudnak erről többet (nekik írom, hogy itt: John Berger#Regények a G. című könyvnél levő második ISBN a kérdés, hogy vajon miért nem lesz belőle link)... Fauvirt vita 2015. november 3., 23:18 (CET)Válasz

A port.hu-ról. Eddig jónak látszott minden rajta, ezért nem gyanakodtam.
http://port.hu/pls/w/document.document_page?i_area_id=45&i_document_id=92831&i_topic_id=2&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_country_id=44
De észre kellett volna vennem, hogy ez nem lehet jó ISBN.
Nekem megvan valahol minden magyar kiadása a kupiban, de pont a régi kiadás akadt a kezembe.
Tudnál esetleg mutatni olyan szócikket, ahol szerinted helyes a külföldi és a magyar kiadás feltüntetése? Ugyanígy egy külföldi filmrendezőnél?– ZorróAszter vita 2015. november 4., 01:42 (CET)Válasz

A 13 jegyű ISBN-kódok 978-cal vagy 979-cel kezdődnek. – Tgrvita 2015. november 4., 12:04 (CET)Válasz

Köszönöm Tgr! :o)

Ami a leírást illeti, azt hiszem túlnőtt rajtam a kérdés, ezért felvetettem az "egyéb" nevű kocsmafalon (ami a wikipédia szerkesztők egyik fóruma), remélem nem haragszol. Megszólítottalak benne, így könnyen megtalálod majd, kapsz róla egy wiki-értesítést.

A Port.hu sajnos tapasztalatom szerint, bár elvileg szerkesztőgárda készíti nagyon pontatlan, legalábbis filmek évszámát és az azonos nevűek keveredését és az előadások személyekhez rendelését illetően biztos (ez tapasztalat), úgyhogy én fenntartással kezelem (azaz ha jót akarsz magadnak, más forrásban is nézz utána az adatok helyességének). Fauvirt vita 2015. november 4., 12:44 (CET)Válasz

Köszi szépen. Még azt szeretném kérdezni, hogy valakik talán Boross Péter kapcsán valahol arról beszéltek itt a Wikipédián, hogy a Parlament honlapján a képviselőkről készült fotók szabad fotók. Ez helytálló információ? (Csak mert néhány író volt parlamenti képviselő.) --ZorróAszter vita 2015. november 4., 14:59 (CET)Válasz

Biztosan nem. Volt már erről 2008-ban is egy megbeszélés (lásd: itt). Nem a hely számít, hogy hol van egy kép, hanem a rá vonatkozó konkrét engedély. Ha ilyen nincs, akkor az abból kell kiindulnunk, hogy jogvédett egészen addig, amíg más be nem bizonyosul. ;o) De ezért ne csüggedj. És kérdezz bátran. Fauvirt vita 2015. november 4., 15:47 (CET)Válasz

Közben szépen érkeznek a hozzászólások, azt hiszem minden kérdésedre már meg is van a válasz: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#kiadások leírása a Wikipédiában. Ez alapján ár el tudsz igazodni? Fauvirt vita 2015. november 4., 18:16 (CET)Válasz

John Berger

[szerkesztés]

Szia, a cikkek címébe csak akkor szoktuk beírni a foglalkozást, ha van egy másik ugyanolyan nevű személy és ezzel egyértelműsítünk. Egyelőre nincs cikkünk még egy John Bergerről, úgyhogy átneveztem a cikket. – Rlevente üzenet 2015. november 3., 20:23 (CET)Válasz

A kérdésedre válaszolva: nem gond, ha a Fő névtérben levő cikket módosítgatod, de gondolj arra, hogy az mindenki láthatja. Ez főleg a cikk létrehozásakor érdekes, mert az nem az igazi, ha az olvasó egy félig kész szócikkre akad. Ha sokáig (napokig) tart az első változat létrehozása, akkor érdemes a próbalapot használni, egyébként az {{Építés alatt}} sablonnal jelezzük, hogy még dolgozunk rajta. – Rlevente üzenet 2015. november 3., 20:34 (CET)Válasz

Köszi. Ezt a próbalapos dolgot nem tudtam, de a következőt már ott fogom csinálni. Megnéznéd a G.-nél mi a gond a második ISBN-nel? És általában megmondanád, Te mit csinálnál másként? Iudnál adni olyan külföldi író szócikket, ahol szerinted jól vannak megadva a művek és a magyar kiadások? Köszi: --ZorróAszter vita 2015. november 3., 21:18 (CET)Válasz

Egyértelműsítgetés - nem okoskodás-e?

[szerkesztés]

Kedves Fauvirt! Itt van megint egy név: Demény Ottó. A dolog nem nagyon zavaró, mert inkább régebben voltak ismertebbek, de valahol azt találtam, hogy összetévesztették őket. Van az ismertebb Demény Ottó, a költő, akiről van Wikipédia szócikk. Aztán itt van Demény Ottó, a festő, aki Kassák köréhez tartozott, de nem költő, hanem festő, grafikus, és fiatalon eltűnt. De mivel Kassák is költő is, meg az ismertebb Demény Ottó is, ezért kevergetik, holott a költő a festő gyereke lehetne korban. Viszont Demény Ottó a festő nagyon aktív volt rövid életében, és sok visszaemlékezésben megjelenik Kassáktól Duczynska Ilonáig meg Szabó Ervinig is (talán.) Úgy is, hogy nincs megemlítve a dátum, hogy a háború előtt, és így méginkább zavaró lehet. Főleg ha valaki nem tudja, hogy a költő 30 évvel később született.

Érdemes egyértelműsíteni? Nem tekintik az olvtársak okoskodásnak ezt az egyértelműsítgetést? – ZorróAszter vita 2015. november 4., 17:46 (CET)Válasz

Nem, sőt, nagyon hasznos! Először az egyértelműsítő tag nélküli Demény Ottót át kell nevezni a Demény Ottó (költő) névre, így az egész laptörténete szépen átmegy ehhez a névhez. Aztán megnyitod szerkesztésre az alapalakot és a "(költő)"-t átírod "(egyértelműsítő lap)"-ra, lemented. a piros Demény Ottó (egyértelműsítő lap) linkre kattintva létrehozol egy egyértelműsítő lapot úgy, hogy * [[Demény Ottó (foglalkozás)|Demény Ottó]] (szül–hal dátum) foglalkozások esetleg egy jelentős díj (művészneve: ''Ha VoltVan Neki'' születési dátum alapján növekvő sorrendben (azaz előre az idősebb kerül), végül pedig <code>{{egyért|típus=szn}} (a típus egy új dolog, a személyneveket egyértelműsítő lapokat kategorizálja külön). Ha ezzel megvagy, akkor elmész a költő lapjára és a legelejére kiteszel egy <code>{{egyért2|az 1928-ban született költőről}}. Végül bal oldalon van egy Mi hivatkozik erre link és a szerint, hogy melyikükre kell mutasson, a belső linkeket módosítod (nagyon kevés van, hamar megleszel ;o) ). Ha kérdésed van, csak szólj! Fauvirt vita 2015. november 4., 18:12 (CET)Válasz

Bocsánat, azt elfelejtettem mondani, hogy az egyértelműsítő lapokon csak az egyértelműsített címszavak lehetnek "belsőlinkesítve", így ezt javítottam. Illetve beraktam helyetted az egyért2 sablont a költő szócikkébe. Még a Speciális:Mi hivatkozik erre/Demény Ottó oldal szócikkeiben a [[Demény Ottó]]k lecserélése van hátra a [[Demény Ottó (költő)|Demény Ottó]]- vagy [[Demény Ottó (festő)|Demény Ottó]]ra. Fauvirt vita 2015. november 5., 10:20 (CET)Válasz

Demény Ottó

[szerkesztés]

Jaj de jó, hogy megírtad! Én már tavaly óta terveztem. Köszi! Halász János vita 2015. november 5., 19:31 (CET)Válasz

Hupsz, annyira megörültem neki, hogy nem vettem észre az {{építés alatt}}(?) sablont. Bocsi, befejeztem! Halász János vita 2015. november 5., 19:36 (CET)Válasz

Semmi gond, és is köszönöm. Le is vettem a táblát. Viszont valaki előtte "Ellenőrzötté" tette.– ZorróAszter vita 2015. november 5., 19:41 (CET)Válasz

Ja bocs. Most látom, hogy Te ellenőrizted. :o) --ZorróAszter vita 2015. november 5., 20:23 (CET)Válasz

ZorróAszter, direkt hagytad úgy, hogy a sima Demény Ottó a költőre irányít? @Halász János: szerinted, az egyértelműsítőre kéne, vagy maradhat a költőn a "csupasz alak"? Fauvirt vita 2015. november 5., 20:35 (CET)Válasz

Átirányítottam az egyért. lapra. Egyik Demény Ottó sem deményottóbb a másiknál.– Rlevente üzenet 2015. november 5., 23:09 (CET)Válasz
ui. és bocs, hogy én is belepiszkáltam... Fauvirt vita 2015. november 5., 20:36 (CET)Válasz

Még valami! Szerintetek ki lehetett az 1885-ös születésű mérnök (források: [2]; [3])? Fauvirt vita 2015. november 5., 20:41 (CET)Válasz

Nem direkt, csak lehet hogy valamit mégis rosszul csináltam. Kijavítanád?

A mérnök Demény Ottóról: Szerintem ez nem lehet ő. Nincs tudomásom Ottó nevű rokonról. Pedig Demény Pál több helyen részletesen foglalkozik a rokonsággal. Hogy miért mérnök, azt sem tudom. De Demény Pálnál is az szerepel, hogy mérnök, holott nem volt az. A pontatlan dátum talán abból van, hogy ha valaki végzett mérnök lenne 1908-ban, akkor minimum 1885-ben kellett születnie vagy régebben. Goldschmied: Demény Pál Goldschmidt Zsigmondnak írja a nagyapját, de nem mondja hogy melyik. Láttam politikai rendőrségi feljegyzést és éves zsebkönyv kiadású exponens nyilvántartást, amiben nem szerepelt, hogy Demény Pál eredeti neve Goldschmied vagy Goldschmidt, holott akkoriban (ma meg újra) nagyon adtak az ilyesmire. De nem kizárt, hogy rosszul emlékszem. A Demény egyébként azt hiszem, viszonylag gyakori, keresztnévből származó családnév. – ZorróAszter vita 2015. november 5., 22:06 (CET)Válasz

Tehát nem kizárt, hogy a Visegrádi utcában laktak ők, és ugyanebben az utcában másik Deményék.
A vicc az, hogy Demény Pál itt a szomszéd utcában is lakott :o)

Pontosabban nem vicc. Tényleg! :o)
– ZorróAszter vita 2015. november 5., 22:12 (CET)Válasz

Az ELTE levéltárában azt írták (a pontos születési dátum forrása), hogy Demény Ottó apja Ottó és kereskedő volt. Ha rákeresel az 1908-as címjegyzékben a nevére, láthatod, hogy több fúrással, talajméréssel foglalkozó cég képviselője volt ez a mérnök.. csak az nem stimmel, hogy 10 évesen nem hiszem, hogy fia született volna. Amúgy a PIM forrása (a lila hengerre kattintva jön elő): "Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János. " - amit megint nem értek... a költőnek lenne-e köze ehhez a családhoz? Fauvirt vita 2015. november 5., 22:24 (CET)Válasz

Hááát: http://archives.hungaricana.hu/hu/lear/896797/?query=DB%3D(%22FOGOLY%22) - (Fogolytörzskönyvek és -nyilvántartások HU BFL - VII.101.c - fegyenc.III - 2496) itt is Goldschmidt, de az anya neve... kérdés, hogy ez a lánykori, vagy a férjezett? - hiszen a nagyapa lehet anyai is, nem? (Amúgy a Goldschmied infó János volt egy offline forrásból, egy 1906-os mikrofilm a névváltoztatásról a BM-ből). Fauvirt vita 2015. november 5., 22:46 (CET)Válasz

No a mérnök kereskedő is volt: [4], méghozzá 1941-ben, ill. 1938-ban már főmérnök [5]. Fauvirt vita 2015. november 5., 22:51 (CET)Válasz

Én a háború előtti politikai rendőrség Baloldali Értesítő című évente kiadott kisokosára gondoltam.
Sajna nem emlékszem, hol ír Demény az apjáról, de meg mertem volna esküdni, hogy nem Ottó volt a keresztneve. Még jó hogy nem tettem.
Viszont most hogy megint olvasgattam, és odavetődtem arra az oldalra, látom, hogy határozottan azt írja, hogy anyai nagyapja volt Goldschmidt Zsigmond. Gőzöm sincs, hogy siklottam el az előbb efelett.
Szerintem ha a költőnek köze lenne ehhez a családhoz, Demény Pál írt volna róla.
De mivel apja keresztnevére és foglalkozására is rosszul emlékeztem, ezért persze félve mondom.--ZorróAszter vita 2015. november 5., 23:59 (CET)Válasz

Kedves János és Fauvirt! (@Halász János)
Döbbenet, hogy milyen forrásokat ismertek! Engem a Gugli teljesen elkényelmesített!!! Pedig tudhattam volna hogy a Gugli nem tud bemenni a nem szabványos alkalmazásokba nézelődni.
Egész éjjel a forrásaitokban böngésztem. Tényleg fantasztikusak ezek az ELTÉs adatbázisok, a korabeli telefonkönyv, meg ilyesmi. De döbbenet ez az osztrák teljes és részletes katonai térkép is az egész Monarchiáról a Google térképre ráillesztve. --ZorróAszter vita 2015. november 6., 05:27 (CET)Válasz

Á! közben megtaláltam az apja keresztnevére vonatkozó tévinfóm forrását: Demény Pál: „A párt foglya voltam” 203. oldalon szereplő vádirat szerint elsőrendű "Demény Pál ... atyja: Andor, anyja: Goldschmidt Aranka, ...."
A Wikipédián meg Demény Pál: "Demény (Goldschmidt) Adolf és Goldschmied Aranka gyermeke."
Akkor hát mi az igazság?
Szerintem az Ottó!
– ZorróAszter vita 2015. november 6., 16:20 (CET)Válasz

Az nagyon fontos lenne, hogy amikor információt viszel egy szócikkbe, akkor igazítsd hozzá a forrásokat. Egyrészt azért, hogy akik olvassák, azok is meg tudják nézni, honnan származnak az információk - ez a Wikipédia egyik irányelve is: Wikipédia:Ellenőrizhetőség -, másrészt magad is, hiszen ha később visszalátogatsz, már nem biztos, hogy emlékszel rá. Amikor egy-egy adatot, mondatrészt szeretnél forrásolni, amolyan lábjegyzetszerűen, azt úgy tudod, hogy <ref>a forrás</ref> (erre látsz példát a Demény szócikkben is) - amikor ugyanazt a forrást több helyen szeretnéd felhasználni, akkor az első alkalommal: <ref name="valami">a forrás</ref>, ahol a valami lehetőleg utaljon a forrásra, illetve ne tartalmazzon különleges karaktereket, ékezetet és legyen benne legalább egy betű, a következő alkalommal pedig már csak ezt kell a szövegbe illesztened: <ref name="valami"/>. Ha valami jegyzetben van, de több helyen is az a hivatkozás, fontos, hogy tudni lehessen, mi származik onnan. Fauvirt vita 2015. november 7., 10:20 (CET)Válasz

Kikerestem Demény Ottó születésijét, most Pálét nézem. A szülők nevéről anno beszélgettem Gyurikával, akkor elfogadtuk ha jól tudom a Demény Pálnál -azóta általam elrejtetten- szereplőket hitelesnek. @Gyurika: mit gondolsz? Halász János vita 2015. november 7., 10:28 (CET)Válasz
Frissítés: Demény Pál születésijébenis u.a. az adatok szerepelnek, mint Ottóénál. Erre hivatkozva javítottam a cikkekben. A névváltoztatásokhoz bárki hozzáférhet, itt: http://www.macse.hu/names/names.aspx

Nem nagy tudomány. Üdv: Halász János vita 2015. november 7., 10:37 (CET)Válasz

A vádiratoknak nem szabad hinni, pár hete voltam a BFL-ben, dédapám elleni vádiratot olvastam 1920-ból. Valami ilyesmi volt: "Tauszk Jakab vádlott", majd "Tauszk Ferenc"... dédapám Tauszk Ervin volt... Halász János vita 2015. november 7., 10:48 (CET)Válasz

Kedves Fauvirt!
Tudnál mondani valami szabályt, hogy mi a megfelelő forrásozás? Nyilván annak semmi értelme, hogy minden szócikk mondathoz forrásmegjelölést füzzünk. Én eddig elegendőnek láttam, hogy ha a felsorolt forrásokat elolvasva minden sor alátámasztható.– ZorróAszter vita 2015. november 9., 00:04 (CET)Válasz

Kedves János! Akkor már csak az a kérdés, hogyan lett Adolfból Ottó? Az, hogy a névváltoztatási okmányban Godschmied Adolf szerepel, az azt jelenti, hogy nem volt eredetileg Ottó második keresztnévként? Arra később változtatta vagy csak elkezdte használni a másik keresztnevét? – ZorróAszter vita 2015. november 9., 00:04 (CET)Válasz

Hát azt nem tudom, elírták, megesik. A halottiban ki szokták írni a teljes nevet, itt még azt is megemlítik hogy a közéletben Andor. A születési anyakönyvek, a házasságkötési, a névváltoztatás és a halotti is Adolfot ír, szerintem elfogadhatjuk ezt, és csak ezt. Halász János vita 2015. november 9., 07:59 (CET)Válasz

MA borító

[szerkesztés]

Ja! És akkor még szerzői jog a gyakorlatban II.
Itt van a MA első számának a címlapja. http://www.foldvaribooks.com/pictures/520.jpg
De akkor ez ugye hiába több mint 100 éves, nem jó nekünk, mert Kassák még élt 75 éve?
--ZorróAszter vita 2015. november 6., 06:48 (CET)Válasz

Nomeg ez a V. Beneš méginkább: Vincent Beneš 1883-1979
--ZorróAszter vita 2015. november 6., 06:59 (CET)Válasz

Hol, minek az illusztrálására szeretnéd felhasználni? (megszólítani hogy jelzést kapjanak a szerkesztők a {{ping|szerkesztő neve}} kódsorral tudsz.)

@Rlevente: szted újság borítója mikortól szabad? 2015. november 6., 12:02 (CET)Válasz

Demény Ottóhoz szeretném betenni. Ő tervezte a címlapot. De félek, még nem szabad. – ZorróAszter vita 2015. november 6., 15:37 (CET)Válasz

Közkincs egy alkotás, amennyiben

 • a szerzője azt közkincsnek minősíti, vagy
 • a szerző halálát követő január elseje óta eltelt 70 év, vagy
 • a szerzője ismeretlen, és a kép első nyilvánosságra hozatalát követő január elseje óta eltelt 70 év, vagy
 • más okból nem jogosult szerzői jogi védelemre.”

Ennek megfelelően 3 kérdés:

 1. kérdés: Lehet tudni, hogy ki a mű szerzője (szerzői jogok tulajdonosa)?
 2. kérdés: Ha tudjuk, hogy ki, akkor a halála óta eltelt 70 év?
 3. kérdés: Ha nem lehet tudni (az nem elég, hogy „nem tudom”, utána kell járni!), akkor a mű nyilvánosságra hozatala óta eltelt 70 év?

Ha a 2. vagy a 3. kérdésre a válasz: igen, akkor a mű közkincs, szabadon felhasználható.– Rlevente üzenet 2015. november 6., 20:38 (CET)Válasz

Kedves Rlevente! Ki számít egy újságnál szerzőnek és jogtulajdonosnak? Az újság jövőre 100 éves. Ha itt Kassák, akkor ő 1967-ben halt meg, 48 éve, ha Vincent Beneš, akinek a linómetszete a címlapon került bemutatásra, akkor ő 1979-ben, vagyis 36 éve.
Másként fogalmazva a kérdést: Valakinek az újságja copyrightos mindenre, ami benne van, akkor az 75 évig él. Amikor a 75 év letelik, akkor meg érvényes lesz a benne szereplő dolgokra egy külön copyright eredeti szerzők szerint? Vagy azokra is elvész a copyright 75 év után, ha egyszer az újság deklarálta 1915-ben, hogy övé a jog? – ZorróAszter vita 2015. november 6., 21:11 (CET)Válasz

Úgy gondolom, hogy egy újságnál a szöveges részre a „Közkincs minden olyan mű, amely nem egyéni jellegű, eredeti, kreatív alkotási folyamat eredménye, és kizárólag nyilvánosan elérhető információkat tartalmaz, ezért közkincsnek számít. - Ide tartoznak (...) az egyszerű, hétköznapi betűtípussal készült, nem formatervezett szövegek.” vonatkozik. Ebbe a formatervezett logó nem tartozik bele, de annak (a jelen esetben) valószínűleg ismeretlen a szerzője, tehát a kora miatt közkincs. (Természetesen a szöveges részt mint képet értem, tehát a szövegesen megfogalmazott (újság)írói alkotásra a fentiek nem vonatkoznak.)

A címlapon látható ábrának viszont ismert a szerzője, aki – állításod szerint – 36 éve hunyt el, tehát nem közkincs. (A 75 évet nem tudom, honnan vetted.) – Rlevente üzenet 2015. november 6., 21:51 (CET)Válasz

Tulajdonképpen a címlapot Demény Ottó tervezte, és az ő szócikkéhez szerettem volna illusztrációnak.
A 75 évet a 70 helyett írtam tévedésből.
Kérdezni pedig azt szerettem volna, hogy ha egy újság vagy könyv mondjuk 100 éve jelent meg, és az szerepel benne, hogy "minden jog fenntartva, 1915", stb. Akkor az nem azt jelenti, hogy a benne szereplő képekre és minden másra vonatkozóan szerzői joggal az akkori tulajdonos rendelkezett, és így beleértve a benne szereplő képekre is a copyright megszűnt 30 éve?
Szóval nem arról van-e szó, hogy ilyenkor valójában nem létező jogokat tartunk tiszteletben?
Vagy a mai jog minden korábbi jogot felülír, és olyanokra is biztosít jogokat, amire a mű keletkezésekor a szerző nem is számított?– ZorróAszter vita 2015. november 6., 22:52 (CET)Válasz

A „minden jog fenntartva” azt jelenti, hogy minden jogot fenntartanak, de abból nem derül ki, hogy ki rendelkezik vele.

A szerzői jogi tv. szerint:
„9. § (1) A szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilleti a szerzői jogok - a személyhez fűződő és a vagyoni jogok - összessége.
(2) A szerző személyhez fűződő jogait nem ruházhatja át, azok másként sem szállhatnak át és a szerző nem mondhat le róluk.
(6) A vagyoni jogok a törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel átruházhatók, illetve átszállnak. A jogszerző - a jogok átruházására irányuló szerződés eltérő kikötése hiányában - a vagyoni jogokkal a továbbiakban rendelkezhet.”

Ha a kiadó és/vagy a tulajdonos rendelkezett a szerzői jogokkal, akkor a halálától/megszűnésétől számít a 70 év, nem a kiadástól.

A bonyolultabb jogi kérdésekben talán @Tgr tud segíteni. – Rlevente üzenet 2015. november 6., 23:11 (CET)Válasz

Köszi szépen. Csak azért forszírozom a dolgot, mert szemmel láthatóan mások olyan lazán kezelik ezeket a dolgokat, például antikváriumok, könyvesboltok, mai irodalmi újságok, hogy mindig felmerül bennem, nem mi értelmezzük-e a dolgot szükségtelenül szigorúan? Ők meg valójában nem jogsértők, hanem csak tudják, milyen jogok nem léteznek, amit ezért nem is kell tiszteletben tartaniuk.
Konkrétan: A Ma című újság későbbi számainak címlapjai is nagyon sok helyen szerepelnek. Ilyen sokan keresték volna meg a jogtulajdonost engedélyért?
Nem kizárt, de azért valószínűtlen.--ZorróAszter vita 2015. november 7., 04:11 (CET)Válasz

No, azért tisztázzunk valamit: 1.) az, hogy sok helyen megtalálható egy kép, abból nem következik, hogy azt jogszerűen használják; 2.) ne felejtsd el, hogy a Wikipédián csak szabad képet használhatunk. A legtöbb oldal esetében a jogok korlátozottak (minden jog fenntartva, kereskedelmi használatra nem jogosít)... Szóval a Wikipédiára épp ezért "nehezebb" képet feltölteni, hogy könnyebb legyen használni utána. Ez nem azt jelenti, hogy az ember ne járja körbe, hogy mik a lehetőségei és ezért nagyon jól teszed, ha kérdezel! Csak ne ess túlzásba. Igen, nekünk felelőségteljesebbnek kell leni, mint sok más ember, de - számtalanszor elhangzik ez a példa a képekkel kapcsolatban - attól még, mert más lop, vagy törvényt sért, vagy kijátssza azt, nem jelenti azt, hogy nekünk is úgy kéne tenni. Megmondom őszintén, hogy ez a két dolog az, ami miatt szeretem és becsülöm a Wikipédiát a számtalan hátránya mellett: legalább a szerzői szinten törekszik a jogszerű magatartásra (azaz mások jogainak a tiszteletben tartására - amit akkor becsülnél meg igazán, ha a te jogodról lenne szó, ami felkerül a világ egyik legközpontibb oldalára) és az, hogy mások is segíthetnek az általad összegyűjtött (tehát valamilyen szempontból számodra fontos ismeret)anyagok javításán, jobbá tételén.

Ami a címlapot illeti, felteszem a kérdést a Wikipédia:Kocsmafal (képek)-en. Tehát a borítón Vincent Beneš több linóleummetszetéből készített Demény Ottó egy tulajdonképpeni montázst? Fauvirt vita 2015. november 7., 09:32 (CET)Válasz

Szerintem nem. Arra a helyre mindig egy akkor még ismeretlen avangarde művész egy-egy ideszánt metszete került. Szerintem csak a címlapterv, logószerű betűk meg ez az elrendezés Demény Ottó műve. A linó nem. Azt hiszem, néhány számban szerepelt Demény Ottó munka, de a címlapon sosem.

Igen, én is a jogszerűség mellett vagyok. Csak az a gyanúm támadt, hogy olyan jogokat is védünk, ami nincs a törvényben. Tehát aki másként tesz, nem biztos, hogy törvénytelenül teszi. Lehet hogy csak mi értelmezzük a törvényt tévesen vagy túl szigorúan. Például antikváriumok a könyvborítókkal - üzleti célra használja azok képeit. És lehet, hogy nem törvénytelenül. Csak mi értelmezzük rosszul, szükségtelenül szigorúan. Tehát szeretném biztosan tudni, hogy például ők miért csinálják?: nem tisztelik a törvényt, és bíznak benne, hogy senki nem perli majd őket, vagy ők pontosan ismerik a törvényt és a legfelsőbb bírósági állásfoglalásokat, és ezért ilyen bátrak?

Például itt ez a kép Csehovról. Szabadnak kellene lennie, és nagyon jó kép. Miért csak itt van az egész neten?
http://chehov.niv.ru/images/chehov/chehov_09.jpg
Véletlen, vagy az eddigi infokkal ellentétben mégis védett?
Szóval ilyenek. – ZorróAszter vita 2015. november 7., 11:08 (CET)Válasz

Egészen más, hogy a termékedről készítesz egy bemutatót, kvázi idézed (ami ugyan jogszerű felhasználás, de nem szabad, hanem (jog)védett licenccel → ) és megint másik dolog az, hogy ez az enciklopédia elébe megy annak a sajnálatos tendenciának, hogy az emberek lopnak (tudatosan, vagy tudatlanságból, teljesen mindegy), de nem nem is biztos, hogy csak ezért, a lényeg, hogy eleve úgy hirdeti magát, hogy "szabad tartalmú (csak ez nincs kiírva) enciklopédia" - tehát az ide feltöltött szöveg szabadon felhasználható (értsd továbbhasználható) - ez a kitétel az, amit egy kereskedő honlapján nem fogsz megtalálni és ezért nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint az ide feltölthető képekre. Ezért próbálják itt a lehető legkisebb arányban tartani a jogvédett anyagok megjelenítését. Hogy a jogvédett anyagok megjelenítéséhez miért kell engedély? Pont azért, mert jogvédett, a jogtulajdonosnak joga van tudni, engedélyezni, vagy megakadályozni a használatát. Mintha pl. a rólad készült meztelen fotó használatáról lenne szó. Meztelen testet mindenki lát, abban ugye semmi különös nincs... mégsem hiszem, hogy szeretnéd, ha a még ráadásul a tudtod nélkül kerülne ki valahova. Ez már persze elég extrém példa, de a mechanizmus hasonló. Így már érthetőbb? Fauvirt vita 2015. november 7., 12:25 (CET)Válasz

Ha a címlapterv és a logószerű betűk meg az elrendezés Demény Ottó műve, aki 1919-ben elhunyt, a címlap felső része (tehát a linómetszet feletti rész) közkincs, tehát beteheted a cikkbe. – Rlevente üzenet 2015. november 7., 13:27 (CET)Válasz

Ha egy műben több ember munkája is benne van, akkor lesz közkincs, amikor az utolsó halálától is eltelik a 70 év, mert az ilyen alkotás ("származékos mű") felhasználásához az összes szerző engedélye szükséges. (Pontosabban az összes olyan szerzőé, akinek a közreműködése elég jelentős és egyedi ahhoz, hogy a szerzői jog által védett legyen.)

A szerzői jogot, pláne régi művek esetén, az interneten szinte senki nem tartja be (részben mert nem is ismerik, részben mert nincs következménye - nagyjából kizárt, hogy bepereljenek azért, mert leközlöd egy száz évvel előtti irodalmi újság címlapját), úgyhogy túl sok jelentőséget nem érdemes tulajdonítani annak, hogy más oldalak mit hogyan csinálnak. --Tgrvita 2015. november 7., 20:50 (CET)Válasz

Köszönöm. Akkor ezek szerint a címlapra nem ez a passzus vonatkozik:
"(5) Az együttesen létrehozott mű védelmi ideje a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év."
– ZorróAszter vita 2015. november 7., 21:03 (CET)Válasz

Így van. Egyébként ide egész érthetően le vannak írva a dolgok: Bérczes László - Gyenge Anikó - Lendvai Zsófia: A szerzői jogi jogsértések esetén alkalmazható jogi eszközökről (.pdf). Arról nem is beszélve, hogy nem hiszem, hogy ez az újság címlap lett volna az első nyilvánosságra hozatala annak a linóleummetszetnek. Fauvirt vita 2015. november 8., 01:13 (CET)Válasz

Ja! És még: Ezzel az 1883-as Csehov fotóval mi lehet a gond? A fotós 1945 után halt meg?
http://chehov.niv.ru/images/chehov/chehov_09.jpg
--ZorróAszter vita 2015. november 7., 21:32 (CET)Válasz

Hát, jó lenne megkapargatni, hogy a szerző tényleg ismeretlen-e. Ettől függetlenül - az időre való tekintettel - nagy valószínűséggel közkincs. De jó lenne tudni, hogy a dátumot hogy-hogy tudják, de a szerzőt nem. Amúgy érdekes az oldalról linkelt szerzői jogi link (még google translate-tel is Vigyor ). Fauvirt vita 2015. november 8., 01:13 (CET)Válasz

Hát a fotós 1945-ben minimum 80 éves lehetett. Ami nem kizárt még a Szovjetunióban sem. De ami azért nem valószínű. Itt megint az van, hogy ha elhiszik nekem, hogy van jogom és nehéz utána járni, hogy valójában nincs, akkor akkor is van ha valójában nincs. :o)
--ZorróAszter vita 2015. november 8., 22:57 (CET)Válasz

Krónika - A 2. magyar hadsereg a Donnál

[szerkesztés]

Üdv! A címben vagy kettőspont kellene (ahogy az IMDb-n szerepel) vagy gondolatjel (azaz nagykötőjel). Hogy melyik célszerűbb, arról volt egy vita nemrég a nyelvi kocsmafalon. Amúgy javítottam néhány apróságot (helyesírás stb.) benne, remélem, mindent jól értelmeztem. – Vépi vita 2015. december 9., 06:46 (CET)Válasz

Kedves Vépi!
Köszönöm szépen. Egész más lett így a külalakja. Megtennéd még hogy akkor átírod az URL címet a kialakult szokásoknak megfelelően?
Az eredeti filmen nincs semmilyen írásjel, hanem új sorban van az alcím ha alcím egyáltalán. A neten meg mindenhol kötőjellel szerepel. Köszönettel: – ZorróAszter vita 2015. december 9., 13:18 (CET)Válasz

Szia! Ránéztem erre a szócikkre és feltűnt, hogy a forrásként megadott IMDB és PORT.hu oldalakon található információnál jóval több olvasható benne. Jó lenne egyértelműen megadni, hogy mik a forrásművek, hogy a tartalom annak, aki szeretné, ellenőrizhető legyen. :o) Üdv, Fauvirt vita 2015. december 11., 08:21 (CET)Válasz

Kedves Fauvirt!
Konkrétan mire gondolsz? Szerintem minden információ megtalálható a filmekben illetve a bevezető epizódban.
Legfeljebb én úgy csoportosítottam az információt, hogy követhető legyen. Mert szerintem az egyszerű néző fejében összekeverednek ezek az adatok ha nem jegyzetel közben.– ZorróAszter vita 2015. december 11., 16:31 (CET)Válasz

Akkor azt kell odaírni a forrásokhoz, hogy ez és ez az epizód (segítő sablon forrásoláshoz: {{Cite video}}(?), vagy {{Hivatkozás/Epizód}}(?)). Hiszen ha nincs odaírva, senki más rajtad kívül nem ZorróAszter-gondolatolvasó... ;o) Mindent úgy kell leírnod, hogy akár egy általános iskolásnak is egyértelmű legyen az is, hogy miből/honnan származik az információ... de - pedig már jócskán a hátam mögött van az elemi - látod, nekem sem volt egyértelmű. :o) Fauvirt vita 2015. december 11., 17:02 (CET)Válasz

Az a gond, hogy a filmsorozatban iszonyú mennyiségű információ van belezsúfolva, de nincs rendszerezve. Például hogy ki Kádár Gyula vagy Lajtos Árpád, az csak későbbi epizódokban hangzik el konkrétan. A korábbi epizódokban csak sejteni lehet. A 2. magyar hadsereg felépítése is szerepel. Összerakható az elbeszélésekből, de össze-vissza szerepel egy-egy mondatonként elszórva a 25 epizódban. Ha minden szó vagy mondat forrását megkeresném, akkor az lehet hogy kérkedés lenne a pontossággal, de áthatolhatatlan káoszt eredményezne szerintem.
Ehelyett nem mondanád meg inkább konkrétan, hogy szerinted mely információhoz kellene feltétlenül megadni a forrást?– ZorróAszter vita 2015. december 11., 17:27 (CET)Válasz

Ja! Még az is gond, hogy én már legfeljebb pár hónap múlva fogom kívülről látni ezt az egész anyagot.
Most még eléggé benne vagyok. És már nem látom meg a hibákat meg ilyesmiket. – ZorróAszter vita 2015. december 11., 17:30 (CET)Válasz

Hát... én biztosan nem kecsegtetlek azzal, hogy egy online-enciklopédia írása könnyű dolog, de ha kimarad egy forrás, akkor ami utána, máshonnan kerül a szövegbe, hogyan lesz kinyomozható. Egyébként mivel annyira határozottan írtad, hogy "filmekben illetve a bevezető epizódban" gondoltam azt, hogy valószínűleg pontosan tudod... de még az is jobb, ha a forrásnak magát a filmet adod meg... bár megint kérdés, hogy milyen arányú ez az elsődleges információ. Nekem annyi is jó lenne, hogy ha annyi áll ott, hogy a szócikk tartalma (akár megnevezve a szakaszokat) a film epizódjaiból származik. De ebben nem vagyok járatos... megkérdezhetem a kocsmafalon... A forrás azonban nem maradhat feltüntetetlen. Fauvirt vita 2015. december 11., 18:07 (CET)Válasz

Köszi szépen. Az jó lenne.
Például itt az a szakasz a 2. magyar hadsereg felépítésével kapcsolatosan. A legelején van link a szócikkre. Ez nem elég forrásmegjelölésnek? A 2. magyar hadsereg szócikkben megtalálhatók ugyanezek az adatok. Ha viszont a filmben elhangzottakból kellene, az kb. öt-tíz katona elbeszéléséből rakható össze.
Én egyébként ezt részben azoknak is szántam, akik jegyzetelés nélkül elkeverednek abban, hogy ki kicsoda és milyen eseményekről is van szó a filmben. – ZorróAszter vita 2015. december 11., 18:34 (CET)Válasz

A tartalommal semmi baj sincs (legalábbis amennyire átfutottam)! :o) Amit viszont sajnos sokan elvétenek: a Wikipédia nem forrás, azaz ha másik Wikipédia cikkből is veszel át valamit, vagy külföldi szócikket fordítasz, azt jelezheted, de az ott felhasznált forrásokat bizony akkor is ki kell bogarászni és átvenni az adott szócikkbe... gondold el, ha egyszercsak elveszne teljesen az információ, mert x átveszi Aszócikkből Bszócikkbe, majd azt olvasva y átviszi Cszócikkbe... az életben meg nem fejted, honnan vették amit. És nem is ez a fontos, tehát nem a bürokratikus része, hanem az, hogy az, aki elolvassa a szócikket, az a források alapján eldönthesse, hogy mennyire hisz az ott leírtaknak. Ha elhallgatod (nem írod le), akkor félretájékoztatsz, ez pedig nem lehet cél egy enciklopédiában. Nade szó mi szó, megfogalmazom és fölvetem valamelyik kocsmafalon és majd megnevezlek benne, így meg fogod találni. :o) Fauvirt vita 2015. december 11., 18:43 (CET)Válasz

Köszi szépen. Itt valóban van elméleti jellegű kérdés is. Nevezetesen hogy nem jó a rekuzív hivatkozás, azaz ha én hivatkozok egy szócikkre, az meg rám.
De van egy gyakorlati probléma is. Hogy ez a sorozat összesen több mint egy napos anyag.
Szóval egy másfél órás filmnél mondható, hogy az olvasó nézze meg a filmet. (Vagy ott sem?) De több mint 24 órás anyagban húzós.
Abban tudnál segíteni, hogy megmondod, hogy szerinted mely adatoknál kellene feltétlenül megadni a forrást?
– ZorróAszter vita 2015. december 11., 18:53 (CET)Válasz

Vigyor épp ezt próbáltam a többiektől is megtudakolni... ;o) A kritikai rész (A sorozat körül kialakult viták) honnan van, illetve az irodalomi (A dokumentumfilm-sorozat anyaga könyv alakban; Emlékiratok; Egyéb irodalom) szakasz is a filmből származik? Amúgy a belső hivatkozás az nem jegyzet-hivatkozás, az csupán egy link. :o) Fauvirt vita 2015. december 11., 18:59 (CET)Válasz

Emlékiratokról és az egyéb irodalomról nem esik szó a filmben. Az irodalom kb. fele vagy több mint fele meg van nekem is itthon. A filmsorozat anyaga könyvben (mindkettő szintén Pergőtűz címmel) nekem nincs meg és nem is láttam őket. De a netre feltehetően kalóz módon feltették valakik. A filmmel kapcsolatos vitáról az 1992-ben készült bevezetőben van szó. De bővebben olvasható más netes forrásokban is. Ezek egy része feltehetően szintén innen vette.– ZorróAszter vita 2015. december 11., 19:41 (CET)Válasz

Tehát ha arra gondolsz, ez a Kádár Gyula tuti biztos hogy ugyanaz a Kádár Gyula. Vagy a cím ellenére a Majos Ákos könyvben is szerepelnek a 2. magyar hadseregre vonatkozó részek. Például a Horthy István halálának kivizsgálására vonatkozó rész is. Tuti. Olvastam.– ZorróAszter vita 2015. december 11., 19:54 (CET)Válasz

Oké. Az irodalom sztem jól van úgy, ahogy van. Az "A sorozat körül kialakult viták" tehát szintén a filmből származik? Fauvirt vita 2015. december 11., 19:46 (CET)Válasz

Bocs. Közben ütközött amit írtam még neked. Inkább betettem eléd, mert féltem, hogy felülja az üzeneted, ha leokézom.
– ZorróAszter vita 2015. december 11., 19:54 (CET)Válasz

Ja! A sorozat körül kialakult viták nem a sorozatban, hanem az utólag forgatott bevezetőben szerepel. Hogy minden, ahhoz újra meg kellene néznem mert a bevezetőt azt csak párszor néztem meg és régebben. Közben néztem a sorozatot meg olvastam a netet meg a könyvek egy részét.– ZorróAszter vita 2015. december 11., 19:59 (CET)Válasz

Kedves Fauvirt!
Akkor marad az, hogy ha megmondod, hogy mire adjak forrást, akkor azt megkeresem.
A 2. magyar hadsereg felépítését esetleg Nemeskürty Requiem egy hadseregértben.
Viszont "A megszólalók által gyakrabban említett magasabb rangú parancsnokok"kal kapcsolatosan pl. Siebert és Cramer tábornokról de egyébként a többi németről se mondanak semmi közelebbit. Ezeket én vadásztam ki a német wikipédiáról.
Például Witzlebenről se mondják konkrétan, hogy ez nem az a bizonyos "nagy" Witzleben, aki részt vett a Hitler elleni merényletben, hanem csak rokona.– ZorróAszter vita 2015. december 14., 16:50 (CET)Válasz

Ezt akkor kellett volna átgondolnod, amikor írtad a cikket...

„A bizonyítás terhe mindig azon a szerkesztőn van, aki az adott tartalmat bele szeretné írni a szócikkbe. Minden megkérdőjelezett, vagy megkérdőjelezhető állítást a szócikkben idézett hiteles forrással kell alátámasztani. Ha egy szócikkről vagy témáról nem állnak rendelkezésre hiteles, független források, akkor a Wikipédiában nem szabad ilyen szócikket létrehozni.”

„ Méltánytalan az utánad jövő szerkesztőket arra kényszeríteni, hogy helyetted végezzék el a kutatómunkát, különösen mikor egy szócikk tartalma megkérdőjelezhető. Elvárjuk azoktól, akik olyan szócikkeket írnak, melynek tartalmát valamely okból valószínűleg ellenőrizni kell, hogy ehhez nyújtsanak kellő támogatást, és maguk nevezzék meg forrásaikat, lehetőleg már a szócikk megírásakor.”

„A Wikipédia szócikkei harmadlagos forrásoknak számítanak, és ezért nem használhatóak forrásként más szócikkekben; sem ezen szócikkek tükrözése, sem elágazásaik nem fogadhatóak el megbízható forrásként, semmilyen szempontból.”

...Át kell venni – alapos ellenőrzés után – az eredeti szócikk forrásait is. Amennyiben a szócikk nem rendelkezik forrásokkal (vagy nem elegendő forrással rendelkezik), úgy lehetőség szerint próbáljunk meg mi magunk keresni megbízható forrásokat az állításokhoz.

Wikipédia:Ellenőrizhetőség

„Az alapos cikkíró keresi a megbízható forrásokat. Ha saját tudásod alapján írsz, akkor ismerned illik a témát annyira, hogy könnyen meg tudj nevezni jó forrásmunkákat, amikből az olvasó is tájékozódhat, illetve hogy ellenőrizhesd a tényeket, mert lehet, hogy rosszul emlékeztél, vagy te sem tudsz mindent a témában.”

Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat!

Tehát nem elég tartalmat vadászni, a tartalom semlegességét, (Wikipédián kívüli) származását is meg kell jelölni. Ha például tanulmányaid vagy meggyőződésed alapján biztos is vagy abban, hogy az általad leírtak megfelelnek a valóságnak, az azért nem elég, mert sajnos (hiszen a Wikipédiát bárki szerkesztheti) vannak olyan szerkesztők, akik szándékosan hamis állításokkal tűzdelik meg a szócikkeket... sajnos példát is tudok rá mutatni, ha szeretnéd. Tehát megértem, hogy így is bizonyára sok munkád fekszik benne és a jó szándék vezérelt... csak sajnos ez ezen felületen még kevés... Nem követelmény, hogy jegyzeteld a forrásokat (tehát hogy közvetlenül az állítás mögé szúrd be azt, hogy honnan való), de végig kell nézed a szócikket és ami nem a már megnevezett forrásokból származik, azt vagy megjelölni a {{forr}}(?) sablonnal (de ez azért nem szerencsés, mert ha tévedtél volna valaminek a tényében, akkor a másoló-motorok és a felelőtlenül Wikipédiát másolók - sajnos, mint ebben az esetben te is, aki nem néztél utána, hogy az az állítás igaz-e és honnan való - miatt pillanatok alatt elterjed és már senki nem fogja tudni, mi az igaz), vagy megkeresni, honnan származik. Remélem érted és megérted a fontosságát, hiszen a világ kereső-optimalizált felületei közül a Wikipédia az elsők között van... azaz mindenki rátalál, így óriási a felelősségünk. Csak ezt sokan, sokszor elfelejtik. :o( Fauvirt vita 2015. december 14., 17:38 (CET)Válasz

Kedves Fauvirt!
Én nem vitatkoztam veled, hanem kértem.
Illetve kérdeztem.
Ugyanis nekem nem világos, hogy milyen mélységig kell a forrásokat megadni.
Például vitatja valaki azt, hogy a 2. magyar hadsereg ezekből az alakulatokból állt? Ez olyan alapvető adat, ami a wikipédián is megtalálható, de szinte minden forrásba. Én csak annyit tettem, hogy a tárgy szempontjából fontos részt kiemeltem.
Vagy: Vitathatja valaki azt, hogy mondjuk Vas Zoltán szerepel a filmben?
És ha vitathatja, akkor én mit tegyek, hogy megfeleljek a wikipédia elvárásainak?
Mert az nyilván túlzás, ha minden szóhoz forrást fűzök. És más se tesz ilyet itt a wikipédián.
Azon kívül ez a szócikk már eddig is sokkal de sokkal pontosabb, mint maga a forrás, a filmsorozat. (Egyik célom éppen az volt, hogy érthetőbb és elhelyezhetőbb legyen, ki kicsoda) Például a filmsorozatban csak megemlítik, hogy Kovács, vagy Siebert vagy Cramer vagy Witzleben tábornok. – ZorróAszter vita 2015. december 14., 19:19 (CET)Válasz

Nem minden szót, hanem minden állítást forrásolni kell. Az akár szerepel máshol, akár nem. Ha máshol szerepel, nyilván van hozzá forrás, vagyis csupán azt kell átemelned - persze ha valaki nem jegyzetelve forrásolt, akkor ez nehezebb feladat. A Wikipédián nincs olyan, hogy nyilván. A Wikipédia szerkesztő olyan, mint egy jó tanár. Az adott témában, amiről írsz, te játszod a tanár szerepét úgy, hogy a tanítványaidat nem ismered, nem tudhatod mit tudnak és mit nem. Képzeld magad egy laikus helyébe. Ne neki kelljen keresgélnie mi alapján állítasz neki dolgokat, ha te felvállaltad, hogy erről a témából felvilágosítod valamilyen mértékben. Magyarán ne azt nézd, hogy de hát az máshol megvan. Ez egy a másik szócikktől független szócikk, ahol - ahogy fentebb is le van írva - nem vehetsz át csak úgy dogokat, nem hagyhatod, hogy a másik nézzen utána annak, amit te leírtál. Vagyis hagyhatod, csak nem túl "elegáns" dolog. Én bizony azon kevesek közé tartozom, akik napokat dolgoznak még olyan témák megírásával is, amiket/akiket részletekbe menően ismerek azért, hogy bizony minden állítás lefedett legyen. Többszörösen visszaellenőrzöm, megkeresem a téma szakértőjét, vagy magát az alanyt, de azt sem veszem készpénznek. Ha pl. azt mondja az illető, hogy én ekkor és ekkor kaptam egy díjat, még akár le is nyilatkozta ezt így valahol és megtalálható, én utánamegyek a díjnak és a díj osztásának forrásának fogok hinni. Ha ott más szerepel, bizony - volt már rá számos eset, amit nem lehet fölróni, hiszen tévedni emberi dolog - megcáfolom az állítást, sőt, még ha olyan jelentőségű, akkor megjegyzésben le is írom a tévedést.

Konkrétan válaszolva, igen, bárki kételkedhet abban, hogy mely alakulatokból állt a 2. magyar hadsereg (sőt, az is nagy kérdés, hogy mi vagy ki alapján írtad, hogy "főbb"?) - két megoldás lehetséges: vagy kilesed a forrásokat abból a szócikkből, ahonnan vetted, vagy saját forrásokat adsz meg, de az előbbi esetben ne feledd, hogy ha magad nem tudod leellenőrizni, hogy megfelel-e a valóságnak, hogy abból a forrásból és hogy ténylegaz az információ származik (volt már, hogy én is félreolvastam valamit, ezért mindig hálás vagyok, ha engem is ellenőriznek és ezt igyekszem el is érni). És igen, bárki kételkedhet abban is, hogy Vas Zoltán szerepelt-e a filmben (én csupán vakon tudok hinni abban, hogy te megnézted a filmet és pl. alátámasztod azt, hogy ez az állítás Vas Zoltán szócikkében igaz: "Sára Sándor: Krónika (dokumentumfilm sor.), 23. rész - Utóvédharc, (1982), 25.-31. perc" - ha biztos vagy benne, vagyis a film ezen része alátámasztja az állításod, hogy ő szerepel és egyik másik forrásban sem szerepel, akkor ezt pl. egy <ref></ref> közé bizony én odaírnám).

Egy pillanatig nem kételkedtem a szócikked értékében, mert nem olyan szerkesztőnek "ismerlek", aki rossz szócikket hagyna maga után... csupán annyit, hogy ha már kibányásztad azt a gyémántot, csiszold is meg, hogy igazi ékszer válhasson belőle... ugyanis aki a Wikipédiára jön információért, azt feltételezi, hogy csiszolt gyémántot kap. ;o) Ez már csak egy ilyen dolog. Fauvirt vita 2015. december 14., 21:16 (CET)Válasz

OK
Csak kicsit furán érzem magam, hogy jóval aprólékosabban forrásoljak egy filmsorozatot, mint a feltehetően katonai szakíró magáról a 2. magyar hadseregről írt wikipédiás szakcikket meg egyéb szakcikkeket.
És végülis mi a határ? Mert aki akarja, az összes forrás ellenére mondhatja, hogy például ez mégsem Hermann von Witzleben tábornok, hanem valaki más. Az összes forrás téved. És ez valójában a "nagy" Witzleben, csak mindenki téved. Mert senki se akarja elhinni, hogy a nagy Witzleben tábornok ekkoriban ilyen alacsony beosztásban volt. Esetleg büntiből.
ZorróAszter vita 2015. december 14., 21:29 (CET)Válasz

Épp ez a lényeg... ha hoz forrást, akkor beleírhatja a cikkbe, hogy ez és ez alapján viszont ... :-) Ha nincs forrás, akkor hallomás, "én úgy tudom" és hasonló nyalánkságok nem játszanak. De ha maga a szócikk sincs rendesen forrásolva, akkor tényleg bárki bármit beírhat. Ha az úgynevezett szakcikkek sincsenek rendesen forrásolva, az nagyon szomorú, de sajnos általános hozzáállás. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ha mások rosszul végzik a dolgukat, nekünk is rossz munkát kell leadnunk. Természetesen Te választasz, azaz nem kényszeríthetlek (leszámítva az élő emberek szócikkeit, mert ott azonnal törlésre kell hogy kerüljön az az információ, aminek nincs forrás - lásd az irányelvet: WP:ÉLŐ), hogy megtedd, de ha én, vagy egy hozzám hasonló egyszer átnézi a szócikked, ne csodálkozz, ha teletűzdelem/tűzdeli forráskérővel, illetve ha nehezebben lehet majd felfedezni, ha valami vandalizmus (pláne ha kreatív vandalizmus) kerül bele. De mondjuk nem is ez a lényeg... a lényeg az, hogy mennyire viseltetsz felelősséggel az általad létrehozott anyagok tekintetében. Beszélhetünk erről órákat, a lelkiismereted a döntő. Választhatod a könnyebb utat... én viszont a szebbet, nemesebbet ajánlgatom. ;o) Fauvirt vita 2015. december 14., 22:09 (CET)Válasz

Rendi. Elkezdtem beírni a forrásokat. De rögtön belebotlottam Nemeskürtynél ilyenbe, hogy "(Érdekes, hogy Heszlényi 1942. december 24-től a III. hadtest 20. hadosztályát is a maga hadtestéhez számította.)"
Vagyis Nemeskürty nem tud az 1942 nyár végi, ősz eleji átszervezésekről.
Namost az itt a konkrét kérdés, hogy egy dokumentumfilm sorozat kapcsán az én feladatom egy nyugalmazott dandártábornok elismert munkája felett forráskritikát gyakorolnom? Hogy egy viszonylag fontos tényről nem tud?
Nem szereptévesztés ez a részemről?
--ZorróAszter vita 2015. december 15., 00:25 (CET)Válasz

Nem vagyok otthon a témában, kérhetsz segítséget itt: Wikipédia-vita:Második világháború műhely. De megpingelem a műhelytagok közül @Laci.d, Andrew69., Történelem p szerkesztőket, mert tudom, hogy aktívak, hátha tudnak ebben segíteni (Erről a szócikkről van szó Krónika – A 2. magyar hadsereg a Donnál (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és a "felettem" levő hozzászólásról)... Fauvirt vita 2015. december 15., 01:13 (CET)Válasz

Köszi szépen. --ZorróAszter vita 2015. december 15., 01:48 (CET)Válasz

Kedves Fauvirt!
Úgy tűnik, rajtad kívül nem nagy érdeklődést váltott ki a cikk. Plusz fenntartom, hogy túlzásokba esünk egy filmsorozatnál.
De azért vetnél rá még egy pillantást?
A filmsorozat epizódra alsó indexben hivatkozom.
Köszi: --ZorróAszter vita 2015. december 15., 20:44 (CET)Válasz

Az alsó indexeket áttettem megjegyzésbe, hogy a szöveg olvashatóbb legyen... amúgy szerintem pöpec lett! :o) Ha azt mondod, hogy "A sorozat körül kialakult viták" résznek tényleg a film a forrása, felterjesztem (pedig ilyet igazán nem szoktam! :o) ) jó szócikknek.

@Laci.d, Andrew69., Történelem p, még mindig nem tudjuk erre a választ (én ebben a történelmi témában nem vagyok járatos, ezért inkább nem is mondok semmit, de hátha ti műhelytagságotokból következően igen...):
„...belebotlottam Nemeskürtynél ilyenbe, hogy "(Érdekes, hogy Heszlényi 1942. december 24-től a III. hadtest 20. hadosztályát is a maga hadtestéhez számította.)"
Vagyis Nemeskürty nem tud az 1942 nyár végi, ősz eleji átszervezésekről.
Namost az itt a konkrét kérdés, hogy egy dokumentumfilm sorozat kapcsán az én feladatom egy nyugalmazott dandártábornok elismert munkája felett forráskritikát gyakorolnom? Hogy egy viszonylag fontos tényről nem tud?”

Fauvirt vita 2015. december 16., 14:01 (CET)Válasz

Köszi szépen. De lassan körvonalazódik az a rémálmom, hogy lassan minden szó forrásolva lesz, holott ez azért mégiscsak csak egy tévésorozat.
Nem túlzás ez így?--ZorróAszter vita 2015. december 16., 17:12 (CET)Válasz

Ja! Van arra lehetőség, hogy ezt a részt az én vitalapomról áttegyük a cikk vitalapjára? – ZorróAszter vita 2015. december 16., 17:33 (CET)Válasz

Az online enciklopédiában épp ez a fajta forrásolás lenne a követendő... teljesen mindegy, hogy "csak" egy szénatomról, vagy "csak" egy csatáról, vagy "csak" egy magyar színészről, vagy "csak" egy filmsorozatról van szó. Nem a szócikk témájától függ az, hogy mennyire jól kell(ene) a forrásokat megadni, hanem attól, hogy ez egy online enciklopédia, amit összességében naponta több tízezren néznek, olvasnak... és ezeknek mind segítenünk kell(ene) az eligazodását, azt, hogy meg tudják állapítani, mennyire lehet hiteles ez a bárki által szerkeszthetett tartalom.

Ami az áthelyezést illeti, nem hiszem, hogy szerencsés lenne oda tenni, mert ezek leginkább neked szóló instrukciók. Persze ha úgy érzed, hogy valami nagyon a szócikk témáját illeti (például a Nemeskürtys dilemmád), azt át lehet oda is vinni. Ha csupán a vitalapodat szeretnéd "tisztábbnak" látni, az [Wikipédia:Archiválás|archiválást] javasolom (segítek, ha szeretnéd). :o) Fauvirt vita 2015. december 16., 18:01 (CET)Válasz

Akkor köszi. Meggyőztél. Maradjon inkább itt. – ZorróAszter vita 2015. december 16., 18:39 (CET)Válasz

Nekem egyébként semmi bajom Nemeskürtyvel, és nem gondolom, hogy nekem kellene kritizálnom. Csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ha elkezdek forrásokat keresni, nyomban belebotlok ilyesmikbe. Tudtam előre. Vagy hogy egy perfekt németül beszélő vezérkari tiszt Sondersternt mond Sodenstern helyett. Vagy hogy egy másik (persze idős) vezérkari tiszt összetéveszti a hadtestet a hadosztállyal. Szóval vicces, hogyha egy tévésorozat kapcsán jóval nagyobb pontosságra törekszem, mint maga az alkotás. Ráadásul ha még elkezdem önteni azokat a következetlenségeket, amikre a forrás keresés közben bukkantam. --ZorróAszter vita 2015. december 16., 18:49 (CET)Válasz

A fő, hogy semleges maradj, mert ez a Wikimédia-projektek közös alapelveinek egyike. Azaz azt le lehet írni, hogy ez és ez ezt mondta, de amabban a forrásban, vagy simán forrásokban - de ref-elve egy-kettőt - viszont ez úgy van, stb. A szócikk témájába, ami belefér leírható. Nyilván ha valaki egy szót eltévesztett, azt még nem kell lándzsanyélre tűzni (ember legyen a talpán, aki amikor dokumentumfilmet forgatnak róla és az arcába lóg egy kamera, esetleg világosító meg egyéb személyek és nem profi színész, mindent tökéletesen csinál és mond)... ;o) De épp ezért hívtam történelemben, illetve az adott téma történelmében járatos szerkesztőket segítségül, hogy meg lehessen állapítani, mennyire is releváns ez a film és témája tekintetében, hiszen az egyik forrásról beszélünk. :o) (Ha pedig archiválni szeretnél és segítség kell, csak szólj!) Fauvirt vita 2015. december 16., 19:20 (CET)Válasz

A probléma éppen az, hogy én nem érzem úgy, hogy nekem kellene a forrásokat vagy a filmsorozatban elhangzottakat kritizálnom. De a források keresésével - főleg ilyen mélységben - akaratom ellenére ebbe a szerepbe szorulok. Például most épp azzal kapcsolatban, hogy Nemeskürty egy szót se szól a két kaposvári hadtestről. --ZorróAszter vita 2015. december 16., 19:33 (CET)Válasz

Freud bosszúja: Most én is összetévesztettem. Két kaposvári hadtest :o) – ZorróAszter vita 2015. december 16., 19:37 (CET)Válasz

Na!!! Két kaposvári HADOSZTÁLY és nem hadtest – ZorróAszter vita 2015. december 16., 19:38 (CET)Válasz

Vigyor;-) Szerintem ne agyalj rajta túl sokat. Ha érdemesnek látnád megemlíteni, szerintem senki nem döngölne földbe, de valójában ez már Nemeskürty könyvéről szól, nem pedig a filmről. :o) Fauvirt vita 2015. december 16., 19:39 (CET)Válasz

Amúgy én meg épp ezért szeretek "forrásolni", mivel rengeteg érdekességet megtud, megtanul az ember közben. :o) Fauvirt vita 2015. december 16., 19:41 (CET)Válasz

Egy apróság... szerintem azért nem jelöli ellenőrzöttnek senki a szócikket, mert a Wikipédia:Szócikkek felépítése kimondja a szakaszok sorrendjét és e szerint a Források elé kerül előbb a Megjegyzések, majd a Hivatkozások... Fauvirt vita 2016. január 5., 23:22 (CET)Válasz

ui. amúgy pedig nagyon örülök és gratulálok a megerősítettségedhez! :o) Fauvirt vita 2016. január 5., 23:23 (CET)Válasz


Köszi szépen.
Az infot is. Nem tudtam. Azért tettem a végére, hogy ne zavarja az esetleges olvasót a hosszú szakasz. De akkor visszateszem a helyére ha végeztem. Most még próbálom egyszerűsíteni a forrásokat, hogy ne legyen olyan sok. Ezért nem is baj, hogy nem ellenőrzött. Viszont arra gondoltam, hogy az epizódok, amiben a szereplők megjelennek, mégis jobb lenne a nevek mellett és nem a forrásban. Nincs erre valami konvenció?.
Más: Alább írtam Viktornak a Vadászok a hóbannal kapcsolatban. Ha nem jelentkezik, szerinted mit csináljak? Hogy szokás udvariasan eljárni ilyenkor? Én arra gondoltam, hogy a saját anyagomból kihagyom azt, amit körülbelül megfelel annak amit ő ír, és az ő szövege közé beszövöm a maradék sajátot. --ZorróAszter vita 2016. január 6., 12:03 (CET)Válasz

:-) semmi baj nem történt. Nem tudhat mindenki mindent. Ami az epizódokat illeti, talán simán mögé zárójelben vagy a következő sorban ":"- vagy "*:"-tal kezdve, dőlt betűvel írnám pl. "A filmsorozat epizódja, ami(k)ben megszólal:" szöveggel(?). A lényeg, hogy áttekinthető maradjon és érthető bárki számára, hogy mi és miért szerepel ott - nem tudok ilyen esetre formai megegyezésről, javaslatról.

Viktorhauk úgy látom Speciális:Szerkesztő_közreműködései/Viktorhauk 2014 novemberében szerkesztett utoljára, nem hiszem, hogy hamar visszanéz... ha egyáltalán. Esetleg, ha gondolod, üzenhetsz neki e-mail-ben. Mindenesetre a szócikkek szerkesztéséhez nem kell külön engedély, hiszen az ember minden esetben a mentés gomb lenyomásával elfogadja a szerkesztői ablak alatt található „Ha nem akarod, hogy az általad írtakat könyörtelenül átszerkesszék vagy a CC-BY-SA licenc feltételei szerint terjesszék illetve felhasználják (akár üzleti célra is), ne küldd be!” szöveget, úgyhogy ez az az eset, amikor igaz a felszólítás: Wikipédia:Szerkessz bátran!. Fauvirt vita 2016. január 6., 14:49 (CET)Válasz

Köszi hogy megnézted. Akkor ez régebbi beírás ez a rövid wikiszabi Viktorhauknál.
Az a fura, hogy engem nem zavar, ha kijavítanak, átírnak, akár teljesen is. De ha én vagyok hasonló helyzetben, és én szerkesztek más munkájába, mégis ezek ellenére az motoszkál bennem, nehogy úgy tűnjön, hogy nem becsülöm meg eléggé a mások munkáját.

Az szerinted jó, ha az alcím alatt szerepel a "Felső indexben a sorozat epizódja, amelyben megszólal"
A névnél pedig:
Kollár István(1,3,22,34)
Nekem ez azért szimpatikusabb, mert ez helytakarékos és áttekinthető. És az epizódszám valójában nem valódi forrás úgy, mint ahogy a többi forrás az
--ZorróAszter vita 2016. január 6., 19:48 (CET)Válasz

Bocs, hogy ilyen soká nem voltam és csak most válaszolok!... szóval... sokszor én is nehezen nyúlok mások által már megírt szócikkhez... általában igyekszem ügyelni rá, hogy amit nem muszáj, ne változtassak, de ugyanakkor számomra az az elsődleges, hogy a téma/alany legyen egy szócikknél az elsődleges, arról szóljon, ne a szerkesztőkről. Tehát formai ízléseket nem abajgatok, de ha a tartalom megkívánja, akkor az az elsődleges. Viszont vannak, akik ilyennel simán nem törődnek és mennek a maguk feje után... aztán ebből tudnak csúf viták keveredni, de azért nem ez a jellemző! - mielőtt megijednél. ;o) Ha az ember azt látja, hogy az, amit ő kezdett el más által több, jobb lett (engem legalábbis biztos), inkább csak az öröm fogja el.

Ami az indexelést illeti, azt és mindenféle kisbetűzést hanyagolj, ha lehet, mert rögvest jönnek a rossz szeműek a panaszaikkal... tapasztalat... :o) korábban belefutottam már én is (sőt, vitalapokon még most is... O;o) ). Esetleg dőlt betűvel? Ilyenkor érdemes próbálgatni az "Előnézet megtekintése" gombbal, hogy mi néz ki jól. Vagy még táblázatot lehetne készíteni: Wikipédia:Táblázatok (nem olyan bonyolult, szerintem neked menni fog :o) ). Fauvirt vita 2016. január 8., 02:14 (CET)Válasz

Vadászok a hóban (Előzmény: Buegelünk tele)

[szerkesztés]

@Viktorhauk: Kedves Viktor!
Gőzöm sincs hogyan, de azt hittem, nincs Vadászok a hóban szócikk. Bruegelnél a link piros, és a Vadászok a hóban (Bruegel)-re mutat. Fogalmam sincs, hogy hogyan nem találtam meg, hogy mégis van. Talán éppen akkor kerestem, amikor éppen át lett nevezve a lap.
Viszont mikor meg fel szerettem volna tenni, akkor kaptam az értesítést, hogy már volt ilyen néven és van is ilyen cikk.
Nem szeretném, ha elveszne amit csináltam, de a Te munkádat sem szeretném engedély nélkül kiegészíteni, mert azon is látszik, hogy sokat dolgoztál Te is vele.
Mi legyen?
Az én anyagom a Próbalapom elején szomorkodik mostan.
Itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap Láttam hogy wikiszabin vagy, de azért hátha.
Már úgyis jó pár hónapja kezdtem, és jó rég be is fejeztem a cikket, úgyhogy tudok várni.
Köszi és üdv: – ZorróAszter vita 2015. december 30., 16:00 (CET)Válasz

A felhasznált képrészletek (itt) eredetije honnan való? Ilyenkor nem válsz szerzővé, ezért úgy szoktunk eljárni, hogy:

|author=Eredeti Szerző, (original image edited by [[User:Szerkesztő|Szerkesztő]])

és

|other versions={{extracted from|File:Amiből szerkesztetted.jpg}}

Sajnos nem mindenki tartja be, de az átláthatóság kedvéért... :o) Fauvirt vita 2016. január 6., 18:03 (CET)Válasz

Jajj!, kedves Fauvirt!
Képzeld! Átírtam az összeset, és amikor az utolsó jönne, megnyitom, és látom, hogy Josve05a olvtárs már beleszerkesztett hasonlót de csak ebbe az egy utolsóba.
Mi legyen?
1. Hagyjam így?
2. Írjam át ezt az egyet?
3. Írjam át az összes többít úgy ahogy Josve05a?
--ZorróAszter vita 2016. január 6., 20:26 (CET)Válasz

Hmm... ügyes, ilyen megoldást még nem is láttam. :o) Nyugodtan maradhat, hiszen a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz, csak a formája kicsit más. Fauvirt vita 2016. január 8., 02:17 (CET)Válasz

Akkor nem várom meg Viktort. Beszerkesztem az én szövegemet az övé közé a lehető legkevesebbet változtatva az övén.
--ZorróAszter vita 2016. január 14., 00:15 (CET)Válasz

Jól teszed és amit úgy érzed, hogy meg kell, nyugodtan változtasd meg. :o) Csak ne felejtsd el a forrásokat megadni! Sajnos a meglévő link sem működik már és a web.archive.org-n sem archiválták, így nem tudom, hogy ez lehetett-e az akkori forrás (mivel az angolon meg simán a www.khm.at szerepelt akkor... - hát ennyit a naaagy angol wikiről is....) de azt is jó lenne pontosítani, mert a 404-es hibára vezető link nem éppen az ellenőrizhetőség netovábbja... Találtam még egy ilyet: a kiadvány 25. oldalán, ha nem érted, szívesen lefordítom, elég rövid. :o) Fauvirt vita 2016. január 14., 13:57 (CET)Válasz

Köszönet

[szerkesztés]

@Halász János, Vépi, Ronastudor, Pagony, Fauvirt, Hunyadym:
Kedves János, Vépi, Sándor, Pagony, Fauvirt és Hunyadym !
Köszi szépen a bizalmat. – ZorróAszter vita 2016. január 3., 15:25 (CET)Válasz

Kínai nevek írása

[szerkesztés]

Kedves @Fauvirt:!
Belebotlottam a kínai nevek írásának a problematikájába. Azt én teljesen helyesnek tartom, hogy a magyar helyesírási szabályok szerint írjuk a neveket. De most Jü Cö-min kapcsán találkoztam azzal a problémával, hogy külföldön általában a pinjin átírást használják, mi meg a magyart. Ennek a következménye, hogy nehéz a különféle nyelvű wikipédiás szócikkek azonosítása. Ez látszik pl. Mao Ce-tungnál is: hiányzik a nyelvi listáról a magyar nyelv. Ha szaporodnak a magyar nyelvű kínai cikkek, akkor ez egyre nagyobb probléma lesz. Hogy lehet álllásfoglalásra keresni? Szerintem kínai neveknél az lenne a legcélszerűbb, ha a cím a hangsúly jel nélküli pinjin lenne. A cikkben viszont a magyar és ilyen sorrendben: Pl. Yu Zeminnél: a cikk maga ez lenne: https://hu.wikipedia.org/wiki/Yu_Zemin
Viszont a cikkekben meg így lenne: Magyar átírás (pinjin hangsúlyjelek nélkül, pinjin hangsúlyjelekkel; egyszerűsített kínai; hagyományos kínai; Wade–Giles átírással)
Illetve jelölni kell, ha ezeken kívüli helytelen, általában vegyes forma terjedt el.
Marco Polo óta számtalan alkalmi forma terjedt el Xanadu-tól Mao Tse Tung-ig.
Hol lehetne utána nézni, hogy van-e ebben magyar állásfoglalás és mi az?– ZorróAszter vita 2016. február 7., 20:11 (CET)Válasz

Például itt van a Mao Ce-tung cikk: valamiért mindenhol a hibás forma szerepel: Mao Zetong Mao Zedong helyett.
Javíthathatom?
Vagy valamit nagyon nem értek?
– ZorróAszter vita 2016. február 7., 20:32 (CET)Válasz

Háát, jó kérdés... ehhez nem értek (a Yu Debin szócikkel is megszenvedtem, lévén az illető már ezen a néven vált ismertté itt, Magyarországon, így művésznévként, mint a foghúzás, elfogadásra került, de csak nagyon nehezen), szerintem a Wikipédia-vita:Kína-műhelyben biztos találsz olyat, aki érdemben tud segíteni... de a Wikipédia:Kína-műhely oldal "A műhely tagjai / Hasznos segédeszközök" részében közvetlenül is felveheted a kapcsolatot, de az is lehet, hogy megleled a választ. De megteheted azt is, hogy ha a szerkesztési összefoglalóban leírod az indokodat (vagyis hogy miért úgy helyes, akkor) megpróbálhatod csak simán a szócikkben javítani... ha úgy ítéled meg. Bocs, hogy most nem tudtam igazán a segítségedre lenni. Fauvirt vita 2016. február 7., 22:55 (CET)Válasz

Köszi szépen. Akkor megkérdezem tőlük. – ZorróAszter vita 2016. február 8., 00:07 (CET)Válasz

Oké. Szólj azért, ha segítség vagy támogatás kell! ;-) Fauvirt vita 2016. február 8., 01:25 (CET)Válasz

Köszi szépen. – ZorróAszter vita 2016. február 8., 08:31 (CET)Válasz

Mózsi Ferencek

[szerkesztés]

Hogy az egyértelműsítés kerek legyen, létrehoztam ezt a két átirányító lapot: Mózsi Ferenc (író, 1947–) és Mózsi Ferenc (író, 1947–2007). --Karmela posta 2016. február 8., 15:36 (CET)Válasz

Köszi. – ZorróAszter vita 2016. február 8., 16:55 (CET)Válasz

Thyl Ulenspiegel (film)

[szerkesztés]

Vitánkat itt folytatva és befejezve: 2009-ben kezdtem létrehozni a szócikket. Kár, hogy nem vetted észre a meglétét. Üdv! OsvátA Palackposta 2016. június 27., 18:06 (CEST)Válasz

Kedves OsvátA!
Valóban nem találtam meg (tavaly sem, mikor a Flamand közmondásokat írtam), és közben rájöttem, hogy azért, mert "Till Ulenspiegel"-ként kerestem rá, és arra nem adta ki a filmet.
A film egyébként a Filmévkönyv 1981 szerint ezzel a címmel jelent meg először Magyarországon, és csak később lett "Thyl Ulenspiegel" a regénynek megfelelően.
– ZorróAszter vita 2016. június 27., 18:24 (CEST)Válasz

Könyvekben is írnak hülyeségeket. A Till német népi sztori valami mókás kópéról. Nálunk eléggé ismert. A Charles De Coster remekműve pedig szinte nem. Volt egyszer kedvem elolvasni... OsvátA Palackposta 2016. június 27., 18:28 (CEST)Válasz

Próbalap

[szerkesztés]

Szia! Csak olyan képet tudsz beilleszteni, amit a huwikibe, vagy a Commonsba feltöltöttek. Nem véletlen, hogy az enwikin sincs kép. Üdv. Tambo vita 2016. június 29., 13:47 (CEST)Válasz

Szia!
Köszi szépen, de ezt konkrétan mire mondod? (Több kudarcom is volt már képekkel)
– ZorróAszter vita 2016. június 29., 13:57 (CEST)Válasz

A próbalapodon be van illesztve egy kép az infoboxba. Ilyen kép nincs. Ezért írja ki pirossal a képméretet. Nem valószínű, hogy engedélyt tudnál szerezni egy jogtiszta képhez. Ha találsz filmkockát, azt a szövegbe beillesztheted max. 480px méretben, ha alátámasztja a cikk mondanivalóját. Tambo vita 2016. június 29., 14:25 (CEST)Válasz

Köszi szépen. Ha Szolonyicinre gondolsz, azt hiszem, meg tudom oldani, hogy a Sorarisból kisnapshotoljak egy kockát.
Közben megnéztem a rengeteg klassz képet, amit feltöltöttél. Igazán szuper.
Sajna az én kedvemet elvették, mert feltettem egy Heinrich Müller fotót, ami több mint 75 éves, és Müller is holttá lett nyilvánítva 1945-tel. A kép pedig szerepel a körözési fotói között. De törölték a commonsról, mert az AP képügynökség állítása szerint övé a jog. Holott a fotó az SS nyilvántartási fotója és ők se tudják megnevezni a fotóst.
De már nem volt kedvem vitatkozni, hogy hogy is állunk akkor a szabad fotókkal.
Üdv: – ZorróAszter vita 2016. június 29., 14:59 (CEST)Válasz

Az említett kép jogtiszta. Feltehetőleg a licencet rosszul adtad meg. Megtalálod ITT Üdv. Tambo vita 2016. június 29., 17:35 (CEST)Válasz

Köszi, de épp ezt tettem fel végül kínomban.
De eredetileg ezt szerettem volna: http://www.trbimg.com/img-5272b02e/turbine/la-fg-wn-germany-gestapo-chief-mueller-death-2-001/599/371x599
Ez volt az, amire az AP (Assiciated Press) azt mondja, az övé.
– ZorróAszter vita 2016. június 30., 14:35 (CEST)Válasz

Rókacsillag

[szerkesztés]

Szia, kicsit zavaros nekem a szerkezete: pl. Barthát és Zsigmondot külön-külön szakaszba tenném, aztán: „illetve moldvai csángóknál:” ez minek a folytatása?, aztán: „Mintha egy róka össze lenne tekeredve. Inkább ősszel, DK-re látszik ez a csoport csillag. Ritkán lehet látni.” – ez az idézet kétszer is szerepel. Üdv, – Vépi vita 2016. július 1., 07:20 (CEST)Válasz

Kedves Vépi!
Az első idézet Barthától van, és ő erdélyi magyarokra írja, a másik idézet Zsigmondié, és ő moldvai csángókról. Lehet, hogy gyanús, hogy azonos mondatrészek szerepelnek bennük, de nem feltétlenül. Más esetekben is előfordul, hogy valamit azonos módon fogalmaznak meg egymástól teljesen függetlenül emberek.
Azért vontam őket össze, mert mindketten az alfa Perseit sejtik a leírás mögött.
– ZorróAszter vita 2016. július 1., 08:12 (CEST)Válasz

Kedves @Vépi:!
Már a hétvégén leesett a tantusz, mi a gond. A saját fél évvel ezelőtti jegyzetemen kavarodtam el, pedig benne van csak átsiklottam felette.
Itt Barta értelmezi Zsigmond Győző szavait, de pontatlanul fogalmaz, és az alcsíki beszámolóra is azt mondja tévesen, hogy moldvai csángó. Holott csak a csigás hasonlattal élő az.
Megnéznéd, hogy így egyértelmű-e?
A Barta szöveget én így szeretném hagyni változtatás nélkül, hogy az olvasó itt találja meg a megoldást, és ne keveredjen el.
Üdv: – ZorróAszter vita 2016. július 4., 13:02 (CEST)Válasz

Anatolij Alekszejevics Szolonyicin

[szerkesztés]

Szia!

Úgy látom, elég sokat dolgoztál a szócikken. Szerintem jó lenne ha megmaradna a laptörténetben a munkád nyoma. Ha nincs ellenedre, az allapod laptörténetét átirányítanám az elkészült szócikkre. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. július 7., 04:19 (CEST)Válasz

Szia!
Sajnos nem értem, hogy mit, de bízom benned, hogy jót fogsz csinálni.
– ZorróAszter vita 2016. július 7., 04:39 (CEST)Válasz

Amikor szerkesztesz egy szócikket, az megjelenik a szócikk laptörténetében. Ilyenje minden wikipédiás lapnak van. A mostani allapodnak például ez az, de eddig ez volt. Mivel te az allapodról a kész szócikket másoltad át a szócikknévtérbe, így ott nem jelentek meg azok a szerkesztések, amelyeket az allapodon végeztél. Én ezt most átmozgattam oda, így megmarad a szerkesztéseidnek a nyoma a szócikknévtérben. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. július 7., 04:47 (CEST)Válasz

Köszi szépen. Egy kis gond van: Hogy én ezeken a 0-9 próbalapokon mindig mást szerkesztek, és mikor kész, akkor felteszem a helyére és törlöm. Így most a Szolonyicin cikk laptörténetének elején a Thyl Ulenspiegel című filmről szóló cikk szerkesztései vannak.
– ZorróAszter vita 2016. július 7., 05:02 (CEST)Válasz

Nem probléma. Kitakartam azokat a részeket. A továbbiakban inkább az átnevezés opcióval mozgasd át a szócikknévtérbe az elkészült műveket. A visszamaradó átirányítást utána töröltetheted is, hogy újabb szócikken dolgozhass rajta. Erről itt olvashatsz: Törlés - Azonnali törlés kérése. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. július 7., 05:10 (CEST)Válasz

Hát! Eléggé furi lett így ez a laptörténet.
Meg lehetne csinálni, hogy törlöd a cikket, én meg felteszem újra?
Nekem speciel nem hiányzik, hogy az ezer javítgatásom nem követhető vissza legfeljebb a próbalapomon.
– ZorróAszter vita 2016. július 7., 05:33 (CEST)Válasz

Nem kell feltenned újra. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. július 7., 05:41 (CEST)Válasz

Köszi szépen. Megtennéd, hogy ránézel a Gestapós Müller című cikkre. Valamiért nem teszik Ellenőrzötté a változtatásaimat, de nem tudtam rájönni, hogy miért?
A kép miatt?
Köszi: – ZorróAszter vita 2016. július 7., 05:47 (CEST)Válasz

A mai nap folyamán ránézek. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. július 7., 05:53 (CEST)Válasz

Köszi szépen – ZorróAszter vita 2016. július 7., 05:55 (CEST)Válasz

Kedves Hungarikusz Firkász!
Még két problémám maradt. Fel tudnád szabadítani a próbalap/9-et, hogy új cikkbe kezdhessek?
A Szolonyicin cikkben megjelent egy "Sírhely Vagankovo Cemetery" sor. Gondolom a sablon hozza be valami adatbázisból.
Segítenél a törlésében?
Köszi: – ZorróAszter vita 2016. július 7., 18:50 (CEST)Válasz

Próbalap kategorizálása

[szerkesztés]

Szia!

Amíg a próbalapodon szerkesztesz egy cikket, ne élesítsd a kategóriákat. Miután kiválasztottad őket, rakd megjegyzésbe, vagy "nowiki"-k közé. Jelenleg a próbalapod megjelenik a kategóriák között, ami zavaró, és készítés alatt cikkekről van szó. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 17., 08:26 (CEST)Válasz

Kedves Misibácsi!
Bocs hogy csak most vettem észre, hogy írtál nekem.
Megmondanád hogy konkrétan hová zavartam be?
Szerintem az kvázi műszaki hiba, hogyha a próbalap tartalmával bele lehet zavarni az éles, látogatóknak szánt felületbe, hiszen ez meg a homokozó ugye elvben azért van, hogy bármit lehessen írogatni. És ne az éles felületen szerkesztgessünk.
Meg tudnád mondani, hogy milyen kulcsszóval lehet tiltani a láthatóságot az élesbe ha van ilyen?
Üdv. és elnézést: – ZorróAszter vita 2016. augusztus 22., 03:50 (CEST)Válasz

Szia!

Úgy zavaró, hogy ha valaki a kategóriákat nézi, akkor ott megjelennek azok a cikkek, amik be vannak kategorizálva. Viszont kategorizálni csak akkor szabad, ha már készen van a cikk. Különben az is előfordulhat, hogy ott valaki rákattint a cikkre, és elkezdi szerkeszteni (hiszen látja, hogy félkész állapotban van). Gondolom az neked lenne kellemetlen. Tehát kétoldalú hátránya van, és egyszerű megoldani, ahogy említettem: Ne élesítsd a kategóriákat. Ha kiválasztottad, vagy beírtad őket, rakd megjegyzésbe, vagy "nowiki"-k közé. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 22., 17:46 (CEST)Válasz

Igen, de nem értem hogyan. Nem tudom, hogy kell megjegyzésbe tenni valamit, és azt sem, hogy kell használni a nowikit. Megtennéd, hogy amit találtál az éles rendszerben, azt a próbalapomon egyiket megjegyzésbe teszed, a másikat meg nowikibe, hogy lássam, hogy kell? Köszi előre is. – ZorróAszter vita 2016. augusztus 22., 18:08 (CEST)Válasz

Akkor itt megmutatom, mi az a "megjegyzésbe / kommentbe tenni":

<!-- Így néz ki egy komment, ez csak a forrásban látszik normális esetben. Az ide kerülő kategória vagy link nem lesz aktív -->

A másik módszer:

<nowiki> Az ide kerülő kategória vagy link nem lesz aktív. </nowiki>

A lényeg:

<!-- 
 -->

<nowiki> </nowiki>

misibacsi*üzenet 2016. augusztus 23., 16:21 (CEST)Válasz

Köszi szépen. A nowikit már kipróbáltam a Platonovnál. Azt hittem, azért lett ilyen ronda, mert rosszul használom. De akkor nem.
Szerintem a jó megoldás az lenne, hogy a próbalapok egyáltalán ne látszanak az élesből, de gőzöm sincs, hol lehetne ezt kezdeményezni.
No mindegy. Köszi mégegyszer. A többi kategóriát már töröltem.– ZorróAszter vita 2016. augusztus 23., 18:51 (CEST)Válasz

Szerintem sehogy, a próbalap "nyilvános", tehát látható mások számára. Ez miért baj? Ha teljesen el akarod rejteni, amit csinálsz, az sajnos csak úgy meg, hogy a WP-n kívüli eszközt használsz (pl. szövegszerkesztőt a saját gépeden).

A "br/"-ek helyett inkább az Enter 2x megoldást javaslom használni, egyszerűbb is, és a szerkesztési nézetben könnyebb olvasni a szöveget. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 24., 19:05 (CEST)Válasz

OK Köszi. Megpróbálom. – ZorróAszter vita 2016. augusztus 24., 19:33 (CEST)Válasz

Életrajz infobox

[szerkesztés]

Szia! Arra kell, hogy kérjelek, hogy az Életrajz infoboxot ne használd, mert már elavult, helyette a Személy, vagy más, speciálisabb infoboxot helyezz el a cikkeken. A már meglevőket is le kéne cserélnünk. Valamint az életrajzi adatokat inkább az egyes személyek Wikidata-lapjára kellene feltöltened, az infobox általában képes azoknak a cikkekben való megjelenítésükre. Köszönöm megértésedetǃ További jó szerkesztéstǃ – Rakás vita 2016. december 16., 10:37 (CET)Válasz

Szia! Szívesen megcsinálom, ha megmondod, mire cseréljem le. Visszamenőleg is a régebbi cikkeimre is. De például nem tudom, mi ez a Wikidata-lap. – ZorróAszter vita 2016. december 16., 15:07 (CET)Válasz

Megjegyzések

[szerkesztés]

Lásd WP:FELÉP - Csurla vita 2016. december 22., 18:44 (CET)Válasz

Rendicsek. Azért variáltam összee-vissza a Megjegyzésekkel, mert az egyes számú megjegyzésem mindig a Források végén jelent meg. Csak akkor jelent meg a jó helyen a Megjegyzések alatt, amikor a legvégére raktam.– ZorróAszter vita 2016. december 22., 18:54 (CET)Válasz

Elismerésem

[szerkesztés]
Elismerésem
Köszönöm a Flamand közmondások c. Bruegel-kép részletes feldolgozását! S.M.(7) vita 2017. július 2., 22:55 (CEST)Válasz


Kedves @S.M.(7):!

[szerkesztés]

Köszi szépen, de ez tulajdonképpen még hiányos. A szólások teljes feldolgozása a most még piros link mögött lenne.
Befejezetlen formában és némileg ziláltan itt található ha esetleg érdekelː

 1. Flamand közmondások

Ebben benne lenne az összes hasonló című kép részleteinek magyarázata ezen a képen részletezve. Mert ezen szinte minden rajta van. Egy-két közmondást találtam csak, ami másik németalföldi festő képén szerepel csak.
Még a héten be is fejezem, ha már ilyen kedves érdeklődést mutattál iránta.
Üdvː – ZorróAszter vita 2017. július 3., 08:13 (CEST)Válasz

Hiányos leírólap

[szerkesztés]
Az általad felküldött kép (Mussoliniː The Last Four Days (Carlo Lizzani, 1974 film)̞ – Rod̠ Steiger.png) felküldésekor a felhívás ellenére nem adtál meg forrást és/vagy felhasználási feltételeket (licencet). Az ilyen képeket bizonytalan jogi státusuk miatt alapelveink értelmében rövid határidőn belül töröljük. Amennyiben a kép jogszerűen használható a Wikipédiában, kérlek, pótold a forrás és a licenc megadását. Javasoljuk továbbá, hogy a hasonló problémák megelőzése érdekében olvasd el a felküldési útmutatót. Felhívjuk figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt, rendszeres felküldése a szerkesztési jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Köszönjük.
A képfeltöltéseidet itt találod listázva, kérlek, nézd át az összes általad feltöltött képet!

Regasterios vita 2017. október 10., 14:30 (CEST)Válasz

Ez vonatkozik a többi képre is, amelyeket a Mussolini végnapjai című cikkbe beraktál. Felhívom továbbá a figyelmedet, hogy a WP:NEMSZABAD irányelvünk értelmében egy cikkbe maximum 4 filmkocka tehető be, de ennyi is csupán a hosszabb cikkek esetében. Ez a cikk nem túl hosszú, így legfeljebb csak három filmkocka használható benne sajnos. Kettőt vegyél ki, kérlek, és jelöld azonnali törlésre őket. Köszönöm. – Regasterios vita 2017. október 10., 14:36 (CEST)Válasz

Kedves @Regasterios:!
Megtörtént. Viszont találtam egy általam kijavíthatatlan hibát. A fájlnév írása közben lenyomva felejthettem az ALT billentyűt, és ettől aláhúzott változata került a fájlnévbe a "d" és a ")" karakternek. Ki tudnád javítani?
Mussoliniː_The_Last_Four_Days_(Carlo_Lizzani,_1974_film)̞_–_Rod̠_Steiger.png
helyett
Mussolini_-_The_Last_Four_Days_(Carlo_Lizzani,_1974_film)_–_Rod_Steiger.png
Kösziː– ZorróAszter vita 2017. október 11., 11:05 (CEST)Válasz

Szia! Kértem a kép átnevezését, egy admin nemsokára végrehajtja. Üdv, – Regasterios vita 2017. október 11., 13:05 (CEST)Válasz

Szia és köszi szépen – ZorróAszter vita 2017. október 11., 14:11 (CEST)Válasz

eXistenZ – Az élet játék

[szerkesztés]

Kedves @Vépi:!
Két problémám van. Az egyik, hogy a külföldi wikiken valamilyen hiba miatt nem jelenik meg a magyar a nyelvi felsorolásban. Már mindent megpróbáltam amit én meg tudtam tenni.
2. Át tudnád nevezni a
EXistenZ_(David_Cronenberg,_1999_film)_–_The_specialty.png
fájlt
EXistenZ_(David_Cronenberg,_1999_film)_–_The_special.png
-ra?
Köszi szépenː – ZorróAszter vita 2017. október 31., 09:53 (CET)Válasz

Szia! 1. Most (nem tudom, korábban hogy volt) csak az angolon nem jelenik meg, nem tudom, miért. 2. Képekhez soha nem nyúlok. Üdv, – Vépi vita 2017. október 31., 10:17 (CET)Válasz

Kösziǃ – ZorróAszter vita 2017. október 31., 13:26 (CET)Válasz

Még spekuláltam az 1. kérdésen, akörül forogtam, hogy a kisbetűscím sablon miatt történik valami, és a wikidatában próbálgattam a címet változtatni. Semmi. – Vépi vita 2017. október 31., 14:55 (CET)Válasz

Én is próbálgattam mindenfélét, de úgy látszik ez valami bug az angol wikiben. Sajnos én akkor se tudnám elmagyarázni a dolgot ha tudnám, kihez forduljak. Kösziː – ZorróAszter vita 2017. október 31., 16:09 (CET)Válasz

Filmkockák

[szerkesztés]

Szia! A Wikipédia:Nem szabad tartalom felhasználása irányelv értelmében nem szabad képek, tehát a filmkocka is csak „szabad tartalom illusztrálására használható fel, a szöveghez relevánsnak kell lennie, segítenie a szöveg megértését, jelentős illusztrációs értékkel kell rendelkeznie.” Ezért az általad feltöltött két filmkockát kivettem a Vaszilij Szemjonovics Lanovoj cikkből, mivel nem töltötték be ezt a funkciót, és azonnali törlésre jelöltem őket. Köszönöm a megértésed. – Regasterios vita 2017. december 19., 10:49 (CET)Válasz

Kedves @Regasterios:!
Itt van Kollár Béla portréja az ötvenes években megjelent regénye címlapján. [6] Kivághatom innen csak a portréfotót és feltehetem a Kollár Béla szócikkbe?
Kösziː
– ZorróAszter vita 2018. február 2., 07:54 (CET)Válasz

Ennek a képnek sem a szerzője, sem az első megjelenésének éve nem derül ki a címlap alapján. Ha a szerző személye nem deríthető ki, azt kell alátámasztani, hogy legalább 70 éve megjelent már. Anélkül, hogy ezeknek az információknak utánajárnál, a kép nem tölthető fel. – Regasterios vita 2018. február 2., 20:38 (CET)Válasz

Bolygó szócikk BÚÉK

[szerkesztés]

Szia!

Volna kedved erre visszatérni? Lásd pl: A cikk további szerkesztése. misibacsi*üzenet 2018. január 2., 08:30 (CET)Válasz

Szia, kedves Misibácsiǃ És BUÉK nektek isǃ
Deǃ Szívesen folytatnám, csak tudod párhuzamosan írok egy csomó szócikket, és akkor amikor valamelyik már célközelinek látszik, akkor begorombulok és hirtelen felindulásból befejezem és felteszem a wikire.
A Kőzetbolygókkal egy kicsit más a helyzet. Elkezdtem írni, de rájöttem, hogy iszonyúan terjedelmes téma. Körülbelül ott akadtam el, hogy kellenének a bolygókról szerkezeti összehasonlító ábrák. Valamelyik könyvben én láttam ilyet, de a keresgélés közben álltam le.
Esetleg ami kész van, valamikor felteszem a próbalapjaim közé.
Üdvː – ZorróAszter vita 2018. január 2., 20:17 (CET)Válasz

Szia!

Szerintem kezdd el írni, mert ha már van valami alap szócikk, arról lehet beszélni, és valószínűleg lehetne bővíteni. Ábrákat most kapásból nem tudok adni, de valószínűleg lehetne találni (ha pl. más wikiken használva van, vagy egyáltalán létezik valami a Commons-on). misibacsi*üzenet 2018. január 2., 21:15 (CET)Válasz

Kedves Misibácsiǃ
Találtam egy rövid verziót a gépemen, de kell lennie valahol még egy hosszabbnak is. Ha megtalálom, összefésülöm a kettőt, és felteszem a próbalapomra.
Vasárnapra tudom ígérni.
Üdvː– ZorróAszter vita 2018. január 4., 00:41 (CET)Válasz

Rendben, kíváncsian várom. Majd szólj, ha meg lehet nézni. Közben te szerkeszted névtelenül a cikket? misibacsi*üzenet 2018. január 4., 17:22 (CET)Válasz

OKésǃ
Nem, nem én voltam.
– ZorróAszter vita 2018. január 4., 22:46 (CET)Válasz

Szia! Itt bizonyára valamit elnéztél vagy félreértettél, mert ez nem filmkocka. A VLC-ről kivágott pillanatfelvétel is csak akkor számít filmkockának, ha tényleg mozognak rajta úgymond, egy jogvédett fotó nem lesz filmkocka attól, hogy levideózzák. – Regasterios vita 2018. február 8., 17:19 (CET)Válasz

Szia! Rendben, keresek másikat helyette.– ZorróAszter vita 2018. február 8., 17:56 (CET)Válasz

Próbalap 2.

[szerkesztés]

Szia! Ha leállsz egy kicsit a szerkesztéssel, kijavítom a táblázatodat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 13., 22:08 (CET)Válasz

Sziaǃ OK Köszi szépen. Nem tudok rájönni, mi a gond. Valami nem látható karakterre gyanakszom. De hogy találtál ide? – ZorróAszter vita 2018. február 13., 22:14 (CET)Válasz

Láttam a friss változtatásokban, és kíváncsi lettem. A függőleges vonalakat kellett kicserélni, valami furcsa karakter volt ott. Jobb alt w a helyes, és nem kell class a fejlécbe, van rá sablon. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 13., 22:18 (CET)Válasz

Lehet, hogy tényleg volt mellette valami láthatatlan karakter. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 13., 22:23 (CET)Válasz

Köszi szépen. Te technikai kérdésekkel foglalkozol? Néha azt veszem észre, hogy valami idegen karakter kerül a szövegbe. Amikre, ami karakterekre előjön a hiba, annál rászoktam, hogy szövegfájlból copy/pastozom be. Szerintem valami java hiba. De nem tudom, az Ubuntu hozza be, vagy a wikipédia? Kinek lehetne szólni? – ZorróAszter vita 2018. február 13., 22:26 (CET)Válasz

Sajnos nem tudom, de a műszaki kocsmafalon lehet segítséget kérni. Általában a fejlett szövegszerkesztők trükkös dolgokat tudnak csinálni, azért jobb például egy sima text editor, ami nem formáz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 13., 22:33 (CET)Válasz

OK
Mégegyszer köszi szépen.
– ZorróAszter vita 2018. február 13., 23:06 (CET)Válasz

A Felszabadítás című szócikkem törlése

[szerkesztés]

Kedves @Hungarikusz Firkász:ǃ

Érdeklődnék hogy miért törölted a Felszabadítás című szócikkem?
És bevallom, a Remmer cikknél való visszaállítás indoklását se értem.
– ZorróAszter vita 2018. május 24., 00:53 (CEST)Válasz

Nem töröltem a szócikked. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. május 24., 00:54 (CEST)Válasz

De hát akkor hová tünt? Tíz perce még itt voltː
https://hu.wikipedia.org/Felszabadítás
Nem a Otto Ernst Remer cikk visszaállításánál töröltet véletlenül ezt is?
És mit jelent, hogy "Nem véletlenül szerepelt egyértelműsítve, a fogalom maga is wikiképes fogalom."?
– ZorróAszter vita 2018. május 24., 01:03 (CEST)Válasz

Kérlek, nézd meg figyelmesen a Felszabadítás lapon (klikk a piros linkre) a rózsaszín háttérben lévő szöveget, annak is az utolsó előtti sorát, rá fogsz jönni, hol a szócikk. Visszaállítással pedig még véletlenül sem lehet törölni. A visszavonáshoz tett indoklást, ha nem haragszol, nem kezdem el megmagyarázni, ugyanis egyértelmű, hogy mit jelent. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. május 24., 01:08 (CEST)Válasz

Jaaaaǃ Látom átnevezted Felszabadítás (film)-re csak a kereső még mindig nem találja meg a Felszabadítás kifejezés keresésénél. – ZorróAszter vita 2018. május 24., 01:10 (CEST)Válasz

Kedves @Hungarikusz Firkász:ǃ
Az jutott még eszembe, hogy nem lenne jobb a
Felszabadítás (filmsorozat)
szócikk cím?
– ZorróAszter vita 2018. május 27., 11:52 (CEST)Válasz

Shangri-La

[szerkesztés]

Shangri-La (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Szia, láttam a Shangri-La szócikkedet és arra gondoltam, hogy esetleg említés szintjén érdemes lenne beleszorítani a Shangri-La név előfordulása a kultúra egyéb területein szakaszba Bob Dylan legendás Shangri_la stúdióját és Mark Knopfler Shangri-La című lemezét. Mit gondolsz, elfér benne? --Pallertithe cave of Caerbannog 2018. június 28., 06:28 (CEST)Válasz

Szia, kedves Pallerti!
Igen, szerintem minden ilyen is hozzá tartozik a témához. Én azért nem írtam be, mert nem tudtam róluk, illetve régen lehet hogy hallottam csak elfeledkeztem róla azóta. Ha van kedved akkor lécci tedd meg.
– ZorróAszter vita 2018. június 28., 06:34 (CEST)Válasz

Kedves @Pallerti:!
Akkor beírtam én.
Üdv: – ZorróAszter vita 2018. augusztus 17., 17:32 (CEST)Válasz

„Az év szócikke 2018” verseny

[szerkesztés]

Szia, ZorróAszter!
A 2018-as év folyamán megírtad a magyarok ábrázolása külföldi játékfilmekben szócikket.
Ezt egyfelől köszönjük, másfelől értesítünk arról, hogy ezt a szócikket a Wikipédia közössége jelölte a 2018-as „Az év szócikke” versenyen.
A szavazás hétfőn, január 21-én 0:00 órakor indul és a Wikipédia szerkesztői 2019. március 3-án éjfélig adhatják le voksukat az általuk legjobbnak ítélt szócikkekre több kategóriában is. Arra kérünk, vegyél te is részt a szavazásban, ismerd meg a 2018-as Wikipédia-termés legjavát, szavazatoddal erősítsd meg szerkesztőtársaid munkáját, megjelenéseddel buzdíts másokat is a közös munka értékelésében való részvételre, így végső soron mások is jobban megismerhetik a te hozzájárulásodat. (Arra felhívjuk azonban a figyelmedet, hogy a kiírás szellemében az általad indított vagy jelentősen bővített szócikkekre szavazni nem etikus.)
Hétfőtől várunk a lapon!
Pasztilla 2019. január 18., 21:04 (CET)Válasz


Kedves Pasztilla!
Köszönöm a kedvességedet. Nagyon örültem neki.
ZorróAszter vita 2019. január 19., 17:32 (CET)Válasz

Szia, ZorróAszter! A verseny két hete zajlik, ez úton is köszönjük, hogy vetted a fáradságot, és már szavaztál 3 kategóriában! Reméljük, március 3-áig lesz alkalmad, figyelmed és időd, hogy a további kategóriákban is szavazz. Pasztilla 2019. február 4., 09:42 (CET)Válasz
Szia, kedves Pasztilla!
Igen, most tartok a Történelem és politika kategóriánál, de még nem olvastam végig a cikkeket. – ZorróAszter vita 2019. február 4., 13:22 (CET)Válasz
Szia, ZorróAszter! Már csak tíz nap, és lezárul a verseny. Gyere, szavazz még 1 kategóriában! Vigyor Pasztilla 2019. február 21., 20:26 (CET)Válasz
Kedves Pasztilla!
Szándékosan nem szavaztam ebben a kategóriában. Esetleg a leges-legvégén és ha tuti hogy nem befolyásolom a végeredményt. Még meggondolom. – ZorróAszter vita 2019. február 23., 17:02 (CET)Válasz

Magyarok ábrázolása külföldi játékfilmekben

[szerkesztés]

Szia! Szerintem nem wikiképes a fenti szócikked, ezért törlési megbeszélésre vittem. – Ary vita 2019. január 24., 19:46 (CET)Válasz

Szia! Tájékoztatlak, hogy a törlési megbeszélés lezárult, a cikked marad. 𝕴𝖚𝖑𝖎𝖚𝖘 𝕬𝖊𝖌𝖎𝖉𝖎𝖚𝖘 2019. január 25., 10:24 (CET)Válasz

Kedves @Szalax, Csurla, Balint36, Berdajeno, Geri, Fekist: @Szilas, Ogodej, Történelem p, Iulius Aegidius, Tulipanos, XXLVenom999: @Alensha, Dodi123, Pasztilla, Karmela: ǃ
Köszi szépen hogy megmentettétek a jó kis szívemheznött cikkemet. Bár most már nem is az enyém hanem a wikipédiáé.– ZorróAszter vita 2019. január 25., 11:00 (CET)Válasz

Semmi gond. 3-4 év, és minden Wikipedia szócikk állami propagandát fog tükrözni. A veszélyt jelentő elem pedig te leszel, a varázspálcádat pedig el fogják törni. Enjoy the final moments of peace. – Geri vita 2019. január 31., 21:16 (CET)Válasz

Kedves @Geri:ǃ
Teljesen kétségbe ejtesz. Eddig se nagyon értettem, mi történik itt, de most már végképp. – ZorróAszter vita 2019. január 31., 22:27 (CET)Válasz

Év szócikke 2018 verseny harmadik helyezés

[szerkesztés]
Az év szócikke 2018
A 2018-as Az év szócikke versenyen a Magyarok ábrázolása külföldi játékfilmekben című szócikked a Film és szórakozás kategóriában a harmadik helyezést érte el! Gratulálunk! Pasztilla és Dodi123 vita 2019. március 4., 11:15 (CET)Válasz

Tyűha, kedves @Dodi123: és @Pasztilla:ǃ
Nagyon szépen köszönöm. Teljesen meg vagyok lepve és nagyon örülök neki. Egyáltalán nem számítottam rá mert akkor ezek szerint nem értettem meg a kiértékelést. Még egyszer köszi szépen mindentː Üdvüzlettelː – ZorróAszter vita 2019. március 4., 16:09 (CET)Válasz

Ördögi kör

[szerkesztés]

Szia!

Láttam, hogy azonnali sablont tettél az ördögi kör cikkre. Utólagos engedelmeddel leszedtem a sablont, egyúttal úgy módosítottam a lapot, hogy átirányítás legyen az ördögi kör egyértelműsítő lapjára (ld. WP:EGYÉRT). A körkörös érvelésnek (circulus vitiosus) lehetne valami olyasmi címe, hogy ördögi kör (logika), ördögi kör (érvelés) vagy valami hasonló (ebben sajnos nem vagyok annyira járatos, hogy pontos egyértelműsítő tagot tudjak neki adni). Viszont arra szeretnélek kérni, hogy miután létrehoztad a lapot, javítsd majd az egyértlapon is a rá mutató hivatkozást. Köszönettel: – Crimeavita 2019. április 25., 18:43 (CEST)Válasz

Jaj, bocsi, közben látom, hogy ezt írtad az azonnali indoklásába: „Ennek oka, hogy az eredeti jelentése mellett a kifejezés mára szerteágazó értelemmel szétterjedt, kibővült, ezért nagyon nehéz lenne egy szóval pl. (logika) egyértelműsíteni.” Az „érvelés” például nem lenne jó egyértelműsítő tagnak? – Crimeavita 2019. április 25., 18:49 (CEST)Válasz

Kedves Crimeaǃ
Éppen azt szerettem volna mondani, hogy a kifejezés eredetileg is kettős értelme (meghatározási hiba és érvelési hiba) értelme mára jelentősen szétterjedt. Ma már a ezeken kívül teljesen más értelemben is használják. Például a lavinahatásra vagy fixa ideára, de másra is. Ezek miatt szerintem csak formálisan, "a rend kedvéért" lehet egyértelműsíteni egy szóval, de valójában nem helyénvaló, félrevezető kifejezéssel. Ezért lenne nagyon jó, ha az eredeti címet kaphatná minden egyértelműsítés nélkül.
ZorróAszter vita 2019. április 25., 18:59 (CEST)Válasz

Jaǃ Bocs. Én köszönömǃ – ZorróAszter vita 2019. április 25., 19:02 (CEST)Válasz

Várj, akkor most hogy lesz? Megmarad az ördögi kör átirányításnak az egyértlapra, és a circulus vitiosus pedig lesz ördögi kör (érvelés)? (Ne haragudj, este van és hosszú volt a nap, ilyenkor nehezen követem a dolgokat.) – Crimeavita 2019. április 25., 19:11 (CEST)Válasz

Kedves Crimeaǃ
Semmi baj. Köszönöm, hogy ennek ellenére foglalkozol a problémámmal.
Azt szeretném, ha a cikkemnek a fentebb ismertetett okokból simán "Ördögi kör" lehetne a címe. Minden zárójeles egyértelműsítés, stb. nélkül.
Ezért kérném, hogy töröld a lapot és a vitalapját is.
Köszönettelː – ZorróAszter vita 2019. április 25., 19:20 (CEST)Válasz

Ó, értem. Ehhez viszont én kevés vagyok. A vonatkozó irányelv szerint: „A minősítés szükségessége alól csak külön megszavazott módon lehet kivételt tenni, mint például Budapest mögött a címben nincs magyarázat, mert feltehető, hogy még az sem fog elfelejtkezni erről a kiemelkedően elsődleges jelentésről, aki a Budapest (egyértelműsítő lap)-on felsorolt más jelentések valamelyikére hivatkozik, és eleve a minősített formát fogja használni a hivatkozásban.” (kiemelés tőlem) Szerintem ennek tükrében érdemes lenne feltenni a kérdést valamelyik kocsmafalon. – Crimeavita 2019. április 25., 19:27 (CEST)Válasz

Kedves Crimeaǃ
Mivel ezt amúgy is csak admin jogú wikipédista valósíthatja meg, segítenél a dolog kivitelezésében?
– ZorróAszter vita 2019. április 25., 19:39 (CEST)Válasz

A szavazás kiírására gondolsz? Nem hiszem, hogy erről formális (mint pl. a tisztviselőválasztás vagy a kiemelési eljárás) szavazást kellene tartani, elég feltenni a kérdést a nyelvi Kocsmafalon, ahhoz pedig nem kell adminnak lenni :-). De ettől függetlenül ha gondolod, szívesen segítek benne. – Crimeavita 2019. április 25., 20:25 (CEST)Válasz

Igen. Légyszíves segíts ha lehetséges. Még sosem láttam ilyesmit, úgyhogy mintát kellene keresnem ami magamat ismerve vagy sikerül belátható időn belül vagy nem.– ZorróAszter vita 2019. április 25., 21:36 (CEST)Válasz

Húha, nagy hirtelenjében én is csak ezt tudtam előásni: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív76#Karácsonyfa cikk visszanevezése egyértelműsítő nélküli címre. Ez alapján valami olyasmit lehetne kitenni a kocsmafalra, hogy

Az ördögi kör egyértelműsítésében szeretnék segítséget kérni. Készült ezzel a címmel film és sorozat is, de alapjában véve a körkörös érvelést nevezik ördögi körnek, csakhogy a kifejezés eredetileg is kettős értelme (meghatározási hiba és érvelési hiba) értelme mára jelentősen szétterjedt. Ma már ezeken kívül teljesen más értelemben is használják. Például a lavinahatásra vagy fixa ideára, de másra is. Ezek miatt szerintem csak formálisan, "a rend kedvéért" lehet egyértelműsíteni egy szóval, de valójában nem helyénvaló, félrevezető kifejezéssel. Viszont ezek mind összekapcsolódnak, és egyetlen cikkben volna érdemes foglalkozni velük.
Ezért azt szeretném kérdezni, egyetértetek-e azzal, hogy az ördögi kör főjelentésének a körkörös érvelést és az ehhez kapcsolódó dolgokat tekintjük (és így az ezekről szóló cikk nem kapna egyértelműsítő tagot), minden más (a film és a sorozat) viszont igen.

Ennyi tellett most tőlem. Nyugodtan nyúlj bele, fogalmazd át vagy egészítsd ki, aztán ha késznek gondolod a szöveget, csak másold ki és nyiss neki egy új szakaszt a nyelvi kocsmafalon. – Crimeavita 2019. április 25., 22:28 (CEST)Válasz

Köszönöm szépen. Jól sejtettemː szerintem még jövő hétre se jöttem volna rá magamtól, hogy mit és hova kell feltenni. – ZorróAszter vita 2019. április 25., 22:52 (CEST)Válasz

Kispapszabadi és Kisülés

[szerkesztés]

Kedves @Darinko:!
Véletlenül belefutottam abba a problémába, hogy Kispapszabadi és Kisülés két külön szócikk, de valójában ez ugyanaz a felvidéki falu. Annak két magyar neve. Mindkét cikket Te írtad még 2005-ben pár hónap különbséggel. Mi ilyenkor a teendő?
Különösen mivel szerintem sok ilyen duplikáció van. Én legalábbis találtam néhányat pedig nem is kerestem, csak rácsodálkoztam. Jó pár hónapja, de csak most szántam rá magam, hogy felcihelődjek és szóljak róla.
Arra gyüttem rá a kis agyammal, hogy a ma külföldiek közül különösen azok gyanúsak, amik mellett nincs szlovák cikk. De van hasonló gond szerintem mai magyar falvakkal is.
Köszönettel: – ZorróAszter vita 2019. június 15., 09:46 (CEST)Válasz

Kedves ZorróAszter!
Megvizsgáltam a kérdést és megállapítottam, hogy nincs igazad. Ez tényleg két külön település, melyek légvonalban is 22 km-re vannak egymástól. A múltban ugyanis két Mala Lehota volt, az egyik Bars vármegyében, a másik pedig Nyitra vármegyében feküdt. A Bars megyei Mala Lehotából lett a Kisülés, ami ma a Zsarnócai járásban van. A Nyitra megyei Mala Lehotát meg 1960-ban hozzá csatolták Istvánszabadjához, amit korábban Nagy-Lehotának neveztek. Az egyesített település a Lehota pod Vtáčnikom (magyarul Papszabadi) nevet kapta. Így az utóbbi Mala Lehota már nem jelenik meg sehol önállóan, így látszólag eltűnt, de valójában ma is Papszabadi településrésze.

Arra az észrevételedre, hogy amiről nincs szlovák cikk megvizsgálandó azt a megjegyzést tenném, hogy sok esetben fordul elő, hogy olyan településről van magyar szócikk, amely ma már településösszevonás folytán nem önálló település, ezért a szlovák wikiben nem írtak róla szócikket. Itt minden esetben utaltam rá, hogy településrészről van szó. (Lásd például Kispapszabadi szócikkét.)
Üdvözlettel:Darinko vita 2019. június 15., 12:16 (CEST)Válasz

Köszi szépen a gyors választ. És mi a helyzet például Újszabadi és Újgyarmat esetén? – ZorróAszter vita 2019. június 15., 12:27 (CEST)Válasz

Kedves @Darinko:!
Így van. Én tévedtem. Ott követtem el a hibát, hogy teljesen lehetetlennek gondoltam, hogy ilyen közel egymáshoz lehetett két, szlovákul azonos nevű falu. Ráadásul sok ilyen pár van a régi Nyitra illetve Bars vármegyében. Méghozzá úgy, hogy rendre az egyik mára beolvadt, eltűnt, a másik meg többé-kevésbé önállóan létezik az eredeti szlovák nevén.
Köszi szépen a segítségedet. Üdvː – ZorróAszter vita 2019. június 15., 14:00 (CEST)Válasz

Nagyon szívesen! Egyébként hasonló történt a Bars vármegyei Újgyarmattal is, ezt meg 1976-ban csatolták Nyitrabányához. Újszabadi Nová Lehota néven ma is önálló település. Üdv.Darinko vita 2019. június 15., 15:01 (CEST)Válasz

Igen. Nová Lehotɑ/Új Lehotɑ/Újgyarmat/Újszabadi témában esett le a tantusz nálam. Meg tanulságos, hogy a mellékes körülmények is mennyire képesek félrevinni a helyes gondolkodást. Pl. hogy Vályi szlováknak, a másik forrás meg németnek mondja a falut. Meg a többi mellékes dolog. A megyehatárok megváltoztása 45 után. Meg a századelő névváltoztatási mizériák híre/emléke (a fejemben) – ZorróAszter vita 2019. június 15., 15:11 (CEST)Válasz

Zöld linkek

[szerkesztés]

Szia, figyelj csak: neked be van állítva, hogy az átirányítólapra mutató linkek zöld színben mutatkozzanak? Palotabarát vita 2019. július 11., 09:11 (CEST)Válasz

Kedves Palotabarátǃ
Nem tudtam, hogy beállítható. De igenː zöld színnel látom, ha a link átirányítás. De gondolom, valamit elkövethettem, ha ezt kérdezed ːo)
– ZorróAszter vita 2019. július 11., 11:08 (CEST)Válasz

Kedves @Palotabarát:!
Sajna azóta sem sikerült rájönnöm, mi lehet a kérdésed mögött. Kifejtenéd bővebben? Köszi és üdvː – ZorróAszter vita 2019. július 14., 17:43 (CEST)Válasz

Szia, ne haragudj, nem vettem észre, hogy válaszoltál. Szóval emiatt kérdem: Magyar írók, újságírók, művészek író nevei, álnevei, művésznevei, szignói. Nagyon jó gyűjtés, de számos link egyértelműsítő lapra mutat, vagyis pont nem derül ki belőle, hogy kinek a szignójáról is van szó. Illetve nyilván egy jópár esetben kiderül, ha az olvasó áttanulmányozza az egyértelműsítőn szereplő azonos alakú neveket, és szerencséje van, ha nincs köztük két író/újságíró. Ellenben ha be lenne kapcsolva, hogy az átirányítások zölden mutassanak, neked is könnyebb lenne már rögtön a helyes cikkcímre linkelni. Itt találsz a beállításhoz leírást: Wikipédia:Zöld belső hivatkozások (egyébként csak egy pipát kell tenni egy kockába, szóval semmi extra). Fontold meg, érdemes, teljesebbé teszi a cikkeket, ha pontosak a hivatkozások. Palotabarát vita 2019. július 15., 02:21 (CEST)Válasz

Kedves Palotabarátǃ
Köszi, de be van állítva. És amióta elkezdtem írni a listát, érzésem szerint legalább egy tucatot, de inkább pár tucatot már javítottam is. Ami most zöld, az vagy nem került még sorra nálam, vagy olyan, akiről nekem nem sikerült kiderítenem, hogy az azonos nevűek közül melyikre gondolt a forrás. Azt, amiről csak sejtem, hogy esetleg ő lehet, azt nem szoktam javítani. Csak ha biztos vagyok benne. – ZorróAszter vita 2019. július 15., 10:14 (CEST)Válasz

Szerintem amelyiknél te sem tudod eldönteni, hogy kiről van szó, azt inkább ne linkeld, de ne maradjon benne egyértre mutató link, az olyan ideiglenes jellegű, javítandó dolog. Palotabarát vita 2019. július 21., 21:39 (CEST)Válasz

Kedves Palotabarátǃ
Mint mondtam még nincs kész a cikk. És eddig is sok zöld linket sikerült kékíteni munka közben. Majd a végén kiderül, összesen hány zöld maradt, ha befejezem az összes forrás feldolgozását. Addig lécci légy türelemmel ːo) A végén eldöntjük, mi legyen a maradékkal. Szerintem egyébként nem nagy baj, ha egyértelműsítő lap jelenik meg ahol nem tudjuk pontosan, ki az. Legalább akinek van forrása, az kap némi lökést, hogy javítsa amit tud. – ZorróAszter vita 2019. július 22., 10:09 (CEST)Válasz

Oké, oké, csináld csak. Palotabarát vita 2019. július 24., 23:02 (CEST)Válasz

Rendicsek. Azért amint talán láttad, szép lassacskán tünedeznek a zöld linkek. Üdvː – ZorróAszter vita 2019. július 25., 12:31 (CEST)Válasz

Horváth Arany

[szerkesztés]

A fontos módosításokat forrásolni kell, főleg élő személyek esetében. A születési évszámot illetően igazad van, mert az Erdélyi ki kicsoda is 1932-t ír, és az hitelesebb, mert a cikkalany adatai alapján készült. Beírtam a megjegyzésbe. Ha ref-et szúrsz be, akkor nézd meg, hogy van-e Jegyzetek nevű szakasz, ha nincs, akkor írd be (a Források elé pl.), hogy

==Jegyzetek==
{{jegyzetek}}

különben a szócikk legvégére írja, ahogy itt is volt, és az nem mindig szép (itt véletlenül elfogadható volt). Wikizoli vita 2019. augusztus 2., 18:34 (CEST)Válasz

Kedves Wikizoliǃ
De hát beírtam a forrástː Kortárs magyar írók 1945-1997 – Horváth Arany szócikk. És én azért vagyok benne biztos, hogy az 1932 jó, mert a Kortárs magyar írók tud a Romániai magyar irodalmi lexikon adatáról, és arra mondja hogy rossz. (1934*ROMIL) Üdvː – ZorróAszter vita 2019. augusztus 2., 19:23 (CEST)Válasz

Rendben, de ha már megjegyzést írtál a hibáról, ott illett volna megindokolni, hogy milyen forrás szerint hibás. Wikizoli vita 2019. augusztus 2., 22:56 (CEST)Válasz

Tudomásom szerint a cikk az egyetlen hibás forrást idézte. Az összes többi elérhető forrásban a jó évszám szerepel. Plusz az általam megadott forrásban maga a ténymegállapítás is szerepel, miszerint a Romániai magyar irodalmi lexikon adata hibás. – ZorróAszter vita 2019. augusztus 3., 08:16 (CEST)Válasz

Neményi Mária (operatőr)

[szerkesztés]

Nagyon szívesen. Üdv: – Gabest vita 2019. augusztus 27., 08:56 (CEST)Válasz

Könyvsorozatok, könyvek

[szerkesztés]

Ne haragudj a zavarásért. Láttam, hogy foglalkoztál a könyvsorozatokkal. Nem volna kedved még a listában szerkeszteni (vagy éppen megírni a hiányzó szócikkek egy részét)? Vagy esetleg, ha érdekel a témakör, bővíteni ezt a két listát: Magyar enciklopédiák és kézikönyvek listája, Magyar nyelvre fordított enciklopédiák és kézikönyvek listája. Üdvözlettel: 12akd vita 2019. szeptember 21., 12:45 (CEST)Válasz

Kedves @12akd:!
Szisztematikus bővítéshez nincs kedvem és képzettségem sem. De ha belebotlok valahol valami ide illő jó kis könyvbe, akkor emlékezni fogok rá és szívesen beírom a listába. Egy-két szócikket viszont szivesen megírnék. Például csípem Camille Flammariont. Vagy régi kedvencem ez a könyv isː Sztrókay Kálmánː Az ember és a csillagok és ez utóbbi például meg is van. De határidőt nem tudok megadni. Üdv és persze hogy nem haragszom ː – ZorróAszter vita 2019. szeptember 21., 15:17 (CEST)Válasz

Köszönöm, további jó szerkesztést! 12akd vita 2019. szeptember 21., 16:17 (CEST)Válasz

Szívesen, és én is köszönöm. Üdv.ː – ZorróAszter vita 2019. szeptember 21., 18:05 (CEST)Válasz

Kedves @12akd:!
Akkor az ígéretemnek megfelelően ezeket írtam meg és tettem be az általad mutatott két listába: Az ember és a csillagok, A távcső világa, Népszerű csillagászattan című könyveket illetve a szerzők közül Gauser Károly és Róka Gedeon szócikket illetve a linkeket. Üdv: – ZorróAszter vita 2019. október 20., 15:50 (CEST)Válasz

 • Ügyes vagy, köszönöm szépen! A távcső világa és a Népszerű csillagászattan nekem is megvan: az elsőből az 1940-es évekbeli kiadás, a másodikból az 1880-as évekbeli: két nagy alakú kötet, és tele van nagyon szép, aprólékos rézmetszetekkel. (Érdemes lenne reprintben megjelentetni).
 • Azt is köszönöm, hogy egyből be is iktattad őket a listákba. Viszont volna egyúttal egy kérdésem is, hátha tudsz segíteni: amikor Magyar nyelvre fordított enciklopédiák és kézikönyvek listáját elkészítettem, eredetileg csak enciklopédiákat vettem fel. (Elsősorban nagy alakú, képes, táblázatos műveket.) Aztán úgy találtam, hogy egyes területekről (pl. filozófia) nincs ilyen magyar nyelven, ezért kezdtem bele venni a részletesebb kézikönyveket is. Szerinted nem kellene-e különválasztani a kettőt?, illetve Különválasztani a nagyobb összefoglaló munkákat (pl. Tolnai világtörténelme)? Nem tudom, hogy az utóbbi történelmi enciklopédiának minősül-e? Úgy éreztem, hogy kell ez a lista, a Magyar lexikonok listája-'hoz hasonlóan az „őswikipédiákról”, de még sok munka lesz vele. A fenti kérdésekkel kapcsolatban érdekel a véleményed. 12akd vita 2019. október 21., 09:08 (CEST)Válasz
Szívesen! És én is köszönöm. Sajnos a kérdésed megválaszolásához nem vagyok kellően képzett. Például azt sem tudom, hogy hol húzódik a határ a kézikönyv és a szakkönyv között, vagy az enciklopédia és a lexikon között. Butaságot meg nem szeretnék mondani. De szerintem itt sok olvtárs képzett könyvtáros és irodalmár. Szerintem őket kellene megkérdezned. Én esetleg a filozófiai kislexikon meg vallástöténeti kislexikonok meg mitológiai lexikon szócikket vállalnám ehelyett. Üdv és köszi: – ZorróAszter vita 2019. október 21., 10:15 (CEST)Válasz

Azt vállalsz, ami jól esik (hiszen anyag az van bőven). Sajnos bizony a lexikonos listára is igaz, hogy korántsem sem teljes: még van bőíteni való és főleg régi lexikonok nem is lexikon címmel jelentek meg. Meg aztán az is kérdés, hogy vajon csak a betűrendes ismerettárak lexikonok-e? (Azaz pl. az időrendi elrendezés alapján készült életrajzgyűjtemények azok-e?) A színezés (sávozás) is néhol eltolódott a listában, de nem merem még újrarendezni, pont a bővítések miatt. Mint láthatod, a lista elemeinek kb. 80%-a piros, de én nem annyira tudtam bővíteni, mert nincsenek könyvismertetéseim (a saját recenziót meg nem szeretik). Úgy tudom, hogy egyes folyóiratok (pl. a Századok) készítettek ismertetéseket, lehet, hogy egy részük fenn van a világhálón. Egy könyvet tudok, ahol komolyabb (nem csak szépirodalmi) művek ismertetése van, hátha árulják valahol (már ha érdekel):

 • Gulyás Pál: Népkönyvtári cimjegyzék. A Népkönyvtárak és kisebb közkönyvtárak részére ajánlható művek magyarázatos jegyzéke. Függelék: Az Országos Tanács mintakönyvtárainak hivatalos jegyzéke, Múzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsa, Budapest, 1910

Öt alapmű, amit kb. majdnem mindenhez jó a területen (egy részük digitalizálva):

A lexikonok bemutatását (az enciklopédiák mellett az „Őswikipédiák” másik nagy csoportja) igen fontosnak tartom, de úgy ítélem meg, hogy ez még eléggé feltáratlan terület. Nagyobb magyar történelmi művekhez és irodalomtörténethez (és természetesen szépirodalmi alkotásokhoz) jó forrás Pintér Jenő: A magyar irodalom története: tudományos rendszerezés (ott linkekről át lehet menni a digitalizált változatra a Magyar Elektronikus Könyvtárra). Régi bibliográfiai bővítésekhez nagyon jó: Szak- és betürendes kalauz az összes magyar irodalom története- s könyvészetében (erről át lehet menni a PDF-hez). 12akd vita 2019. október 22., 12:28 (CEST)Válasz

Köszi szépen. Tényleg nagyon érdekesek. A Magyar írók élete és munkái című könyvek internetes változatait én is ismertem és szeretem. Viszont nem értem, miért mondod, hogy "a saját recenziót meg nem szeretik". Én mindig az adott könyv tartalma alapján szoktam megírni az ismertetéseket. Vagy az ezek szerint nem jó? – ZorróAszter vita 2019. október 22., 17:47 (CEST)Válasz

Hát vannak itt többen (neveket nem szeretnék írni), akik már jelezték, hogy forrás kell mindenhez, nem elég maga a könyv. Én annak örülnék ha valamennyi magyar könyvről (de legalább a jelentősebbekről) lenne ismertetés, de ez csak saját kutatással érhető el. (A szabályzat meg valahol írja (talán itt: Wikipédia:Nevezetesség (könyvek)), hogy a Wikipédia nem önálló kutatások helye. (Arra ott vannak a szakfolyóiratok). Én ugyan ezért nem szólnék másnak, de számíthatsz rá, hogy feltehetően lesz, aki a szóvá teszi. 12akd vita 2019. október 23., 10:28 (CEST)Válasz

Elolvastam, és a tovább mutató linkeket is, de nem találtam erre vonatkozó részt. Én egyébként nem nagyon igazodok el a darabszámra és terjedelemre is rettenetes mennyiségű szabály között, úgyhogy az általam tervezetthez hasonló régi, öt-tíz éves wikipédiás cikkek alapján próbálom kitalálni, hogy mik a szabályok. Ezért gondoltam, hogy filmnél, könyvnél a tartalomra nézve a forrás maga az alkotás.– ZorróAszter vita 2019. október 23., 11:25 (CEST)Válasz

Egyébként a dolog érdekessége, hogy mivel az utóbbi időben ilyen bensőséges kapcsolatba kerültem a lexikonokkal, kézikönyvekkel, volt módomban megtapasztalni, hogy a legkomolyabb források (MOKKA, Magyar Irodalmi Lexikon I-III., ...) finoman fogalmazva is hemzsegnek a hibáktól. – ZorróAszter vita 2019. október 23., 11:30 (CEST)Válasz

 • Itt van például egy rész: "Egy enciklopédia számára a forrásoknak támadhatatlannak kell lenniük. Az enciklopédia nem elsődleges forrás. Szerkesztői nem készítenek interjúkat és nem végeznek önálló kutatómunkát. Tehát bármi, amit itt leírunk, már meg kellett hogy jelenjen mások feljegyzéseiben, jelentéseiben, kutatásaiban, stb." Wikipédia:Ellenőrizhetőség. Mondom, én ezért nem fogok szólni (nekem is van egy-két könyvismertetésem, ahol nincs külső forrás [még...]), de van, akiket ez kifejezetten zavar. (Én örülök, hogy egyáltalán van információ, aztán az javítható / pótolható / bővíthető)
 • Igen, néha pontatlanok a lexikonok is, és olykor egymásból veszik át a téves adatokat. De minnél többet használ az ember, annál inkább csökken az esély a hibázásra.
 • Ajánlom ezt a listát is, itt sok elektronikus változat van ingyenesen: Magyar elektronikus könyvtárak listája. 12akd vita 2019. október 23., 12:37 (CEST)Válasz

Na itt van a fő rész: Wikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye. 12akd vita 2019. október 23., 12:52 (CEST)Válasz

Elolvastam, de továbbra sem értem, hogy a tartalom tekintetében miért nem lehet forrás maga a mű. – ZorróAszter vita 2019. október 24., 10:21 (CEST)Válasz

Lehetni lehet, csak szerintem azt kritizálják mások benne:

 • egy Wikipédia szerkesztő által lényegesnek ítélt forma/tartalmi elemek stb. még nem rendelkeznek olyan információs értékkel, mint egy másik, hivatalosan megjelent kiadványban lévő könyvismertetés (azaz magyarul: jobban szeretik, ha egy irodalomtörténész ismerteti a Robinson Crusoet, mint ha én magam elolvasom, és én írok róla méltatást)
 • + ez még nem dönt a nevezetességről 12akd vita 2019. október 24., 10:56 (CEST)Válasz

Az angol wikipédián rengeteg könyv és film van fenn részletes ismertetéssel. Szerinted lehetséges, hogy ennyi könyv és film tartalmát írta meg képzett irodalomtörténész illetve filmesztéta valamilyen más könyvében? Főleg ilyen terjedelemben és részletességgel? – ZorróAszter vita 2019. október 24., 11:05 (CEST)Válasz

Nem hinném... Én egyébként támogatom a könyvismertetés írást, csak kellene erről valami megegyezést csinálni (mert mint írtam, engem is támadtak emiatt.) 12akd vita 2019. október 24., 11:48 (CEST)Válasz

Sajna nem ismerem a szerkesztőket, így valójában nem tudom megítélni, hogy az álláspontok milyen arányban vannak az egyes kérdésekben. Eddig egy cikkemet támadták meg erőteljesen, és azt hittem, akkor nyilván rossz és törölni fogják. Erreföl megjelent egy csomó olvtárs és megmentették a törléstől, sőt egyikük kijavítgatta a hibákat és összeszedte a hiányzó forrásokat. Szóval a lényeg: a leírt szabályok nehezen értelmezhetők. Helyette megpróbálok régóta létező cikkeket mintaként követni és reménykedni, hogy nem vezetnek félre az így kikövetkeztetett szabályok. – ZorróAszter vita 2019. október 24., 12:05 (CEST)Válasz

Jó, rendben. 12akd vita 2019. október 24., 12:11 (CEST)Válasz

A szövegszerkesztőm hibája?

[szerkesztés]

Kedves @Turokaci:!
Az általam megkezdett Magyar írók, újságírók, művészek író nevei, álnevei, művésznevei, szignói szócikkben javítottál legutóbb egy csomó „ː” -ra végződött szót látszólag ugyanarra. Feltétlelezem hogy itt arról lehet szó, hogy a szövegszerkesztő beletesz valami számomra láthatatlan karaktert a szövegbe. De én nem szeretnék tömegesen magam mögött hagyni ilyen hibákat. Meg tudnád mondani, hogyan lehetne megoldani, hogy észrevegyem és magam is ki tudjam javítani? Vagy szólni valakinek, hogy ki kellene javítani valahol a wikipédia jávás szövegszerkesztőjét, hogy ne tegyen be láthatatlan karaktereket a szövegfájlba? Én Linuxot használok Firefox-al.
Kösziː – ZorróAszter vita 2019. október 12., 11:04 (CEST)Válasz

Hali! Nálam is előjött egy időben, amikor elállítódott a billentyűzetem. Van egy speciális jel, ami úgy néz ki, mint a kettőspont, de mégsem az - van, hogy ezt a helyes használni. Úgyhogy én is addig javítgattam, míg szóltak, hogy ezt nem kéne - én is tévedek, ugyebár. De ahol kettőspont van, ott használjunk ":"-ot, és ne "ː"-t. Nem dől össze a világ, de kicsit rendezettebb lesz, ha javítjuk. Valamelyest bővebben lásd:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91vita:Turokaci#Hossz%C3%BA_besz%C3%A9dhang_jelz%C3%A9se

Üdv: Turokaci vita 2019. október 12., 18:23 (CEST)Válasz

Sziaǃ Sajnos most már majdnem 100% biztos vagyok benne, hogy a wikipédia jávás szövegszerkesztője a bűnös. Most jutott eszembe, hogy éppen emiatt már nem a szövegszerkesztőt használom a <> jelekhez meg a [ és ] sem, hanem ha ritkán kellenek, akkor a Firefox címsorba írom és onnan copy/past -olom, mert ha nem, azokat is átírja másra pontosabban az utána következő karakter lesz valami furcsa. De mint mondom, még a Firefox címsorában sem csinálja csak és kizárólag a wikipédia szövegszerkesztőjénél. Vagyis egészen biztos, hogy a szövegszerkesztővel van gond. És mint említettem, nem szeretnék feleslegesen munkát csinálni Neked, vagy másoknak. Tudnál tanácsot adni, hogy kihez forduljak?– ZorróAszter vita 2019. október 12., 20:31 (CEST)Válasz

Pontosan nem tudom, de én a Kocsmafalon kezdeném - mondjuk a Műszaki részlegben. Próbáld meg ott feldobni, hátha... Üdv: Turokaci vita 2019. október 14., 11:20 (CEST)Válasz

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_(m%C5%B1szaki)

Köszi szépen. Megpróbálom felhozni ott. Üdvː – ZorróAszter vita 2019. október 14., 12:29 (CEST)Válasz

Népszerü csillagászattan

[szerkesztés]

Szia!

Módosítottam a kötet címét a bevezetőben, de most látom, hogy a szócikk címében is rövid "ü"-vel szerepel a "népszerű" szó. Rövid magyarázatot fűztem hozzá a cikkben, hogy a bevezetőben miért írtam át. A cikk szövegében meghagytam a címek eredeti magyar írásmódját a történelmi hűség miatt.

A magyar oktatás sajnos egyre romló színvonala miatt szükséges ez, mivel az olvasók egy része egy-az-egyben másol dolgokat, akkor már ne rossz helyesírással tegyék meg.

A szócikk címében szerintem célszerű lenne jelezni, hogy itt egy könyvről van szó, más művek cikkeivel is így van (vagy kellene lennie). Valahogy így: Népszerű csillagászattan (könyv). misibacsi*üzenet 2019. október 20., 11:59 (CEST)Válasz

Úgy látom, Bináris már átnevezte hosszú "ű" betűsre a cikk címét, de a "(könyv)"-et nem tette hozzá. Neked mi a véleményed a cím kiegészítéséről? misibacsi*üzenet 2019. október 20., 12:03 (CEST)Válasz

Csak akkor egyértelműsítünk, ha van mit. Ha nincs más ilyen cím, akkor nem írjuk oda, hogy könyv. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 20., 12:04 (CEST)Válasz

Kedves Bináris és misibacsi!
Akkor ha jól értem, az URL-ben is megjelenő címében a cikknek ott a mai helyesírással kell szerepelnie, mindenhol máshol maradjon a régi helyesírás szerinti eredeti cím? – ZorróAszter vita 2019. október 20., 12:11 (CEST)Válasz

Ez a magyar fordítás címe, ha ma újrafordítanák és kiadnák, már hosszú ű-vel írnák. Mutatkozik nálunk némi bizonytalanság ezekben az egyszerűbb helyesírási változással sújtott esetekben, mint például az 1834-től megjelent Vasárnapi Újság (hetilap, 1834–1848) hosszú ú-s és az 1854-től kiadott (minden tekintetben ismertebb) Vasárnapi Ujság (hetilap, 1854–1921) rövid u-s írásmódja, de azt látom, hogy ma már akkor sem cz-zünk, rövid magánhangzózunk, ha a korabeli írásmód szerint azt kellene. Én hosszú ű-vel írnám, és már a bevezetőben tisztáznám, hogy "megjelenéskori írásmód szerint: ..." Palotabarát vita 2019. október 20., 12:14 (CEST)Válasz

Én nem erőltetném a régit. Inkább csak egy helyen megjegyezném, hogy az eredeti kiadásban még a kor helyesírása szerint rövid ü-vel szerepel. Általában követjük a helyesírás változásait, ld. a jókais példát. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 20., 12:15 (CEST)Válasz

Kedves Palotabarát és Bináris!
Tehát akkor mindenhol mai magyar helyesírás szerint szerepeljenek a könyvcímek és a sorozatcímek is. És legfeljebb megjegyzésben szerepeljen az eredeti, régi helyesírás szerinti változat. – ZorróAszter vita 2019. október 20., 12:24 (CEST)Válasz

Biztos léteznek egyéni eltérések, de én ebben az esetben igen, így tennék: mai helyesírású lenne a cikk címe. Palotabarát vita 2019. október 20., 12:28 (CEST)Válasz
OK, de azt szerettem volna kérdezni, hogy például Friss Ujság Szines Regénytára cikket is írjam át mai helyesírás szerintire, és benne a felsorolt könyvcímeket is? – ZorróAszter vita 2019. október 20., 12:35 (CEST)Válasz

Mondjuk a regénytáras szócikkből nem derül ki, hogy melyik Friss Újságnak a regénytáráról van szó, sőt, a Friss Újság cikk/egyértelműsítő nem is jelez abban az időben Budapesten megjelenő lapot, csak az erdélyieket mutatja, de az egyértelműsítőben is csupa hosszú ú-s névváltozatot látok, a rövid u-sra még link sem mutat. Úgyhogy igen, én átnevezném Friss Újság Színes Regénytára címre (hosszú ú, hosszú í), és szintén beleírnám a cikk bevezetőjébe, hogy megjelenésekr a címe így és így volt megadva. Palotabarát vita 2019. október 21., 09:49 (CEST)Válasz

Köszi szépen. – ZorróAszter vita 2019. október 21., 15:17 (CEST)Válasz

Írók

[szerkesztés]

Nagyon jó, hogy a Gulyásból dolgozva számtalan hiányzó író cikkét pótlod, némelyikhez életrajzi adatokat is tudtam keríteni kiegészítés gyanánt. Viszont nem tudom mennyire felelnek meg a nevezetességi elveknek az olyanok, mint G. Görgényi István, ami most lényegében szubcsonk, csak a nevét ismerjük és a két könyve címét. Számtalan ilyen lett anno a Szinnyei-féle lexikonból átemelve, amik aztán tömeges törlésre kerültek (több száz, esetleg ezer feletti darabszámról van szó). Nem vitatom, hogy egyes esetekben azért van szükség ezen cikkekre, mert műveik a hasonló szerzőnév alapján összetéveszthetőek mások életművével (pl. Szécsi Ferencek), és így elkülöníthetőek hogy mi kihez tartozik, de ha nem áll fenn ilyen eset, érdemes lenne megvizsgálni a nevezetességi irányelveknek való megfelelést is. GGI valószínűleg ezeknek jelen állapotában nem felel meg. Megírásra érdemesnek találnám ellenben Dabas Tibort, amihez pluszinformációval is tudnék szolgálni. Gyurika vita 2020. január 5., 09:57 (CET)Válasz

Kedves Gyurika!
Igen, emlékszem hogy sok általam kezdett szócikket egészítettél ki számomra hozzáférhetetlen adatokkal. Köszi szépen.
Görgényinél egyébként pont ez a helyzet amit írtál, vagyis hogy több Görgényi István is van, csak még nem tettem be az egyértelműsítő szöveget a cikkbe, csak az egyértelműsítő lapba írtam be őt pár napja.
Egyébként szerintem van olyan jelenség, hogy valaki elolvassa valamelyik regényét például Görgényinek, és kíváncsi rá, hogy ki ez az író. De sok esetben - sőt az esetek többségében - nem talál rá egyértelmű választ, vagy semmit, vagy amit talál, abban nem biztos és ő maga képtelen pontosabban utána nézni a dolognak. Szóval szerintem óriási hiba törölni ezeket az akár szubcsonk kategóriájú cikkeket, mert viszonylag érdeklődésre számot tartó dolgokhoz kapcsolódnak. És elvész annak a lehetősége is, hogy jön egy nálam tájékozottabb olvtárs aki feloldja a hiányosságokat. Különösen mivel a neves lexikonok és internetes adatbázisok is hemzsegnek a hibáktól, téves azonosításoktól és hiányosságoktól.
Ilyen érdekes de felszívódott író volt például Kollár Béla, vagy Gál Péter akiknek sikerült utána nézni, vagy akit nem találok például az informatikus-matematikus Sztrókay Kálmán aki többek között a Z80 könyvet írta, vagy még jópár ember, akik biztosan nem csak engem érdekelnének.
Dabas Tibor: Rendicsek. Utána nézek és ha érzek magamban minimális kompetenciát, szívesen megkezdem a szócikkét.
Üdv: – ZorróAszter vita 2020. január 5., 11:45 (CET)Válasz

Ezt értem, és támogatnám, s ha akár más nem áll rendelkezésre, csak a neve, akkor valami listacikkben is fel lehetne sorolni ezeket az embereket a műveikkel. Magyari Bélából is van egy mérnök vagy író, akinek a nevéhez fűződik pl. a Tranzisztor atlasz és sok műszaki könyv, de sajnos róla semmi információ, csak a könyvcímek, még a foglalkozását is csupán valószínűsítem. Forstner György biztosan 1942-ben hunyt el? Nem találtám a halálát Pesterzsébeten abban az évben. Gyurika vita 2020. január 5., 12:30 (CET)Válasz

Én a magam részéről nem tartom tragédiának hogy ha valakiről csak kevés információ maradt fenn, akkor a róla szóló szócikk esetleg szubcsonk marad. Sokaknak segít így is. Például azzal hogy nem keverik tévesen másokkal. Vagy csak arra kíváncsi valaki, milyen regényeket írt még.
Forster György: Úgy emlékszem, a halála évét a MOKKA adatbázisában találtam. Lehet hogy katona volt és a fronton esett el. De a MOKKA is tele van hibával. (www.mokka.hu)
Magyari Bélát hírből én is nagyon rég óta ismerem. És szerintem másokat is érdekelne valamivel több info róla.
Apropo: Esetleg megkérhetnélek, hogy ha tudod, ellenőrizd le Pecsenke József születési és halálozási adatait? Valami nem stimmel velük. De lehet hogy csak képzelődök. Köszi: – ZorróAszter vita 2020. január 5., 14:15 (CET)Válasz

Pecsenke születési adatai a nem kutatható időszakba esnek. Szerintem létre lehetne hozni egy listát valami olyasmi címmel, hogy "Életrajzi adatokkal nem rendelkező magyar írók listája" és oda fel lehetne venni tömegesen puszta neveket és műcímeket A-tól Z-ig a kezdetektől napjainkig. Az ilyen lista soha nem lesz szubcsonk, és ugyan rengeteg személyt gyűjt egybe, de az adott személyre és a hozzá tartozó szakaszra közvetlenül lehetne hivatkozni bármely cikkből vagy egyértelműsítőről is. Ilyen pl. a Franekeri magyar peregrinusok listája. Gyurika vita 2020. január 5., 16:00 (CET)Válasz

OK. Köszi szépen. Viszont megírtam a Dabas Tibor szócikket azokkal az adatokkal, amikhez hozzá tudok férni. De amikor feltettem, jött egy figyelmeztetés, hogy ez a cikk már korábban létezett de törölték. Valamit félreértettem? – ZorróAszter vita 2020. január 6., 08:11 (CET)Válasz

Kedves @OsvátA:!
Érdeklődnék, hogy miért törölted a Dabas Tibor szócikkből az "eredeti neve: Dampf Tibor, írói álneve: Dombrády Tibor" részt? Üdv.: – ZorróAszter vita 2020. január 6., 14:11 (CET)Válasz

@ZorróAszter: teljesen fölöslegesnek találtam. Ha szerinted szükséges volt, állítsd vissza. Üdv! OsvátA Palackposta 2020. január 6., 15:21 (CET)Válasz
Bocs, de nem értem, hogy találhattad fölöslegesnek. Az eredeti név és az írói álnév minden írónál fel van tüntetve ha volt neki. – ZorróAszter vita 2020. január 6., 16:15 (CET)Válasz

O.A. néha érthetetlen dolgokat csinál, talán tájékozatlanság miatt. Az ilyeneket állítsd vissza bátran. A cikk azért volt régen törölve, mert akkoriban nem állt rendelkezésre megfelelő forrás, ami részletesen tárgyalta volna. Most már előkerültek új adatok. Én úgy emlékszem, a Gulyásban részletesebb életrajz volt, de lehet hogy tévedek. Gyurika vita 2020. január 6., 19:21 (CET)Válasz

Nincs semmi gond, csak hirtelen nem tudtam hova tenni a dolgokat. Azt hittem, félreértettem valamit. Köszi szépen. Üdv: – ZorróAszter vita 2020. január 7., 08:36 (CET)Válasz

„Az év szócikke 2019” verseny

[szerkesztés]

Szia, ZorróAszter!

A tavalyi év ugyanezen időszakában szavazatoddal részt vettél „Az év szócikke 2018” verseny végeredményének alakításában. Ha idén is volnának ilyen ambícióid vagy egyszerűen csak szétnéznél a tavalyi termésből válogatott szócikkek között, ismét módodban áll szavazatoddal erősíteni a versenyt. Várunk a 2019-es szavazólapon, ki ne hagyd! :-) Pasztilla 2020. január 24., 19:51 (CET)Válasz

Szia, kedves Pasztilla!
Igen, szavazok majd, de biztos emlékszel még, nekem ez eléggé lassan megy. Minden cikket végig szoktam olvasni előtte. Üdv: – ZorróAszter vita 2020. január 27., 16:54 (CET)Válasz

Jól teszed! Köszönjük, hogy szavaztál már. Most csak szólok, hogy még van egy hét a versengés lezárulásáig, és arra, hogy a hátrelévő 6 kategóriában is leadd a voksodat. :-) Pasztilla 2020. február 23., 11:30 (CET)Válasz

Szia! Köszönjük, hogy becsülettel végigszavaztad mind a tizenöt kategóriát! Pasztilla 2020. február 24., 22:26 (CET)Válasz

Szia, kedves Pasztilla!
Szívesen. Én viszont azt köszönöm, hogy ilyenek szervezésével és lebonyolításával szorgoskodtok. – ZorróAszter vita 2020. február 25., 00:47 (CET)Válasz

Herzl Tivadar

[szerkesztés]

Kedves @Turokaci:!
Ha jól látom, kb. egy éve Te tetted be a Herzl Tivadar szócikkbe "A zsidó világgyarmat programja" című könyvet. Azonban ez szerintem egy Mónus Áron nevű nyilasgyanús antiszemita Cion bölcseinek jegyzőkönyvei fordítása Herzl Tivadar nevének aláhamisításával. Vagy szerinted ez tényleg Herzl könyve?
Üdv:– ZorróAszter vita 2020. február 13., 16:45 (CET)Válasz

Hali! Hozott anyagból dolgozom - az OSZK katalógusában így szerepel, Herzl neve alatt. Mónus Áront "munkássága" nem ismeretlen előttem, terménytőzsdéstül (és amúgy egy Cion bölcseit leleplező - mármint a hamisításra rávilágító - művet is részben én fordítottam, még a múlt évezredben...), de maga a könyv nem járt a kezemben. El tudom képzelni, hogy tendenciózusan torzítva adta közre H. könyvét, a Cionnal egybemosva, a bevezető pedig minden bizonnyal "sajátos nézőpontból" tárgyalja a jelenséget. Így tán indokolt lenne áttenni egy másik szakaszba. De sajna ez is a "történet" része... Üdv: Turokaci vita 2020. február 13., 22:36 (CET)Válasz

http://nektar.oszk.hu/hu/manifestation/2824567

@Turokaci: OK, de attól a kérdés még kérdés marad: hogy segítsünk-e egy kivénhedt nácinak az antiszemita propagandájának a terjesztésében itt a magyar wikipédián. Mellesleg nekem a soronkövetkező "újraford. és szerkesztett" A zsidó állam is gyanús, hogy ugyanilyen hamisítvány. De annyira nem érdekel a kérdés hogy utánanézzek. De az nagy szégyen lenne, hogy a magyar wikipédia antiszemita propagandabrossúrákat hagy fenn a Herzl Tivadar cikkben. – ZorróAszter vita 2020. február 14., 10:59 (CET)Válasz

Szerkesztések száma: csökkent?

[szerkesztés]

Szia!

39.000-ről 22.000-re csökkent??

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Szerkeszt%C5%91:Zorr%C3%B3Aszter&curid=1329283&diff=22281139&oldid=22276629

misibacsi*üzenet 2020. február 18., 08:41 (CET)Válasz

Kedves Misibácsi!
Hogy vetted észre?? A lapomon nem is látszik ez a box.
Nem tudom, mi volt a 39000. Talán benne volt a próbalapokon való szerkesztés is. A 22 ezer az a magyar wikipédia névtérben történt szerkesztések száma. – ZorróAszter vita 2020. február 18., 09:28 (CET)Válasz

Dehogynem látszik: "Ennek a szerkesztőnek x. db szerkesztése van."

Userbox/Szerkesztések száma|3900022000

Most 22.000-t mutat. Ezt te magad tudod módosítani, nem automatikus.

misibacsi*üzenet 2020. február 18., 14:26 (CET)Válasz

Igen. Most már látszik mert kivettem azt a felesleges függőleges vonal karaktert, ami miatt eddig nem látszott. És igen, tudom,hogy nekem kell módosítani, de mint mondtam, most már nem emlékszem, mi lett volna a 39000. Valószínűleg ebben benne vannak azok a szerkesztések is, amiket a próbalapomon csináltam. Én ugyanis nem átmozgatni szoktam a cikkeket a próbalapról a névtérbe, hanem a névtérben nyitok egy új oldalt, és abba másolom bele a próbalapon megszerkesztett cikket. Így rengetek szerkesztés a próbalapjaimon van. Szerintem. Ha jól tudom. De most véletlenül megtaláltam a hivatalos számot és az a magyar wikipédián 21600 valamennyi volt. Az angol majdnem 1000-et nem számoltam bele csak a magyar wikit. – ZorróAszter vita 2020. február 18., 15:13 (CET)Válasz

Dőlttel szedett halálozási dátum

[szerkesztés]

Benedek Ernő cikkében törölted a kurziválást. Ez arra szolgál, hogy megkülönböztesse a valós halálozási dátumokat a bírólag megállapított dátumoktól. Hivatkozni pedig nem szoktam az ilyeneket. Ez a dőlttel szedés azt hivatott jelölni, hogy az ilyen dátumot hivatalos szerv állapította meg. Gyurika vita 2020. február 21., 19:38 (CET)Válasz

Kedves @Gyurika:ǃ
Bocsánat. Nyilván azt hittem, hogy véletlenül került rá a dölt szedés. Ezután igyekszem észben tartani. De szerintem ezzel még lesz probléma, ugyanis szerintem nem csak én hanem más se fogja érteni, miért dőlt betűs egy dátum. Legfeljebb abban bízhatunk, hogy nem veszik észre, vagy lusták törölni.
– ZorróAszter vita 2020. február 21., 19:51 (CET)Válasz

Év szócikke verseny

[szerkesztés]

Köszönöm, hogy a Textilanyagok újrahasznosítása c. cikkemet jelölted az Év szócikke versenyben. – Elkágyé vita 2020. február 26., 07:49 (CET)Válasz


Kedves @Elkágyé:!
Szívesen. De a pontosság kedvéért: a cikkedet nem én jelöltem. Én csupán szavaztam rá. – ZorróAszter vita 2020. február 26., 08:43 (CET)Válasz

Bánffy

[szerkesztés]

Emlékeim szerint neked van hozzáférésed a Gulyás-féle írólexikonhoz. Esetleg Bánffy Dezső (1900-1939) földbirtokos cikkét meg tudnád írni az alapján, ha van benne elég információ? Másik forrás hozzá még a Gudenus, csak nekem az sincs meg. Viszont ezek alapján kiderülne, hogy elég nevezetes-e ide, vagy a miniszterelnök visszanevezhető-e az alapalakra. Gyurika vita 2020. március 17., 06:43 (CET)Válasz

Kedves Gyurika!
Ha a Magyar írók élete és munkáira gondolsz, én csak a nyilvánosan hozzáférhető pdf-ek alapján szoktam dolgozni. És igen: szívesen megírom. Nekem ez a nevezetességi dolog nem tetszik. Szerintem mindenki nevezetes ha a cikkének legalább annyi értelme van, hogy nem tévesztik össze egy másik azonos nevűvel. Én csak kezdő vagyok, mégis legalább három-négy esetben találtam ilyen azonos nevűek okozta problémát: Mózsi Ferencek, Kollár Bélák, Sztrókai Kálmánok. Üdv: – ZorróAszter vita 2020. március 17., 09:08 (CET)Válasz

No, hát ennyit sikerült találnom róla: Bánffy Dezső (földbirtokos)
– ZorróAszter vita 2020. március 17., 15:12 (CET)Válasz

A semminél jobb, köszönöm, még én is keresek hozzá. A Keleti Újság fotót is közöl róla. Gyurika vita 2020. március 17., 18:00 (CET)Válasz

Nincs mit. Én is próbáltam utána nézni két érdekes dolognak. Az egyik, hogy a második felesége az első feleség húga.
A másik a halála. Valami síbaleset lehetett?
– ZorróAszter vita 2020. március 17., 18:30 (CET)Válasz

Filmlinkek

[szerkesztés]

Kedves @B.Zsolt:!
Nem tudom, a filmlinkek sablont is Te kezeled-e, vagy csak a botot, de valamiért A 300 éves embernél nem mutat semmit, holott az IMDB-n van róla szócikk. Üdv: – ZorróAszter vita 2020. március 22., 21:10 (CET)Válasz

A filmnek nincs wikidata adatlapja, így a filmlinkek sablon sem tud onnan mit kiolvasni. töltsd ki az adatlapot és akkor működni fog! :) – B.Zsolt vita 2020. március 22., 21:59 (CET)Válasz

OK. Köszi az infót. Akkor csinálom. – ZorróAszter vita 2020. március 23., 09:33 (CET)Válasz

@B.Zsolt: Jaj! Nem néztem meg, hanem csináltam neki wikidata adatlapot, de most kiderült, hogy már van neki. Te miből gondoltad, hogy nincs? – ZorróAszter vita 2020. március 23., 09:48 (CET)Válasz

Ja! Már értem. Az IMDb bejegyzés hiányzik belőle. – ZorróAszter vita 2020. március 23., 09:51 (CET)Válasz

arva2016

[szerkesztés]

Kedves @Porrima:!
Elnézést hogy a privát oldaladon szerkesztettem. Figyelmetlen voltam. Még szerkesztettem a hasonló árva lapokat feltüntető listán is. Ott maradhat vagy visszaállítsam? – ZorróAszter vita 2020. április 8., 15:21 (CEST)Válasz

Nincs nagy probléma. Én két szerkesztésedet látom, a normál árva listán nagyon helyes, hogy módosítottál. De miért nem törölted onnan a dos Santost? Már nem árva. – Porrimaeszmecsere 2020. április 8., 15:40 (CEST)Válasz

Nem nagyon értettem hogy mi ez a lista, csak körülbelül sejtettem. És nem akartam utána nézni részletesebben. De akkor köszi:törlöm. És mégegyszer bocs. – ZorróAszter vita 2020. április 8., 15:49 (CEST)Válasz

A nagy lista azokat a cikkeket tartalmazza, amelyekre más cikk nem hivatkozik, tehát ilyen értelemben nincsenek benne a Wiki vérkeringésében. – Porrimaeszmecsere 2020. április 8., 16:10 (CEST)Válasz

Köszi. És ennek van valami következménye? Mondjuk hogy mint érdektelent törlik? Vagy csak gyanúsak hogy érdektelen témát dolgoznak fel? – ZorróAszter vita 2020. április 8., 16:26 (CEST)Válasz

Ez a lista csak egy sajátosság, semmilyen következménnyel nem jár, hogy benne van-e egy lap, vagy nincs. Van még néhány hasonló gyűjtemény. Az árva párja a Zsákutca lapok, amelyik azokat tartalmazza, ahol semmilyen hivatkozás nincsen, tehát aki ide jön, az kattintással nem tud tovább lépni más lapra. Ne foglalkozzál vele, ha eddig megvoltál nélkülük. – Porrimaeszmecsere 2020. április 8., 17:06 (CEST)Válasz

OK Köszi szépen. Üdv.: – ZorróAszter vita 2020. április 8., 17:23 (CEST)Válasz

Szokol A.

[szerkesztés]

Írtam a cikk vitalapjára, nekem gyanús ez a személy. Gyurika vita 2020. április 11., 14:29 (CEST)Válasz

Szokol

[szerkesztés]

Szia! Ma figyeltem fel a TMB-re, gyorsan átfutottam, aztán elkezdtem én is keresgélni, mire visszatértem, a TMB eltűnt, ezért ideírom. A módszerem a következő volt: a Színházi Élet lapban keresgéltem (az Arcanumban), mégpedig minden olyan filmre, amiben állítólag játszott. Elolvastam mindent, amit találtam (nemcsak a keresőt használtam, lásd mellészkennelés), de persze főleg a szereposztásokat figyeltem. Mivel mellékszereplő lehetett (volna), ha találtam is szereposztást, ott csak a főszereplőket tüntették fel. Tehát ha a cikkéből tudtam is a szerepnevét, lehet, mégsem volt feltüntetve. Szóval sehol nem találtam semmi pozitívat. DE: a Hyppolit, a lakáj egy az egyben olvasható (1932/1. szám), s abban nemhogy Ramszesz nevű szereplő, de RAM/RÁM-mal kezdődő főnév (csak ennyi, kerülendő a mellészkennelést) sem található. Szóval: ebben az egy esetben biztosan kamu. – Vépi vita 2020. április 14., 11:18 (CEST)Válasz

@Vépi: Szia! Ebből a szempontból az 1919-es Bánk bán és Kertész Alraune című filmje lenne a legígéretesebb. Ezeket megtaláltad, megnézted? Például a Pi című film stáblistáján van egy King Neptune nevű szereplő. Senkit se szólítanak így a filmben. Az őt alakító színész se azonosítható. Valószínűleg valamilyen amatőrszínházban találta a rendező. Attól hogy sehol nem található róla infó, attól még létezik. – ZorróAszter vita 2020. április 14., 13:18 (CEST)Válasz
Igen, megnéztem. Mondok még valamit. Az Arcanum olvasgatása előtt Binggel kerestettem az illetőt (mert említettél valamit a Google-ről). Találtam olyan helyeket, ahonnan állítólag letölthettem volna egyik-másik szóbanforgó filmet, ha regisztrálok (és esetleg fizetek is valamit). Ezekről gyorsan kiugrottam. Ha tovább akarsz nyomozni, ezen a szálon is elindulhatsz. (Ezeket a kereséseket nem ismételtem meg Google-lal.) – Vépi vita 2020. április 14., 14:39 (CEST)Válasz
Nekem továbbra se tetszik a mediahack variáció. Ez nem durranhat semekkorát, és kicseszni is legfeljebb velem cseszett ki. Az se egy trófea. Én inkább azon indulnék el egyrészt, hogy milyen szkennelési hiba ugorhatott be és hol. Illetve ezzel párhuzamosan a pozitív várakozásomon, hogy valahol felbukkan hogy ki ő valójában. Ugyanis szerintem ti valójában nem látjátok, mekkora káosz volt 1930 előtt. Ha nem ment a film, nem tetszett a közönségnek, akkor a rendező forgatott hozzá még 1000 métert más színészekkel és újravágta egy teljesen más filmet csinálva az eredetiből, és hasonlók. Ugyanazt a karakter a filmen belül egy-két jelenetben más színész játszotta és hasonló hajmeresztő megoldások, amikre ma nem is gondol senki hogy valaha ilyen is volt. Ugyanez a kavarás a színészek művészneveivel. Stb. – ZorróAszter vita 2020. április 14., 15:56 (CEST)Válasz

„a TMB eltűnt”?? Nem tűnt el, csak le lett zárva. Ugyanott van, ahol eddig volt. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. április 14., 11:23 (CEST)Válasz

Persze. Értsük már jól egymást. A cikk tűnt el, a TMB lezárult. – Vépi vita 2020. április 14., 11:24 (CEST)Válasz

 megjegyzés-- Ami nincs, azt mindig nehezebb bizonyítani, mint azt, ami van. Köszönet illeti mindazokat, akik alaposan utánanéztek ennek a makacsul védelmezett hoaxnak.--Linkoman vita 2020. április 14., 11:28 (CEST)Válasz

@Linkoman: Annyira nehéz, hogy neked is beletört a bicskád. Ezt ugyanis senki nem bizonyította, csak kimondta. – ZorróAszter vita 2020. április 14., 13:18 (CEST)Válasz
Itt arról van szó, hogy negatívumot nem lehet bizonyítani, és ez rendben is van így. (A Wikipédia:Ellenőrizhetőség#A bizonyítás terhe irányelvi részlet foglalkozik is ezzel: „A bizonyítás terhe mindig azon a szerkesztőn van, aki az adott tartalmat bele szeretné írni a szócikkbe.”.) Nem Linkomannak, Gyurikának vagy más hozzászólóknak kell bizonyítania, hogy ez a Szokol Aoles nem létezett, hanem neked kellene, hogy ténylegesen létezett. De ez nem sikerült, mert egyetlen korabeli forrásban sem található (jópárnak én is utánanéztem), vagy legalábbis nem tudtál ilyesmit felmutatni (ha anno valaki ilyen néven szerepelt volna, már csak a neve miatt is foglalkoztak volna vele). Ez pedig bizonyítja, hogy hoax, de legalábbis azt, hogy hoaxgyanús, és amíg nem lehet ténylegesen bizonyítani, hogy létezett, az is marad. Továbbá még ha létezett volna is, a nevezetessége továbbra is kétséges lenne, ugyanis semmilyen forrás sem foglalkozik vele olyan szinten, amely a nevezetességet alátámasztja. Néhány, az IMDb-ről átvett kétes filmográfia nem megfelelő a nevezetesség alátámasztására. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. április 14., 14:38 (CEST)Válasz
Éveken keresztül ott díszelgett Izrael alapító atyja, Herzl Tivadar művei között a nácigyanús antiszemita Mónus Áron és egy másik hasonszőrű könyve mintha Hertzl írta volna őket. A wikipédia egyébként is telistele csonkkal, hibákkal, stb. Én is naponta találkozok velük, javítgatom is őket szorgalmasan. Én miért nem kaptam esélyt Szokol Aoles kérdésének a tisztázására? Miért kellett húsvétkor törlésre jelölni és kurtánfurcsán kinyírni anélkül hogy a kérdés iránt érdeklődők, például a filmműhelyesek is bekapcsolódhattak volna. Nem csak a TMB-be, de akár a segítésbe is. Kollár Béla írónál például szép eredményre vezetett, hogy nem lett csonkként azonnal törölve. Azonkívül a hoaxot és a nevezetességet próbáljátok csiki-csuki malomként használni ellenem. Ezek a retorikai fogások sem a lexikonírás műfajába tartoznak hasonlóan egyes olvtársak csúsztatásai például az IMDb-vel kapcsolatosan. – ZorróAszter vita 2020. április 14., 15:36 (CEST)Válasz
(Szerkesztési ütközés után) Az, hogy voltak/vannak más hibák is, nem ok arra, hogy még többet hozzunk létre vagy legalizáljuk a létezésüket. A kérdés után érdeklődök nyugodtan érdeklődhetnek, kutakodhatnak a téma iránt a kétséges szócikk megléte nélkül is. Nem, nem mi csiki-csukizunk ezzel, hanem -- láthatóan -- te próbálod meg az ellenvéleményen lévőket ezzel kifárasztani. Egyértelmű pedig a kérdés:
 1. Létezik ténylegesen ez a személy? Ha igen, bizonyítható korabeli forrásokkal.
 2. Ha létezik, igazolható a nevezetessége?
 3. Ha a két fenti megvan, lehet róla szócikk. Ha a kettő közül valamelyik nincs (és jelenleg egyik sincs), akkor nem lehet róla szócikk.
Az IMDb-vel kapcsolatos megjegyzések pedig sajnos nem csúsztatások. Én magam is küldtem már be nekik információkat, amiket megjelenítettek rá nem sokra, viszont az egyik tévedésemet, amit pár percen belül jeleztem nekik, hónapok óta nem korrigálták. Tehát nem, az IMDb önmagában nem minden esetben nevezhető megbízható forrásnak. És sajnos ez pont az az eset. Emellett az IMDb-n szereplés önmagában nem nevezetességi alap.
Tudod megfelelő, korabeli forrásokkal bizonyítani Szokol Aoles létezését és nevezetességét vagy nem? Ha igen, bizonyítsd. Ha nem, akkor meg lépjél túl és tovább ezen, és fogadd el, hogy Szokol Aolesről nem lesz szócikk, mert nem wikiképes. Jelenleg két ok miatt sem. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. április 14., 15:48 (CEST)Válasz
Nem kaptam időt arra, hogy magam részletes utána nézzek a dolgoknak. Nem kaptak időt és lehetőséget a hozzáértők (filmműhely) hogy értesüljenek a dologról és esetleg segítsenek. És olyanok döntöttek a nevezetesség kérdéséről, akiknek semmi sem nevezetes mert nem érdekli őket a téma, a némafilmek és ez a korszak. Ők mondhatják, hogy kit érdekel hogy valaki esetleg főszerepet játszott Kertész Mihály korai némafilmjeiben. Hát ezek itt a problémák az eljárásotokkal. – ZorróAszter vita 2020. április 14., 16:04 (CEST)Válasz
De, végtelen időd/időtök van az utánanézésnek, ugyanennyi lehetőségetek is van. Tudod/tudjátok, mit kell keresni, ismert előtted/előttetek a név. A szócikkben nem volt semmilyen plusz információ, amelynek hiánya bárkit és bármiben is akadályozna. Ha találsz valamit, a szócikk visszaállítható. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. április 14., 16:13 (CEST)Válasz
Mások minősítgetésével pedig jó lenne ha sürgősen leállnál. Már csak azért is, mert láthatóan túlnyomó részük minden lehetségeset megtett azért, hogy kiderítse, valóban létezett-e az illető. Van bizonyítékod arra, hogy ez a valaki tényleg főszerepet játszott bármilyen filmben is? Mármint olyan, ami korabeli bizonyíték és nem az IMDb vagy annak koppintása? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. április 14., 16:13 (CEST)Válasz

A mások minősítegésével pedig jó lenne ha leállnál, de sűrgősen

Egyrészt mi a minősítgetés? Másrészt ha nem állok le vele akkor mi lesz? Utálom a homályos és üres fenyegetőzést. Egyébként már mindent elmondtam nem is egyszer. Nem akarom ismételgetni magam. Azt is hogy az eljárásotok kezdetektől nem volt korrekt. És szó sincs róla hogy köszönettel tartoznék emiatt bárkinek. Nem az én igazamat keresték hanem a magukét. Én is azt próbáltam X fő ellenében. – ZorróAszter vita 2020. április 14., 16:30 (CEST)Válasz
Nonszensz, amit állítasz. Ha találtak volna valami kézzelfoghatót, akkor azzal a te igazadat támasztották volna alá. A különbség csak annyi, hogy mások megpróbáltak nyomra lelni, míg te csak az IMDb-s filmográfiát meg az onnan átvett tükrözéseket ismételgeted. De továbbra sem hoztál korabeli forrást. Ha létezett volna, pláne ha főszereplő lett volna bármiben is, annak lenne nyoma.
A személyeskedésekért pedig egy idő után blokkolás jár. Ha neked ez homályos és üres fenyegetőzés, lehet, hogy nagyon meg fogsz lepődni, ha nem fejezed be. Hogy mi a mások minősítgetése? Erre a kérdésedre nem válaszolok, mert nyilvánvalóan tisztában vagy vele, hogy mely szavaiddal minősítettél másokat. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. április 14., 16:45 (CEST)Válasz
Nem érdekel az üres és röhejes fenyegetőzésed. És nem: Nem tudom, hogy te mely szavaimat próbálod majd minősítgetésnek beállítani. Nem úgy nézett ki hogy az én igazamat akarnák alátámasztani. Különösen hogy előtte a törlésre szavaztak. – ZorróAszter vita 2020. április 14., 17:03 (CEST)Válasz
Halkan megjegyzem, hogy nem muszáj Zorroaszternek mindenre valamilyen választ adni, amit a vitalapjára írnak. Föleg, hogyha olyat válaszolna, aminek le nem írásával mindenki csak jobban jár. Apród vita 2020. április 14., 16:50 (CEST)Válasz
Azt akarod mondani ezzel, hogy ez az egész Húsvéti akció egy szervezett provokáció volt? És arra ment ki valójában a játék, hogy kitiltsanak a wikipédiáról? :o) – ZorróAszter vita 2020. április 14., 17:03 (CEST)Válasz

Ezt is kipróbáltam, hiába: http://szotar.sztaki.hu/en/lab/anagram?input=szokol+aoles&lang=hu&search=Keres%C3%A9s&dict=hu&distinction=loose&wlimit=&llimit=3&rlimit=200&include=&exclude=&mode=anagrams. – Vépi vita 2020. április 14., 11:46 (CEST)Válasz

Ételmentők

[szerkesztés]

Szia! Érdekes cikk, kicsit javítgattam rajta. Talán egy kissé túlzottan átsüt rajta a műsorkészítők szemlélete, még ha egyet is lehet velük érteni: a hatalmas, meghökkentő, bűn és ehhez hasonló jelzőket, kifejezéseket szerintem mellőzni kellene a cikkben. Egy kérdés a filmkockák kapcsán: ugye a Fájl:The Big Food Rescue (2016) – Storage.jpg képen is önkéntesek láthatók?! Mert ha igen, pont betölti azt a szerepet, mint az infoboxban látható kép, és így az egyik felesleges. – Regasterios vita 2020. április 19., 09:44 (CEST)Válasz

Szia! Igen. Ezek a kifejezések szó szerint így hangzanak el a magyar szinkronos változatban. Azt hiszem, a raktárban és általában a londoni központban a Felix Project alkalmazottai dolgoznak. Tehát ezek az egy-két fizetett alkalmazott közül kerülnek ki. Az önkéntesek járnak kint a szupermarketekben és ők szállítják ki az árukat a jótékonysági szervezeteknek, ingyenkonyháknak. – ZorróAszter vita 2020. április 19., 09:51 (CEST)Válasz

Szerintem a cikkben nem érdemes átvenni ezeket a kifejezéseket, kis távolságot tartani kellene a narrátor megközelítésétől. Ami a filmkockát illeti, értem a különbséget, bár szerintem egyik sárga mellényesre sincs ráírva, hogy ő alkalmazott, ő pedig önkéntes. Ugyanannak a munkafolyamatnak más-más szakaszán dolgoznak. – Regasterios vita 2020. április 19., 10:03 (CEST)Válasz

Én csak azt a problémát látom, hogy a ha a filmben például az szerepel szó szerint vagy megközelítőleg, hogy az ételpazarlás bűn az éhezők millióira tekintettel, akkor ha ezeket a kifejezéseket elfinomítjuk, akkor a film tartalmát adjuk vissza rosszul. Mintha egy akciófilmnél kihúznánk az erőszakos jeleneteket, és ezzel valami mesefilmszerű film leírásához jutnánk holott nem az volt. Hasonlóan a képekkel: Az első képen az látható, hogy a Felix Project önkéntesei kiszállítják az egyik ingyenkonyhának az adományokat. A harmadikon pedig az, amikor a raktárban az alkalmazottak összeállítják a csomagokat a beérkezett adományokból. Lehet mondani hogy ez ugyanaz. Szerintem nem, de én nem tekintem a magántulajdonomnak az általam írt cikkeket. – ZorróAszter vita 2020. április 19., 11:05 (CEST)Válasz

Azt is lehet írni, hogy „az ételpazarlást bűnnek tartják”. Még ez is mindjárt más, mint azt írni, hogy „az ételpazarlás bűn”. A dokumentumfilmnek lehet célja a figyelemfelkeltés és a lelkifurdalás keltése, a szócikknek nem (WP:SN). Mivel egyébként ez az egész akció jelenleg is tart, szabad képpel bármikor pótolhatók a filmkockák, legalábbis a külső helyszíneken zajló tevékenység biztosan. Csak valakinek le kellene fényképezni egy ilyen pakolást, szabad licenc alatt feltölteni, és máris megvan a szabad kép (WP:NEMSZABAD). Sőt, tőlük is lehet képet kérni, szerintem szívesen adnának. – Regasterios vita 2020. április 19., 11:23 (CEST)Válasz

Egy már van is a Commonsban, betettem a cikkbe: File:The felix project.jpg. – Regasterios vita 2020. április 19., 11:30 (CEST)Válasz

Szerintem ez nem jó. A cikk ugyanis nem a Felix Projectről, hanem a Felix Projectről készült dokumentumfilm sorozatról szól. – ZorróAszter vita 2020. április 19., 11:33 (CEST)Válasz

Így van, de ez miért jelenti azt, hogy csak és kizárólag a filmből vett filmkockákkal lehet illusztrálni a cikket? Ha mondjuk egy ugyanilyen árupakolásról lenne egy szabad fotó, úgy gondolod, akkor is a filmkocka élvezne előnyt, csak mert az a filmből van? Ha igen, akkor nagyon nem értünk egyet. – Regasterios vita 2020. április 19., 11:50 (CEST)Válasz

Igen, szerintem igyekezni kell nem megtéveszteni vagy félreértésben hagyni az olvasót. Még olyan esetben sem, amikor a dolognak semmi tétje sincs. Tehát nem szabad azt a képzetet kelteni, hogy egy kép a filmből van, ha valójában attól független fénykép. Azt én is tudom, hogy sokszor werkfotó vagy reklámfotó is félreértésben hagyja a nézőt és azt hiszik, hogy az adott kép a filmből van. Ennek ellenére ez a véleményem. De nincs jelentősége. Mint említettem, nem tartom a magántulajdonomnak az általam kezdett/írt cikkeket. Bárki szabadon módosíthatja. Csak akkor szoktam szólni, ha általánosabb, az egész wikipédiára vonatkozó problémát vet fel egy módosítás. – ZorróAszter vita 2020. április 19., 12:10 (CEST)Válasz

Kedves Regasterios!
Látom a másik cikkemben is cseréltél egy képet. Azt szeretném kérdezni, hogy régen azt beszéltük meg emlékezetem szerint, hogy rövidebb cikkben max. 3, hosszúnál max. 5 képkocka kép lehet. Ez mára lecsökkent 2-re, vagy én emlékszem rosszul? – ZorróAszter vita 2020. április 19., 14:16 (CEST)Válasz

Hosszabb szócikkekben 2-4 filmkocka használható, terjedelemtől függően, de ez csak az egyik korlátozás. A Wikipédia:Nem szabad tartalom felhasználása taglalja ezt részletesebben. Így például nem lehet filmkockát használni, amennyiben az szabad képpel is helyettesíthető. Éppen ezt próbáltam elmondani fentebb. Az nem indok a filmkocka használatára, hogy egy fotó megtéveszti az olvasót. Ha van szabad kép, nem lehet filmkockát használni. A másik ilyen követelmény, hogy a filmkockának jelentősen hozzá kell járulnia a szöveg megértéséhez. Őszintén szólva az, hogy egy fiú főzőcskézik a konyhában, vagy pár ember dobozokat pakolgat, nem éppen az a fajta illusztráció, ami a szöveg értelmezését jelentősen elősegítené. Amellett ezek mind pótolhatók szabad képpel, mint fentebb utaltam rá. Számtalan példát lehetne erre mondani, de csak egyet említek most: a Johnny Depp által megformált Jack Sparrow-ról sem filmkocka látható a cikkében. – Regasterios vita 2020. április 19., 14:47 (CEST)Válasz

Hát igen, de ezt a szemléletet egy hajszál választja el attól, hogy nem lehet képkockát használni. Mert ha csak kicsit is szigorúan vesszük, akkor semmi sem pótolhatatlan vagy elengedhetetlenül szükséges. Csak éppen mindeközben elfeledkezünk a lényegről, hogy a szerzői jog nem attól védi a szerzőt illetve jogtulajdonost, hogy a filmjéről szóló cikkben ne lehessen képet mutatni a filmjéből. Ez az értelmezés csak a bikkfanyelven és ostobán megfogalmazott magyar törvények miatt merülhet fel egy pillanatra is. – ZorróAszter vita 2020. április 19., 15:41 (CEST)Válasz

Semmi köze ennek a szerzői joghoz és a magyar törvényekhez. A Wikipédia szlogenje, miszerint az szabad enciklopédia, nemcsak azt jelenti, hogy bárki szerkesztheti, hanem azt is, hogy a tartalma szabadon terjeszthető. Márpedig egy jogvédett kép nem terjeszthető szabadon, ezért van ennyire erősen korlátozva a használata a Wikipédia felületén. Ez a korlátozás a Wikipédia saját belső szabálya. – Regasterios vita 2020. április 19., 15:51 (CEST)Válasz